Антъни Джон Харди: Изкормвачът от Камдън

Антъни Джон Харди – високоинтелигентен, но умствено нестабилен британски механоинженер, примамва млади жени в дома си, където ги убива, разчленява телата им и ги изхвърля в реката или в кофи за боклук, опаковани в найлонови торби. Некрофилията е само едно от многото му умствени разстройства и той запазва части от телата на жертвите си като трофеи. С увеличаването на броя на труповете, открити в Камдън, Харди се сдобива с прякора “Камдънския изкормвач”.

Река от кръв

На 17 декември 2000 г. човек, разхождащ се край река Темза в Западен Лондон, забелязва нещо необичайно да се носи във водата. Приближавайки се, осъзнава, че предметът е горната част от тялото на жена, отрязано в кръста.

Полицията незабавно пристига на мястото и останките на жената са извадени от реката. Впоследствие съдебните лекари предполагат, че тя е престояла във водата две седмици и вероятно е била посечена с остър интструмент, подобен на меч. Мъртвата жена има два ясни отличителни белега, по които полицията се надява да я разпознае – татуировка и изкривен кучешки зъб.

Родителите на жертвата се появяват не след дълго, когато виждат снимки на татуировката й във вестниците. Младата жена е идентифицирана като Зоуи Лоиз Паркър (24 г.), работеща като проститутка в района на Фелтъм и Хаунслоу. Нейната майка я описва като любяща, грижовна дъщеря, страдаща от образователни проблеми. Семейството е опустошено от загубата и моли чрез медиите за всякаква информация, засягаща дъщеря им или нейното убийство.

Зоуи Лоиз Паркър
Зоуи Лоиз Паркър

Полицията се надява да намери убиеца преди той да удари отново. Но не разполагат нито със солидни следи, нито със заподозрени. След по-малко от два месеца друго страховито престъпление шокира обществото.

В края на февруари същата година три 10-годишни момчета, ловящи риба в Риджънтс Канал в Камдън, издърпват някаква торба от мътната вода. При отварянето й момчетата се смразяват от гледката – части от човешко тяло. Извикват полицията и претърсването на района започва незабавно.

Разследващите намират на дъното на канала шест торби, съдържащи най-различни човешки части, опаковани в пликове за боклук. Но все още липсват всички части от тялото на жената. Властите предполагат, че остатъкът от трупа й е все още в канала или убиецът го е запазил като трофей.

Жената е идентифицирана като Пола Фийлдс (31 г.) от Ливърпул, живееща в района на Хайбъри Гроув от две години. Тя има две деца и е работела като проститутка, за да си купува наркотици. Пола е видяна за последно да се качва в някаква червена кола на 13 декември. Аутопсията установява, че тялото й най-вероятно е било разчленено с ножовка.

Пола Фийлдс
Пола Фийлдс

Първоначално в страховитото убийство е заподозрян бившият приятел на Пола, който има доста богато криминално досие. Но в крайна сметка полицията го освобождава от подозрения.

През декември 2002 година в района на Камдън се случва цяла серия от също толкова ужасяващи убийства. Макар в началото полицията да отрича връзка между новите жертви и убийствата на Зоуи и Пола, впоследствие възникват подозрения, че те са дело на един и същи човек. Приликите между случаите са твърде много, за да бъдат пренебрегвани. С настъпването на януари 2003 г. полицията вече има нов заподозрян в ареста – 51-годишен безработен механоинженер на име Антъни Харди. Неговите зловещи занимания му спечелват псевдонима “Изкормвача от Камдън”.

Антъни Харди

Антъни Джон Харди е роден през 1951 г. в Бъртън он Трент в Стафордшир, а баща му е миньор. Още от малък мечтае да се спаси от лайфстайла на работническата класа, в която е отгледан. Работи здраво в училище и завършва с отлични оценки. След гимназията е приет в колежа “Империъл” в Лондон, за да изучава инженерство.

Антъни Джон Харди
Антъни Джон Харди

В средата на 70-те години Харди се оженва за колежката си от университета Джудит Дуайт. Двамата се преместват в австралийска Тазмания, където отгледаждат две момчета и две момичета. Семейното им щастие обаче е помрачено в 1982 г., когато Харди започва да проявява симптоми на умствено заболяване.

През същата година той се опитва да убие Джудит, като я удря по главата с бутилка и после се опитва да я удави във ваната. Тя не повдига обвинения срещу него и след инцидента той постъпва доброволно в психиатрична клиника в Куинсланд. Остава там няколко седмици преди да се завърне във Великобритания.

