Луди години: Тийнейджърки осъдени на доживотен затвор

Луди години: Тинейджърки осъдени на доживотен затвор

Почти невъзможно е да погледнем в очите на дете и да си представим, че е способно да извърши най-тежкото престъпление – хладнокръвно убийство. Никой родител не иска да допусне подобна възможност, но децата наистина могат да убиват и го правят с все по-тревожна честота. Новините са пълни със смразяващи истории за младежки жестокости.

Тийнейджърите убийци сякаш не разбират, че останалите хора имат права. Споделят и друга характеристика. Чувстват, че единственият начин да се справят с объркването и отчаянието си е да доведат нещата до фатален край. Дали тези деца са достатъчно зрели, за да бъдат съдени като възрастни за престъпленията си? Възможно ли е една доживотна присъда да ги накара да разберат грешката си? Преценете сами.

Сара Крузан

Единадесетгодишната Сара Крузан е добра ученичка от проблемно семейство: няма баща, а майка й е наркоманка. Нуждаещото се от бащинска фигура момиче среща 31-годишен мъж на име Джей Джей, който започва да й купува подаръци и да извежда нея и приятелките й. В продължение на две години Джей Джей успява да заеме мястото на баща в сърцето на Крузан и да спечели пълното й доверие.

Сара Крузан
Сара Крузан

Когато навършва 13 години, той я изнасилва. Скоро Крузан се превръща в едно от момичетата, работещи като проститутки за Джей Джей.

На 10 март 1994 г., след три години прекарани в проституиране с непознати мъже по 12 часа на ден, 16-годишната Крузан взима фатално решение. Тя застрелва Джей Джей в една мотелска стая и открадва 1 500 долара и ключовете от ягуара му. Забравя чантата си в мотела, което довежда до ареста й.

Прокуратурата й предлага сделка, която ще й даде възможност за предсрочно освобождаване, но тя я отхвърля и получава доживотна присъда без право на помилване. В момента Сара Кузман е на 29 години и е затворена в Щатския женски затвор в Чоучила, Калифорния. Нейният случай привлича вниманието на активистите за граждански права и често е цитиран в дебати за уместността от осъждането на младежи на доживотен затвор без право на помилване.

Мелиса Тодорович

Тийнейджърката Мелиса Тодорович, наречена от съдията “кукловод”, получава възможно най-тежката присъда за предумишлено убийство в Канада. 17-годишната девойка от Торонто е обявена за виновна в склоняването на своя приятел към убийството на 14-годишната Стефани Ренгел, за която Тодорович е смятала, че се опитва да отмъкне гаджето й.

Мелиса Тодорович
Мелиса Тодорович

Двете момичета никога не са се срещали. Според SMS-ите и интернет логовете, представени от обвинението, Тодорович в продължение на месеци е подтиквала приятеля си да убие Ренгел, използвайки изнудване и други лукави тактики. Убийството е извършено в ранните часове на новата 2008 г.

14-годишната жертва е намушкана шест пъти и оставена да умре в една снежна пряспа. Приятелят на Тодорович, чиято самоличност е защитена от Закона за млади престъпници, пледира за виновен в убийството. Тодорович е съдена като възрастен и получава доживотна присъда на 28 юли 2009 г. Тя ще може да се яви пред Комисията по предсрочно освобождаване след като излежи седем години.

Шеръл Бътлър

15-годишната нюйоркчанка Шеръл Бътлър е обвинена в зловещо двойно убийство, извършено от улична банда. На 19 декември 2009 г. почитателката на модни дизайнерски дрешки, описвана от познатите си като много “изискана”, пребърква джобовете на кървящия до смърт Кристофър Умпиер (24 г.), който е застрелян от един от нейните приятели.

Шеръл Бътлър
Шеръл Бътлър

Според полицейските източници Бътлър е била организаторката на това и на още едно убийство.

Научи повече за:   Децата психопати: Лоши гени или лоши родители?

На 21 декември Бътлър, нейният любовник Робърт Пастор (19 г.) и още двама души намушкват до смърт 22-годишния Джони Драго, нарязват тялото му на парчета, разпределят го в торби за смет и го изхвърлят на боклука. Тя порязва ръката си и оставя доста кръв на местопрестъплението. Арестувана е на 27 декември в къщата на Пастор. Обвинена е в убийство и непредумишлено убийство и може да получи от 10 години до доживот за всяко от тях.

Джоана Плантс

20-годишната Джоана Плантс, най-малката дъщеря на провинциален проповедник, е затворена в Женския изправителен център Флоренс Макклър в Невада, където вероятно ще остане поне до 2027 г.

