Рецепта за смърт: Звезди, пристрастени към лекарства

Рецепта за смърт: Звезди пристрастени към лекарства

След смъртта на Майкъл Джексън през юни 2009 г. се развихриха слухове, че той е бил пристрастен към лекарствата си. Тялото на певеца още не бе изстинало, когато плъзна клюката, че в имението му са намерени лекарства от рода на пропофол (също познат като диприван), които обикновено се използват от анестезиолозите при хирургически операции. Лекарите на Джексън д-р Конрад Мъри и д-р Арнолд Клайн също станаха храна за жълтата преса, но за съжаление сагата на Джексън е само последният от многото случаи на знаменитости, пострадали или загинали заради пристрастеността си към лекарствата.

Звездите по начало са склонни към злоупотреба с лекарства; те не могат да идат до ъгъла на улицата и да си купят дрога, както правят анонимните наркомани и вместо това разчитат на отстъпчиви доктори, които са твърде замаяни от близостта си със звездите, за да са в състояние да откажат на своите могъщи, богати и прочути клиенти, или пък са твърде алчни, за да престанат да им изписват лекарства, когато виждат, че те не им влияят добре. Такива лекари понякога работят с така наречените “фабрики за хапчета”, специализиращи в осигуряването на лесен достъп до силни болкоуспокоителни. Други доктори пък просто действат самостоятелно. Но както и да се погледне, лекарите, обслужващи несигурните и нарцистични знаменитости, често стоят в основата на тяхното пристрастяване. Някои от звездите, като лейди Елизабет Тейлър, успяват да се спасят; други, като Хийт Леджър и Мерилин Монро, нямат този късмет.

Елизабет Тейлър

Елизабет Тейлър
Елизабет Тейлър

Също като много други звезди от нейната ера Елизабет Тейлър е индоктринирана в света на Холивуд още от ранна детска възраст. Като дете-актьор тя е менажирана от своята майка ветеран в шоубизнеса, която я освобождава от първоначалния й договор с “Юнивърсъл” и бързо я урежда в “Метро Голдуин Майер”, където Елизабет получава главна роля във филма “Ласи си идва у дома”. След като филмът “Национално кадифе” вдига активите й, тя се превръща в една от водещите звезди в онази епоха и се впуска в своята скандална поредица от широко обсъждани неуспешни бракове.

През 1954 г. нейният трети съпруг Майк Тод загива в самолетна катастрофа. Скръбта засилва нейната първоначална употреба на предписани медикаменти, които започва да взима редовно след сериозно падане от кон по време на снимането на “Национално кадифе”. Освен това си пийва повечко – състояние, което се влошава с времето. Докато е омъжена за четвъртия си съпруг Еди Фишър, Елизабет участва във филма “Клеопатра” заедно с непостоянния Ричард Бъртън, с когото започва доста публична любовна афера. Хаосът в любовния й живот я докарва до опит за самоубийство през 1962 г. Впоследствие се омъжва, развежда, отново се омъжва и отново се развежда с Бъртън, преди да премине към следващите си два брака, също приключили с раздяла.

В публикуваната през 1995 г. книга на С. Дейвид Хейман “Лиз: Интимна биография на Елизабет Тейлър” са каталогизирани лекарствените неволи на актрисата. Книгата разкрива, че понякога е поглъщала “достатъчно медикаменти, за да заредят цяла армия”. През 1981 г. на звездата са изписани над 300 рецепти за 30 различни хапчета. Нейните близки отношения с Майкъл Джексън също са отбелязани в биографията: на рождения му ден през 1982 г. тя получава рецепта за 600 хапчета.

Предпочитала е успокоителните: барбитурати и опиати, но понякога е взимала и стимуланти.

