Робърт Хансън: Ловецът на хора от Аляска

Робърт Хансън: Ловеца на хора от Аляска

Този сериен убиец и хлебар от Аляска отвлича местните стриптизьорки и проститутки и ги закарва в своята усамотена хижа. Там изнасилва и изтезава жените, а после ги пуска голи в гората, давайки им известна преднина. После тръгва след тях, въоръжен с ловджийски нож и пушка за едър дивеч, преследвайки ги като диви животни.

Неочаквана находка

Мотото на Аляска гласи „На север към бъдещето“, но всеки, който е бил там, вероятно ще ви опише щата като последното диво кътче в САЩ. Въпреки че е най-големият щат в страната, населението му наброява едва 739 795 души. Аляска е единствена по рода си на земята. Природата й предлага красиви океански крайбрежия, буйни реки, великолепни планински върхове, прочути ледници, умерени дъждовни гори и изобилие от дивеч.

Реката Ник е предпочитано ловно място за ловците на трофеи. Намиращо се само на 40 км от град Анкоридж, лъкатушещото дефиле – издълбано от праисторически ледници – е идеалното място за лов на планински кози, овни на Дал, черни мечки и лосове. На 12 септември 1982 г. двамата полицейски служители Джон Дейли и Оди Холоуей решават да прекарат почивния си ден в лов край река Ник.

Двамата мъже нямат много късмет в намирането на плячка и когато се смрачава, решават да си вървят. Пътят е труден, но те са добре запознати с района и минават напряко през широк пясъчен насип. Приближавайки се към реката забелязват, че от пясъка стърчи ботуш. Полицаите се доближават да погледнат и с ужас установяват, че от пясъка се показва частично разложена кост. Щом осъзнават за какво става въпрос, двамата запомнят добре мястото и се връщат в лагера си.

Начело на разследването е поставен сержант Роли Порт. Преди да извади тялото, той нарежда то да бъде фотографирано от всеки възможен ъгъл, след което внимателно го преглежда, преди да го сложат в чувала. Сетне буквално пресява пясъка около трупа в търсене на улики. Това му отнема няколко часа, но резултатът си заслужава усилията. Порт се натъква на гилза от .223-калибров куршум. Той е запознат с този тип муниции и знае, че се използват за мощни пушки от типа на M-16, Mini-14 или AR-15.

Аутопсията установява, че жертвата е жена с неустановена възраст, мъртва от около шест месеца. Причината за смъртта й са три огнестрелни рани от .223-калиброви куршуми.  По останките са открити бинтове, което навежда детективите на мисълта, че очите на жертвата са били закрити по време на смъртта й. След малко повече от две седмици тялото е идентифицирано като 24-годишната Шери Мороу – танцьорка в бар „Дива череша“ в центъра на Анкоридж. Тя е видяна за последен път на 17 ноември 1981 г. Според нейните приятели се е готвела да се срещне с мъж, който й е предложил 300 долара, за да позира за снимки.

Шери Мороу
Шери Мороу

„Ани от Еклутна“

Полицията в Анкоридж има тревожното предчувствие, че убийството на Шери Мороу не е изолиран инцидент. През последните две години внезапно са се увеличили сигналите за изчезнали лица, повечето от които стриптизьорки и проститутки. Преди откриването на трупа тези сигнали не са разследвани особено усърдно. Проститутките са самотници и често пътуват от град на град, само за да се появят отново години по-късно. Дори да има връзка между тези изчезвания, детективите не искат да улесняват убиеца. Запазват съмненията си в тайна от медиите.

Детектив Лайл Хогсвен е натоварен със задачата да установи дали убийството на Шери Мороу е единичен инцидент. Щатската полиция и управлението в Анкоридж започват да обменят информация и да сравняват бележките си. Първата индикация за възможна връзка е забелязана в два неразкрити случая от 1980 г. В първия от тях строителен работник е изкопал частичните останки на жена край пътя „Еклутна“. Животните са отнесли по-голямата част от трупа и на местопрестъплението почти няма улики. Жертвата никога не е идентифицирана и получава псевдонима „Ани от Еклутна“. По-късно през същата година в чакълена яма е открито още едно тяло. Тази жертва е идентифицирана по-късно като местната стриптизьорка Джоан Месина. За съжаление, тялото й е доста разложено и не предоставя никакви улики.

