Катлийн Фолбиг: Най-смъртоносната майка в Австралия

В продължение на години Катлийн Фолбиг е смятана за най-злощастната жена в Австралия. През равни интервали, внезапно и необяснимо, тя загубва и четирите си деца. Приятелите, роднините й и социалните служби се обединяват в нейна подкрепа. Вярващите от нейната църква се молят за нея и организират събиране на дарения. Но през май 2003 година Катлийн Фолбиг престава да бъде най-съжаляваната жена в страната и се превръща в най-презираната. Тя се трансформира от тъжна и трагична майка в една от най-профилните детеубийци в Австралия.

Тя обичала да бъде бременна. Обожавала чувството на ритащото в корема й бебе и се наслаждавала на мисълта, че то е здраво и наддава добре. Разцъфтявала от загрижеността и вниманието, което й оказвали всички около нея. Но любовта от пръв поглед не я връхлитала с раждането на всяко едно от четирите й деца. Тя мразела факта, че вниманието, което досега се изсипвало върху нея, изведнъж се насочвало към новороденото. Това я връщало към спомените за безрадостното й и самотно детство. Така, от пълна с копнеж по майчинството родилка, Катлийн Фолбиг се превръща в майка-убийца. Не веднъж, а цели четири пъти.

Никой не избира семейството си

Катлийн Мари Донован и Томас Джон Бритън живеели на семейни начала. Те имали 18-месечна дъщеря, която носела името на майка си – Катлийн. Тя била родена на 14 юни 1967 година в Сидни, Австралия.

Малката Катлийн можела да израсне в едно съвсем нормално семейство, ако не се бил случил един трагичен инцидент, който предопределил бъдещето й, когато тя била на около 2 години.

На 8 януари 1969 година майката на Катлийн и баща й Томас се скарали в дома си. По време на разразилата се кавга Томас Бритън намушкал Катлийн с кухненския нож 24 пъти, докато тя не издъхнала.

След ареста на Бритън малката Катлийн била настанена в сиропиталище.

Докато траел процеса срещу Томас Бритън, една свидетелка на убийството дала показания срещу него. Тя казала в съда, че след бруталното убийство на Катлийн Донован Томас се привел над трупа на убитата, целунал я и й казал – “Съжалявам, скъпа.Трябваше да го направя”, след което се обърнал към въпросната свидетелка и казал – ”Трябваше да я убия, защото тя щеше убие детето ми.”.

Бритън бил осъден за убийството на Катлийн Мари Донован и пратен в затвора, а дъщеря му била поверена на грижите на държавата.

Двадесет години по-късно бащата на Катлийн бил освободен и депортиран в Обединеното Кралство.

Катлийн останала в дома, където била настанена, до 3-годишна възраст. През септември 1970 година Катлийн била взета от едно приемно семейство – Марлбъроу, които живеели в предградието Котара в Нюкасъл. Нейната приемна майка Дейдър Марлбъроу я третирала на практика като слугиня и не й позволявала да играе често с други деца.

Катлийн нямала представа за съдбата на майка си, която била убита от собствения й баща, до 17-годишна възраст, докато през 1984 година не научила за това от доведената си сестра.

Катлийн всъщност не знаела и че не е осиновена от приемните си родители, а е била под държавна опека през цялото време на престоя си в това семейство.

Години по-късно, когато Катлийн щяла да признае вината си за убийствата на своите деца в един дневник, тя изразила мнението си относно събитията в детството си и начина, по който те са й се отразили – ”Очевидно аз съм дъщерята на татко. Тя е трябвало да умре”.

През 1982 година, когато била на 15 години, Катлийн напуснала училище и започнала работа. Като много деца без образование на нейната възраст, тя си намирала нископлатена работа на различни места. През 1985 Катлийн срещнала бъдещия си съпруг Крейг Фолбиг. Двойката започнала връзка и няколко години по-късно, през май 1987 година, си купили жилище в нюкасълското предградие Мейфилд. През септемрви същата година те сключили брак. През следващата година Катлийн забременяла с първото си дете.

Смърт в семейството

Кейлъб Фолбиг
Кейлъб Фолбиг

Кейлъб

На 1 февруари 1989 година се ражда първата рожба на семейство Фолбиг, синът им Кейлъб. В момента на раждането здравословното състояние на детето било отлично и 5 дни по-късно Катлийн и бебето се прибрали вкъщи. Една сутрин, докато Катлийн хранела бебето, забелязала, че Кейлъб има затруднения с дишането. Тя веднага отвела бебето в болницата и педиатрите диагностицирали Кейлъб с ларингомалация (разпадане на мекия хрущял на ларингса по време на вдишване). Според лекарите, това било състояние, което се надраствало с възрастта.

