Канадският убиец Робърт Пиктън и неговите прасета човекоядци

Смятан за най-големия сериен убиец в Канада, Робърт “Уили” Пиктън преследва наркоманките и проститутките от Ванкувър, примамвайки ги в своята свинеферма, където често организира пиянски оргии със своите приятели. Там убива отхвърлените от обществото жени и разчленява труповете им, за да нахрани с тях своите любими прасета. Властите подозират, че е гощавал с човешка плът и гостите в дома си. Неговата серия от убийства довежда до най-скъпото и мащабно криминално разследване в историята на Канада.

*Забележка: статията е в процес на редакция

Долен път

Ванкувърският централен Истсайд е най-бедният квартал в Британска Колумбия – всъщност в цяла Канада. Никое друго гето в страната не може да се сравни с мизерията на тази градска пустош, с нейните западнали хотели и заложни къщи, мръсни и разбити тротоари, канавки и алеи, обсипани с боклук, използвани презервативи и употребявани спринцовки. Централен Истсайд има и друго име, което се използва често от обитателите му и от полицаите, чистещи след тях. Те наричат квартала “Лоу Трек” (Долен път) и името чудесно му приляга.

Студеното сърце на Лоу Трек се намира на кръстовището на улиците “Мейн” и “Хейстингс”, носещо прякора “Пейн и Уейстингс” (Болка и загуба). Лоу Трек се явява в центъра на наркоманската сцена в Британска Колумбия, като пристрастеното му население наброява от 5 000 до 10 000 във всеки един момент. Предпочитаните наркотици са хероин и крек, доставяни от мотоциклетни банди или от азиатските картели. По-голяма част от жените-наркоманки, обитаващи Лоу Трек, поддържат навика си с проституция, обикаляйки улиците денонощно като изпосталели и измъчени призраци. Безопасният секс е илюзия в този квартал, където се наблюдава най-големият бум на СПИН в цяла Северна Америка.

Скорошната история на Лоу Трек гъмжи от непрестанни провали. Ванкувър привлича стотици хиляди туристи за “Експо ’86”, но перспективите за лесни пари довеждат и голям брой бедни и лишени от надежда хора, които в крайна сметка попадат в централен Истсайд. По онова време, благодарение на конкуренцията между наркокартелите, квартала се наводнява с евтини наркотици, окуражавайки нови поколения от наркомани да се качат на въртележката… и да паднат от нея. Околните райони прокарват нови закони, за да изчистят улиците си от проститутките. Нощните труженички от Бърнаби и Северен Ванкувър са преместени в централен Истсайд. През 1994 г. съкращенията на бюджета оставят социално слабите без помощи, а болниците изхвърлят умствено болните си пациенти на улицата. През 1997 г. безразборният секс и общите игли взимат своя дан в Лоу Трек, като една четвърт от обитателите му се оказват ХИВ позитивни.

Лоу Трек е известен и със своята “детска градина”, в която могат да се намерят проститутки на едва 11 години. Някои от тях работят на улицата, а други са осигурени от сводниците си със специални бордеи. Нови кандидатки пристигат в Лоу Трек всеки ден. Проучване от 1995 г. на работещите момичета в Истсайд разкрива, че 73% от тях са се запознали със секс бизнеса като деца, а същият процент се явяват и самотни майки, средно с по три деца. Над 80 процента от проститутките в Лоу Трек са родени и израснали извън Ванкувър. През 1998 г. тяхната смъртност се изчислява на една на ден, обикновено от свръхдоза.

Но на улицата дебнат и други опасности. Три години преди “Експо ’86” да отвори врати, проститутките започват да изчезват от Лоу Трек. До момента, в който полицията забелязва тази тенденция, което се случва 14 години по-късно, повече от две дузини от тях изчезват безследно.

Изчезнали

Нощните труженички по природа са неуловима порода. Много от тях започват като непълнолетни бегълки и никога не загубват навика да се измъкват тихомълком, променяйки имената и адресите си толкова често, че следователите по принцип не хранят особена надежда за проследяването им. Когато проститутките изчезват – вместо да бъдат заклани и захвърлени в кофа за боклук, канавка или на незастроен парцел – никой не може да каже със сигурност дали са се изпарили по собствено желание или става въпрос за престъпление.

А и в повечето случаи на никой не му пука.

