Джон Кристи: Шепнещия удушвач от Нотинг Хил

Джон Кристи: Шепнещия удушвач от Нотинг Хил

Джон Реджиналд Кристи е типичният “потиснат” сексуален убиец, който можел да задволява страстите си единствено чрез изнасилване, убийство и вероятно некрофилия. За период от тринадесет години Кристи убива осем жени, включително и собствената си съпруга, без да предизвика съмнения у никого. Той погребвал телата на жертвите в задния си двор, криел ги под дъските на пода или ги зазиждал в стените. Смята се, че за две от неговите убийства е бил осъден и обесен невинен човек.

Семейство Кристи

В безличната триетажна къща, намираща се в лондонския квартал Норт Кенсингтън в района Нотинг Хил, били арестувани и изправени пред съда двама различни убийци. И двамата били екзекутирани за престъпленията им и макар някои хора да смятат, че правосъдието е възтържествувало, според други невинен човек е бил натопен от истинския извършител да отиде на бесилото. И двамата признали за едно и също престъпление. Но кой от тях бил истинският убиец?

По-известният от двамата прочути заподозрени е Джон Реджиналд Халидей Кристи. През 1938 г. той се нанесъл в апартамента на приземния етаж на “Рилингтън Плейс” №10 (сега “Ръстън Клоуз”) със съпругата си Етел и техните домашни любимци, куче и котка, заради които често използвали задната градина. Малката викторианска къща била последна на улицата, разположена точно до стената на една фабрика. На горните етажи имало още два апартамента, малки като техния. Външният клозет в градината обслужвал и трите жилища, като в сградата нямало баня. В къщата имало перално помещение, но то не винаги работело.

Джон и Етел Кристи

Кристи (40 г.) бил тих и незабележим човечец. Косата му била ръждиво червеникава, а очите бледо сини. Имал огромно чело. Съпругата на Кристи била закръглена, кокалеста, сантиментална и пасивна. Техните познати смятали, че тя се страхува от Кристи и прави всичко, което той й казва. Семейство Кристи се считало за нещо повече от съседите си и държало на личното си пространство. Изглеждали като тиха, приятна двойка; просто двама обикновени души, отдадени един на друг и на котката и кучето си.

Роденият на 8 април 1899 г. в Йоркшир Кристи бил доста напрегнат и освобождавал напрежението си с градинарство. Неговият баща бил суров човек, който биел децата си за щяло и нещяло. Макар баща му да се отчуждава от него, заради крехката му натура, майката на Кристи била винаги до малкото момче. Той бил нейният любимец и тя буквално го кастрирала със своята протекция. Неговите четири по-големи сестри още повече подсилвали женската доминация в къщата. Кристи се отдръпвал в себе си, макар че често прибягвал до симулиране на лошо здраве, за да привлича внимание. Освен това развил ужас към мръсотията.

Кристи никога не създал дълготрайни приятелства, въпреки че се справял добре в училище. Занимавал се със спортове и обичал да облича скаутската униформа.

Когато бил на осем години, починал неговият дядо по майчина линия. Попитали Кристи дали иска да види тялото му. Той казал, че иска и когато зърнал човека, от когото толкова се страхувал преди, Кристи почувствал удоволствие от липсата на напрежение в присъствието на мъртвеца. Това преживяване го обсебило напълно и той започнал да си играе в гробищата, като особено се интересувал от разбитата подземна гробница, в която се съхранявали детските ковчези. Много обичал да наднича през процепите.

Той бил потиснат сексуално. На десет години се възбудил, виждайки голия крак на една от сестрите си – тази, която най-много ненавиждал.

Няма нищо необичайно в това едно малко момче да се почувства объркано от първото си привличане към противоположния пол. Но в случая на Кристи това само влошило и без това напрегнатата ситуация. Той винаги бил мразил сестрите му да го командват, а сега се почувствал физически привлечен към тях. Едновременно ги обичал и мразел, защото възбуждали мъжествеността му и после я потъпквали.

Така Кристи развил дълбока омраза към жените, особено към онези, които го изкушавали, защото знаел, че не може да ги задоволи. Освен това се страхувал от тях и тези чувства се сливали в една убийствена ярост. Когато бил в компанията на други момчета, се хвалел, че момичетата го харесват, но скоро, след като първите му опити за секс се провалили, се сдобил с прякора “Кристи Мекото” и “Реджис Безпенис”.

Напускайки училище на петнадесет години, започнал работа като прожекционист в един киносалон. Тогава избухнала Първата световна война и той постъпил в армията като сигналист. Веднъж бил повален от граната и временно ослепял. Освен това Кристи загубил и гласа си, оставайки ням в продължение на повече от три години. Лекарите преценили, че това е по-скоро истерична реакция, отколкото реална физическа травма.

През 1920 г. се оженил за Етел Симпсън Уедингтън, макар че почти не можел да говори.

Сексуалните му затруднения продължили, а Етел с нищо не помагала за оправянето на нещата. Кристи ходел по проститутки още от 19-годишната си възраст. Макар тези жени да нямали изисквания към него, те все пак го унижавали, напомняйки му за неговата неспособност в леглото. Той продължил да ги посещава и след женитбата си.