През 1983 г. Елизабет Тейлър постъпва за първи път в клиниката “Бети Форд” заради алкохолна зависимост, новината за което се появява по първите страници в пресата. Звездите тогава не са толкова открити по отношение на рехабилитациите си, както са сега. Но година по-късно, когато умира бившият й съпруг Ричард Бъртън, тя пропада отново. Тейлър постъпва за втори път в клиниката “Бети Форд”, където среща още един бъдещ съпруг – Лари Фортенски. През 1994 г., в отговор на оплакване, подадено през 1990 г., Калифорнийската медицинска комисия порицава трима от нейните лекари за това, че са й изписвали твърде много лекарства. Разкритията покрай този случай – например, че е получавала хапчета по рецепти повече от един път на ден от различни аптеки – се повтарят трагично в случая с нейния починал приятел Майкъл Джексън.

За ирония, Елизабет Тейлър, за която сега се смята, че не злоупотребява с лекарства, попада в светлините на прожекторите като човека, запознал Джексън с един от лекарите, за които се предполага, че са го снабдявали с лекарства – д-р Арнолд Клайн.

За разлика от историите на други звездни любители на хапчета, тази има щастлив край, тъй като Елизабет Тейлър успява да се измъкне от своята зависимост и да остане чиста до смъртта си.

Научи повече за:   Антъни Морли: Мистър Гей канибал

Хийт Леджър

Хийт Леджър
Хийт Леджър

Когато на 20 януари 2008 г. за първи път се появи в клюкарските сайтове, новината за смъртта на младия австралийски актьор Хийт Леджър изглеждаше като фалшив интернет слух. Леджър, чиято кариера е във възход след номинацията му за Оскар за филма “Планината Броукбек” и който скоро ще се появи по кината като Джокера в “Черния рицар”, не прилича на типичния холивудски плейбой, купонясващ по клубовете до ранни зори, нито пък има навика да бъде арестуван от полицията като Робърт Дауни Джуниър.

Но неговата смърт е потвърдена и в последвалите седмици аутопсията разкрива, че Леджър е взимал лекарства, като е използвал различни лекари по целия свят – получавайки рецепти от Европа, двете Америки и Австралия – подвиг, лесно изпълним за актьор от световна величина, който е непрекъснато в движение. В последните си интервюта той се оплаква, че е имал проблеми със съня по време на снимките на “Черния рицар” и е цитиран да казва, че взима по повече от едно мощно приспивателно хапче (Амбиен), тъй като се буди след по-малко от час.

През ноември 2007 г. Хийт казва за Ню Йорк Таймс: “През последната седмица вероятно съм спал по около два часа на нощ”.

Полицията намира до безжизненото му тяло диазепам и алпразолам (транквиланти), както и “Амбиен”, лекарството против безсъние “Зопиклон” и антихистамина “Донормил”. Токсикологичната експертиза приписва причината за смъртта му, която е обявена за нещастен случай, на откритите в тялото му следи от оксикодон, хидрокодон, диазепам, темазепам, алпразолам и доксиламин.

За разлика от много други знаменитости, използващи лекарства с рецепта, спорен е въпросът дали Леджър е бил наистина пристрастен. Макар да е известно, че се е заигравал с наркотици, той не изглежда като човек, страдащ от зависимост; напротив, смъртта му сякаш е резултат от приема на твърде много различни медикаменти, подчиняващи и влияещи по сходен начин на централната нервна система. Грешка, която дори съвсем неизвестни хора по света допускат всеки ден.

Елвис Пресли

Елвис Пресли
Елвис Пресли

В апогея на славата си Елвис Пресли е привлекателен, подвижен и харизматичен певец, женен за красива млада жена и известен по целия свят. Неговата смърт на 16 август 1977 г., на 42-годишна възраст, далеч не е така бляскава. Кралят е намерен в тоалетната на своето имение “Грейсленд”, лежащ в локва от собственото си повръщано. Макар първоначалната аутопсия да приписва смъртта му на “сърдечна аритмия” (по желание на семейството), впоследствие се разкрива, че това не е така и истинската причина за гибелта му е бил коктейл от 14 различни лекарства, открити в кръвта му.

