От Русия със страст: 17-те най-секси шпиони в историята

Анна Кушченко Чапман

Един от най-ефективните начини за събиране на сведения за противника е проникването във вражеската територия. Това е работата на шпионина. Шпионите могат да се сдобият с всякакви сведения за размера и мощта на чуждите сили. Те надушват дисидентите във вражеските редици и ги привличат на своя страна.

В кризисни времена шпионите са използвани да крадат технологии и да саботират врага по най-различни начини. Сред тях изпъкват политици, герои от войната и дори екзотични танцьорки. Макар истинските шпиони да не разполагат с лъскави джаджи и бързи коли като Джеймс Бонд, някои от тях изобщо не страдат от тази липса, използвайки с не по-малък успех своята привлекателна външност и неустоим чар за да се доберат до целта.

17. Валери Плейм

Валери Плейм със съпруга си Джоузеф Уилсън
Валери Плейм със съпруга си Джоузеф Уилсън

Заниманията на тази бивша агентка под прикритие на ЦРУ бяха неочаквано и скандално разобличени от журналиста на “Уошингтън Поуст” Робърт Новак през 2006 година. В резултат от скандала довереният асистент на вицепрезидента Дик Чейни бе обвинен във възпрепятстване на правосъдието. В отговор на твърденията, че е разменяла секс за информация, секси агентката отговори:

“Работата ми налагаше да правя много неща “а-ла Джеймс Бонд”, но това категорично не беше едно от тях”. Е, поне винаги можем да гледаме филмите за Бонд.

16. Барбара Лоуърс

Барбара Лоуърс
Барбара Лоуърс

Барбара Лоуърс разработва лукави психологически операции, целящи да сринат волята на войниците от Оста по време на Втората световна война. Тя е отговорна за сексуално провокативни листовки, разпространявани сред германските войници, според които техните жени у дома задоволяват сексуалните си нужди с всеки войник в униформа, когото срещнат.

Лоуърс била единствената жена в екипа на Бюрото за стратегически операции (предшественик на ЦРУ), отдел “Нравствени операции”, и е отговорна за създаването на кампанията “Лига на самотните жени от войната”, целяща да деморализира германските войници като ги накара да повярват, че всеки военен в отпуска може да си намери приятелка, забождайки на ревера си хартиено сърце. Сърцето било символа на Лигата, чийто листовки се разпространявали сред войските на Оста. Според брошурката, ако някой войник носел това сърце, жена от Лигата веднага щяла да му предложи компанията си. Целта на кампанията била да срине морала на Оста, намеквайки, че съпругите и приятелките на войниците са леки жени.

15. Фриц Жубер Дюкейн

Фриц Жубер Дюкейн
Фриц Жубер Дюкейн

Южноафрикански шпионин, наемник, измамник и завършен мошеник, Дюкейн привлича вниманието рано в своята кариера, когато избягал от португалски лагер, прелъстявайки дъщерята на един от пазачите. По-късно се превръща в кукловода на нацистка шпионска мрежа. Дюкейн претежавал изобилие от чар и пронизващи сини очи, които пленявали както мъжете, така и жените.

Научи повече за:   Лий Харви Осуалд: Убийството на Джон Ф. Кенеди

14. Бел Бойд

Бел Бойд
Бел Бойд

Известна като Клеопатра на Отцепването, Бел Бойд е шпионин на Конфедерацията, която използвала впечатляващото си тяло (и не толкова привлекателното си лице), омайвайки войниците на Съюза да й разкриват най-секретните тайни, които после донасяла на бунтовниците.

Веднъж, бързайки за среща с генерал Джаксън, попаднала на съюзническа засада, от която се измъкнала напълно невредима, ако изключим надупчената от куршумите й пола. За своите героични шпионски усилия генерал Джаксън награждава Бойд с медал Южен кръст.

13. Владимир Путин

Владимир Путин
Владимир Путин

Путин започва кариерата си в КГБ, където управлява шпионите и тайните агенти в Източна Германия. Той бързо се издига по стълбицата до поста директор. Путин винаги съумява да излъчва мъжествена енергия по телевизията, независимо дали гледа строго президента Джордж У. Буш, лети с военен изтребител или лови риба гол до кръста.