След като се оженил, Кристи станал пощальон и попаднал в затвора за три месеца, тъй като откраднал няколко пощенски записи. На излизане от затвора гласът му се оправил закратко, след жесток скандал с баща му, но после пак изчезнал. След шест месеца мълчание Кристи най-сетне бил в състояние да говори.

На 25-годишна възраст той напуснал жена си и заминал за Лондон.

Четири години по-късно Кристи отново попаднал в затвора за девет месеца заради кражба. След излизането си заживял с една проститутка, но отново бил вкаран зад решетките, когато й нанесъл побой. Няколко години по-късно, бил арестуван за пореден път, след като откраднал колата на един свещеник. Излежавайки присъдата си, помолил Етел да се върне при него.

След почти десет години раздяла Етел се върнала при съпруга си в Лондон през 1933 г. Тя била самотна, 35-годишна жена и нямала представа с какъв човек се готви да живее.

Скоро Кристи бил блъснат от кола и влязъл в болницата. Това дало началото на дълъг хипохондричен период. Той си стоял в къщи непрекъснато, оправдавайки се с множество болежки. В продължение на 15 години Кристи направил 173 посещения при двама различни лекари с измислени оплаквания.

Кристи в полицейска униформа

Междувременно назрявала Втората световна война и Кристи се записал като доброволен член към Военната полиция от запаса. Не направили проверка на миналото му и той получил униформата си на специален полицай към полицейския участък на “Хароу Роуд”. Кристи останал там в продължение на четири години, които били най-щастливият период от живота му. Постепенно станал толкова фанатичен към спазването на закона, че получил прякора “Химлер от Рилингтън Плейс”.

Той се наслаждавал на властта си и обичал да носи униформата си. Освен това използвал положението си, за да преследва жени, като междувременно си водел записки. Шпионирал съседките си през специално издълбани за целта дупки.

Кристи се възползвал от честите посещения на съпругата си при роднините й и открил жени, които отговаряли на авансите му. Точно през този период развил вкус към по-особените сексуални занимания.

Кристи имал любовна афера с жена, работеща в полицейския участък, чийто съпруг бил войник в чужбина. Когато Етел отсъствала, той посещавал любовницата си в дома й. Но веднъж съпругът й се върнал неочаквано, заварил злополучния дон жуан в леглото си и го пребил като куче.

От този момент насетне Кристи започнал да кани жени в собствения си дом.

Семейство Еванс

През пролетта на 1948 г., десет години след нанасянето на Кристи в сградата, в апартамента на последния етаж се нанесли да живеят Тимъти Еванс и неговата съпруга Берил. Те били женени от по-малко от година и очаквали първото си дете.

Берил била 19-годишно миньонче, а съпругът й бил на 24. Той си изкарвал прехраната като шофьор и почти не можел да чете. Роден на 20 ноември 1924 г. в миньорско градче в Южен Уелс, той бил изоставен от баща си още преди появата си на бял свят. Еванс бил много буйно и непослушно дете. Тъй като не се разбирал с майка си, която вече живеела с нов мъж, той се преместил при баба си, но тя не успяла да го задържи в училище. Еванс бил известен като хроничен лъжец, склонен да преувеличава и фантазира, с коефициент на интелигентност около 70 – граничещ с умствената изостаналост.

Като възрастен обичал да си пийва и имал бурен характер, подхранван от ниския му ръст. Често бил наричан завързак и интелектуалното му ниво било на седемгодишен. Най-добрият му талант била неговата способност да лъже и той го правел с голямо въображение. Еванс разказвал на хората, че баща му е италиански граф.

Тимъти Еванс, Берил и бебето

Той се срещнал с Берил чрез техен общ приятел и само след седмици двамата се сгодили и оженили. За известно време младото семейство живяло с майката на Еванс и Берил развила близка връзка с двете му сестри. Те я смятали за също толкова незряла като брат им и се стараели да й помагат с каквото могат. Тя самата нямала майка и затова разчитала на тях за сигурност. Когато Берил забременяла, двамата се преместили в къщата на “Рилингтън Плейс”.

Сестрата на Еванс Айлин им намерила това жилище и им помогнала да го обзаведат. Нейните спомени подсказват, че съседът Редж Кристи може би е имал опасни намерения към нея. Един ден бил влязъл в жилището без тя да го чуе и внезапно се появил пред нея, предлагайки й чаша чай. Тя му отказала, но той не си тръгвал. Накрая му казала, че брат й скоро ще се върне и той изчезнал също толкова внезапно, колкото се бил появил.

Когато бебето се родило, двамата го нарекли Джералдин. Нейното раждане донесло напрежение в брака им, тъй като мизерните надници на Тим не можели да покриват сметките. Освен това Берил се оказала лоша домакиня и готвачка. Често зарязвала бебето само. Двамата се карали непрекъснато и дори стигали до бой.

През август 1949 г. Берил поканила у дома своята приятелка 17-годишната Луси Ендекот. Тя се настанила в леглото на Берил, а Тим трябвало да спи на пода в кухнята. Скоро Тим бил привлечен от девойката и когато неговата майка я изгонила, заплашил, че ще изхвърли Берил през прозореца. След това се изнесъл, отивайки да живее с Луси в друго жилище. Момичето обаче го намерило за твърде буен и той скоро се върнал при съпругата си.

Задлъжнелите до гуша и мразещи се Тим и Берил продължили горчивото си съжителство. Берил веднъж споделила с г-жа Кристи, че Тим се е опитал да я удуши. За свой ужас разбрала, че отново е бременна и обвинила за това съпруга си.