Жаждата на Пресли за предписани лекарства изглежда започва по време на службата му в армията в края на 50-те години, а през 60-те тази нужда излиза напълно извън контрол. Той взима стимуланти по време на нощните си участия и успокоителни, за да може да заспи след това. Зависим е до такава степен, че изучава “Лекарските указания за изписване на рецепти” и често симулира симптоми, когато посещава лекари в различни градове, измъквайки рецепти от всеки от тях. През 70-те години на два пъти постъпва в рехабилитационни клиники поради изтощение; в действителност при тези случаи той е почти фатално предозиран с лекарства.

По времето на смъртта си Елвис е приел в организма си невероятно количество различни лекарства: болкоуспокояващите морфин и демерол; транквиланти, валиум и пласидил; антихистамин, хлорофенирамин; кодеин, етинамат (сънотворно), Quaaludes и още един неидентифициран барбитурат.

За ирония, както пише в биографията му в RollingStone.com: “Той си оставаше все така одухотворен, никога не пиеше алкохол и публично заклеймяваше употребата на наркотици”.

Също като други зависими звезди и Елвис има доверен лекар, в лицето на д-р Джордж Никополус, познат като “д-р Ник”. През 1977 г. лекарят му изписва около 10 000 рецепти, макар често да му дава плацебо, тъй като осъзнава, че апетитът на певеца към лекарствата е чудовищен и редовно проверява здравето му. През 1980 г. д-р Ник е обвинен официално в злоупотреба с лекарски права. Макар да е оправдан, случаят отново е отворен след 12 години и той загубва право да практикува медицина. През юни 2009 г. д-р Ник организира търг в Лас Вегас, на който продава шишенцата с лекарства на Елвис Пресли, карайки мнозина да се замислят кой в действителност е болният измежду тях двамата.

Джуди Гарланд

Джуди Гарланд
Джуди Гарланд

Родена като Франсис Етел Гъм, певицата преоткрива себе си под името Джуди Гарланд и е погълната от холивудската система на тригодишна възраст. Тя се превръща в международна звезда с ролята си на Дороти в “Магьосникът от Оз”, филм, в който е едва на 16 години. Зад сладката й външност се крие преуморена звезда, която още като тийнейджър се пристрастява към стимуланти и успокоителни с помощта на студийните си мениджъри.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: ?ME 🍺 Vladislav 🍺 Ba?ep?? K. 🍺 Malhavoc 🍺 Simona 🍺
Дарители: NadezhdaDonikaNikolinkaTsvetelinOrlin
350
304
Научи повече за:   Отвличането и убийството на Поли Клаас

Неприятностите й с лекарствата се задълбочават с възрастта; използва ги, за да контролира теглото си, но получава нервен срив, което довежда до освобождаването й от договора с “Метро Голдуин Майер”. По-късно прави опит за самоубийство. През третата част от своята кариера Гарланд се връща на сцената, постигайки смесени резултати; записът от нейното изпълнение на живо “Джуди в Карнеги Хол” от 1961 г. се превръща незабавно в класика, но по-късните й участия в Австралия са помрачени от очевидно пиянско упоените й изпълнения и тя е жестоко освиркана.

Джуди Гарланд съвсем съзнателно приема свръхдоза, когато прочита негативно ревю за изпълнението си в Мелбърн и изпада в кома, от която се възстановява. За кратко се възражда по телевизията със своето вариететно предаване “Шоуто на Джуди Гарланд”, но то е свалено от ефир само след един сезон, тъй като неговият конкурент, сериалът “Бонанза”, е твърде популярен.

В момента, в който съпругът й Мики Дийнс я открива мъртва на 22 юни 1969 г., тя се е преместила за постоянно в лондонския квартал Челси. Резултатите от токсикологичните изследвания показват наличието на десет барбитурата, но смъртта й не е счетена за самоубийство, понеже е изпила хапчетата в разстояние от няколко часа. Причината за смъртта й е обявена за “свръхдоза по непредпазливост”.

Мерилин Монро

Мерилин Монро
Мерилин Монро

Кестенявата Норма Джийн Бейкър, с нос като картоф, се преобразява в руса сексбомба по старомодния начин: с малко пластична хирургия и много боя за коса. Но нищо не може да прикрие болезнената самота останала у нея след травматичното й детство. Майката й Гладин е непрекъснато хоспитализирана заради умствената й болест, а малката Мерилин израства в домовете на 12 приемни родители. Страхът от изоставяне и други психически проблеми ще преследват Монро през целия й живот.

