Анхел Матурино Ресендиз: Железопътния убиец

Един от най-романтичните елементи от американския фолклор е кръстосващата цялата страна железопътна система – стоманени релси, които водят американците към нови територии през пустини и планини, през житните поля и над най-големите реки. Писателят Карл Сандбърг овкуси могъщия парен двигател в елегантна проза, а кънтри певецът Арло Гътри направи от кръглото депо надеждна емблема на търговията на САЩ.

Но дори и най-колоритните сънища имат своите тъмни страни.

Ужас край релсите

В продължение на близо две години, убиецът буквално следва железопътната линия сред житните поля на Америка, за да убие нищо неподозиращите жертви, преди да изчезне обратно в мрака. Неговият начин на действие е винаги един и същ – той напада в близост до железопътни линии и незаконно се качва и заминава със следващия товарен влак. Винаги преди закона.

Анхел Матурино Ресендиз, на 39 години, е задържан през месец юли 1999 г., след като се изплъзва на щатската полиция в продължение на две години и се промъква два месеца през мрежата на ФБР, докато след девет предполагаеми убийства той най-накрая е проследен и заловен от тексаски рейнджър.

Известен, по видими причини, като „Железопътния убиец“ Анхел Ресендиз (познат на голяма част от разследващите с псевдонима Рафаел Ресендез-Рамирес), е наречен „човек със злоба“, „объркан“,“ враждебен“ и „ядосан“ от полицията, новинарските медии и психиатрите. Той е нелегален имигрант от Мексико, който пресича границата на воля. Повечето от престъпленията му се извършват в централната част на Тексас, но той е заподозрян, че е убивал и далеч на север в Кентъки и Илинойс.

Докато той се вписва в калъпа на серийни убийци като Дейвид Берковиц и Бостънския удушвач, Ресендиз убива повече медитативно за нещо, от което се нуждае: алкохол, наркотици, място, където да се скрие, обикновено за пари. Той е изнасилвал, но „сексът изглеждаше почти вторично“, според бившия ФБР профайлър Джон Дъглас. Дъглас нарича Ресендиз „просто несръчен мошеник … много дезорганизиран“, но собствената му дезорганизация работи добре за него. Защото неговата пътека е случайна, защото той самият не знае на къде се е насочил. Тази липса на насоченост държи Ресендиз невнимателен и все по-неуловим. Специален агент от ФБР Дон К. Кларк казва, че издирването е усложнено от факта, че Ресендиз „няма постоянен адрес“, докато пътува нерегистриран „на територията на Съединените щати, Мексико и Канада.“

По време на пътуванията си най-добре може да бъде описан като спонтанен и убийствата му са избухвания, но това не показва, че Железопътният убиец няма своя собствен подпис. Той до голяма степен следва рутина. Всичките убийства са се случили „в непосредствена близост до железопътни линии“, както казва Кларк.

Анхел Матурино Ресендиз
Анхел Матурино Ресендиз

В разгара на интензивното преследване на убиеца, Джон Дъглас описва това, което изглежда е дневният ред на убиеца – обикновен, но смъртоносен:

„Когато той се качи на товарен влак, не е задължително да знае за къде пътува влакът. Но когато слиза, имайки минало на крадец, той е в състояние да огледа района, да направи малко наблюдение, да се увери, че в къщата, която ще разбие, няма да има някой който може да му окаже съпротива. Той може да влезе в къща чрез рязане на стъкло и разбиване на ключалки. Той ще погледне през прозорците, за да види кой я обитава. Човек висок само 1.68 м, много нисък. Всъщност… в началото ползва предимно тъпи предмети за оръжие, оръжия открити на местопрестъплението“.

От къде идва, какво пришпорва това убийствено избухване, какъв човек е Ресендиз – това ще разгледаме по-късно. За сега, нека разгледаме списъка на жертвите.