Берил се опитала да се отърве от бебето с хапчета и промивки, но Тим изобщо не разбирал за какво е цялата тази врява. Не разбирал, че Берил иска да продължи да работи, за да могат да плащат трупащите се сметки. Тя била твърдо решена да намери вариант за аборт и говорела на всички за това, включително и на семейство Кристи.

Научи повече за:   Х.Х. Холмс и Замъкът на смъртта

По същото това време Кристи се оплаквал на собствениците от състоянието на сградата и на 31 октомври няколко работници дошли, за да изкъртят стените и подовете и да ремонтират пералнята в задната част на къщата. Освен това наемателят на горния етаж г-н Кичънър влязъл в болницата и жилището му останало празно в продължение на пет седмици.

В началото на ноември се случило нещастието.

Съмнително убийство

Версия 1

Според показанията на Кристи той видял Берил Еванс във вторник по обяд на 8 ноември. Тя излизала с бебето си на разходка. Впоследствие казал на полицията, че след това повече не я е виждал.

Според показанията му Кристи знаел, че Берил иска да направи аборт и се страхувал, че Тимъти се отнася твърде грубо с нея и може да й навреди.

В полунощ семейство Кристи били събудени от много силен удар от горния етаж. След това чули как някой мести нещо тежко. Г-н Кичънър бил в болницата, така че предположили, че шумът идва от дома на Еванс. Звуците престанали и двамата заспали отново.

На следващия ден Еванс им казал, че Берил е заминала за Бристъл. Тя не била казвала за плановете си на никого, но Еванс държал на историята си. (Той бил казал на майка си обаче, че е отишла в Бристъл, за да се види с баща си, което било странно, тъй като Берил не била близка с него).

След един ден Тимъти посетил семейство Кристи и им казал,че е напуснал работа, макар всъщност да бил уволнен. Споделил им, че е решил да продаде мебелите си и да замине при съпругата си. Така и направил, въпреки че мебелите не били изплатени. Тимъти подарил дрехите на Берил, накъсани на парчета, на един клошар. След това се качил на влака, но не за Бристъл, а към дома на леля си в Мертир Вейл.

Еванс останал там шест дни, като често споменавал пред леля си, че се тревожи за дъщеря си.

На 23 ноември той се върнал в “Рилингтън Плейс”, за да говори с Кристи. Тимъти му казал, че съпругата му го е напуснала. Не отишъл да види майка си и сестрите си, които се чудели какво става с него и с Берил, и се върнал обратно в Мертир Вейл. Никой не разбирал странното му поведение.

Версия 2

Според алтернативната версия Берил споменала пред Луси Ендекот, че Кристи й е предложил да й направи аборт. Не можела да знае, че той няма медицински опит и че е осъждан престъпник. Според нея бившият полицейски служител просто се опитвал да й помогне в трудната ситуация.

Тимъти разбрал за тяхната уговорка на 1 ноември. Той казал на Кристи, че това няма да стане. Кристи му казал, че има опит в медицинските процедури от службата си в резервите на полицията и че бил извършвал няколко успешни аборта. Показал на Еванс своя снимка в униформа. Въпреки това Тимъти пак му отказал.

Той се качил горе при жена си, която му казала,че се доверява на Кристи и възнамерява да му позволи да й направи аборт.

След малко Еванс разбрал, че жена му е похарчила парите за сметките и между двамата избухнал скандал. Той заплашил, че ще я напусне и тя му казала да го направи. Вместо това той отишъл сам на кино и се върнал по-късно вечерта.

На 7 ноември Еванс отишъл на работа, а Берил се уговорила с Кристи да направят аборта на следващия ден. Казала на съпруга си за това същата вечер, но той не й повярвал. Отново се скарали и си разменили удари.

На следващата сутрин Берил помолила Еванс да каже на Кристи, че всичко е наред. Той го направил на път за работа. В около 08:00 ч пристигнали дърводелците и продължили работата си в пералнята и по покрива.

Останалата част от историята зависи от това на коя от версиите на Кристи може да се вярва, тъй като самопризнанията му се разминават.

Той казва, че се качил при Берил по обяд. Тя била подготвила нещата и той се заел с аборта. В един момент тя се паникьосала и щяла да се откаже, но той започнал да я удря. След това взел една връв и я удушил. В едно от показанията си Кристи казва, че се бил опитал да я изнасили и го направил, а друг път казва, че не бил успял.

В друга от версиите си твърди, че я бил заварил да прави самоубийство и тя сама му била предложила секс, но той не могъл да се представи по мъжки.

Една от приятелките на Берил, Джоан Винсънт, дошла точно по това време и била изненадана, че вратата на апартамента е затворена. Почукала и с още по-голяма изненада установила, че Берил не си е вкъщи. Опитала да отвори вратата, но нещо я затискало отвътре. Джоан чувствала, че от другата страна има някой, но тъй като никой не й отворил, си тръгнала.

Когато Еванс се прибрал същата вечер, Кристи го чакал на стълбите. Отвел го горе и му казал: “Лоши новини. Не се получи”. Еванс открил съпругата си в леглото, покрита със завивките. Издърпал одеялото и видял, че е мъртва. Берил кървяла от устата, носа и вагината.

