Култът на Небесните Порти

“Умът на фанатика изпитва потребност да боготвори нещо, дори до степен на унищожаване. Той ще жертва всичко за невъзможната мечта. В нашето общество се появяват много фанатични масови движения, но само онези, които действат по особено драматичен начин – обявявайки, например, края на света или извършвайки масово самоубийство – се радват на широко внимание”. – Ерик Хофър

Култът на “Небесните Порти” е сред най-стряскащите примери за подобен фанатизъм.

Краят е близо

Тази мирна и потайна група прекарва голяма част от времето си в строга подготовка за достигане на по-високо ниво на висше съзнание. Макар в това да няма нищо необичайно, те са сред малкото култове, които наистина стигат до края. За да разберем как са формирали вярванията, довели до техните крайни действия, трябва да разгледаме култовете, изповядващи настъпването на Армагедон и идването на Спасителя, като цяло.

“Всички масови движения – пише американският философ Ерик Хофър, – създават у своите последователи готовност за саможертва и склонност към единни действия; всяко масово движение, независимо от изповядваната доктрина и програмата му, възпитава фанатизъм, ентусиазъм, пламенна надежда, омраза и нетърпимост; всички масови движения са способни да отприщят мощна дейност в някои области на живота; всяко от тях изисква сляпа вяра и всеотдайна преданост.”

Култовете, обещаващи спасение чрез подобна крайна дисциплина, обикновено се отличават с определена умствена нагласа:

Те са разочаровани от състоянието на нещата и гладни за промяна; уверени са в човешкият потенциал за съвършенство; нетърпеливи са да повярват в една единна истина; способни са да си представят едно безпрецедентно общество, готово за действия.

Религиозният учен Катрин Уесингър нарича групите, събиращи се около тези доктрини, милениалисти. Според нея, те са мотивирани от един краен интерес: “вярата в неизбежно преминаване в колективно състояние, изразяващо се в абсолютно добруване, било то на Земята или на Небето.”

Спасението е за цялата група, не само за индивида, и обикновено е гарантирано от харизматичен лидер, който знае как да приобщи новопокръстените, да затвърди вярата им и да държи групата организирана и фокусирана. Монашеската дисциплина, специалните диети и социалната изолация развиват зависимост към лидерите и окуражават загубата на индивидуалност.

Уилям Милър
Уилям Милър

Ето няколко подобни култа:

Движението на Милъристите, основано от Уилям Милър през 19-и век, интерпретира Библията така: краят на света щял да настъпи с Второто пришествие на Христос на 22 октомври 1844 година. Но това не се случило. Те чакали появата на комета – небесен знак за края.  Вместо това този ден станал известен като “Голямото разочарование”. Впоследствие избрали още няколко дати, но предсказанието не се сбъднало на никоя от тях, което обезкуражило много от членовете. В крайна сметка липсата на истинност в тези пророчества стопява редиците на групата. Но, все пак, някои от бившите членове на “Милъристите” решават да продължат напред, основавайки Църквата на адвентистите от седмия ден.

Виктор Хутеф
Виктор Хутеф

В началото на 30-те години на 20-и век българският имигрант Виктор Хутеф, отлъчен от Църквата на адвентистите от седмия ден, основава религиозната общност на Давидовите адвентисти. Давидовците очаквали неизбежната финална битка между силите на доброто и злото. Тогава, само избраните щели да станат свидетели на завръщането на Исус Христос и щели да бъдат спасени. Хутеф купил земя за своята група край тексаския град Уейко и кръстил имота “Планината Кармел”. Когато той умира през 1955 година, неговата съпруга Флорънс го наследява и погрешно предрича, че светът ще свърши четири години по-късно.

Дейвид Кореш
Дейвид Кореш

Но, когато това не се случва, от сектата се отцепва група, която основава култа “Клонка Давидова”, чийто лидер впоследствие става Дейвид Кореш.  Той се провъзгласява за месия и си избира момичета от паството, които да родят неговите “войници”. Настоявал, че бидейки “Седмият Божи пратеник”, именно той е предопределен да сложи началото на събитията, които ще доведат до Апокалипсиса. Когато през 1993 година групата започва да трупа оръжия, Бюрото за алкохол, тютюн и оръжия (ATF) се опитва да превземе мястото и след 51 дневна обсада “Планината Кармел” избухва в пламъци, в които загиват Кореш и около 80 от неговите последователи.