Във върха на кариерата й, след филмите “Седемгодишният сърбеж” и “Автобусна спирка”, тя вече си е спечелила репутацията на нестабилна личност. Мерилин е или толкова зашеметена от барбитуратите, че не идва на работа, или толкова ентусиазирана от амфетамините, че вбесява колегите си със своите странни реакции.

В момента, когато се омъжва за прочутия драматург Артър Милър, нейната зависимост и придружаващите я психиатрични проблеми вече се вихрят с пълна сила. Приемана е в болници на няколко пъти заради “изтощение” и претърпява два спонтанни аборта; поне едно от помятанията й е причинено от злоупотребата с барбитурати.

Тази пристрастеност я осакатява до такава степен, че Мерилин прекарва утрините в леглото си, като пие “Блъди Мери” за закуска и го прокарва го с шампанско. Гримьорите работят над полузаспалата звезда, докато тя ту се унася, ту се свестява отново. По средата на последния й филм “The Misfits”, режисьорът Джон Хюстън я изпраща да изтрезнее в клиника; това за кратко дава резултат, но тя скоро се връща отново към своята диета – инжектиране с барбитурата амитал.

След развода си Мерилин Монро се премества обратно в Лос Анджелис. Тъкмо се готви да започне снимки в “Something’s Got to Give”, когато научава, че Артър Милър ще се жени повторно, което отново я спуска в бездната на зависимостта. Точно тогава изпълнява по завален, но и доста сексапилен начин, своя прочут поздрав по случай рождения ден на президента Кенеди.

В края на живота си Мерилин Монро върти на малкия си пръст психиатъра и личния си лекар. Д-р Ралф Грийсън й дава успокоителни, но тя има стриктна забрана да не приема успокоителното нембутал. Лъже лекаря си д-р Хайман Енделбърг и така се сдобива с него. Когато една вечер д-р Грийсън, който е започнал да я държи под постоянно наблюдение, отива на вечеря, тя поглъща 25 нембутала и 40 капсули хлоралхидрат. В замаян ступор успява да каже сбогом по телефона на своя приятел Питър Лоуфорд, преди да потъне в забвение на 4 август 1962 г.

Майкъл Джексън

Майкъл Джексън
Майкъл Джексън

Драмата покрай зависимостта на Майкъл Джексън към лекарствата все още се разплита. Макар първоначално на 25 юни 2009 г. съдебният лекар да обяви причината за смъртта му за сърдечен арест, скоро стана ясно, че лекарствата са изиграли голяма роля в кончината на Краля на попа. Зависимостта на Джексън е известна още от началото на 90-те години, когато е разследван за сексуална гавра с деца. Говори се, че му е бил даван валиум, който сам по себе си е пристрастяващ, в опит да му се помогне да прекрати взимането на болкоуспокояващото DF-118. “Ню Йорк Таймс” съобщава, че от известно време Джексън е взимал демерол по един път на ден, което е накарало семейството му да се разтревожи и да предприеме мерки. Според статия в “Таймс”, той се е съгласил с тях и е посещавал рехабилитационна програма.

Научи повече за:   Чарлз Менсън и неговото Семейство

Също като други знаменитости и Майкъл Джексън е разполагал с лекари. Той наема д-р Конрад Мъри – който в момента се разследва от прокуратурата и лосанджелиската полиция за участието му в смъртта на певеца- за 150 000 долара на месец. Мъри е щял да отпътува с него в Лондон за началото на предстоящото му турне. Няколко източници твърдят, че докторът е казал на полицията, че е поставил на Джексън инжекция с пропофол в нощта преди смъртта му. Ако това е така, то лекарят е използвал лекарството неправомерно. Обикновено то се използва единствено от анестезиолози; пациентите, които го получават са под непрекъснато наблюдение с ЕКГ апаратура, която очевидно е липсвала в случая на Джексън. Освен това “ABC News” съобщават, че в кръвта на Джексън са открити следи от демерол и оксиконтин. Полицията открива около 20 различни лекарства в лосанжделиския дом на певеца, сред които метадон, перкосет, дилаудид, викодин и фентанил.

