Джон Ерик Армстронг: Образцовия моряк

Джон Ерик Армстронг: Образцовия моряк

Една стара поговорка гласи: “Морякът има жена на всяко пристанище”. Ако подозренията за Армстронг са истина, тя би могла да се перифразира в: “Морякът убива жена на всяко пристанище”.

Годината е 1992-а. Осемнадесетгодишният Джон Ерик Армстронг се присъединява към Военноморския флот на САЩ и през следващите седем години служи на самолетоносача “Нимиц”. Нито неговите колеги на борда, нито някой друг, забелязват у него каквато и да е умствена нестабилност. Той е повишен четири пъти и спечелва два медала за добра служба. Напуска армията през 1999 г. и се установява в Дийборн Хайтс, щата Мичиган със съпругата си. Съседите му го смятат за образцов гражданин и семеен мъж, отдаден на съпругата и сина си. Дори помага на своята сляпа съседка в ежедневните й покупки.

Всъщност под този образ на “добър човек” се крие класически убиец на проститутки. Психопат, чиято омраза към нощните труженички е право пропорционална на неговата отчаяна нужда и желание да прави секс с тях. Армстронг качвал проститутките в джипа си и след като свършели съществената работа, внезапно се превръщал в побъркано чудовище, което крещи колко много мрази курвите и се опитва да удуши момичето.

Уенди Джордан

Бони Джордан настоява отново и отново пред всеки, който иска да я чуе, че нейната сестра, 39-годишната Уенди, не е проститутка. Бони е убедена, че Уенди е оставила тази част от живота си зад гърба си, когато се е излекувала от наркотичната си зависимост. Уенди има хубава работа, като управител на бензиностанция в работническото предградие Ройал Оук и няма нужда да продава тялото си по студените улици на Детройт.

“Тя може и да е правила това в миналото, когато взимаше наркотици”, признава Бони, “но не и по времето, когато умря. Уенди беше чиста от две години “.

Новото хилядолетие започва трагично за семейство Джордан. Те виждат Уенди за последен път около 21:00 ч. в Новогодишната вечер, когато тя излиза от къщи без да каже къде отива. Уенди така и не се връща и два дни по-късно семейството научава, че полицията е открила тялото на бивша наркоманка в мръсните води на река Руж в Диърборн Хайтс – индустриална зона на Детройт, известна най-вече с автомобилните си заводи.

Явно Уенди Джордан е попаднала на нечестен играч. Тя е удушена и безжизненото й тяло е хвърлено от един мост във водата.

Впоследствие полицията разбира, че е била на косъм от убиеца на Джордан – и ако силната ръка на бюрокрацията не забавя тяхното разследване, властите щели да заловят престъпника, преди да може да убие отново.

Както се оказва, предпазливата областна прокуратура на окръг Уейн позволява на убиеца да остане на свобода и му дава възможност да отнеме живота на още три жени. Полицията в Детройт е убедена, че човекът, когото залавят впоследствие, е отговорен за тези четири убийства, плюс убийството на проститутка през декември 1999 г.

Но списъкът с убийства на Джон Ерик Армстронг се разпростира далеч отвъд границите на Детройт и дори на Съединените щати. Когато властите най-сетне го залавят, след като много работещи момичета докладват за мъж с неговото описание, който ги е тормозил в продължение на седмици, 26-годишният бивш военноморски офицер признава за около 30 убийства в държави като Тайланд, Сингапур, Корея, Израел и Хонг Конг.

Детройтската полиция смята, че убийствата са започнали преди осем години, когато той се присъединява към флота в Ралей, Северна Каролина. Съвместно с ФБР, те сравняват спирките на самолетоносача “Нимиц” в периода 1992-99 г. с неразкрити случаи на убийства в градове по целия свят. Полицията вярва, че ще може да свърже Армстронг със случаите в Детройт, както и с три убийства в Сиатъл, две в Хавай, две в Хонг Конг и по едно в Северна Каролина, Тайланд, Сингапур и Вирджиния. Други възможни убийства, извършени от него, включван удушаване на проститутки в Япония, Корея и Израел.

Ако той наистина е извършил всички тези убийства – има улики, според които списъкът на Армстронг съвсем не е толкова дълъг, колкото той твърди – тогава този пухкав и рижав морски офицер ще се окаже първият известен околосветски сериен убиец в историята.