Еванс отишъл в кухнята, за да нахрани бебето, а Кристи му казал, че Берил вероятно е умряла от септично отравяне, тъй като била взимала прекалено много лекарства за помятане.

Кристи казал на Еванс, че ако отиде в полицията ще докара неприятности и на двамата, защото ще ги обвинят в убийство. Кристи просто бил искал да помогне, а Еванс се явявал негов съучастник, тъй като знаел за аборта и не се бил опитал да го спре. Успял с лекота да убеди Тимъти да си мълчи.

След това двамата пренесли тялото в празния апартамент на г-н Кичънър и го оставили в кухнята, надявайки се, че той няма да се върне скоро от болницата. Кристи казал, че по-късно ще я изхвърли в канализацията.

Еванс искал да отведе дъщеря си в дома на майка си, но Кристи го разубедил. Щял да измисли план и да се погрижи за всичко. Двамата се разделили и легнали да спят.

На следващия ден Кристи казал на Еванс, че той ще се погрижи за бебето. Познавал едно младо семейство, което щяло да дойде да го вземе. Еванс трябвало да каже на хората, че Берил и детето са заминали на почивка. Това бил последният ден, в който някой видял малката Джералдин жива.

Кристи удушил бебето и го поставил до майка му в кухнята на Кичънър.

През същия ден се върнала Джоан Винсънт. Кристи я пресрещнал на стълбите и я попитал какво иска. Осведомил я, че Берил и бебето ги няма, но тя зърнала зад рамото му бебешкото столче и количката на детето в неговата всекидневна. Кристи й казал, че ще е по-добре да не идва повече.

Вярвайки, че държи Еванс под контрол, Кристи го убедил да продаде мебелите си и да напусне града. Той се подчинил.

Дърводелците приключили работата си в пералнята и Кристи преместил телата там.

Когато Еванс се върнал от Мертир Вейл на 23 ноември, попитал за дъщеря си, но Кристи му казал, че трябва да се махне, иначе и двамата ще загазят. Той щял да може да види детето си след две или три седмици. Еванс се върнал при леля си, където разказал няколко различни истории за местонахождението на Берил.

Коя от тези версии е вярна, зависи от интерпретирането на фактите. И в двете има несъответствия и липсват директни доказателства.

Признанието на Еванс

Майката на Еванс решила да разследва странното изчезване на младата двойка. Тя открила, че Берил не е заминала при баща си. Попитала Кристи дали знае нещо, но той й казал да не се тревожи. Тогава научила от сестра си, че синът й е при нея и очаква връщането на Берил. Майка му бързо разбрала, че той лъже.

Лелята на Еванс го поставила под кръстосан разпит. Изтощен психически от цялата история, той отишъл в полицейското управление в Мъртир Вейл и заявил: “Отървах се от жена си. Хвърлих я в канала”.

Еванс обяснил, че съпругата му е мъртва, но той не я е убивал. Страхувайки се да спомене Кристи, тъй като бил бивш полицейски служител, Тимъти казал, че някакъв непознат му бил дал лекарство за аборта на Берил. Когато се върнал от работа тя била мъртва, но той се страхувал да съобщи в полицията, за да не го обвинят в убийство.

На следващата сутрин бил хвърлил тялото на жена си надолу с главата в шахтата пред къщата. След това бил уредил кой да се грижи за детето и заминал за Уелс. Сега искал само полицията да открие тялото и да се приключи с цялата тази ситуация.

Полицията в Нотинг Хил била уведомена и отишла в къщата да разследва. Веднага станало ясно, че нещо не е наред, когато се наложило трима мъже да отместят капака на шахтата. Еванс не би могъл да го направи сам. Освен това в канала нямало никакво тяло.

Когато разбрал за това, Еванс бил изумен, но веднага променил показанията си. Сега щял да каже истината.

Казал, че не непознат, а неговият съсед Редж Кристи му бил дал хапчетата. Отново Кристи бил изхвърлил Берил в канала.

С напредването на разследването Еванс прибавил нови неща към историята си. Признал, че е помогнал на Кристи да пренесе съпругата му в съседния апартамент. Помолил полицията да открие хората, при които е детето му. Искал да знае как е тя.

Полицията претърсила къщата и градината на “Рилингтън Плейс” №10, но разследването им било твърде повърхностно. Изобщо не забелязали човешката бедрена кост, подпряна на градинската ограда, нито пък направили разкопки, при които щели да се натъкнат на няколко изненади. Кучето на Кристи било изровило един череп, но полицията не забелязала и него. След това Кристи изхвърлил черепа в разрушена от бомбардировките къща наблизо и когато го открили, се появили безкрайни спекулации кой ли е станал жертва на въздушното нападание.

Онова, което открили в полупразния апартамент на Еванс, било озадачаващо. Сред купчината вестници на прозореца имало изрезки за сензационно убийство, известно като случая Станли Сети. Това било странно, тъй като Еванс почти не можел да чете и изрезката очевидно била подхвърлена. Полицията обаче я сметнала за уличаващо доказателство. В дома му открили и откраднато куфарче.