12. Кристина Скарбек

Кристина Скарбек
Кристина Скарбек

Известна като любимата шпионка на Чърчил, Скарбек е агент от британското разузнаване, която организира събиране на тайни сведения и саботажни операции в окупираните от нацистите Полша и Франция. Веднъж успява да се измъкне от нацистка пътна блокада като вдига ръцете си, за да открие двете заредени гранати, прикрепени към тях.

Нейната красота и желязна решителност били толкова големи, че се говорело, че е вдъхновила героинята на Йън Флеминг от “Казино Роял” Веспър Линд.

11. Гай Бърджис

Гай Бърджис
Гай Бърджис

Гай Бърджис е привлекателен британски двоен агент, който използвал поста си на секретар на британския външен министър, за да предава важни сведения на Съветите в началото на Студената война. Бърджис бил алкохолик и открит хомосексуалист.

След като бяга в Съветския съюз през 1951 г., той се смачква психически под автократичния режим и се пропива до смърт.

10. Нанси Уейк

Нанси Уейк
Нанси Уейк

Известна като “Бялата мишка” на нацистките агенти, Нанси Уейк е една от най-прочутите членове на Френската съпротива, работила по множество саботажни операции и организирала повече от 700 членове на Съпротивата в партизански боен отряд. Тя е най-търсеният шпионин от Гестапо, с награда за главата й от 5 милиона франка.

Веднъж Нанси убива с голи ръце часовой на SS, за да му попречи да вдигне тревога.  Колкото до нейния сексапил, говори се, че е искала да остане в историята като “жената, отказала секс на 7 000 разгонени французи”.

9. Полин Къшман

Полин Къшман
Полин Къшман

Полин Къшман е американска актриса от епохата на Гражданската война в контролирания от Съюза щат Кентъки. По време на турне офицери от Конфедерацията й предложили 300 долара, ако след представлението отправи поздрав към президента на Конфедерацията Джеферсън Дейвис. Полин незабавно докладвала за подкупа на съюзническия маршал. Той я вербувал като шпионин и й наредил да приеме предложението.

Научи повече за:   Смъртта на принцеса Даяна: Убийство или нещастен случай?

Театърът я уволнява, но тя се сдобива с популярност в Юга, което й дава достъп до ценни сведения за силите на Конфедерацията. Къшман бързо се превръща в любимка на южняшките войници. Нейната привлекателна външност и престорен интерес и донасят многобройни покани от офицери на Конфедерацията да ги придружава по пограничните линии. Така тя събирала важна информация за силата и положението на бунтовническите сили. Полин криела чертежите на вражеските укрепления в обувките и жартиерите си.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: ?ME 🍺 Vladislav 🍺 Ba?ep?? K. 🍺 Malhavoc 🍺 Simona 🍺
Дарители: NadezhdaDonikaNikolinkaTsvetelinOrlin
350
304

8. Ян Флеминг

Ян Флеминг
Ян Флеминг

Преди да създаде Джеймс Бонд, Ян Флеминг бил оперативен агент в британското Военноморско разузнаване, специализиран в проникването във вражески територии. Неговият опит в това поприще му дава вдъхновение за приключението на Бонд “Moonraker”.

Не е известно дали легендарното либидо на Бонд се дължи на личните преживявания на неговия създател, но дори само част от сексуалните подвизи на Агент 007 да са по истински случай, г-н Флеминг сигурно се е забавлявал добре на секретната си служба.

7. Маргарет Кембъл Гейдж

Маргарет Кембъл Гейдж
Маргарет Кембъл Гейдж

Маргарет Гейдж предава собствения си съпруг генерал Томас Гейдж, предводител на Британската армия по време на Американската революция. Симпатизантка на бунтуващите се колонисти, Маргарет ги предупреждава, че нейният съпруг планира набег на склад за оръжия в щата Масачузетс, което предизвиква Битката при Лексингтън и Конкорд.

6. Нейтън Хейл

Нейтън Хейл
Нейтън Хейл

Войник в Континенталната армия по време на Американската революция, Хейл е едва на 21 години, когато се отправя на мисия за събиране на сведения в контролирания от британците Ню Йорк. Той е арестуван за шпионаж и обесен, но не преди да изрече една от най-значимите фрази в американската история:

“Съжалявам, че имам само един живот да дам за страната си”.