През октомври 1994 година сектата “Слънчев храм”, основана от Люк Журе и Жозеф ди Мамбро, шокира Швейцария и се сдобива с международна известност, когато в швейцарския кантон Фрайбург са открити 23 тела. Още 25 тела са намерени във Вале. Само пет дни по-късно в Канада са убити трима души – швейцарска двойка и техният тримесечен син Емануел Дютоа, който бил намушкан многократно с дървен кол, защото бил смятан за Антихриста. През 1995 година в Гренобъл, Франция са открити още 16 мъртви последователи на този култ, сред които три деца. Четиринайсет от телата били подредени във формата на звезда и изгорени. Те били оставили бележки, в които обяснявали, че сега ще отидат в друг свят.

Люк Журе и Жозеф ди Мамбро
Люк Журе и Жозеф ди Мамбро

Вярвали, че са преродени рицари темплиери – свещен, средновековен орден, основан от деветима френски рицари. Две години по-късно още петима членове на Храма извършват самоубийство. Тези вярващи смятали, че смъртта е илюзия и, напускайки Земята, ще получат слънчеви тела на Сириус – най-ярката звезда на небосклона.

Култовете са част от американската история още от времето, когато Пилигримите акостират в Масачузетс. Някои от тях са крайно нетрадиционни, а сред най-странните несъмнено е култът на “Небесните порти”. Идеологията на тази група е сътворена от мъж и жена, вярващи че са извънземни. Заради тях двамата хората напускат семействата, работата и приятелите си, готови на всичко, за да постигнат върховно духовно съвършенство.

Готови на абсолютно всичко.

Небесни гуру

Маршал Хърф Епълуайт
Маршал Хърф Епълуайт

Маршал Хърф Епълуайт е болно амбициозният син на презвитериански свещеник от щата Тексас. Още като малък се проявява като класически лидер, който лесно убеждава хората да приемат неговите идеи и да го следват. Учи в семинарията, където е диригент на хор и изпълнява най-различни роли в Гранд операта в Хюстън, но е отстранен от преподавателското си място в музикалното училище към Университета в Алабама заради афера със студент от мъжки пол. Съпругата му го напуска, отвеждайки двамата му малки синове. Той отново започва работа като преподавател и за пореден път се забърква със студент – този път жена. През 1972 година постъпва сам в психиатрична клиника, за да излекува сексуалните си мании. На 40-годишна възраст той смятал себе си за сериозно болен човек.

В клиниката се запознава с медицинската сестра Бони Лу Трусдейл Нетълс – член на Теософското общество, която е с четири години по-голяма от него. В онзи момент нейният брак се разпадал и тя убедила Епълуайт, че би могъл да играе огромна роля в нейната работа и живота й. Той я послушал и съвсем скоро вече взимал активно участие в нейните занимания.

Бони Лу Трусдейл Нетълс
Бони Лу Трусдейл Нетълс

Двамата откриват, че изпитват общ интерес към НЛО, астрология и научна фантастика. Нетълс призовава Епълуайт да прочете “Тайната доктрина” на мадам Елена Блаватска. Заедно размишляват върху живота на свети Франциск от Асизи и четат творбите на автори като шотландския психиатър Роналд Лейнг и писателя-фантаст Ричард Бах. Винаги носели със себе си Библията на крал Джеймс и изучавали няколко пасажи от Новия завет, фокусирани върху ученията за християнството, аскетизма и есхатологията. Епълуайт четял усилено научно-фантастични книги, сред които творби на Робърт Е. Хайнлайн и Артър Ч. Кларк.

Научи повече за:   Джон Линли Фрейзър: Пророкът хипар и масов убиец

Скоро двамата отварят в Хюстън център за изучаване на метафизика. Написват памфлет, описващ Исус, прероден като тексасец – съвсем леко завоалирина препратка към самия Епълуайт. Започват да вярват, че са земните превъплъщения на древни извънземни. Точно за тях двамата ставало дума в Глава 11 от Книгата на Откровението – двамата свидетели, пратени на тази земя, за да “жънат души”, т.е. да помагат за спасяването на колкото се може повече хора. Нетълс убеждава Епълуайт, че бидейки “Двама”, трябва да се заемат с евангелската мисия да донесат истината на другите. Понякога посещавали църкви или други духовни групи, за да говорят за своите нови самоличности, наричайки се често “Двамата” или “Двамата от НЛО”.  Вярвали, че ще бъдат убити, а после ще възкръснат и пред очите на всички ще бъдат качени на космически кораб. Това събитие, което те наричали “Демонстрацията”, щяло да докаже твърденията им. За тяхно изумление, тези идеи не били приети с ентусиазъм от останалите религиозни общности.