Убийствата

Следва списък на деветте серийни убийства, приписвани на Ресендиз :

Кристофър Майер

Жертва №1: 29 август 1997/Лексингтън, Кентъки: Кристофър Майер, 21-годишен, студент от университета в Кентъки, и приятелката му са нападнати, докато се разхождат по релсите близо до колежа. Майер е пребит до смърт, а тя е изнасилена и пребита почти до смърт, но по чудо оцелява.

Жертва №2: 4 октомври, 1998/Хюз Спринг, Тексас: На тази студена есенна вечер 87-годишната Лийфи Мейсън е удряна с ключ за гуми до смърт от някой, който влиза в дома й през прозореца. Нейната входна врата е само на 50 метра от железопътна линия Канзас Сити-Южна железопътна линия.

 д-р Клаудия Бентън
д-р Клаудия Бентън

Жертва №3: 17 декември 1998/Хюстън, Тексас: някой нахлува в дома на д-р Клаудия Бентън, 39-годишна, преподавател в колеж по медицина, когато тя се прибира у дома. Нарушителят я изнасилва, намушква и удря многократно с тъп предмет. Нейната къща е в близост до железопътни линии, които преминават през крайградската част. Когато полицията открива откраднатия й Jeep Cherokee в Сан Антонио, Тексас, снемат отпечатъци върху кормилната колона, които съвпадат с тези на скитника Ресендиз, известен като нелегален имигрант. Три седмици по-късно, окръжния съдия подписва заповед за арест на Ресендиз за кражба с взлом, но, колкото и да е странно, не за убийство. „Няма достатъчно доказателства“, казва той!

Норман Сирнич и съпругата му Карън
Норман Сирнич и съпругата му Карън

Жертви № 4 и 5: 2 май, 1999/ Ваймар, Тексас: Късно през нощта, преподобният Норман Сирнич, 46 г., и съпругата му Карън, 47 г., са удряни до смърт с ковашки чук в дома на енорийския свещеник на Обединената църква на Христос – намираща се в непосредствена близост до жп линия в града. Червената им Mazda е намерена в Сан Антонио три седмици по-късно.

Научи повече за:   Сергей Ряховски: Великият Командор и неговите жертви

Уликите в нея съвпадат с тези от убийството на д-р Бентън в Хюстън.

Ноеми Домингес
Ноеми Домингес

Жертва №6: 4 юни, 1999: Хюстън, Тексас: Учителката Ноеми Домингес, 26 г., е бита до смърт в апартамента си, намиращ се в близост до жп линиите. Седем дни по-късно, откриват нейната бяла Honda Civic изоставена на международния мост в Дел Рио, Тексас.

Джозефин Конвиска

Жертва №7: 4 юни, 1999/окръг Файет, Тексас: Седемдесет и тригодишната Джозефин Конвиска е убита в леглото от удар в главата с остър градински инструмент. Тя живее в селска къща недалеч от Ваймар, където един месец по-рано са убити преподобният и г-жа Симич, и е близко до железопътна линия. Колата й е изправна, но убиецът не е в намерил ключовете.

Джордж Морбър
Джордж Морбър

Жертви №8 и 9: 15 юни 1999/Горъм, Илинойс: Нарушител прониква в мобилен дом, за да убие двамата обитатели. Застрелва Джордж Морбър-старши, 80 г., в главата с пушка, след което удря с тояга до смърт неговата дъщеря Каролин Фредерик, 52 г.

Каролин Фредерик
Каролин Фредерик

Къщата им се намира само на 100 метра от железопътната линия. На следващия ден, един минувач вижда нейният червен пикап в Кайро, Илинойс, на шестдесет мили южно от Горъм, да се управлява от човек със съвпадащо с Ресендиз описание.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253

Повечето от жертвите на Ресендиз са намерени покрити с одеяло, нито една от тях не е с висок или едър ръст, самият убиец е с дребни размери и ръст. Но той може и да е гигант за ужас на хората от иначе спокойните райони. Емоциите на гражданите се покачват в градовете, в които той убива, особено в по-малките градчета, където хората, които никога не заключвали вратите и прозорците през нощта, сега ги залостват отвътре. Децата се прибират от улиците от нервни родители, магазините затварят рано и се прекратяват лунните разходки.

