Паяжината на Джон Бантинг и Убийствата в Сноутаун

За да разберем страховитата сага на най-ужасния случай със серийни убийства в Австралия е необходимо да се върнем назад във времето. Назад до знаменателната 1994 г. и зловещата находка, намерена в провинциалното градче Лоуър Лайт, разположено на около 50 км северно от Аделаида, столицата на Южна Австралия.

На 16 август фермер се натъква на скелетни останки в едно голо поле. Патолозите определили жертвата като млад мъж. До 1994 г. “Градът на църквите” Аделаида вече имал зад себе си дълга, стряскаща история на отвличания и убийства. Въпреки това никой, запознат с чудатото наследство на града, не могъл да предскаже последиците от този “единичен труп”: сложна мрежа от убийства и измама. Значението на тялото, открито в Лоуър Лайт, щяло да бъде разкрито чак през 1999 г.

Когато в Южна Австралия бъде открито тяло на убит човек, медиите и обществото получават неприятно чувство за дежа ву. Един бърз поглед към някои от най-прочутите случаи от миналото обяснява защо.

Познат ужас

Основан през 1837 г., Аделаида е доста добре замислен проект. Начертан от военния инженер полковник Уилям Лайт, градът е построен с впечатляваща предвидливост и разсъдливост. Лайт виждал в ума си редица от градски карета, свързани с широки улици, обточени с градини и заобиколени от паркове. Мястото, което избрал за своя акуратно подреден и просторен град, било идеално: Аделаида щяла да се издига между планината и морето.

Макар построен в най-сухия щат на най-сухия континент в света, прясна вода щяло да има в изобилие. Река Торенс лъкатуши от скалистите дефилета на планинската верига Лофти, преминава през крайбрежните равнини и се влива в морето. Колонизирането на града също имало място в “Замисъла на Лайт”. Докато повечето австралийски градове представлявали главно наказателни колонии, Аделаида щяла да бъде заселена предимно от свободни хора.

В резултат на това днес градът – с население от 1 милион жители – се радва на репутацията на спокойно място и притежава един особен “английски” чар в езика и архитектурата си. Домакин на световно известния Фестивал на изкуствата, Аделаида се разстила на около 1826 кв. км. Но под този културен екстериор винаги се е спотайвала склонност към брутални престъпления. Статуята на полковник Лайт в Северна Аделаида гледа надолу към великолепния център на града – и вижда много ужасни местопрестъпления.

Скандалният автор Салман Рушди посещава Аделаида през 80-те години на миналия век и по-късно го обявява за “перфектно място за действието на роман от Стивън Кинг или филм на ужасите”, добавяйки, че “сънливите, консервативни градчета са местата, където се случват подобни неща”.

Денят на Австралия на 26 януари, в средата на следвоенния оптимизъм и икономически бум на 1966 г., заварва Аделаида в шок от предполагаемо тройно отвличане-убийство. Жертвите са деца.

Джейн, Арна и Грант Бюмонт
Джейн, Арна и Грант Бюмонт

Джейн, Арна и Грант Бюмонт, на възраст 9, 7 и 4 години, изчезват завинаги на път към крайбрежното предградие “Гленелг Бийч”. Като предупредителен сигнал случаят сякаш предвещавал ужасите, които щели да се изсипят върху Аделаида през 70-те години. За местните хора поредица от многобройни убийства направо засенчва други важни събития на десетилетието, като Виетнам, Движението за мир и дори кацането на Луната. Смразяващите думи “серийни убийства” влизат в употреба в Южна Австралия дълго преди терминът да навлезе в разговорния език из целия свят.

Клифърд Сесил Бартоломю
Клифърд Сесил Бартоломю

Десетилетието си отива със сърцераздирателна трагедия: поредица от битови убийства. През септември 1971 г. Клифърд Сесил Бартоломю е обвинен в застрелването на 10 от роднините си в Хоуп Форест край Аделаида. Сред убитите са Хедър Бартоломю, бебе и няколко деца на възраст от 4 до 19 години. Клифърд Бартолъмю пледирал за виновен за убийството на съпругата си през ноември същата година и бил осъден на смърт, но в крайна сметка излежал само 8 години от наказанието си.

През август 1973 г. 11-годишната Джоан Ратклиф и 4-годишната Кърсти Гордън отиват на футболен мач заедно с родителите на първата. На път към тоалетните по време на почивката двете изчезват и никога не са открити отново. Южна Австралия се олюлява, спомняйки си за случая с децата Бюмонт. Полицията и обществото спекулират, че двете отвличания са дело на един и същи извършител. Но въпреки мащабното разследване, случаите остават неразкрити.

В празничния 25 април на 1978 г. берач на гъби открива тялото на млада жена в храсталаците край Труро, на около 80 км от Аделаида. Макар слабо населен, Труро е разположен близо до световно известната винарска долина Бароса. Съвсем скоро още трупове са открити край Мъри Бридж, крайречно градче на изток от Аделаида, и в сметището на северните предградия. Макар начинът на действие да бил различен – една от жертвите била застреляна, а друга пребита и намушкана с нож – всички били изчезнали между декември 1976 и февруари 1977 г.