Кели Худ

Проститутките, работещи по изровените улици на Югозападен Детройт, са изплашени. От късната пролет насам ги дебне клиент, който обича да играе грубо. Две проститутки са качени от някакъв тип в тъмен, новичък джип и едва успяват да спасят кожите си. Мъжът изглежда доста невинно, но очевидно има проблеми с жени, които се продават за пари. Той им говори за омразата си към проститутките, докато се опитва да ги удуши.

Работещите момичета са лесни мишени за убийци и сексуални садисти, казват психолозите. Джеймс Фокс, професор по криминално право в Североизточния университет на Бостън, споделя с детройтската преса, че тези жени стават най-често жертва на нападение:

“Те са най-удобната мишена”, казва Фокс, “Това са жени, които се качват в чужди коли и разчитат на милостта на непознати. За убиеца е психологически по-лесно да ги убие, защото гледа на тях като на безполезни средства за секс, които съществуват, само за да носят удоволствие”.

Проститутките са уплашени, но това не спира Кели Худ да продължи да се продава на улицата. Тя вече няма друг избор. Наркотиците са нейни господари, а тя познава само един начин да изкара достатъчно пари, за да задоволи нуждата си.

Худ е дошла в Детройт от Маскегон, град в северната част на Мичиган, който въпреки малките си размери изглежда има същите проблеми, от които страдат и големите населени места. Под привлекателната външност на Маскегон се спотаява бедността и градът разчита на икономическите цикли.

Кели не е дошла в Детройт, за да стане проститутка и наркоманка. Тя се премества в града, след като се запознава с бъдещия си съпруг, който работи в завода на Крайслер. Живеят в хубава къща в предградие на Детройт и възнамеряват там да създадат потомството си. Трите им деца идват бързо едно след друго; в годината на смъртта й те са на 7, 8 и 9 години.

Но преди пет години нещо се променя в Кели и заедно с нейна приятелка започва да употребява кокаин и хероин: “да преследват дракона” на уличен жаргон. Скоро Кели и нейната приятелка Линда стават зависими и година преди смъртта си, тя напуска съпруга и децата си, за да живее на улиците като “нощна жрица”, или жена, която се занимава с проституция, за да финансира пристрастяването си.

Нощта е мразовита, но не достатъчно студена за една закъсала за дозата си наркоманка, нито пък за мъжа в черния джип, който е излязъл навън, за да задоволи своите собствени демони. Също като Худ мъжът не е родом от Мотър сити (Детройт), а е пристигнал наскоро в града, след пенсионирането си от флота. В чезнещите часове на нощта той броди из мрачните улици на града.

Шофирайки по авеню “Мичиган”, мъжът забелязва Кели Худ, която стои под улична лампа с вдигнато до ушите палто от фалшива заешка кожа, което контрастира с крайно късата й пола. Демонът на мъжа му заговаря и той отбива джипа. Тя е избраната.

Научи повече за:   Нижегородският "Чикатило" Владимир Жуков призна за още една жертва

В ума му все още е останала рационална частица и мъжът спори сам със себе си дали да спре или не. Сега е различно от предишните пъти… Той си свива гнездо тук, това не е поредната тридневна командировка: живее тук и това означава, че може да бъде хванат. Демонът в главата му се изсмива. Нали винаги му се е разминавало преди? Нима полицията не се е опитала да го накара да си признае за убийството на онази другата жена, но той успял да се отърве от тях?

“К’во ста’а?” – казва Худ на мъжа, връщайки го в реалността. – “Искаш ли да купонясваме?”.

Той мълчаливо се пресяга и отваря вратата. Светлината в купето се включва и Кели успява добре да разгледа последното лице, което ще види в живота си.

Мъжът е млад, но косата му вече бързо оредява. Носи очила и е пуснал тридневна руса брада. Едър е, приблизително 130 кг, с телосложение на хокей нападател. Двамата се спазаряват набързо за финансовата страна на въпроса и доволна, че мъжът не е ченге, Худ влиза в джипа.

Вътрешността на джипа е топла и приканваща и Худ дава наставления на мъжа да завие в алея наблизо. Без да каже нищо, той го прави. Вкарва джипа навътре в алеята и изключва от скорост.

