Антъни Джон Харди: Изкормвача от Камдън

Антъни Джон Харди – високоинтелигентен, но умствено нестабилен британски механоинженер, примамвал млади жени в дома си, където ги убивал, разчленявал телата им и ги изхвърлял в реката или в кофи за боклук, опаковани в найлонови торби. Некрофилията е само едно от многото му умствени разстройства и той запазвал части от телата на жертвите си като трофеи. С увеличаването на броя на труповете, открити в Камдън, Харди се сдобива с прякора “Камдънския изкормвач”.

Река от кръв

На 17 декември 2000 г. човек, разхождащ се край река Темза в Западен Лондон, забелязал нещо необичайно да се носи във водата. Приближавайки се, осъзнал, че предметът е горната част от тялото на жена, отрязано в кръста.

Полицията незабавно пристигнала на мястото и останките на жената били извадени от реката. Впоследствие съдебните лекари предположили, че тя е била във водата две седмици и вероятно е била посечена с остър интструмент, подобен на меч. Жената носела два ясни отличителни белега, по които полицията се надявала да я разпознае – татуировка и изкривен кучешки зъб.

Зоуи Лоиз Паркър
Зоуи Лоиз Паркър

Родителите на жертвата се появили не след дълго, когато видели снимки на татуировката във вестниците. Младата жена била идентифицирана като Зоуи Лоиз Паркър (24 г.), която работела като проститутка в района на Фелтъм и Хаунслоу. Нейната майка я описва като любяща, грижовна дъщеря, която страдала от разстройство в ученето. Семейството било опустошено от загубата и помолило чрез медиите за всякаква информация, засягаща дъщеря им или нейното убийство.

Полицията се надявала да намери убиеца преди да удари отново. Но нямали нито солидни следи, нито заподозрени. След по-малко от два месеца друго страховито престъпление шокирало обществото.

В края на февруари същата година три 10-годишни момчета, ловящи риба в Риджънтс Канал в Камдън, издърпали някаква торба от мътната вода. При отварянето й момчетата се смразили от гледката – части от човешко тяло. Извикали полицията и претърсването на района започнало незабавно.

Разследващите намерили на дъното на канала шест торби, съдържащи най-различни човешки части, опаковани в пликове за боклук. Но все още липсвали всички части от тялото на жената. Властите предполагали, че остатъкът от трупа й е все още в канала или убиецът го е запазил като трофей.

Пола Фийлдс
Пола Фийлдс

Жената била идентифицирана като Пола Фийлдс (31 г.) от Ливърпул, която живеела в района на Хайбъри Гроув от две години. Тя имала две деца и работела като проститутка, за да си купува наркотици. Пола била видяна за последно да се качва в някаква червена кола на 13 декември. Аутопсията установила, че тялото й най-вероятно е било разчленено с ножовка.

Първоначално в страховитото убийство бил заподозрян бившият приятел на Пола, който имал доста богато криминално досие. Но в крайна сметка полицията го освободила от подозрения.

През декември 2002 година в района на Камдън се случила цяла серия от също толкова ужасяващи убийства. Макар в началото полицията да отричала връзка между новите жертви и убийствата на Зоуи и Пола, впоследствие възникнали подозрения, че те са дело на един и същи човек. Приликите между случаите били твърде много, за да бъдат пренебрегвани. До януари 2003 г. полицията вече имала нов заподозрян в ареста – 51-годишният безработен механоинженер Антъни Харди. Неговите зловещи занимания му спечелват псевдонима “Изкормвача от Камдън”.

Антъни Харди

Антъни Джон Харди
Антъни Джон Харди

Антъни Джон Харди е роден през 1951 г. в Бъртън он Трент в Стафордшир, а баща му е миньор. Още от малък мечтаел да се спаси от лайфстайла на работническата класа, в която бил отгледан. Работел здраво в училище и завършил с отлични оценки. След гимназията бил приет в колежа “Империъл” в Лондон, за да изучава инженерство.

В средата на 70-те години Харди се запознал и оженил за колежката си от университета Джудит Дуайт. Двамата се преместили в австралийска Тазмания, където отгледали две момчета и две момичета. Семейното им щастие обаче било помрачено в 1982 г., когато Харди започнал да проявява симптоми на умствено заболяване.

През същата година той се опитал да убие Джудит, като я ударил по главата с бутилка и после се опитал да я удави във ваната. Тя не повдигнала обвинения срещу него и след инцидента той постъпил доброволно в психиатрична клиника в Куинсланд. Останал там няколко седмици преди да се завърне във Великобритания.

