Осама бин Ладен: Лидерът на ал-Кайда

Осама бин Ладен: Лидерът на ал-Кайда

Смятан за най-опасния терорист в света, Осама бин Ладен е лидерът на терористичната организация, позната като Ал-Кайда или „Базата“. Бин Ладен е предполагаемият извършител на терористичната атака от 11 септември 2001 г., която унищожи Световния търговски център, разруши част от Пентагона и причини самолетна катастрофа в Пенсилвания. Първоначално той отрича да е замесен в атентатите и ги нарича „наказание от Аллах“. По-късно обаче поема отговорността за „вдъхновяването“ на събитията от 11 септември.

Името на бин Ладен се спряга и във връзка със серия от смъртоносни атаки срещу Съединените Щати и техни съюзници: бомбеният атентат в Световния търговски център през 1993 г., бомбените атаки в посолствата на САЩ в Кения и Танзания през 1998 г., отнели живота на над 200 души, и бомбеният атентат над американския ескадрен миноносец „Коул“ в Йемен през 2000 г. Осама бин Ладен поема отговорността и за въоръжената схватка през 1993 г. в Сомалия, при която загиват 18 американски войници, както и за бомбения атентат над жилищен комплекс в Ал-Кобар, Саудитска Арабия през 1996 г., в който загубват живота си 19 американски пилоти.

Планинският крал

Двамата мъже се препъват по напуканата, скалиста земя, следвайки своите водачи в тъмнината надолу по стръмния планински хребет. След три дни тежко пътуване през селата на северен Пакистан, те са на път да пресекат границата с Афганистан. Годината е 1998 г. Двамата мъже, облечени в традиционно мюсюлманско облекло, за да избегнат подозрение, са новинарският кореспондент Джон Милър и операторът Рик Бенет. Изпратени са в Афганистан от своята телевизия, за да интервюират най-опасния терорист в света – Осама бин Ладен.

Този потаен подход е необходим, тъй като талибаните владеят границата и заснемането на всяко живо същество е строго забранено.

В подножието на планината ги чака камион, на който е натоварено оборудването им и с него потеглят нагоре по билото. След няколко часа пристигат в лагер, където апаратурата им е отнета и старателно прегледана за скрити проследяващи устройства, които биха могли да издадат местоположението на лагера.

Отвеждат ги в казарма, където са нахранени, дават им одеяла и им казват да спят на пода. Минават два дни преди да им съобщят, че Бин Ладен се е съгласил да говори с тях. Всяка мисъл, че обектът на интервюто им е наблизо е бързо опровергана, когато ги натоварват в друг камион, който потегля още по-нагоре в планините. Три мъчителни часа, много спирки и най-сетне пристигат на уреченото място.

Хората на Бин Ладен, носещи радиоприемници и въоръжени с картечници „Калашников“ AK-47, заобикалят камиона им, размахвайки застрашително оръжията си.

Възбуден шепот се разнася из лагера, докато камионът минава по централния път. Войниците на Бин Ладен празнуват събитието, стреляйки с оръжията си във въздуха. Техният лидер е пристигнал.

Обещаното интервю е строго структурирано. Списъкът от 16 въпроса е предварително представен и Бин Ладен се е съгласил да отговори на тях. Не са позволени допълнителни въпроси, както и превод на място на неговите отговори. За да докаже още повече високото си ниво на параноя, групата отказва да позволи на Бенет да използва своята професионална камера и вместо това му осигурява домашна видеокамера, с която да снима.

Осама бин Ладен и Хамид Мир

Поради ограниченията Милър не е в състояние незабавно да осмисли резултатите от интервюто. Едва когато се завръща в Ню Йорк осъзнава знамението, звучащо в коментарите на Бин Ладен. Терористичният лидер не само ясно повтаря своята оригинална заплаха от 1996 г. за джихад, или свещена война срещу всяка държава, която напада или пречи на ислямската нация, а съвсем категорично заплашва с масов геноцид американския народ.

Милър е един от шепата чуждестранни журналисти, получавали достъп до Бин Ладен през последните години, като останалите му колеги разказват подобна история. Пакистанският журналист Хамид Мир е подложен на щателно претърсване на тялото, при което е съблечен гол, а стомахът му е сканиран с ултразвук за скрити устройства. Ясно е, че Бин Ладен допуска журналисти до себе си, само когато желае да използва световните медии, за да предаде чрез тях посланието си. В случая на Милър това е съдбовно послание – подготовката за нападението от 11 септември 2001 г. над САЩ вече е в ход.

Главен заподозрян

След катастрофалните събития от 11 септември, щатските власти побързаха да нарочат Бин Ладен за свой главен заподозрян. Причините за техните подозрения са много, а доказателствата, събрани по време на щателното разследване, изглежда подкрепят теорията им.

