Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт Стрийт

Суини Тод: Бръснаря демон от Флийт Стрийт

Много време преди да се появи Джак Изкормвача съществува легендата за Бръснаря демон от Флийт Стрийт, като повечето хора смятат, че това не е нищо повече от легенда. От XVIII век насам легендата успява да завладее въображението на почитателите на страшното и необяснимото, появявайки се в серия от евтини книжки и списания в миналото, а след това e пресъздадена в мюзикъла на Стивън Зондхайм, който се играе години наред на сцената на Бродуей. През 2007 г. този мюзикъл стъпва на големия екран под умелата режисура на режисьора Тим Бъртън и великолепната игра на Джони Деп и Хелена Бонъм Картър. Така Суини Тод се превръща от местна легенда в един от най-прочутите злодеи в света.

Предполага се, че истинският Суини Тод е роден през 1748 г. и е бил единствено дете на бедните алкохолици. По онова време Лондон е потънал в болести, мръсотия, мизерия и поквара и младият Тод израства, работейки заедно с родителите си в текстилните фабрики. Баща му и майка му изчезват при загадъчни обстоятелства и на 14-годишна възраст Тод е арестуван за дребна кражба и изпратен в затвора Нюгейт; това всъщност е проява на милосърдие, тъй като повечето деца крадци по онова време са обесвани за престъпленията си.

“Чуйте историята на Суини Тод.
Той беше блед и с поглед жесток.
Бръснеше лицата на разни господа,
които сетне изчезваха без следа.
Малцина видяха неговия възход –
на Суини Тод,
Бръснарят демон от Флийт Стрийт.”

– “Балада за Суини Тод” из мюзикъла “Суини Тод” на Стивън Зондхайм.

Истинският Суини Тод

Бръснарят демон Суини Тод е английският Торбалан: приказен герой, използван, за да плаши непослушните малки деца. Британските палавници са заставяни да се държат прилично под заплахата, че ще бъдат дадени на Суини и ще свършат като плънка за пай.

Суини реже гърла на театралната сцена
Суини реже гърла на театралната сцена

За мнозина Бръснарят демон, използващ хитроумно изработен стол с дупка в пода, за да се отървава от закланите си клиенти, не е нищо повече от градска легенда. В края на краищата всички събития свързани с тази история са крайно невероятни. Неговите подвизи подклаждат най-първичните човешки страхове: да бъдеш нападнат, когато си най-уязвим и да бъдеш сервиран като храна, или да ядеш човешко месо без да подозираш. На кого не се е случвало да седне в бръснарския стол и да не потръпне щом усети наострения бръснач опрян в шията си? Или да отхапе от хамбургера и да се зачуди за произхода на косъма, намерен в него? Така години наред легендата за Суини Тод се предава от поколение на поколение, а хората я приемат за чиста измислица.

Но повечето митове и легенди произлизат от действителни събития и Суини Тод не прави изключение от това правило. Наистина някога е съществувал луд бръснар, който наистина е използвал трап в пода и наострен бръснач, за да обира и убива клиентите си, повечето от които свършват като плънка за пай. Обширното и старателно проучване на автора Питър Хейнинг доказва това без съмнение. Животът и подвизите на Тод съвсем не са така романтични, както ги описва Зондхайм, но кой ли би платил да гледа филм или мюзикъл за психопатичен сериен убиец, ако в историята няма нищо друго освен кръвопролития?

Стивън Сондхайм
Стивън Зондхайм

Това, което следва, е истинската история за Бръснаря демон от Флийт Стрийт. В живота и времената на Суини Тод няма нищо романтично или мелодраматично. Той е един аморален и жесток човек, жадуващ за пари и готов да убива, за да ги получи.

Дълбока, черна яма

“Има място на света като дълбока, черна яма.
И най-гнусната сган я населява.
Моралът тук не струва пукната пара,
и Лондон се нарича тя.”

– “Няма друго място като Лондон”, из мюзикъла “Суини Тод” на Стивън Зондхайм.

Животът в Лондон през XVIII век е меко казано мизерен. С развиването на индустриалната революция преселници от провинцията прииждат в столицата в търсене на работа и градът, току-що отърсил се от чумата, е неподготвен и на държавно и на морално ниво за огромния наплив от хора. Бедността и упадъкът са широко разпространени, а разделението между класите по-ясно от всякога.

В зората на индустриалната революция в Лондон има основно три класи: дворяните с титли и земи, търговците и собствениците на работилници и фабрики, и работническата класа, която е най-голяма от трите. Нейните членове работят във фабриките и магазините, или слугуват на другите две класи. Под всички тях мизерстват отхвърлените от обществото просяци, крадци, проститутки и престъпници. Да се изкачиш нагоре по стълбицата е рядкост, а слизане лесно и мнозина от работническата класа са заставяни от съдбата да се превърнат в просяци и крадци.

Бедните улици на Лондон
Бедните улици на Лондон

Макар градът да успява да оцелее след чумата през XVII век, болестите продължават да върлуват в Лондон заради лошите санитарни условия, съчетани с огромния наплив от хора. Река Темза е считана за най-мръсната река в Европа: фекални води и индустриални отпадъци се изхвърлят на улиците без никакъв проблем. Дребна шарка, холера, треска и туберкулоза са най-честите причини за смъртност сред населението – без да включваме инцидентите.

Борейки се да оцелеят, цели семейства, включително и децата им, работят за жълти стотинки във фабриките и заводите, никнещи като гъби около града. Кооперации, приютяващи десетки семейства в малки апартаментчета, осейват пейзажа, създавайки неприветлива гледка на мизерия и хаос. Крадци, разбойници и просяци бродят по улиците на столицата и никой не се осмеляв да се разхожда през нощта от страх за живота си.

Чарлз Дикенс обобщава живота на работническата класа в “Оливър Туист”:

“Улицата бе тясна и кална, а въздухът пропит с миризмата на нечистотии… Пияни мъже и жени радостно се търкаляха в мръсотията; а от входовете на сградите от време на време се подаваха предпазливо нездраво изглеждащи хора, очевидно тръгнали да вършат не особено безобидни и благородни задачи.”

Кървав бизнес

Англичаните винаги са имали особено отношение към органите на реда. Неписаните закони, на които се опира тогавашното обществото, са просто кодекс на моралните норми на времето, а регентите не обичат да систематизират нарушенията на хартия. Лондон представлява рай за престъпниците, тъй на жертвата се пада отговорността да залови и да изправи престъпника пред съда. Тъй като кражбата е углавно престъпление, за което обвиняемият може да бъде обесен, за престъпниците е по-лесно да убиват жертвите си, отколкото да ги пощадят. И без това ще отидат на бесилката, а всеки знае, че мъртвите не могат да свидетелстват.

Първият опит на Англия да създаде официален орган на реда започва по време на управлението на крал Едгар, в края на Х век. Едгар разделя страната на отделни графства и назначава във всяко едно от тях низш благородник, който да следи за Кралското спокойствие. Тези наместници на графства (shire reeves, по-късно съкратено на sheriff), не могат да мерят сили с беззаконията в провинциите и дори, подобно на нотингамския шериф от легендата за Робин Худ, допринасят за всеобщата поквара. Много по-късно задължението да се пазят редът и законът е възложено на войската, която поставя задача на “Кралската конница” (полицаите) да се справи с престъпността. Тези полицаи се оказват не достатъчно подготвени, за да усмирят непокорните местни жители.