В първите случаи не се наблюдава някакъв забележим модел. Ребека Гуно (23 г.) е видяна жива за последно на 22 юни 1983 г., а полицията научава за изчезването й три дни по-късно. Повечето от другите изчезнали жени не липсват чак толкова на никого. Следващата “официална” жертва, 43-годишната Шери Рейл, ще бъде обявена за издирване чак три години след нейното изчезване през януари 1984 г. Илейн Ауърбах казва на приятелите си, че ще се мести в Сиатъл през март 1985 г., но така и не пристига там. Тя е обявена за изчезнала в средата на април. Индианката Тереса Ан Уилямс (26 г.) е видяна за последен път през юли 1988 г., а за изчезването й е съобщено през март 1989 г. Четиринадесет месеца минават между изчезването на умствено болната пациентка Ингрид Соет (40 г.) през август 1989 г. и съобщаването му в полицията на 1 октомври 1990 г. Първата чернокожа жертва, Катлийн Уотли (39 г.), изчезва през юни 1992 г. и е обявена за издирване на 29-то число същия месец.

Първите жертви на Пиктън
Първите жертви на Пиктън

Неизвестният хищник (или хищници) си взима тригодишна ваканция преди да посегне на Катрин Гонзалез (47 г.) през март 1995 г. Нейното изчезване е съобщено на властите на 9 февруари 1996 г. Втората жертва за тази година, Катрин Найт (32 г.), изчезва през април и е в неизвестност седем месеца, преди полицията да научи за липсата й на 11 ноември. Дороти Спенс, 36-годишна индианка, изчезва четири месеца след Найт, през август 1995 г., но нейното изчезване е съобщено по-рано, на 30 октомври. Последната жертва за тази година е 32-годишната Даяна Мелник, която изчезва през декември и е обявена за издирване четири дни след Коледа.

Отново настъпва затишие, този път до октомври 1996 г., когато изчезва 24-годишната Таня Холик (обявена за издирване на 3 ноември). Оливия Уилямс (22 г.) не предизвиква подобна загриженост – тя изчезва през декември 1996 г., а липсата й остава игнорирана чак до 4 юли 1997 г.

Най-младата жертва до онзи момент, 20-годишната Стефани Лейн, постъпва в болница след приемане на свръхдоза наркотици на 10 март 1997 г. Изписана е на следващия ден и за последно е видяна жива в хотел “Патриша” на улица “Хейстингс”. Джанет Хенри, която по чудо оцелява след сблъсъка си със серийния убиец Клифърд Олсън през 80-те, сега изглежда е станала жертва на друг хищник, ловуващ в Лоу Трек. Тя е обявена за издирване на 28 юни 1997 г., два дни след последния си контакт с роднините.

Август 1997 г. се превръща в най-смъртоносния месец. Тогава изчезват безследно три жени, макар полицията да научава за тези случаи след повече от година. Марни Фрей (25 г.) не е обявена за изчезнала чак до 4 септември 1998 г. Деветнадесет дни по-късно, на 23 септември, е подаден сигнал за изчезването на 32-годишната Хелън Холмарк. Липсата на Джаклин Мърдок (28 г.) става достояние на полицията чак през октомври 1998 г. Детективите все още нямат никаква представа кога и къде са пропаднали тези жени.

Следващата официална жертва, 33-годишната Синди Бек, потъва вдън земя през септември 1997 г., но изчезването й е съобщено на 30 април 1998 г. Според приятелите на Андреа Борхейвън, тя “никога е имала адрес” и “просто е обикаляла от място на място”.  Тя изчезва някъде през 1997 г., но никой не си прави труда да съобщи за това в полицията до 18 май 1999 г. Кери Коски (39 г.) изчезва през януари 1998 г. и е обявена за издирване на 29-то число същия месец.

Още четири жени ще се изпарят преди полицията във Ванкувър да обърне внимание на случая. Джаклин Макдоналд (23 г.) изчезва в средата на януари 1998 г. и е официално обявена за издирване на 22 февруари 1999 г. Инга Хол (46-47 г.) е видяна за последен път през февруари 1998 г., Сара Джейн Дъврис се изпарява на 14 април 1998 г., като приятелите й я обявяват за изчезнала още същия ден. Шийла Игън (20 г.), която проституира от 15-годишна, изчезва през юли 1998 г.

Научи повече за:   Петер Кюртен: Вампирът от Дюселдорф

Със залязването на това смъртоносно лято детективите от Ванкувър ще се сблъскат с едно кошмарно разследване.

