Даниел Камарго Барбоса: Звяра от мангровите гори

Между декември 1984 г. и февруари 1986 г. вълна от терор разтърсва Еквадор. Трупове, голи и обикновено разчленени с мачете, се появяват в самотни места, отдалечени и залесени. Според изследванията, всички жертви са млади момичета, много от тях са девствени, а някои са на възраст едва осем или девет години. Никой не си представял, че зад подобни зверства се крие един човек около петдесетте години, с тънка, кафява кожа, женомразец психопат, обсебен от девствеността си, един индивид, който е висок само 1,65 м. Даниел Камарго Барбоса успява да изнасили и удуши 71 жертви само в Еквадор и, както се предполага, около 150 в цялата си престъпна кариера…

Неговите жертви се появяват най-вече в периметъра на пътищата в Нобол – област в Еквадор, на места, заобиколени от мангрови гори, което дава на този сериен убиец прякора “Звяра от мангровите гори”.

Произходът на звяра

Даниел Камарго Барбоса е роден на 22 януари 1930 година някъде в колумбийските Анди (не се знае със сигурност точно къде). Майка му умира по време на раждането и баща му се жени за жена, която има проблеми с плодовитостта и обсесивно и неосъществено желание за дъщеря. Неуспешните опити да зачене й причиняват психични и поведенчески разстройства, чиято жертва става малкият Даниел.

Даниел Камарго Барбоса
Даниел Камарго Барбоса

Мащехата му често го обличала като момиче и го принуждавала да ходи така на училище където, естествено, всички му се подигравали, а понякога бил и ужасно тормозен. Баща му по никакъв начин не се опитвал да улесни живота на сина си. Алкохолик, насилник, деспотичен и с тежък характер, той се интересувал само от пари и като баща бил изключително дистанциран. Опитите да се справи със сина си се състояли в брутални побои, в които бил подпомаган от чичото на момчето.

По отношение на поведението на мащехата си и вредите, причинени от нея, след години Даниел ще каже:

“Моята мащеха не искаше деца, но по принцип предпочиташе момичетата (вероятно е останал с това впечатление, понеже мащехата му е нямала други деца). Тя трябва да е претърпяла някаква травма в детството си, за да не иска деца. Когато ме обличаше като момиче, мисля, че наистина се опитваше да ме превърне в момиче. Може да не ме мразеше, може би ме обичаше, но аз не можех да обичам като дете”.

До голяма степен заради това, Даниел акумулира огромна омраза, негодувание и жестокост към жените, за които после се превръща в безмилостен палач.

Даниел бил изключителен ученик в училището „Лъв XIII” в Богота, но по-късно напуска и посвещава усилията си да подпомогне финансово семейството си, което според собствените му думи, допринесло за огорчението и негодуванието му.

Единствена любов, омраза и съучастница – Есперанса

Като възрастен, Барбоса среща една жена на име Алсира, с която имат две деца, но която напуска, когато се запознава с Есперанса, момиче на 28 години, към която изпитва невероятен копнеж, дори иска да се ожени за нея. Това довело до изблик на ужасно страдание за Барбоса, не само защото Есперанса не била девствена, но и защото не много след началото на връзката им, той я заварил в леглото с друг мъж. Разочарован, наранен и отвратен от жените като цяло, Даниел не направил това, което нормален човек би сторил – да прекрати връзката с Есперанса. Вместо това той умело я манипулирал, използвайки чувството й за вина, да му помогне да намира млади момичета, с които да се забавлява. Тя се съгласила, защото той й казал, че това ще й помогне да стане отново „чиста”.

Даниел Камарго Барбоса
Даниел Камарго Барбоса

Даниел по-късно заявява:

“Тя не беше девица когато се омъжи за мен. Не бях в състояние да я напусна, защото бях лудо влюбен. Имаше моменти, когато си казвах “Да, ще я напусна”, но не можех, защото наистина бях влюбен. В резултат на това, тъй като нямах опит с девици и все още не бях в състояние да напусна това момиче, реших, че ще ми помогне ако получа няколко девици. Надявах се така, чрез измама, момичетата, които ми водеше тя в апартамента, упоени с натриеви соли, капсули Секонал, да заспят и аз да ги дефлорирам”.

Той извършва пет изнасилвания (все още без да е убил някого) с помощта на упойващи вещества и Есперанса. Но петата жертва открива, че е била изнасилена, докато е спяла, и уплашена и ядосана, подава оплакване в полицията. Барбоса и Есперанса признават и са изпратени в различни затвори през 1964 година.

