Джон Ерик Армстронг: Образцовия моряк

Джон Ерик Армстронг: Образцовия моряк

Една стара поговорка гласи: “Морякът има жена на всяко пристанище”. Ако подозренията за Армстронг са истина, тя би могла да се перифразира в: “Морякът убива жена на всяко пристанище”.

През 1992 г. осемнадесетгодишният Джон Ерик Армстронг се присъединява към Военноморския флот на Щатите и през следващите седем години служи на самолетоносача “Нимиц”. Нито неговите колеги на борда, нито някой друг, забелязват у него каквато и да е умствена нестабилност. Той е повишен четири пъти и спечелва два медала за добра служба. Напуска армията през 1999 г. и се установява в Дийборн Хайтс, щата Мичиган, със съпругата си. Съседите му го смятат за образцов гражданин и семеен мъж отдаден на съпругата и сина си. Дори помагал на своята сляпа съседка в ежедневните й покупки.

Всъщност под този образ на “добър човек” се криел класически убиец на проститутки. Психопат, чиято омраза към нощните труженички била право пропорционална на неговата отчаяна нужда и желание да прави секс с тях. Армстронг качвал проститутките в джипа си и след като свършели съществената работа внезапно се превръщал в побъркано чудовище, което крещяло колко много мрази курвите и се опитвало да удуши момичето.

Уенди Джордан

Бони Джордан настоявала отново и отново пред всеки, който искал да я чуе, че нейната сестра, 39-годишната Уенди, не е проститутка. Бони била убедена, че Уенди била оставила тази част от живота си зад гърба си, когато се излекувала от наркотичната си зависимост. Уенди имала хубава работа, като управител на бензиностанция в работническото предградие Ройал Оук и нямала нужда да продава тялото си на студените улици в Детройт.

“Тя може и да е правила това в миналото, когато взимаше наркотици”, признавала Бони, “но не и когато умря”.

“Уенди беше чиста от две години”, добавя тя.

Новото хилядолетие започнало трагично за семейство Джордан. Те видели Уенди за последен път в около 21:00 ч. в Новогодишната вечер, когато тя ги оставила вкъщи, казвайки че излиза навън. Уенди така и не се върнала и два дни по-късно семейството научило, че полицията е открила тялото на бивша наркоманка в мръсните води на река Руж в Диърборн Хайтс – индустриална зона на Детройт, известна най-вече с автомобилните си заводи.

Явно Уенди Джордан била попаднала на нечестен играч. Тя била удушена и безжизненото й тяло било хвърлено от един мост във водата.

Впоследствие полицията разбрала, че е била на косъм от убиеца на Джордан – и ако силната ръка на бюрокрацията не била забавила тяхното разследване, властите щели да заловят престъпника, преди да може да убие отново.

Както се оказало, предпазливата областна прокуратура на окръг Уейн позволила на убиеца да остане на свобода и му дала възможност да отнеме живота на още три жени. Полицията в Детройт била убедена, че човекът, когото заловили впоследствие, е отговорен за тези четири убийства, плюс убийството на проститутка през декември 1999 г.

Но списъкът с убийства на Джон Ерик Армстронг се разпростирал далеч отвъд границите на Детройт и дори на Съединените щати. Когато властите най-сетне го заловили, след като много работещи момичета докладвали за мъж с неговото описание, който ги бил тормозил в продължение на седмици, 26-годишният бивш военноморски офицер признал за около 30 убийства в държави като Тайланд, Сингапур, Корея, Израел и Хонг Конг.

Детройтската полиция смятала, че убийствата са започнали преди осем години, когато той се присъединил към флота в Ралей, Северна Каролина. Съвместно с ФБР, те сравнили спирките на самолетоносача “Нимиц” в периода 1992-99 г. с неразкрити случаи на убийства в градове по целия свят. Полицията вярвала, че ще може да свърже Армстронг със случаите в Детройт, както и с три убийства в Сиатъл, две в Хавай, две в Хонг Конг и по едно в Северна Каролина, Тайланд, Сингапур и Вирджиния. Други възможни убийства, извършени от него, включвали удушаване на проститутки в Япония, Корея и Израел.

Ако той наистина бил извършил всички тези убийства – има улики, според които списъкът на Армстронг съвсем не е толкова дълъг, колкото той твърди – тогава този пухкав и рижав морски офицер щял да се окаже първият известен околосветски сериен убиец в историята.