Научи повече за:   Ед Гийн: Видео биография
Арестуваният Тимъти Еванс
Арестуваният Тимъти Еванс

Еванс бил арестуван за куфарчето и докаран в Лондон за разпит. Кристи също бил извикан за разговор, който продължил шест часа. Той знаел какво да говори и полицаите го приели като един от тях. Г-жа Кристи също била разпитана, но съпругът й я бил подготвил предварително. Кристи заявил, че обвиненията на Еванс са абсурдни. Човекът бил известен като лъжец. След това започнал да разправя за скандалите в семейство Еванс.

Когато Берил и детето не могли да бъдат открити, полицията отново претърсила къщата. Този път влезли в пералнята. Зад една дървена плоскост, опряна на стената, бил открит голям пакет, увит в зелена покривка.

Когато развили покривката, вътре се оказал разлагащият се труп на Берил Еванс.

Бебето било открито зад вратата, скрито зад купчина дърва. И двете жертви били удушени. Около шията на бебето все още висяла мъжка вратовръзка.

Аутопсията установила, че и двете са мъртви от около три седмици. Берил имала синини по устните и дясното око. Тя била удушена с връв. Нямало доказателства да е взимала медикаменти за аборт, но вагината й била наранена. Патологът пропуснал да вземе проба за семенна течност.

Кристи бил помолен да идентифицира дрехите, взети от двете тела. Познал полата и блузата на Берил и заявил, че не е виждал вратовръзката, но предположил, че може да е на Еванс.

Същата вечер Тимъти Еванс бил официално арестуван за убийствата. Той признал, че е убил съпругата си, защото го вкарвала в дългове. След два дни бил убил и детето си и скрил телата им в пералнята.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: ?ME 🍺 Vladislav 🍺 Ba?ep?? K. 🍺 Malhavoc 🍺 Simona 🍺
Дарители: NadezhdaDonikaNikolinkaTsvetelinOrlin
350
304

Еванс обаче не би могъл да е използвал пералнята в първите дни след убийствата, защото дърводелците още не били приключили с ремонта й. Освен това не бил продал бебешката количка и столче, заедно с останалите си мебели, а ги бил оставил на Кристи, което потвърждава версията, че е вярвал, че детето му ще бъде взето от някаква млада двойка.

По-късно, когато майка му дошла да го види, той променил версията си:

“Не съм го направил, мамо” – настоявал той. – “Кристи го направи”.

Делото на Тимъти Еванс

На 11 януари 1950 г. Еванс бил изправен пред съда за убийството на бебето си. Обвинението разчитало на показанията на основния си свидетел г-н Кристи.

Адвокатската кантора, която се заела със защитата на Еванс, не положила никакви усилия да разследва случая. Сякаш вярвали във вината му. Не разпитали Джоан Винсънт и дърводелците и никога не проверили криминалното минало на Кристи.

От друга страна, обвинението разполагало не с едно, а с цели четири отделни самопризнания на Тимъти Еванс, заедно с доказателства, подкрепящи твърденията му.

Г-жа Кристи направила странното изказване пред полицията, че е влизала в пералнята всеки ден, за да точи вода, но не била забелязала нищо необичайно. Нито тя, нито кучето й били подушили вонята на разлагаща се плът. По-късно в съда заявила, че никога не била използвала пералното помещение, но това несъответствие в показанията й останало незабелязано.

Призованият да свидетелства Кристи впечатлил всички. Неговите разсъдливи показания били в пълен контраст със замаяното и виновно поведение на Еванс. Гласът му бил тих и трудно се чувало какво говори.

Еванс твърдял, че е невинен, но всички смятали, че просто се опитва да се измъкне, хвърляйки вината върху Кристи.

Заключителната реч на обвинението продължила едва десет минути. Според прокурора Кристи бил твърде болен по онова време, за да е могъл да извърши убийствата, а вината на Еванс била очевидна.

Съдебните заседатели взели решението си само след 40 минути: Виновен. Тимъти Еванс бил осъден на смърт. Присъстващият в залата Кристи избухнал в сълзи. Отвън майката на Еванс крещяла към него: “Убиец, убиец!”.

Въпреки че продължил да отстоява невинността си и се опитал да обжалва присъдата си, Тимъти Еванс увиснал на бесилото на 9 март същата година.

Г-жа Кристи изчезва

Г-н Кичънър от горния апартамент се изнесъл. Семейство Еванс вече ги нямало. Г-жа Кристи почувствала, че вече е време да сменят жилището си, особено след като някакви ямайци се нанесли на третия етаж. Страхувала се от тях и се отвращавала от идеята да дели с тях външния клозет.

Освен това Кристи бил станал непоносим с неговите оплаквания от несъществуващи болежки. След процеса той изпаднал в дълбока депресия и отслабнал с 13 кг. Загубил работата си в пощата. Един психиатър му препоръчал хоспитализация, но той отказал да остави съпругата си сама.

След това си намерил нова работа и нещата като че ли се подобрили. Но не след дълго напуснал, твърдейки, че си е намерил по-добра работа, което било лъжа. Отново се озовал вкъщи.

Етел съвсем не била доволна, но си намирала начини да се разсейва. Кристи се надявал, че тя ще започне да посещава роднините си както преди, но тя не го правела. Това го дразнело. Искал да прави разни неща и не можел, докато жена му е наоколо. Тя започнала да му натяква, че е импотентен, което го докарвало до ярост.