Впоследствие се установява, че всяка жертва е била отвлечена или от центъра на Аделаида, или от северните предградия. Скоро полицията свързала със случая и други изчезвания на тийнейджърки, но успяла да идентифицира заподозрян чак през 1979 г. Дотогава случаят, наричан от местните просто “Труро”, затрива общо седем жертви, на възраст от 15 до 26 години.

Джеймс Уилям Милър
Джеймс Уилям Милър

Джеймс Уилям Милър, един от двамата мъже, признати в крайна сметка за отговорни за престъпленията, направил признания, уличаващи него и бившия му любовник Кристофър Робин Уоръл. Красивият бисексуален бивш затворник Уоръл загинал в пътна катастрофа два дни след изчезването на последната жертва през февруари 1977 г.

Милър завел полицията на местата, където двамата с Уоръл били погребали или скрили другите си жертви. През март 1980 г. Милър е признат за виновен в шест от седемте убийства и осъден на доживотен затвор. Но още преди изхода от процеса му друг сериен случай разтърсва Аделаида през 1979 г.

Осакатеното тяло на Алан Барнс (17 г.) се появява на брега на един водоем северно от Аделаида седмица след изчезването му. Причината за смъртта се оказала кръвозагуба от жестоки анални наранявания. Два месеца по-късно Нийл Муър (25 г.) е открит край солените води на река Порт, с нарязано и запечатано в найлонови торби за боклук тяло. През 1981 година 14-годишният Питър Стогнеф изчезва, бягайки от училище.

През февруари следващата година Марк Лангли (18 г.) изчезва близо до река Торенс. Обезобразеният му труп със сръчно изрязан стомах е открит девет дни по-късно на хълмовете. Част от червата му били извадени. Четири месеца по-късно тялото на Питър Стогнеф е открито край Порт Гоулър, в същата изолирана местност, използвана за гробище от убийците “Труро”. Скелетните му останки били нарязани с трион.

Ричард Келвин
Ричард Келвин

Година по-късно Ричард Келвин (15 г.) – син на известен телевизионен водещ – е отвлечен само на метри от дома си в престижния район на Северна Аделаида. Тялото му впоследствие е изхвърлено на хълмовете. Патолозите забелязали някои стряскащи прилики; анални наранявания и смърт от кръвозагуба. Но съдебномедицинската експертиза установила и нещо ново, което шокирало обществото. Според медиците Ричард Келвин бил държан упоен в продължение на пет седмици преди смъртта му.

Медиите скоро заговорили за предполагаемото съществуване на добре организирана хомосексуална банда серийни убийци, с прякор “Семейството”. Според най-популярните слухове “Семейството” преследвало млади мъже, за да прави снъф-филми. Последвали още сензационни спекулации.

Заговорило се, че огромната мрежа от насилници е позната на полицията, а сред нейните членове има хора от висшето общество на Аделаида. Но в крайна сметка само един човек бил изправен пред правосъдието. Счетоводителят Беван Спенсър фон Айнем бил свързан с убийството на Келвин чрез упойващите лекарства и косми. Бившият студент по медицина бил осъден само за това убийство и получил доживотен затвор.

Беван Спенсър фон Айнем
Беван Спенсър фон Айнем

През 1988 г. Беван Спенсър фон Айнем бил обвинен също и в убийствата на Алан Барнс и Марк Лангли. Загадъчен свидетел – наричан само “Г-н Б.” – дал шокиращи показания при досъдебното производство. “Г-н Б.” заявил, че Фон Айнем е бил замесен във всяко от петте престъпления, наричани от медиите “Семейните убийства”. Но той не спрял дотук. Свидетелят казал, че Фон Айнем се е уличил и в случаите с децата Бюмонт и Ратклиф/Гордън.

Аделаида била разтърсена от идеята, че толкова продуктивен убиец е можел да оперира незабелязано от 1966 г. насам. Медиите побързали да посочат, че Фон Айнем е достатъчно възрастен, за да бъде извършителят на тези стари престъпления. Но показанията на “г-н Б.” не били подкрепени от други доказателства и обвинението на можело да продължи. Фон Айнем останал в затвора за убийството на Ричард Келвин и отричал всякакво участие в другите отвличания.

С подобна страховита история зад гърба си полицията, журналистите и гражданите на Южна Австралия са се научили да не правят прибързани заключения. Когато “само едно тяло” бъде извадено от земята или открито край някоя река, това може би е само началото.

Точно такъв се оказал случаят от 16 август 1994 г. с неидентифицирания труп, намерен в Лоуър Лайт. Но Австралия трябвало да изчака до 20 май 1999 г., за да види нещо повече от върха на пословичния айсберг. Истината изплувала в северно убежище, наречено Сноутаун.

Предпазлива култура

Много подробности от този сложен случай са спестени от властите, включително и името на една от жертвите.

Нужно е да се отбележи, че австралийската правно-медийна култура е като цяло доста по-предпазлива от, да речем, тази в Съединените Щати. Налагане на медийно мълчание и драстично ограничаване на отразяването на случая преди началото на процеса са чести мерки, използвани както от защитата, така и от обвинението.

В някои щати в Австралия сексуалните насилници не могат да бъдат идентифицирани в пресата, за да не би това да доведе до разпознаването на тяхна невръстна жертва. Дори при не-сексуалните случаи медиите и техните читатели трябва понякога да изчакат самия процес, за да разберат какво точно се е случило в “задния им двор”.