Кели Худ

Проститутките, работещи по изровените улици на Югозападен Детройт, били изплашени. От късната пролет насам ги дебнел клиент, който обичал да играе грубо. Две проститутки били качени от някакъв тип в тъмен, новичък джип и едва успели да спасят кожите си. Мъжът изглеждал доста невинно, но очевидно имал проблеми с жени, които се продават за пари. Той им говорел за омразата си към проститутките, докато се опитвал да ги удуши.

Работещите момичета са лесни мишени за убийци и сексуални садисти, казват психолозите. Джеймс Фокс, професор по криминално право в Североизточния университет на Бостън, споделя с детройтската преса, че тези жени стават най-често жертва на нападение:

“Те са най-удобната мишена”, казва Фокс, “Това са жени, които се качват в чужди коли и разчитат на милостта на непознати. За убиеца е психологически по-лесно да ги убие, защото гледа на тях като на безполезни средства за секс, които съществуват само, за да носят удоволствие”.

Проститутките били уплашени, но това не спряло Кели Худ да продължи да се продава на улицата. Тя вече нямала друг избор. Наркотиците били нейни господари, а тя познавала само един начин да изкара достатъчно пари, за да задоволи нуждата си.

Худ била дошла в Детройт от Маскегон, град в северната част на Мичиган, който въпреки малките си размери изглежда имал същите проблеми, от които страдат и големите населени места. Под привлекателната външност на Маскегон се спотаявала бедността и градът разчитал на икономическите цикли.

Кели не била дошла в Детройт, за да стане проститутка и наркоманка. Тя се преместила в града след като се запознала с бъдещия си съпруг, който работел в завода на Крайслер. Живеели в хубава къща в предградие на Детройт и възнамерявали там да създадат потомството си. Трите им деца дошли бързо едно след друго; в годината на смъртта й те били на 7, 8 и 9 години.

Но преди пет години нещо се променило в Кели и заедно с нейна приятелка започнали да употребява кокаин и хероин: “преследвали дракона” на уличен жаргон. Скоро Кели и нейната приятелка Линда станали зависими и година преди смъртта си, тя напуснала съпруга и децата си, за да живее на улиците като “нощна жрица”, или жена, която се занимава с проституция, за да финансира пристрастяването си.

Нощта била мразовита, но не достатъчно студена за една закъсала за дозата си наркоманка, нито пък за мъжа в черния джип, който бил излязъл навън, за да задоволи своите собствени демони. Също като Худ мъжът не бил родом от Мотър сити (Детройт), а бил пристигнал наскоро в града, след пенсионирането си от флота. В чезнещите часове на нощта той бродел из мрачните улици на града.

Шофирайки по авеню “Мичиган”, мъжът забелязал Кели Худ, която стояла под улична лампа с вдигнато до ушите палто от фалшива заешка кожа, което контрастирало с крайно късата й пола. Демонът на мъжа му заговорил и той отбил джипа. Тя била избраната.

В ума му все още била останала рационална частица и мъжът заспорил сам със себе си дали да спре или не. Сега било различно от предишните пъти… Той си свивал гнездо тук, това не била поредната тридневна командировка: живеел тук и това означавало, че може да бъде хванат. Демонът в главата му се изсмял. Нали винаги му се било разминавало преди? Нима полицията не се била опитала да го накара да си признае за убийството на онази другата жена, но той бил успял да се отърве от тях?

Научи повече за:   Даря Николаевна Салтикова: Руската Кървава графиня

“К’во ста’а?”, казала Худ на мъжа, връщайки го в реалността, “Искаш ли да купонясваме?”, попитала тя.

Той мълчаливо се навел и отворил вратата. Светлината в купето се включила и Кели успяла добре да разгледа последното лице, което щяла да види в живота си.

Мъжът бил млад, но косата му вече бързо оредявала. Носел очила и имал тридневна руса брада. Бил едър, приблизително 130 килограма, с телосложение на хокей нападател. Двамата се спазарили набързо за финансовата страна на въпроса и доволна, че мъжът не е ченге, Худ влязла в джипа.

Вътрешността на джипа била топла и приканваща и Худ дала наставления на мъжа да завие в алея наблизо. Без да каже нищо, той го направил. Вкарал джипа навътре в алеята и изключил от скорост.

Обръщайки се към Кели, измърморил нещо през зъби.

“Ъ?”, попитала тя, като умът й бил зает с кокаина, който щяла да си купи след този сеанс.