Обръщайки се към Кели, измърморва нещо през зъби.

“Ъ?” – пита тя, като умът й е зает с кокаина, който ще си купи след този сеанс.

Ръцете на мъжа й се струват огромни, когато посяга и я хваща за гушата.

“Казах, че мразя курвите” – изръмжава той, докато отнема последния й дъх.

Котка и мишка

Начинът, по който е намерено тялото на Уенди Джордан, озадачава полицията.

“Да видя дали съм разбрал правилно” – казва разследващият детектив на едрия мъж. – “Излизате на разходка, прилошава ви и сте щели да повръщате, затова се навеждате над моста и докато се напъвате виждате тялото?”.

Мъжът е непреклонен.

“Общо взето така стана” – отговаря Ерик Армстронг. – “Колко пъти да ви го кажа? Аз не съм лошият в тая работа. Аз ви се обадих, помните ли?”.

Това няма голямо значение, мисли си ченгето. Няма да бъде първият път, когато убиец предизвиква собственият си арест, за да получи слава или възбуда.


“Имате си работа със садист” – казва на пресата психологът на щатския затвор Ричард Уолтър. – “Един сериен убиец обича да си играе на котка и мишка с полицията; хвани ме, ако можеш; и тероризира по този начин обществото. По принцип точно тази тяхна арогантност им изиграва накрая лоша шега”.

Ерик Армстронг се е свързал с полицията на Диърборн Хайтс само преди няколко дни, за да съобщи, че е намерил тялото на жена в река Руж. Това е Уенди Джордан, бивша наркоманка и проститутка, чието семейство я е обявило за изчезнала в новогодишната вечер.

Армстронг разказва, че се е разхождал, когато изведнъж му прилошало. Намирал се на моста над река Руж и когато се навел над водата, видял нещо на речния бряг шест метра по-надолу. Вглеждайки се по-добре установил, че това е човешко тяло и тогава се обадил на 911 и извикал властите.

Както се установява при предварителния оглед, Уенди Джордан е удушена и по тялото й има следи от борба. Тя е осъществила скорошен сексуален контакт и от нея е взета проба от семенна течност. Това щяло доста да помогне в разкриването на убиеца й.

Не само че полицията е скептична към разказа на Армстронг, но се намират и очевидци, които разказат, че са видели Армстронг на моста по-рано, отколкото твърди, че е бил там.

“Той беше странен” – казва сержант Джеймс Серватовски на пресата. Армстронг категорично отрича да има нещо общо със смъртта на Джордан, но понякога, когато следователите му посочват пукнатините в историята му, затваря очи и само клати глава.

“Никога не си призна нищо, но не спореше с нас” – казва Серватовски.

Други полицаи, работещи по случая, вече са започнали да разследват Армстронг. Той е отскоро в града, току-що е освободен от Военноморския флот. Работи по презареждането на самолетите на летище “Метро” в Детройт, прилагайки уменията си, научени във флота. Преди да намери тази работа е работил като охранител в тузарското предградие “Нови” на север от Детройт и като продавач в магазин “Таргет”.

Полицията разговаря със съседите на Армстронг, които хвърлят доста малко светлина върху новодошлия. Единственото му подозрително действие е, че един ден е излязъл от къщи в 5 часа сутринта и се е върнал час по-късно.

Тогава питат съседа кой ден е било това.

Оказва се, че става въпрос за новогодишната нощ, в която е убита Уенди Джордан.

Властите решават да засилят натиска си върху Армстронг, за да видят какво ще стане.

“Ще го държим под наблюдение” – казват те на съседа. -“Ако го видите да тръгва с много багаж, обадете ни се”.

Полицията наблюдава неотлъчно Армстронг, а той се оплаква на съседите си, че го тормозят.

Полицията напредва

Детективите, работещи по случая с убийството на Джордан, разполагат с някои веществени доказателства – ДНК-то на убиеца и малки влакна по дрехите на Джордан, които най-вероятно идват от колата, с която тя е превозена до моста, преди да бъде хвърлена в реката. Правят се тестове, за да се установи от какъв тип превозно средство са влакната, но без да има с какво да се сравнят, идентифицирането на заподозрян ще бъде трудно.