Преследването

Щатските и градски правоприлагащи органи правят всичко възможно за залавянето на неуловимия маниак. Охраната на товарните влакове се засилва и скитниците, залавяни по товарните вагони, са прибирани в местните затвори за идентификация и разпити. Понякога товарните влакове са спирани – в ада с графици! – И претърсвани от локомотива до последния вагон. Латиноамериканците, дори и тези, работещи на полето, се оплаквали на шефовете си за лошия и подозрителен поглед от жителите на града и от тормоз от страна на полицията.

Сборните места на преминаващите скитници стават цели за нападения; полицаите проверяват приюти за бездомни, кръвни центрове и обществени кухни, където е известно, че има имигранти. Прибират скитниците около града в полицейските управления за разпит, но бързо ги освобождават, когато се разбира, че не са Анхел Ресендиз.

През юни 1999 г. Федералното бюро за разследване поставя Железопътния убиец в списъка на десетте най-издирвани престъпници. Първоначалната награда на ФБР от $ 50,000 за информация, водеща до залавянето на Ресендиз, ескалира в рамките на няколко дни до $ 125 000, тъй като засегнатите общини дават допълнителна награда. Те го описват като висок 1.68 м, с тегло 60-65 кг, черна коса, кафяви очи и тъмна кожа; белези на десния безименен пръст, лявата ръка и челото; змия, татуирана на лявата ръка и цвете на неговата лява китка; известно е, че използва десетки псевдоними, номера на социални осигуровки и рождени дати (въпреки че е установено, че е роден на 1 август 1960 г.), работил е надничар, работник мигрант или автомеханик.

В същото време, окръг Джаксън, Илинойс официално обвинява Ресендиз за убийствата в Горъм, след като отпечатъците му са документирани. Длъжностните лица в Луисвил, Кентъки правят същото. Разгневени органи в града, където Кристофър Майер става първата жертва на железопътния убиец, разпространяват снимки на убиеца, като призоват гражданите да уведомяват полицията незабавно, ако дори мислят, че са го забелязали. На 1 юли властите в окръг Файет, Тексас, идентифицират ДНК от Ноеми Домингес в дома на Жозефин Конвиска, което показва, че след като Ресендиз убива младата жена, той е управлявал колата й до дома на другата жена, за да извърши ново убийство.

Дон К. Кларк, координатор на националното издирване, нарича Ресендиз „много опасен и склонен към насилие човек“, и обяснява защо е поставен в списъка. „Той показа, че може да използва почти всеки предмет за отнемане на човешки живот по много насилствен начин и ние трябва да се опитаме да го хванем“. Двеста агенти го дебнат денонощно на местата, където е известно, че е нанесъл удар и където може да удари отново. Разбира се, области на концентрация на агенти са товарни и железопътни депа.

Съпругата на Ресендиз, Хулиета Рейес
Съпругата на Ресендиз, Хулиета Рейес

Агентите скоро получават повече от 1000 телефонни обаждания от хора, които твърдят, че са видели беглеца, които са познавали жертвите, или си мислят, че може да добавят нещо ново към стратегията на ФБР или психиката на беглеца. Повечето от сигналите са грешни, но някои от тях се оказват ценни, като разговор, който идва от познати на Ресендиз, който го забелязали в Луисвил. Това се случило почти по същото време, когато Джон Матилда, директор на християнската мисия в този град, уведомява полицията, че е видял беглеца. На 7 юли, ФБР смята, че са направили добър ход при поискването на помощта на съпругата на Ресендиз, Хулиета Рейес, която докарват в Хюстън от родния й град Родео, Мексико, на 250 мили от границата. „Тя би искала да направи всичко възможно, за да се предаде мъжа й на съответните органи“, съобщава Кларк. Изненадващо, Хулиета предава на ФБР 93 броя накити, които са й били изпратени от съпруга й. Тя предполага, че са принадлежали на жертвите му. Роднини на Ноеми Домингес бързо идентифицират тринадесет от накитите. Също така, Джордж Бентън, съпруг на убитата Клаудия Бентън твърди, че няколко други накити са нейна собственост.