Реконструкция на лицето на "Ани от Еклутна"
Реконструкция на лицето на „Ани от Еклутна“

С минаването на месеците надеждата за залавянето на убиеца започва да се стопява. Но всичко се променя в нощта на 13 юни 1983 година. По-рано същата вечер шофьор на камион, минаващ през града, забелязва на пътя изпаднала в паника млада жена, размахваща ръце, опитвайки се да го спре. От китката й виси чифт белезници, а дрехите й са разкъсани. Тя казва на тираджията, че някакъв мъж я преследва и го помолва да я откара в мотел „Биг Тимбър“. Оттам се обажда по телефона на сводника си. През това време тираджията потегля право към полицията в Анкоридж, за да съобщи за инцидента.

Джоан Месина
Джоан Месина

Когато пристига в мотела, полицай Грег Бейкър заварва момичето все още само и с белезници. Тя му разказва необикновена история. На улицата, където е работила като проститутка, я е приближил около 40-годишен рижав мъж, който й е предложил 200 долара за орален секс. Естествено тя се е съгласила, но по средата на акта мъжът е щракнал белезниците около китката й и е извадил оръжие. Казал й е, че ако му съдейства, няма да я убие. След това е потеглил към къщата си в Мълдуун – заможен район, недалеч от града. Когато са пристигнали, я е изнасилил брутално, хапейки я по зърната на гърдите и дори е заврял чук в нея. След кратка почивка мъжът е казал, че ще я закара със самолета си до своята хижа в планината, където щял да я пусне, ако се държи добре. При пристигането им на летището похитителят я е вкарал в малък самолет и е започнал да го товари с провизии. Младата жена е осъзнала, че е изпаднала в сериозна беда и че мъжът вероятно ще я убие, когато стигнат в хижата му. Изчакала е да й обърне гръб, изритала е вратата с крак и е побягнала. Той се е опитал да я преследва, но се е отказал, когато я е видял да стопира камиона.

Научи повече за:   Доналд Гаскинс - Дребосъка: Сериен убиец, сексуален садист и канибал

Появява се заподозрян

След като взимат официалните й показания в полицейското управление, детективите закарват младата проститутка на летище „Мерил Фийлд“, където я е отвел похитителят й. Надяват се, че ще може да разпознае самолета му. Докато карат през малкото летище, тя забелязала синьо-бял самолет „Пайпър Супер Къб“, с номер на опашката N3089Z, и заявява, че това е самолетът. Проверката установява, че той принадлежи на Робърт Хансън, живеещ на улица „Олд Харбър Роуд“.

Полицай Бейкър и колегите му оставят жената в болницата и се отправят право към дома на Хансън. Той се вбесява, когато му излагат обвиненията на проститутката. Заявява, че никога не е срещал момичето и предполага, че вероятно се опитва да измъкне пари от него. Цялата история е абсурдна. „Не можеш да изнасилиш проститутка, нали така?“ – казва той. Казва още, че съпругата и двете му деца са на почивка в Европа и че е прекарал цялата вечер с двама приятели. Приятелите му потвърждават неговото алиби и срещу Хансън не са повдигнати обвинения.

Точно когато нещата започват да утихват, детективите са извикани на мястото на друга зловеща находка. На 2 септември 1983 г край река Ник е открито още едно тяло. Останките са частично разложени и погребани в плитък гроб. Жертвата, по-късно идентифицирана като 17-годишната Пола Голдинг, е стриптизьорка и проститутка от Анкоридж. Изчезнала е преди около пет месеца. Аутопсията показва, че е била застреляна с .223-калиброво оръжие.

Пола Голдинг
Пола Голдинг

Детективите вече са убедени, че си имат работа със сериен убиец и се обръщат за помощ към ФБР. Полицията в Аляска не за първи път се сблъсква със сериен убиец. В периода между 1979 г. и 1981 г. Томас Ричард Бъндей убива най-малко пет жени в района на Феърбанкс. Когато полицията най-накрая установява кой е убиецът, той вече е изчезнал. Само час след издаването на заповедта за ареста му, той извършва самоубийство, забивайки мотора си в един камион.

ФБР е известно с упоритото си разследване на серийни убийства и всички са съгласни, че помощта му е необходима. В отговор на молбата за съдействие на полицията в Анкоридж, ФБР изпраща легендарния специален агент Джон Дъглас в Аляска. Много от местните полицаи смятат, че Робърт Хансън е техният човек и с нетърпение очакват да споделят съмненията си с Дъглас.