След реставрацията на английската монархия с връщането на Чарлз ІІ лондонските полицаи са заменени със “Старата гвардия” – пенсионирани военни, патрулиращи през нощта по улиците на града. В продължение на двеста години “Старата гвардия” си спечелва презрението на подземния свят и демонстрира неспособността си да залавя престъпници и да осуетява престъпления. В края на XVII век парламентът стига до гениалното прозрение, че само крадец може да залови друг крадец и въвежда “Наградна система”, предлагаща субсидия от 40 паунда за залавянето на престъпници. Това предизвиква голям брой предателства сред крадците и накрая довежда до назначаването на краля на обирджиите в Лондон Джонатан Уайлд за главен началник на органите на реда в града.

Уайлд е вербуван от градските власти да залавя крадците и да връща откраднатата собственост на законния й притежател.  Той прегръща системата и работи по нея, като взима такса за намирането на вещи и рекетира собствениците за процент от възвърнатото. Създава Бюро за изгубено и откраднато имущество и бързо се превръща в мултимилионер. Най-накрая през 1725 г. засраменият парламент го хвърля в затвора. Джонатан Уайлд е обесен заради злоупотребите си с властта.

През 1748 г. Хенри Фийлдинг е принуден под натиска на парламента да изостави успешната си роля на писател, сценарист и социален критик, и да приеме поста на дворцов съдия в Мидълсекс и Уестминстър. Той отваря офис на улица “Боу” №4 и наема известен брой снажни мъжаги, които да следят за реда в района, създавайки първата в града платена професионална полицейска част. Групата от “Боу Стрийт” се отзовава на сигнал за престъпление за около 15 минути, за което получават прозвището “Бегачите от Боу Стрийт”.

Но те също просто се борят с вятъра. В началото Бегачите наброяват едва 15 мъже, а в същото време 30 000 души в Лондон изкарват хляба си с кражби.

Това е светът, в който се ражда Суини Тод през 1748 година.

Светът на Суини

“Гласът му бе мек, обноските благи.
Усмихнат бе рядко, по-скоро злорадо.
За цивилизован човек създава представа,
но нивга не забравя и нивга не прощава.
Не и Суини.
Суини Тод,
Бръснарят демон от Флийт Стрийт”

– “Балада за Суини Тод”, из мюзикъла “Суини Тод” на Стивън Зондхайм.

Суини Тод е единственото дете на родителите си, работещи в текстилните фабрики и живеещи в копторите на Степни. И двамата са алкохолици, поставящи джинът на първо място в живота си и малкият Суини бързо осъзнава второстепенната си позиция.

Той не е единственото дете в тази ситуация. Джинът, наскоро внесен от Холандия, бързо се превръща в опиат за масите. Художникът Уилям Хогарт, чието изкуство често има морален привкус, пресъздава отношението на горните класи към тази напитка в своята творба “Улица Джин”, изобразяваща полугола пияна жена, нехаеща за детето си, което пада от ръцетете й надолу с главата. На заден план се виждат запуснати сгради, а дяволът държи местната заложна къща, която заедно с погребалния дом е единственият процъфтяващ бизнес в квартала. Съсухрен, полужив скелет на мъж седи в пиянски ступор срещу пияната си жена.

"Улица Джин" от художника Уилям Хогарт
“Улица Джин” на художника Уилям Хогарт

Произвеждан от евтина царевица и ферментирал хвойнов плод, джинът е част от причината за нарастващата престъпност и ниската продължителност на живота в Лондон, където кръчмите го рекламират по следния начин: “Пиян за пени, мъртвопиян за два пенса – осигуряваме чиста слама”. Бирата, виното и шерито са твърде скъпи за работническата класа. В пълна противоположност на “Улица Джин” Хогарт създава друга картина, в която се виждат здрави хора, пиещи бира в добре поддържан и чист квартал, където единствените запуснати сгради са заложната къща и погребалният дом.

“Джинът се е смятал за напитка на по-низшите класи” – пише Дейвид Хюсън в “1806 История на Лондон”. – “В основата си той представлява порок на бедните, евтин, загряващ и носещ пълна забрава за студа и мизерията.”

Според Колин Уилсън в годините след раждането на Суини Тод в Англия са били изпити 8 милиона галона джин, като всеки лондончанин е употребил сам 14 галона. С увеличаването на консумацията на джин се увеличават престъпността и жестокостта.

“Съжалението е странна и рядка емоция” – пише Кристофър Хибърт в “Корените на злото”. – “Нежеланите бебета са оставяни да умрат на улицата или са захвърляни в някоя купчина тор или отворен канал; измъчването на животни е доста популярен спорт. Хвърлянето на котки и борбите с мечки и бикове са също толкова популярни като боя с петли.”

Нещастно детство

Очевидно Суини Тод не може да се похвали с безгрижно детство, тъй като то свършва бързо, когато е принуден да помага на семейството си във фабриките за коприна. Едва ли някога ще могат да си позволят скъпите дрехи, които се шият там. Лен и вълна – от това се състои гардеробът им, който пък е една от малкото мебели в дома им.

“Бедността и нищетата на тези хора е неописуема; обикновено цяло семейство живее в една стая с недостатъчно легла, мебели и дрехи. Малкото дрипи на гърба им представляват основната част от тяхното имущество” – пише съвременен писател за работниците в копринената индустрия.

Младият Суини расте в сянката на омразната Лондонска кула, която в детството му е превърната в музей и Кралска зоологическа градина. Според проучванията на Хейнинг Суини е прекарвал голяма част от времето си в кулата, очарован от изложените там инструменти за мъчения и историите на служителите в музея, както и от жестокостите, които пазачите в зоологическата градина причиняват на животните. Склонността му към насилие е допълнително подхранена по време на бунта на работниците в копринената индустрия от 1758 г., когато разярените от вноса на евтини платове работници нападат по улиците жени, облечени с евтини дрехи, внесени от Индия.

Лондон тауър
Лондон Тауър ( Кулата на Лондон)

Историята разказва, че Суини e бил обичан от майка си, но пребиван и игнориран от баща си. Любовта на майка му обаче не e взаимна:

“Тя ме прегръщаше, целуваше и наричаше хубаво момче” – свидетелства той в съда, – “но по-късно започна да ми се иска да съм достатъчно силен, за да я удуша. За какъв дявол ме беше родила на този свят, при положение че не можеше да ми даде и пукната пара, за да му се наслаждавам?”.

Решаващият момент в живота на младия Суини идва, когато е на 12 или 13 години. Тогава настъпва една от най-студените зими в Лондон и стотици хора замръзват до смърт в домовете си и по улиците. За неговите родители зовът на кръчмата е по-силен от страха от измръзване и една вечер те излизат, оставяйки го сам в къщи, за да не се върнат никога повече.

Едва ли двамата съзнателно са изоставили единственото си дете; според Хейнинг са тръгнали да търсят алкохол и са измръзнали до смърт някъде по студените улици. По време на разпита, последвал ареста му, Суини Тод разказва следното за раждането и семейството си:

“Църквата, в която бях кръстен, изгоря на следващия ден заедно с всички документи. Майка ми и баща ми са мъртви, медицинската сестра беше обесена, а докторът си преряза гърлото.”

Как малкото момче е успяло да оцелее, остава загадка. Впоследствие е изпратен в местното сиропиталище, което намира на сираците работа като чираци при разни занаятчии.

Научи повече за:   Джордж Ръсел: Крадливият сериен убиец

Чиракът е арестуван

“Мислиш се за умен,
ти глупаво момче.
От утре си на крак,
като мой чирак!
Дано да си разбран
и да харесваш моя план.”

Бръснарят Пирели от мюзикъла “Суини Тод” на Стивън Зондхайм.

Историята щеше да се развие по съвсем различен начин, ако пасторът бе пратил Суини да чиракува при някой друг занаятчия. Може би той щеше да стане Кървавият ковач от “Боулър Стрийт”, вместо Бръснаря демон. Но скоро след като става грижа на държавата Суини е изпратен да работи при един ножар, който, сред много други неща, произвежда и подостря ножове и бръсначи.

