Анджела МакАнълти: Бездушният ангел

Майката е тази, която трябва да обича децата си, да се грижи за тях и да ги защитава от всяко зло. А какво се случва, когато злото е самата майка? Тогава се появяват чудовища като Териса Нор, Катлийн Фолбиг, Мерибет Тининг и Юнис Спрай. Нищо не е в състояние да шокира повече или да предизвика по–негативна реакция от майка, която измъчва и убива децата си. Днес ще се запознаем с още една такава „майка” – Анджела МакАнълти.

Анджела МакАнълти се намира в отделението на смъртниците в Кофи Крийк, Орегон, след като се признава за виновна в измъчването и убийството на собствената си 15 годишна дъщеря – Джанет Мейпълс. Освен това, тя се признава за виновна в унищожаване на доказателства, с цел да прикрие престъплението си.

Ранни години

Анджела МакАнълти е родена на 2 октомври 1968 година в Калифорния. Третото дете в семейството и единственото момиче, тя е зеницата на майчиното си око. До момента в който, една вечер майка ѝ излиза и повече не се връща. Тя е убита и петгодишната Анджела е съкрушена.

Бащата на Анджела е насилник, който често бие децата си и ги лишава от храна за наказание за различни провинения. От ранното си детство Анджела научава едно – ако искаш децата да ти се подчиняват, за това има два начина – бой с колан или лишаване от храна.

Нямайки търпение да се измъкне от дома,  16 годишната Анджела се забърква с работник в карнавал и напуска дома на баща си. По същото време тя се забърква с наркотици и по–късно среща Антъни Мейпълс и ражда три деца: две момчета – Антъни младши и Брандън, и едно момиче – Джанет.

Анджела и Ричард Маканълти и Джанет Мейпълс
Анджела и Ричард Маканълти и Джанет Мейпълс

Антъни и Анджела живеят на ръба, забъркват се все повече с наркотици и един ден и двамата влизат в затвора. Трите им деца са дадени в приемни семейства. След излизането си от затвора Анджела успява да си върне само едно от децата – Джанет през 2001 година и малко след това ражда втора дъщеря – Пейшънс.

През 2002 година Анджела среща и се омъжва за шофьора на камион Ричард МакАнълти. Скоро след това тя му ражда син. През октомври 2006-а  семейството се мести в Орегон, оставяйки Антъни младши и Брандън. Момчетата пишат до съда писма, в които заявяват, че предпочитат да останат в приемните си семейства, вместо да се върнат при майка си.

Зов за помощ

Джанет Мейпълс е родена на 9 август, 1994 година и прекарва шест или седем години в приемно семейство, преди да бъде върната на майка си. В интервюта, членове на семейството на Анджела казват, че тя започва да измъчва и бие Джанет скоро след като си връща попечителството.

Всички описват Джанет като изключително добро дете, което се учи добре и приема учението много сериозно, не създава проблеми и няма провинения. Тя завършва седми и осми клас с пълно отличие.

Джанет Мейпълс
Джанет Мейпълс

В социалните си контакти, обаче, Джанет е много срамежлива и страни от останалите деца. Тя се срамува от облеклото си, което е опърпано, често ходи със скъсани дрехи, мръсни якета и развлечени анцузи, заради което нерядко понася подигравките на съучениците си. Но въпреки срамежливостта си, Джанет успява да се сприятели с няколко съученици, макар че може да ги вижда само в училище. Майка ѝ не разрешава да кани никого на гости.

Научи повече за:   Американско престъпление: Убийството на Силвия Лайкънс

Въпреки че няма много приятели и някои от съучениците ѝ ѝ се подиграват, Джанет обича училището и в библиотеката често се налага да ѝ напомнят, че е време да се прибира вкъщи. А там я чака майка, която я тормози и бие. Това не остава за дълго незабелязано и една приятелка притиска Джанет да си признае от какво са синините, които е видяла в час по физическо, Джанет се пречупва и признава за побоите вкъщи, както и за това, че често я държат гладна. Момичето казва на своите родители и Комисията за защита на децата е сезирана. Оттам изпращат служител да провери сигнала и получава информация от втора ръка, от учител на Джанет – докладва им се за синините и Джанет признава, че се ужасява от майка си. Учителката се свързва с комисията и излага опасенията си.

От службите изпращат служител в дома на МакАнълти, но приключват случая, след като Анджела отрича да е тормозила или била дъщеря си и я обвинява, че е хронична лъжкиня. След това тя забранява на Джанет да ходи на училище като казва, че ще я обучава у дома, с което отрязва на Джанет всякакви контакти с външния свят и всякаква възможност да бъде спасена.