Още по-тъжна е възможността смъртта на Майкъл Джексън да е била причинена от небрежна грешка: предполага се, че д-р Мъри е заспал след прилагането на пропофола. Може би, ако е останал буден, Краля на попа щеше още да бъде жив.

Ана Никол Смит

Ана Никол Смит
Ана Никол Смит

В много отношения животът на Ана Никол Смит наподобява този на нейния идол Мерилин Монро: и двете са модели на “Плейбой” – Ана се появява на една от кориците с визията на Монро – и двете са новоизпечени руси сексбомби, създали нови самоличности, за да се превърнат в холивудски звезди. Но Смит, родена като Вики Лин Маршал, вероятно не би избрала финалната си прилика с Монро: смърт от свръхдоза лекарства на 8 февруари 2007 г. Също като актрисата и тя поглъща хлоралхидрат. За разлика от идола й, нейната смърт е приписана на инцидентна свръхдоза.

Смит не е смятана за толкова талантлива като Монро и никога не успява да се издигне от кралица на кориците до легитимна актриса. Нейният втори брак, широко приеман за златотърсаческа афера, с почти 90-годишния милиардер Дж. Хауърд Маршал, за когото се омъжва на 26 години, е предмет на доста присмех и критични погледи. Макар да има кратък успех като рекламно лице на дънки “Гес” и Плеймейт на годината на “Плейбой”, скоро тя предизвиква планина от клюки, заради пиянските си появявания на наградите на МТV и в собственото си риалити шоу.

На 10 септември 2006 г. Смит преживява лична трагедия, когато нейният 20-годишен син от първия й брак Даниел Смит умира неочаквано, малко след като я посещава в болницата след раждането на доведената му сестра Данилин. Докладът от токсикологичната експертиза разкрива, че в кръвта му има метадон и антидепресантите золофт и лексапро – една фатална комбинация.

Също като при други знаменитости и зависимостта на Ана вероятно е била подхранвана от податливи и покварени лекари. През март 2009 г., почти две години след смъртта й, д-р Сандип Капур, д-р Хауърд Стърн (който има връзка с Ана) и д-р Кристин Ерошевич са обвинени в осем углавни престъпления, сред които незаконно предписване на контролирани субстанции на зависим човек.

Обвиненията срещу бившите лекари на Смит, казва Марша Кларк, прокурорът от делото срещу О Джей Симпсън, може да постави основите в случая с Майкъл Джексън. Кларк пише в сайта си за случая на Смит: “Доказателството, че някои от рецептите са подправени и фалшиви беше един от основните фактори за повдигането на криминално разследване”.

Когато някой умре от свръхдоза, обикновено се казва, че е умрял напразно. Ако щатът Калифорния успее в обвинението си в случая с Ана Никол Смит, нейната смърт, заедно с шума около смъртта на Майкъл Джексън, биха могли да поставят началото на края на “фабриките за хапчета” и “рецептите за смърт”, които погубват толкова много известни личности.


Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: ?ME 🍺 Vladislav 🍺 Ba?ep?? K. 🍺 Malhavoc 🍺 Simona 🍺
Дарители: NadezhdaDonikaNikolinkaTsvetelinOrlin
350
304
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

3
Напиши коментар

avatar
3 Дискусии
0 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
3 Автори на коментари
peterHanna Montananikolai Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
nikolai
Гост
nikolai

lipsva djeni makkartni sashto seks bomba pochinala ot svrahdoza mislq …:)

Hanna Montana
Гост
Hanna Montana

Джени Макарти е мъртва…?
Тя знае ли?!

peter
Гост
peter

Има още какво да се добави ….клуб 27
———————————————————————–
Коментарът е транслитериран от модератор. Моля, пишете на кирилица!