Хамбали: Осама бин Ладен на Югоизточна Азия

Хамбали: Осама бин Ладен на Югоизточна Азия

Хамбали (роден като Ридуан Исамуддин) е бившият военен лидер на индонезийската терористична организация Джемаа Исламия, която е свързана с Ал Кайда. Той често е описван като “Осама бин Ладен на Югоизточна Азия”.

След бомбардировките в Бали през 2002 г., в които загинаха 202 души, той привлича вниманието на САЩ и е заловен при съвместна операция на ЦРУ и полицията в Тайланд. Понастоящем Хамбали се намира в затвора на американската военна база в Гуантанамо Бей в Куба.

Избран път

“Да се бориш срещу тероризма е като да бъдеш вратар. Дори да отбиеш по великолепен начин стотици удари, хората ще запомнят този, който пропуснеш.” – Пол Уилкинсън, британски учен.

Какво превръща един отдаден ислямски учен в опасен и кръвожаден терорист? В случая на Хамбали това може би са радикалните учения на неговите ментори или реакцията му на това, което възприема като “религиозна репресия” в родината му Индонезия през 70-те и 80-те години на ХХ век. И в двата случая той в крайна сметка се превръща в майстор на планирането и командването на смъртоносни атаки, разтърсили Югоизточна Азия и западния свят.

Хамбали, кръстен на Имам Хамбали – ислямски светец от VІІІ век – е роден като Енджеп Нурджаман на 4 април 1966 г. в Чианджур, Западна Ява, Индонезия. За истинското му име съществуват известни неясноти: познат е също като Ридуан Исамудин и Ридуан Исомудин.

Той е второто от тринадесетте деца в семейство, борещо се всекидневно с мизерията. Запознат е с Джемаа Исламия като тийнейджър и се превръща в сериозен ученик в своята ислямска гимназия “Ал-И’ана”. Покрай Джемаа Исламия се занимава с широк кръг от дейности, които, макар и радикални по същество, трудно могат да се считат за смъртоносни. Първоначално се потапя в Джемаа Исламия, просто за да разшири обучението си и да се превърне в истински мюсюлманин и верен последовател на избраната си вяра.

Джемаа Исламия се превежда като “ислямска общност” и представлява по-скоро мрежа от единомислещи лица, отколкото тясно сплотена група. След време Хамбали ще се опита да промени това. Самата Джемаа Исламия се развива от слабия съюз между ислямските фундаменталисти, свирепо противопоставящи се на “упадъка и корупцията” на Западния свят.

През 1969 г. един от висшите членове на групата на име Абу Бакар Башир започва да разгръща особено радикален клон на ислямския екстремизъм, наречен Дарул Ислям или “Ислямска Индонезия”.

Абу Бакар Башир
Абу Бакар Башир

Ученията на Дарул Ислям не могат да се нарекат нови; те циркулират из Югоизточна Азия още през 50-те години. Основната му догма е бунт, въоръжен или не, срещу подтисничеството на ислямската вяра от правителството на власт. Върховната му цел е да се свалят подтисниците и на тяхно място да се създаде ислямски фундаменталистки режим. Последвалите спорадични въстания са потушавани от съответните правителства, разполагащи с доста по-голяма военна сила от “бедните и потиснати” революционери.

Напълно невъзмутими, Башир и неговите последователи, сред които и Хамбали, се оттеглят в изгнание, за да се прегрупират. Създават пиратска радиостанция, чрез която да промиват мозъците на масите с Дарул Исляма, с надеждата така да привлекат още повече поддръжници.

Макар и бедни, последователите на Башир изглежда разполагат с достатъчно пари, за да си позволят радиоприемници, тъй като посланието му се чува нашир и надлъж и е прието от мнозина от “потиснатото” население. Окуражен от този възобновен интерес, Башир скоро събира достатъчно подкрепа, за да отвори на о-в Ява “специализирано” училище, чието мото гласи: “Смъртта в името на Аллаха е нашият най-висш стремеж”.

Башир отново се опитва да възроди своята мечта за революция и организира нови въстания, само за да бъде заловен и затворен. През 1982 г., след няколко години зад решетките, успява да избяга, надявайки се, че по време на отсъствието му неговата революция се е разраснала неимоверно. Случаят обаче не е такъв. Единственото, което се разраства, е омразата му към властите, които държи отговорни за упадъка на движението му.