Най-издирваният от ФБР престъпник

Макар доказателствата да изглеждат уличаващи, поне двама души не са убедени в тях. Бившият агент от ЦРУ Милт Биърдън, който е в Афганистан като консултант на муджахидините по време на войната им със Съветския съюз, казва по телевизия ABC, че атаките може да са били дело на мюсюлманите-шиити, тъй като похитителите на самолета, разбил се във Филаделфия, са носели червени превръзки на главите си – традиция, датираща още от формирането на шиитската секта.

Журналистът Хамид Мир също се съмнява, че Бин Ладен стои зад атаките от 11 септември, казвайки, че лидерът на терористите не разполага с достатъчно ресурси, за да организира подобна операция.

Макар световните разузнавателни агенции да са наясно със съществуването на Бин Ладен и неговата мрежа Ал-Кайда от известно време, никоя от тях не може да предскаже къде ще удари той следващия път; организацията е не само много по-сложна от терористичните групи от миналото, но е контролирана и финансирана от човек, който през по-голямата част от съзнателния си живот е водил джихад срещу всеки, в когото вижда враг на исляма, и особено срещу Америка.

Осама бин Ладен

Осама бин Ладен (Usamah bin Muhammad bin Awad bin Ladin) е роден през 1957 г. в Рияд, Саудитска Арабия. Той е седмият син в семейство с 52 деца.

Неговият баща Шейх Мохамед Ауад бин Ладен е беден, необразован работник от Хадрамут в Южен Йемен, който работи като обикновен портиер в Джеда. През 1930 г. старият Бин Ладен започва свой собствен строителен бизнес, който става толкова успешен, че семейството му се прославя като един от най-богатите родове в кралството, в чийто вени не тече синя кръв,.

Използвайки рискованата тактика винаги да подбива и най-ниската оферта, Мохамед бързо си подсигурява впечатляващ списък с договори, включително за изграждането на дворците на тогава управляващия Саудитска Арабия крал Сауд.

Крал Сауд
Крал Сауд

Според данните на ФБР останалите договори включват:

  • съвместен договор с други компании за изграждането на верига от магистрали около Рияд за 296 милиона долара.
  • договор за 1.3 милиарда долара за изграждането на жилища за силите на сигурността в Джеда.
  • договор за 1.3 милиарда долара за подобни жилища за националната гвардия в Мека.
  • договор за 1.1 милиарда долара за изграждането на военния град Карадж, близо до Рияд.
  • договор за $1.1 милиарда за построяването на Кралския съд в Мека.
  • договор за $4 милиарда за разширяването на Светите места в Мека.

Като кралски строител Бин Ладен старши изгражда близки отношения с кралското семейство и особено с принц Файсал. Този съюз ще се окаже полезен в по-късните години, когато Файсал детронира крал Сауд и започва да преустройва страната, пострадала от ексцесиите на неговата ера. Заварвайки кралството в опасен недостиг на средства, Файсал с благодарност приема предложената от Бин Ладен финансова помощ за закрепване на вехнещата икономика на страната. Като награда за неговата щедрост Файсал издава кралски декрет, чрез който отдава всички бъдещи строителни проекти на компанията на Бин Ладен. Резултатът: компания с активи от над 5 милиарда долара.

Принц Файсал
Принц Файсал

Въпреки кралските връзки и огромно си богатство, Мохамед остава скромен и всеотдаен мюсюлманин, който настоява децата му стриктно да съблюдават религиозните и морални норми. Полага големи усилия да научи децата си да поемат живота в собствените си ръце и да се борят за независимостта си. През 1968 г. това обучение се оказва полезно по един брутален начин, когато Мохамед загива в самолетна катастрофа близо до Сан Антонио, щата Тексас, оставяйки синовете си начело не само на семейния бизнес, но и на собствените им съдби. След смъртта му най-големите синове на Мохамед бин Ладен продължават да разширяват компанията на баща си, за която в един момент работят повече от 40 000 души. Групата на Бин Ладен се разширява към Египет, където понастоящем представлява най-големият чуждестранен частен бизнес в страната.

Научи повече за:   Забранени въпроси: Какво точно се случи на 9/11?

Групата от компании на Бин Ладен по-късно влиза в преговори с ливанското правителство за преустройването на част от централен Бейрут за сумата от 50 милиона долара.