Под табелата “Пистол и Сие” на улица “Грейт Търнстайл” се намира работилницата на предприемчивия Джон Крук, в която той произвежда най-различни неща, от маси за игра на табла, до барут, но специализира основно в бръсначите. През XVIII век чираците не са нищо повече от роби за господарите си и побоите са нещо съвсем нормално. Учениците живеят в отчайваща мизерия, а сираците, за които няма кой да се застъпи, са използвани по най-безмилостен начин.

“Всеки човек, занаятчия или пътешественик, мъж или жена, хазяин или наемател, който може да си позволи да осигурява храна, подслон и обучение, има право да си вземе чирак” – пише Дороти Джордж. – “Всички печалби на чирака отиват в джоба на господаря му”.

Според доклад на правителството, съставен по времето на чиракуването на Суини Тод при Крук:

“Господарят може да проявява животинска жестокост… и много малко хора обръщат внимание на това. Голяма част от онези, които взимат бедни чираци, са изпаднали и нечестни хора, и съдбата на много бедни деца е не само да гладуват без да получават никакво обучение, но и са заставяни да крадат за господаря си, което в крайна сметка ги довежда до бесилото”.

Младият Суини Тод за малко да попадне в същия капан, когато две години след постъпването си на работа при Крук е заловен за дребна кражба. Не е ясно дали Крук е бил жертва или подстрекател към кражбата. Суини може да отиде на бесилото, но тъй като е само на 14 години, съдията се съжалява над сирачето и го осъжда на 5 години в затвора Нюгейт. Тази милост е необичайна за времето си. Обикновено децата, обучени за джебчии, са обесвани за нещо толкова дребно като кражба на носна кърпичка.

Затворът Нюгейт

Наказание и покаяние, а не поправяне и реабилитация, са ключовите думи в британската наказателна система по онова време. Изправени пред увеличаващата се престъпност, властите отвръщат на удара с жестокост. Наказанията се смятат за възпиращ способ, затова тежките присъди за дребни провинения са нещо обичайно.

Престъпниците често са подлагани на жестоки мъчения преди екзекуцията, а след това телата им са предавани за дисекция на “бръснари-хирурзи”. Дамгосването с нажежено желязо и разпъването скоро са изоставени, тъй като престъпниците стават толкова много, че е трудно да се изтезават ефективно. По-късно са издигнати стълбове с окачени на тях железни клетки, в които са излагани за назидание гниещите тела на екзекутираните. Честа практика е тялото на престъпника да бъде хвърляно пред прага на жертвата, като доказателство за възтържествувалата правда.

Килия в затвора Нюгейт
Килия в затвора Нюгейт

Затворът Нюгейт е мрачно, отблъскващо място в западната част на Лондон; сега на мястото му се издига сградата на криминалния съд, известен като Олд Бейли. Той приютява затворници от всякакъв тип, от деца джебчии, до дърти сводници. В духа на обществената теория за наказанията, целта на Нюгейт не е реабилитацията. Затворът процъфтява от корупция и само онези, разполагащи с пари, могат да разчитат на човешко отношение от страна на пазачите. За обществото затворниците не са нищо повече от животни в зоологическа градина. Съвсем обичайно е лондончаните да плащат три шилинга вход, за да се порадват на отчаяните затворници в техните килии с размери 3 х 2 м. Чарлз Дикенс, който е един от туристите в Нюгейт, е много впечатлен от младите затворници, които вижда там, и това му служи като вдъхновение за написването на романа “Оливър Туист”.

Суини Тод успява да убеди затворническия бръснар, че предишната му работа като чирак на ножар е идеална предпоставка да стане негов помощник. За него е жизнено важно да намери някакъв начин да се издържа в затвора, тъй като осъдените трябва да дават подкупи на пазачите и за най-дребните удобства. Лишените от пари затворници в Нюгейт скоро остават голи, боси и умиращи от глад.

Бръснарят Плъмър, който излежава присъда за злоупотреба, е намерил своята ниша сред жителите на затвора, благодарение на заможните му обитатели, които държат да бъдат гладко избръснати. Той прави Суини Тод свой чирак и споделя част от мизерната си печалба с него. Едно от задълженията на Плъмър е да бръсне осъдените на смърт и Суини често му помага в тази работа. Двамата се разбират добре, бидейки безскрупулни и нечестни, а Суини усвоява не само занаята на Плъмър, но се научава и как да измъква парите от джобовете на клиентите си.

Колко ли често огорченият и гневен младеж е поглеждал с копнеж към гърлата на клиентите си и си е представял как острият му бръснач потъва в кожата им. Прекарвайки формиращите си години зад мрачните, каменни стени на затвора Нюгейт, омразата му към “по-горните” от него става все по-силна и накрая той решава да изравни резултата веднага щом излезе на свобода.

Първа кръв

“Живееше скромно в празната стая,
от умивалник и стол се нуждаеше само.
Престилка, пешкир и кофа с парцал,
за спретнатост той заслужава медал,
такъв бе Суини Тод.”

“Балада за Суини Тод”, из мюзикъла “Суини Тод” на Стивън Зондхайм.

Когато е освободен от затвора на 19-годишна възраст, Суини Тод има занаят, който да практикува и отмъщение към човечеството, което да преследва. Първоначално отваря сергия като “пътуващ бръснар”. Много търговци и занаятчии по онова време практикуват занаята си където сварят. Пътуващите бръснари ревниво пазят територията си, а тогавашните вестници често публикуват истории за териториални битки завършили с кръвопролитие.

Предполага се, че точно в онзи момент от практиката си на пътуващ бръснар Суини Тод е извършил първото си убийство. Въпреки че няма данни той някога да е бил женен, проучванията на Хейнинг показват, че бръснарят е живеел заедно с жена с доста разпуснат нрав. Тод очевидно е бил ревнивец. Един следобед при него идва да се обръсне някакъв пиян роялист, който му разказва как се е забавлявал с жена, съвпадаща по описание с изгората на Суини. Тогава Бръснарят демон използва бръснача си като оръжие за първи път.

“Първият ми беше един млад джентълмен на ъгъла на Хайд Парк” – признава по-късно Тод. – “Прерязах му гърлото от ухо до ухо.”

Лондонските вестници съобщават за това убийство:

“Необичайно убийство от ревност бе извършено от пътуващ бръснар на ъгъла на Хайд Парк… Млад джентълмен влиза случайно в бръснарницата и под влияние на алкохола споменава, че миналата вечер се е срещнал с приятна девойка, от която е получил определени услуги. След като младежът описва дамата, бръснарят решава, че това е била жена му и под влиянието на дива ярост прерязва гръкляна на клиента си от ухо до ухо, след което изчезва безследно.”

Суини Тод успява да се изплъзне на Бегачите от “Боу Стрийт” и никога не е съден за това престъпление. Тази случка слага край на отношенията му с младата жена и той е принуден да търси ново място за практиката си.

Бръснарницата на “Флийт Стрийт”

Няколко години след първото си убийство Суини Тод съумява да спести достатъчно пари, за да купи помещение на улица “Флийт” близо до западната градска порта Темпъл Бар. Да се отвори бръснарница на тази улица e необичайно решение, тъй като бръснарите обикновено не практикуваj в тази част на града. Вероятно Тод не е можел да си позволи помещение в по-изисканите квартали на Лондон, но това че e един от малкото бръснари на “Флийт Стрийт”, му спестява проблемите с конкуренцията.