На 11 декември, пет дни след като Кристи напуснал работата си, тя отишла на гости при приятелката си Роузи. На следващия ден занесла прането в “Перални Максуел” и всички, които я видели там, впоследствие я описали като весела и в добро здраве. Тя не споменала нищо за никакво пътуване. След това никой повече не я видял.

В понеделник Кристи изпратил едно писмо, което Етел вече била написала, до сестра й в Шефилд. Той само променил датата от 10-и на 15-и.

Кристи започнал да казва на съседите, че съпругата му е заминала за Шефилд. Самият той си бил намерил нова работа там и скоро щял да я последва.

На роднините казвал, че Етел не се чувства достатъчно добре, за да им пише или да им изпраща коледни картички. Той им изпратил няколко подаръка от “от Етел и Редж”.

Кристи започнал да пръска къщата и градината си със силен дезинфектант, на което хората обърнали внимание.

През януари Кристи продал всичките си мебели. Той също продал и брачната халка и часовника на жена си. Останал без легло, той спял на матрак на пода. Всичко, с което разполагал сега, били три стола и кухненската маса.

Той подправил подписа на съпругата си и изпразнил банковата й сметка. С тези пари успял да преживее в празното жилище до март, без повече да си дава труд да отговоря на писмата на роднините, интересуващи се какво става с жена му.

Един ден той се срещнал с една жена, г-жа Райли, която търсела жилище под наем, и я поканил да огледа неговото. Тя довела съпруга си, което Кристи не очаквал. Те решили да вземат апартамента, плащайки три месеца в аванс. Кристи взел на заем от тях един куфар и се изнесъл на 20-и март. Той се бил отървал от кучето си, а котката оставил на новите наематели. Кристи взел аванса и си тръгнал.

Скоро семейство Райли разбрало от истинския хазяин, че Кристи не е имал правото да им отдава жилището под наем. Те били помолени да напуснат. Въпреки че губели три месечни вноски, те с облекчение освободили зловонния апартамент.

Самият Кристи се бил изпарил. Той не искал да е наоколо, когато тайните му излязат наяве.

Находки в Рилингтън Плейс

Хазяинът позволил на наемателя от горния етаж, Бересфорд Браун, да ползва кухнята във вече освободеното жилище на Кристи. Браун усетил ужасната миризма и започнал да чисти. Тогава му хрумнало, че може да сложи нов рафт на стената за радиото си. Той започнал да почуква по стените, за да открие подходящото място, и скоро се натъкнал на кухина.

Първото открито тяло
Първото открито тяло

Браун скъсал тапетите и зад тях се открила врата към някакъв килер. Браун отворил вратата и се озовал пред голото тяло на мъртва жена. Тя била в седнало положение, с гръб към него. Той се обадил в полицията.

Полицията забелязала зад трупа още нещо голямо, увито в одеяло. Те извадили тялото и го отнесли в предната стая, за да го фотографират и прегледат. Жертвата била удушена с връв, а китките й били вързани отпред с носна кърпа, на така наречения рифов възел. Черният й пуловер и бяло яке били вдигнати около врата й.

След това полицията се фокусирала върху другия обект в килера. Докато го снимали, те забелязали зад него още един продълговат пакет. Те издърпали първия и скоро установили, че това е още едно тяло. То било поставено надолу с главата и подпряно на стената. Одеялото било стегнато с чорап, вързан на рифов възел около глезените, а главата била увита в калъфка от възглавница и вързана с друг чорап на същия възел.

Телата в килера на Кристи
Телата в килера на Кристи

Третият пакет също се оказал труп. Той също бил надолу с главата и бил овързан с електрически кабел, с вече познатия възел.

Телата били откарани в моргата, а полицията се приготвила за по-подробен оглед на жилището.

Детективите забелязали няколко разхлабени дъски на пода във всекидневната. Те ги издърпали и под купищата боклук отдолу изровили още един женски труп.

Дъските, под които било открито тялото на г-жа Кристи
Дъските, под които било открито тялото на г-жа Кристи

Четирите аутопсии установили следното:

Първата жертва била брюнетка, на около 20 години (по-късно става ясно, че е била на 26); мъртва от около четири седмици. Тя била умряла от задушаване и отравяне с въглероден едноокис. Тя била сексуално насилена по време на смъртта си или малко след нея. Одраскванията по гърба сочели, че жертвата е била влачена по пода след смъртта си.

Втората жертва била на около 25 години със светлокестенява коса, зле поддържани нокти на ръцете и краката, в добро здраве. Цветът й бил розов – признак на отравяне с газ – и тя била задушена. Тя също е имала сексуален акт по времето на смъртта си и е била доста пияна. Тя била облечена в памучна жилетка и риза, а още една жилетка била поставена между краката й като памперс. Тя била мъртва от 8-12 седмици.

Третата била руса, на около 25 години, с лош маникюр. Носела рокля, фуста, сутиен, жилетка, две ризи и парче плат поставено между краката й. Тя също била обгазена и задушена. Жертвата била пияна по време на смъртта си, която била настъпила преди 8-12 седмици. Тя била бременна в шестия месец.

Четвъртото тяло било на много по-възрастна жена, на около петдесет, закръглена и с няколко липсващи зъба. Тя била увита във вълнено одеяло, а главата й била покрита с калъфка от възглавница. Под одеялото около нея били увити копринена нощница и рокля на цветя. Тя била обута с чорапи. Смъртта й била настъпила преди 12-15 седмици. За разлика от другите, при нея не се наблюдавали признаци на отравяне с газ или сексуален акт. Тя била удушена, вероятно с връв.