Двамата с Джудит се развели през 1986 г. Тя получила попечителство над децата и също се преместила в родината, за да започне нов живот. Скоро след завръщането си у дома Харди започнал да следи Джудит, което я принудило да издейства ограничителна заповед срещу него. Бившият й съпруг не се стреснал от това и няколко пъти нарушил ограничението, което довело до временното му задържане.

След освобождаването си Харди потърсил психиатрична помощ в специализирани клиники. Поставили му диагноза периферна невропатия – разстройство, което често причинява депресия. Освен това бил диагностициран с маниакална депресия и му предписали лекарства за облекчаване на симптомите.

В началото и средата на 90-те години Харди останал без покрив над главата и се подслонявал из най-различни мотели из целия град. Междувременно започнал да злоупотребява с лекарства и алкохол, което още повече засилило психическите му проблеми. Забъркал се в неприятности със закона още няколко пъти и прекарал кратко време в затвора.

През 1998 г. Харди бил арестуван за изнасилване на проститутка, но впоследствие жертвата свалила обвиненията. Той бил разследван за още три изнасилвания, но нямало достатъчно доказателства, за да го изправят пред съда. Все пак го посъветвали да потърси психиатрична помощ, от която той се възползвал в една местна болница. След време го изписали с препоръката да продължава да посещава специалист.

Научи повече за:   Питър Сътклиф: Йоркширския изкормвач
Общинското жилище на Харди
Общинското жилище на Харди

През 2000 г. Харди се преместил в едностаен общински апартамент на улица “Роял Колидж” в Камдън. Новото му жилище се намирало в непосредствена близост до Кингс Крос – район често посещаван от проститутките. Харди бил избрал мястото точно поради тази причина. Кварталът щял да се превърне в негова ловна територия.

През януари 2002 г. той попаднал в полезрението на полицията за пореден път, когато бил хванат да сипва акумулаторна киселина в пощата на един съсед. Горе-долу по същото време друг загрижен съсед казал на полицията, че нещо странно се случва в апартамента на Харди. Този сигнал довел до зловеща находка.

Полицията пристигнала в жилището на Харди и заварила вратата на спалнята му заключена. Когато разбили вратата, открили вътре на леглото му труп на гола млада жена. Жертвата имала порязвания по главата, следи от ухапвания и охлузвания, които подсказвали, че вероятно е била убита. Въпреки това патолозите заявили, че жената е починала от сърдечен удар.

По-късно жертвата била идентифицирана като Сали Роуз Уайт (38 г.), проститутка от района на Кингс Крос, пристрастена към наркотиците. Сали страдала от мозъчно увреждане и поведенчески проблеми, причинени от травма на гръбначния мозък при раждането й.  Вярва се, че нейното състояние, което се било влошило с възрастта и поради липсата на лечение, в комбинация с приема на наркотици е довело до сърдечния й удар. Но естествената смърт на Сали щяла да бъде поставена под въпрос по-късно, когато в апартамента на Харди били открити останките на още няколко жени.

Убийства в кофите

Полицаите претърсват кофите за боклук
Полицаите претърсват кофите за боклук

На 30 декември 2002 г. бездомник, ровещ по кофите за храна, се натъкнал на ужасяваща находка. В една от торбите за боклук намерил човешки останки, сред които и няколко отрязани парчета от два крака. Клошарят взел останките със себе си и ги отнесъл в близката болница, откъдето извикали полицията.

При пристигането си на местопрестъплението следователите моментално оградили района около кофите за боклук, разположени зад един пъб на улица “Роял Колидж”. Полицаите претърсили контейнера и намерили още осем торби, пълни с най-различни човешки части. В друга кофа, на около 100 м от първоначалната находка, открили торс на млада жена.

Човешките останки били отнесени в моргата “Сейнт Панкрас”, за да бъдат прегледани от патолозите. Трудно било да се определи причината за смъртта, тъй като главите и ръцете на жертвите все още липсвали. Все пак патолозите успели да установят, че останките принадлежат на две различни жени, които са били убити около коледните празници. Извършени били и ДНК тестове с надеждата, че ще помогнат в установяването на самоличността на жените.

Според вестник “Дейли Мейл” кървава диря отвела полицията до апартамента на Харди, намиращ се съвсем на близо. Властите незабавно се сдобили със заповед за обиск и претърсили приземното му жилище, където открили голямо количество уличаващи доказателства. По времето на обиска от Харди нямало и следа.