Ръцете на мъжа й се сторили огромни, когато се пресегнал и я хванал за шията.

“Казах, че мразя курвите”, изръмжал той, докато отнемал последния й дъх.

Котка и мишка

Начинът, по който било намерено тялото на Уенди Джордан, озадачил полицията.

“Да видя дали съм разбрал правилно”, казал разследващият детектив на едрия мъж, “Излизате на разходка, прилошава ви и сте щели да повръщате, затова се навеждате над моста и докато се напъвате – виждате тялото?”.

Мъжът бил непреклонен.

“Общо взето така стана”, отговорил Ерик Армстронг, “Колко пъти да ви го кажа? Аз не съм лошият в тая работа. Аз ви се обадих, помните ли?”.

Това няма голямо значение, помислило си ченгето. Нямало да бъде първият път, когато убиец предизвиква собственият си арест, за да получи слава или възбуда.

****

“Имате си работа със садист”, казал на пресата психологът на щатския затвор Ричард Уолтър, “Един сериен убиец обича да си играе на котка и мишка с полицията; хвани ме, ако можеш; и тероризира по този начин обществото. По принцип точно тази тяхна арогантност им изиграва накрая лоша шега”.

Армстронг се бил свързал с полицията на Диърборн Хайтс само преди няколко дни, за да съобщи, че е намерил тялото на жена в река Руж. Това била Уенди Джордан, бивша наркоманка и проститутка, чието семейство я обявило за изчезнала в новогодишната вечер.

Армстронг казал, че се бил разхождал, когато изведнъж му прилошало. Намирал се на моста над река Руж и когато се навел над водата, видял нещо на речния бряг шест метра по-надолу. Вглеждайки се по-добре установил, че това е човешко тяло и тогава се обадил на 911 и извикал властите.

Както се установило при предварителния преглед Уенди Джордан била удушена и по тялото й имало следи от борба. Тя била осъществила скорошен сексуален контакт и от нея била взета семенна проба. Това щяло доста да помогне в разкриването на убиеца й.

Не само че полицията била скептична към разказа на Армстронг, но се намерили и очевидци, които разказали, че са видели Армстронг на моста по-рано отколкото твърдял, че е бил там.

“Той беше странен”, казал сержант Джеймс Серватовски на пресата. Армстронг категорично отричал да има нещо общо със смъртта на Джордан, но понякога, когато следователите му посочвали пукнатините в историята му, затварял очи и само клател глава.

“Никога не си призна нищо, но не спореше с нас”, казал Серватовски.

Други полицаи, работещи по случая, вече били започнали да разследват Армстронг. Той бил отскоро в града, току-що освободен от Военноморския флот. Работел по презареждането на самолетите на летище “Метро” в Детройт, прилагайки уменията си научени във флота. Преди да намери тази работа бил охранител в “Нови”, тузарско предградие на север от Детройт и продавач в магазин “Таргет”.

Полицията разговаряла със съседите на Армстронг, които хвърлили доста малко светлина върху новодошлия. Единственото подозрително действие, което излязло наяве било, че един ден бил излязъл в 5 часа сутринта и се бил върнал час по-късно.

Попитали съседа кой ден е било това.

Оказало се, че става въпрос за новогодишната нощ, в която била убита Уенди Джордан.

Властите решили да засилят натиска си върху Армстронг, за да видят какво ще стане.

“Ще го държим под наблюдение”, казали те на съседа, “Ако го видите да тръгва с много багаж, обадете ни се”.

Полицията следяла Армстронг, а той се оплаквал на съседите си, че го тормозят.

Полицията напредва

Следователите, работещи по случая за убийството на Джордан, разполагали с някои веществени доказателства – ДНК-то на убиеца и малки влакна по дрехите на Джордан, които най-вероятно идвали от колата, с която тя е била превозена до моста, преди да бъде хвърлена в реката. Правели се тестове, за да се установи от какъв тип превозно средство са влакната, но без да имат с какво да ги сравнят, идентифицирането на заподозрян щяло да бъде трудно.

На теория инстинктите на следователите продължавали да ги насочват към Армстронг. Той не изглеждал като убиец, но това нищо не означавало. В миналото му обаче имало някои подозрителни моменти.

“Вземете например последния му сблъсък с полицията”, отбелязал един детектив, докато заедно с партньора му за пореден път оглеждали местопрестъплението на река Руж.