Сега трябвало да открият кои са тези жени. Не било трудно да се установи, че старата жена под дъските е Етел Кристи. Другите били проститутки, които Кристи бил водил у дома в празния си апартамент: Хекторина Макленан, 26 г.; Катлийн Малоуни, 26 г. и Рита Нелсън на 25 г.

Научи повече за:   Синдромът на върколаците: История и психология на върколаците убийци

Спомняйки си за двойното убийство на горния етаж, полицията претършувала старателно целия апартамент. Те открили мъжки костюм под дъските на пода в коридора, който дърводелците поправяли по време на убийствата на Еванс. В кухненския шкаф имало мъжка вратовръзка, вързана на рифов възел. В друга част на жилището бил открит калиев цианид и кутия от тютюн, която съдържала четири снопчета пубисни косми – които не били на нито едно от намерените в кухнята тела.

Градината зад къщата
Градината зад къщата

Полицията претърсила и градината. Този път те забелязали човешката бедрена кост, подпираща оградата. Други кости били открити из лехите с цветя, а в кофата за смет имало почернели черепни кости, зъби и парчета плат от рокля. Кости били открити и под един цъфнал в оранжево храст. Въпреки наличието само на един череп, било установено, че в градината са разхвърляни костите на две жени. Жертвите в Рилингтън Плейс ставали общо шест.

Скелетите били възстановени, за да се установи самоличността им. Скоро станало ясно, че зъбната коронка на една от жертвите е правена в Германия или Австрия. Тя била млада, около 21-годишна и висока около 1,70 м. Двете тела били лежали в градината от поне три години, макар че било възможно да са стояли там и от около десет.

Скоро била установена самоличността на едната жертва. Рут Маргарет Фуерст била пристигнала в Англия от Австрия през 1939 г. и изчезнала на 24 август 1943 г. Тя била на 21 години и по време на изчезването си живеела в Нотинг Хил.

Другата жертва вероятно била Мюриел Амелия Ийди (32 г.), която работела в една фабрика с Кристи. Косата, открита в градината на Кристи, съвпадала с нейната. Когато изчезнала, тя била облечена с черна вълнена рокля, също като тази на едно от телата.

Сега полицията се захванала с издирването на Джон Кристи.

Първата жертва на Кристи

Докато Кристи служел в резервите на полицията, неговата съпруга често ходела на гости при роднините си в Шефилд. През 1943 г. Кристи започнал афера с една жена, чийто съпруг се биел в чужбина. Връзката им приключила, когато мъжът се върнал неочаквано, и изритал Кристи от дома си.

Рут Фуерст
Рут Фуерст

Въпреки това, той винаги намирал жени, които да му обръщат внимание. Веднъж, в един бар, той се срещнал с австрийско момиче на име Рут Фуерст. Тя била на 21 години, висока и пълна с живот. Рут работела във фабрика за муниции и живеела недалеч от Рилингтън Плейс. Съществуват данни, че тя е изкарвала допълнително пари, работейки като проститутка.  Тя започнала да посещава Кристи в дома му, докато съпругата му отсъствала. Един ден, докато двамата били в леглото, пристигнала телеграма, която съобщавала, че Етел пътува към къщи заедно с брат си. Според Кристи, Рут поискала да избягат заедно, но той й отказал. След това удушил момичето в леглото, докато правели секс. Той увил тялото й в леопардовото й палто и го натикал под дъските в предната стая, заедно с останалите й дрехи. Когато Етел и брат й пристигнали, всичко изглеждало нормално.

Щом му се предоставила възможност, Кристи преместил тялото в пералнята. Той започнал да копае в градината, поставил мъртвата в дупката, покрил я пръст и отишъл да си легне. “На следващия ден” – признал си той. – “аз набих пръстта и я загладих с гребло”. Изгорил дрехите на Рут в кофата за смет. Месеци по-късно Кристи без да иска изровил черепа й и го изгорил в същата кофа, заедно с други боклуци.

Изчезването на момичето било докладвано в полицията на 1 септември, но местонахождението й останало загадка.

Година по-късно Етел отново заминала за Шефилд и Кристи срещнал следващата си жертва.

Некрофилия

Мюриел Ийди
Мюриел Ийди

След като службата му в полицията приключила, Кристи си намерил работа в една радио компания в Актън. Не след дълго той се запознал с втората си жертва, Мюриел Ийди (32 г.), която работела в монтажния цех. Те често се срещали във ведомственото кафене. Тя живеела с леля си и имала сериозен приятел. Кристи често канел Мюриел и приятеля й на чай, сервиран от съпругата му.

Кристи решил да я подмами в дома си, за да повтори онова, което бил сторил с Рут Фуерст.

През октомври 1944 г. Етел заминала за Шефилд. Шансът бил налице. Кристи бил казвал на Мюриел, че има лекарство за настинката, от която страдала. Тя дошла в дома му сама.

Този път той щял да избегне съпротивата. Кристи се бил подготвил добре. Той казал на Мюриел, че има специален инхалатор, с който ще й приложи лекарството. Той поставил пред нея един буркан, с две дупки отгоре, в едната от които бил напъхал тръбичка, по която минавала газ. Той накарал Мюриел да се надвеси над съда с кърпа на главата и да вдиша от изпаренията.