Джоана Плантс
Джоана Плантс

През декември 2007 г. родената във Фалън, щата Невада, девойка пледира за виновна в предумишлено убийство и получава доживотна присъда, с възможност за предсрочно освобождаване. На 5 март 2007 г. по време на семеен скандал 17-годишната тогава Джоана застрелва втората си майка Джинджър Плантс с .38-калибров полуавтоматичен пистолет “Taurus”.

В затвора Плантс учи за дипломата си в колеж и има профил в уебсайта WriteAPrisoner.com, където се описва като “затворено Зайче, търсещо забавления и вълнения на едно самотно място”.

Алиса Бустаманте

Във вечерта на 21 октомври 2009 г. Алиса Бустаманте (15 г.) удушава, намушква и прерязва гърлото на 9-годишната Елизабет Олтън, която се прибира у дома след посещение у своя приятелка в малкото монтанско градче Сейнт Мартин. Два дни по-късно, по време на мащабното издирване на детето, Бустаманте отвежда полицията в гористия район, където е скрила тялото и признава за убийството, заявявайки, че го е извършила, защото “исках да разбера какво е да го направиш”.

Алиса Бустаманте
Алиса Бустаманте

Седмица преди убийството Бустаманте е изкопала два гроба в гората, което навежда полицията на мисълта, че първоначално е смятала да убие своите братя близнаци.

Алиса Бустаманте е съдена като възрастен и я грози доживотна присъда.

Кортни Шулхоф

След като съдебните заседатели в окръг Семинол в щата Флорида намират Кортни Шулхоф (18 г.) за виновна в предумишлено убийство, съдията произнася присъдата й без колебание: доживотен затвор без право на помилване.

Кортни Шулхоф
Кортни Шулхоф

Първоначално Шулхоф заявява, че е накарала своя приятел Майкъл Морин да пребие до смърт спящия й баща с бейзболна бухалка. По време на процеса тя изумява съдебната зала, признавайки, че не Майкъл, а тя самата е убила баща си. Тъй като не са открити веществени доказателства, които да свържат Шулхоф с оръжието на убийството, Морин също е намерен за виновен. Обвинението предлага тезата, че двамата са планирали престъплението, но Шулхоф, която е имала доста бурни отношения с баща си, е била мозъкът, стоящ зад операцията.

Двамата младежи са отишли на кино и след това са се запътили към къщата, в която са живеели Шулхоф и баща й. Според първоначалните й признания, 16-годишната тогава Кортни е извела кучето на баща си навън, а Морин е влязъл вътре и е пребил човека до смърт в леглото му. Понастоящем Кортни Шулхоф е затворничка №154495 в Изправителния институт Лоуел в Окала, Флорида. Там тя завършва висшето си  образование, публикува автобиографията си и работи в затворническата библиотека.

Никол Биъркрофт

През декември 2008 г. в Оукдейл, Минесота, тийнейджърка, пазеща бременността си в тайна, получава доживотна присъда без право на помилване за жестокото убийство на новородената й дъщеря.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253
Никол Биъркрофт
Никол Биъркрофт

Никол Биъркрофт е на 17 години по време на инцидента. На 10 април 2007 г. тя намушква бебето си 135 пъти в шията и торса, след което захвърля мъничкото му обезобразено тяло на боклука.

Научи повече за:   Американско престъпление: Убийството на Силвия Лайкънс

Полицията получава анонимен сигнал, намира тялото и отива в дома на Биъркрофт, където нейната майка заявява, че не е знаела, че дъщеря й е бременна. Още по-утежняващ вината на Никол е фактът, че в Минесота съществува закон, известен като “Бебето Мойсей”, според който родилката може да се откаже от бебето си в болницата до 72 часа след раждането, без да й се търси отговорност.

Според обвинението Биъркрофт първоначално е смятала да направи точно така, но впоследствие е решила да убие бебето. Защитата заявява, че бебето се е родило мъртво, а раните нанесени му от Никол са в резултат от нейната травма от загубата на детето. Биъркрофт обжалва присъдата си и случаят й ще бъде разгледан отново през февруари 2010 г.

Ана Алехандра Салинас и Даяна Кордова

Две калифорнийски тийнейджърки получават дълги присъди от съдия, който ги нарича “детски чудовища”. Те убиват 20-годишна жена, която се съгласява да ги откара до увеселителния парк в Буена Парк, Калифорния.

Ана Алехандра Салинас и Даяна Кордова
Ана Алехандра Салинас и Даяна Кордова

На 18 октомври 2007 г. Ана Алехандра Салинас (15 г.) и Даяна Кордова (16 г.) се качват в колата на Анджелина Ариас. Ариас спира да вземе деветмесечната си дъщеря и Салинас я застрелва два пъти в главата. След като се отървават от тялото й, Салинас и Кордова обикалят с колата в продължение на два часа и накрая оставят бебето на прага на една къща, където то остава още два часа преди да бъде открито.