Полицията в Диърборн Хайтс проверила в базата си данни името на Армстронг и установила, че е бил разследван за подаване на фалшив сигнал по време на охранителната си работа в предградието “Нови”.

Полицията в “Нови” им казала, че той се бил обадил на номер 911 в началото на ноември и съобщил, че е бил нападнат по време на обир. Разследващите полицаи открили Армстронг кървящ и с повърхностни рани по лицето и ръцете. Веднага заподозрели, че има нещо нередно и не след дълго Армстронг си признал, че сам се бил нарязал със скалпел и бил съчинил цялата история.

“Очевидно просто е искал да привлече внимание към себе”, казал полицейският началник на “Нови” Дъг Шафър.

Този фалшив сигнал коствал работата му.

Следователите посетили Армстронг в дома му и той се съгласил да вземат влакна от колата му и им дал кръвна проба.

Полицаите моментално изпратили пробите в криминалните лаборатории на щатската полиция в Лансинг, щата Мичиган, и зачакали резултатите. По онова време властите нямали основание да подозират, че Армстронг е замесен в друго, освен в убийството на Джордан. Не знаели, че 31-годишната Моника Джонсън от Детройт, намерена в безсъзнание и полужива близо до междущатски път 94, също е имала сношение с него. Джонсън, майка на четири деца, умряла в болницата преди полицията да успее да говори с нея.

Не можели да предположат, че тяхното желание да построят силен случай, търсейки още улики срещу него, ще даде време на Армстронг да убие отново.

Къщата на Армстронг
Къщата на Армстронг

Съседите на Армстронг, които го познавали като тих и скромен човек, нямали причина да подозират, че нещо с  него не е наред.

Научи повече за:   Харолд Шипман: Доктор Смърт

Въпреки че полицията посетила малката му двуетажна къща, съседите просто предположили, че това е защото Армстронг е имал лошия късмет да се натъкне на тялото на Джордан.

“Той ми каза, че има чувството, че полицията го притиска”, разказал съсед за “Детройт Нюз”, “Но никой от нас не подозираше нищо”.

Смъртоносно отлагане

Криминолозите правят разграничение на повтарящите се убийци. Масовите убийци, като Харис и Клеболд от гимназията в Колумбайн, са социопати, които извършват покушенията си наведнъж. Тези убийци обикновено замислят и планират атаката си дълго време, с идеята да направят голямо впечатление с един единствен инцидент. Те са като супернова: избухват смъртоносно с бясна ярост и след това изчезват, оставяйки след себе си само разруха.

След това идват спонтанните убийци (spree killers), които се срещат по-рядко. Те пламтят само за кратък период от време, обикновено няколко дни. Такъв убиец е например Чарлз Старкуeдър. Те са метеорите във вселената на психопатите и изгарят бързо по пътя си.

Серийните убийци са различни. Те рядко бързат и са методични в сечта си. Серийните убийци са като кометите – осветяват нощта и после изчезват в мрака, за да се завърнат и убиват отново и отново.

Организираните серийни убийци, според моделите изготвени от ФБР и други експерти, се целят в непознати и обикновено убиват на известно разстояние от дома си.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира ме почерпиха: Karmen 🍺 ?ME 🍺 Nelimira 🍺 Marina 🍺 plamena 🍺
Дарители: NadezhdaNadezhdaDesislavaRumenToni
350
199

А проститутките са сред най-вероятните жертви на серийните убийци, казва професорът по криминално право от Университета в Арканзас Дебора Лофърсуайлър-Дуайър.

“Никой не обръща голямо внимание на човек, който взима проститутка от улицата, а и те се качват почти при всеки”, казва тя.

Изследванията показват, че организираните серийни убийци обикновено са социопати, които имат проблем с органите на властта.

“Те не обичат правилата и сътворяват свои собствени правила по пътя си”, казва тя.

Полицията в Диърборн Хайтс нямала причина да подозира, че си има работа със сериен убиец, затова не сметнала за нужно да пришпорва разследването по случая с Уенди Джордан. Въпреки това следователите чувствали, че са разкрили убиеца. Когато експертизите установили, че влакната по тялото на Уенди съвпадат с тези от джипа на Армстронг, полицията се обърнала към прокуратурата с надеждата, че ще получи заповед за ареста му.

Но заповедта им била отказана.