Докато завещанието на баща му продължава да расте, десетгодишният Осама е дълбоко повлиян от смъртта му, което само допринася за засилване на мюсюлманските му вярвания. Смята се, че Осама е наследил между 80 и 300 милиона долара, макар източници близки до семейството да твърдят, че сумата е по-малка от 20 милиона. Той завършва началното и средното си образование и се присъединява към Мюсюлманското братство. През този период разширява задължителното си изучаване на исляма чрез сбирките, организирани в семейния дом от по-старите му братя. Сред контактите, които създава на тези срещи, са бележити ислямски учени и лидери на различни мюсюлмански движения. По-късно постъпва в Университета „крал Абдул-Азиз“ в Джеда и взима дипломи по публична администрация и икономика. Когато не учи, богатството на семейството му му позволява да разширява кръгозора си, като пътува до други страни, сред които Сирия, Пакистан, Афганистан и Судан.

През 1982 г. негово пътуване в Пакистан съвпада със съветската инвазия в Афганистан. Докато е там, бин Ладен става свидетел на положението на хиляди афгански бежанци, които се стичат през границата в Пакистан. Той се среща с лидерите на муджахидините и става съпричастен на тяхната кауза.

След месец се завръща у дома, за да събере средства за своите новооткрити приятели и да подпомогне техния джихад срещу съветските окупатори. Мисията протича добре и скоро е в състояние да се върне в Пакистан с голяма сума пари и обещания за бъдеща подкрепа. Окуражен от този първоначален успех, през 1982 г. той предприема още няколко пътувания, донасяйки още пари, както и други саудитски приятели, които да се присъединят към кампанията.

През следващите две години Бин Ладен премества операциите си в Афганистан и започва да изгражда пътища и лагери с помощта на парите и строителното оборудване, които осигурява неговата компания. Година по-късно построява частен пансион, който да приютява растящия брой саудитци и араби, които стават доброволци в борбата срещу СССР, преди заминаването им за фронта.

До 1986 г. вече е построил няколко тренировъчни лагера в Афганистан и е започнал да събира свои собствени войски и лично да координира атаките им. Продължава тази си дейност още няколко години и взима участие в многобройни сражения.

Успехът на афганската война променя Бин Ладен; той вижда, че лековъоръжена военна сила е в състояние да победи една суперсила. Повечето наблюдатели вярват, че това е важна повратна точка в развитието на неговата организация, тъй като е в състояние да използва победата в Афганистан, за да премине към осъществяването на другата си цел – радикалният ислям.

През този период операцията на Бин Ладен става изключително организирана и започва да се нарича ал-Кайда (Базата).

След победата през 1989 г. Бин Ладен се връща в Саудитска Арабия, възнамерявайки да организира нов джихад в Южен Йемен. Започва да провежда публични събирания, на които предупреждава своите сънародници за заплахата от възможно нападение от страна на Саддам Хюсеин. Саудитското правителството гледа доста неодобрително на неговите действия и му забранява да пътува, настоявайки да не бие много на очи.

След инвазията на Ирак в Кувейт през 1990 г. Бин Ладен се чувства сигурен в правотата си и изпраща няколко писма до крал Файсал, в които го инструктира как да защитава кралството си и му предлага помощ в борбата срещу нашествениците.

Точно тогава американският президент Джордж Буш старши одобрява операция „Пустинна буря“ и изпраща американските войски да защитават Кувейт. Бин Ладен се вбесява и започва да мобилизира своя собствена армия.

Джордж Буш и неговите съветници
Джордж Буш и неговите съветници

Само за дни след началото на американската инвазия Бин Ладен събира повече от 4 000 саудитски поддръжници, които завежда на обучение в Афганистан. Тъй като е съюзник на САЩ, саудитското правителство смята действията му за неудобно вмешателство и след няколко предупреждения той е арестуван и поставен под домашен арест.

След осуетяването на плановете му и невъзможността му да се застъпи за каузата си, Бин Ладен използва своите семейни връзки с кралския двор, за да получи разрешение да замине за Пакистан по бизнес. Пристига там през 1991 г. и се придвижва директно в Афганистан, но заварва страната в средата на политическия хаос, настъпил след оттеглянето на съветските войски. След няколко неуспешни опита да посредничи между воюващите фракции научава, че саудитците са поискали от пакистанското разузнаване да го издири и убие. Използвайки влиянието си, успява да избяга в Судан с частен самолет.

Установявайки се в суданската столица Картум, Бин Ладен предлага да предостави на местното правителство строително оборудване и средства за построяването на така нужните им пътища, летище и други проекти, в замяна на неговата сигурност и свобода на движение. Суданското правителство, което споделя неговите радикални възгледи за исляма, го приветства като свой специален гост. Той завързва връзки с някои от върховните министри на страната, сред които д-р Хасан ал Тараби – радикален мислител, смятан за идеологическия лидер на страната.

Макар да намира свобода и сигурност в новия си дом, Бин Ладен все още е в обсега на саудитското правителство и се разминава на косъм с още две посегателства срещу живота си. През 1994 г. саудитците опитват друг подход, като отнемат гражданството му и му забраняват да се връща в родината си.