Ранните карти на Лондон показват, че църквата Сейнт Дънстън и бръснарницата на Суини Тод се намираj от северната страна на “Флийт Стрийт”, само на няколко пресечки от Кралския съд. От изток се извива уличката “Фетър Лейн”, а от запад “Чансери Лейн” и в триъгълника образуван от тях се намира салонът на Суини.

Църквата в съседство с бръснарницата на Тод е престроявана няколко пъти до 1785 г. и в миналото е заемала повече земя. Под църквата се простират забравени и рядко посещавани тунели, които някога са служели за катакомби, където са погребвали поминалите се енориаши. Тод е научил от някъде за тези тунели, но не е ясно дали това се е случило преди или след като е закупил имота.

Подземията на Флийт стрийт
Подземията на “Флийт Стрийт”

Днес “Флийт Стрийт” е позната като сърцето на лондонските вестникарски издателства, но през 1785 г. тя е рай за любителите на джина. Темпъл бар вече е историческа забележителност, която граничи от запад с град Аугуста – стар римски военен лагер, по-късно наречен Лондиниум – и накрая се слива с Лондон. На мястото се издигат няколко църкви и огромна постройка, съградена от рицарите Тамплиери, от където произлиза името на района. “Флийт Стрийт” дължи името си на мръсния канал Флийт, който някога е минавал покрай улицата и е служел за изхвърляне на всякакви отпадъци и боклуци. Каналът и днес минава през Лондон, но е скрит в подземната канализационна система на града.

Лондончани използват градските порти като затвори и места за наказания и Темпъл Бар не е по-различен. Когато Суини Тод се премества там, на върха на решетките на портата са набучени главите на трима екзекутирани предатели. Години след това техните злокобни останки все още привличат зяпачите. Очевидно тези зловещи гледки не успяват да стреснат Суини Тод.

Триста години преди времето на Суини “Флийт Стрийт” е един от най-изисканите адреси в Лондон, където живеят много аристократи и са издигнати множество църкви. Църквата Сейнт Дънстън все още е използвана от заможните лондончани. Един от най-забележителните предмети погребани там е главата на сър Томас Мор, който е обезглавен от Хенри VІІІ, защото отказва да приеме брака на краля с Ан Болейн. Но когато Суини Тод идва тук, духът на квартала вече се е променил до неузнаваемост.

“Състоянието на улицата се дължи до голяма степен на многото кръчми по нея, а лошото държавно управление създава благоприятна почва за престъпниците да извършат беззаконията си и сетне да се скрият в близките проходи и алеи, или да се подслонят в пустошта на Уайтфрайърс.” – пише лорд-канцлерът Е. Бересфорд в своята пълна история на “Флийт Стрийт”.

Бръснарят демон

“С ръцете си сръчни и пръстите силни
прерязва гърлата – пчела те ужилва.
Онези, мислещи го за глупак,
гушнаха букета, за да помислят пак.”

“Балада за Суини Тод”, из мюзикъла “Суини Тод” на Стивън Зондхайм.

Суини Тод окачва своята фирмена табела със закачливия надпис: “Гладко бръснене за пени – най-доброто само при мене”. На витрината на бръснарницата излага като реклама няколко стряскащи артикула, доказващи уменията му на хирург (в миналото част от работата на бръснарите е включвала и дребни хирургически манипулации). Поставя буркани с извадени зъби, кръв и перуки от човешка коса. Салонът е тясно, мрачно място с един бръснарски стол по средата на стаята, пейка за чакащите клиенти и лавица, отрупана с гребени, ножици и разбира се бръсначи. Сградата е на два етажа и Тод живее над бръснарницата си. Освен това имал и мазе, на което той скоро намира подходящо предназначение.

Един от най-трудните аспекти в едно убийство е отърваването от тялото на жертвата. Дори през XVIII век в Лондон, когато разкриването и преследването на престъпленията е меко казано несериозна работа, не е било препоръчително да държиш уличаващи в убийство доказателства при себе си. Използвайки уменията си, придобити от чиракуването му при ножаря, Суини Тод изобретява гениално устройство, чрез което да се отървава от уликите. Комбинирайки инженерните си способности, бръснарските си умения и знанието си за подземните тунели, Суини изрязва в средата на пода на бръснарницата си квадратен отвор, в който инсталира голяма тръба, водеща до мазето. След това свързва няколко лоста, чрез които да отваря и затваря капака на трапа. Когато клиентът се облегне на стола, тежестта му кара капака да се завърти, изпращайки нищо неподозиращата жертва долу в мазето. Отдолу е закрепен още един бръснарски стол, който след пълното завъртане на капака заема мястото на предишния в очакване на следващия клиент.

Църквата Сейнт Дънстън
Църквата Сейнт Дънстън

Тъй като падат от доста високо, обикновено жертвите умират от удара в земята, но понякога се налага Суини  да слиза в мазето и милостиво да слага край на мъките им със своя бръснач. Това че убийствата не стават в самата бръснарница е голямо удобство, понеже Суини няма защо да се притеснява, че някой ще нахълта, докато реже гърла, а резервният стол, закрепен под капака, премахва опасността някои да се зачуди, защо в салона му няма бръснарски стол.

Зловещ блясък

Не е изненадващо, че не съществуват портрети на Суини Тод, а на начина, по който е описван, би следвало да се гледа с голяма доза съмнение. По онова време царуват стереотипите и физическите му портрети в жълтите издания едва ли са много точни. Описван е като страшен индивид, с яркочервена коса и гъсти вежди, сключващи се над носа му. Рядко е в добро настроение и често се оплаква от високата престъпност, бедност и пиянство, които вижда на улицата. Според вестниците очите му светят със зловещ блясък. “Той изглеждаше доста зловещо с бледото си лице и червена коса” – пише в ретроспекция през 1853 г. списание “Джентълмен” – “Приличаше на таласъм, а странните му черни очи светеха алчно и лукаво.” Друго по-късно описание го нарича: “толкова отблъскващ като външност, че е учудващо как клиентите му не са хуквали да бягат в момента, в който този демон в човешки образ е хващал бръснача”.

Научи повече за:   Подмяната: Изчезването на Уолтър Колинс и убийствата в Уайнвил

Като господар Суини Тод не показва никаква милост към сирачетата, които взима за чираци. Едно от тези момчета случайно разбира какви ги върши господаря му и това го довежда до лудост. Суини Тод пие сам в кръчмите, но никога не се докосва до джин, а предпочита по-изискания вкус на отлежалото бренди.

До този момент Суини Тод е вече завършен убиец. През 1785 г. “Дейли Кърънт”, малък вестник разпространяван на “Флийт Стрийт”, съобщава за убийство, което почти със сигурност е било негово дело. Заглавието от 14 април гласи: “Бръснар главорез”.

“Ужасно убийство на млад джентълмен от провинцията, дошъл да посети роднините си в Лондон, бе извършено на “Флийт Стрийт”. Докато се разхожда из града, той спира да се порадва на забележителния часовник на църквата Сейнт Дънстън и тогава се заговаря с човек, облечен като бръснар. Между двамата избухнва спор и внезапно бръснарят изважда бръснач и прерязва гърлото на младия мъж, след което изчезва в уличките на квартала.”

Единственият бръснар в района на църквата е Суини Тод. Трудно е да си представим как е успял да избегне правосъдието; едва ли полицаите са били чак толкова некомпетентни, но той някак успява да се измъкне от очевидно късите ръчички на лондонските власти.

Трето убийство

Скоро след това името на Суини Тод се появява във връзка с трето убийство. Чирак, носещ голяма сума пари на своя господар в себе си, се отбива да се подстриже при него и изчезва безследно. Момчето прави грешката да спомене пред бръснаря за парите, подпечатвайки съдбата си. Господарят на момчето отива да го търси в бръснарницата, но чиракът никога не е намерен, а Суини никога не е подведен под отговорност за това престъпление.

