Мата Хари: Прелъстителната шпионка

Мата Хари: Прелъстителната шпионка

Скандалната танцьорка и куртизанка Мата Хари успява да прелъсти и заблуди едни от най-могъщите хора в Европа. Мъжете се състезават за нейното благоразположение и тя винаги им го дава, но не за по-малко от 7 500 долара на нощ. Сред нейните многобройни любовници са Жул Камброн, началник от Министерството на Външните работи на Франция, френският военен министър Месими, принцът на Германия, холандският премиер-министър Ван дер Линден, херцогът на Брънсуик и Вон Ягов, външният министър на Кайзера.

Един от нейните любовници измисля типично френски план, с който да я спаси от разстрел в последната минута. Мата Хари, най-прочутата шпионка от библейската Далила, и най-успялата любовница от мадам Помпадур насам, ще носи само дълго кожено палто на екзекуцията си. Когато войниците вдигнат пушките си, тя ще разтвори палтото си и със сигурност нито един мъж, в чийто вени тече човешка кръв, няма да може да стреля по нейното великолепно тяло.

Всъщност това не е най-странната от многото хитрости, измислени според легендите за спасяването на най-прочутата шпионка и куртизанка в историята. Докато тя чака спокойно в затворническата си килия, изисквайки къпане във вана с мляко и всички останали луксове, които счита за необходими, любовниците на Мата Хари кроят план след план. Плейбой-авиатор предлага да прелети над затвора “Сен Лазар” и да обстреля войниците от въздуха. Брилянтният адвокат Метр Клюне решава да изненада в последния момент нейните тъмничари с техническа подробност – според френските закони жена не може да бъде екзекутирана, ако е бременна и той, нейният 75-годишен любовник, ще заяви, че тя носи неговото дете. Най-драматичен от всички е проектът на благородника Пиер де Мортисак, който прахосва цялото си огромно богатство, опитвайки се да спечели любовта на Мата Хари. Пиер взаимства своя план направо от операта “Тоска”. Възнамерявал да подкупи отряда за екзекуции да използва халосни патрони и неговата любима щяла да падне “мъртва” при първия фалшив изстрел. По-късно през нощта той и неговите съучастници щели да изровят живото й тяло от гроба, изкопан нарочно плитък, за да не може да се задуши в ковчега си.

Мата Хари, която знае за тези и за други подобни планове, може да си позволи да бъде спокойна и да се наслаждава на затвора си, долкото й позволявала мрачната обстановка. Дори през онези последни часове в тъмницата, тя забавлява своя млад доктор и двете скептични монахини, които я наблюдават. Изпълнява своите екзотични, разсъблечени танци и гощава пазачите си с авантюристични истории от своето минало…

Това минало е в голяма степен развенчано напоследък и то без основателна причина. Танцьорката на Седемте воала е не само това, което разказва легендата, но е дори още по-сложно създание. Нейните фотографии разкриват сладострастна и привлекателна жена, притежаваща животинска чувственост, която омаловажава всеки неин дефект. Мата Хари знае как да “движи своето дълго, слабо и гордо тяло, така както Париж не е виждал друг да го прави досега”, казва френският писател Колет. Тя е олицетворение на секса, но мрази мъжете, които я обичат. Мъжете плащат на Мата Хари с пари, тайни и чужди животи, но тя е в състояние да ги предаде във всеки един момент – обичайки това, което й дават, но мразейки онова, което представляват.


Мата Хари не винаги е била такава. Колкото и странно да изглежда, някога, преди да стане шпионин, тя е невинна, дори скучновата холандска домакиня. Зад фасадата, осигурена от псевдонима “Мата Хари”, се крие доста прозаичната Маргарета Гертруда Зеле. Бъдещата шпионка е родена на 7 август 1876 г. в малко холандско градче, а нейните религиозни родители я изпращат в католически манастир, когато е едва на 14 години. Но когато отива на ваканция в Хага четири години по-късно, тя среща красивия шотландски капитан Кембъл Маклеод, който служи в Холандската колониална армия на остров Ява. Тази случайна среща ще промени целия й живот. Макар да е двойно по-възрастен от нея – над 40-годишен – този развратен пияница някак си успява да впечатли Маргарета. Оженва се за нея и скоро след сватбата й разкрива първично бруталния си характер. Още преди да се роди първото им дете Маргарета получава доста побои от ръцете на Маклеод. В един от случаите той я заплашва със зареден револвер и толкова често й изневерява с чужди жени, че тя накрая решава да потърси любов другаде.