Затягане

Джон Дъглас съставя първоначалния си профил на възможния извършител. Според него той предпочита проститутките и стриптизьорките, тъй като повечето от тях са волни птици и изчезването им обикновено остава незабелязано. По настояване на местните власти Дъглас проучва миналото на Робърт Хансън. Взима си бележка за факта, че той е нисък на ръст, с дълбоки белези от шарка и със сериозен говорен дефект. Дъглас предполага, че като малък е бил жестоко подиграван от своите връстници заради нелицеприятния си външен вид. В резултат на това има ниско самочувствие, което вероятно е причината да избере да живее в този усамотен район. Според Дъглас насилието над проститутките е начин за извършителите да си отмъстят на жените като цяло. Ако Хансън е убиецът, той вероятно ги използва точно за това. Няколко от детективите познават Хансън и разказват, че е известен в района като отличен ловец. Спечелил е репутацията си, убивайки овен на Дал с арбалет. Дъглас допуска, че вероятно той се е отегчил от лова на лосове и мечки и е обърнал вниманието си към по-интересна плячка. Споделя с разследващите, че ако е убиецът, Хансън вероятно запазва сувенири от жертвите си.

Единственият начин да проверят дали той е техният заподозрян е да намерят дупка в алибито му. Дъглас подозира, че неговите приятели лъжат и окуражава полицаите да ги заплашат, че ще повдигнат срещу тях обвинения за съучастничество. Сержант Глен Флот решава да прибере мъжете за разпит. Стратегията проработва и двамата мъже си признават, че не са били с Робърт Хансън в нощта на отвличането на младата проститутка. Детективите научават още, че Хансън е извършвал застрахователни измами. На няколко пъти е съобщавал за обир в дома си, но в действителност сам е криел откраднатите вещи в мазето си. След като научава за измамата му, Флот се отправя към съдията и издейства осем заповеди за обиск на имуществото му.

Робърт Хансън
Робърт Хансън

На 27 октомври 1983 г. детективите пристигат в службата на Хансън и поискват от него да дойде с тях в управлението за разпит. Той дори не пита защо е нужно това и се съгласява да ги придружи. Междувременно два екипа криминалисти претърсват дома и самолета му. В къщата му са открити доста оръжия, но нищо, което да го уличава в убийствата. Точно когато вече ще се откажат, един от полицаите открива малко скривалище в гредите на тавана. В него има пушка „Ремингтън“ 552; 7 мм. пистолет „Томпсън“; въздушна карта, на която са отбелязани определени места; най-различни бижута; изрезки от вестници; пушка „Уинчестър“; шофьорска книжка и най-различни документи за самоличност, някои от които принадлежат на убитите жени. Сред тези уличаващи предмети е открито и най-солидното доказателство – .223-калиброва пушка „Mini-14“.

Научи повече за:   Джефри Дамър: Чудовището от Милуоки

Миналото на убиеца

Робърт Кристиан Хансън е роден на 15 февруари 1939 г. в Естървил, щата Айова, в семейството на датския хлебар Кристиан Хансън и неговата съпруга Една. Детството му е трудно. Баща му е много строг и настоява синът му да работи дълги часове в семейната хлебарница. По-дребен е на ръст за възрастта си и през целия пубертет лицето му е обсипано с язви от акне. Впоследствие нарича лицето си „една голяма пъпка“. Робърт е левак по рождение, но родителите му го заставят да използва дясната си ръка. Според него самия стресът от това е засилил още повече лекото му заекване. Има много малко приятели в училище и скоро след завършването си се присъединява към запаса на армията. След като получава основното си обучение, трябва да отделя по една седмица в месеца за военна служба. Останалото време прекарва, работейки в пекарната на баща си и понякога се явява като доброволен инструктор по строева подготовка в полицейското училище в град Покахонтас. През 1960 г. се влюбва и се оженва за едно местно момиче.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253
Снимка от годишника на Хансън
Снимка от годишника на Хансън

Първата сериозна криминална проява на Робърт Хансън се случва на 7 декември 1960 г. За да си отмъсти за обидите, нанесени му от хората в Покахонтас, той подпалва гаража с училищните автобуси. За негово нещастие е предаден от свой приятел и е осъден на три години затвор. Засрамена от действията му, неговата съпруга незабавно подава молба за развод. Освободен е предсрочно само след 20 месеца, въпреки че е определен като „инфантилен“.

Скоро след освобождаването си среща друга млада жена. Двамата си допадат и се оженват през есента на 1963 г. През следващите няколко години Хансън сменя работата си и на няколко пъти е арестуван за дребни кражби. През 1967 г. решава, че е време да започне нов живот и заминава за Аляска.