По-късно още един мъж, когото забелязват да спори разгорещено със Суини, е жестоко убит – с прерязано гърло и счупен гръбнак. Тод е разпитван, но това не довежда до нищо.

След това Тод убива еврейски лихвар близо до заложната му къща, но това убийство е извинено като “временна лудост” – може би заради антисемитските настроения в онзи период – и за пореден път Тод избягва бесилката.

Единствените подробни сведения за убийство, случило се в самата бръснарница на Суини, представляват чисто предположение, но фактите пасват твърде удобно, а личните вещи на жертвата са намерени сред тези на Тод. Приставът Томас Шадуел, известен със своята суетност, влиза в салона на Тод, тъй като не е доволен от външния си вид. Докато разговарят, той гордо показва на бръснаря златния си часовник, който му е подарен за добра служба. Суини Тод решава, че часовникът си заслужава убийството и Шадуел полетява в трапа. От пристава не е открита и следа, но след ареста на Суини неговият часовник е открит в жилището на бръснаря. Синът на Шадуел по-късно се превръща в дребна знаменитост, описвайки смъртта на баща си от ръцете на Бръснаря демон.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253

Колкото повече хора изчезват в бръснарницата му, толкова повече слухове за лудия бръснар плъзват из квартала и шепотът за онова, което в действителност се случва в салона му, се предава от уста на уста. На никой обаче не му хрумва да се свърже с Бегачите от “Боу Стрийт”. Никой не може да докаже, че той има нещо общо с изчезванията.

Пресни пайове с месо

“Голямо прахосничество ще бъде това,
все пак месото е на дебела цена.”

“Малък свещеник”, из мюзикъла “Суини Тод” на Стивън Зондхайм.

Съучастникът на Суини Тод е обгърнат в още по-голяма мистерия. Нейното презиме е без съмнение Лъвет, но дали първото й име е Марджъри или Сара остава загадка. Хейнинг залага на името Марджъри, тъй като повечето статии написани за нея използват това име. Според описанията от онова време, тя далеч не е красива, а усмивката й изглежда също толкова фалшива, колкото е телешкото месо в пайовете й.

Гравюра на г-жа Лъвет
Гравюра на г-жа Лъвет

Г-жа Лъвет е вдовица, чийто първи съпруг умира при загадъчни обстоятелства. Тя никога не се появява публично заедно със Суини Тод. Двамата са любовници, чиято страст очевидно е подхранвана от убийствата и касапските им изпълнения. Харесва изисканите неща в живота и смята, че е надраснала работническото си потекло. Затова използва част от печалбите си, за да мебелира луксозно своето жилище над пекарната, която държи на улица “Бел Ярд”.

Не е ясно как двамата са се запознали, но се смята, че Суини Тод вероятно я е уредил да вземе помещението на “Бел Ярд”. Това се случва след като той вече е започнал да “шлифова” клиентите си. Преди г-жа Лъвет да започне да използва месото им в пайовете си, Суини крие своите творби в криптите под църквата Сейнт Дънстън. Там складира телата в отдавна забравените семейни гробници. Но скоро мястото свършва и той има нужда от нов способ да се отървава от жертвите си.

Томас Пекет Прест е първият автор, описал историята на Суини Тод и Марджъри Лъвет скоро след техния арест и съдебен процес. Писателят работи на улица “Флийт” и познава пекарната на Лъвет. Пещта е в мазето, където зад фалшива стена се разкриват катакомбите. Точно през тази стена Тод доставя прясната плънка за пайовете. Прест описва пекарната по следния начин:

“От лявата страна на “Бел Ярд”, в посока към улица “Кари”, се намираше една от най-посещаваните пекарни за пайове с телешко и свинско месо, съществували някога в Лондон. Посещаваха я всички – и бедни и богати; славата й се носеше надлъж и нашир; когато първата партида с топли пайове излизаше от фурната в 12 часа всеки ден, пред пекарната се нареждаше огромна опашка от желаещи да ги вкусят.”

Плънка за пай

“О, тези вкусни пайове” – пише Прест (който вероятно ги е вкусвал неведнъж). – “Вкусът им беше несравним и ненадминат; тестото беше най-майсторски изпечено и пропито с аромата на вкусната плънка, не поддаваща се на описание.”

Бръснарите по времето на Суини Тод са нещо повече от стригачи на коси. Тяхната практика обхваща и най-разнообразни медицински манипулации и болните хора често се обръщат към тях. Доброто познаване на анатомията служи добре на Тод, когато разфасова клиентите си в мазето.

Първата му работа е да претърси тялото за ценности – и ако трябва да му пререже гърлото – след което сваля дрехите на убития. Действайки бързо, за да избегне проблема с послесмъртното вкочаняване, Суини първо разчленява крайниците и ги отрязвал от тялото, след което одира кожата, която не става за пайовете. След това на мъждукащата светлина на газената лампа изкормва бедната си жертва, точно както ловец изкормва улова си. Плътта отделя от костите, които струпва настрани, а органите и месото запазва за доставка на г-жа Лъвет. Накрая разхвърля костите сред останките в катакомбите, където те остават почти незабележими.

Никой не вярва, че г-жа Лъвет сама е правила прочутите си пайове. Според някои източници тя е наела момиче и момче, които да й помагат с подготовката. Едва ли някои от тях е подозирал от къде се снабдява с месо, а ако случайно са възникнали съмнения, любопитните сигурно също са се превръщали в плънка за пай.

Жандармите стесняват кръга

“Размахай бръснача си, Суини,
в небето високо вдигни го.
Пусни кръвта на онези,
които морала издигат!”

“Балада за Суини Тод”, из мюзикъла “Суини Тод” на Стивън Зондхайм.

Църквата Сейнт Дънстън е стара и мухлясала, а миризмата, носеща се от нея, не се поддава на описание. В катакомбите отдолу са погребвани хора от стотици години, но никога преди вонята на разложение и смърт не е толкова силна. Тя е толкова ужасна, че дамите, посещаващи църковната служба, трябва да държат на лицата си кърпички, напоени с оцет или парфюм, а самият пастор се задавя по средата на проповедта си и слага пред благочестивата си уста кърпичка, напоена със силна и остра есенция, в опит да се пребори с гаденето.

Това продължава няколко месеца, преди някой да се сети да се свърже с властите. Първоначално църковната управа се опасява, че в сградата вилнее заразна болест и се свързва със здравните служби, които не откриват висока смъртност или заболявания сред енориашите. В крайна сметка отците решават да се обърнат към Бегачите от “Боу стрийт”. Приставът на Сейнт Дънстън, познат в историята като “г-н Отън”, е също така и член на Бегачите. Той отнася въпроса до своя шеф сър Ричард Блънт, който е поел ръководството на полицейската служба след смъртта на Хенри Фийлдинг.

Миризмата, казва Отън на Блънт, напомня на вонята на разложен труп, но от много години в Сейнт Дънстън не се правят погребения, а катакомбите под нея са надлежно запечатани. Блънт и Отън започват разследването, като се спускат в недрата на църквата и проверяват гробниците там. Нито една от тях не е пипана, но миризмата в криптата става все по-силна. Каналите, минаващи близо до църквата, също са проверени. Оказва се, че работят както трябва и не изпускат отпадъци в църквата. Блънт си тръгва с малко по-ясна представа за проблема, но без никаква идея на какво може да се дължи той.