Научи повече за:   Ленърд Лейк и Чарлз Инг: Операция Миранда

Отначало Барбоса е осъден на три години затвор, но прокурорът предизвиква нов процес, когато научава, че има и други жертви. На втория процес, Барбоса е осъден на осем години зад решетките. Това го изпълва с гняв и омраза към обществото и смятайки, че наказанието му не е справедливо, той се заклева, че оттук нататък нито една жертва няма да преживее изнасилването. Това е единственият начин да не го предадат отново. Ражда се убиецът.

Първо убийство

След освобождаването си, Барбоса започва работа като амбулантен търговец на телевизионни екрани.

Един ден, докато върви покрай училището, той вижда момиче на девет години, чийто външен вид го подлудява и той “се влюбил”. Решен да я има, той я взел под фалшив претекст, за да я заведе в зона с малко трафик, където отнел девствеността й без капка жал към  нейните сълзи. Но не се задоволил с това и, за да не го издаде, я удушил. Обаче забравил екраните, които продавал, на местопрестъплението.

Това е първото му убийство. Грешката от зарязването на екраните на местопрестъплението щяла да му струва скъпо впоследствие, защото, когато на следващия ден (3 май 1974 г.) се завръща, за да ги вземе и да погребе трупа, полицаите стават подозрителни и го водят за разпит. Накрая разкриват, че той е оставил екраните и го арестуват. Този път колумбийската съдебната система не е нежна с Барбоса. Наказанието му трябва да послужи за назидание. Всъщност, той е осъден на 25 години и отива в затвора „Горгона”, който се намира на остров, подобно на Алкатраз. От този затвор до този момент няма избягал затворник. Барбоса прекарва 10 години на вулканичният остров, простиращ се на 28 кв. км и разположен в Тихия океан. Прекарвал времето си в четене на Ницше, Фройд и Достоевски. Той десет години се подготвя за бягство, четейки и ветроходни книги, изучавайки детайлно теченията около острова.

Бягство

Вечерта на 23 ноември 1984 г., по време на една от разходките си, Барбоса открива малка изоставена лодка и без да се замисля, започва да гребе с отчаянието на преследван беглец. Без храна и вода, той гребе непрестанно в продължение на три дни, докато не вижда бреговете на континента. Като по чудо той е спасен, макар външният му вид и състояние на ума да предполагат, че дните му са преброени. Но Даниел Барбоса е интелигентен и има капацитет за генериране на ресурси, за да се движи напред.

Затворът "Горгона", от който бяга Барбоса
Затворът “Горгона”, от който бяга Барбоса

На изслушване за неговото бягство и изчезване колумбийските власти са твърдо убеден, че Горгона е затвор с максимална сигурност и теченията и акулите са се погрижили за Барбоса и той е мъртъв. Пресата публикува статия, в която се казва, че “чудовището” е било унищожено от акули. Но всички те го подценили. Никой не предполагал, че е възможно да гребеш три дни без храна и вода в малка лодка. По този начин, като се възползва от факта, че всички го мислели за мъртъв, Барбоса заминава на автостоп за Бразилия и, както казва за него Франциско Фебрес Кордеро (еквадорски журналист, който го интервюира), “пътува из континента. Преди да дойде тук, пристига в Кито, спи една нощ пред портите на Санто Доминго и на следващата сутрин пита: “Няма ли по-топло място в тази страна, тук ще умра от студ”. Той пристига с автобус в Гуаякил на 5 или 6 декември 1984 г. И там започва своята страшна, ужасяваща история.

Вълна от терор

Ужасяващите убийства, които стават известни като „Вълната от терор”, и които разтърсват Еквадор, започват на 18 декември 1984 г. с изчезването на момиче на девет години в града Кеведо. На следващия ден изчезва друго момиче (на десет години) и след това започват изчезване след изчезване.