На 19 февруари 1989 Катлийн сложила Кейлъб да спи в креватчето му. На другата сутрин тя събудила с писъци съпруга си Крейг. Когато изтичал разтревожен в стаята на бебето, той видял жена си надвесена над креватчето, нареждайки – ”Бебето..нещо не е наред с бебето’‘.

Кейлъб Фолбиг починал само на 20 дни. Като причина за смъртта му в смъртния акт бил посочен Синдром на внезапна детска смърт (СВДС).

Патрик Фолбиг
Патрик Фолбиг

Патрик

Седем месеца по-късно Катлийн била бременна отново.

На 3 юни 1990 година се родил Патрик Фолбиг. Този път Крейг останал у дома 3 месеца, за да може да помага на жена си в отглеждането на бебето.

На 18 октомври 1990 Катлийн сложила детето да спи в креватчето му.

Крейг наминал да види как е синът му и, след като видял, че Патрик спи спокойно, отишъл да си легне. Няколко часа по-късно Крейг отново бил събуден от писъците на жена си. Той бързо отишъл в стаята на бебето, където заварил разстроената Катлийн, надвесена над детското креватче. Изглеждало, че Патрик не диша и Крейг бързо се заел да свестява детето си, правейки му сърдечен масаж. Когато линейката пристигнала, Патрик бил отведен в болницата, където дошъл в съзнание и педиатрите му поставили диагноза епилепсия, а освен това се установило, че детето страда и от корова слепота.

Научи повече за:   Филмът "Вълчият залив": Вдъхновен от истински случай

Макар че Патрик оцелял, това нямало да трае още дълго.

В утрото на 13 февруари 1991 година Катлийн позвънила в работата на съпруга си, казвайки му следното – “Случи се отново’‘. В мига, в който чул това, Крейг си тръгнал от работа и побързал да се прибере вкъщи. По времето на неговото пристигане линейката вече била дошла пред дома му. Парамедиците откарали Патрик в болницата, но само за да констатират смъртта му.

След извършената аутопсия като причина за смъртта на малкото момченце била посочена остра дихателна недостатъчност в следствие на епилептичен припадък.

След инцидента с Патрик семейство Фолбиг се преместило в Торнтън, един град северозападно от Нюкасъл.

Сара Фолбиг
Сара Фолбиг

Сара

Година по-късно Катлийн се оказала бременна за трети пъти и на 14 октомври 1992 година се родила Сара. Всичко с детето било наред до единадесетия месец на Сара, когато тя изведнъж се разболяла от някаква настинка и започнала да има проблеми със съня.

На 29 август 1993 година Крейг бил събуден за пореден път посред нощ от виковете на жена си, която стояла на прага на вратата на спалнята им, а Сара лежала в креватчето си неподвижна. Била мъртва.

Според съдебния доклад, причината за смъртта отново, както при Кейлъб, бил Синдромът на внезапна детска смърт.

И този път след кончината на третото им дете Катлийн и Крейг се преместили в Сингълтън в Хънтър Вали, доста известна с производството си на вино местност, северно от Нюкасъл.

Лаура Фолбиг
Лаура Фолбиг

Лаура

Изминали 2 години, докато Катлийн не установила, че е бременна за четвърти път, и на 7 август 1997 година се родила Лаура Елизабет. Бебето изглеждало напълно здраво и семейство Фолбиг отвели рожбата си у дома.

За разлика от предишните деца на Катлийн, Лаура била следена няколко седмици след раждането си в болницата за затруднения с дишането и съня, за да не възникнат евентуални проблеми с това. Всичко вървяло чудесно докато 19 месеца по-късно Лаура не се разболяла от банална на глед настинка. На 1 март 1999 година Катлийн повикала бърза помощ, твърдейки пред диспечера, който приел обаждането й, че Лаура е спряла да диша.

Според полицейски доклад, съставен по-късно след инцидента, когато парамедиците пристигнали в дома на Фолбиг, те я заварили да прави сърдечен масаж на Лаура върху кухненския плот. След като прегледали детето те установили, че то не диша и няма пулс. Лаура била мъртва.