На теория инстинктите на детективите продължават да ги насочват към Армстронг. Той не изглежда като убиец, но това нищо не означава. В миналото му обаче има някои подозрителни моменти.

Полицията в Диърборн Хайтс проверява в базата данни името на Армстронг и установява, че е разследван за подаване на фалшив сигнал по време на охранителната си работа в предградието “Нови”.

Полицията в “Нови” им казва, че той се е обадил на номер 911 в началото на ноември и съобщил, че е бил нападнат по време на обир. Полицейските служители заварват Армстронг кървящ и с повърхностни рани по лицето и ръцете. Веднага заподозират, че има нещо нередно и не след дълго Армстронг си признава, че сам се е нарязал със скалпел и е съчинил цялата история.

“Очевидно просто е искал да привлече внимание към себе” – казва полицейският началник на “Нови” Дъг Шафър.

Този фалшив сигнал коства работата му.

Детективите посещават Армстронг в дома му и той се съгласява да вземат влакна от колата му и им дава кръвна проба.

Полицаите моментално изпращат пробите в криминалната лаборатория на щатската полиция в Лансинг, щата Мичиган, и зачакват резултатите. По онова време властите нямат основание да подозират, че Армстронг е замесен в друго, освен в убийството на Джордан. Не знаят, че 31-годишната Моника Джонсън от Детройт, намерена в безсъзнание и полужива близо до междущатски път 94, също е имала сношение с него. Джонсън, майка на четири деца, умира в болницата преди полицията да успее да говори с нея.

Не могат и да предположат, че тяхното желание да изградят силен случай, търсейки още улики срещу него, ще даде време на Армстронг да убие отново.

Къщата на Армстронг
Къщата на Армстронг

Съседите на Армстронг, които го познават като тих и скромен човек, нямат причина да подозират, че нещо с  него не е наред.

Научи повече за:   Арчибалд Хол: Икономът убиец

Въпреки че полицията посещава малката му двуетажна къща, съседите просто предполагат, че това е защото Армстронг е имал лошия късмет да се натъкне на тялото на Джордан.

“Той ми каза, че има чувството, че полицията го притиска” – разказва съсед за “Детройт Нюз”. – “Но никой от нас не подозираше нищо”.

Смъртоносно отлагане

Криминолозите правят разграничение между “множествените” убийци. Масовите убийци, като Харис и Клеболд от гимназията в Колумбайн, са социопати, които извършват покушенията си наведнъж. Тези убийци обикновено замислят и планират атаката си дълго време, с идеята да направят голямо впечатление с един единствен инцидент. Те са като супернова: избухват смъртоносно с бясна ярост и след това изчезват, оставяйки след себе си само разруха.

След това идват спонтанните убийци (spree killers), които се срещат по-рядко. Те пламтят само за кратък период от време, обикновено няколко дни. Такъв убиец е например Чарлз Старкуeдър. Те са метеорите във вселената на психопатите и изгарят бързо по пътя си.

Серийните убийци са различни. Те рядко бързат и са методични в сечта си. Серийните убийци са като кометите – осветяват нощта и после изчезват в мрака, за да се завърнат и убиват отново и отново.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: ?ME 🍺 Vladislav 🍺 Ba?ep?? K. 🍺 Malhavoc 🍺 Simona 🍺
Дарители: TANYAGeorgiDianaNadezhdaDonika
350
321

Организираните серийни убийци според моделите, изготвени от ФБР и други експерти, се целят в непознати и обикновено убиват на известно разстояние от дома си.

А проститутките са сред най-вероятните жертви на серийните убийци, казва професорът по криминално право от Университета в Арканзас Дебора Лофърсуайлър-Дуайър.

“Никой не обръща голямо внимание на човек, който взима проститутка от улицата, а и те се качват почти при всеки” – казва тя.

Изследванията показват, че организираните серийни убийци обикновено са социопати, които имат проблем с органите на властта.

“Те не обичат правилата и сътворяват свои собствени правила по пътя си” – казва професор Лофърсуайлър-Дуайър.

Полицията в Диърборн Хайтс няма причина да подозира, че си има работа със сериен убиец, затова не смята за нужно да пришпорва разследването по случая с Уенди Джордан. Въпреки това детективите чувстват, че са разкрили убиеца. Когато експертизите установяват, че влакната по тялото на Уенди съвпадат с тези от джипа на Армстронг, полицията се обръща към прокуратурата с надеждата, че ще получи заповед за ареста му.