Грандиозният план

След бягството си Башир отива в Малайзия и започва да набира нови последователи за своя джихад. Посланието му се разнася из Малайзия, Индонезия, Филипините и Сингапур и в крайна сметка събира достатъчно сили, за да създаде Джемаа Исламия.

На хартия Джемаа Исламия изглежда добре. Движението има много последователи из цяла Югоизточна Азия и Башир ги облъчва добре, но осъществяването на цялата кауза се оказва доста трудна работа.

В края на 80-те години безпаричният Исамудин се записва като доброволец в борбата срещу руската инвазия в Афганистан. Връща се в Малайзия през 1990 г. и вместо революционна сила, подготвяща се за свещена война, заварва неефективна група от мърморещи дисиденти. Той е прекарал много време в тренировъчните лагери на Осама бин Ладен в Афганистан и Пакистан и е станал сведущ в нечестивите методи на международния тероризъм. “Учил” е редом с величия като Рамзи Юсеф и Халед Шейх Мохамед.

Рамзи Юсеф
Рамзи Юсеф

Хамбали бързо забелязва, че макар да говори за джихад почти непрекъснато, Башир няма никаква представа как да изработи ефективен план. Чрез силните си връзки с Бин Ладен и Ал Кайда, Хамбали е в състояние да набере средства и други ресурси, необходими за изграждането и обучаването на мрежа от малки ислямски екстремистки клетки в Малайзия и в по-голямата част от Югоизточна Азия. Под ръководството на Бин Ладен започва да разпръсква своите идеи надлъж и нашир и бързо се издига до втори в командването на Башир.

Научи повече за:   Семейна "чест" 2: Убийството на Шафилия Ахмед

С издигането на Хамбали в Джемаа Исламия се разгръща и представата му за ислямска “супер държава”. Придържайки се към основните учения на Дарул Исляма, неговият план изисква свалянето на сегашните правителства и обединяването на терористичните групировки в Индонезия, Малайзия, Сингапур, Бруней, Филипините, Камбоджа и Тайланд. Една от тези групи е поддържаната от Бин Ладен клетка на Абу Саяф във Филипините.

Халед Шейх Мохамед
Халед Шейх Мохамед

ЦРУ изчислява впоследствие, че в случай на успех една такава организация би имала активна членска маса от повече от 400 милиона души, от които 75 милиона мъже, готови за военна служба. Благодарение на връзките си с Ал Кайда, тя също би разполагала с достъп до морските пътища в Южнокитайско море, които позволяват фактически неограничен достъп от Азия през Индийския океан до Индия,  Африка и Австралия.

През 1994 г., с финансовата помощ и подкрепата на Бин Ладен и Ал Кайда, Хамбали основава малка независима компания, наречена “Консоджая”. Привидно занимаваща се с “импорт-експорт”, структурата на “Консоджая” осигурява перфектно прикритие за планираните терористични дейности и легален начин за трансфериране на средства из Югоизточна Азия.

Осама бин Ладен
Осама бин Ладен

Един от директорите на компанията е Уали Хан Амин Шах, ветеран-муджахидин и опитен оперативен работник на Ал Кайда във Филипините, със силни връзки с Абу Саяф. Говори се, че той е изиграл важна роля в атаките на 9/11.

Финансите за поддръжка на Абу Саяф са внасяни във Филипините от Мохамед Джамал Халифа, шуреят на Осама бин Ладен. Основават също компания за “импорт-експорт”, наречена “Беневоленс Интернешънъл Корпорейшън” и създават няколко ислямски благотворителни фондации, чиято основна цел е дистрибуция на средства към индивидуални терористични групи, подготвящи се за атаките.

Ключови мишени

През 1994 г. Осама бин Ладен изпраща екип от опитни арабски терористи да подготвят атаки, насочени срещу интересите на САЩ във Филипините. Халифа дирижира операциите от името на шурея си. Важността на тази отделна група не може да бъде подценявана, тъй като Бин Ладен е изпратил най-добрите си оперативни работници, сред които Рамзи Юсуф, Халед Шейх Мохамед и Уали Хан.

Уали Хан
Уали Хан

Компанията на Хамбали е тази, която осигурява средства и оперативна помощ на клетката в Манила. Сред амбициозните проекти на групировката са убийствата на президента Бил Клинтън и Папа Йоан Павел ІІ. Заговорът срещу Клинтън бързо е изоставен, най-вече заради трудността му, но планът за покушение срещу Папата очевидно си е заслужавал усилията. Проектите вече са задвижени, когато през януари 1995 г. клетката е засечена от местната полиция.