Както и преди, на починалото дете била извършена аутопсия, но за разлика от смъртните случаи на предишните деца на семейство Фолбиг, следователите били скептични относно заключението от съдебната експертиза на Лаура Фолбиг, според която тя е починала вследствие на Синдром на внезапна детска смърт. Вероятността това да е причината за смъртта била на практика нулева и се изключвала като възможност поради възрастта на Лаура, тъй като е прието да се смята, че СВДС засяга само деца на възраст от 1 месец до 1 година. В крайна сметка патолозите не могли да стигнат до заключение и така причината за смъртта на Лаура Фолбиг останала неизяснена.

За полицията обстоятелствата при този смъртен случай изглеждали доста съмнителни и това довело до разследване, което щяло да разкрие грозната истина.

Разследването

Една смърт в люлката е трагедия. Две са подозрителни. При три – най-вероятно става въпрос за убийство. А при четири? Това означава, че предупредителните сигнали не са забелязани достатъчно скоро, за да бъде спасена поне последната жертва.

Лаура Фолбиг
Лаура Фолбиг

Разследването на смъртта на Лаура Фолбиг било възложено на детектив Бърнард Райън. За него това бил просто поредният трагичен инцидент, но съмненията на следователите го карали все пак да разгледа случая под всеки възможен ъгъл.

Детективът започнал разследването съвсем рутинно, провеждайки разпит с Катлийн и Крейг Фолбиг. Подозренията на детектива започнали да нарастват, щом научил, че Лаура е четвъртото дете на семейството, което е умряло при сходни обстоятелства с другите им 3 деца. Може би случаят щял да остане неразкрит, ако случайността не дала шанс за нов поглед над нещата за Крейг Фолбиг.

Малко след смъртта на Лаура Катлийн напуснала съпруга си и се преместила да живее на друго място. При изнасянето си обаче тя не взела всичкия си багаж и един ден, докато разчиствал дома си, Крейг открил сред вещите на жена си нещо доста смущаващо.

В чекмеджето до леглото в спалнята им той открил дневника на Катлийн, от чието съдържание, както щял да разкаже после Крейг в съда, му се повдигнало. Отнасяйки дневника в полицията, Крейг споделил пред следователите там, че е имал известни подозрения към съпругата си, но сега, след като открил и прочел дневника й, те се оказали ужасяващо реални.

В дневника си Катлийн описвала обърканите си чувства – от една страна тя искала да се докаже като майка, която може да отгледа децата си, като всички останали майки, а от друга, се чувствала изключително разочарована от майчинството, включително и от безплодните си опити да кърми децата си.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253

Тя също пишела за негодуванието, което изпитвала след всяко от ражданията си, защото вниманието се измествало върху бебето и по този начин се чувствала изоставена, също както и когато била дете – имала семейство, но не можела да се почувства като част от него. Катлийн описвала и внезапните смени в настроението си, с които не знаела как да се справи. Писанията й също показвали нейните най-големи страхове. Тя се тревожела, че Крейг ще я отхвърли и напусне заради няколкото килограма в повече, които качила след бременностите си. Ден след ден Катлийн описвала в дневника проблемите с теглото си и тревогите около съпруга си:

Научи повече за:   Сиропиталища на смъртта: Австралийските ферми за бебета

”Трябва да отслабна значително, освен ако не искам той да ме обича по-малко, отколкото и сега. Знам, че външността значи всичко за него” – пишела тя.

Имало и други записки в дневника, които изглеждали доста смущаващи. Тя написала как под влияние на стреса е извършила толкова ужасни неща и описвала чувствата на гняв и омраза, които изпитвала към всяко едно от своите деца.

Катлийн описвала и отношението си към децата:

”Чувствам се като най-лошата майка на света. Страх ме е, че и Лаура ще си отиде от мен, както се случи със Сара. Знам, че понякога бях доста избухлива и жестока с нея и затова тя си отиде… с малко помощ.”.

В някои от следващите страници на дневника си Катлийн написала следното:

”Вината, която изпитвам за отговорността ми към всяко едно от тях, ме преследва. Страхът ми, че това ще се случи отново, също’‘ – следва и друго такова признание. – ”Следващият път, когато почувствам, че не мога да се контролирам, просто ще оставя бебето при някой друг. Този път съм подготвена и знам за какви сигнали, като промени в настроението, да внимавам”.

Изправен пред тези изобличаващи, макар и косвени доказателства, детектив Райън започнал да изгражда делото срещу Катлийн Фолбиг. Докато събирал парче по парче всички доказателства по случая, много от лекарите, с които Райън се срещал през дългия процес на разследване, му казвали, че се е изправил пред една много трудна битка, ако искал да докаже този случай в съда.