Научи повече за:   Артър Гари Бишъп: Мормонът убиец

Друг ярък контраст с презокеанските практики е недопускането на каквито и да било камери в съдебната зала. Затова адвокатите често дават интервюта на паркинга на съда, а вестниците наемат художници, които да правят скици на случващото се на заседанията.

Когато журналист пише статия, свързана с досъдебно производство, думи като “предполагаем”, “вероятен” и “евентуален” трябва задължително да присъстват в текста, за да демонстрират, че никой все още не е намерен за виновен и че все още много факти са предмет на доказване в съда.

В продължение на много години австралийските законотворци и представители на медиите обсъждат разгорещено и емоционално смисъла от тези контролни мерки. Като основен аргумент в тяхна полза обикновено се изтъква правото на индивида на личен живот и защита, срещу нуждата на обществото да знае и да бъде предупредено за опасността.

Трезорът на Пандора

Провинциален Сноутаун, разположен на около 150 км северно от Аделаида, приютява около 500-600 жители. Подобно на повечето селски градчета в Южна Австралия Сноутаун също не избягва икономическите несгоди на щата. Жилищата са евтини, но работа се намира трудно. Докато амбициозната младеж се насочва към големия град в търсене на образование, много от бедните и безработни хора са привлечени от провинцията – единственото място, където биха могли да си позволят дом. Внезапният приток на непознати повишава нивото на дрязги – и престъпност – в консервативните, сплотени градчета.

В началото на 80-те години на XX век Сноутаун като че ли все още пазел онази носталгична романтика на стария свят, населен с трудолюбиви, мирни хора. В селището нямало и следа от напрежението и опасностите, свързвани обикновено с големия град. Но на 20 май 1999 г. тази традиционна и спокойна аура е разрушена.

Бившият клон на Стейт Банк в Сноутаун
Бившият клон на Стейт Банк в Сноутаун

В края на сложно и дългогодишно разследване на изчезнали хора, полицията пристигнала в бившия сноутаунски клон на “Стейт Банк”. Подобно на много други провинциални банки, клонът отдавна бил затворен. Червената тухлена сграда на главната улица в града се оказала къща на ужасите. Зад дебелата 10 см метална врата на трезора били открити шест черни пластмасови варела, пълни с киселина и части от човешки тела, сред които 15 стъпала, принадлежащи на 8 различни жертви. Полицията предполагала, че останките на жертвите са стояли там поне три месеца.

Неверие и отвращение обхванали малкия град с разпространяването на новините. Първата тема за разговори била уникалната, противна смрад, освободена с отварянето на трезора.

Полицията претърсила за доказателства и една общинска къща под наем, намираща се на по-малко от километър от банката. Разположена между две църкви, тя била дом на главния заподозрян. Съседите описали обитателите на къщата като отшелници, които никога не си били направили труда да се сближат с местните.

Банковият трезор, в който са открити варелите с трупове
Банковият трезор, в който са открити варелите с трупове

На повече от 100 км разстояние, на сцената се готвели да излязат и северните предградия на Аделаида, простиращи се между хълмовете и морето. Този район винаги е бил населяван главно от работническата и средна класа.

В деня след находката в Сноутаун, полицията нахлула в три адреса в северните предградия. Трима мъже били арестувани и обвинени в убийство “на неизвестно лице, извършено между 1 август 1993 и 20 май 1999 г.”.

Джон Джъстин Бантинг (32 г.) от Крейгмор, Робърт Джо Уагнър (27 г.) от Елизабет Гроув (описван от съседите си като “мрачен” и “неграмотен”) и Марк Рей Хейдън (40 г.) от Смитфилд Плейнс били задържани с очакването, че по-късно срещу тях ще бъдат повдигнати още обвинения. Всички изчезнали от общественото полезрение в ареста, за да се появят отново на 2 юли 1999 г.

Задържаните Робърт Джо Уагнър и Джон Джъстин Бантинг
Задържаните Робърт Джо Уагнър и Джон Джъстин Бантинг

В неделя на 23 май полицията се заела да търси още тела. Властите пристигнали в предишния дом на Бантинг (който вече е разрушен), въоръжени с високотехнологичен помощник. Вместо традиционните кучета-търсачи и метанови проби, следователите разполагали с радар, разработен да открива мини във Фолкландската война от 1982 г. Компактното изобретение вече се било доказало успешно в откриването на тела в скандално известния британски случай с “Къщата на ужасите” на серийната двойка Фред и Роуз Уест.

Дупката, изкопана от полицията
Дупката, изкопана от полицията

Полицията разбила бетонната плоча пред задната врата на общинското жилище. Щом открили почвата, датчикът на уреда показал, че площта от 2 кв. м е била разкопавана, а после зарита отново.

В 15:00 часа, след внимателни разкопки, криминалистите открили човешко тяло на дълбочина около 2 м, опаковано в няколко отделни найлонови торби. Очевидно следователите били пристигнали тук, въоръжени с подробна информация. Всъщност арестите и обиските представлявали кулминацията на дълги месеци на задкулисна подготовка.

Без знанието на предполагаемите извършители, полицейският комисар Нийл Макензи сформирал специален отдел за разследване, с кодово име “Карта”, под командването на ветерана старши детектив Пол Шрам. Първоначалната задача на “Карта” била да разследва връзката между три изчезнали лица.

