Юрий Леонидович Цюман: Черния чорапогащник

Юрий Леонидович Цюман: Ростовския ловец на чорапогащници

Юрий Цюман се сдобива с прякора “Черния чорапогащник” благодарение на своя фетиш към тази част от женското облекло. Той действал на територията на Таганрог в Ростовска област, точно когато се разглеждало делото на Андрей Чикатило и някои от “ловците” на Канибала от Ростов – следователят Виктор Бураков и психиатърът Александър Бухановски – се заели с издирването на Цюман.

Юрий Цюман е роден през 1969 г. в работническо семейство. След гимназията постъпил в професионално-техническо училище и започнал работа в завод. Общо взето това е цялата социална биография на Цюман.

Психологическата му биография е доста по-подробна. Юрий имал незавидно и много трудно детство – подобно на неговите колеги Чарлз Менсън и Хенри Лий Лукас. Родителите му били хронични алкохолици, които живеели в мизерия и постоянни скандали. Бащата садист пребивал сина си за нищо, а майката го заплашвала със смърт за непослушание. Освен това, както се случва в семействата на много млади маниаци, в дома на Цюман господствал двойният морал – родителите му му налагали жестоки пуритански правила, а в същото време всеки от тях бил грешник по своему – бащата бил съден неведнъж за кражба, а когато заболял и легнал безпомощен на легло, майката започнала да води любовниците си вкъщи и да се сношава с тях пред очите на малкия Юрий.

Не е учудващо, че Цюман се превърнал в параноик и “смотаняк” – пасивен и мълчалив. Ставал агресивен под въздействието на алкохол (наследство от родителите му) и в отношенията си с жените бил комплексиран и истеричен. Една от неговите приятелки го напуснала заради друг мъж, което го накарало да предприеме опит за самоубийство. Той се считал за “експерт в сексуалните техники”, макар първият му сексуален опит да се увенчал с неуспех. Приятелката на Цюман споделя, че още тогава той се възбуждал от черните чорапогащници.

Научи повече за:   Ед Гийн: Видео биография

Освен това Цюман не можел да живее без филми с насилие и не пропускал нито един трилър по кабелната телевизия, която си прокарал единствено заради това. Телевизията изиграла една от главните роли във възпитанието на Цюман като маниак, заедно със семейството му и алкохолизма. Той четял не толкова “опасни” книги – фантастика и приключенски романи – и се славел като интелигентен човек.

И ето, че се случило първото убийство. Цюман вървял в нетрезво състояние по улицата и нападнал първото срещнато момиче. Първоначално тя му оказала съпротива, но се изморила от борбата и казала: “Защо се въргаляме тук? По-добре да отидем у нас” – с надеждата, че у дома й ще има някого. Но нямало никого. Цюман я вързал, изнасилил, удушил и на тръгване подпалил жилището, като взел със себе си сребърните прибори.

“Прииска ми се жена. Изнасилих я и я убих” – казал той по-късно.

Първото убийство не получило голям отзвук. Но цял Таганрог бил потресен от следващото убийство на Цюман – 16-годишната студентка Анна Линербергер, чийто труп бил открит на 13 май 1990 г. в една алея близо до дома й. Цюман пребил момичето, изнасилил го и го удушил със собствената му блуза. Взел дрехите и обиците й и оставил трупа само по черен чорапогащник – неговата “визитна картичка”.

Скоро (след 6 дни или 2 седмици, според различните източници) бил открит трупа на 15-годишната Ирина Ревякина – в недостроена баня недалеч от дома й. И този път от жертвата били откраднати дрехите и ценностите, като бил оставен само черният й чорапогащник.