Постепенно започват да се появяват телата на млади девици, със следи от мачете, нож, задушаване и признаци на изнасилване. Появяват се голи, на места с обилна растителност, обикновено в близост до път, в района на Нобол и Авенида де Лос Гранадос. Наблюдателите не могат да определят точната причина за смъртта и понеже в същия район действа банда садистични изнасилвачи, работата на полицията да разбере чие дело са изнасилванията и убийствата, става изключително трудна. Чак след арестуването му става ясно, че убийствата възлизат на 71, и че местата са Гуаякил, Кито, Амбато, Мачала, Нобол, Кеведо и преди всичко, че извършителят е болнав петдесетина годишен мъж, висок едва 1,65 м. Неговите жертви били фермерски дъщери, ученички, студентки, камериерки, дори една от тях е експерт по карате, но това не й помогнало да се защити от убиеца…

Научи повече за:   Анджело Буоно и Кенет Бианки: Хилсайдските удушвачи

В Гуаякил Барбоса оцелява като бездомник, който работи като общ работник на местния пазар. Печелел около 40 сукри на ден (малко по-малко от един долар), като с тях си купувал храна. След всяко убийство продавал химикалки, дрехи, обувки, бижута и всякакви други вещи на жертвите си. Въпреки това, финансовото му положение е толкова лошо, че се налага да спи на пейка в парка.

Безопасен старец?

Грозен, стар и лош, Барбоса не е никак привлекателен за жертвите си, но използва именно старостта и грозотата си, за да убеди момичетата да тръгнат с него. Подлъгани от безпомощния му вид, те едва ли се притеснявали да му помогнат.

Харесваш историите на Стела? Изпрати й подарък:
♥ Avangard Designs - Изработка на бижута ♥

Той почти винаги избирал момичета от по-ниските социални слоеве, които приближавал с Библията в ръка и им казвал, че е чужденец, който търси пастор Джордж Уинчестър, който притежава фабрика и ще им плати добре (пасторът), ако му покажат пътя.

Дори подлъгвал момичетата, че пасторът ще им намери добра работа във фабриката си, която според него се намирала в покрайнините на града. Заради своята старост, той убеждавал моичетата да вземат автобус до мястото и след като автобусът излизал извън града им казвал, че трябва да слязат. Карал момичетата да вървят след него, на разстояние, което ги кара да се чувстват уверени. През това време Барбоса „търсел пряк път” и молел момичетата да го последват. Ако девойката отказвала, той я пускал и тя се спасявала. Ако дойдела с него, той я изнасилвал и убивал.

В случаите когато някое момиче го последвало, той се обръщал с пистолет в ръката и казвал, че пасторът не съществува, а той я е отвел там, за да „правят любов”. След това казвал, че не иска да използва пистолета, но ще го направи, ако се наложи, и изнасилвал момичето.

“Аз избирах да убеждавам, не да заплашвам” – казва Барбоса за метода си…

Като счита изнасилването, последвано от убийство, за неповторим акт на любов, Барбоса се опитва да запомни всички възможни детайли. Винаги запомнял имената им и, когато било възможно, и техни вещи, стига да не се налагало да ги продаде, за да оцелее. И накрая, Барбоса използва мачете, за да обезобрази телата, понякога за да изтръгне органи, всичко, за да заблуди полицията, оставяйки възможно най-малко количество улики. Барбоса казва, че когато ръцете му били изцапани с кръв, уринирал върху тях, за да ги почисти.

Профилът на чудовището

Физически той е тънък, тъмен, дребен (1,65м), с малко коса и широко чело, извито и голямо. Ръцете му са големи, ходи добре облечен и спретнат в рамките на ограничените си възможности. Често цигара украсява устата му, кожата му е твърда, суха и изглежда като разядена. Той обича спорта. Като младеж играе футбол и баскетбол, а когато е в затвора в Горгона, се научава да се гмурка и да играе пинг-понг. Въпреки ниския си ръст и малко сила, той убива най-малко 71 момичета и жени.

Барбоса е интелигентен и културен. Тестовете показват, че има коефициент на интелигентност 116, (средната стойност е 100) и културата му не съответства на някой, спал в парка и работил като общ работник на пазара. Журналистът Франциско Фебрес Кордеро веднъж казва за него: “подобно на всички психопати, той е брилянтен. Има отговор за всичко и може да говори с еднаква лекота за Бога и Дявола. Цитира Хесе, Варгас Льоса, Гарсия Маркес, Гимараеш Роса, Ницше, Стендал и Фройд”. Когато е заловен, в куфарчето, което носи, заедно с бельото на последното момиче, което убива и изнасилва, е открита “Престъпление и наказание” от Достоевски. В допълнение, той рисува, въпреки че картините му са в тъмни тонове.

Според психологическия му профил, Барбоса е умопомрачен мъж, с мания за девствени жени. Той мрази и презира проститутките, защото не са девствени. Никога не се опитва да подмами и убие проститутка, защото като цяло ги ненавижда и те го отвращават. Страхува се от венерическите болести, които може би пренасят.