Обектите на първоначалното разследване били Били Уейн Лейн, 40-годишен травестит и осъждан педофил, който изчезва през октомври 1997 г., неговият приятел Клинтън Дъглас Тресайз, видян за последно през 1993 г. на 22-годишна възраст, и Елизабет Хейдън, майка на осем деца, омъжена за един от обвиняемите и обявена за изчезнала през 1999 г. на 37-годишна възраст.

Свързването на тези самоличности и техните последни местонахождения и познати в крайна сметка довело детективите до банковия трезор. Една от главните следи в предходните месеци било придвижването на определени превозни средства в Сноутаун. Тези коли принадлежали на ключови партньори на основните заподозрени. Заподозрени, които очевидно нямали представа, че примката се стяга около тях.

Шокираната общественост с трудност преглътнала подробностите около “трезора на ужасите” в Сноутаун, а сетне и опакованото в торби тяло в северните предградия на Аделаида. Криминалистите от отдел “Карта” обявили, че последното тяло вероятно е стояло под земята в продължение на 3-4 години. Но нямало време да се размишлява над значението на този факт.

Срядата на 26 май донесла нов обрат в случая. Второ по-старо тяло било открито, погребано буквално под първото. Първоначалната проверка с радара показала, че почвата под първия труп не е била разравяна. Но последвалите сканирания разкрили слягане на почвата над по-ранни разкопки. При повторното разравяне полицията открила скелетни останки на 3 м дълбочина, този път неопаковани в торби. Бройката на телата достигнала до десет.

Общественото безпокойство се засилило, заедно с медийните спекулации за самоличността на жертвите. Сестрата на липсващата Елизабет Хейдън казала на журналистите, че тя не би могла да е изчезнала “по собствена воля”, защото много държала на синовете си. Братът на Елизабет Гарион Синклеър и неговата съпруга Рей също споделили мрачните си опасения за изчезването й с медиите.

На 27 май полицията съобщила, че първото от 10-те тела, открити до сега – това на мъж – е било идентифицирано по пръстовите му отпечатъци. Името на жертвата не било съобщено дори на роднините му. С трима обвинени и куп разпити на съседи, роднини и приятели, започнала да се оформя картина на случилото се. Очертал се изненадващ мотив за убийствата: социално осигурителни пенсии.

Федералната осигурителна агенция “Сентърлинк” пресяла документацията си за пенсии по инвалидност, търсейки връзка със списък от изчезнали лица, предоставен им от полицията. Някои от тези изчезвания не били съобщени официално на властите. Други били, но и в двата случая пенсиите продължавали да бъдат изпращани. И някой очевидно ги получавал.

Някои медии предположили, че зад престъпленията се крият второстепенни мотиви от психосексуално естество. Други намеквали за възможна връзка на един от предполагаемите извършители с неонацистки организации. Но като цяло пресата останала фокусирана главно върху финансовия мотив. Някои следователи подозирали, че пенсиите на жертвите са били източвани в продължение на години след тяхното изчезване. Серийни убийства за серийна изгода.

Разследването прибягнало до помощта на американския криминален психиатър от ФБР д-р Парк Дийц. Той сравнил техниката на изхвърляне на телата в Сноутаун с тази на профилния сериен убиец Джефри Дамър, който убива сам 17 млади момчета и мъже. Научавайки, че в случая “Сноутаун” са замесени трима извършители, д-р Дийц добавил коментар към мнението си за мотива. Неговото експертно мнение било, че в случаи, в които са замесени трима или повече убийци, мотивът обикновено се оказва финансов, а не сексуален. Това със сигурност съвпадало с гледната точка на специален отдел “Карта”.

Но предстоял неочакван обрат. Тримата предполагаеми извършители скоро се сдобили с компания.

Четирима

На 2 юни детективите от “Карта” извършили пореден арест в северните предградия и 19-годишният Джеймс Спиридон Власакис се превърнал в четвъртия обвиняем по случая. Според собствените му показания той бил извършил убийство в Сноутаун на 4 май. Изявленията му обаче се запазили в тайна от публичното внимание.

Прокуратурата се сдобила със забрана за разгласяване на повечето подробности от признанията на Власакис, сред които и името на неговата жертва. След искане на медиите забраната да бъде вдигната, мировият съдия Дейвид Суейн провел заседание край леглото на Власакис в психиатричната болница в Глендейл, където бил изпратен след ареста му. Суейн наложил временна забрана, но се съгласил да изслуша правни аргументи по въпроса на следващия ден. След дебата част от забраната била намалена, позволявайки публикуването на името на Власакис и на датата и мястото на предполагаемото престъпление. Власакис направил два опита за самоубийство в първата си седмица в ареста, след което го изпратили в психиатрична клиника с максимално ниво на сигурност.

Нова информация – вероятно предоставена от Власакис – накарала разследващите да проведат обиски и на други имоти. Властите посетили къща на авеню “Бурдекин” в крайречния град Мъри Бридж, но очевидно не намерили там нищо полезно.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: ?ME 🍺 Vladislav 🍺 Ba?ep?? K. 🍺 Malhavoc 🍺 Simona 🍺
Дарители: NadezhdaDonikaNikolinkaTsvetelinOrlin
350
304

До 3 юни специалният отдел вече бил успял да установи възрастта и пола на 6 от 8-те тела, намерени в банковия трезор. Самоличността на телата била установена по пръстови отпечатъци и дентални картони, но имената на жертвите били запазени в тайна.