Двамата с Джудит се развеждат през 1986 г. Тя получава попечителство над децата и също се премества в родината, за да започне нов живот. Скоро след завръщането си у дома Харди започва да следи Джудит, което я принуждава да издейства ограничителна заповед срещу него. Бившият й съпруг не се стряска от това и няколко пъти нарушава ограничението, което довежда до временното му задържане.

След освобождаването си Харди потърсва психиатрична помощ в специализирани клиники. Поставят му диагноза периферна невропатия – разстройство, което често причинява депресия. Освен това е диагностициран с маниакална депресия и му предписали лекарства за облекчаване на симптомите.

В началото и средата на 90-те години Харди остава без покрив над главата и се подслонява в най-различни мотели из целия град. Междувременно започва да злоупотребява с лекарства и алкохол, което още повече засилва психическите му проблеми. Забърква се в неприятности със закона още няколко пъти и прекарва кратко време в затвора.

През 1998 г. Харди е арестуван за изнасилване на проститутка, но впоследствие жертвата сваля обвиненията. Разследван е за още три изнасилвания, но няма достатъчно доказателства, за да го изправят пред съда. Все пак го съветват да потърси психиатрична помощ, от която той се възползва в една местна болница. След време го изписват с препоръката да продължава да посещава специалист.

Научи повече за:   Джоел Рифкин: Изкормвачът от Ню Йорк

През 2000 г. Харди се премества в едностаен общински апартамент на улица “Роял Колидж” в Камдън. Новото му жилище се намира в непосредствена близост до Кингс Крос – район често посещаван от проститутките. Харди е избрал мястото точно поради тази причина. Кварталът ще се превърне в негова ловна територия.

Общинското жилище на Харди
Общинското жилище на Харди

През януари 2002 г. той попада в полезрението на полицията за пореден път, когато е хванат да сипва акумулаторна киселина в пощата на един съсед. Горе-долу по същото време друг загрижен съсед казва на полицията, че нещо странно се случва в апартамента на Харди. Този сигнал довежда до зловеща находка.

Полицията пристига в жилището на Харди и заварва спалнята му заключена. Разбиват вратата и откриват на леглото труп на гола млада жена. Жертвата е с порязвания по главата, следи от ухапвания и ожулвания, подсказващи, че вероятно е била убита. Въпреки това патолозите заключават, че жената е починала от сърдечен удар.

По-късно жертвата е идентифицирана като Сали Роуз Уайт (38 г.), проститутка от района на Кингс Крос, пристрастена към наркотиците. Сали е страдала от мозъчно увреждане и поведенчески проблеми, причинени от травма на гръбначния мозък при раждането й.  Вярва се, че нейното състояние, което се е влошило с възрастта поради липсата на лечение, в комбинация с приема на наркотици е довело до сърдечния й удар. Но естествената смърт на Сали ще бъде поставена под въпрос по-късно, когато в апартамента на Харди са открити останките на още няколко жени.

Убийства в кофите

На 30 декември 2002 г. бездомник, ровещ по кофите за храна, се натъква на ужасяваща находка. В една от торбите за боклук намира човешки останки, сред които и няколко отрязани парчета от два крака. Клошарят взима останките със себе си и ги отнася в близката болница, откъдето се обаждат на полицията.

Полицаите претърсват кофите за боклук
Полицаите претърсват кофите за боклук

При пристигането си на местопрестъплението следователите моментално ограждат района около кофите за боклук, разположени зад един пъб на улица “Роял Колидж”. Претърсват контейнера и намират още осем торби, пълни с най-различни човешки части. В друга кофа, на около 100 м от първоначалната находка, откриват торс на млада жена.

Човешките останки са отнесени в моргата “Сейнт Панкрас”, за да бъдат прегледани от съдебните лекари. Трудно е да се определи причината за смъртта, тъй като главите и ръцете на жертвите все още липсват. Все пак патолозите успяват да установят, че останките принадлежат на две различни жени, които са били убити около коледните празници. Извършени са и ДНК тестове, с надеждата че ще помогнат в установяването на самоличността на жените.

Според вестник “Дейли Мейл” кървава диря е отвела полицията до апартамента на Харди, намиращ се съвсем на близо. Властите незабавно се сдобиват със заповед за обиск и претърсват приземното му жилище, където откриват голямо количество уличаващи доказателства. По времето на обиска от Харди няма и следа.