Той иска жените, с които се задоволява да са чисти и девствени. Има садистични наклонности и му харесва жертвите да викат и да се съпротивляват по време на сексуалния контакт. По отношение на жертвите си, той се ръководи от чистотата на момичетата, изпитва и известно емоционално привличане към тях. Според Франциско Кордеро, това е:

Франциско Кордеро
Франциско Кордеро

„Нещо, което той не може да обясни добре. Понякога е начинът, по който изглеждат, по който правят косата си. Нещо неопределено, което го кара да си мисли: „Трябва да я имам””.

Самият Барбоса определя това „нещо” като „демон, който живее в главата ми”. Емоционално и психически, Барбоса е белязан от гняв, омраза и негодувание, тези модели в психологическата динамика на съвестта му са действали в комбинация с ниска морална отговорност. Прояви на подобна нагласа са думите на Барбоса. Той признава за своята омраза и ненавист за първи път, казвайки: “тук е, и аз се боря, но не мога да се преборя сам. Аз се нуждая от помощта на професионалисти за борба с нея”.

След което признава , че обществото има право да защити позицията си, но че “това не го оправдава (обществото) да пренебрегне тези случаи и да каже: “Той е виновен и трябва да бъде осъден на 16 години и готово””.

Барбоса след ареста
Барбоса след ареста

Второ, в разгара на разпит и изумен от медийното отразяване на неговите престъпления, Барбоса се оправдава като казва: “Бях подложен на много години унижение”. Барбоса е толкова циничен и безсрамен, че с невероятна арогантност изразява гнусно цинично удовлетворение от тъмната си слава, хвали се, че неговите престъпления са станали легендарни. Франциско Кордеро казва:

Научи повече за:   Фриц Хаарман: Вампирът от Хановер

“В продължение на много дни се опитвах да говоря с Барбоса. Задачата изглеждаше невъзможна, не само заради полицейския кордон около него, но и защото той поиска голяма сума пари, за да говори, което сметнахме за отблъскващо”.

За да разберем Барбоса, можем да цитираме думите на Дел Кастийо, който за известно време е психолог на убиеца:

“Той е един мошеник. Не се поколеба да ми каже как е извършил престъпленията си и да ми посочи местата, където е погребал жертвите си. Барбоса е социопат, който се хвалеше със злодеянията си”.

Задържане, арест и смърт

26 февруари 1986 г., минути след изнасилването и убийството на 9-годишната Елизабет Телпес, патрул на Интерпол вижда мъж, който има подозрително поведение, на авеню “Лос Гранадос” в Кито. Когато двамата полицаи правят по-подробен оглед на заподозрения, онова, което откриват ги смайва: Барбоса има в чантата си, кървави дрехи на малко момиче. Той незабавно е арестуван.

Останките на някои от жертвите на Барбоса
Останките на някои от жертвите на Барбоса

По-късно Мария Алехандра Велес, едно момиче, което се е спасило от изнасилвача, идентифицира Барбоса, когато е призована да свидетелства. Макар че би било трудно да бъде обвинен Барбоса, тъй като той извършва престъпленията си сам, без съучастници, престъпникът се признава за виновен на 31 май 1986 г., признавайки за 71 убийства и изнасилвания, и показва със смразяващо спокойствие местата, където е погребал жертвите си.

След арестуването му е отведен веднага в затвора в Гуаякил и през 1989 г. е прехвърлен в затвора „Гарсия Морено” в Кито, за да излежи 16 години – максималното наказание в Еквадор, което и досега остава непроменено. От началото на лишаването му от свобода в затвора в Гуаякил, Барбоса трябва да бъде специално охраняван, за да се попречи на други затворници да го убият. Накрая Барбоса е прехвърлен в „Гарсия Морено”, където първите няколко дни споделя една килия с Педро Алонсо Лопез, известен още като “Чудовището от Андите”, друг колумбийски психопат, за когото се казва, че е извършил над 300 убийства. Но „Звяра от мангровите гори” е убит на 13 ноември 1994 г. от затворника Масаче Луис Нарваес на 29 години, братовчед на жертва на Барбоса. В спокойния неделен ден Барбоса си стоял кротко в килията, когато Нарваес внезапно връхлита върху него, сграбчва го за косата и му нанася осем прободни рани. Това е краят Даниел Камарго Барбоса, чиито кости лежат в яма 798 на гробището “Ел Батан”.