Научи повече за:   Марк Сапингтън: Вампира от Канзас Сити

Разследващите извадили стари досиета от неразкрити случаи с неидентифицирани човешки останки, сред които и онези, намерени в Лоуър Лайт през 1994 г. Някои детективи подозирали, че си имат работа с убийства, извършени чак през 1992 г. Подозирали също, че изчезнал мъж от съседния щат Виктория на име Гавин Портър също може би е сред мъртвите. Детективите от “Карта” се обърнали към новостите в науката, за да потвърдят следите и подозренията си.

В търсене на самоличности

Сравнително новата дисциплина на ДНК профилирането предлагала най-добрата надежда за идентифициране на крайно разложените тела. За щастие отделът разполагал с информация за определени изчезнали лица, чийто самоличности биха могли да бъдат потвърдени чрез кръвните им връзки. Сравняването на ДНК е скъпа процедура, като всеки тест струва около 300 австралийски долара. Тя зависи от възможността на полицията да издири роднините на починалия, които да осигурят проби за изследване.

ДНК “идентифицирането” на потомък означава, че е 20 милиона пъти по-вероятно обектът на изследване да е дете на родителите дали пробата, отколкото на някой друг. Това е доста убедително съотношение, а процедурата на тестване е сравнително бърза. Това, което би могло да спъне процеса на сравняване, е времето и трудностите, свързани с намирането и взимането на проби от роднините.

Но силата на процеса се крие в устойчивостта на човешката ДНК. Дали тялото е било погребано, изгорено или, в случая с труповете в трезора, потопено в киселина, често остатъците са повече от достатъчни. Костен мозък, кръв и дори космени фоликули могат да продължат – дори потопени в корозивна течност – да държат ДНК в ядрата на клетките си. Без значение от цялостното състояние на тялото или частите от него, този човешки архитектурен план би могъл да бъде извлечен, картографиран и сравнен.

До следващия ден били идентифицирани 7 от 8-те жертви от трезора. Двете тела, изкопани от имота в Салисбъри Норт, все още нямали съвпадение на ДНК. Все пак се оформила картина на миналите събития, която разкривала един стряскащ случай. Полицията се почувствала достатъчно уверена, че да сподели – откъслечно, разбира се – разкритията си с пред чакащите с нетърпение медии и граждани.

Самоунищожаваща се група

Непознатите коли, често минаващи през градче с размерите на Сноутаун, рядко остават незабелязани. Този факт помогнал на детективите да свържат сънливото селище със случаите на изчезнали хора от северните предградия на Аделаида. Но “заподозрените моторни превозни средства” повдигнали и други въпроси. Дали зад четиримата задържани не стои цяла организирана мрежа? Ако е така, то колко голяма е тя?

Гавин Портър
Гавин Портър

Тестовете на ДНК продължавали. Полицията разкрила имената на три от идентифицираните жертви. Станали ясни минали взаимоотношения между обвинените и мъртвите. Това била “група, самоунищожаваща се отвътре”. Полицията потвърдила, че липсващият мъж от щата Виктория Гавин Портър също е сред убитите.

Друга идентифицирана и назована жертва бил Бари Лейн, на 40 години по време на изчезването му през 1997 г. Лейн бил осъждан сексуален насилник и травестит, подвизаващ се под псевдонима “Ванеса”. Оказало се, че той е живял в продължение на 8 години с един от обвинените – 27-годишният Робърт Уагнър. Техният общ дом се намирал на една пресечка от “къщата на смъртта” в северните предградия, обитавана от задържания Джон Бантинг. Жертвата Бари Лейн от своя страна бил забъркан в сексуална връзка с друга ключова изчезнала фигура, която била задействала цялото разследване на “Карта”: Клинтън Дъглас Тресайз, на 22 години по време на изчезването му.

Джон Бантинг бил сгоден за Джоди Елиът, сестра на изчезналата – и вече идентифицирана и назована жертва – Елизабет Хейдън, която от своя страна била съпруга на третия от обвинените – Марк Хейдън.

Клинтън Тресайз
Клинтън Тресайз

Всички тези сложни разкрития направили пълен кръг и довели до предисторията на убийствата в Сноутаун, с която започвало всичко, а именно – тялото, открито в Лоуър Лайт. Специалният отдел се сдобил с рентгенова снимка на Клинтън Тресайз от бившия му работодател. Оказало се, че скелетните останки от Лоуър Лайт принадлежат на Тресайз. За ирония той би първият открит труп и един от последните разпознати.

Съучастници и жертви

Макар да се знае малко за Джон Бантинг, изплуват факти за миналото на неговите предполагаеми съучастници Марк Рей Хейдън и Робърт Уагнър, както и за жертвите Елизабет Хейдън и Бари Лейн.

Марк Хейдън живеел с баща си в северните предградия, само на няколко километра от “къщата на смъртта” в Салисбъри Норт. Семейство Хейдън изгубва единствения брат на Марк в автомобилна катастрофа няколко години по-рано. Съседите помнят Хейдън като “тих човек”, който използвал името Марк Лорънс и често работел по колата си. Макар очевидно да бил безработен, Хейдън посрещал чести и многобройни гости, много от които били “прости и недодялани”. Въпреки това, разказват съседите, в дома му никога не било шумно, нито ставали скандали.