Издирване

Официалното издирване на изчезналите жени от Ванкувър започва през септември 1998 г., след като индианска група изпраща на полицията списък с жертви, вероятно убити в Лоу Трек, настоявайки за старателно разследване. Властите преглеждат списъка и го обявяват за несъстоятелен – някои от “жертвите” са починали от болест или свръхдоза; други са напуснали Ванкувър и са открити живи и здрави – но детектив Дейв Диксън е заинтригуван от жалбата и започва свое собствено разследване, съставяйки списък с имената на жени от Лоу Трек, които просто са изчезнали без никаква следа. Имената са достатъчно много, че да разтревожат Диксън и да накарат неговите началници да сформират специален отдел за разследване.

Полицията започва разследването си с разглеждането на 40 неразкрити случаи на изчезнали местни жени от 1971 г. насам. Изгубените идват от всички слоеве на обществото и от различни райони на Ванкувър, но търсенето на определен модел стеснява списъка до 16 проститутки от Лоу Трек, обявени за изчезнали от 1995 г. до този момент. До момента, когато детективите правят първия си арест по случая, този списък ще набъбне до 54 жени, изчезнали в периода 1983-2001 г., а по разследването ще работят 85 следователи. Но в началото полицията е твърде заета да прецени дали си има работа със сериен убиец.

Един от вярващите в тази версия е инспектор Ким Росмо, създател на техниката за “географско профилиране”, с помощта на което на картата се отбелязват неразкрити престъпления, като по този начин изпъкват модели на криминално поведение в определен географски район. През май 1999 г. Росмо докладва за необичайна концентрация от изчезвания в централен Истсайд, но полицията игнорира това откритие и продължава да настоява, че изчезналите жени са напуснали Ванкувър доброволно.

Вътрешните разногласия не са единственият проблем в разследването. “Системата за свързване на сериозни престъпления” не проследява изчезнали лица без да има доказателства за престъпление, а детективите засега не разполагат с такива. Сводниците и проститутките не изгарят от желание да съдействат на същите онези полицаи, които ги вкарват в затвора.

Все пак детективите се опитват да работят с това, което имат. През юни 1999 г. се срещат с роднините на някои от изчезналите жени, търсейки информация и ДНК материал за евентуалното разпознаване на техните останки. Проучват полицейските бази данни и тези на патолозите в цяла Канада и САЩ, както и най-различните заведения за лечение на наркомани, програми за защита на свидетели, болници, психиатрични клиники и приюти за болни от СПИН.

Търсенето продължава, като всеки изминал ден напомня на детективите, че не разполагат буквално с никакви следи и преследват сенки в мрака.

През последните три месеца на 1998 г., докато специалният отдел продължава да събира данни по случая, от централен Истсайд изчезват още четири проститутки. Джули Йънг (31 г.) е видяна жива за последен път през октомври, а за липсата й е съобщено чак на 1 юни 1999 г. Анджела Джардин, 28-годишна жена с умствения капацитет на десетгодишно дете работи на улицата от осем години. Тя изчезва през ноември 1998 г. и сигналът в полицията постъпва на 6 декември. Мишел Гърни (30 г.) пропада без следа през декември, а властите научават за това три дни преди Коледа. Двадесетгодишната Марсела Кресон излиза от затвора на 27 декември 1998 г., но така и не се връща в апартамента, където майка й и приятелят й приготвят коледна вечеря. Полицията научава за изчезването й на 11 януари 1999 г.

Пет от 54-те имена на изчезнали жени са изтрити от списъка, тъй като се оказва, че са живи и здрави. Но празните места бързо са запълнени. Непрекъснато изчезват нови жени и никой не знае какво се случва с тях.

Заподозрени

Полицията винаги разполага със заподозрени, когато жертвите са проститутки. Всъщност проблемът е, че се появяват твърде много заподозрени, а нощните жрици често отказват да подадат жалба или да свидетелстват в съда.

Един от набелязаните от властите бил 36-годишният Майкъл Леополд. Той бил арестуван през 1996 г. за побой над проститутка в Лоу Трек. Леополд пребил момичето и натикал гумена топка в гърлото му. Минувач чул писъците й и го прогонил, но Леополд сам се предал на полицията три дни по-късно. Наистина той бил зад решетките от тогава, но тъй като сред изчезванията имало и такива от средата на 80-те, полицията решила, че си заслужава да го провери. Леополд щедро гощавал съдебно назначения си психиатър с разкази за своите фантазии за отвличания, изнасилвания и убийства на проститутки, но твърдял, че инцидентът с гумената топка е единственото му реално нападение. В крайна сметка той бил отхвърлен като заподозрян.