Той отвръща на удара им, разпространявайки няколко комюникета, в които осъжда саудитското правителство за съюза му със САЩ и ги нарича неадекватни ислямисти.

На американска земя

На 26 февруари 1993 г. се случва първата голяма международна терористична атака на американска земя, когато огромен камион-бомба избухва в подземния гараж на Световния търговски център в Ню Йорк, убивайки шест души и ранявайки повече от хиляда. Само за седмици ФБР издирва четирима от извършителите. Всички те се оказват военизирани мюсюлмани, повечето от които са участвали във войната в Афганистан и имат връзки с Осама бин Ладен. Смята се, че лидер на тази терористична клетка е колегата на бин Ладен Рамзи Юсеф, който успява да напусне страната малко след взрива.

Рамзи Юсеф
Рамзи Юсеф

ФБР сформира специален отряд, който да издири останалите терористи и организацията, за която работят. Започвайки с Юсеф, бюрото проследява банковите сметки, използвани за поръчката на компонентите за бомбата. Проследяват парите от банкомат в Джързи Сити, който Юсеф е използвал. Следата в крайна сметка стига до Афганистан, минавайки през Детройт, Лондон и Пакистан. На този етап властите нямат представа за кого работи Юсеф, но тяхното разследване впоследствие открива връзка между него и друга организация, финансирана от Бин Ладен.

Преди тази атака единственото познато действие срещу САЩ е бомбената атака, извършена над американските войски, пътуващи към Сомалия през 1992 г. Това нападение се проваля и вместо войниците загиват двама туристи. Двамата йеменски партизани отговорни за нападението са арестувани и казват на властите, че са обучавани в Афганистан.

Операциите на Бин Ладен продължават да набират сила до 1995 г., когато кола-бомба избухва в Рияд, Саудитска Арабия, и отговорността е приписана на неговата организация. След атаката суданското правителство е поставено под силен международен натиск, тъй като САЩ наричат страната „спонсор на терористи“. Правителството се съгласява да изпъди Бин Ладен и неохотно го моли да си върви. В средата на 1996 г. той напуска Судан и се връща в Афганистан, базирайки операциите си на изток извън Джалалабад.

Скоро след пристигането му там е бомбардирана „Кулата Кобар“ – военен жилищен комплекс в Ал-Кобар Саудитска Арабия – при което загиват 19 американски пилоти. Саудитското вътрешно министерство по-късно потвърждава, че това е дело на група арабски афганци, свързани с Бин Ладен.

Кобар Тауър след взрива
Кобар Тауър след взрива

Няколко месеца след атаката в Ал-Кобар Бин Ладен обявява формална коалиция на терористичните групи и издава документ от 12 страници, който представлява сполучлива декларация за война срещу САЩ.

„Мюсюлманите горят от ярост към Америка. За собственото си добро Америка трябва да напусне [Саудитска Арабия]… Най-важният ни дълг е да изтикаме американския враг от свещените ни земи… Присъствието на американските кръстоносни военни сили на земята, във въздуха и в морето на Ислямския залив е най-голямата опасност, заплашваща най-богатия петролен резерв в света. Наличието на тези сили в района провокира хората в страната и упражнява агресия върху тяхната религия, чувства и гордост, и ги подтиква да се вдигнат на въоръжена борба срещу нашествениците, окупиращи земята… Поради неравновесието на нашите и силите на врага, ще се наложи да прибегнем до различен подход на борба, като например бързоподвижни, леки войски, които ще работят под пълна секретност. С други думи, ще поведем партизанска война, в която синовете на нацията, а не военните сили, ще вземат участие.

Колкото до обвиненията, че тероризираме невинни деца и жени, те попадат в категорията „гузен негонен бяга“ и служат за заблуда на масите. Доказателствата пределно ясно сочат как Америка и Израел убиват по-слабите от тях мъже, жени и деца в мюсюлманския свят и навсякъде другаде. Примери за това могат да се видят в скорошното клане в Кана, Либия и смъртта на повече от 600 000 деца в Ирак, поради недостиг на храна и лекарства, изоставянето на мюсюлманите в Босна и Херцеговина на милостта на християнските сърби, които ги изклаха и изнасилваха по начин, невиждан в съвременната история. Да не забравяме и добре обмисленото хвърляне на атомни бомби върху градове, чието цяло население се състои от деца, възрастни и жени, какъвто беше случаят в Хирошима и Нагасаки“.