Но заповедта им е отказана.

Прокуратурата на окръг Уейн следва политиката да не издава заповед за арест в случаи на убийство, преди да получи финалния доклад от щатската криминална лаборатория, а полицията разполага само с предварителните резултати, които свързват Армстронг с убийството на Джордан.

Армстронг остава на свобода.

Докато полицията чака да получи нещо повече от устен доклад за съвпадение на ДНК профилите, Уилхемина Дрейн стои на автобусна спирка на авеню “Мичиган”, когато до нея спира мъж в черен джип и й предлага да я закара. Тя се съгласява.

По-късно Уилхемина разказва на полицията, че след малко непознатият спрял колата и й казал, че трябва да вземе нещо от палтото си.

Вместо това мъжът, когото тя по-късно идентифицира като Ерик Армстронг, посяга към гушата й.

“Ръката му се протегна и ме сграбчи за шията” – разказва тя -“Имах късмет, че бях с шал. Той сграбчи шала и ме хвана здраво”.

Уилхемина се съпротивлява и успява да събори очилата от лицето му.

“Пръстите му бяха около гърлото ми” – разказва тя. Почти в безсъзнание и в състояние на паника, Уилхемина успява да бръкне в палтото си и да извади сълзотворен спрей.

“Напръсках го в лицето и изкочих от колата”.

Въпреки че полицията му диша във врата и една от жертвите му е успяла да избяга, демоните на Армстронг не го оставят на мира, призовавайки го да убива.

Той продължава да се отбива на авеню “Мичиган” и през следващите няколко седмици прави секс и напада още няколко проститутки в джипа си. Властите установяват, че е убил Кели Худ, 32-годишната Роуз Мари Фелт от Детройт и Никол Йънг – 18-годишно момиче от Чикаго, доведено в Детройт от приятеля си, който я заставил да проституира и после я изоставил.

Капанът е заложен

Районът, в който се пресичат улиците “Милитъри” и “Саутърн” в югозападен Детройт, е сравнително безопасен. Противно на общоприетото мнение, нивото на престъпността в Детройт не е по-различно от това в други големи градове и Мотър Сити отдавна вече не носи злощастната титла “Столица на убийствата” в САЩ.

Районът около улиците “Милитъри” и “Саутърн” е застроен с домовете на работливи, съблюдаващи закона граждани и жителите му не са свикнали да чуват изстрели и да виждат оръжия. Те са свикнали с гръмкия звук на товарните влакове, превозващи материали към индустриалната част на Детройт и откарващи новите коли в неизвестна посока.

Железопътните линии
Железопътните линии

Шумът от минаващ влак кънти из махалата в утрото на 10 април 2000 г., когато един от возещите се в него пътници забелязва страховита гледка. До железопътните линии лежат телата на три жени в различен стадий на разлагане.

Полицията установява, че това са телата на Худ, Фелт и Йънг. Състоянието им ясно показва, че не са убити по едно и също време.

Над 80 полицейски служители, както и криминалисти от лабораторията и полицейски кучета, се изсипват на мястото и незабавно отцепват района. Телата на трите жени са изнесени чак надвечер.

Интересен факт е, че полицията открива и четвърто тяло близо до мястото, но се оказва, че убийството е дело на друг извършител.

Криминалистите установяват, че Худ е захвърлена преди три седмици, някъде в средата на март. Тялото на Фелт е лежало там от около месец, а Никол Йънг е убита само преди около 12 часа.

Властите незабавно разбират, че си имат работа със сериен убиец.

До края на деня е сформиран екип, съставен от служители на специален отдел “Сексуални престъпления”, специален отдел “Жестоки престъпления”, ФБР, щатската полиция на Мичиган, железопътната полиция и съдебната медицина на окръг Уейн, който да разследва убийствата.

Началникът на полицията си спомня за последния сериен убиец в Детройт: за период от девет месеца, от 1991 до 1992 г., сериен убиец изнасилва и удушава 11 жени, много от които са проститутки и наркоманки. Някои от жертвите му са намерени в изоставени мотели и други запуснати сгради близо до авеню “Уудуърд” и “Хайланд парк”.