Девет месеца след тяхната среща те скъсват всякакви връзки със семействата и приятелите си, (тя изоставя четирите си деца), и напускат заедно Хюстън, за да разпространяват своето послание.

Посланието им е доста сходно с проповедите на други лидери на апокалиптични култове: че ще бъдат преследвани и убити от техните врагове, телата им ще лежат на открито три дни и половина и накрая ще докажат божествеността си, изправяйки се от мъртвите и изчезвайки в облак. От там ще се възвисят още по-нагоре, за да бъдат с Господ. Тяхната интерпретация на библейския “облак” е, че той всъщност е космически кораб и те очаквали топло посрещане на борда му. Това бил техният единствен способ за спасение от “Луциферианците” – зли извънземни, поробващи хората чрез земни занимания като работа, секс и семейство. Онези, които вярват в това послание, можели да се присъединят към “Двамата” и също щели да бъдат спасени.

Още в самото начало “Двамата” си навличат неприятности, опитвайки се да свикат пресконференция. В град Браунсвил, Тексас Епълуайт казва на репортер, че ако дойде на пресконференцията ще получи най-значителния материал в кариерата си. Журналистът останал с впечатлението, че става дума за наркотици и извикал полицията. Щом зърнали властите, “Двамата” хукнали да бягат, което предизвикало подозрение. Полицаите проверили номерата на колата им, която се оказала крадена, и ги арестували.

Те били обвинени в измама с кредитни карти (обвинението било свалено) и кражба на кола. Епълуайт прекарал шест месеца зад решетките в очакване на делото, на което бил осъден на още четири месеца затвор. Съдията наредил да бъде подложен на психиатричен преглед, който Епълуайт минал успешно.

Унижен и още по-параноичен, той напуска затвора през 1975 година и двамата с Нетълс заминават за южна Калифорния, за да разпространяват словото си. Наричат групата си ЧИМ – “Човешка Индивидуална Метаморфоза” – и си избират 25-има ученици-последователи, които наричат “екипажа”. Тогава започват кампанията си сериозно.

Един от плакатите на "Небесни порти"
Един от плакатите на “Небесни порти”

Първата официална публична среща е насрочена в крайокеанския град Уолдпорт в щата Орегон през 1975 година. Месеци наред те лепяли обяви по стълбовете, окуражаващи хората да дойдат на срещата, за да открият истината за реалността. Двеста души пристигат в хотел “Бейшор Ин”, за да разберат за какво точно става дума.

“Двамата” заявяват на публиката, че, за да бъдат спасени, духовно ориентираните индивиди трябва да приемат, че наличието на душа у повечето хора е просто илюзия. Само онези с истински души и готови да бъдат пожънати от Господ биха разпознали истинността на посланието. И щом го направят, мигновенно ще се откажат от светската глъчка, за да спазват един строг режим. Използвайки библейски понятия за безполови ангели и възхвалата, дадена от Христос на онези, пожертвали семействата си, за да го следват, те подчертали как духовното съвършенство струва определена цена. Човек трябва първо да види истината за злините около него и да поиска отчаяно да се освободи.

Епълуайт и Нетълс не успяват да привлекат толкова хора, колкото се надявали, но все пак силното им убеждение в това, което казват, заедно с енергията, с която предават посланието, се оказват завладяващи за мнозина.

“Те бяха комбина – казва един от бившите членове на сектата. – Подаваха си топката.”

“Те бяха като майка и баща на всички – казва друг. – Караха хората да се чувстват сигурни и защитени.”

“Двамата” дават няколко интервюта по телевизията, разказвайки за убежденията си и за предстоящите чудеса, които привличат вниманието на нацията.

“Ще го излъчим на живо, за да бъдете свидетели – казва Епълуайт в едно интервю, –  Когато човек превъзмогне своите дребни човешки потребности, случва се химична реакция и той минава през метаморфоза, точно както гъсеницата се превръща в какавида и после в пеперуда.”

Това не значело, че ще оставят телата си в гроба, твърдял той.