Научи повече за:   Джеси Померой: Демона с мраморното око

След този случай жените в Таганрог спрели да носят тъмни чорапогащници и единствено служителките от следствието се обличали с тях с надеждата, че маниакът ще захапе стръвта. Това не се случило.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: Sophia 🍺 GattaNegra 🍺 Karmen 🍺 ?ME 🍺 Nelimira 🍺
Дарители: OrlinAleksandarKalinaNadezhdaNadezhda
350
222

Последвал дълъг застой и чак в края на септември Цюман изнасилил и убил 20-годишната работничка в завод Олга Кудимова. Този път поради неизвестна причина, той не успял да я съблече до край, но все пак оставил черния чорапогащник на трупа.

По-късно Цюман признава:

“Манипулациите с чорапогащите ми действаха като възбуждащ фактор, а женските крака, обути в тях, ми изглеждаха много привлекателни. Когато момичето беше вече мъртво, възбудата и гневът ми изчезваха и настъпваше облекчение”.

Последната, пета жертва на Цюман, станала Олга Новикова, при чието убийство черният чорапогащник послужил не само като сексуален фетиш, но и като способ за удушаването й.

Целият град следял развитието на събитията. Няма смисъл да се изброяват всички следствени мероприятия, но за обща представа е необходимо да споменем, че били проверени всички мъже на възраст от 20 до 40 години в града, съвещанията на Главно следствено управление се провеждали всеки ден, психиатърът Бухановски изработил психологически портрет на убиеца и отправил към него призив от ефира на телевизията (необикновена постъпка за онова време). Всичките тези мерки не донесли резултат.

Цюман се издал сам. Погубила го собствената му непредпазливост. След последното си убийство, извършил още две нападения и при второто бил задържан съвсем случайно. Опитвал се да притисне жертвата си в един тъмен проход, но тя се разкрещяла с всичка сила, а наблизо имало много оживена автобусна спирка. Оперативните служители проверили задържания хулиган, както проверявали и всички други подозрителни личности. Разполагали с кръвната група на маниака, с образци от косата му и, най-главното, с отпечатъци от пръстите му. Оказало се, че уликите съвпадат напълно със случайно задържания изнасилвач.

Научи повече за:   Луис Алфредо Гаравито: Звяра от Колумбия

Първоначално Цюман се молел да го разстрелят, но след това започнал да симулира невменяемост. Въпреки усилията си получил смъртна присъда. Разкайвал се за стореното и молел за снизхождение, но всичко било напразно. Но тогава в Украйна бил наложен мораториум върху смъртното наказание, (който Чикатило не успял да дочака), и маниакът щял да остане в затвора до края на дните си. В телевизионно предаване Черния чорапогащник казва: “По-добре смърт, отколкото доживотен затвор”.

———————————————————————————————————————————————

Източник: serial-killers.ru

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: Sophia 🍺 GattaNegra 🍺 Karmen 🍺 ?ME 🍺 Nelimira 🍺
Дарители: OrlinAleksandarKalinaNadezhdaNadezhda
350
222
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

4
Напиши коментар

avatar
4 Дискусии
0 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
4 Автори на коментари
Нурия ГалетичSaphira-SelectaМосквич 412марес Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
марес
Гост

Na edno i sasto miasto,4ikatiloto i toia prostak!!

Москвич 412
Гост
Москвич 412

Да само че този е “дребна риба” сравнение с Чикатило и въпреки всичко,разстрела е решението за такива както има една поговорка “Добитъка се учи с бой,с добро се виде,че не става”

Saphira-Selecta
Гост
Saphira-Selecta

Нито разстрел, нито летална инжекция подкрепям като хуманни методи…..Не може някои индивид които е отнел дузина животи да му организират толкова приятно и не-мъчително изпращане в отвъдното.Пък и повечето от тях нямат пряки опасения от това да умрат.
Най-добре щеше да е, ако за тяхната екзекуция се взимаше мотив от най-тежкото престъпление което са извършили и им бъде приложен на самите тях.Мисля, че така ще бъдат и по страхливи за напред защото почти не съществуват хора които да имат симпатии към болката!

Нурия Галетич
Гост

Този съвсем е откачил! Но родителите имат вина за неговото възпитание.Тъй като са алкохолици и филмите,които е гледал….Просто …. не знам какво да кажа вече.