Полицаите откриват в апартамента му ножовка с човешка кожа, полепнала по острието. Намерен е и електрически трион, навсякъде са разхвърляни порнографски списания, женска обувка с висок ток краси перваза на прозореца, в банята има кръв, а на една маса лежат дяволска маска и бележка “Сали Уайт Почивай в мир”. Но най-уличаващото доказателство, открито в жилището на Харди, е един женски торс, увит в торби за боклук.

След зловещата находка властите предприемат мащабно издирване, за да намерят Харди, който липсва от няколко дни. Подозира се, че е напуснал града. Но камера за наблюдение го е заснела на 1 януари, когато е отишъл в болницата, за да си вземе лекарството за диабет. Той е обръснал брадата си в опит да промени външния си вид.

Харди, заснет от болничната камера
Харди, заснет от болничната камера

Властите разговарят с болничния персонал и научават, че Харди е прекарал в болницата четири часа. Според медиците той е бил пиян, тъй като е миришел на алкохол. Тръгнал си е без да получи лекарството си.

Скоро след коледните празници Харди е бил забелязан с 24-годишната Кели Ан Никол. Нейното семейство и полицията се притесняват за безопасността й, страхувайки се, че тя може да е станала поредната му жертва. Но техните опасения се оказват напразни, когато тя се свързва с родителите си и им казва, че е добре. Макар да се е виждала с Харди, който многократно се е опитвал да я примами в апартамента си, Кели не се е оставила да бъде убедена. Това най-вероятно е спасило живота й.

На 2 януари един гражданин се свързва с полицията, след като забелязва Харди в детската болница на улица “Грейт Ормонд” в централен Лондон. Властите се втурват към мястото и откриват Харди в района. Той е арестуван незабавно и е откаран в ареста на близкия полицейски участък. Там ще разкрие пълната картина на своите престъпления.

Елизабет Валад и Бриджит Маккленан

Скоро след задържането на Харди разследващите успяват да идентифицират две от жертвите, чиито останки са открити в дома му и в кофата за боклук. Това са Елизабет Валад (29 г.) от Лондон и Бриджит Маккленан (34 г.) от Камдън. Оказва се, че двете жени имат много общо помежду си.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253
Елизабет Валад
Елизабет Валад

Елизабет е непокорно момиче и животът й излиза от релси още в пубертета. Родена в Нотингам през 1972-а, тя е единственото дете на иранския професор Хасан Валад и неговата британска съпруга Джаки. Двамата живеят известно време в САЩ, но бракът им приключва, когато Джаки решава да се върне обратно в Нотингам с дъщеря си. Тогава Елизабет е на около една годинка.

Научи повече за:   Джеси Померой: Демонът с мраморното око

Джаки разказва, че дъщеря й е била много трудно дете и се е забъркала с лоша компания като тийнейджър. Напуснала е училище на 16 години и се е преместила да живее сама в Лондон. Оттогава двете рядко са контактували.

На 18 години Елизабет заживява с мъж, от когото по-късно ражда дъщеря. Тримата живеят заедно известно време, но тя напуска новото си семейство, за да търси различен лайфстайл.

Първоначално работи в салон за масажи, където се запознава с женен милионер, който я урежда със скъп апартамент и й подарява луксозни подаръци. След известно време връзката им приключва. Елизабет започва да пуши крек и се връща към проституцията, за да може да си го купува. Нейната пристрастеност в крайна сметка довежда до смъртта й. Харди се възползва от слабостите на жертвите си, като ги примамва в апартамента си, обещавайки им пари или наркотици.

Торсът на Елизабет е намерен в жилището на Харди, а краката й са открити от бездомника в кофата за боклук. Първоначално идентифицирането й е затруднено, защото главата и ръцете й така и не са открити. Самоличността й е установена с помощта на серийния номер на гръдните й импланти.

Самоличността на Бриджит Маккленан е установена на 6 януари, по време на кратко заседание в съда в Хендон, където Харди е обвинен в убийствата. Бриджит, чийто торс и други части от тялото са открити в кофи за боклук, е идентифицирана чрез ДНК тестове. Подобно на Елизабет, главата и ръцете й никога не са открити.

Бриджит Маккленан
Бриджит Маккленан

Родом от Нова Зеландия и майка на две момчета, Бриджит работи като проститутка в Камдън. Парите, които изкарва, продавайки тялото си, отиват най-вече за наркотици. Харди е един от нейните клиенти. Той успява да я подмами в апартамента си горе-долу по същото време, когато убива и Елизабет – около 30 декември 2002 г.