Прокуратурата на окръг Уейн следвала политиката да не издава заповед за арест в случаи на убийство, преди да получи финалния доклад от щатската криминална лаборатория, а полицията на Диърборн Хайтс разполагала само с предварителните резултати, които свързвали Армстронг с убийството на Джордан.

Армстронг останал на свобода.

Докато полицията чакала да получи нещо повече от устен доклад за съвпадение на ДНК пробите, Уилхемина Дрейн чакала на автобусна спирка на авеню “Мичиган”, когато до нея спрял мъж в черен джип и й предложил да я закара. Тя се съгласила.

По-късно тя разказала на полицията, че мъжът спрял след малко колата и й казал, че трябва да вземе нещо от палтото си.

Вместо това мъжът, когото тя по-късно идентифицирала като Ерик Армстронг, посегнал към гушата й.

“Ръката му се протегна и ме сграбчи за гушата”, разказала тя, “Имах късмет, че бях с шал. Той сграбчи шала и ме хвана здраво”.

Дрейн се съпротивлявала и успяла да събори очилата от лицето му.

“Пръстите му бяха около гърлото ми”, казала тя. Почти в безсъзнание и в състояние на паника, Дрейн успяла да бръкне в палтото си и да извади сълзотворен спрей.

“Напръсках го в лицето и изкочих от колата”.

Въпреки че полицията му дишала във врата и една от жертвите му била успяла да избяга, демоните на Армстронг не го оставяли на мира, призовавайки го да убива.

Той продължил да посещава авеню “Мичиган” и през следващите няколко седмици правил секс и нападнал още няколко проститутки в джипа си. Властите установили, че той е убил Кели Худ, 32-годишната Роуз Мари Фелт от Детройт и Никол Йънг – 18-годишно момиче от Чикаго, което било доведено в Детройт от приятеля си, който я заставил да проституира и после я изоставил.

Капанът е заложен

Районът, в който се пресичат улиците “Милитъри” и “Саутърн” в югозападен Детройт, е сравнително безопасен. Противно на общоприетото мнение, нивото на престъпността в Детройт не е по-различно от това в други големи градове и Мотър Сити отдавна вече не носи злощастната титла “Столица на убийствата” в Съединените Щати.

Районът около улиците “Милитъри” и “Саутърн” е застроен с домовете на работливи, съблюдаващи закона граждани и жителите му не са свикнали да чуват изстрели и да виждат оръжия. Те са свикнали с гръмкия звук на товарните влакове, превозващи материали към индустриалната част на Детройт и откарващи новите коли в неизвестна посока.

Железопътните линии
Железопътните линии

Един от тези влакове тътнел из махалата в утрото на 10 април 2000 г., когато един от возещите се в него пътници забелязал страховита гледка. До железопътните линии лежали телата на три жени в различен стадий на разлагане.

Полицията установила, че това са телата на Худ, Фелт и Йънг. Състоянието им ясно показвало, че не са били убити по едно и също време.

Над 80 полицейски служители, както и криминалисти от лабораторията и полицейски кучета, се изсипали на мястото и незабавно отцепили района. Телата на трите жени били изнесени чак надвечер.

Интересен факт е, че полицията открила и четвърто тяло близо до мястото, но се оказало, че убийството е дело на друг извършител.

Криминалистите установили, че Худ е била захвърлена преди три седмици, някъде в средата на март. Тялото на Фелт било лежало там от около месец, а Никол Йънг била убита само преди около 12 часа.

Властите незабавно разбрали, че си имат работа със сериен убиец.

“Когато става въпрос за три убийства, извършени по различно време и телата са оставени на едно и също място, тогава да, имаме си работа със сериен убиец”, казал за пресата началникът на полицията Бени Наполеон, Работата е много сериозна и ние ще подходим много сериозно към случая”.

До края на деня бил сформиран екип, съставен от служители на специалния отдел за “Сексуални престъпления”, специалния отдел за “Жестоки престъпления”, ФБР, щатската полиция на Мичиган, железопътна полиция и съдебната медицина на окръг Уейн, който да разследва убийствата.

Началникът на полицията Наполеон си спомнил за последния сериен убиец в Детройт: за период от девет месеца, от 1991 до 1992 г., сериен убиец изнасилил и удушил 11 жени, много от които били проститутки и наркоманки. Някои от жертвите му били намерени в изоставени мотели и други запуснати сгради близо до авеню “Уудуърд” и “Хайланд парк”.