По време на набега властите откриват документи, материали и компютърни файлове, очертаващи схемата на замисляната от терористите атака. Познат като конспирация “Божинка”, планът цели да се поставят бомби в 11 търговски самолета, отлитащи за САЩ, и експлозивите на борда да се задействат едновременно. Втората фаза изисква прилагането на вече твърде познатия сценарии с отвличане на самолет, който по-късно ще бъде разбит в Пентагона.

При арестите са заловени няколко членове на клетката, но Юсуф и Халид избягват и по-късно напускат страната. Уали Хан също е арестуван впоследствие, но бързо успява да избяга. През декември 1995 г. отново е заловен в Малайзия и екстрадиран в САЩ. Изправен е на съд заедно с колегата си Рамзи Юсуф и двамата получават доживотни присъди за планирането на “Божинка”.

Разследването не успява да разкрие участието на Хамбали и той има възможност да се прегрупира, прекарвайки следващите няколко месеца в набиране на хора и средства за следващата офанзива.

През 2000 г. Джемаа Исламия достига до нов стадии на развитие в терористичния свят, извършвайки множество бомбени атентати над християнски църкви из цяла Индонезия, убили 18 души и ранили сериозно още много хора. Скоро и други сгради стават мишена на терористите, като най-предпочитани са търговските центрове, офис сградите и правителствените сгради. През същата година Джемаа Исламия организира координирани атаки и в Сингапур и Индонезия.

Закариас Мусауи
Закариас Мусауи

По-късно Хамбали и Джемаа Исламия изиграват важна роля, подкрепяйки терористите от 9/11 в техните атаки над Световния търговски център и Пентагона. Разследването разкрива, че няколко от похитителите са пътували до САЩ през Малайзия, където Хамбали им е съдействал с подслон, средства и документи, необходими за издаването на паспорти. Един от по-известните терористи, на които е помагала Джемаа Исламия, е посочваният за “20-ия похитител на самолет Закариас Мусауи”.

Кървава кампания

Въпреки ключовите доказателства, свързващи Джемаа Исламия и Ал Кайда с атаките от 9/11, за тяхното издирване е направено твърде малко, тъй като САЩ са възпрепятствани в разследването си от своите слаби “работни отношения” с правителствата на Малайзия и Индонезия. Това се дължи на факта, че и двете страни са управлявани от ислямски правителства и нямат опит в борбата срещу тероризма и особено срещу Джемаа Исламия. Също така и двете страни са открито против Войната в Залива, водена от САЩ. Освен това Индонезия винаги енергично е отричала, че на територията й съществуват елементи на Ал Кайда, макар американското разузнаване отдавна да е доказало противното.

Чак през октомври 2002 г., когато терористите бомбардират нощен клуб в Бали, намиращ се в центъра на популярен туристически квартал, индонезийското правителство се чувства притиснато да намери отговорниците за атаката.

Разрушеният нощен клуб в Бали
Разрушеният нощен клуб в Бали

Само часове след атентата в Бали, местната полиция знае, че това е работа на Джемаа Исламия. Научават, че нападението е било предназначено за американските туристи, но вместо това над 200 невинни жертви, повечето от които австралийци, са разкъсани, осакатени и обгорени до неузнаваемост, когато двойната експлозия разтърсва “Сари Клуб” – популярно нощно заведение в Кута Бийч.

Научи повече за:   Шарл Сображ: Лукавият бикини-убиец

Още в началото на разследването индонезийските власти знаят, че това е дело на Хамбали. Синхронизацията на атаките, дълбочината на организацията и огромното количество амониево-нитратни експлозиви, говорят за обучени от Ал Кайда терористи. Знаят също, че Хамбали няма да стои спокойно, чакайки да бъде заловен: вероятно вече се радва отдалеч на своя успех.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: PetarLucyStefanTodorzornitsa
360
250

Хамбали е изчезнал вдън земя, но Башир продължава да проповядва публично своя джихад и полицията бързо залавя лидера на Джемаа Исламия. Поради липса на доказателства не се опитват да го обвинят за бомбардировките в Бали, а вместо това му повдигат обвинения за поредицата от бомбени атентати над християнски църкви в Малайзия отпреди две години.