Убийствата на Елизабет и Бриджит довеждат до преразглеждане на естествената смърт на Сали Уайтс. Предполага се, че Харди я е убил и е извадил късмет, когато патологът погрешно е приписал смъртта й на сърдечен удар. Но в крайна сметка е установено, че Сали наистина е починала от естествена смърт, свързана с хронично сърдечно заболяване. Това становище ще бъде опровергано от самия Харди по време на процеса му.

Процеси и признания

Процесът срещу Антъни Джон Харди започва в съда “Олд Бейли” през ноември 2003 г. Още в началото на делото той прави стряскащо признание. Не само че пледира виновен в убийствата на Елизабет и Бриджит, но признава и за убийството на Сали Уайт, за която се е смятало, че е починала от естествена смърт. Преди това е отричал да има нещо общо със смъртта на жените. Неговото признание поставя под съмнение заключенията на патолозите и техните показания като свидетели.

Антъни Джон Харди
Антъни Джон Харди

По време на процеса се разкрива как всяка от жените е срещнала зловещата си смърт. Харди е подмамвал проститутките в дома си, обещавайки им пари. След това ги е подлагал на екстремен секс и накрая ги е удушавал.

В хода на процеса става ясно, че Антъни Джон Харди е обсебен от порнографията некрофил, който е постигал сексуално удовлетворение, като е поставял голите тела на жертвите си в най-различни пози и е правел снимки на труповете им. Смята се, че основният му мотив за извършване на убийствата всъщност е било точно желанието му да фотографира жените след смъртта им. В момента, когато полицията намира Сали Уайт, Харди вероятно е подготвял тялото й за снимки. Тя сигурно също е щяла да свърши в кофа за боклук, ако властите не са били прекъснали зловещите му занимания.

Харди е направил около 44 фотографии на Елизабет и Бриджит и ги е изпратил на свой приятел. Впоследствие тези снимки са предадени на полицията. Една от мъртвешките снимки изобразява Елизабет, лежаща на леглото с дяволска маска на лицето си и безбойлна шапка.

След като е приключел с жертвите си, Харди е използвал ножовка, за да нареже телата им във ваната. В банята му са открити следи от кръвта на жертвите. Съседите му разказват, че са чували звук от трион във всички часове на деня.

На 25 ноември 2003 г. Антъни Джон Харди получава три доживотни присъди.

Провал на Системата

През януари 2002 г. след откриването на тялото на Сали Уайт и ареста на Харди, за това че е налял акумулаторна киселина в пощенската кутия на съседа си, той е затворен в крилото за душевно болни в болницата в Мъсуел, за да му бъде направена оценка на психическото състояние. Харди се забавлява да лъже психиатрите, които го преглеждат, смятайки се за по-умен от тях. Но експертите по умствено здраве прозират номерата му.

Антъни Джон Харди
Антъни Джон Харди

Въпреки усилията на Харди да ги направи на глупаци, психиатрите установяват, че той представлява риск за обществото и особено за жените. Доктор Алан Стюарт-Рийд предупреждава, че неговото поведение се характеризира с импулсивност, липса на предумисъл за последствията от действията му, крайна безотговорност, неспособност да се учи от опита си и липса на съпричастност към чувствата на околните. Освен това докторът е на мнение, че ако Харди бъде върнат в обществото, има доста голям шанс да престъпи отново правилата, и да причини още сериозни физически и психически вреди на околните.

Въпреки многократните предупреждения от страна на здравните експерти, Харди е освободен през ноември същата година. Комисия, съставена от трима здравни инспектори, взима това решение, след като преценява, че той не представлява почти никаква заплаха за обществото. Тяхното решение се основава най-вече на докладите на психиатри, смятащи, че Харди представлява нисък или среден риск за околните. Комисията пропуска да прочете докладите на психиатрите, предупреждаващи за потенциално опасното му поведение. Това се оказва фатална грешка.

Научи повече за:   Изникнаха подробности около залавянето на "Мрачния сънливец"

Говорител на Обединението за умствено здраве потвърждава пред медиите, че Харди е бил под наблюдение по време на коледните празници, но то е било доста ограничено. Според медиите неговите здравни надзорници са били толкова уплашени от поведението му, че са отказвали да остават насаме с него и са предпочитали срещите им да стават в кафенета. Въпреки собствените им страхове от неговата умствена нестабилност, нищо не е било направено по въпроса и Харди е бил освободен отново да броди по улиците.