Друг съмнителен субект бил 43-годишният жител на Албърта Бари Томас Нидермайер. Осъден през 1990 г. за сводничество на 14-годишно момиче, Нидермайер очевидно напуснал затвора с лоши чувства към нощните жрици. През 1995 г. бил осъден отново, този път за продажбата на контрабандни цигари. През април 2000 г. полицията във Ванкувър го обвинява в жестоко нападение над седем проститутки в Лоу Трек. Обвиненията включвали нападение, отвличане, обир, неправомерно задържане и прилагане на вредни субстанции. Нито една от предполагаемите жертви на Нидермайер не присъствала в списъка с изчезналите жени и полицията можела само да го държи под око.

По-тревожни били онези заподозрени, за които полицията не разполагала нито с имена, нито с адреси. На 10 август 2001 г. властите съобщили, че издирват неизвестен изнасилвач, нападнал 38-годишна жена пред хотел в Лоу Трек. Жертвата разказала, че мъжът й бил казал, че е изнасилвал и убивал и други жени в централен Истсайд. Тя успяла да скочи от колата на изнасилвача и въпреки че дала описанието му на властите, този хищник така и не бил заловен.

Свински палат

В края на 1998 г. детективите се сдобили с най-добрата си следа от 37-годишния Бил Хискокс. Овдовелият преди две години Хискокс се обърнал за утеха към алкохола и наркотиците, но бил изваден от дъното благодарение на своята сестра, която му намерила работа във фирмата за промишлени отпадъци “П&Б Салвидж” в Съри, собственост на братята Робърт и Дейвид Пиктън. Хискокс взимал заплатата си от свинефермата на двамата братя, която се намирала в Порт Кокуитлам. Той я описвал като “зловещо място”, охранявано от свиреп 300-килограмов шопар.

“Никога не бях виждал такова прасе, то ме гонеше и искаше да ме ухапе” – казал той на полицията. – “Обикаляше заедно с кучетата около имота”.

Хискокс започнал да подозира братята Пиктън, след като прочел новините за изчезналите във Ванкувър жени. Роденият на 26 октомври 1949 г. Робърт Уилям Пиктън бил “доста тих човек, труден за общуване”. Той карал бус със силно затъмнени стъкла, който бил неговата гордост.

“Не би се разделил с него за нищо на света. Уили много го използваше” – казал Хискокс на полицията.

Братята ужким се занимавали и с някаква благотворителност, наречена “Свински палат за забавления”, регистрирана през 1996 г. като дружество с идеална цел, създадено да “организира, координира, управлява и ръководи специални събития, тържества, танци, забавления и изложби от името на различни организации”. Според Хискокс “специалните събития” се провеждали в Свинския палат – преустроена сграда в свинефермата –  и представлявали пиянски оргии с участието на постоянно сменящия се състав на проститутките от централен Истсайд.

Дейвид Пиктън
Дейвид Пиктън

Полицията вече познавала братята Пиктън. Дейвид Франсиз Пиктън бил осъждан за сексуално нападение през 1992 г., за което бил глобен с хиляда долара и получил 30 дни условна присъда. Неговата жертва разказала, че той я бил нападнал в караваната си в свинефермата, но тя успяла да избяга, когато вътре влязъл трети човек и го разсеял. През април 1998 г. властите в Порт Кокуитлам искали да умъртвят едно от кучетата на Дейвид, защото нападало добитъка, но случаят останал без последствия поради неизвестни причини. Освен това Пиктън бил съден три пъти за причиняване на щети в резултат от пътни катастрофи.

Научи повече за:   Джоел Рифкин: Изкормвачът от Ню Йорк

Скоро след отварянето на Свинския палат братята Пиктън и тяхната сестра Линда Луиз Райт отново се озовали в съда, заради нарушаване на наредбата за градските зони. Според жалбата техният имот бил определен като земеделски обект, но те го използвали за организиране на танцови забави, концерти и други забавления, на които понякога присъствали около 1800 души. След едно грандиозно новогодишно парти, състояло се на 31 декември 1998 г., братята получили забрана да провеждат повече тържества, като съдът постановил, че полицията е в право да задържи всеки, който присъства на обществени прояви във фермата. “Дружеството” най-накрая изгубило статута си на нестопанско предприятие през януари 2000 г., защото не успяло да предостави задължителните финансови отчети за работата си.