За убийствата бил осъден 29-годишният Бенджамин (Тони) Аткинс. Той умрял през септември 1997 г., излежавайки съмо четири години от 11-те доживотни присъди, дадени му от съда. Аткинс казвал, че е бил подтикнат към деянията си от омразата си към проституцията.

Армстронг арестуван
Армстронг арестуван

За разлика от бавното, внимателно разследване в Диърборн Хайтс, този път детройтската полиция хвърлила в действие всичките си сили. Детективите свързали докладите за три нападения над проститутки с убийствата на Худ, Фелт и Йънг. Използвайки описанията на нападнатите жени (и един травестит), които се били спасили от убиеца, те организирали 24-часови патрули в натоварените райони, в които се подвизавал неизвестният засега злодей.

След консултация с агентите на ФБР, които изготвили профил на убиеца, полицията фокусирала усилията си главно на авеню “Мичиган” и “Ливернъс коридор”. Много вероятно било престъпникът да се появи отново в този район, в търсене на нова жертва.

Научи повече за:   Ед Гийн: Видео биография

Не се наложило да чакат дълго.

Армстронг бил арестуван в 00:30 ч. на 12 април 2000 г. в своя джип “Вранглер”. Полицията го отвела за разпит.

Признание

Самоувереният млад мъж, който преди стоял пред полицията на Диърборн Хайтс, сега бил изчезнал напълно. Той бързо се пречупил, когато детройтските детективи го засипали с куп неопровержими доказателства.

Дошъл краят на един дългогодишен двойнствен живот и умственото състояние на Армстронг изведнъж се сринало.

“Той се разкайваше и плачеше като бебе”, казал заместник-началникът на полицията Марвин Уинклър, “В общи линии ни разказа, че е убил или се е опитал да убие всяка проститутка, с която е правил секс”.

Въпреки че детройтската полиция свързала Армстронг с трите тела, намерени край железопътните линии, все още нямала представа, че може би е заловила най-много пътувалия сериен убиец в историята.

Армстронг бил в състояние на душевно пречистване. Признанието му било като приказка на ужасите. Дати, подробности, случки, нападения, убийства – всичко се изляло в стремителен поток. Разказал на полицията за убийства в щата Вашингтон, Хонг Конг, Тайланд, Хавай и Средния изток.

Казал още, че е убил мъж в Сиатъл след разразил се спор. Също там Армстронг бил убил две проститутки. Друга проститутка била убита в Спокейн. Всичко на всичко споделил с полицията детайли за 30 убийства.

Признанията на Армстронг раздвижили разследването по един замразен случай за убийство в Норфолк, Вирджиния.

На 5 март 1998 г., четири дни след като самолетоносачът “Нимиц” бил акостирал на пристанището в Нюпорт Нюз, в Норфолк било намерено тялото на 34-годишна жена. Линет Хилинг, която често била арестувана за проституция, сега лежала мъртва зад бинго зала. Според властите вероятно била изнасилена. Армстронг неведнъж бил споделял със следователите, че бил удушил някаква жена във Вирджиния и след това бил минал през нея с джипа си.

“Щом веднъж започна да говори, той свободно споделяше най-интимни подробности за случая”, казал детектив Джеймс Хайнс от шерифския офис на окръг Уейн, “Настроенията му рязко се сменяха от спокойствие, до раздразнителност и тъга”.

Детектив Хайнс споделил с пресата, че Армстронг е описал с големи подробности всяко от убийствата, посочвайки неща, които само убиецът би могъл да знае.

“Настроението му преминаваше рязко от спокойно хладнокръвие до очевиден гняв. Но гневът някак си не изглеждаше искрен”, казал той.

Моряк за пример

Когато вестта, че полицията в Детройт е арестувала човек, който може би е използвал самолетоносача “Нимиц” – най-голямото плавателно средство в света и едно от най-мощните военни оръжия създавано някога – за да обикаля и света и да убива, в полицията се изсипали обаждания и посетители от целия свят.

Самолетоносачът Нимиц
Самолетоносачът Нимиц

Към разследването се присъединили ФБР, отделът за криминално разследване към Военноморските сили на Щатите и полицейски служители от щата Вашингтон. Властите в Далечния Изток извадили наново папките с неразкритите си случаи, надявайки се най-накрая да ги затворят завинаги. Агенти от 38 чуждестранни подразделения на ФБР започнали да разследват неразрешените убийства.