Марк Рей Хейдън напуска Върховния съд през декември 2004 г.
Марк Рей Хейдън напуска Върховния съд през декември 2004 г.

Около 1995 г. предполагаемата жертва Елизабет Синклеър се преместила да живее у семейство Хейдън и две години по-късно станала г-жа Хейдън. Впечатлението на един от съседите за нея е “малко бавна, но… безгрижна”.

Старият г-н Хейдън напуснал дома си през 1998 г. Синът му казал на съседите, че баща му е отишъл в старчески дом. Когато научили за случая “Сноутаун” и за възможните финансови мотиви, стоящи зад убийствата, същите съседи се обърнали с молба към властите да проверят местонахождението на стареца.

През септември 1998 г. Марк Хейдън продал порутената къща на строителен предприемач и се преместил в съседното северно предградие Смитфилд Плейнс. Г-жа Елизабет Хейдън изчезнала точно от този адрес.

В неделя вечерта на 22 ноември 1998 г. Марк Хейдън пристигнал в дома на брата на Елизабет Гарион Синклеър. Гарион и неговата съпруга Рей, които живеели на около 5 км южно от Смитфилд Плейнс, гледали синовете на Елизабет – на 11 и 12 години – за уикенда. Семейство Синклеър очаквало и двамата Хейдън да дойдат да приберат децата, но Марк се появил сам.

Преди да вземе момчетата Хейдън казал на Гарион Синклеър, че двамата с Елизабет са се скарали  и тя го е напуснала. На следващия ден заявил, че жена му е избягала с “един от нейните приятели” на неизвестно място, като преди това е изпразнила неговата и на баща му банкови сметки. Няколко дни по-късно Хейдън измислил трета история, според която бил ходил да види баща си в старческия дом, а когато се върнал у дома установил, че Елизабет е изчезнала.

Единствената константа в разказите му била незаинтересоваността на Хейдън да съобщи на властите за бягството на жена си, за кражбата или за изчезването й. Гарион и Рей Синклеър претеглили трите противоречащи си истории и познавайки добре Елизабет, се настроили подозрително. На 25 ноември 1998 г. Гарион подал сигнал за изчезнало лице в полицията на Аделаида, добавяйки парченца към един криминален пъзел, за който нямал никаква представа.

Елизабет Хейдън
Елизабет Хейдън

Освен с подозрителните обяснения на Марк Хейдън за изчезването й, бързата реакция на Гарион би могла да се обясни и с историята на самата Елизабет и обстоятелствата в живота й през 1998 г. Елизабет Хейдън е родена като Върна Синклеър, най-малкото от шест деца. Близките й разказват, че е имала труден живот. Серия от нещастни връзки – повечето кратки – оставили Елизабет с шест дъщери и двама синове от най-различни бащи.

Но през 1998 г. изглежда животът на Елизабет поел в друга посока. Тя показала подновена решимост да се грижи за синовете си и запознавайки се с Марк чрез приятели през 1994 г., се впуснала в най-дългата си връзка досега. За нещастие нейното тъй дълго отлагано щастие не продължило много.

Убиецът Робърт Уагнър и неговата жертва Бари Лейн живеели заедно на “Бингам Роуд” в Салисбъри Норт, на една пресечка от “къщата на смъртта”, намираща се на “Ватерло Корнър Роуд”. Техните съседи хвърлили светлина върху начина им на живот.

Бари Лейн
Бари Лейн

Бари Лейн боядисвал косата си руса и се прекръстил на “Ванеса”. Често носел розови шорти през лятото. Заради крещящия му стил и репутацията на педофил, местните хлапета понякога го преследвали. Макар тормозът им да бил главно словесен, къщата на Лейн и Уагнър често била замеряна с яйца.

За да прекратят това, двамата издигнали двуметрова желязна ограда около дома си и се сдобили с две кучета, порода доберман-пинчер. Съседите описвали Лейн като “отворен”, но отбелязвали, че очевидно “страдал от сериозни болки в гърба”. Двамата мъже получавали пенсии по инвалидност от социалните служби.

Майката на Бари Лейн дала сензационно интервю за “Сидни Морнинг Хералд”, в което разказала за участието на сина си в серията от убийства. Г-жа Лейн описала как Бари живеел в страх, откакто бил помогнал за укриването на едно убийство преди осем или девет години. Той бил заплашван от останалите замесени. Междувременно Уагнър бил описван от своите бивши съседи като мрачен, донякъде зависим от Лейн и неспособен да чете или пише.

Робърт Джо Уагнър, придружаван от полицията на път към съда
Робърт Джо Уагнър, придружаван от полицията на път към съда

Международното медийно внимание за кратко било привлечено от антисоциалните наклонности на Уагнър, за които разказвали познатите и съседите му. Според някои от тях Уагнър вярвал в надмощието на бялата раса и казвал на съседите си, че той и “неговите приятели” споделят омраза към гейовете и азиатците и че се е присъединил към националистическата партия “Национално действие”. Според британския вестник “Дейли Телеграф” на скрийнсейвъра на Уагнър пишело “Адолф Хитлер е жив”.