Срещу Робърт Пиктън били повдигани и по-сериозни обвинения. През март 1997 г. Робърт бил обвинен в опита за убийство на наркозависимата проститутка Уенди Лин Айстетър, която намушкал няколко пъти с нож в свинефермата. Айстетър казала на полицията, че Пиктън я нападнал и оковал с белезници на 23 март, но тя успяла да избяга, намушквайки го със собствения му нож. Двамата били оперирани от раните си в една и съща болница. Лекарите открили ключа за белезниците на все още окованата жена в един от джобовете на Пиктън. Срещу него били повдигнати обвинения, които по-късно били свалени без обяснение.

Този инцидент затвърдил подозренията на Бил Хискокс по отношение на Робърт Пиктън, когото той наричал “доста странен тип”. Освен от нападението, Хискокс бил притеснен и от “всичките изчезнали момичета и всичките тези чанти и документи, които се въргалят в караваната му”. Пиктън, казал той на детективите, “постоянно ходи в центъра за момичета”.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: ?ME 🍺 Vladislav 🍺 Ba?ep?? K. 🍺 Malhavoc 🍺 Simona 🍺
Дарители: TANYAGeorgiDianaNadezhdaDonika
350
321

Полицията записала показанията на Хискокс и един детектив го придружил до свинефермата. Впоследствие същият детектив се заклел в съда, че е “положил всички усилия и е направил всичко необходимо за разследването”. Фермата била претърсвана цели три пъти, очевидно без резултат. Братята останали заподозрени по случая, но полицията не си направила труда да ги постави под наблюдение.

Междувременно списъкът с изчезнали жени ставал все по-дълъг, без изгледи да свърши някога.

Хищници

С настъпването на новото хилядолетие разследването се разгърнало, за да обхване над три пъти повече изчезнали жени от онези в първоначалния списък. Някои от новите предполагаеми жертви липсвали още от средата на 80-те и за изчезването им се разбирало едва сега, а други продължавали да се изпаряват от Лоу Трек. Предупрежденията и наблюдението изглежда нямали никакъв ефект, тъй като още и още жени пропадали вдън земя.

Какъвто и прогрес да били направили детективите в разкриването на тези изчезвания, убиецът – ако наистина имало убиец – изглежда ставал все по-дързък. Полицията можела само да наблюдава отстрани и да чака своята безименна плячка да направи грешка, която най-накрая да я вкара в капана им.

Тъй като изчезванията обхващали период от почти две десетилетия, полицията трябвало да обмисли възможността, че за по-ранните случаи може да е отговорен някой сексуален хищник осъждан и за други престъпления. За нещастие, в Британска Колумбия и като цяло в Северозападния Пасифик не липсвали кандидати от тази категория.

Гари Лион Риджуей

Пръв сред светилата в тази област бил сиатълският лукав “Убиец от Грийн Ривър“, обвиняван за смъртта и изчезването на 49 жени – повечето проститутки или бегълки. Той се подвизавал в периода между януари 1982 и април 1984 г. Той бил заподозрян също в още 40 убийства в съседния окръг Снохомиш, но тези убийства спрели внезапно, оставяйки полицията и профайлърите от ФБР да кършат ръце от безсилие. Накрая, на 30 ноември 2001 г. ДНК уликите довеждат до арестта на 52-годишния Гари Лион Риджуей, срещу когото са повдигнати четири обвинения в убийство. Полицията във Ванкувър взела под внимание докладите, че Риджуей е посещавал града им, но така и не се появили доказателства, които да го свържат с изчезналите жени.

Дейтън Лирой Роджърс
Дейтън Лирой Роджърс

Друг вероятен кандидат бил Дейтън Лирой Роджърс – садист с фетиш към крака, с прозвището “Убиеца от гората Молала”. Той започнал да преследва проститутките в Портланд, щата Орегон, през януари 1987 г. До август същата година отнел осем живота и ранил 27 жертви. Роджър е заловен след като проявил небрежност в последното си убийство и е изпратен в затвора на 7 август 1987 г. Той бил проучен и в крайна сметка отхвърлен като възможен заподозрян за изчезванията отпреди залавянето му.