Разполагат и с информация, че 2000-те нападения над църкви са били организирани от Хамбали. Това е потвърдено по-късно от журналисти на вестник “Тайм Азия”, които правят серия от интервюта и научават, че Хамбали не само е осигурявал средствата, оборудването и бомбаджиите, но и лично е набелязвал целите и е обучавал терористите.

С напредването на разследването става ясно, че нощният клуб в Бали е бил само една от мишените в книгите на Джемаа Исламия. В действителност над 21 тона амониев нитрат са били складирани на различни места с цел бъдеща употреба.

Макар дълбочината на отношенията между Ал Кайда и Хамбали да не е ясна, медиите бързат да го обявят за лидера на Ал Кайда в Малайзия и някои дори предполагат, че той “отговаря” за целия район на Югоизточна Азия.

Ловът

Ловът на отговорните за бомбения атентат в Бали започва само часове след експлозиите. Специален екип, съставен от над сто специалисти от цял свят, се рови в обгорелите останки в търсене на следи. Докато криминалистите си вършат работата, ЦРУ и останалите американски разузнавателни агенции също не седят безучастно и пускат пипалата си, за да съберат информация.

Главният фокус е поставен на Джемаа Исламия и на злокобния мозък, стоящ зад нея. Името на Хамбали бързо се изкачва начело на списъка. Телефоните на близките до организацията лица са подслушвани, информаторите са разпитвани, а ЦРУ, Федералната полиция на Австралия и Австралийската организация за сигурност и разузнаване сформират съюз и си разменят информацията, с която разполагат.

След 20 месеца и хиляди доклади най-накрая правят пробив. Един информатор казва на властите, че Хамбали е напуснал Индонезия и се е отправил към Тайланд през южен Китай. Веднага са поставени наблюдателни постове на всяка възможна точка за влизане в страната, но той успява да се промъкне незабелязано.

За щастие тяхната плячка става небрежна по пътя си. Разследващият екип открива, че когато се мести, Хамбали търси помощ от приятели и съмишленици, някои от които стари познайници на полицията и разузнаването. Властите започват да наблюдават тези контакти през следващите няколко седмици и успяват да сглобят един повтарящ се модел.

Най-сетне на 11 август в древния тайландски град Аютая, намиращ се на около 60 км от Бангкок, ловът идва към своя край. Хамбали е засечен две седмици преди това в жилищен комплекс и е държан под строго наблюдение, за да се научи повече за неговите съмишленици, преди да бъде заловен окончателно. Когато 20 тайландски полицаи нахлуват в едностайния апартамент на Хамбали, откриват там терориста, съпругата му и огромна сума пари, за която се предполага, че е осигурена от Ал Кайда.

За ирония, по време на ареста си Хамбали е облечен с джинси, тениска, бейзболна шапка и слънчеви очила – модното олицетворение на западната цивилизация, която уж толкова ненавижда. Освен това се е подложил на пластична операция и е гладко обръснат. Полицията конфискува от апартамента оръжия и експлозиви, подсказващи, че може би е планирал нова операция, въпреки статута му на беглец.

След ареста източници от американското разузнаване заявяват, че това е най-значителното залавяне на терорист след 9/11. Според тях Хамбали е не само “оперативният мозък” на Ал Кайда в Югоизточна Азия, но и “най-висшият представител на Осама бин Ладен в района”. Той е обвинен за участие в планирането на атаките от 9/11, бомбеният атентат в Бали и е посочен като човека, стоящ зад “многобройни други смъртоносни терористични инциденти”, сред които бомбардировката в хотел “Мариот” в Джакарта на 5 август, при която загиват 12 души.

Ценен улов

Според твърдението на друг задържан от САЩ алкайдец Хамбали е бил “натоварен с събирането на допълнителни екипи от похитители на самолети, с които да задвижи нова серия от атаки над американски мишени след 9/11”. Тези твърдения са подкрепени от други източници от разузнаването, като един висш служител заявява:

“Вероятно разполага с обширни знания за предишни и настоящи операции на Джемаа Исламия в САЩ и по света. Той е безмилостен терорист, възнамеряващ да убие колкото се може повече американци. Що се касае до Югоизточна Азия, той е лидерът на Ал Кайда там”.

Властите в Бангкок твърдят, че Хамбали е подготвял самоубийствен екип за атака над Конференцията за икономическо сътрудничество в Азия и Пасифика, която ще се проведе в града през октомври и на която ще присъстват президентът Джордж У. Буш и други световни лидери.