Полицаите открили в апартамента му ножовка с човешка кожа, полепнала по острието. Намерен бил и електрически трион, навсякъде били разхвърляни порнографски списания, женска обувка с висок ток красяла перваза на прозореца, в банята имало кръв, а на една маса лежали дяволска маска и бележка “Сали Уайт Почивай в мир”. Но най-уличаващото доказателство, открито в жилището на Харди, бил един женски торс, увит в торби за боклук.

Харди, заснет от болничната камера
Харди, заснет от болничната камера

След зловещата находка властите предприели мащабно издирване, за да намерят Харди, който липсвал от няколко дни. Подозирало се, че е напуснал града. Но една камера за наблюдение го заснела на 1 януари, когато отишъл в болницата, за да си вземе лекарството за диабет. Той бил обръснал брадата си в опит да промени външния си вид.

Властите разговаряли с болничния персонал и научили, че Харди е прекарал в болницата четири часа. Според медиците той бил пиян, тъй като миришел на алкохол. Харди си тръгнал без да получи лекарството си.

Скоро след коледните празници Харди бил забелязан с 24-годишната Кели Ан Никол. Нейното семейство и полицията се притеснявали за безопасността й, страхувайки се, че може да е станала поредната му жертва. Но техните опасения се оказали напразни, когато тя се свързала с родителите си и им казала, че е добре. Макар да се била виждала с Харди, който многократно се опитвал да я примами в апартамента му, Кели не се оставила да бъда убедена. Това най-вероятно спасило живота й.

На 2 януари един гражданин се свързал с полицията, след като забелязал Харди в детската болница на улица “Грейт Ормонд” в централен Лондон. Полицията се впуснала към мястото и открила Харди в района. Той незабавно бил арестуван и откаран в ареста на близкия полицейски участък. Там щял да разкрие пълната картина на своите престъпления.

Елизабет Валад и Бриджит Маккленан

Елизабет Валад
Елизабет Валад

Скоро след задържането на Харди следователите успели да идентифицират две от жертвите, чиито останки били открити в дома му и в кофата за боклук. Това били Елизабет Валад (29 г.) от Лондон и Бриджит Маккленан (34 г.) от Камдън. Оказало се, че двете жени имат много общо помежду си.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: ?ME 🍺 Vladislav 🍺 Ba?ep?? K. 🍺 Malhavoc 🍺 Simona 🍺
Дарители: NadezhdaDonikaNikolinkaTsvetelinOrlin
350
304
Научи повече за:   Убийцата на 9 момичета и собствената си дъщеря пише готварска книга

Елизабет била непокорна жена и животът й излязъл от релси още в пубертета. Родена в Нотингам през 1972-а, тя била единственото дете на иранския професор Хасан Валад и неговата британска съпруга Джаки. Двамата живели известно време в САЩ, но бракът им приключил, когато Джаки решила да се върне обратно в Нотингам с дъщеря си. Тогава Елизабет била на около една годинка.

Джаки разказва, че дъщеря й е била много трудно дете и се забъркала с лоша компания като тийнейджър. Елизабет напуснала училище на 16 години и се преместила да живее сама в Лондон. Оттогава двете рядко контактували.

На 18 години Елизабет заживяла с един мъж, от когото по-късно родила дъщеря. Тримата живели заедно известно време, но Елизабет напуснала новото си семейство, за да търси различен лайфстайл.

Първоначално работила в салон за масажи, където се запознала с женен милионер, който я уредил със скъп апартамент и й подарявал луксозни подаръци. След известно време връзката им приключила. Започнала да пуши крек и се върнала към проституцията, за да може да си го купува. Нейната пристрастеност в крайна сметка довела до смъртта й. Харди се възползвал от слабостите на жертвите си, като ги примамвал в апартамента си, обещавайки им пари или наркотици.

Торсът на Елизабет бил намерен в жилището на Харди, а краката й били открити от бездомника в кофата за боклук. Първоначално идентифицирането й било затруднено, защото главата и ръцете й никога не били открити. Самоличността й била установена с помощта на серийния номер от гръдните й импланти.

Бриджит Маккленан
Бриджит Маккленан

Самоличността на Бриджит Маккленан била установена на 6 януари, по време на кратко изслушване в съда в Хендон, където Харди бил обвинен в убийствата. Бриджит, чийто торс и други части от тялото били открити в кофи за боклук, била идентифицирана чрез ДНК тестове. Подобно на Елизабет, главата и ръцете й така и не били открити.