Научи повече за:   Марк Дейвид Чапман: Убиецът на Джон Ленън

Не съществуват данни за любовните похождения на Маргарета на остров Ява, но се знае, че тя е изучавала Ведите и други ориенталски книги, описващи насладите от чувствената любов, превръщайки се в експерт в това древно изкуство. Онези години в Ява я запознават с показните ритуални танци на местните жители. Докато упражнява своите собствени интерпретации на тези танци, от нея започва да излиза наяве една нова личност. Тази трансформация завършва напълно, когато първото й дете е отровено от детегледачка, която мрази Маклеод. Маргарета по-късно разказва, че е удушила слугинята, но каквато и да е истината, мъртвото дете става причината за появата на една нова жена. Дори раждането на нейната дъщеря Банда не успява да смекчи омразата й към Маклеод, когото тя счита за виновен за смъртта на техния невръстен син. След като семейството се завръща в Европа, Маргарета изоставя съпруга си, оставя Банда на грижите на роднини и започва кариерата, която ще я превърне в легенда.


Никой не знае със сигурност кога Маргарета е танцувала за първи път гола в Париж и е излъгала света, че е родена “на юг от Индия… дете на семейство от свещена секта на Брама”. Но някъде през 1905 г., десет години след завръщането й от Ориента, тя за първи път казва на публиката с мек и прелъстителен глас, че нейното име е Мата Хари “Окото на Зората” и че ще изпълни дръзки, ритуални танци, каквито никога досега не са виждани извън индийските храмове. Скептични или не, редакторите надушват печалбите и скоро нейното сценично име и фотографии се превръщат в обичайна гледка във френските вестници. Снимките разбира се се правят преди изпълнението й, в което Мата Хари артистично отмята прозирните си одежди и подобните на паяжини воали падат един след друг, докато накрая остава на сцената чисто гола. Единствената част от себе си, която не показва, са гърдите й. Обяснява, че съпругът й и ги е обезобразил по някакъв начин. Някои от танците й са изящни, а други откровено развратни, но всичките й изпълнения се славят с изключителна популярност.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: zornitsaChavdarVasilAleksandaratanas
360
160

Екзотичният чар на Мата Хари пленява цяла Европа. Но нейните ласки винаги струват скъпо, независимо дали изисква пари в брой, разкошни бижута или луксозни апартаменти на “Шанз-Елизе” – и когато някой от нейните благородни и богати любовници се разори, тя го изоставя без да се двоуми. Наслаждава се на секса – толкова много, че често е забелязвана да си “отпочива” в парижките бордеи. Въпреки това мрази мъжете. С изключение на един любовник – слепият руски капитан Маров, когото съжалява – мъжете за нея съществуват, за да бъдат използвани. Безмерната суетност на Мата Хари също играе голяма роля във всичко това, както и вкусът й към лукса, с който вече е свикнала. Омразата и жестокостта обаче я карат да се превърне в шпионин. Тази жестокост е идеално илюстрирана от нейна хвалба, според която е убила понито си Вичена, забивайки златното токче на обувката си в сърцето му, тъй като при една от мисиите й й се наложило бързо да напусне Париж, а не можела да понесе мисълта, че някой друг ще язди кончето й.

Научи повече за:   Андрей Луговой и убийството на Александър Литвиненко

Мата Хари става немски шпионин, просто защото немците първи се свързват с нея.  Когато я вербуват между 1907 и 1910г., тя вече осъзнавала, че популярността й като артистка намалява и ако французите се бяха сетили да й  направят по-добро предложение, със сигурност е щяла да го приеме. Обучена е в известното училище за шпиони в Лорак и получава кодовия си номер Х21 – серия, издавана единствено на агентите отпреди войната. Този номер убедително доказва, че тя е вербувана преди войната, а не се е присъединила към германското разузнаване по-късно като двоен агент.