Но специалният отдел “Карта” не смятал, че зад това би могъл да се крие възможен мотив за убийствата. А и в пълен контраст с този неонацистки образ един възрастен съсед си спомнил как Уагнър и Лейн били отишли да купят храна за домашните му любимци. Друг пък се сетил, че двамата са свирели “църковна музика” в дома си.

Научи повече за:   Изчезването на Мадлин Маккан

Някои от съседите споменали за един редовен посетител в дома на Уагнър и Лейн: обвиняемият Джон Джъстин Бантинг.

Паяжината на Бантинг

Джон Джъстин Бантинг
Джон Джъстин Бантинг

Цялата история зад страховитите убийства се развивала около 32-годишния Джон Джъстин Бантинг, роден през 1966 г. в Инала, Куинсланд – безобиден на вид, очилат човечец, чиято външност прикривала отмъстителен манипулатор.

Самият той преживял сексуално насилие в детството си и израснал с патологична омраза към хомосексуалистите и педофилите. Бантинг пристигнал в Сноутаун в началото на 80-те години, с намерението да се преустанови в Пърт, но колата му се развалила и той така и не продължил нататък. Скоро, благодарение на любовницата си Сюзан Алън, се запознал с известния като педофил и травестит Бари Лейн. Отвращението му към Лейн го изяждало отвътре и той започнал да крои и премисля убийството му. Направил на стената в стаята си “паяжина” – диаграма с Лейн в центъра и вълнени конци, свързани с други фигури, които смятал за педофили.

Чрез Лейн Бантинг се сприятелил с Робърт Уагнър – млад мъж, прибран от травестита на 14-годишна възраст. Уагнър бил сексуално малтретиран като дете от приятел на семейството му и затова избягал от къщи. Лейн го приютил, склонявайки го към хомосексуална връзка и двамата пътували из страната 4 години, преди да се установят в Сноутаун. Бантинг се сближил с Уагнър и успял да го измъкне от “ласките” на Лейн. Под негово влияние Уагнър ставал все по-агресивен и гневен, заради отношението, което бил търпял.

Първото убийство на Бантинг започнало с Клинтън Тресайз – млад гей и настоящ любовник на Бари Лейн. През 1992 г. двамата с Уагнър го подмамили в Салисбъри Норт, където го убили и погребали тялото му в плитък гроб в Лоуър Лайт.

Рей Дейвис
Рей Дейвис

Междувременно Бантинг се впуснал във връзка с жена на име Елизабет Харви. Тя имала двама сина – Трой Юд и Джеймс Власакис. Власакис бил насилван сексуално от брат си и когато Бантинг открил това, се постарал да се сближи с него, напътствайки го в същата омраза, която вече бил налял у Уагнър.

Трой Юд
Трой Юд

Въпреки че живеел в дома на Елизабет Харви, той имал връзка с друга жена – съседката Сюзан Алън. През 1995 г. Алън дала под наем каравана на някой си г-н Рей Дейвис и не след дълго нейната дъщеря се оплакала, че новият наемател насилва сексуално децата й. Бантинг и Елизабет Харви убили Рей Дейвис и погребали тялото в задния си двор.

Самата Сюзан Алън също изчезнала през 1996 година. Впоследствие Бантинг заявил, че той и Уагнър я били намерили мъртва в дома й. Те разчленили тялото й и го погребали, опаковано в 11 торби за боклук, над трупа на Дейвис.

Майкъл Гардинър
Майкъл Гардинър

В крайна сметка през 1997 г. Бантинг и Уагнър най-сетне се решили да изпълнят замисъла си с убийството на Бари Лейн. С помощта на бившия любовник на Бари Томас Тревилиан отвлекли травестита и го удушили след продължителни изтезания. Без да се задоволят само с едно убийство, Бантинг и Уагнър решили да премахнат и Майкъл Гардинър, известен в квартала като “най-голямото хомо”. Не след дълго, не е ясно точно как, един от приятелите на Власакис – Гавин Портър – също се замесил с групата и бил убит от Бантинг и Уагнър.

Власакис разбрал за убийствата и скоро – воден от омразата си, подхранвана непрекъснато от манипулаторските умения на Бантинг – решил да убие своя брат-насилник Трой.

Гари О'Дуайър
Гари О’Дуайър

Убийствата на триото продължили. Те изтезавали и премахвали онези, които смятали за педофили или просто не харесвали. През 1998 г. убили Фред Брукс след ужасни мъчения, само защото Бантинг не го харесвал. В същата година убили Елизабет Хейдън – сестра на Джоди Елиът, за която Бантинг бил сгоден по онова време – защото си позволила да изрази любовта си към Бантинг, макар да била омъжена. Страховито обезобразили и убили Гари О’Дуайър, понеже Бантинг споменал на Власакис, че той прилича на убития му вече брат.

Последната им жертва, преди да бъдат заловени от полицията, бил Дейвид Джонсън – 21-годишният доведен брат на Власакис. Те го премахнали главно заради парите му – изтръгвайки ПИН номера на картата му чрез безмилостни изтезания.