Шокиращ видеозапис, направен след ареста им, показва как двете момичета се кикотят и обвиняват жертвата за собствената й смърт, докато ядат хамбургери в стаята за разпит. Поради възрастта й по време на убийството, Салинас не може да получи доживотна присъда и вместо това е осъдена на 59 години затвор. Кордова, която вече е навършила 18 години по време на процеса, получава доживотна присъда, плюс допълнителни девет години за отвличане и насилие над дете.

Кели Елард

Този случай се превръща в един от най-обсъжданите примери за детска жестокост в Канада. Рийна Върк (14 г.) е пребита до смърт от група свои съученици, с които отчаяно е искала да се сприятели.

Кели Елард
Кели Елард

На 14 ноември 1997 г. Рийна – дъщеря на индийски имигранти – е поканена на купон, който ще се състои под един мост, западно от Виктория в Британска Колумбия. Когато пристига, е нападната и пребита от шест момичета – наречени по-късно “Бреговата шесторка” – които гасят цигарите си в лицето и тялото й и се опитват да подпалят косата й, докато останалите тийнейджъри просто стоят и гледат отстрани. В един момент Рийна успява да се измъкне, но е заловена от Кели Елард (15 г.) и Уорън Пол Гловатски (16 г.), които продължават да я бият и накрая държат главата й под водата, докато се удавя.

Елард е съдена три пъти за убийството: първата й присъда е отменена, а при втория процес журито не успява да стигне до съгласие. В края на третото дело, през април 2005г., Елард е осъдена за непредумишлено убийство и получава доживотна присъда без право на предсрочно освобождаване през първите седем години. Елард обжалва през април 2009 г., но Върховният канадски съд потвърждава присъдата й.

Научи повече за:   Цутому Миязаки: Убиецът Отаку

Тиа Уимбърли

Съдебните заседатели в окръг Броуърд, Флорида, решават, че Тиа Уимбърли (16 г.) е виновна за убийството на своята съученичка Аманда Колет (15 г.).

Тиа Уимбърли
Тиа Уимбърли

Уимбърли, която наскоро се е обявила за лесбийка, изпитва силни чувства към Колет, но момичето отхвърля предложението й. След като застрелва своя обект на желание с .22-калибров пистолет, Уимбърли се обажда на 911 и казва на диспечера:

“Не исках да я убия и затова я прострелях в гърба. Просто исках да изпита същата болка, която тя ми причини”.

Защитата на Уимбърли се опитва да прокара тезата за невменяемост на клиентката си; според тяхната теория, Уимбърли е била тормозена за това, че е лесбийка, което я е накарало да изгуби разсъдъка си по време на убийството. Присъдата на Тиа ще бъде произнесена през януари 2010 г. Вероятно ще получи доживотен затвор.

Убийците от Коли

Австралийските власти забраняват да бъдат разкривани имената на двете 16-годишни момичета, които на 18 юни 2006 г. удушават своята приятелка Илайза Джейн Дейвис (15 г.) в миньорския град Коли в западна Австралия.

Илайза Джейн Дейвис
Илайза Джейн Дейвис

Дейвис е била на гости с преспиване у една от тях. Докато тя спи, момичетата започват да си говорят какво би било да извършат убийство. След като обмислят престъплението, двете натикват парцал, напоен с препарат за чистене, в устата на жертвата си и я удушават с кабел. Погребват мъртвата Дейвис в плитък гроб близо до къщата.

Младите убийци подават сигнал за изчезването на Дейвис и предлагат помощта си в търсенето й на полицията. Предават се, когато осъзнават, че тялото й не е добре скрито и бързо ще бъде намерено. Момичета заявяват, че макар да са знаели, че убийството е лошо нещо, в онзи момент то им се е струвало “правилно”. Двете получават доживотни присъди с право на предсрочно освобождаване след 15 години.

Морган Лепърт

Морган Лепърт (16 г.) получава доживотна присъда за убийство и обир на инвалид във Флорида. Заедно със своя приятел Тоби Лоури (22 г.) тя пребива с алуминиева тръба, намушква с нож и удушава 66-годишния Джеймс Томас Стюарт в дома му, след което открадва колата му.

Морган Лепърт
Морган Лепърт

15-годишната тогава Лепърт е открита една седмица по-късно в Тексас. Лоури пледира за виновен и получава доживотна присъда.

Защитата на Лепърт се опитва да убеди журито, че гимназистката е била изцяло под влиянието на Лоури, но обвинението изтъква, че тя е била активна участничка в планирането и извършването на убийството.

Морган Лепърт в момента е най-младата затворничка в щата Флорида.


Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
19 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
ЕМИЛИЯ
ЕМИЛИЯ
25.01.2010 11:14

СМЯТАМ, ЧЕ ПРИ ПЪРВИЯТ СЛУЧАЙ НА Сара Крузан, НЕ САМО НЕ Е ТРЯБВАЛО ДА СЪДЯТ МОМИЧЕТО, А ДА Й ДАДАТ НАГРАДА И ДА Я ПУСНАТ ПО ЖИВО ПО ЗДРАВО! ОСТАНАЛИТЕ МАЛКИ ИЗВАТЕНЯЦИ ДА ГНИЯТ ДО ЖИВОТ БЕЗ ПРАВО НА ОБЖАЛВАНЕ, АМНИСТИЯ, ИЛИ ПРЕДСРОЧНО ОСВОБОЖДАВАНЕ

стефка
стефка
25.01.2010 12:57

az sum suglasna-purvijat slu4ai momi4eto prosto e napravilo kakvoto trjabava.a ostanalite trjabva da umrat mu4itelno

Верджиния
Верджиния
25.01.2010 17:17

Какви извратени малки умове. Майките им сигурно МНОГО се гордеят с тях!

Моника
Моника
11.06.2010 0:43

Изпуснали са един доста интересен случай, за който бях гледала дори филм. Не помня името на момичето, което е извърило убийството,но ставаше дума, че уж под влияние на секта е убила своя съученичка. Естествено си е осъдена на доживотен затвор.

Някой си
Някой си
20.07.2010 10:54

Силвия,разбрах че ще пишеш и за българските случаи и по тая линия няма да е зле да добавиш и случая за двете момичета – мисля че бяха на 15-16г,които удошиха своя съученичка.

Някой си
Някой си
20.07.2010 19:44

Да ,по смътни спомени мисля,че бяха от Пловдив,до колкото си спомням я биха убили просто за развлечение без реален мотив.Всъщност… ето открих малко инфо за случая http://www.novinar.net/news/14-godishnite-antoniia-i-mariia_MTIzODsyNQ==.html и явно съм сгрешил на 14г са били – още по-зле,както и да е.Когато и да се наканиш няма проблеми, просто ти давам идея 🙂

vills
vills
20.01.2011 18:21

Силвия,имаше и още един интересен случай мисля че момчетата бяха на 9 год. не си спомням в кой град на България живееха ,но едното беше разфасовало съученика си и беше го сложило в хладилника …дано се сетиш какво имам предвид …..
Поздравявам те за сайта

Marti
Marti
19.04.2011 10:09

Ето ви и едно линкче. на него може да си намерите приятел/ка от американски затвор. Вносът в България си е на ваш риск:))

http://www.friendly-inmates.com/Joanna-Plants.php

monster
monster
07.07.2011 18:14

Mda napulno sum suglasen s emiliq:)

Москвич 412
Москвич 412
31.10.2011 9:40

Лошото е,че в случай 1 го извършва подсъдимата,а не държавата,както би трябвало да бъде!

bleak
bleak
04.12.2011 20:20

Kelly Ellard…love love love

Jk
Jk
23.05.2012 17:50

От известно време следя сайта и само ще кажа:Браво Силвия,чудесна работа! Искам да попитам,освен статията за момичетата от Пловдив,какви други статий има в сайта за родните ни убийци? Vills, мисля че става дума за случав в Перник.Убиеца се казва Кристиян,убития Кристин. Аз се сещам и за други 2 случая-единят е пак пернишко дело (преди 2-3 години едно момче уби своя съученик с брадва и се опита да изгори тялото му в една яма-убиеца се казва Владислав,убития-Алберто),вторият случай в София,пак от преди доста години (в него,една майка-жена на таксиметров шофьор,убива синът им и след това го слага в торба за боклук,после… виж още »

Jk
Jk
24.05.2012 0:56

Благодаря за бързия отговор!Ако се сетя за някой и друг случай,ще пиша в сайта

Войвода
Войвода
13.08.2014 14:13

Ех нашите деца убийци да гледат и четат, какви хубави присъди дават в белите държави. Да се благодарят, че съдебната ни система е под всякаква критика.

dddddddddd
dddddddddd
26.08.2014 1:42

Дете получава доживотна присъда, защото се е защитило (себе си и други деца) от сутеньор?!

Таня
Таня
29.07.2018 8:39

Да, по първия случай, присъдата е повече от неуместна. Момичето наистина се е защитавало, но бизнесът с плът е много силен, замесен са дори кръгове от висшето държавническо общество, затова на никого не му изнася това момиче да бъде оправдано

Алф
Алф
25.04.2020 9:33

Саможертвата на Кортни в името на любовта е без прецедент в световната история, за което и присъждаме званието ‘национална героиня на Аморосия’. И разбира се, очакваме гаранции, че най-добрата просветителка Алиса няма да пострада.