Макар че му трябвали 2 години да събере достатъчно доказателства, за да внесе делото в съда, Бърнард Райън най-после успял.

Обвинение и наказание

На 19 април 2001 година Катлийн Фолбиг е арестувана в дома си. Срещу нея е повдигнато обвинвинение за смъртта на четирите й деца.

По време на съдебното изслушване за освобождаването й под гаранция в районния съд в Мейтланд полицейският прокурор Даниъл Маер заявил, че прокуратурата ще предостави доказателства пред съда, доказващи вината на Катлийн Фолбиг за убийствата на децата й, почиващи на данните, взети от личния й дневник, патологичните експеризи на децата, както и свидетелските показания на съпруга й Крейг Фолбиг.

Според Маер, смъртта на всяко едно от децата на Фолбиг е настъпила след задушаване, но също така той отхвърлял и теорията, че смъртните случай са свързани със СВДС. В подкрепа на това становище той изложил фактите, а именно, че нито едно от децата не е открито с лице надолу, всяко едно от тях е било намерено лежащо по гръб, телата им са били все още топли, и в два от случаите – с признаци на живот. Той се позовал още и на медицински доказателства, предоставени от съдебния патолог доктор Джанис Оповен, които сочели, че възможността тези деца да са починали вследствие на СВДС е в съотношение трилион към едно.

Ако съдът приемел това за истина, то тогава излизало, че  конкретният случай е единственият в света. Едва ли било така.

Освен това Маер обяснил в съда, че според показанията на свидетелите, Катлийн не е показала с нищо, че скърби за починалите си деца.

Обширни изследвания отхвърляли възможността децата на семейство Фолбиг да са страдали от фатални генетични или вирусни заболявания, които да са могли  да доведат до смъртта им.

Макар че записките в дневника на Катлийн са само косвени доказателства, Маер ги приел като един вид самопризнания на подсъдимата.

От друга страна, адвокатите по защитата на Катлийн Фолбиг твърдяли, че на практика децата на клиентката им са били болни през целия си живот и това не е нищо друго освен съвпадение.

След като изслушването приключило магистрат Ричард Уейкли отказал Катлийн Фолбиг да бъде освободена под гаранция и наредил задържането й в ареста да продължи до началото на процеса срещу нея.

Катлийн Фолбиг
Катлийн Фолбиг

По време на делото срещу Катлийн Фолбиг, водено от прокурора Марк Тедески във Върховния съд в Сидни били представени солидни доказателства, показващи Катлийн като жена, загрижена единствено за личния си живот. Майка, която е по-заинтересована от нощните клубове и фитнеса, отколкото от собствените си деца.

Прокурор Тедески се фокусирал върху представените доказателства по време на делото за излизане под гаранция на Фолбиг и потвърдил съгласието си към по-рано изложеното мнение, че Катлийн има нисък праг на поносимост към стрес и е убила четирите си деца, удушавайки всяко едно от тях в период от 10 години, защото не е могла повече да се справя с задълженията си като майка.

Тедески разкритикувал професор Хилтън – патологът, извършил аутопсията на Сара Фолбиг, заради това, че е обявил смъртта на детето за случай на СВДС след като е бил информиран за фамилната анамнеза на Фолбиг. Според съда, шансовете Сара да е починала вследствие на СВДС бил минимален, поради факта, че здравословното й състояние е било следено през целия й живот.

Прокурорът обвинил професора, че тази негова грешка е причината да се отложи полицейско разследване на случая, което е трябвало да започне още тогава.

За да подкрепи твърденията си, прокуратурата призовала доктор Кристофър Сийтън, които работел в една детска болница в Сидни.

Научи повече за:   Велма Барфийлд: Бабата отровителка

Според неговата експертна оценка, рискът дете в здравословното състояние на Лаура Фолбиг да умре от СВДС е по-нисък от средния, в сравнение с други деца, като шанса е 1 към 1000.

Адвокатът на защитата на Катлийн Питър Зара отхвърлил всички обвинения, отправени към клиентата му, обосновавайки доводите си с факта, че децата са били болни преди да настъпи смъртта им. За да потвърди доводите си, той призовал професор Роджър Биард, съдебен патолог, смятан за експерт по случаите със СВДС. Той заявил пред съда, че действително е възможно децата на семейство Фолбиг да са починали вследствие на медицинкси проблеми и задушаване и това би могло да обясни смъртта им поотделно, но Биард също така добавил следното:

”Фактът, че всички деца в това семейство са починали по един и същи начин, ме кара да се съмнявам в това… да кажем, заради неизяснениете обстоятелства покрай смъртта им”.