Почти толкова бързо, колкото прегърнали теорията за околосветския сериен убиец, властите започнали да се колебаят дали е така.

“Притесняват ни големите празнини във времевата линия, която той посочва”,казал полицейски ръководител от Детройт, “Нищо за случаите извън Мичиган не е потвърдено още”.

Следователите се заровили в живота на Армстронг, опитвайки се да разберат причината за действията му. На повърхността животът му изглеждал съвсем нормален.

“Той беше много умно момче”, казал негов съученик, “Никога не бихте предположили, че ще извърши това, в което го обвиняват сега”.

Друг негов познат казал: “Той беше обикновен ученик в гимназията. Опитваше се да се нагоди към всички останали”.

Окръжният прокурор в родния град на Армстронг Ню Берн, в Северна Каролина, казал за него: “Някой хора порастват и оставят след себе си отпечатък. Той беше от тези, които не оставиха такъв”.

Колегите му от флота го описвали като тих човек, когото наричали “Опи”. Според тях той бил от типа мъж, “който всяка майка иска за дъщерите си”.

Данните за това каква точно е била длъжността на Армстронг на борда на “Нимиц” се разминават – той е описван като механик и като бръснар – но все пак изглежда е бил моряк за пример.

Образцов баща
Образцов баща

“Не мога да повярвам, че този човек би извършил нещо подобно”, казал Джун Естевес, командващ на Армстронг в периода 1994-1997 г., “Той беше избран за моряк на месеца и имаше кристално чисто досие на борда на кораба, докато работеше за мен”.

Съпругата на Армстронг, бременна с второто им дете, не вярвала че съпругът й би могъл да е отговорен за убийствата.

“Тя абсолютно отрича фактите”, казал детектив Хайнс, “Изобщо не искаше да слуша това, което й казвах”. На Хайнс му се наложило да затвори телефона при разговора си с нея, тъй като Кейти Армстронг не спирала да му крещи.

“Тя беше много шумна и неконтролируема”, казва той.

Епилог

В ареста на окръг Уейн Армстронг бил настанен в крилото за психиатрично наблюдение, където станал обект на старателно проучване. По време на единственото му появяване в съда, явно смутеният Армстронг изглеждал тих и разкаян. Единственият му коментар пред медиите е едно тихо измърморено “съжалявам”.

Междувременно полицейските служби от целия свят се опитвали да установят дали историите му са верни.

Задачата им често била затруднена от не добре водена документация и немарливо разследване. Адвокатът на Армстронг дълбоко се съмнявал, че клиентът му е оставил диря от трупове по целия свят.

“Той е много объркан и тревожен млад човек, с емоционални проблеми натрупвани с годините”, казва адвокатът Робърт Мичъл, “Той е достоен за съжаление. Историята му си я бива. Наистина си я бива”.

Елизабет Уокър от прокуратурата в окръг Уейн гледа на състраданието по различен начин.

“Има достатъчно хора, на които наистина мога да съчувствам – пет от тях са мъртви, а три успяха да се спасят”, казва тя.

За приятелите и семействата на жертвите не е голяма утеха, че убиецът е заловен.

“Помислете само и за останалите сестри и съпруги”, казва по-малката сестра на Кели Худ, “Не всеки има идеален живот, но всички те са имали семейства. Аз все още съм потресена. Сестра ми имаше добър съпруг и семейство. Тя винаги е имала златно сърце”.

През март 2001 г Джон Ерик Армстронг е осъден на доживотен затвор за убийството на Уенди Джордан.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира ме почерпиха: Karmen 🍺 ?ME 🍺 Nelimira 🍺 Marina 🍺 plamena 🍺
Дарители: NadezhdaNadezhdaDesislavaRumenToni
350
199
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

1
Напиши коментар

avatar
1 Дискусии
0 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
1 Автори на коментари
Marti Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
Marti
Гост
Marti

Има една табличка, в която е описано коя година и на колко годишна възраст какво му се е случвало. Значи: На 2 годинки (1975)- пада от прозорец и чупи крак, докато баща му се грижи за него. На 5 – Умира двумесечното му братче от Синдром на Внезапна Детска Смърт. Армстронг се опитва да се самоубие, защото иска да е с братчето си, карайки колелото си срещу трафика на улицата. Физиологичният му баща му посяга сексуално, държи се изключително агресивно с Армстронг и майка му и ги напуска. На 15 (1988)- прекарва един месец в психиатрично заведение след като се… виж още »