Хийт Хънтър Джесперсън
Хийт Хънтър Джесперсън

Роденият през 1956 г. в Британска Колумбия Кийт Хънтър Джесперсън отпаднал от обучението си за конен полицай, след като претърпял нараняване на крака. Той хванал пътя като шофьор на тир и пътувал из цяла Северна Америка, убивайки жени по маршрута си. Джесперсън получава прозвището “Убиеца с усмихнатото лице”, заради усмихнатото личице, с което подписвал писмата си до полицията. Джесперсън попада в затвора заради убийство във Вашингтън през март 1995 г. В един момент поел отговорността за 160 убийства, описвайки жертвите си като “купчини боклук”, хвърлени край пътя, но по-късно се отрекъл от показанията си. Между него и изчезванията във Ванкувър също не била установена връзка.

Робърт Йейтс
Робърт Йейтс

Имало и други предполагаеми извършители, които също били проучени и отхвърлени. Джордж Уотърфийлд Ръсел, осъден на доживот за три убийства на жени в Белвю, щата Вашингтън, бил изваден от уравнението, защото обичал да оставя осакатените си жертви в специални пози. Освен това убивал жените в домовете им. Робърт Йейтс, осъден през октомври 2000 г. за убийствата на 13 проститутки край Спокейн, щата Вашингтън, също не могъл да бъде свързан с Ванкувър.

Джон Ерик Армстронг
Джон Ерик Армстронг

Джон Ерик Армстронг, ветеран от Военноморския флот, е арестуван през април 2000 г. и признал за убийствата на 30 жени из целия свят, но показанията му изключвали Ванкувър и нямало доказателства да е бил там.

Във Ванкувър полицията обърнала вниманието си към два пъти осъждания изнасилвач Роналд Ричард Макколи. Осъден на 17 години затвор през 1982 г., Макколи бил освободен предсрочно на 14 септември 1994 г. Една година по-късно той е обвинен в друго нападение, осъден и върнат в затвора през 1996 г. Макар никога да не е официално обвиняван в убийство, той е описван от полицията като техен основен заподозрян за убийствата на проститутки в Лоу Трек в периода от 1995 до началото на 1996 г. Три от жертвите били захвърлени между Агасиз и Мишън, където живеел Макколи; четвъртата била открита в планината Маунт Сиймор в северен Ванкувър. Освен тези случаи, през юли 1997 г. полицията обявила Макколи за заподозрян в изчезванията на Катрин Гонзалес, Катрин Найт и Дороти Спенс. Все пак срещу него не били повдигнати обвинения и след четири години Макколи бил забравен, тъй като прожекторите се насочили към друг заподозрян.

Този човек също се оказал стар познайник на полицията още от началото на разследването.

Фермата за трупове

Жителите на Ванкувър не били подготвени за новината, която дошла на 7 февруари 2002 г. Полицията обявила на пресконференция, че провежда обиск в свинефермата на Пиктън и прилежащия й имот в Порт Кокуитлам. Робърт Пиктън вече бил задържан и обвинен в притежанието на незаконни огнестрелни оръжия. Той си платил гаранцията и излязъл от затвора, но на 22 февруари бил арестуван отново, този път по две обвинения в убийство. Властите идентифицирали жертвите като Серина Абътсуей и Мона Уилсън.

Пиктън заявил, че е “шокиран” от обвиненията, но роднините на жертвите били не по-малко раздразнени от факта, че двете жени са изчезнали три години след като Свинския палат бил идентифициран като потенциално местопрестъпление. На 8 март полицията обявила, че ДНК-то, открито във фермата, съвпада с това на Абътсуей. Месец по-късно на 3 април Пиктън е обвинен в още три убийства – на Джаклин Макдонъл, Хедър Ботъмли и Даян Рок. Шест дни по-късно последвало и шесто обвинение за убийството на Анджела Джосбъри. Всичките жертви били убити след като Бил Хискокс посочил Пиктън като заподозрян в изчезванията от Лоу Трек. На 22 май срещу Пиктън е повдигнато седмо обвинение в убийство, когато в неговата ферма са открити останките на Бренда Улф.

Научи повече за:   Джералд Стано: Убиецът от авеню "Атлантик"

Пиктън се обявява за невинен по всички обвинения и процесът му е насрочен за ноември 2002 г., но детективите не били приключили с претърсването на Свинския палат. Цялата операция вероятно щяла да продължи около година. Полицията не повдигнала обвинения срещу Дейвид Пиктън или друг заподозрян.

Бездна

Заглавията във вестниците гръмко обявили присъдата си на 10 април 2002 г.: “54 жени хвърлени за храна на прасетата!”.