Когато запитали професора дали смята, че смъртта на Патрик Фолбиг е настъпила вследствие на епилепсия, а при Сара заради заболяване на сърцето, той отговорил, че нищо в патологичните изледвания на децата не дава основание да се смята, че Патрик е починал от епилепсия, и добавил, че в Австралия за 1 година смъртните случаи, дължащи се на миокардит (каквато била предполагаемата причина за смъртта на Сара) са нито повече, нито по малко от един.

Прокурор Марк Тедески отделил внимание и на уличаващите записки в дневника на Катлийн, разкриващи я като една жена, която недоволства от появата на децата в живота й, защото го обърквали и й пречели да го живее както преди появата им.

Той също така призовал свидетели, които да дадат показания, потвърждаващи факта, че Катлийн Фолбиг не е показала никаква емоционална реакция след смъртта на децата си.

Една от медицинските сестри в болницата, където постъпвали децата й, описала Катлийн като емоционално отдръпната от случващото се, а Дебора Грейс – съседка на Фолбиг, свидетелствала, че лицето на Катлийн било напълно безизразно след като Лаура починала. ”Нямаше сълзи в очите й” – казала тя пред съда.

Доведената сестра на Катлийн също била повикана в съда и свидетелствала, че след погребението на Лаура поведението на сестра й се променило и от скърбяща майка тя се превърнала в съвсем различен човек. Тя била щастлива и усмихната.

По време на процеса Катлийн запазила самообладание, с изключение на един случай, когато в съда бил пуснат запис, на който полицията провеждала разпит с нея. Тогава тя се разплакала неконтролируемо и опитала да избяга от съдебната зала, но охраната я спряла и Катлийн била отведена в близката болница, където й дали успокоителни. Делото било отложено за няколко дни, докато подсъдимата се възстанови, и когато било възобновено, Крейг Фолбиг бил призован в съда, за да даде показания срещу бившата си съпруга.

Крейг Фолбиг
Крейг Фолбиг

Той разказал в съда за обстоятелствата около смъртта на всяко едно от децата си и за гневните изблици на жена си. Крейг разказал за един случай, когато Катлийн вързала Лаура за столчето за хранене, възнамерявайки да я нахрани на сила, и малко по-късно вбесено й изкрещяла – ”Върви при проклетия си баща!”. Само няколко часа след това Лаура била мъртва.

Два месеца след началото на процеса, след представяне на необходимите доказателства, адвокатите на двете страни приключили своите заключителни пледоарии и съдията наредил журито да си вземе почивка и да се върне обратно в съда, когато стигне до решение.

На 21 май 2003 година Катлийн Фолбиг е призната за виновна от журито на Върховния съд в Австралия по следните точки – три обвинения за убийствата на Патрик, Сара и Лаура Фолбиг и едно за непредумишлено убийство, с причиняване на тежка телесна повреда, за смъртта на Кейлъб Фолбиг.

На 24 октомври 2003 Катлийн Фолбиг е осъдена на 40 години затвор без право на предсрочно освобождаване за период от 30 години. Тя е отведена в женския затвор Мълауа, където е поставена в изолация, за да бъде защитена от другите затворнички, тъй като обитателките на женските затвори гледат с много лошо око на жените детеубийци, особено на такива, които посягат на собствените си деца.

След присъдата адвокатите на Катлийн направили изявление, в което казали, че възнамеряват да започнат процедура по обжалване на присъдата при първа възможност.

На 17 февруари 2005 година адвокатите на Катлийн завеждат ново дело за обжалване и така присъдата й е намалена на 30 години затвор без право на предсрочно освобождаване за период от 25 години.

Докато трае присъдата, Катлийн ще продължи да бъде изолирана в затвора, за да бъде предпазена от евентуални посегателства от страна на нейни съкилийнички.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253
The following two tabs change content below.
hanna montana
Надявам се, че статията ти е харесала! Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
1 Comment
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Таня
Таня
17.07.2021 10:48

Живеем в общество в което разумен човек,може да потърси помощ, затова по никакъв начин не разбирам защо е трябвало да се преразглежда и намалява присъдата на тази откачалка. Това е вид предателство, спрямо паметта на децата- жертви на лудата си майка.