Друг член на Бегачите ще осигури липсващото звено между Суини Тод и загадъчната смрад, носеща се от Сейнт Дънстън. След изчезването на няколко моряци, посетили бръснарницата му, мълвата тръгва из квартала и полицаят надлежно докладва за този слух на Блънт. Сър Ричард не свързва веднага Тод с миризмата, но проверява миналото му и открива, че той някога е бил обвинен в кражбата на две сребърни катарами за обувки. Случаят не е разглеждан в съда, но жената, обвиняваща бръснаря в кражбата им, е убедена, че нейният изчезнал съпруг е носил точно такива.

Сър Ричард е достатъчно схватлив и предполага, че там където има дим има й огън, затова поставя Тод под строго наблюдение. Докладва за своите подозрения на началниците си и те му дават зелена светлина “да използва всички необходими мерки”. През следващите няколко месеца Бегачите, наблюдаващи бръснарницата, докладват за клиенти, които влизат, но никога не излизат оттам. Сър Ричард става все по-уверен, че Тод убива клиентите си и миризмата в църквата има нещо общо с това. Решава да посети отново гробниците, този път придружаван от каймака на Бегачите, за да стигне до дъното на цялата тази работа.

Въоръжени с компас, пръти и газени лампи, мъжете се спускат в зловонната паст на църковната крипта. След известно търсене се натъкват на гробницата на семейство Уестън, която е едно от любимите места за изхвърляне на останки на Бръснаря демон.

Откритото е описано от вестниците с ужасяващи подробности:

“Разлагащи се човешки останки са струпани едни върху други почти до тавана. Зловещите скелети с висящи от костите им парчета плът и силно разложени глави биха могли да ужасят до смърт всеки един човек”.

Осъзнавайки че най-сетне са открили източника на ужасната смрад, Бегачите продължават нататък, следвайки кървавата диря от стъпки, стигаща до гърба на пекарната на “Бел Ярд”. Сър Ричард, известен с острия си ум, стига до заключението, че Суини Тод не само убива клиентите си, а върши нещо още по-страшно – отървава се от доказателствата като ги сервира в пайове с месо.

Надпревара с времето

Но това не е достатъчно – нужни са още доказателства. Няма начин да идентифицират останките и да свържат убийствата със Суини Тод и Марджъри Лъвет. Бегачите трябва да действат бързо и предпазливо, за да не подплашат смъртоносния дует. По онова време не е необходимо издаването на заповед за обиск и сър Ричард нарежда на служителите си да придружават всеки клиент в бръснарницата, за да предотвратят ново клане, докато друг полицай претърсва жилището на Тод за още доказателства. През следващите няколко дни Бегачите от “Боу Стрийт” са най-гладко обръснатите полицейски служители в света. Два дни след находките под църквата им се удава случай да претърсят къщата на Суини, където откриват доста уличаващи го съкровища. Бегачът, извършил обиска, си записва имената и инициалите, които намира по откритите дрехи и бижута, и докладва за това на сър Ричард.

Без да губи време Блънт изпраща служителите си да арестуват Марджъри Лъвет и Суини Тод. Арестът на г-жа Лъвет не минава без инциденти. Когато разбират за отвратителното съдържание на нейните вкусни ястия, някои от постоянните й клиенти се опитват да я линчуват.

“Хората в пекарната разпространяват новината из целия квартал и скоро на мястото се събира многобройна разярена тълпа. Прииждат по улиците “Флийт” и “Кери”, твърдо решени да я разкъсат на парчета и да я провесят на стълба за осветление по средата на “Бел Ярд”” – разказва анонимен автор.

Бегачите успяват да спясат г-жа Лъвет от саморазправа, вкарвайки я във файтона си. Тя е откарана в затвора Нюгейт.

Арестът на Тод от друга страна минава спокойно. Бръснарят демон е сам в салона си, когато Бегачите нахлуват вътре и го оковават. Преди гражданите да успеят да разберат, че и той е замесен в ужаса на “Бел Ярд”, Суини Тод вече е на сигурно място в Нюгейт.

Марджъри отървава бесилото

“Отмъщението може да те прати в ада,
а никой тъй низко за разплата не пада,
като Суини,
Суини Тод,
Бръснарят демон от Флийт Стрийт.”

“Балада за Суини Тод”, из мюзикъла “Суини Тод” на Стивън Зондхайм.

Новините за случилото се на “Бел Ярд” бързо се разпространяват от уста на уста в цял Лондон. Улицата пред бръснарницата на Суини скоро е превзета от любопитни и жадуващи за мъст граждани, а “Бел Ярд”, по която минават адвокатите на път към съдебните сгради наблизо, става непроходима от безбройните зяпачи, дошли да погледнат през прозорците на прочутата пекарница на Марджъри Лъвет.

Вестниците публикуват развитието на историята всекидневно, смесвайки слухове и факти със завидно усърдие. Обявяват сър Ричард за герой. Той продължава да събира улики за предстоящото дело, но общественият интерес до голяма степен отвлича вниманието му.

Марджъри Лъвет бързо признава греховете си пред началника на затвора Нюгейт. Разкрива целия план и ролята на Суини Тод в него, “вярвайки, че е с единия крак в гроба” и пожелава да се покае преди да бъде обесена. От признанията й става ясно, че иска да завлече Суини със себе си. Но Марджъри Лъвет отървава бесилката и почти успява да провали усилията на Короната срещу Бръснаря демон.

Научи повече за:   Карл Панцрам: Омразата и отмъщението на един мизантроп

Натоварен с двойната роля на прокурор и полицай сър Ричард е зашеметен, когато през декември 1801 г. научава, че г-жа Лъвет се е отровила в килията си в Нюгейт. Как се е сдобила с отровата не става ясно. Предполага се, че е подкупила пазачите, тъй като малко преди да умре е получила пратка с дрехи от дома си. Хейнинг допуска, че е скрила отровата в тези дрехи преди ареста си просто за всеки случай.

Процесът – Короната

С наближаването на процеса срещу Суини Тод през декември 1801 година цял Лондон говорел за това.

“Никога преди криминален процес не е предизвикал такъв огромен обществен интерес, като този срещу Суини Тод” – пише “Дейли Кърънт”. – “Общественото оживление е тъй голямо, че здравомислещ човек би се отвратил от интереса на публиката към деянията на този толкова ужасен престъпник. Дори и така, случаят на Краля срещу Суини Тод, със сигурност ще бъде делото на века.”

Това прозорливо предсказание се оказва вярно. До началото на процеса Суини Тод не знае за смъртта на Марджъри Лъвет и когато научава, пребледнява като “някакъв зловещ призрак.”

Той е изправен пред съда само за едно убийство, това на моряка Франсис Торнхил. Въпреки огромния брой тела и доказателства намерени в дома му, полицията не успява да идентифицира успешно останалите жертви. Сър Ричард решава, че обвинението само в едно убийство ще бъде достатъчно, за да го прати на бесилото.

Министърът на правосъдието, облечен в червена роба и бяла перука, открива заседанието от името на крал Джордж ІІІ. Репортер от “Нюгейт Календар” – дългогодишен наблюдател на криминалните хроники в Англия – прилежно записва изявленията.

“Г-н Торнхил е бил натоварен със задачата да предаде на една млада дама в Лондон наниз от ориенталски перли на стойност 16 000 лири” – започва прокурорът. – “Той е бързал да изпълни поръчението и веднага щом корабът му е акостирал, е слязъл на брега с перлите. Изглежда по пътя си е влязъл в салона на обвиняемия и никой повече не го е видял”.

Капитанът на кораба и приятел на моряка тръгват да го търсят и стигат до бръснарницата. Суини Тод потвърждава, че е обръснал моряка, но казва че след това мъжът е тръгнал по пътя си. Приятелят на Торнхил полковник Джефри остава в града след заминаването на кораба уверен, че нанизът от перли ще се появи отнякъде.