Но така ли било наистина?

До разглеждането на процеса на заподозрения Робърт Пиктън, обвинен засега в седем убийства, оставали още шест месеца, а претърсването на фермата му щяло да приключи чак през пролетта на 2003 г. Тъй като резултатите от това претърсване не били готови, съдбата на 47 изчезнали жени засега оставала неизвестна – а някои запознати предполагали, че официалният списък е само върха на айсберга, пресмятайки, че бройката достига 110-144 отвлечени и/или убити проститутки за последните две десетилетия.

Преди Пиктън да бъде обвинен, детективите разглеждали и други теории. Някои от тях смятали, че проститутките са убивани от шофьор на тир, а други, че изчезналите жени са били подмамени в чужбина на борда на търговски кораби, където са били изнасилени и убити от екипажа и погребани в морската бездна.

На 2 октомври 2002 г. обвиненията срещу Пиктън нарастват на 15, а броят на жените в списъка с изчезналите достига 63. Случаят се превръща в най-голямото разследване на серийни убийства в историята на Канада.

Скоро полицията открива човешки останки във фризерите, където Пиктън съхранявал непродаденото свинско месо, и отрязани ръце и крака в кофи. Открили човешка плът в ярмомелката – телата на жертвите били превръщани в храна за прасетата. Бройката на жертвите, които властите свързват с Пиктън и неговата свинеферма на ужасите, достига 30.

Свинефермата на Робърт Пиктън
Свинефермата на Робърт Пиктън

За разлика от широкото отразяване на подобни новини в САЩ, подробностите за най-големия сериен убиец в историята на Канада са скрити от медиите. Макар този подход да осигурява на обвиняемия един непредубеден процес, той лишава обществото от възможността да поиска сметка на властите за скоростта и адекватността на разследването.

Робърт Пиктън вече бил изправен пред 22 обвинения в убийство, а процесът му едва ли щял да започне преди 2005 г., защото се изисквало време за обработката на огромното количество доказателства намерени във фермата.

Въпреки лудите партита, организирани в Свинския палат, приятелите на Пиктън го описват като мълчалив самотник. Не пиел и не пушел и бил посветил целия си живот на работата във фермата, която той, брат му и сестра му наследили след смъртта на родителите им.

През март 2004 г. здравният инспектор на Британска Колумбия публично съобщава още по-тревожни новини във връзка със серийния убиец Робърт Пиктън. Той заявява, че е възможно останките на някои от жертвите да са били смесвани със свинско месо и приготвяни за човешка консумация.

Пиктън често канел проститутки във фермата си, заедно с други гости. Отнасял се щедро към тях, готвел им, давал им наркотици и организирал диви, денонощни купони. Властите се опасявали, че храната, която е поднасял на гостите си би могла да е съдържала останките на някои от жертвите му. Месото от фермата му никога не е разпространявано в търговската мрежа, но Пиктън често го раздавал на приятелите и съседите си. Полицията призовала всеки, който все още разполага със замразени свински продукти от фермата на Пиктън, незабавно да ги предаде на властите.

Разкопките в свинефермата стрували на държавата почти 70 милиона долара. Докато лежал в затвора в очакване на процеса си, в килията на Пиктън бил вкаран полицай под прикритие, който успял да се сприятели с него. Робърт с охота разказал на новия си “приятел”, че не му е трябвала още една жертва, за да достигне кръглото число 50. Той бил убил “само” 49 жени.

Доказателства

Процесът срещу Пиктън започва на 22 януари 2007 г. В съда е представен трионът, с който бил рязал черепите, челюстите, ребрата и гръбнака на жертвите си. Пиктън следял показанията на експертите с жив интерес и даже се усмихвал на места.

На съдебните заседатели били показани шокиращи снимки на разлагащи се глави, ръце и други останки, докато криминалните патолози свидетелствали за аутопсиите. Три от жертвите имали огнестрелни рани, макар че балистичните експерти не могли да свържат куршумите с нито едно от оръжията, открити в свинефермата. Заседателите научили още, че Пиктън е използвал дилдо, прикачено към дулото на револвер, по което била открита ДНК от една от жертвите му.

Антрополозите се качили на свидетелската скамейка, за да опишат изследването на десетките хиляди фрагменти от кости, открити на купчина във фермата, повечето от които се оказали животински, но няколко били човешки. Сред тях имало няколко човешки пръсти на крака, пета и ребра.