Харесваш историите на Стела? Изпрати й подарък:
♥ Avangard Designs - Изработка на бижута ♥

————————————————————————————————
Източници: murderpedia.org, escalofrio.com, en.wikipedia.org

The following two tabs change content below.
avangard

Стела

Надявам се, че статиите ми ти харесват!
Подкрепи ме, за да пиша редовно: >>> Avangard Designs <<<
Абонирай се
Извести ме
guest
16 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Dark_Child
Dark_Child
09.07.2012 11:49

О,колко се радвам,че тази отрепка е попаднала в ръцете на близък на жертвата.
Отмъщението е сладко,както казват-око за око, зъб за зъб,кръв за кръв.

Силви
Силви
09.07.2012 15:36

Явно все пак има възмездие! Макар, че този изрод не е заслужавал толкова лека смърт. Аз бих го подложила на системен физически и психически терор с години!;s

zduxar
zduxar
10.07.2012 20:51

браво….страхотен сайт,и поредната страхотна статия.браво на стела…много добра работа.а по отношение на поредния изрод……намерил си е майстора…..иначе след 16 години щеше да продължи.

muthafukka
muthafukka
13.07.2012 9:25

интересна история
силви той вече е бил подлаган на системен физически и психически терор с години – за това е станал такъв …
кой ти каза, че така се решават нещата
хахаха

Деси Николова
Деси Николова
14.07.2012 13:56

Радвам се,че Барбароса е завършил земния си път от ръката на роднина на една от жертвите.Та какво са само 16 год.лишаване от свобода при такова криминално минало.Още веднъж поговорката,че който копае гроб другиму сам пада в него,доказва мъдростта си.Наистина съм доволна,че този звяр убит.И си мисля,че отмяната на смъртната присъда в случей като този ,е просто наложителна.Това е мое лично мнение.

Ваня
Ваня
21.07.2012 15:19

Историята на този престъпник е в потвърждение на това, че все пак смъртното наказание в някои случаи е удачно и че има престъпници, които не подлежат на превъзпитание, колкото и години да прекарат в затвор.

Дирт
Дирт
Отговори на  Ваня
29.06.2020 7:06

Много пък ги разбирате. Всезнайковци..

пламена
пламена
26.07.2012 19:45

аз имам един въпрос към авторката на сайта,знам че тук не е мястото,но просто не знаех къде мога да си задам въпроса,та има ли статия за убийството на сестри Белнейски.Писах в търсачката,но нищо не ми излезна.Благодаря предварително:)

Силвия
Админ
Отговори на  пламена
26.07.2012 19:47

Не, няма за сестри Белнейски все още

Емилия
Емилия
23.08.2012 21:56

Бравос на момчето, че го е свитнало. Дано не му са му дали допълнително години.

Дорина
Дорина
24.08.2012 11:15

А нова статия? Мооооооля ви, всеки ден проверявам, а няма и няма…. Обичам го този сайт!

Йоанка-Барабанка
Йоанка-Барабанка
11.03.2013 12:40

Напълно умопомрачен човек!Насилието водело до насилие?Айде бе!Що не е ям говна или да плете,що просто не е станал гей курва,ами ще ходи да ми отвлича и убива дечица!Боклук!Точно така!В такива случай точно насилието е решение-да изпита малка част от това което е причинявал на хората сам!Супер мн. се радвам,че е починал точно от близък на жертвата-всички сексуални престъпници това заслужават(особено на деца)!

Jean Paul Gaultier
23.12.2013 14:27

Аз пък съчувствам на убиеца. В това отчуждено общество се сещате само когато някой бъде убит. А какво е довело убиеца до това? Престъплението го създава средата!

Jean Paul Gaultier
23.12.2013 14:29

Деца Деца, прословутата дума деца! И той е бил дете , нали? И точно тогава са се държали с него като отрепка. Но не ви пука за това нали? Всички някога са били деца, това е показателно за лицемерието на обществото.

Роко
Роко
05.02.2014 18:45

Здравейте!
Сайта е пълен с информация , която ме интересува . Моя Ви , споделяйте вашите мисли и усещания по отношение на това което четете . За мен е важно да чета Вашите коментари.
Благодарности на Създателите на сайта.

Ps: Злото никога не спи . Някои хора , се раждат със Злото .

Таня
Таня
26.12.2020 6:55

Чудничко си го е получил, браво.