За убийствата е осъден 29-годишният Бенджамин (Тони) Аткинс. Той умира през септември 1997 г., излежавайки само четири години от 11-те доживотни присъди, дадени му от съда. Аткинс казва, че е бил подтикнат към деянията си от омразата си към проституцията.

Армстронг арестуван
Армстронг арестуван

За разлика от бавното, внимателно разследване в Диърборн Хайтс, този път детройтската полиция хвърля в действие всичките си сили. Детективите свързват докладите за три нападения над проститутки с убийствата на Худ, Фелт и Йънг. Използвайки описанията на нападнатите жени (и един травестит), спасили се от убиеца, организират 24-часови патрули в натоварените райони, в които се подвизава неизвестният засега злодей.

Научи повече за:   Айлийн Уорнос: Проститутката убийца

След консултация с агентите на ФБР, които изготвят профил на убиеца, полицията фокусира усилията си главно на авеню “Мичиган” и “Ливернъс коридор”. Много вероятно е престъпникът да се появи отново в този район, в търсене на нова жертва.

Не се налага да чакат дълго.

Армстронг е арестуван в 00:30 ч. на 12 април 2000 г. в своя джип “Вранглер”. Полицията го отвежда за разпит.

Признание

Самоувереният млад мъж, който преди това стоял пред полицията на Диърборн Хайтс, сега е изчезнал напълно. Бързо се пречупва, когато детройтските детективи го засипват с куп неопровержими доказателства.

Идва краят на един дългогодишен двойнствен живот и нервната система на Армстронг изведнъж се срива.

“Той се разкайваше и плачеше като бебе” – казва заместник-началникът на полицията. – “В общи линии ни разказа, че е убил или се е опитал да убие всяка проститутка, с която е правил секс”.

Въпреки че детройтската полиция свързва Армстронг с трите тела, намерени край железопътните линии, все още нямат представа, че може би са заловили най-много пътувалия сериен убиец в историята.

Армстронг е в състояние на душевно пречистване. Признанието му е като приказка на ужасите. Дати, подробности, случки, нападения, убийства – всичко се излива в стремителен поток. Разказва на полицията за убийства в щата Вашингтон, Хонг Конг, Тайланд, Хавай и Средния изток.

Казва още, че е убил мъж в Сиатъл след разразил се спор. Също там Армстронг е убил две проститутки. Друга проститутка е убита в Спокейн. Всичко на всичко споделя с полицията детайли за 30 убийства.

Признанията на Армстронг раздвижват разследването по един студен случай за убийство в Норфолк, Вирджиния.

На 5 март 1998 г., четири дни след като самолетоносачът “Нимиц” е акостирал на пристанището в Нюпорт Нюз, в Норфолк е намерено тялото на 34-годишна жена. Линет Хилинг, често арестувана за проституция, сега лежи мъртва зад една бинго зала. Според властите вероятно е изнасилена. Армстронг неведнъж е споделял с детективите, че е удушил някаква жена във Вирджиния и след това е минал през нея с джипа си.

“Щом веднъж започна да говори, той свободно споделяше най-интимни подробности за случая”, казва детектив шерифския офис на окръг Уейн – “Настроенията му рязко се сменяха от спокойствие, до раздразнителност и тъга”.

Армстронг описва с големи подробности всяко от убийствата, посочвайки неща, които само убиецът би могъл да знае.

“Настроението му преминаваше рязко от спокойно хладнокръвие до очевиден гняв. Но гневът някак не изглеждаше искрен” – разказват детективите.

Моряк за пример

Когато вестта, че полицията в Детройт е арестувала човек, който може би е използвал самолетоносача “Нимиц” – най-голямото плавателно средство в света и едно от най-мощните военни оръжия създавано някога – за да обикаля и света и да убива, в полицията се изсипват обаждания и посетители от целия свят.

Самолетоносачът Нимиц
Самолетоносачът Нимиц

Към разследването се присъединяват ФБР, отделът за криминално разследване към Военноморските сили на САЩ и полицейски служители от щата Вашингтон. Властите в Далечния Изток изваждат наново папките с неразкритите си случаи, надявайки се най-накрая да ги затворят завинаги. Агенти от 38 чуждестранни подразделения на ФБР започват да разследват неразкритите убийства.