Родом от Нова Зеландия и майка на две момчета, Бриджит работела като проститутка в Камдън. Парите, които изкарвала, продавайки тялото си, отивали най-вече за наркотици. Харди бил един от нейните клиенти. Той успял да я подмами в апартамента си горе-долу по същото време, по което убил и Елизабет – около 30 декември 2002 г.

Убийствата на Елизабет и Бриджит довели до преразглеждане на естествената смърт на Сали Уайтс. Смятало се, че Харди я е убил и е извадил късмет, когато патологът погрешно е приписал смъртта й на сърдечен удар. Но в крайна сметка било установено, че Сали наистина е починала от естествена смърт, свързана с нейното хронично сърдечно заболяване. Това становище щяло да бъде опровергано от самия Харди по време на процеса му.

Процеси и признания

Антъни Джон Харди
Антъни Джон Харди

Процесът на Харди започнал в съда “Олд Бейли” през ноември 2003 г. Още в началото на делото той направил стряскащо признание. Не само че пледирал за виновен в убийствата на Елизабет и Бриджит, но признал и за убийството на Сали Уайт, за която се смятало, че е умряла от естествена смърт. Преди това отричал да има нещо общо със смъртта на жените. Неговото признание поставило под съмнение заключенията на патолозите и техните показания като свидетели.

По време на процеса се разкрило как всяка от жените е срещнала зловещата си смърт. Харди подмамвал проститутките в дома си, обещавайки им пари. След това ги подлагал на екстремен секс и накрая ги удушавал.

Харди бил обсебен от порнографията некрофил, който постигал сексуално удовлетворение, като поставял голите тела на своите мъртви жертви в най-различни пози и правел снимки на труповете им. Смята се, че неговият основен мотив за извършване на убийствата всъщност е било точно желанието му да ги фотографира след смъртта. В момента, когато полицията намира Сали Уайт, Харди вероятно е подготвял тялото й за снимки. Тя също сигурно щяла да свърши в кофа за боклук, ако властите не били прекъснали зловещите му занимания.

Харди бил направил около 44 фотографии на Елизабет и Бриджит и ги бил изпратил на свой приятел. Впоследствие тези снимки били предадени на полицията. Една от мъртвешките снимки изобразява Елизабет, лежаща на леглото с дяволска маска на лицето си и безбойлна шапка, които полицията намира по-късно в жилището му по време на обиска.

Когато приключел с жертвите си, Харди използвал ножовка, за да нареже телата им във ваната. В банята били открити следи от кръвта на жертвите. Съседите на Харди разказали, че са чували звук от трион във всички часове на деня.

На 25 ноември 2003 г. Харди получил три доживотни присъди.

Провал на Системата

Антъни Джон Харди
Антъни Джон Харди

През януари 2002 г. след откриването на тялото на Сали Уайт и ареста на Харди, за това че бил налял акумулаторна киселина в пощенската кутия на съседа си, той бил затворен в крилото за душевно болни в болницата в Мъсуел, за да му бъде направена оценка на психическото състояние. Докато го преглеждали, Харди се забавлявал да лъже психиатрите. Негов приятел разказва, че Харди се смятал за по-умен от тях. Но експертите по умствено здраве прозрели номерата му.

Въпреки усилията на Харди да ги направи на глупаци, психиатрите установили, че той представлява риск за обществото и особено за жените. Доктор Алан Стюарт-Рийд предупредил, че неговото поведение се характеризира с импулсивност, липса на предумисъл за последствията от действията му, крайна безотговорност, неспособност да се учи от опита си и липса на съпричастност към чувствата на околните. Освен това Стюарт-Рийд казал, че ако бъде върнат в обществото, има доста голям шанс да престъпи отново правилата и да причини други сериозни физически и психически вреди.

Научи повече за:   Дейвид и Катрин Бърни: Убийствата на улица "Мурхауз"

Въпреки многократните предупреждения от страна на здравните експерти, Харди бил освободен през ноември същата година. Комисия, съставена от трима здравни инспектори, взела това решение, след като преценила, че Харди не представлява почти никаква заплаха за обществото. Тяхното решение се основавало най-вече на докладите на психиатри, които смятали, че той представлява нисък или среден риск. Комисията пропуснала да прочете докладите на психиатрите, които предупреждавали за потенциално опасното поведение на Харди. Това се оказало фатална грешка.

Говорител на Обединението за умствено здраве потвърдил пред медиите, че Харди е бил под наблюдение през коледните празници, но то е било доста ограничено. Според медиите неговите здравни надзорници са били толкова уплашени от поведението му, че са отказвали да остават насаме с него и са предпочитали срещите им да стават в кафенета. Страховете им би трябвало да вдигнат достатъчно тревога за неговата умствена стабилност, но нищо не било направено по въпроса и Харди бил освободен отново да броди по улиците.