Научи повече за:   Владимир Йонесян: Убиецът от "Мосгаз"

Фатален пропуск

Въпреки преследването, Анхел Ресендиз продължава да заобикаля закона. Джон Дъглас проклина факта, че „преследването на обвиняемия убиец е възпрепятствано от липсата на координирана компютърна система, която ще позволи на правоприлагащите органи да сравнят незабавно улики и да се определят модели на действие“. Липсата на такава система се оказва по-вредна за полицейската хайка, отколкото Дъглас би могъл да предскаже по това време.

На 2 юни, граничен патрул задържа Анхел Ресендиз близо до Ел Пасо, тъй като той се опитва да премине нелегално границата. Докато той е в ареста, имиграционните служби извършват проверка на пръстовите му отпечатъци и снимка от евентуален списък бегълци. Тъй като системата не успява да го идентифицира като издирван, те го депортират в Мексико. Грешката се оказва много повече от срамна – тя е смъртоносна. След освобождаването му, Ресендиз веднага се връща обратно в САЩ, където в рамките на 48 часа убива Домингес, както и Конвиска в района на Хюстън, след това Морбър и дъщеря му в Илинойс. Четири невинни души, убити заради компютърен бъг. „Нашите компютри ни казаха, че той не се издирва“, обяснява Си Джи Алменгор, ръководител на граничните служби. „Ние наистина искаме той да е бил в системата, така че да го заловим“. Но за грешката не може да бъдат напълно обвинени съвременните технологии. На 1 юли, месец след грешката, представител на Министерството на правосъдието признава, че полицията в Хюстън е уведомила граничните служби за Ресендиз. През декември, веднага след смъртта на д-р Бентън, комисар Дорис Майснер обявява вътрешно разследване по този въпрос.

Както при всяка полицейска хайка, която ФБР провежда, много от времето се изразходва, за да се узнае вида на мъжа или жената, които се търсят. Това включва изучаване на криминалното досие на виновния, социалната му история и наличието на психически заболявания.

Ресендиз има дългогодишно криминално досие преди серията на известните му убийства, започната през 1997 г. „Той вероятно е започнал да убива някъде след 26-годишна възраст“, отбелязва Джон Дъглас. „Той може да е убивал хора като него, първоначално – мъже, скитници“. Непрекъснато връщан в Мексико от американските служби, които го залавят като незаконно пребиваващ, той „започнал да се гневи на населението като цяло. САЩ е богата страна, от където той продължава да бъде изритван … едва свързва двата края. Заедно с тези чувства, тези недостатъци, подхранвани от факта, че е злоупотребявал с алкохол и наркотици, намаляват задръжките му и той излиза и убива“.

Анхел Матурино Ресендиз
Анхел Матурино Ресендиз

Притежание на ФБР е удостоверението за раждане на Ресендиз. Той е роден на 1 август 1960 г. в Изукар де Матоморос  в щат Пуебла, Мексико. Майка му, Вирджиния де Матурино, твърди, че изписването на фамилното му име е Recendis не Resendiz, както той го използва. Тя признава, че нейният син не прекарва детските си години с нея, а с друго семейство, което не го възпитава в правилна посока. И хомосексуалистите в Пуебла може да са злоупотребявали сексуално с него, казва тя. Почти сирак, Ресендиз бродел по улиците като дете, без истински ролеви модел в семейството. ФБР установява една негова сестра в Албакърки, Ню Мексико и други негови роднини на юг и на север от границата. Роднините му в САЩ са мигрирали далеч на север в района на Големите езера и на изток до Върмонт.