“Ще бъдем убити и когато умрем, след три дни и половина ще се изправим просто така и вие ще ни наблюдавате.”

В Орегон към тях се присъединяват двайсет души. Някои от тях се връщат у дома след срещата, вярвайки че скоро ще достигнат Царството небесно и веднага предприемат драматични промени – продават вещите си, прекъсват връзка със семейство и приятели и напускат града.

Веднъж събрани заедно, последователите получават инструкции да се приготвят. Раят ги очаквал. Времето наближавало. Светът щял скоро да види, че е сглупил, пренебрегвайки посланието на “Двамата”.

Краят – почти

Маршал Епълуайт и Бони Нетълс
Маршал Епълуайт и Бони Нетълс

През същата тази съдбовна година Епълуайт и Нетълс обявяват датата на своето отпътуване в открития Космос. Нетърпеливите последователи, живеещи като номади в палатки, научават, че идва да ги вземе космически кораб. В уречената нощ те се събират в очакване на пришълците.

Корабът не пристига в очаквания час, но те продължили да чакат. Времето минавало и нищо не се случвало.

Накрая, Епълуайт се извинява за грешката си и призовава всеки, който има желание да стане и да си тръгне. Малцина се завърнали при своите семейства, но другите останали да чакат следващата възможност. Сега това бил техният дом. Нямало къде другаде да отидат. Твърде много били пожертвали, за да си тръгнат. А и искали да получат своето висше провидение. Дори когато “Двамата” извъртат посланието си, обявявайки че наближаващото им възкръсване ще бъде по-скоро метафорично, отколкото реално, много хора продължили да стоят в очакване на следващите им инструкции.

Епълуайт и Нетълс нареждат на останалите да отрежат косите си, да носят безполови дрехи – униформа, която да ги отличава и да възпира изкушенията на плътта – и да се подложат на строг режим на физическа подготовка. Физическите им тела трябвало да бъдат готови за евентуалното им съвършенство като безполови, вечни същества.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253

Изискванията към членовете били обезсърчителни, което пречело на успеха на култа, но “Двамата” вярвали, че изкореняването на земните навици е единственият начин да се превъплътят в истинския си образ на извънземни същества. Никакви сексуални контакти и лично пространство повече. Членовете скоро се превърнали в затворена общност, споделяйки еднакви мисли и многократно потвърждавайки догмата и пророчествата. Те развиват “колективен разум”, както го нарича Епълуайт, работейки заедно като един мозък, точно както биха функционирали на космически кораб.

Научи повече за:   Расовата лудост на Убийците Зебра

Епълуайт и Нетълс учели последователите си, че всички те са свързани. Той бил техен баща, а Нетълс, която била по-старо извънземно – техен дядо. “Двамата” се преименували с най-различни имена: “Гвиней” и “Прасе”, “Боу” и “Пийп” и накрая “Доу” и “Тий”. Когато усещат, че медиите изопачават тяхното послание, те минават в нелегалност. Имали да изпълняват план. Но към края на 1976 година групата намалява от около 200 на едва 80 души.

Завещанието на един от членовете, на стойност 300 000 долара, им помага да продължат. За да привлекат повече членове те обещават разходки с космически кораб на стойност 433 долара и продават десетки билети.

Специалистът Стивън Хассан казва, че хората, в култове като този, обикновено са интелигентни и образовани, но манипулирани от харизматичния лидер, който им налага невъзможни за доказване в реалността вярвания. Човек се сдобива с нова идентичност, която зависи от начина, по който лидерът я очертава. “Умът се учи – казва Хасан, – и може да научи неща, които са вредни за самия него.”

През 1985 година Тий (Нетълс) умира от рак и не възкръсва, както е обещала. Подобна светска смърт не съвпадала със свещените доктрини на двамата свидетели. Ставало ясно, че Нетълс няма отиде на небето в усъвършенствано тяло. Епълуайт трябвало да поправи щетите. Той продължава старателно да подчертава неодобрението, което последователите му изпитвали към нормалния американски начин на живот и казвал, че Тий е заминала преди тях, за да подготви нещата.