След задържането на Харди за убийствата се провело разследване с цел да се установи защо е бил освободен, щом е представлявал такава опасност за обществото. Мнозина настоявали, че тримата здравни инспектори от комисията трябва да бъдат освободени от постовете им. Но според други комисията не би могла да бъде обвинена, че е станала жертва на манипулативното поведение на Харди. Факт е, че ако Харди бил задържан в болницата, Елизабет и Бриджит щяха вероятно все още да са живи днес.

Връзки

Все още не е ясно дали Харди е виновен за убийствата на Зоуи Паркър и Пола Фийлдс, но полицията продължава да вярва, че случаите са свързани. Освен това се смята, че той е отговорен за поне още 5-6 случая в този район, които носят прилики с онези, за които е осъден. За съжаление няма достатъчно доказателства срещу него.

В действителност само няколко жени, пресекли смъртоносния път на Харди, оцеляват, за да разкажат за него. Единствените две изключения, познати на полицията, са Кели Ан Никол и Франсиз Мейхю (25 г.). Техните истории хвърлят малко светлина върху начина, по който Харди е примамвал жертвите си към смъртта им.

През декември 2002 г., преди намирането на телата в кофите за боклук, Франсиз получила телефонно обаждане от Харди, който й казал, че е намерил загубената й дамска чанта. Той й дал адреса си и я поканил да го посети в апартамента му, за да си я прибере. Мейхю не се чувствала удобно да отиде сама в жилището на непознат и се обадила в полицията за съвет как да постъпи.

Полицаите я уверили, че едва ли има някаква опасност да отиде сама, но би било в неин интерес да сподели с някого къде отива. Все още неспокойна, Франсиз помолила своята хазяйка да я придружи. Това решение вероятно спасило живота й.

Черните кръстове в жилището на Харди
Черните кръстове в жилището на Харди

Когато пристигнали в жилището на Харди, Франсиз оставила хазяйката да я чака в колата и се качила да си вземе чантата. Харди отворил вратата и неговото необичайно държание и чудатият декор на дома му незабавно й направили неприятно впечатление. Впоследствие Франсиз споделила с медиите, че първото й впечатление било за крайно непривлекателен мъж, облечен в ужасен анцуг, смъкнат твърде ниско на кръста му. Освен това забелязала, че стените на жилището му са украсени с многобройни черни кръстове и странни картини на човешката анатомия.

Харди се опитал да я прилъже вътре, но тя отказала. Даже й казал, че ако не влезе, няма да й даде чантата. Изплашена от странното му поведение Франсиз му казала да задържи чантата и тръгнала обратно към колата. Раздразнен от отказа й да влезе в дома му, той я замерил с чантата. След три дни Франсиз получила писма и коледни картички от него, които я накарали да се обади в полицията.

Кели Никол
Кели Никол

Скоро след това Франсиз заминала на почивка. Когато се върнала, разбрала за убийствата на Харди. Тя казала на медиите, че ако той я бил нападнал и завлякъл в жилището си, вероятно и нея щели да намерят нарязана на малки парчета.

Кели Никол е друга потенциална жертва, която се измъква на косъм от смъртоносната ярост на Харди през декември 2002 г.. Той многократно се опитал да убеди Никол да го придружи в апартамента му. Но нейните инстинкти я предупредили да не го прави. Ако Кели го беше последвала, сигурно и тя щеше да стане негова жертва.

Факт е, че никой, освен Харди, не знае защо е правил тези неща. Той все още пази много тайни, които предстоят да бъдат разкрити.

——————————————————————————————————————————————
Материалът е написан по идея на Катя
Източници: trutv.com, thesun.co.uk

The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

5
Напиши коментар

avatar
5 Дискусии
0 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
5 Автори на коментари
ФилизПАРТИЗАНКрисСилвияКатя Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
Катя
Гост
Катя

Много ти благодаря, че си приела идеята ми да пишеш за този хахо 🙂 Статията се е получила чудесно и не е пропуснато нищо съществено.

Крис
Гост
Крис

Статията е супер. За два дни прочетох доста от материалите които сте публикували и толкова много са интересни че не мога да спра да ги чета една след друга.

ПАРТИЗАН
Гост
ПАРТИЗАН

Фънки?

Филиз
Гост
Филиз

Боже! Любимият ми лондонски квартал. Той сам по себе си е зловещ, но това не го знаех преди.. Та в крайна сметка какво се случва с този изверг сега?