Въглеродният едноокис повалил Мюриел за по-малко от минута, което позволило на Кристи да я удуши с един дълъг чорап. След това правил секс с нея.

Той скрил тялото й в пералнята, докато изкопае дупка за него в градината. След това изгорил трупа, заедно с дрехите, и го заровил недалеч от първия гроб. По-късно, разкопавайки лехите си, той се натъкнал на една счупена бедрена кост и я използвал, за да подпре оградата си.

Според някои автори, Кристи е бил некрофил, но други твърдят, че той е изнасилвал жертвите си преди смъртта им.

Некрофилията – секс с мъртъв или изпаднал в безсъзнание човек – има три разновидности: страстна, мечтателна и романтична. Страстните некрофили изпитват непреодолимо желание да бъдат близо до трупове, така че убиват, за да го постигнат.

Мечтателните некрофили поставят смъртта в центъра на еротичните си фантазии. Те карат сексуалните си партньори да се преструват на мъртви и мастурбират над снимки на трупове.

Романтичният тип изпитва толкова силна връзка към жертвите си, че запазва телата им след смъртта им. Той може никога да не ги докосне повече, но иска да ги държи близо до себе си.

Арест и процес

На 20 март 1953 г., след като напуснал Рилингтън Плейс, Кристи взел една стая под наем в “Роутън Хауз” в Кинг Крос, вписвайки истинското си име и адрес. Той я наел за седем нощи, но останал само четири. Името му било по първите страници на всички вестници.

Джон Кристи
Джон Кристи

В пресата се появила негова снимка, на която бил облечен с палто, и пълното му описание. Той сменил палтото си, разменяйки го с това на някакъв човек.

Когато свършил парите, той спял по пейките и в киносалоните. В последния ден на месец март, докато се мотаел по брега на Темза, Кристи бил забелязан от един полицай. Офицерът го попитал как се казва, но той му казал фалшиво име. Тогава полицаят го накарал да свали шапката си, и когато видял характерното високо, оплешивяващо чело на Кристи, незабавно го арестувал.

В полицейския участък Кристи с готовност дал показания за убийствата, но говорел само за четири, вероятно искайки да види дали полицията е открила скелетите в градината му.

В затвора Брикстън той бил прегледан от няколко психиатри, които били единодушни в антипатията си към него. Те го описали като “хлъзгав” и “хленчещ”. Той винаги шепнел, когато му задавали неудобни въпроси. Когато описвал престъпленията си, той се разграничавал от тях, разказвайки случката в трето лице като страничен наблюдател. Признанията му били пълни с увъртания и лъжи.

Освен това Кристи се хвалел за нечестивите си деяния пред останалите затворници, сравнявайки се с Джон Джордж Хейг, “Виртуоза на киселинните бани”, който също бил убил шест жени. Кристи твърдял, че крайната му цел е била да убие дванадесет жени.

Изправен пред доказателствата, той бързо си признал и за първите две убийства, но отричал тези на Берил Еванс и бебето й. След това си признал, че е убил майката, но не и детето.

По-късно той споделил с един свещеник, че не е убивал Берил, а неговият адвокат го бил накарал да вярва, че ще е по-добре да признае за колкото се може повече убийства, за да може да мине за невменяем пред съда.

Когато го попитали за колекцията от пубисни косми, той казал, че едно от снопчетата е на Берил. Тялото й било ексхумирано, но се установило, че космите не са нейни. Остава загадка чий са те, тъй като Кристи не можел (или не искал) да си спомни.

Той е изправен пред съда на 22 юни 1953 г., по обвинение в убийството на съпругата си. Съдебният състав е същият, който разглеждал делото на Тимъти Еванс. Кристи пледирал за невинен поради невменяемост.

Защитата представила всичките му убийства с цел да докаже колко ненормален е той. Неговият собствен адвокат го наричал маниак и луд. Психиатърът на защитата се съгласил с това мнение.

Самият Кристи се качил на свидетелската скамейка и се държал доста възбудено. Той подръпвал ушите си, стискал и разпускал ръцете си, търкал главата си, поглаждал бузите си и дърпал яката си. Той описал убийствата едно по едно, макар че повечето му отговори на въпросите били почти недоловими за слуха.

Адвокатът помолил съдебните заседатели да помислят върху очевидно ненормалните постъпки на клиента му: човек, който прави секс с умиращи или мъртви жени; човек, който пази колекция от пубисни косми; човек, който живее, яде и спи с трупове край себе си; как би могъл той да е нормален?

Съдията не смятал, че това е адекватен тест за невменяемост. Той инструктирал журито да обмисли внимателно всички доказателства и показания.

Процесът продължил само четири дни и журито заседавало само един час и двадесет минути. Неговото решение било Виновен. Джон Кристи бил осъден на смърт.

Кристи не обжалвал присъдата си и увиснал на бесилото в затвора Пентънвил на 15 юли 1953 година.

———————————————————————————————————————————————

Източник: trutv.com

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: ?ME 🍺 Vladislav 🍺 Ba?ep?? K. 🍺 Malhavoc 🍺 Simona 🍺
Дарители: NadezhdaDonikaNikolinkaTsvetelinOrlin
350
304
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

Напиши коментар

avatar
  Абонирай се  
Извести ме