Научи повече за:   Джоузеф Кони: Най-търсеният човек в Африка

След залавянето на Хамбали вероятно ще последват и други арести. Полицията в Бангкок казва на репортерите: “Разполагаме със списък на много от неговите контакти, но чакаме потвърждението на ЦРУ, че те съвпадат със списъка на оперативните работници от Джемаа Исламия. Ако има съвпадение, ще работим по това докрай”.

Индонезия иска да съди Хамбали, а полицията в Малайзия няма търпение да разпита съпругата му в търсене на информация за дейностите на Джемаа Исламия и Ал Кайда. Говори се също, че Хамбали има втора съпруга, вероятно от Камбоджа.

След три месеца напрегнати разпити ЦРУ се сдобиват с над 3 000 страници с въпроси и отговори от учудващо приказливия Хамбали. ЦРУ запазват местонахождението му в тайна и отказват да осигурят достъп до затворника си, докато не довършат разпитите.

Едва в края на ноември от ЦРУ разкриват, че държат Хамбали в строго укрепената военна база, известна като “Кемп Джъстис”, на малкия британски остров Диего Гарсия, намиращ се на около 1 000 км от сушата.

Също тогава екип за борба с тероризма от Австралийската федерална полиция получава ограничен достъп до Хамбали. Те са съставили над 200 въпроса и нямат търпение да го разпитат за предполагаемите групировки на Джемаа Исламия, опериращи на територията на Австралия.

ЦРУ не позволяват директен достъп на Австралия до затворника, но се съгласяват да “им асистират в разследването”, като разпитват Хамбали от тяхно име.

Хамбали споделя с разпитващите, че операцията на Джемаа Исламия в Австралия е “най-малко развита от другите четири райони на организацията”, тъй като той и съмишлениците му не са успели да намерят начин за постигане на целта си на територията на страната.

Осъзнавайки, че най-вероятно Хамбали ги засипва с тонове лъжлива информация, целяща да ги заблуди и забави, разпитите продължават в същия дух и разкриват, че Джемаа Исламия е привлякла помощта на “двама индонезийци и малка мрежа от последователи” в Пърт, Мелбърн и Сидни, чиято задача е била набирането на средства за каузата.

Научават също, че австралийският контингент се наблюдава от индонезиеца Абдул Рахим Аюб, който се издирва от Австралийската федерална полиция след бомбардировките в Бали.

Хамбали дори си позволява да критикува оперативните работници на Джемаа Исламия в Австралия, заявявайки, че “не могат да се мерят” с примера, поставен от техните братя в Индонезия, Малайзия и Сингапур.

Въпроси и отговори

От разпитите на Хамбали изникват още повече подробности за планираните му мишени. Агентите от ЦРУ и ФБР научават, че двата хотела, набелязани за атаките, са “Мариот” и хотел “Конрад”. Двата са сред 16-те хотела резервирани за 21 световни лидери, които ще присъстват на Конференцията за търговска взаимопомощ.

Хамбали
Хамбали

Приемайки тази информация сериозно, агентите препоръчват да бъде засилена сигурността на двете места и също така предават информацията на тайландските власти. В резултат на това е започнато разследване за откриването на двете групировки, които според думите на Хамбали са сформирани специално за тези атаки.

Другата мишена, разкрита по време на разпитите, е Международното летище в Бангкок, като полетите към САЩ са сред предпочитаните цели.

Въпреки информацията, предоставена от Хамбали, все още не съществуват достатъчно данни за точния брой на членовете в регионалната мрежа на Джемаа Исламия. Грубите изчисления варират от няколко стотици до няколко хиляди, като се предполага, че мнозинството от тях се намират в Индонезия.

Анализаторите смятат, че, лишена от компетентните си лидери, Джемаа Исламия няма да бъде в състояние да извърши атаки над “мишени от голямо значение”, като правителствени сгради или чуждестранни посолства, но предполагат, че все още съществува риск някои самостоятелни клетки да ударят “леки” мишени от сорта на барове и нощни клубове.

Към тази заплаха се добавя и възможността, че друг способен лидер би могъл да заеме мястото на Хамбали. Според източници на ЦРУ трима такива мъже, наскоро избягали от филипински затвор, са повече от способни да “координират терористични атаки и дори да поемат лидерската роля”.

Понастоящем Хамбали се намира в затвора на американската военна база в Гуантанамо Бей в Куба.


Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: PetarLucyStefanTodorzornitsa
360
250
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички коментари