Анхел Ресендиз попада за първи път на вниманието на американското министерство на правосъдието на 16-годишна възраст, когато е заловен в Браунсвил, Тексас, опитвайки се да пресече границата с Мексико през 1976-а. Той е бил депортиран два месеца по-късно, първото от многобройните му спречквания с американските власти. През 1988 г. за кратко е живял в Сейнт Луис, където „се регистрира в агенция за временна заетост и работи половин ден в производствена фирма и гласува в изборите под чуждо име“. Криминалният му живот в Съединените щати, както и способността му да избягва в дългосрочен план наказание тук, звучи като лош роман. След първото му депортиране през август 1976 г., той се връща в САЩ, а месец по-късно, е заловен в Стърлинг Хайтс, Мичиган, и отново през октомври, този път в Макалън, Тексас. Тогава утихва за кратко време. Никой не знае кога се връща в САЩ, но през септември 1979 г. той е осъден на 20 години затвор за кражба и нападение в Маями, Флорида. Късметът е на негова страна и той е освободен под гаранция след шест години и върнат в Мексико.

Но, скитникът се завръща доста активно. През следващото десетилетие Ресендиз е:

  • задържан и съден в Тексас за фалшива самоличност, за което прекарва 18 месеца в затвора (1986 г.);
  • е бил арестуван за притежание на скрито оръжие в Ню Орлиънс, получава 18-месечна присъда, но е освободен след една година (1988 г.);
  • получава 30-месечна присъда за опит за измама на социалното осигуряване в Сейнт Луис (1988 г.);
  • се признава за виновен за взлом в Ню Мексико, престъпление, за което го осъждат на 18 месеца лишаване от свобода, въпреки че отново е освободен след една година (1992 г.);
  • е бил задържан в железопътното депо на Санта Фе за проникване и притежание на огнестрелно оръжие (1995 г.).
Научи повече за:   Томас Лий Дилън: Снайперистът от Охайо

За последното нарушение той отново е депортиран. В действителност, след всяко лишаване от свобода, а и между тях – той е бил изхвърлян от другата страна на границата толкова много пъти, че заприличва на бумеранг. Две години след последното му депортиране, той се появява в Кентъки, за да убие Кристофър Майер.

Залавяне

Дрю Картър
Дрю Картър

Някъде в началото на юни, младият тексаски рейнджър Дрю Картър замисля идеята, че може би сестрата на Ресендиз, Мануела, която той боготвори, може да бъде средство за залавянето на брат й. Той се свързва с Мануела, която живее в Албъкърки, за оценка на практичността на плана си. Жената, която се опасява, че нейният брат евентуално може да бъде убит от ФБР, или може да убие отново, обещава на Картър, че ще направи всичко възможно да помогне.

ФБР проследява местонахождението на Ресендиз в Мексико, където той се е укрил не дълго след двойното убийство в Илинойс. Смятат, че в този момент се крие в близост до град Сиудад Хуарес. Картър помолва сестрата на Ресендиз да предложи най-справедливата сделка на брат си, при тези обстоятелства. Ако той се предаде, казва Картър, Ресендиз ще бъде сигурен в три неща: 1) личната си безопасност, докато е в затвора; 2) редовни права на посещение, така че съпругата му, сестра му и други могат да го посещават, 3) и на психологическа оценка. Благодарение на Картър и седмици усилия за изграждане на връзка е постигнато чудо – този сериен убиец да се предаде. Картър, който е тексаски рейнджър по-малко от една година, казва: „Честността никога не е сложна. Искреността е нещо, в което хората намират смисъл. Ето какво направих аз – бях честен със семейството“. В понеделник, 12 юли, Мануела получила по факс от кабинета на окръжния прокурор в окръг Харис, писмено споразумение с предложението на Картър. Офертата след това е прехвърлена на друг роднина, който действал като емисар между сестра си в Албъкърки и брат си Анхел в Мексико. Същата вечер идва отговор от Сиудад Хуарес, че Железопътният убиец, въз основа на думата на Картър, ще се предаде. Дългоочакваният момент е насрочен за 9 часа сутринта на следващия ден.