“И така и става, господа” – продължава прокурорът. – “Нанизът се появява в дома на г-н Джон Мъндел, който дава заеми срещу депозит. Вечерта, в която изчезва Торнхил, обвиняемият е заложил перлите при г-н Мъндел срещу сумата от 1 000 лири.”

Описвайки криптите под църквата Сейнт Дънстън, прокурорът разкрива някои от най-ужасяващите факти в процесът срещу Бръснаря демон:

“Почти всяка гробница е пълна с пресни останки на мъртъвци. Сър Ричард открива в два от ковчезите, чиито обитатели са отдавна превърнати в прах, свежи тела, по които няма почти никаква плът – и все пак достатъчно, за да произведат ужасната миризма, носеща се от църквата”.

След това прокурорът описва тунела, свързващ “Флийт Стрийт” и “Бел Ярд” и свързва това с доказателствата, открити в бръснарницата на бръснаря.

“В къщата на Суини Тод има купища от вещи и дрехи, достатъчни за 160 души.” – казва той пред изумената съдебна зала. – “Да, господа съдебни заседатели, казах 160 души, и сред тези дрехи е открито парче от горна дреха, която със сигурност е принадлежала на Франсис Торнхил. Дали един ръкав е достатъчен, за да се осъди човек? Законът мъдро повелява, че не е и настоява за тялото на убития човек. Ние ще осигурим това доказателство. Сред скелетите открити в подземията има един, който със сигурност е на починалия г-н Торнхил.”

Полковник Уилям Джефри се изправя на скамейката и разказва за търсенето на Торнхил и как се е обърнал за помощ към Бегачите от “Боу Стрийт”. Той слиза в катакомбите заедно със сър Ричард и един лекар.

След това обвинението призовава главния си свидетел – героят на деня, сър Ричард Блънт. Той разказва как е научил за слуховете за Суини Тод и как го е свързал с миризмата в църквата.

“След внимателно проучване установих, че от 13 изчезнали, десетима са заявили намерението си да отидат на бръснар преди да изчезнат. Вниманието ми бе насочено към странната миризма носеща се от църквата и от този момент нататък аз свързах Суини Тод с нея и изчезналите хора. Освен това получих сигнал за изчезването на г-н Франсис Торнхил, който също е бил клиент на обвиняемия.”

Последният свидетел на обвинението е д-р Силвестър Стиърс, който помага за идентифицирането на жертвата. Прокурорът го пита как е постигнал това.

“Г-н Торнхил преживя много необичаен и болезнен инцидент” – отговаря докторът. – “Бедрената му кост е счупена там, където се съединява с колянната става и освен това има диагонална фрактура на около три инча по-нагоре по костта. Аз го лекувах след инцидента и въпреки че лечението протече успешно, костта му остана деформирана завинаги. Поради честите прегледи съм много добре запознат с неговия случай и се кълна, че тази кост принадлежи на г-н Торнхил.”

Дотогава подобни доказателства не са представяни в съдебно дело и не е ясно дали съдебните заседатели ще ги приемат. Ако може да се вярва на косвените доказателства, вината на Суини Тод е очевидна. Работата на прокурора щеше да бъде много по-лесна, ако Марджъри Лъвет беше жива, за да свидетелства.

Процесът – Защитата

Сега е ред на защитата да се обърне към съдебните заседатели. Защитникът, назначен от съда да представлява Бръснаря демон, бърза да изтъкне трудната за вярване и косвена същност на случая срещу Суини Тод.

“Вместо доказателства, слушахме дълги истории за гробници, лоши миризми в църкви, подвижни дъски в пода, въртящи се столове, тайни проходи и пайове със свинско” – започва той. – “Аз наистина смятам, господа съдебни заседатели, че начинът, по който обвинението подхожда към моя добродетелен и благочестив клиент е обида към здравия разум.”

След това атакува доказателствата представени от обвинението едно по едно. Първо, пита той, какво общо има Суини Тод със изчезването на уважавани граждани от техните домове. След това, отговаряйки на собствения си въпрос, казва: “Беше ни казано, че тези уважавани господа са искали да се обръснат и че самият сър Ричард Блънт е използвал услугите на моя клиент няколко пъти и въпреки това, той е жив и здрав.”

А какво да кажем за миризмата в Сейнт Дънстън? “Със същия успех можем да обвиним клиента ми в престъпление, само защото тази съдебна зала не е проветрявана както трябва!”.

Най-сериозното доказателство срещу Суини Тод е изчезването на Франсис Торнхил. “Наистина, това не е хубаво. Може би стотици хора са го видели да излиза – и със сигурност е било така – но те просто не са го познавали. Само защото в онзи ден по улицата не е минал нито един познат на г-н Торнхил, моят клиент е обвинен в убийство.”

Колкото до бедрената кост, защитникът няма уважение към подобни доказателства. “Господа съдебни заседатели, бихте ли повярвали на човек, който ви покаже тухла и твърди, че тя е взета от определена къща?”.

Наричайки твърденията на обвинението “софистика”, той поставя под съмнение смъртта на Марджъри Лъвет. Хвърля вината за убийствата върху нея и заявява, че тя е обвинила Суини Тод, “този милосърден и набожен човек”, от чиста завист. След това, отказвайки се от правото си да призове свидетели, се оттегля.

Съдията бързо обобщава случая за съдебните заседатели. Както е обичайно по онова време, той просто преразказва изявлението на обвинението срещу Суини Тод. След това изпраща журито да вземе решението си относно вината или невинността на Бръснаря демон.

Следващата фаза от процеса, обмисляне и произнасяне на присъдата, отнема по-малко от 10 минути. Журито се оттегля, за да обсъди фактите по случая и след пет минути се връща с присъдата виновен. Съдията поставя черен плат върху бялата си перука и пита Суини Тод дали иска да каже нещо преди да бъде осъден.

“Не съм виновен!” – изкрещява той.

“Мое тежко задължение е да произнеса присъда според закона. Осъждам Ви да бъдете отведен незабавно до мястото за екзекуция, където да бъдете обесен. Нека Господ се смили над душата Ви. Единственият изход на обществото е да отнеме живота на човек като Вас, който всява ужас и гнет.”

На 25 януари 1802 година Суини Тод увисва на бесилото в двора на затвора Нюгейт пред тълпа от хиляди зяпачи. След екзекуцията тялото му е предадено в ръцете на умелите “бръснари-хирурзи”, които му правят дисекция. Суини Тод свършва също като жертвите си, превръщайки се в купчина от месо и кости.

Суини Тод отива на бесилото
Суини Тод отива на бесилото

Легендата за Суини Тод

“В Лондон бръснарница държеше той,
клиенти му бяха хора от сой.
Не пожали ни една душа,
отиваха в рая с избръсната брада,
от Суини,
Суини Тод,
Бръснарят демон от Флийт Стрийт.”

“Балада за Суини Тод”, из мюзикъла “Суини Тод” на Стивън Зондхайм.

Скоро след като Суини Тод е разфасован от бръснарите-хирурзи, зараждащият се пазар за криминална литература грабва историята му и както обикновено правят писателите, започва да я украсява. Първите истории, появили се в “ужасите за пени” – популярни евтини книжки с истински криминални истории – са пълни със страховити описания на нечовешко същество, използващо бръснарски стол и трап в пода, за да погубва жертвите си.

Така наречените “Нюгейтски новели”, историйки с морален привкус, показващи безумията на престъпния живот, са популярни в британското общество още от първото си издание през 1776 г. Това издание, наречено “Аналите на Нюгейт” или “Престъпен регистър”, е изготвено по заповед на Негово Величество от началника на затвора и незабавно се харесва на масите. По-късно се появява “Нюгейт Календар”, който набляга на престъпленията на видни личности като “Мол Режи-кесия, господаря на крадците”, “Даниел Дейвис, безчестния пощальон”, “Мери Карлтън, немската принцеса-авантюристка” и “Чарлз Фокс, боклукчията-злодей”. Почти всички “герои”, включени в “Нюгейт Календар”, свършват на бесилото.