Защо правели всичко това? Основният мотив се криел в непреодолимата омраза на Джон Бантинг към хомосексуалистите и педофилите. Той се заобикалял със слаби и лесни за манипулиране хора, които също споделяли тази омраза. Раздухвал ненавистта и кръвожадността им, за да ги накара да станат доброволни партньори в неговите убийства. Все пак това не е единственият мотив.

Убийците се опитали да изтеглят пари от банковата сметка на доведения брат на Власакис, записали гласа на Гари О’Дуайър на касета, която пуснали на телефонния секретар на близките му, за да оставят впечатлението, че е още жив. Прибирали социалните помощи и пенсии на още няколко жертви. Групата се сдобила с общо 97 200 долара по този начин, но властите вече не смятали, че тази измама е била основният им мотив за действие.

Криминалният психиатър професор Кевин Хоуелс смята, че поведението на Бантинг се дължи на липса на емоции и способност за съпричастност към чувствата на другите. Хоуелс установил, че Бантинг съвпада с профила на психопатичен убиец, който извлича удоволствие от упражняването на контрол над жертвите си. Като малък едно от любимите му занимания било да гори насекоми с киселина. Като тийнейджър станал неонацист, а вече като възрастен развил дълбока омраза към педофилите и хомосексуалистите.

Епилог

На 3 юли 1999 г. Робърт Джо Уагнър, Джон Джъстин Бантинг и Марк Рей Хейдън са обвинени заедно в 10 убийства. Преди това били обвинени само в предполагаемо убийство на “неизвестно лице”.

Джеймс Спиридон Власакис също е обвинен в убийство на неназовано лице – вероятно последната жертва на групата – неговият доведен брат.

Много малко се знае за хода на процеса, заради мълчанието, наложено от съда. Все пак излизат наяве някои зловещи подробности. Когато намират осемте тела в банковия трезор, властите осъзнават, че жертвите са били изтезавани, а после убити чрез удушаване или задушаване.

Британският “Телеграф” разказва:

“Няколко са намерени със запушени усти. Други с въжета около врата им. От телата са рязани крака и ръце, а по някои има следи от изгаряния… Смята се, че убийствата са извършени като част от зловещ замисъл за измама със социални осигуровки…

Обвинението твърди, че четиримата са събирали помощите и пенсиите на убитите си жертви. Дори се представяли за някои от мъртвите, за да извършват банкови транзакции или да подписват документи в социалните служби.

Преди да бъдат убити, част от жертвите са били принуждавани да рецитират заучени фрази, които се записвали и оставяли в телефонните секретари на близките им, за да се отклони подозрението за изчезването им.

В трезора на банката са намерени също и… белезници, комплект ножове, въжета и тиксо, голям брой гумени ръкавици и уред за електрошокове, използван върху гениталиите и други чувствителни части от тялото на жертвите”.

На 21 юни 2001 г. 22-годишният Джеймс Власакис пледира за виновен в четири убийства пред Върховния съд в Аделаида. Власакис се превръща в звездния свидетел на обвинението. Налагайки му четири доживотни присъди без право на помилване за период от 26 години, съдията казва, че ако Власакис не бил съдействал на полицията е щял да получи 42 години без право на помилване.

Сюзан Алън
Сюзан Алън

Макар да пледира за невинен, Джон Джъстин Бантинг е осъден на доживотен затвор за убийствата на всички открити жертви, с изключение на Сюзан Алън. За съжаление съдебното жури не успява да реши извън всякакво съмнение дали тя наистина е била убита.

Марк Хейдън не е осъден за никое от убийствата, но пледира за виновен в съучастие в укриването на телата. Елизабет Харви, майката на Власакис, която знаела за убийствата и, окуражена от Бантинг, дори участвала в едно от тях, умира от рак след ареста на четиримата.

Бантинг и Уагнър се сдобиват със славата на най-страшните серийни убийци в Австралия, конкурирайки се за първото място с Убиеца на туристи Айвън Милат.

Подробностите около случая и особено начинът, по който са открити жертвите, ужасява и същевременно очарова обществото. Убийствата привличат много нежелани посетители в Сноутаун и сега градът е известен най-вече с тях.

В началото на 2011 г. съдът вдига забраната за медийно мълчание в отговор на молба от продуцентите на филма “Snowtown“, който предлага драматичен и въздействащ поглед върху събитията.

———————————————————————————————————————————————
Материалът е написан по идея на bibi
Източници: trutv.com, wikipedia.org, kuro5hin.org, adelaidenow.com.au

Книги и филми по случая:
Книгата Snowtown: The Bodies in Barrels Murders от Jeremy Pudney
Филмът The Snowtown Murders (2011) в Замунда
Документален филм на Discovery Channel – Serial Killers – The Bodies In The Barrels (2009) в Замунда

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: ?ME 🍺 Vladislav 🍺 Ba?ep?? K. 🍺 Malhavoc 🍺 Simona 🍺
Дарители: NadezhdaDonikaNikolinkaTsvetelinOrlin
350
304
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

3
Напиши коментар

avatar
3 Дискусии
0 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
3 Автори на коментари
Николай Стойчевlumpybibi Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
bibi
Гост
bibi

Благодаря много 🙂 Сигурна съм, че ще е интересно. Сега ще го сложа в списъка за четене преди сън 🙂

lumpy
Гост
lumpy

Филмът е много добър

Николай Стойчев
Гост

Ужас…