През 2009 година Социалните служби получават анонимен сигнал, който по-късно се оказва, че е подаден от бабата на Джанет – Лий МакАнълти. Тя се обажда на социалните след като вижда колко слаба и недохранена е Джанет и става свидетел на това, че детето е с разцепена устна и след като Анджела категорично отказва да заведе дъщеря си на лекар. През следващите месеци бабата се обажда на службите няколко пъти, но от обажданията няма полза. Последното ѝ обаждане е само няколко дни преди Джанет да умре.

Смъртта на Джанет Мейпълс

На 9 декември 2009 година Анджела МакАнълти се обажда на 911, за да съобщи, че дъщеря ѝ Джанет не диша. Парамедиците намират 15 годишната миниатюрна девойка да лежи полугола на пода, с мокра коса. Тя няма пулс.

Анджела им казва, че Джанет паднала, но изглеждала добре около час преди да спре да диша. Но прегледът на починалото момиче разказва съвсем различна история. Тя има множество синини по лицето, прорезни рани над окото, белези от побой върху бедрата. Освен това е толкова недохранена, че парамедиците са буквално шокирани като им казват на колко години е момичето – тя изглежда много по–малка.

Джанет е откарана в болница, където е обявена за мъртва в 8:42 вечерта.

В болницата доктор Елизабет Хилтън преглежда Джанет и установява, че лицето ѝ е буквално обезобразено от множество синини. Има белези и дълбоки рани по главата, краката и гърба ѝ, включително оголена кост на бедрото. Предните ѝ зъби са разбити и устните ѝ са направо на парцали. Установено е, че Джанет е дехидратирана, недохранена и бита, което няма как да се получи от падане.

Домът на Анджела МакАнълти
Домът на Анджела МакАнълти

Полицейско разследване

Полицията претърсва дома на МакАнълти и открива, че спалнята е опръскана с кръв. Семейството на Анджела признава, че тя се е опитала да почисти кръвта преди да се обади на 911, за да съобщи за смъртта на дъщеря си. Ричард МакАнълти признава, че Анджела е искала да погребе Джанет, вместо да се обади на бърза помощ, но той настоял да повика медиците. Той набрал номера, докато Анджела се опитвала да прикрие доказателствата в къщата.

Научи повече за:   Уморена от глад и мъчения: Виктория Климбие

Другите две деца в семейството също са разпитани. Пейшънс казва на полицията, че Анджела и Ричард оставяли Джанет без храна и я биели редовно. По–късно добавя, че и Анджела, и Ричард често удряли Джанет през устата с обувки или с ръце.

Разпит на Анджела

По време на първия разпит Анджела се опитва да убеди разследващите, че Джанет е паднала и това е причинило пораженията върху тялото ѝ. Тя твърди, че съпругът ѝ отговаря за дисциплината в дома и тя самата никога не е наранявала дъщеря си.

По–късно Анджела променя показанията си, но само след като полицаите ѝ казват, че са разговаряли с членове от семейството ѝ, които са ги информирали, че Анджела често е малтретирала дъщеря си. Когато я питат защо Джанет е недохранена и дехидратирана, Анджела казва, че не е знаела с какво да я храни, след като Джанет паднала и си разцепила устната.

Тя казва на разследващите: „Причината да е толкова слаба, честна дума, е че когато си разцепи устната, не знаех с какво да я храня”.
Разследващите продължават да притискат Анджела и след време тя се пречупва и признава какво всъщност се е случило.

„Сгреших”, казва тя. „Не трябваше да я бия с колана. Не трябваше да го правя, това беше ужасно от моя страна. Не трябваше да правя никое от нещата, които направих и сега го разбирам. Ужасно съжалявам, не знам как да върна нещата”.

Харесваш историите на Стела? Изпрати й подарък:
♥ Avangard Designs - Изработка на бижута ♥

Но когато се стига до причината за смъртта на Джанет, тя дава назад.

„Не съм причинила смъртта ѝ, не съм го направила.”, казва тя на детективите. „Знам, че вероятно е умряла от раната на главата си, когато си удари главата при падането. Не съм убила дъщеря си от бой, не съм го направила”.

„Предполагам, че всичко, което тя правеше, ме ядосваше”, обяснява Анджела. „Не знам, кълна се в Бог, не знам, съжалявам. Толкова съжалявам”.

Анджела казва на разследващите, че може би е трябвало да започне да пуши, за да се успокоява от стреса, който Джанет е причинявала.

Мъчения и глад

Анджела и Ричард МакАнълти са арестувани и обвинени в убийство с допълнително утежняващи вината обстоятелства – „умишлено измъчване и бой” за причиняването на смъртта на Джанет Мейпълс.