В края на 1996 г. твърдолинейната религиозна група на талибаните поема контрол над Джалалабад, а техният лидер Мула Омар уведомява Бин Ладен, че ще бъде в безопасност под новия режим.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253
Мула Омар
Мула Омар

През 1997 г. Бин Ладен научава, че саудитците планират още едно покушение върху живота му, което го заставя да напусне Джалалабад и да замине за много по-безопасния, контролиран от талибаните град Кандахар.

Научи повече за:   Илич Рамирес Санчез: Карлос Чакала

На този етап неговото движение е огромно, добре организирано и съставено от голям брой муджахидини и верни арабски последователи. След среща с Мула Омар Бин Ладен предоставя своите войски и други ресурси на талибанската кауза.

През 1997 г. той дава първите си интервюта и публично изявява своите антиамерикански възгледи. Заклева се да отмъсти за инвазията на САЩ в неговата родина.

По-късно същата година научава, че американски специални части планират да го отвлекат. В отговор пуска историята в медиите и операцията по отвличането му е прекратена.

В началото на 1998 г. прави второ изявление, в което призовава за формирането на международен фронт, който да обедини мюсюлманите по света в борбата срещу потисничеството на неверниците.

През юли 1998 г., след интервюто на Бин Ладен с журналиста Джон Милър, върху американските посолства в източноафриканските градове Найроби в Кения и Дар ес Салам в Танзания са извършени координирани атаки с камиони-бомби. По-късно е изчислено, че тези добре планирани нападения са извършени през разстояние от четири минути и са отнели живота на 213 американски и африкански граждани в Найроби и 11 в Дар ес Салам. И този път Бин Ладен е заподозрян като мозъка, стоящ зад операциите.

След старателно разследване на ФБР и Държавния департамент на САЩ е установено, че атаките в Африка са планирани още през 1993 г., когато няколко членове на мрежата Ал-Кайда се преместват в Кения. Един от тях е Уади ел-Хадж, който според ФБР е ливански християнин, който става натурализиран американски гражданин и приема ислямската религия. По-късно е арестуван в Америка.

Уади и неговите другари са посрещнати в Кения от друг довереник на Бин Ладен, Абу Убайда ал-Баншири – богат бизнесмен, живеещ в Танзания. Ал-Башири, който по-късно загива в инцидент с ферибот в езерото Виктория, е известен като един от водещите военни съветници на Осама.

В отговор на атаките, администрацията на Клинтън одобрява обстрел с насочващи ракети срещу предполагаемата планинска крепост на Бин Ладен и няколко от неговите известни тренировъчни лагери. Атаката успява да разруши няколко ключови цели и да убие около 20 от последователите на Бин Ладен, но главната мишена се измъква невредима.

Самоубийствени атаки

На 21 октомври 2000 г. към акостиралия на йеменското пристанище в Аден американски разрушител „Коул“ се приближава малка моторна лодка. Съдът е сметнат за „приятелски“ и допуснат безпретяствено в близост до военния кораб. Малко след като лодката се изравнява с борда, чудовищен взрив пробива дупка с размери 12 x 6 м под водната линия на корпуса на „Коул“ и унищожава моторницата и хората в нея. В атаката загиват 6 американски моряка, а 11 са обявени за „изчезнали, вероятно мъртви“.

Разрушителят Коул след атаката
Разрушителят „Коул“ след атаката

След няколко дни щатското разузнаване получава информация от френска разузнавателна агенция, според която атаката е извършена от терористична клетка, обучавана и финансирана от ал-Кайда.

След атаката в арабския свят е пуснат в циркулация видеозапис, в който Бин Ладен открито се хвали с нея.

„…Разрушителят хранеше илюзии, че може да унищожи всичко, но самият той бе разрушен от една мъничка лодка. Разрушителят въплъщаваше Запада, а малката лодка символизираше Мохамед“.

Макар да се случват в различни страни и при различни обстоятелства, атаките над разрушителя „Коул“ и актът от 11 септември над Световния търговски център и Пентагона имат много общи неща. И двете са извършени от самоубийствени терористи, за които се смята, че са ислямски екстремисти, имащи връзки с Бин Ладен.

След събитията от 11 септември светът се фокусира не само върху ужаса от атаките, но и върху съюзническата кампания, подета за издирването на Бин Ладен и неговите съучастници.

Въпреки огромните усилия Бин Ладен продължава да се измъква безнаказано. Той променя местонахождението си по няколко пъти в седмицата, пътувайки най-често през нощта. Смята се, че познава планинските райони на Афганистан като пръстите на ръката си. Разузнавателната общност изглежда неспособна да се добере до сведения за неговото местонахождение и е постоянно обърквана от постъпването на фалшива или заблуждаваща информация.