5. Виолета Шабо

Виолета Шабо
Виолета Шабо

Тези очи. Тази шия. Устните! Виолета Шабо помага в организирането на Френската съпротива през Втората световна война и два пъти се спуска с парашут зад вражеските линии, за да изпълни своите саботажни мисии.

В крайна сметка тя е заловена, изтезавана и убита от нацистите, но никога не издава съюзническите тайни и войскови позиции. Виолета Шабо служи за вдъхновение при създаването на героинята Вайълет Самър от играта “Velvet Assassin”.

4. Казанова

Казанова
Казанова

Скандалният любовник, поет, измамник, сладкодумен разказвач и бон виван Казанова, човекът, чието име впоследствие се превръща в синоним на секса и прелъстяването, освен това бил шпионин, вербуван едновременно от френския и венецианския двор. Той им докладвал тайна информация, събирана от комарджии, куртизантки и мошеници, привлечени от неговия естествен чар и чувствен магнетизъм.

Научи повече за:   Кражбите на Третия Райх: По следите на изчезналите европейски съкровища

3. Анна Кушченко Чапман

Анна Кушченко Чапман
Анна Кушченко Чапман

Фатална жена от ерата на Фейсбук, Анна Чапман е рускиня, която се добира до британско гражданство чрез брак и после заминава за Ню Йорк, за да сложи началото на международна компания за недвижими имоти.

Чапман е дълбоко засекретен агент на руското разузнаване. Тя криела информация в дигитални снимки, пишела с невидимо мастило и предавала тайни сведения с помощта на класическия метод “размяна на еднакви чанти на гарата”.

След нашумялото й депортиране от Съединените Щати, многобройните секси снимки на Анна Чапман, облечена и разголена, я превръщат в известен международен секс символ.

2. Жозефин Бекер

Жозефин Бекер
Жозефин Бекер

Обичаната певица и танцьорка Жозефин Бекер, прочута с нейните знойни движения и умопомрачителни танцови изпълнения, в които носи само превръзка от банани, се подвизава също и като таен агент на Френската съпротива през Втората световна война.

Германските гранични агенти били толкова заслепени от нейната красота и слава, че й позволили с лекота да преминава границата без да знаят, че пренася тайни съобщения, написани в нотните й тетрадки с невидимо мастило. След края на войната тя е наградена с орден на Почетния легион за своята вярна служба.

1. Мата Хари

Мата Хари
Мата Хари

Тази холандска екзотична танцьорка е обявена за германски двоен агент от френското разузнаване през Първата световна война и екзекутирана три месеца след като е осъдена за шпионаж. Дори историята за нейната екзекуция прелива от сексуални интриги. Говори се, че Мата Хари е опитала да разсее своите палачи, разгръщайки палтото си и излагайки на показ своето разкошно голо тяло с дръзките думи: “Блудница да, но предателка – никога!”.

Истина или не, фактът, че тази история оцелява във времето е доказателство за нейната репутация на опасна сексуална хищница.

———————————————————————————————————————————————
Източници: wikipedia.org, historylearningsite.co.uk, britishbattles.com, thinkquest.org, buzzfeed.com, trutv.com, smashinglists.com

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: ?ME 🍺 Vladislav 🍺 Ba?ep?? K. 🍺 Malhavoc 🍺 Simona 🍺
Дарители: NadezhdaDonikaNikolinkaTsvetelinOrlin
350
304
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

6
Напиши коментар

avatar
4 Дискусии
2 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
5 Автори на коментари
ФилизbeketaniСилвияgost Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
gost
Гост
gost

Здравейте,
искам само да кажа, че май дамата с призовото място е Нидерландка. Dutch може да се разбира двуяко, а съм чел нейна биография и там се говореше за Холандия. 🙂

ani
Гост
ani

“войник на съдбата” – какво според преводача на текста значи това? или се има пред вид “soldier of fortune” , което на чист български значи “наемен войник” или просто “наемник”.

beket
Гост
beket

Въпреки,че е класация за най-секси шпиони, все пак си мисля, че и тук би трябвало да намери място,може би най-големия съветски шпионин от годините на Студената война- Ким Филби.

Филиз
Гост
Филиз

За Бога! Нидерландия и Холандия са едно и също. цитат: “Кралство Нидерландия (на нидерландски: Koninkrijk der Nederlanden или просто Nederland, Нидерландия), наричана по-често Холандия, е държава в Северозападна Европа, която включва още Аруба, Кюрасао и Саба.”