Въз основа на доказателствата в дома им, аутопсията на Джанет и разпити на свидетели, децата и други роднини, прокурорите установяват, че гладът и мъченията са продължавали месеци наред.

Анджела е наказвала Джанет редовно, използвайки различни методи за малтретиране и мъчение. За да скрие това от другите деца, тя е карала Джанет да влезе в спалнята, по-късно описана от прокурорите като „стаята за мъчения”, включвала прахосмукачката, за да заглуши звуците и карала Джанет да се съблича гола и после я биела многократно с кожен колан, пръчка и я измъчвала с клещи.
Тестове върху различни предмети, намерени в дома, показват следи от кръв и плът от Джанет.

Джанет била лишавана от храна и вода с дни. Тя била принуждавана да пие от купата на кучето и тоалетната, за да утолява жаждата си.

Мъртва тъкан била отрязвана от вероятно инфектирани рани до такава степен, че върху бедрото на Джанет има оголена кост.
Момичето било принуждавано да спи върху кашони, за да не цапа килима с кръв. Често била завързвана, след побой или принуждавана да коленичи с ръце, закопчани с белезници зад гърба ѝ.

Научи повече за:   Катлийн Фолбиг: Най-смъртоносната майка в Австралия

Анджела карала Пейшънс да събира кучешки изпражнения от двора, които по–късно размазвала върху лицето и устата на Джанет.
„Майката” карала дъщеря си да стои права с вдигнати ръце часове наред. Често се налагало Джанет да стои на един крак, защото другият бил ужасно наранен от това, че Анджела скачала върху него.

Анджела и Ричард удряли Джанет през устата с обувки или ръце, което раздробило устните ѝ. Анджела отказала да заведе дъщеря си на лекар, което довело до заздравяването на устните на момичето отвътре навън. От това, устата на Джанет се деформирала.
Анджела често биела Джанет върху стари рани, които се отваряли и инфектирали.

Обезпокояващи показания

Според полусестрата на Джанет, Анджела започва с побоищата скоро след като си връща попечителството над дъщеря си, която по това време е едва седемгодишна.

Полусестрата описва и инцидент, малко преди Джанет да почине, когато Анджела ѝ показва рана на главата на Джанет, с размера на монета от 25 цента. Анджела казва, че „някой я е намушкал с пръчка, което ще доведе до мозъчно увреждане”. Когато това се случва, Джанет вече била неадекватна и не реагирала нормално.

​При въпроса какво си спомня от времето, когато Джанет е върната на Анджела, сестрата отговаря, че след като Анджела се омъжва за Ричард, Джанет вече „не е точно част от семейството”.

Тя разказва и как двамата с Ричард малтретирали Джанет, което включвало бой с обувки и лишаване от храна.

Присъда

Анджела МакАнълти е осъдена на смърт за измъчването и убийството на дъщеря си Джанет Мейпълс. Ричард МакАнълти е осъден на доживотен затвор без право на обжалване през първите 25 години. Той отрича да е малтретирал Джанет, но признава, че се е провалил в задачата да я защити и да докладва на властите за начина, по който съпругата му третира дъщеря си.

Антъни Мейпълс съди Орегонския департамент по правата на човека. Щатът Орегон се съгласява да му изплати 1,5 милиона долара обезщетение, заради смъртта на Джанет.

Установено е, че Социалните служби не са разследвали четири сигнала за малтретиране на Джанет Мейпълс, първите от които през 2006, а последния – седмица преди да бъде убита от майка си Анджела МакАнълти.

Антъни Мейпълс е единственият наследник на дъщеря си Джанет. Той не е имал контакт с дъщеря си близо десет години преди смъртта ѝ, нито отива на погребението ѝ.

Според закона в щата Орегон, наследници на починал човек могат да бъдат само роднините му по права линия, с изключение на братя и сестри.

Мемориалът на Джанет Мейпълс
Мемориалът на Джанет Мейпълс

——————————————————————————————————————————————

Харесваш историите на Стела? Изпрати й подарък:
♥ Avangard Designs - Изработка на бижута ♥

Източници:  thoughtco.com, murderpedia.org, oregonlive.com
Медия: По случая е направен епизод на предаването “Deadly women”, под заглавие “Malicious Hearts”.

The following two tabs change content below.
avangard

Стела

Надявам се, че статиите ми ти харесват!
Подкрепи ме, за да пиша редовно: >>> Avangard Designs <<<
Абонирай се
Извести ме
guest
1 Comment
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
дарина
дарина
07.07.2017 21:18

Ужасно е направо,каква безчовечност има…И когато ми каже някой няма грозни хора,о има много грозни и черни души.