Краят наближава

В последните дни на ноември 2001 г., докато САЩ и съюзническите сили продължават своята кампания срещу Бин Ладен и режима, който го защитава, Северният съюз прави сериозен пробив в последните талибански крепости в Кандахар и Кондуз. Хиляди бивши талибански бойци хвърлят оръжията си и се предават, молейки за снизхождение. Много от тях разказват, че е трябвало да се бият за талибаните, защото в противен случай рискували да бъдат екзекутирани.

Няколко ключови фигури от организацията на Бин Ладен са заловени, но никой от тях не предоставя полезна информация за местонахождението на своя лидер. Появяват се много теории. Някои твърдят, че той е напуснал Афганистан, пресичайки границата с Пакистан, облечен като афгански бежанец. Други казват, че се крие дълбоко в планините на север. Последната теория е, че се крие в една от три локации извън Кондуз и че пътува до ново място всяка нощ, яздейки кон.

Неспособни да потвърдят която и да е от тези теории, САЩ и британските специални сили продължават да обръщат земята в търсене на Бин Ладен. Докато търсят, някои хора спекулират за онова, което ще се случи, ако бъде намерен. Дали ще се бие до смърт, както е обещал, или ще извърши самоубийство, докато мрежата се затяга около него? Залавянето на Бин Ладен би могло да създаде огромни проблеми. Ако бъде осъден на смърт, би се превърнал в мъченик за мнозина радикални мюсюлмани, които биха могли да се вдигнат да отмъщават за смъртта му. Ако бъде вкаран в затвора, това би могло да отприщи нова вълна от терористична дейност, целяща да осъществи освобождаването му.

Ахмед Сатаар, близък довереник на Шейх Омар Абдул Ракман, осъден за конспирация, целяща взривяването на Статуята на свободата, казва за телевизия ABC:

„Американците просто не могат да разберат това. Можеш да убиеш Осама бин Ладен днес или утре. Можеш да го арестуваш и да го изправиш на съд в Ню Йорк или Вашингтон, или където и да е, и това ще реши проблема? Не. Утре ще се появи някой друг. Не е тайна, че американското правителство има повече от един враг. То е враг на ислямското движение по целия свят без значение дали то действа по мирен начин или с оръжие. Това може да се види от Алжир до Афганистан. Съединените Щати са във война с исляма.“.

Жив или мъртъв?

След разпространяването на видеозаписа, в който Бин Ладен прави своето „обръщение към ислямската нация“ през декември 2001 г., много от зрителите са убедени, че за последен път виждат жив прочутия терористичен лидер. Той определено има нездрав вид. Говорът му е очевидно затруднен и сякаш е загубил контрол над лявата си ръка. Арабският вестник „Ал-Кудс ал-Араби“ по-късно пуска съобщението, че по времето на записа Бин Ладен се е възстановявал от рана от шрапнел.

Научи повече за:   Андрей Луговой и убийството на Александър Литвиненко

Краят му може и да изглежда близо, но Бин Ладен очевидно успява да се възстанови напълно и въпреки най-големите усилия на разузнавателната мрежа на съюзниците и тяхната военна мощ, той все още е на свобода, дирижирайки лично операциите си.

На 22 декември 2001 г. дългите пипала на влиянието на Бин Ладен се усещат отново, когато човек с „вид на арабин“ на име Ричард Рийд се качва на борда на полет 63 на „Америкън Еърлайнз“, летящ от Париж за Маями. В 90-ата минута от полета той изважда кутия кибрит и се опитва да запали експлозивите, които крие в обувките си. За щастие, неговата самоубийствена мисия е осуетена от пътниците и екипажа, а няколкото лекари на борда му поставят инжекция с успокоително. Полетът е пренасочен към Бостън, където го арестуват.

Ричард Рийд
Ричард Рийд

Последвалото разследване установява, че Рийд, известен още като Абдул Рауф, е обучаван в терористичните лагери на Ал-Кайда в Афганистан, за които се смята, че са контролирани и финансирани от Бин Ладен.

Въпреки липсата на успех в залавянето на Бин Ладен и талибанския лидер Мула Мохамед Омар, опитите да се проникне в глобалната мрежа на Осама и тя да бъде неутрализирана показват известен напредък. В началото на 2002 г. са арестувани 13 членове на Ал-Кайда, за които се смята, че са планирали нападения над американски военни бази. Няколко седмици по-късно официални лица на САЩ обявяват, че Сирия е задържала ключовата вербуваща фигура на Ал-Кайда – Мохамед Хейдар Замар.

Само два дни по-късно испанската полиция арестува двама мъже, заподозрени за връзки с мрежата на Ал-Кайда.

Това е последвано от ареста на трима заподозрени във Филипините, за които се смята, че са свързани с други 15 арестувани терористи в Сингапур. След арестите филипинските власти откриват тонове експлозиви, с които вероятно се е целяло взривяването на мишени из цяла Югоизточна Азия.