Вторник, 13 юли. Картър отива, придружен от Мануела и нейния пастор, да действа като духовен водач. Те се срещат на мост, свързващ Зарагоса, Мексико с Ел Пасо. Те наблюдават Ресендиз да слиза от камион в мръсни дънки и кални ботуши. Когато ги наближава, „Той протегна ръка, аз протегнах моята и си стиснахме ръцете“.

Анхел Матурино Ресендиз
Анхел Матурино Ресендиз

Правоприлагащите служители остават в недоумение защо Железопътният убиец се предава толкова лесно на една държава, която екзекутира повече хора, отколкото всяка друга. Разбира се, Ресендиз трябва да знае, че ако бъде осъден за всяко от убийствата в Тексас, което изглежда много вероятно, той ще се изправи срещу смъртното наказание. Още повече, че прокурорите в окръг Харис – където на 22 юли, той е обвинен за убийството на д-р Бентън – държи националния рекорд за изпращане на убийците на електрическия стол. Споразумението за предаване на тексаския рейнджър Картър е много кратко в подробности. По никакъв начин не въвежда в заблуждение, за да обърка Ресендиз да вярва, че ще бъде пощаден.  Един от възможните варианти за лесното предаване на Ресендиз е, че той се страхувал от ловци на глави, които се събирали в Мексико, за да вземат наградата за залавянето му.

Делото срещу Железопътния убиец започва в края на март 1999 г. в Хюстън, окръг Харис. Въпреки че му е повдигнато обвинение в убийството на седем души, той е само съден и осъден за едно от тези убийства, това на д-р Клаудия Бентън, която убива в дома й през 1998 г. На 17 май 1999 г., след 10 часа обсъждане, съдът се произнася, че Анхел Матурино Ресендиз е виновен за първа степен предумишлено убийство. Въпреки молбите на адвокатите му, Железопътният убиец е осъден на смърт. Той е екзекутиран в Хънтсвил, щата Тексас, на 27 юни 2006 г., чрез смъртоносна инжекция.

—————————————————————-—————————————————————-
Източници: trutv.com, wikipedia.org

Любен, благодаря ти за интересния материал!

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253
The following two tabs change content below.

Любен

Надявам се, че статията ти е харесала! Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
10 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Люсифър
Люсифър
12.12.2012 14:14

ебати тъпака да се предаде само за да го убият ….

sa6o
sa6o
12.12.2012 15:24

дали мексиканците ловци на глави ще го убият, или държавата, все е без значение. не разбрах защо се е предал

————————————————————-
Коментарът е транслитериран от модератор. Моля, пишете на кирилица!

Люсифър
Люсифър
12.12.2012 23:40

защото са го излъгали, че ще бъде в безопасност, докато го убият 🙂 йхахахахахахах

Ди
Ди
15.12.2012 22:53

Той е убил сума ти хора, вие се чудите защо се е предал…
Ами това си е заслужил!

totyu
totyu
22.12.2012 21:17

Закона не прощава, и така трябва да бъде навсякъде.

Йоанка-Барабанка
Йоанка-Барабанка
25.02.2013 17:06

Ееее ама мн. ясно,че ще го убият!Той е убивал,не е продавал захарен памук!

елена
елена
15.07.2013 21:45

може ли една статия за този сериен убиец който е бил екзекотиран през 2006 за убийството на поне 13 души в рамките на 15 години и има само един оцелял а въпросния тип се е казвал „Ангел Резендиц“наречен също
„Железопътния убиец”

Роко
Роко
07.02.2014 19:09

Този тип убийци не се страхуват от смърта . Не е чудо че се е предал , просто го е направил при определени условия , който никъде не са упоменати и вероятно няма да ги изнесат .
Поздравления на рейнджъра , за аналитичната преценка и постигнатия резултат .

моло
моло
29.10.2014 3:49

Не мми хареса начина,по който е написана статията.

Таня
Таня
Отговори на  моло
02.09.2021 3:39

Ами напиши ти, по- хубава,щом не цениш труда на другия, пък да видим как ще се справиш.