Почти толкова бързо, колкото прегръщат теорията си за околосветския сериен убиец, властите започват да се колебаят дали е така. Притесняват ги големите празнини във времевата линия на събитията, описани от Армстронг.

Детективите се заравят в миналото на Армстронг, опитвайки се да разберат причината за действията му. На повърхността животът му изглежда съвсем нормален.

“Той беше много умно момче” – казва негов съученик. -“Никога не бихте предположили, че ще извърши това, в което го обвиняват сега”.

Друг негов познат казва: “Той беше обикновен ученик в гимназията. Опитваше се да се нагоди към всички останали”.

Окръжният прокурор в родния град на Армстронг Ню Берн, в Северна Каролина, казва за него: “Някой хора порастват и оставят след себе си отпечатък. Той не беше от тях”.

Другарите му от флота го описват като тих човек, когото наричат “Опи”. Според тях той е от типа мъж, “който всяка майка иска за съпруг на дъщерите си”.

Образцов баща
Образцов баща

Данните за това каква точно е длъжността на Армстронг на борда на “Нимиц” се разминават – той е описван като механик и като бръснар – и изглежда е моряк за пример.

“Не мога да повярвам, че този човек би извършил нещо подобно” – казва негов командващ офицер. – “Той беше избран за моряк на месеца и имаше кристално чисто досие на борда на кораба, докато служеше при мен”.

Съпругата на Армстронг, бременна с второто им дете, не вярва, че съпругът й би могъл да е отговорен за убийствата.

“Тя абсолютно отрича фактите” – казват детективите. – “Изобщо не иска да слуша това, което й се говори”. На един от тях му се налага да затвори телефона при разговора си с нея, тъй като Кейти Армстронг не спирала да му крещи.

Епилог

В ареста на окръг Уейн Армстронг е настанен в крилото за психиатрично наблюдение, където става обект на старателно проучване. По време на единственото му появяване в съда, явно смутеният Армстронг изглежда тих и разкаян. Единственият му коментар пред медиите е едно тихо измърморено съжалявам.

Междувременно полицейските служби от цял свят се опитват да установят дали историите му са верни.

Задачата им често е затруднена от не добре водена документация и немарливо разследване. Адвокатът на Армстронг дълбоко се съмнява, че клиентът му е оставил диря от трупове по целия свят.

“Той е много объркан и тревожен млад човек, с емоционални проблеми, натрупвани с годините” – казва адвокатът Робърт Мичъл. – “Достоен е за съжаление. Историята му си я бива. Наистина си я бива”.

Елизабет Уокър от прокуратурата в окръг Уейн гледа на състраданието по различен начин.

“Има достатъчно хора, на които наистина мога да съчувствам – пет от тях са мъртви, а три успяха да се спасят” – казва тя.

За приятелите и семействата на жертвите не е голяма утеха, че убиецът е заловен.

“Помислете само и за останалите сестри и съпруги” – казва по-малката сестра на Кели Худ. – “Не всеки има идеален живот, но всички те са имали семейства. Аз все още съм потресена. Сестра ми имаше добър съпруг и семейство. Тя винаги е имала златно сърце”.

През март 2001 г. Джон Ерик Армстронг е осъден на доживотен затвор за убийството на Уенди Джордан.


Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: ?ME 🍺 Vladislav 🍺 Ba?ep?? K. 🍺 Malhavoc 🍺 Simona 🍺
Дарители: TANYAGeorgiDianaNadezhdaDonika
350
321
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

1
Напиши коментар

avatar
1 Дискусии
0 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
1 Автори на коментари
Marti Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
Marti
Гост
Marti

Има една табличка, в която е описано коя година и на колко годишна възраст какво му се е случвало. Значи: На 2 годинки (1975)- пада от прозорец и чупи крак, докато баща му се грижи за него. На 5 – Умира двумесечното му братче от Синдром на Внезапна Детска Смърт. Армстронг се опитва да се самоубие, защото иска да е с братчето си, карайки колелото си срещу трафика на улицата. Физиологичният му баща му посяга сексуално, държи се изключително агресивно с Армстронг и майка му и ги напуска. На 15 (1988)- прекарва един месец в психиатрично заведение след като се… виж още »