Историите са публикувани като поредица, за да се държи любопитството на читателите и са разкрасявани с мелодраматични детайли, липсващи в действителните събития. Една от най-популярните истории за Суини Тод забърква неговия злочест чирак в любовна история. “Перленият наниз” от Томас Пекет Прест се сдобива с широка популярност и Джордж Дибин-Пит бързо адаптира историята за сцената на театър “Британия”.

Актьорите започват да пресъздават Суини Тод и г-жа Лъвет на сцената.

Векове след кончината си Суини Тод се връща отново и отново към живот на британските сцени за огромно удоволствие на масите. Повечето пиеси повече или по-малко са базирани на “Перления наниз” на Прест, но злодеите в тях винаги си остават Суини Тод и Марджъри Лъвет.

С раждането на киното съвсем нормално е Бръснарят демон да се появи и на големия екран. Неговата първа поява във филм е в нямата кино версия на “Перленият наниз” от 20-те години на ХХ век. Въпреки че лентата е безвъзвратно загубена според Хейнинг филмът е бил романтична комедия. Две години по-късно излиза първият сериозен филм на ужасите със Суини Тод, а през 1936 г. Бръснарят демон получава първата си говореща роля.

Успех на Бродуей

Суини Тод добива огромна популярност със създаването на мюзикъла на Стивън Зондхайм “Суини Тод, Бръснарят демон от Флийт Стрийт”, в която версията от “Перленият наниз” е комбинирана с известна доза черен хумор.

В пиесата на Зондхайм Суини Тод е човек, несправедливо обвинен в престъпление и осъден на каторга в Австралия. Бръснарят се завръща на улица “Флийт”, за да открие, че жена му и дъщеря му са изчезнали. Неговата съпруга е станала мишена на страстта на един съдия и е докарана до лудост, а дъщеря му е осиновена от същия този съдия, обзет от моментно чувство на разкаяние.

Тод се среща с г-жа Лъвет, която прави “най-лошите пайове в Лондон” и заедно съставят план за отмъщение към съдията и неговия съучастник приставът. Подлуден от гнева си, Суини Тод започва да убива своите клиенти, а г-жа Лъвет използва месото им в своите пайове.

Антъни, млад моряк, който е спасил Суини Тод в открито море и го е довел в Лондон, се влюбва в повереничката на съдията и се опитва да я спаси от лапите му. В класическата формула на трагедията жаждата за отмъщение на Суини Тод става причина за неговия крах.

Пиесата за първи път е поставена на Бродуей с Анджела Лансбъри в ролята на г-жа Лъвет и Лен Карио като Бръснаря демон. Мюзикълът спечелва множество награди “Тони”, сред които за най-добър мюзикъл и за най-добър актьор и актриса.

Но Суини Тод е най-добре помнен по улиците и детските площадки, където децата се събират, за да си разказват страшни истории.

Както казва Ана Паворд от “Лондон Обзървър”:

“Суини Тод никога няма да умре. Всеки има нужда от страшилище, а той е по-плашещ от много други злодеи” .

Източник: trutv.com

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
18 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
ЕМИЛИЯ
ЕМИЛИЯ
15.02.2010 10:24

СТРАХОТНА СТАТИЯ! МНОГО МИ ХАРЕСА. НАЙ-СЕ ВПЕЧАТЛЯВАМ ОТ ИСТОРИИ ОТ МИНАЛИТЕ ВЕКОВЕ. ВКЛЮЧЕНИ СА ИНТЕРЕСНИ ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ, ОТ КОИТО И ХАБЕР СИ НЯМАХ.
АКО МОЖЕ ДА ПУСКАТЕ ПОВЕЧЕ ПОДОБНИ РАЗКАЗИ БАЗИРАНИ НА МИТОВЕ ИЛИ ДЕЙСТВИТЕЛНИ СЛУЧАИ ОТ МНОГО ДАЛЕЧНОТО МИНАЛО, ЩЕ СЪМ ВИ МНОГО БЛАГОДАРНА 🙂

Emilios
17.02.2010 20:57

Mislia 4e tova e edno ot nai interesnite dosieta!!!!!

Вал
Вал
20.02.2010 21:38

Страхотна статия! Евала! Страшно ми помогнахте, защото на мен ми трябваше един материал относто истинския Суини Тод .. Но се чудех, тези откъси от песните от мюзикъла ваш превод ли са и, ако не са, бихте ли ме насочили към източника им .. Искам да кажа, че в интернет никъде не намерих всички песни преведени, a mnogo ми се иска да ги намеря с хубав български превод. Много благодаря предварително !! ..

Силвия
21.02.2010 10:26

Здравей, Вал, радвам се че съм ти помогнала. Преводът на песните е мой (само на тези откъси всъщност). И аз като теб не можах да намеря нищо на български. Защо не потърсиш субтитри за филма, може някои от тях да се окажат с добър превод?

Вал
Вал
22.02.2010 9:02

За това не се бях сетила, благодаря! Ще потърся субтитри с хубав превод 🙂 ..

Теди
Теди
09.03.2010 18:17

Уоа,супер статия сте спретнали, евала.Историята на Суини определено е много интересна и още по-странна.Един въпрос имам- наистина ли е имало статии във тогавашните вестници за убиствата на Суини?Защото ако е имало, тогава защо има толкова много противоречия за това дали е съществувал или не?
А по History също бяха споменали за него и дори показаха тунелите свързавщи църквата, бръснарницата и пекарната…Което ме води до друг въпрос.Мисис Лъвет не е ли работила във пекарната на същата улица, или това си идва от самата история?

Теди
Теди
10.03.2010 15:37

Да, аз също знам, че е имало много книжлета по това време точно свързани със Суини, но един господ знае за какво точно става въпрос 😀
Мерси за информацията 🙂

Аделайде
Аделайде
10.03.2010 17:46

Олеле, че покъртителна история! Докъде може да стигне човешката природа!!! Силвия, можете ли да ми пратите на имейла повече за Суини Тод? Завзе ме тази история, искам да узная повече. Благодаря!

Теди
Теди
10.03.2010 18:01

Току що намерих The string of pearls само дето е на английски, но пак ще свърши работа http://www.victorianlondon.org/mysteries/sweeney_todd-01.htm

Аделайде
Аделайде
12.03.2010 2:42

Теди, и аз благодаря за линка. Разбирам английски, ще прочета с удоволствие. Силвия, благодаря и на теб.

Mitaka-Barca
Mitaka-Barca
12.08.2010 17:25

О да, определено много добра и грабваща статия!Поздравления!За мен това са едни от най – интересните материали (Суини Тод, Джак от Уайтчапъл..). Ако има още подобни случаи, свързани с онези времена в Лондон ще се радвам да го прочета във сайта Ви!!!

Jason Voorhes
Jason Voorhes
28.01.2011 13:56

Много яки стихове.

Цецо
Цецо
04.09.2011 21:57

Лелеее , много ме кефят такива истории :O .
Надявам се , че и филмът си го бива 🙂 .
Историите от миналите векове са много по интересни .

elena
elena
11.07.2013 1:40

хареса ми

————————————————-
Коментарът е транслитериран от модератор. Моля, пишете на кирилица!

elena
elena
11.07.2013 1:43

но защо няма и други така интересни статии все едни и същи са прочела съм ги всичките но има само 5-от тях които ми харесват тази е една от тях………..

—————————————————————–
Коментарът е транслитериран от модератор. Моля, пишете на кирилица!