След задържането му за убийствата се провежда разследване с цел да се установи защо е бил освободен, щом е представлявал такава опасност за обществото. Мнозина настояват, че тримата здравни инспектори от комисията трябва да бъдат освободени от постовете им. Но според други комисията не би могла да бъде обвинена, че е станала жертва на манипулативното поведение на един психопат. Факт е, че ако Харди е бил задържан в болницата, Елизабет и Бриджит са щели все още да са живи днес.

Връзки

Все още не е ясно дали Антъни Джон Харди е виновен за убийствата на Зоуи Паркър и Пола Фийлдс, но полицията продължава да вярва, че случаите са свързани. Освен това се смята, че той е отговорен за поне още 5-6 случая в този район, които носят прилики с онези, за които е осъден. За съжаление няма достатъчно доказателства срещу него.

В действителност само няколко жени, пресекли смъртоносния път на Харди, оцеляват, за да разкажат за него. Единствените две изключения, познати на полицията, са Кели Ан Никол и Франсиз Мейхю (25 г.). Техните истории хвърлят малко светлина върху начина, по който той е примамвал жертвите си към смъртта им.

През декември 2002 г., преди намирането на телата в кофите за боклук, Франсиз получава телефонно обаждане от Харди, който й казва, че е намерил загубената й дамска чанта. Той й дава адреса си и я кани да го посети в апартамента му, за да си я прибере. Мейхю не се чувства удобно да отиде сама в жилището на непознат и се обажда в полицията за съвет как да постъпи.

Полицаите я уверяват, че едва ли има някаква опасност да отиде сама, но би било в неин интерес да сподели с някого къде отива. Все още неспокойна, Франсиз помолва своята хазяйка да я придружи. Това решение вероятно е спасило живота й.

Когато пристигат пред дома му, Франсиз оставя хазяйката си да я чака в колата и се качва да си вземе чантата. Харди отваря вратата и неговото необичайно държание и чудатият декор на дома му незабавно й правят неприятно впечатление. Впоследствие тя споделя с медиите, че първото й впечатление е било за крайно непривлекателен мъж, облечен в ужасен анцуг, смъкнат твърде ниско на кръста му. Освен това е забелязала, че стените на жилището му са украсени с многобройни черни кръстове и странни картини на човешката анатомия.

Черните кръстове в жилището на Харди
Черните кръстове в жилището на Харди

Харди се опитва да я прилъже вътре, но тя отказва. Той даже й казва, че ако не влезе, няма да й даде чантата. Изплашена от странното му поведение Франсиз му казва да задържи чантата и тръгва обратно към колата. Раздразнен от отказа й да влезе в дома му, той я замерва с чантата. След три дни Франсиз получава писма и коледни картички от него, които я карат да се обади в полицията.

Скоро след това Франсиз заминава на почивка. Когато се връща, разбира за убийствата на Харди. Тя казва на медиите, че ако той я е бил нападнал и завлякъл в жилището си, вероятно и нея са щели да намерят нарязана на малки парчета.

Кели Никол
Кели Никол

Кели Никол е друга потенциална жертва, която се измъква на косъм от смъртоносната ярост на Харди през декември 2002 г.. Той многократно се опитва да я убеди да го придружи в апартамента му. Но нейните инстинкти я предупреждават да не го прави. Ако Кели го беше последвала, сигурно и тя щеше да стане негова жертва.

Факт е, че никой, освен Харди, не знае защо е правил тези неща. Той все още пази много тайни, които предстоят да бъдат разкрити.


Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253

Материалът е написан по идея на Катя
Източници: trutv.com, thesun.co.uk

The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
5 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Катя
Катя
04.08.2011 16:28

Много ти благодаря, че си приела идеята ми да пишеш за този хахо 🙂 Статията се е получила чудесно и не е пропуснато нищо съществено.

Крис
Крис
20.03.2013 16:40

Статията е супер. За два дни прочетох доста от материалите които сте публикували и толкова много са интересни че не мога да спра да ги чета една след друга.

ПАРТИЗАН
ПАРТИЗАН
26.07.2013 21:35

Фънки?

Филиз
Филиз
02.05.2016 19:56

Боже! Любимият ми лондонски квартал. Той сам по себе си е зловещ, но това не го знаех преди.. Та в крайна сметка какво се случва с този изверг сега?