Десет дни по-късно Тайланд изпада в паника, когато получава сведения за евентуални атаки на Ал-Кайда в страната, а китайските власти попадат на следите на мюсюлмански сепаратисти в западната провинция Ксинянг.

Тези новини са последвани от излъчения по телевизия CNN видеозапис на Бин Ладен, който вероятно е заснет от арабската телевизия „Ал Джазира“ в края на октомври 2001 г. Един по-стар и крехък Бин Ладен казва на интервюиращия:

„Битката се пренесе вътре в Америка. С Божията благословия ще продължим да работим за продължаването на тази борба, докато не победим или не се срещнем с Бог, свободата и човешките права в Америка са обречени. Американското правителство ще води американския народ към непоносим ад и задушаващ живот“.

Той е запитан и за участието си в атаките с антракс в САЩ, извършени след терористичните удари от 11 септември. Неговият отговор гласи: „Тези болести са наказание от Бог в отговор на молитвите на угнетените майки в Ливан и Палестина“.

В края на февруари, след като ЦРУ извършва ракетен обстрел над предполагаемо убежище в Афганистан, са открити останките на „висок мъж, облечен в бяла арабска роба, чието тяло бе третирано с уважение от местните“ (CNN). Останките са старателно прегледани от военните патолози, за да се установи дали принадлежат на Осама бин Ладен. Семейството на Обама получава официално искане за предоставяне на техни ДНК проби, което не удостояват с отговор.

След по-малко от месец доведеният брат на Бин Ладен Шейх Ахмад казва за CNN, че брат му е жив и не страда от никакви заболявания.

През следващия април 30-годишният палестинец Абу Зубайда, смятан за ръководител на операциите на Ал-Кайда, е заловен по време на набези върху убежищата на „Базата“ в Пакистан. При разпитите Зубайда разкрива известно количество „полезна информация“, но не казва нищо за местонахождението на бин Ладен.

Също през април телевизия „Ал Джазира“ излъчва още един видеоматериал, в който дясната ръка на Бин Ладен Ал-Зауахири поема отговорността за атаките от 11 септември. На записа се вижда и Осама бин Ладен, който кротко си седи, докато Ал-Зауахири прави следното изявление:

„Тази велика победа, която постигнахме, може да бъде приписана единствено на Бог. Тя стана възможна не заради нашите умения или успех, а само благодарение на Бог. Всемогъщият Аллах избира онези, които са благословени с неговата мъдрост. Аллах гледа в сърцата на верующите и избира онези, които са достойни за неговата милост, благодат и блаженство. Бог дари с тази победа, на която се наслаждаваме сега, нашите 19 братя, които дадоха душите си за Аллах“.

След месец се появява още едно видео на Бин Ладен. Този запис, с който „Съндей Таймс“ се сдобива от ислямска новинарска агенция във Великобритания, е направен през март 2002 г. и показва Бин Ладен, който говори на последователите си в някаква неизвестна планинска местност.

В средата на септември се увеличават спекулациите за местонахождението на Мохамед Омар, когато арабска сателитна телевизия излъчва негово изявление, в което той се заклева да изтика американските войски от Афганистан.

През октомври афганистанският президент Хамид Карзай казва за CNN, че Бин Ладен „вероятно“ е мъртъв, но според него Мохамед Омар е още жив.

На 15 януари 2010 г. ФБР разпространява дигитално състарени снимки на Осама бин Ладен. Испанският вестник „Ел Мундо“ разкрива, че за създаването на образа ФБР е използвало свалена от Google фотография на испанския политик Гаспар Ламазарес. Бюрото признава този факт и сваля снимката от сайта си.

Дигитално състареният образ на Бин Ладен
Дигитално състареният образ на бин Ладен

На 7 юни 2010 г. медиите в Кувейт съобщават, че Бин Ладен се крие в планинския град Савзевар, в североизточен Иран.

Смъртта на Осама

На 1 май 2011 година американският президент Барак Обама съобщава неочакваната новина, че Осама бин Ладен е убит от „малка група американци“, подчинена пряко на заповедите на президента, при тайна операция в Аботабад в Пакистан, на около 50 км от Исламабад. Макар мнозина да вярват, че се крие край границата между Афганистан и Пакистан, в действителност той е открит в триетажно луксозно имение в Аботабад, само на 1,20 км от тренировъчен център на пакистанската армия и на по-малко от 2 часа път с кола от Исламабад. Картите в Google Earth показват, че имението не е съществувало през 2001 г., но вече се вижда на сателитните снимки от 2005 г.