Не е трудно да се използва социално отчуждаване, за да се създаде контекст, в който желанието да напуснеш планетата Земя да изглежда приемливо. Обезценявайки живота около своите ученици, Епълуайт преработва своята философия и започва да проповядва, че физическите им тела са просто съдове за душата, които трябва да бъдат захвърлени, за да могат да се качат на кораба. Даже твърдял, че самата Тий ще управлява “кораба-майка”, който ще ги отведе на едно по-добро място. Това правело идеята още по-близка и привлекателна.

Епълуайт пуска в ход нова кампания, целяща напредването в нещо “повече от човешко”. Наричайки групата “Тотални победители анонимно”, той публикува голяма обява в “USA Today”, за да предупреди американското население, че Земята скоро ще бъде “погубена”, но те имат последен шанс за спасение. Той отива дотам да каже, че е извънземен и е бил в тялото на Исус Христос, но преди 2 хиляди години душите на хората не са били още готови. Сега се бил върнал под формата на Епълуайт, за да вземе подготвените, но все още бил същото извънземно със същата мисия.

Той успява да привлече още малко хора, но сега трябвало да реши какво да прави после. След фиаското в Уейко в пролетта на 1994 година, Епълуайт говорил за Дейвид Кореш, започнал да събира оръжия и намеквал за подобна форма на гонения. В името на мира и за да избегнат унищожението на Земята, задължително било да напуснат тази планета… скоро.

Истинският край

През 1994 година няколко члена на сектата споделят с репортери, че скоро всички ще отпътуват. Щели да излязат на кея в Санта Моника и да се качат на космическия кораб. Това, обаче, не се случва.

През октомври 1996 година култът се мести в южна Калифорния, където наема голяма къща със седем спални в богатото предградие Ранчо Санта Фе. Там развиват компютърен бизнес като дизайнери на уеб страници. Наричат мястото “Манастира”, а бизнеса – “Висш източник”. Започват да използват комуникационните възможности на интернет, за да промотират своите вярвания и да привличат още последователи. Самите себе си кръщават “Небесни порти”. В онзи момент групата се състои от едва 25 души.

Имението "Манастира"
Имението “Манастира”

На техния уебсайт (heavensgate.com) Епългейт публикува шест ключови точки, перифразирани като:

“Аз и моят партньор сме от Еволюционно Ниво По-Високо от Човека и завладяхме две човешки тела на около 40 години, които са били белязани при раждането си като съдове за наша употреба. Доведохме екип от ученици на Земята от Царството небесно. Много от нас пристигнаха в режисирани катастрофи на космически кораби и властите конфискуваха телата на някои от нас. Други дойдоха преди нас, за да бележат нашите тела със специални чипове. Преди нашето човешко превъплъщение бяхме подробно инструктирани от по-стари същества как да завладяваме човешкия съд. Царството господне е безполово, размножаващо се чрез метаморфоза, а обитателите му имат свободна воля.”

В сайта имало още послания, свързани с неизбежната гибел на Земята, и за пореден път още хора оставили всичко след себе си, за да грабнат “последния шанс” и да се присъединят към култа.

Тогава, през ноември и декември 1996 година, кометата Хейл-Боп предизвиква голяма сензация не само за “Небесните порти”, но и за цялата “Ню Ейдж” общност и отвъд. Последното минаване на небесното тяло било през 2200 г. пр. н. е. и тогава било прието като предвестник за появата на велик учител или миротворец, който щял да обиколи много различни цивилизации по света, за да сподели свещената си доктрина. Той щял да донесе пречистване и да спаси истинските вярващи от изпитанията на края на света.

Не е учудващо, че мнозина виждали в приближаването на кометата знак за голяма промяна.

Един астроном аматьор съобщава, че кометата е следвана от пръстеновиден обект, четири пъти по-голям от Земята, който я измествал от пътя й вече няколко пъти. Дори се говорело, че Ватикана търси някакъв знак в небесата, тъй като това щяла да бъде последната комета на хилядолетието. Предполагало се, че тя дава знак за последните три години от царуването на Сатаната на земята и известява за началото на една по-просветена епоха.

“Доу” казва на групата, че “Тий” се е свързала телепатично с него и му казала, че е време и че кометата Хейл-Боп е чаканият знак. Те публикуват екзалтирано съобщение на сайта си за нейното идване.

Чувствайки пристигането на най-значимото събитие в тяхната кратка история, колективният разум на групата отива заедно да гледа “Междузвездни войни”. Също така посещават конференция за НЛО, купуват си застраховки срещу отвличане и забременяване от извънземни и си поръчват мощен телескоп. Казват на продавача в магазина, че търсят “спътника” на Хейл-Боп, който описват като малка фигура край кометата. Това бил техният кораб-майка. Тъй като не го открили, върнали телескопа.