Анкоридж изглежда като идеалното място за бягство. Жителите му се отнасят добре към Хансън и скоро той се сдобива с репутацията на отличен ловец. Преследва овни на Дал, вълци и мечки с лък и стрела. През 1969, 1970  и 1971 г. успява да включи четири животни в Книгата за ловни рекорди „Поуп енд Йънг“.

Но добрият му късмет не продължава дълго. През 1977 г. е арестуван за кражба на верижен трион и осъден на пет години затвор. След задължителната психиатрична оценка затворническият психиатър заключава, че той страда от „биполярно разстройство“ и поисква съдът да го задължи да взима литий, за да контролира честата смяна на настроенията си. Но такава заповед не е издадена и той е освободен след една година в затвора.

В началото на 80-те години Хансън съобщава за грабеж в дома си, което му осигурява 13 000 долара от застраховката. Скоро след това отваря своя собствена пекарница. В този момент той и съпругата му вече имат две деца и проблемите му със закона отдавна са забравени. Бизнесът му върви отлично и той е смятан за преуспял и уважаван член на обществото.

Сделката

Озовавайки се в полицейското управление, Хансън отрича всякаква връзка с убийствата. След кратка игра на котка и мишка се изморява от обвиненията и иска адвокат. Тогава е арестуван и срещу него са повдигнати обвинения в нападение, отвличане, нападение с оръжие, кражба и застрахователна измама.

Робърт Хансън под арест
Робърт Хансън под арест

На 3 ноември 1983 г. срещу Хансън са издадени четири обвинителни акта : нападение от първа степен и отвличане, пет обвинения за притежание и незаконна употреба на оръжие, кражба и застрахователна измама. Прокуратурата все още очаква резултатите от балистичния тест на пушката му, така че решава да отложи обвиненията в убийство. Той пледира за невинен по всички обвинения. Гаранцията му е определена на половин милион долара.

Резултатите от балистичната експертиза са готови на 20 ноември 1983 г. Криминалната лаборатория на ФБР във Вашингтон, окръг Колумбия, установява, че гилзите, намерени на местопрестъпленията, са изстреляни от пушката на Хансън.

Виждайки планината от доказателства, трупащи се срещу него, той осъзнава, че шансовете му да спечели делото са минимални. Затова кара адвоката си да му уреди среща с окръжния прокурор на Анкоридж Виктор Крум, който му предлага сделка. В замяна на пълните му самопризнания, ще бъде съден само за четирите известни престъпления и ще излежи присъдата си във федерално заведение, вместо в строго охраняван затвор. Той неохотно се съгласява с тези условия.

Научи повече за:   Артър Шоукрос: Удушвача от Дженеси Ривър

След като двете страни подписват споразумението, Хансън започва да описва метода си на отвличане:

„Изваждах оръжието си и произнасях стандартната реч: „Виж сега, ти си професионалистка. Знаеш, че това, което вършиш носи рискове. Ако правиш точно каквото ти казвам, няма да те нараня. После ще си спомняш за случилото се, като за неприятен опит и ще си по-внимателна следващия път, когато решаваш с кого да тръгнеш“.

Опитвах се да се държа твърдо, за да ги стресна колкото се може повече. Още преди да започна да говоря, ги сграбчвах за главата и опирах оръжието си в лицето им, за да ги накарам да се чувстват безпомощни и уплашени. Може би и при вас процедурата е такава – винаги се опитвате да овладеете ситуацията, за да не излязат нещата от контрол. Може би съм гледал твърде много полицейски сериали по телевизията, знам ли?“.

Хансън обикновено е качвал жертвите си на самолета и ги е отвеждал в своята горска хижа. Там жестоко е изнасилвал и е изтезавал жените. След това ги е събличал голи, понякога е завързвал очите им и ги е пускал в гората. Давал им е известна преднина и после е тръгвал след тях, въоръжен с ловджийския си нож и мощната си пушка. Описвайки лова си на полицаите, той казва, че преживяването е същото, като „да преследваш овен на Дал или мечка гризли“.