Всички доказателства били открити в радиус от 100 метра около караваната на Пиктън, в която той водел жените. Сред веществените доказателства присъствали предмети с ДНК-то на няколко от жертвите, кофи с човешки части, ДНК от неизвестни лица и останките от две женски тела във фризер. Очевидец твърдял, че е видял Пиктън с трион в стая, в която било провесено женско тяло, а други свидетели го свързали с няколко от жертвите.

На свидетелската скамейка се качил един от приятелите на обвиняемия Андрю Белууд, който разказал, че Пиктън му е описвал как убива проститутки и храни с тях прасетата си. Първо правел секс с жените и след това ги убивал. Разчленявал труповете им, хвърлял някои от частите им на свинете, които ги изяждали, а останалите смесвал с негодно месо във варели, които закарвал в завод за преработка на отпадъци.

Белууд разказал, че методът на убийство на Пиктън бил да запуши устата на жертвата си, да й сложи белезници и да я удуши с кабел. Дори бил разиграл сценка пред него, за да му помогне да добие по-добра представа.

Свинарят е виновен

Робърт Пиктън в съда
Робърт Пиктън в съда

Мнозина били изненадани, че журито заседава толкова дълго, за да вземе решение за присъдата на Робърт Пиктън.

Най-накрая на 9 декември 2007 г., след повече от девет дни, съдебните заседатели стигнали до съгласие: Пиктън е виновен по шест обвинения в непредумишлено убийство, вместо в предумишлено. Това означавало, че съдебните заседатели не са повярвали, че убийствата са били планирани. Много от присъстващите в съдебната зала били изненадани и разочаровани, въпреки че Пиктън вероятно щял да лежи дълго в затвора. Съдебните заседатели оставили решението за размера на наказанието му в ръцете на съдията.

Когато чул присъдата си, Пиктън свел очи към земята без да покаже никаква емоция. Той получава доживотна присъда без право на предсрочно освобождаване през първите 25 години. Върховният съд отхвърля искането му за провеждането на нов процес и Пиктън очаква да бъде изправен на втори процес по още 20 обвинения в убийство.

Приблизителната цена на разследването досега се изчислява на 100 милиона долара и мнозина смятат, че друг процес няма да има, тъй като това би довело до още разходи, а е малко вероятно да се стигне до още една осъдителна присъда.


Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: ?ME 🍺 Vladislav 🍺 Ba?ep?? K. 🍺 Malhavoc 🍺 Simona 🍺
Дарители: TANYAGeorgiDianaNadezhdaDonika
350
321
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

5
Напиши коментар

avatar
5 Дискусии
0 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
4 Автори на коментари
JinMartiанонимноРоcrimefiles: Канадският убиец Робърт Пиктън и негови.. - edno23.com Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
trackback

[…] убиец Робърт Пиктън и неговите прасета човекоядци https://kriminalnidosieta.com/seriyni-ubiytsi/…ekoyadtsi/ в Любими преди 1 минута edno23.com Начало контакти […]

Ро
Гост
Ро

Нямам думи просто.Поредния ненормалник…
Изуми ме бройката на жертвите и безхаберието на ченгетата.Присъдата също ме изуми.Абе тия съдебни заседатели кьорави ли са,тъпи ли са или какво?Какво още трябва да видиш и чуеш,за да повярваш,че серия от престъпления случващи се в рамките на 2 десетилетия са умишлени?Той човека случайно ги е утрепал.Сигурно и без да иска ги е изпуснал при прасетата.
В Португалия имаше един случай на майка,убила малкото си дете.После хвърлила трупа на прасетата.

анонимно
Гост
анонимно

Е аз си мислих , че само в България съдебните заседатели са слепи , но се обедих , че има други като тях.

Дам може съвсем случайно да ги е пускал при прасетата.

Marti
Гост
Marti

Брат му Дейвид твърди, че Роберт не бил извършил всичко това, защото бил изключително глупав. Аз също много се съмнявам, че той е убил всичките жени САМ, но наистина с удоволствие е споделял на негови приятели, че обичал да убива и реже проститутки. Интересен е фактът, че фермата (която е на снимката по-горе)граничи ограда с ограда с известен голф клуб, а от другата страна – със скъп новопостроен квартал. Интересно е какви са тези канадски закони, които допускат свинеферма почти в центъра на града:) Представете си каква смрад е била особено лятно време – и за глофаджийте и за жителите.… виж още »

Jin
Гост
Jin

Тва го даваха на филма Престъпни намерения