На 23 януари 1997 година се случва забележително небесно събитие: външните планети от Слънчевата система се подреждат във формата на звезда с шест върха. Еврейската звезда – символът на Исус. Последният път, когато това се случва, е малко преди Ренесанса. Налице били всички предпоставки да се вярва, че ще се случи нещо от вселенска значимост.

Имението на смъртта

В петък вечерта на 21 март 1997 година членовете на “Небесни порти” отиват на ресторант, където си поръчват 39 идентични ястия и чийзкейк за десерт. Това трябвало да бъде последното им земно ястие, защото на следващия ден кометата щяла да бъде възможно най-близо до Земята. Време било да започнат пътуването си.

Научи повече за:   Зверското убийство на двегодишната Ейми Сю Сайц

Процесът започнал в събота. Всички се облекли в еднакви черни ризи с дълъг ръкав и черни долнища на анцуг, с нови черно-бели маратонки “Найк”.  На левия ръкав на ризите им била пришита емблема с надпис “Гостуващ отбор на Небесните порти” — вероятно препратка към сериала “Стар Трек: Следващото поколение”.

Емблемата "Гостуващ отбор на Небесни порти"
Емблемата “Гостуващ отбор на Небесни порти”

Всеки член на “Небесни порти” приготвя малка раничка с дрехи, балсам за устни и тетрадка, които поставят в края на леглата си. В джобовете на ризите си слагат по 5,75 долара – навик, придобит от излизането им заедно, за да имат винаги пари за такси или монети за телефон. Рекламният слоган на “Найк” по онова време е “Просто го направи”, което може би обяснява защо всички носели обувки на тази марка.

Краката на жертвите са обути в маратонки "Найк"
Краката на жертвите са обути в маратонки “Найк”

Действали в три екипа. Първият екип от 15 получава барбитурат фенобарбитал, поставен в шоколадов пудинг. Преглътнали пудинга с вода. Смъртоносната доза била от порядъка на 50 до 100 хапчета. Предполага се, че след поглъщането на токсичната смес, те са легнали на леглата си с найлонови торби на главите, докато загубят съзнание. Все още живите махнали торбите и покрили телата им с пурпурни покрови.

Телата са покрити с пурпурни покрови
Телата са покрити с пурпурни покрови

На следващия ден, в неделя, бил редът на втория екип от 15 души. За понеделник останали седем и само двама за вторник.

Телата на самоубилите се членове на "Небесни порти"
Телата на самоубилите се членове на “Небесни порти”

Последните двама души – жени – не били покрити със саван, но имали найлонови торби на главите си.

Две видеокасети били изпратени по куриер до бивши членове на култа, които осъзнали какво се е случило и извикали полицията.

Помощник-шериф Робърт Бънк отива в имението на 26 март следобяд. Непоносима смрад подсказвала за наличието на трупове и той се обажда за подкрепление. Заедно с отзовалия се полицай влизат в къщата. Сещайки се за трагедията в Джоунстаун, те се чудят дали не става дума за масово убийство. Но скоро осъзнават, че смъртта на хората тук е била спокойна, доброволна и изненадващо еднаква.

Телата на самоубилите се членове на "Небесни порти"
Телата на самоубилите се членове на “Небесни порти”

Тридесет и девет тела лежали на обикновени койки и двуетажни легла. Тъй като всички били облечени еднакво и с късо подстригани коси, следователите предположили, че жертвите са мъже и докладвали това в управлението. Медиите също разпространили този неверен факт. Оказало се, обаче, че сред мъртвите има 21 жени и 18 мъже – на възраст от 26 до 72 години. Повечето се били присъединили към култа през 70-те години, а само осем по-скоро – през 90-те. В онзи момент това било най-голямото масово самоубийство в Съединените Щати.

Криминалистите обикаляли мрачно тихото място от стая в стая, записвайки местопрестъплението на видеокамера. Двайсет найлонови торби били хвърлени в боклука, заедно с еластични ремъци. На компютърните екрани из цялото имение се виждали образи на хуманоидно-извънземни хибриди, а на един от мониторите мигал надписа “Червена тревога” – публикуван в сайта на “Небесни порти”. Открити били стотици видеокасети, на които членовете на култа казвали на близките си колко се вълнуват, че ще се присъединят към Тий на едно по-високо равнище. Очевидно, всички били умрели по собствена воля и то с огромно желание.