Самолетът на Робърт Хансън
Самолетът на Робърт Хансън

Завършек

Когато изслушват признанията на Робърт Хансън, полицаите не могат да не се сетят за известната книга „Най-опасната игра“ на писателя Ричард Конъл. Историята разказва за трима корабокрушенци, озовали се на неотбелязан на картите остров, където попадат на руския граф генерал Заров. Първоначално групата е доволна, че е намерила жив човек на острова, но тяхното щастие се превръща в ужас, когато осъзнават, че корабокрушението не е било инцидент и че добрият генерал ги е примамил тук, за да може да ги преследва като диви животни. До началото на 80-те години историята на Ричард Конъл е единствено продукт на въображението на своя автор. Тогава се появява Робърт Хансън и пресъздава книгата в реалния живот.

Жертви на Хансън
Жертви на Хансън

Към края на разпитите Хансън получава пред себе си голяма въздушна карта на района. Той отбелязва на нея 15 гроба, 12 от които са неизвестни за разследването. Детективите решават да го вземат със себе си, за да им покаже лично местата. На следващия ден той е качен на голям военен хеликоптер. До края на деня отвежда полицията до лобните места на 12 неизвестни жени.

На 18 февруари 1984 г. Робърт Хансън пледира за виновен в убийствата на Пола Голдинг, Джоан Месина, Шери Мороу и „Ани от Еклутна“. Седмица по-късно получава доживотна присъда, плюс 461 години затвор без право на помилване. Изпратен е във федералния затвор в Луисбърг, Пенсилвания.

През 1988 г. Хансън е върнат в Аляска и се превръща един от първите обитатели на новия изправителен център „Спринг Крийк“ в Сюърд, където остава до смъртта си. Скоро след неговото осъждане Книгата на ловните рекорди премахва името му от регистрите си. Семейството му се опитва да остане в Аляска, но след две години на непрекъснат тормоз, съпругата му подава молба за развод и напуска щата завинаги.

Трофей на Хансън
Ловен трофей на Хансън

Приликите между ловците на трофеи и серийните убийци са очевидни. Също като серийните убийци, ловците грижливо и целеустремено планират убийствата си. Внимателно решават къде и как ще убият животното, избирайки неговия район на местообитание и определено оръжие за целта. Другото общо между тях е желанието им да събират трофеи и сувенири от убийствата си. Серийният убиец прибира вещите или частите от телата на жертвите си, воден от почти същата причина, която кара ловецът да закачи главата или рогата на улова си на стената – за да има трофей от успешния край на лова.

Робърт Хансън умира от естествена смърт на 75 години около 01:30 часа през нощта на 21 август 2014 г. в регионалната болница в Аляска.


Източник: trutv.com

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253
The following two tabs change content below.
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
6 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Legion
Legion
05.10.2010 15:14

В продължение на темата: Наистина, разликата между ловец и сериен убиец е минимална и сес ъстои в това, че съществата без ЕГН имат по-малко права, следователно отнемането на техен живот не носи правни последици, освен ако не е сезон и няма рарешително, тогава може и да глобят злобара. Обаче отнемането на живот без определена цел си е убийство, независимо дали е коза или човек. А относо израза за целта – за религиозни цели се правят най-много убийства по света, за целта на запазване на спокойствието се допуска да бъдат убивани хора. Та – отнемане на живот не е табу в… виж още »

Марко Поло
06.10.2010 12:52

Мм целенасочено ще те закова на стената във вас. Защото ли… ? Живея до теи вдигаш много шум, нервозен съм прекарвам по 18ч. в интернет и ме дразниш, за перфектния завършек решавам да те убия … Имам цел, мотив но не е оправдано… Как може да има определена цел убийството и да е оправдано … ? Само не почвай със смъртната присъда, доста бързо избавяне от мъките на които би могло да бъде подложено подобно животно от човешки произход !

Saphira-Selecta
Saphira-Selecta
21.02.2012 22:05

Мисля, че точно по този случай бях гледала един филм….но го хванах по средата и не научих името му.В него се разправя за същия обезумял тип които подмамва проститутки и след гаври ги пуска като диви животни за да ги ловува.там пък оцелялото момиче се посвети на обратна кауза и самата тя започна да подбира по груби мъже и да ги оправя с куршум.

Антони
Антони
09.09.2013 13:21

Гледайте филма Замръзналата 2013 с Никълас Кейдж , точно по този случай е,филмът е посветен на жертвите .Страхотен е филма „The Frozen Ground“

Калоян
Калоян
02.12.2015 3:04

Даа The Frozen Ground е филма и е много як Джон Кюсак е ролята на килара

Vesi
Vesi
21.07.2017 1:53

Legión,само колко истина има в думите ти.За съжеление си абсолютно прав,де да можеше това да се промени.