Според американските власти отряд от 20-25 от така наречените „Тюлени“ от американските военноморски сили се спуска в убежището на Бин Ладен с два хеликоптера. Бин Ладен, трима други мъже и една жена са убити в престрелката, в която няма ранени и убити американски войници. Сред загиналите е един от синовете на Бин Ладен, още един мъж, описван като куриер, и братът на куриера. Точно четирите години наблюдение над куриера са довели до осъществяването на тази операция. Куриерът е собственик на имението, в което се крие Осама. Убитата жена е една от четирите съпруги на Бин Ладен, която е използвана като човешки щит от мъжете според американската версия на събитията. Две други жени, също използвани като паравани срещу куршумите, са ранени при нападението.

Анализът на ДНК от тялото на Бин Ладен, сравнено с проби от мозъка на мъртвата му сестра, потвърждава неговата самоличност на следващия ден. Дългото 193 см тяло е прибрано от американската армия и погребано в Северно Арабско море на борда на разрушителя USS „Carl Vinson“ според традицията на исляма.


Източници: crimelibrary.com, wikipedia.org

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253
The following two tabs change content below.
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
8 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Сосама Бил Гладен
Сосама Бил Гладен
06.04.2010 1:12

Много по-интересно би било, ако се напише една статия за хората които измислиха лъжата за 11.09.2001 г. Доколко са наред, психопати ли са и тнт. Лично аз смятам, че Осама и „заплахата тероризъм“ са измислица. За съжаление е трудно да се докаже това и при такава статия сайта веднага би отишъл в категория- теории на конспирацията. Но все пак би било интересно да има статии и за престъпниците които манипулират населението.

Roni
Roni
28.09.2010 23:59

Определено сте прав приятелю!!!
„11 септември“ беше една операция на ЦРУ, целяща оправдание за нападение на слаби икономически и политически страни, БОГАТИ НА ПЕТРОЛ.
По- късно ще се изфабрикува диклад на ЦРУ за наличие на оръжие за масово поразяване в Ирак, целящ същия ефект-ПЕТРОЛА
ВНИМАНИЕ!!!!
СЛЕДВАЩИТЕ КЪМ КОИТЕ ЩЕ СЕ ОТПРАВИ АРМИЯТА НА САЩ Е ИРАН!!!
ТОВА ЩЕ СТАНЕ МНОГО СКОРО!!!!

Москвич 412
Москвич 412
29.09.2010 1:00

И най-„фрапиращото“,е че в деня на удара най-богатите и най-влиятелните не са отишли по работа в световния търговски център.

subliminal
subliminal
19.10.2010 22:44

Ако искате да разберете истината за атентатите на 11 септември,гледайте филма Fahrenheit 9/11.

anonimen
anonimen
30.01.2011 14:29

Знаете ли,
Аз продължавам да мисля че атентатите от 11.09.2001 са истина. Дори американците не могат да изложат целия този народ който загина на такава голяма опастност. Това не са само конспирацията има и нещо повече от това, но изглежда вече е прекалено маловажно за някои хора да не споменаваме политиците. . .

Ивчо Ивчов
Ивчо Ивчов
17.05.2011 17:52

Ясно е, че подобна история за убийството на Осама много лесно може да се изфабрикува при положение,че тялото го няма! Работата е там,че още при самите атентати от 11-ти септември официалната версия страшно много си противоречи. Например сграда с такава конструкция никога не се е събаряла сама,въпреки,че в историята има и други удари на самолети в небостъргач. Поне 7 от обявените за атентатори се оказаха живи и здрави а някои от тях никога не са били в Америка! Смешно е,че сред развалините откриха паспорта на един от терористите, а в същото време черните кутии на самолетите бяха унищожени?! Досега не… виж още »

Анонимен Анонимник Анонимников
Анонимен Анонимник Анонимников
20.06.2011 18:46

ПАРАДОКС, но здравият разум категорично отхвърля уж рационалната официална правителствена версия за 9.11, а същевременно „хаховската“ конспиративна теория е много аргументирана и фактологически издържана. Не може да кажеш, че двигателите и корпусът на самолета са се стопили от високата температура, а същевременно е намерен паспортът на някой си Мохамед, който бил отвлякъл самолета. :))))))))))))))))))

mal3na
mal3na
08.09.2011 1:34

Аз не вземам страна по темата, но гледам че се интересуват хората и реших да ви споделя какво научих през последната година. Живея извън България и около мен има ужасно много мюсулмани от всякакви страни. Ето какво съм ги чувала да си говорят : Думата Талибан,(която използват за … мисля някои от хората които обвиняват в разни атентати) всъщност означавала студент. Това са студенти изпратени в афганистан да учат, мисля военни истории някакви. Другото което чух е, че Бин Ладен е бивш агент на ФБР и че бил мъртъв от момента, в който го обявиха за издирване. Според мюсулманите тук,… виж още »