Тогава съдебният лекар прави друго шокиращо откритие: седем от жертвите били кастрирани, сред тях и самият Епълуайт. Бивши членове на култа признават пред журналисти, че Доу наистина бил направил това, а останалите последвали неговия пример. Груповата кастрация била част от нагласата им за колективно съзнание и борбата срещу влиянието на Луциферианците.

Накрая телата са предадени на опечалените и объркани близки. Някой от тях открито заявяват, че техните роднини са постъпили по най-добрия начин, а други смятат, че членовете на култа са били с промити мозъци, иначе никога не биха извършили подобно нещо.

Уейн Кук – 56 годишен бивш член на култа, се появява в телевизионно шоу, за да говори за преживяното в “Небесни порти” и за чувствата си относно изпуснатото “дипломиране”. Със сълзи на очи той описва какво означавало отпътуването и колко много му се иска и той да си е отишъл. Всъщност, неговата съпруга била една от 39-те.

Пет седмици по-късно той и друг бивш член – 55 годишният Чък Хъмфри, обличат тъмни дрехи, опаковат малко багаж, слагат в джоба си 5,75 долара и използват същия медикамент, за да отнемат живота си в хотелска стая. Кук успява, но Хъмфри оцелява. В оставена след него видеокасета, Кук казва на дъщеря си, че е трябвало да последва своята съпруга. “Просто съм наистина щастлив” – казва той.

Полицията изнася тялото на Уейн Кук
Полицията изнася тялото на Уейн Кук

Хъмфри решава, че е бил пощаден, за да продължи да привлича последователи, затова създава уеб страница, чрез която да разпръсква теологията на “Небесни порти”. Той се занимава с това известно време, до февруари 1998 година, когато отнема живота си в пустинята в Аризона. Поставя на главата си найлонова торба и използва изгорелите газове от автомобила си, за да я напълни с въглероден окис. Облечен в черно и с реквизитните 5,75 долара в джоба, той оставя на съседната седалка пурпурен покров и бележка, гласяща “Не съживявайте”. Хъмфри нарича своето самоубийство “… възможност за мен да демонстрирам своята лоялност, отдаденост, любов, доверие и вяра в Тий и Доу и Следващото ниво.”

Членовете на "Небесни порти" преди "отпътуването" си
Членовете на “Небесни порти” преди “отпътуването” си

В наши дни изглежда, че култът продължава да има последователи – уебсайтът на “Небесни порти” е жив и изглежда точно като през 1997 година. Има и друго място, където се намират спомени за сектата. В “Музея на смъртта” в Холивуд е изложена точна възстановка на масовото самоубийство, като манекените са облечени в истинските дрехи на жертвите.

Малко вероятно е, че някога пълната история на случилото се ще излези наяве и загадката на 39-те самоубийства ще остане завинаги част от чудатата история на Америка. Но едно нещо бие на очи по отношение на “Небесни порти”. За разлика от много други култове, критикувани че промиват мозъците на млади хора, нито един от “дипломиралите” се за “следващото ниво” не взима със себе си дете. Те вярвали, че единствено възрастни хора биха могли да вземат подобно решение за живота си. Те не напуснали, за да избегнат преследване или трудности – разполагали с луксозен дом и процъфтяващ бизнес. Изглежда просто искали да “хванат полета”, докато още могат и да отлетят към една друга истина.

——————————————————————————————-

Източници: crimelibrary.com, wikipedia.org, bizarrepedia.com, heavensgate.com, youtube.com

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253

The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
3 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Vasil Ganchev
Vasil Ganchev
30.07.2018 11:55

Спомням си много ясно, че медиите гърмяха по целия свят през 1997-ма година, когато това се случи и дадоха обстойна информация. Няколко години по- рано, японския гуру пусна зарин в Токийското метро и по това време течеше процеса му

Желязко
Желязко
04.08.2018 2:48

Много е трудно да си представиш как толкова много хора започват и продължават толкова години да вярват в подобни ъпсурди. Поне са си отишли щастливи, не много хора могат да се похвалят с това. 😀

Таня
Таня
09.08.2018 15:01

Много объркана случка, много объркана колективна психика.