По време на Първата световна война изпълнява добре задълженията си към своите началници. Френското разузнаване подозира за нейните занимания още от самото начало, като дори я допускат да се присъедини към тях. Но по онова време нищо не може да бъде доказано. Сега се знае със сигурност, че Мата Хари е информирала германците за усъвършенстването на британския “наземен кораб” (или танк) и че нейните доклади за плановете на Съюзниците за офанзивата при Шемин де Дам са подготвили германците за това тайно движение. Ще са нужни доста страници, за да бъдат изброени останалите й предателства – непривлекателната, но смъртоносна информация, която тя купува с тялото си. В замяна предоставя на французите единствено безполезна информация. Никой не е наясно с непоправимите вреди, нанесени от нея на Съюзниците, тъй като Мата е шпионин, който не оставя следи, макар да танцува за хиляди и да спи със стотици.

Краят на Мата Хари настъпва, когато самите германци я предават. Като най-скъпо платения им шпионин тя се превръща във финансова тежест, а засиленото наблюдение върху нея от страна на френското разузнаване я прави неефективна. Капитан Валтер Вилхелм Канарис, който по-късно застава начело на германските тайни служби през Втората световна война, разработва план, чрез който да я натопи. Изпращат я да вземе чека със заплащането си от неутрална легация в Париж, но германците са написали съобщението си до нея, използвайки код, за който знаят, че е разшифрован от французите. Арестуват я още преди да може да осребри чека си.

На 24 юли 1917 г. Мата Хари е изправена пред военен съд по обвинение в шпионаж и така се превръща в най-известната от многото шпиони, съдени във Франция покрай истерията на войната. Френският прокурор е повече от умерен, когато заявява, че нейните действия са стрували на Франция най-малко 50 000 живота, макар че доказателствата сочат за поне два пъти по-голяма бройка. Военният съд единодушно я осъжда на смърт…

Научи повече за:   Дж. Едгар Хувър: Създателят на ФБР

На 15 октомври 1917 г. в 4:00 часа сутринта, в килия №12 на затвора “Сен Лазар” Мата Хари е будна и готова за екзекуцията си. Фантастичните планове за бягство са се провалили един по един и увереността й в нейната недосегаемост е разклатена. Старият Метр Клюне опитва номера с бременността, но когато докторът идва да я прегледа, Мата Хари осъзнава безсмислеността на плана и отказва прегледа. Колкото до идеята за коженото палто, тя е толкова очевидно абсурдна, че Мата никога не я е приемала за нещо по-сериозно от шега за повдигане на духа. Тя иска позволение да напише три писма. Едното е за нейната дъщеря Банда, която моли за прошка. По ирония на съдбата красивата Банда също щяла да стане шпионин няколко години по-късно – една втора Мата Хари, която предупреждава апатичните Съединени Щати, че комунистическата заплаха грози Корея. Впоследствие тя среща същата съдба като майка си.

Докато отпива от традиционната чаша с ром, която по закон се предлагала на всеки осъден на смърт, Мата Хари все още се надява. Дори когато я извеждат навън в мразовитата утрин и я изправят пред дулата на пушките, нейното огромно его й вдъхва сила. Мата Хари е вързана за младо дръвче и отказвайки да сложи превръзката за очи, гледа в дулата на пушките, докато четат смъртната й присъда. Никой от свидетелите не съзира и следа от страх по лицето й. Тогава, в ранната светлина на утрото, тази жена, за която се знае, че рядко показва емоциите си, се усмихва на своите екзекутори. Може би вярва, че Пиер де Мортисак е успял да ги подкупи и в оръжията им има само халосни патрони, а от нея ще се иска единствено да се прави на умряла. Във всеки случай Мата Хари стои изправено и даже не потрепва, когато майор Масард излайва стегнато последната си команда. Не извиква, когато пушките изгърмяват. Нейните любовници, гледащи сред свидетелите, познават, че е мъртва само по алените въжета, които крепят свличащото се тяло. Плейбоят летец наистина прелита над затвора, но това е напразен опит, който закъснява с няколко секунди. В 5:47 ч. тялото на Мата Хари, Окото на Зората, чийто голи танци са причинили смъртта на толкова невинни хора, потрепва за последен път.


Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: zornitsaChavdarVasilAleksandaratanas
360
160
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
2 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Стоян Бурназов
Стоян Бурназов
29.08.2019 13:07

Откъде имате информация за опитите за спасяване на Мата Хари?Никъде не успях да открия такива.