Бащата на Цецо Цанов: Съдбата направи лош избор на жертва!

Днес ще ви представя една по-различна история. За първи път, по-молба на един баща с разбито сърце, ще се опитам да обърна внимание повече на жертвата, отколкото на убиеца. Обикновено в този сайт разказвам за тежките съдби и чудовищните престъпления на злодеи от цял свят, а техните жертви като че ли остават на заден план. След едно брутално убийство, каквото беше това на 12-годишния Цветан Цанов, всички се втурват да търсят причината в миналото на убиеца, да се ровят в семейните му отношения и трагичното му детство. Мнозина дори го съжаляват, влизат му в положението така да се каже. А жертвите се превръщат в блед, анонимен спомен. Дори имената им потъват в забрава, докато лицата и звучните псевдоними на техните убийци бодат очите ни от първите страници на пресата.

Но родителите на Цецо са твърдо решени да не позволят това да се случи със сина им. Въпреки че е изминал едва малко повече от месец от трагичната им загуба, те са намерили сили в себе си да се борят за една ясно определена кауза: борба с детското насилие и агресия. Но преди това искат да ви разкажат повече за Цецо:

Малко мъжко момче

Цецо става на 11 години.
Цецо става на 11 години.

Здравейте, казвам се Иван Цанов, бащата на Цветан Цанов. Нека ви разкажа малко повече за него. За да го опознаете такъв, какъвто беше, за виждането ни и начина ни на възпитание.

Цецо беше почти завършена личност. Твърдя го, подкрепян от всичките си приятели, а повярвайте – те са много. Беше човек, който би се притекъл на помощ на приятел и би поел отговорност за по-слаб от него. От 6-7 годишен, когато имаше избори, съм го водил винаги със себе си да гласувам. Той лично пускаше бюлетината и му обяснявах, че това е задължение на всеки човек – да направи избор кой да управлява държавата – иначе няма право да се оплаква. Никога не съм го глезил излишно. Когато се справяше го хвалех. Когато правеше необмислени действия отделях време да обсъдим как по-добре е можел да реагира или действа в дадената ситуация. От 10 годишен го водех на битака и на практика му показвах основите на търговията. Показвах му отношенията между хората, клиенти и партньори, като непрекъснато почертавах, че почтенноста е водещата сила в бизнеса. Там за първи път разбра какво е да изкараш сам пари. Видя колко трудно е това и сам стигна до извода, че не е редно парите да се разхищават излишно, научи се да цени труда.

Дори му се случи веднъж един чичко да го излъже с няколко лева. Но и това беше повод да обсъдим възможността да се случват и такива неща в живота и че не бива да е прекалено доверчив.

Цецо на състезание
Цецо на състезание

Едно от хобитата му беше състезание с радиоуправляеми модели коли, които са изключително скъпи. За щастие мой приятел има такъв клуб и го включи в отбора. Първите коли, които си купи, бяха с изкарани лично от него пари и с малка помощ от мен и други мои приятели. Цецо беше механикът на отбора и се справяше блестящо. За него „това не може да стане” не беше приемлива фраза. Всички казваха, че има златни ръце.

Научи повече за:   Вайълет Бърлинг: Акордеонът на мъченията

Другото му хоби беше авиомоделизмът. Справяше се много добре. Виждал съм го как от фибран, електромотор и други подръчни средства за по-малко от един ден прави самолет, който успява да прелети 10 метра. Повярвайте – това е изключително трудно. Всъщност това беше и голямата му мечта – да стане пилот (а може би вече е)! Това лято се  запозна с някакви русначета на Арапя (там ходим на къмпинг) и ме попита дали може да замине за Русия да учи за пилот и то веднага. Рядко съм виждал такъв блясък в очите на човек. Учеше в 95 СОУ, а там се учи руски език. Казах му да не бърза толкова, да научи езика и след 12 клас да отиде там, където реши.

Синът ми никога не е бил презадоволен. Ходеше на училище с по-малко пари от съучениците си, но никога не се е сърдил за това (моето малко мъжко момче).Колелото му беше може би най-евтиното в квартала, но той го преработи сам, за да може да скача с него в Борисовата градина. Водил съм го със себе си в банката, за да види къде се внасят месечните вноски за къщата, защото я изплащаме и още 20 години няма да е наша. Обяснявах му всички тези неща, за да не е в заблуда, че имаме кой знае какво. Даже съм се шегувал с него да не ме ядосва, че иначе ще го включа в завещанието си, а то е само вноски по кредити.

Цецо прави палчинкова торта с крем брюле.
Цецо прави палчинкова торта с крем брюле.

Имаше  кулинарни способности, признати от всичките ни приятели. Готвенето му идваше отвътре и го правеше с удоволствие. Нещата му се получаваха много добре. Имаше идеи и ги осъществяваше. За компанията в квартала… какво да ви кажа, деца като деца. Шумни, леко превъзбудени, карат колела, смеят се, ритат топка; познавах някои от тях, изглеждаха ми свестни деца. Винаги са били добре дошли в къщи. Не сме се изолирали от хората. Напротив, исках да ни видят какви сме, да ни приемат, да споделят ако имат някакъв проблем. Винаги съм готов да помогна. Така възпитавах и Цецо. Толкова съм бил сигурен в него, че съм си представял ситуация, в която е на екскурзия в гората с други деца и започва буря. Винаги съм знаел, че той щеше да запази самообладание, да организира децата, да ги успокои, да направи заслон и да ги спаси.

Един единствен път ме е запознавал с нищожеството, отнело живота му. Изживяването ми беше силно негативно. Все едно виждах пред себе си само дрехи, без тяло, без съдържание. Нямаше очи, нямаше душа. Докато преминаваше през нашия двор аз просто изтръпнах. Хората, които ме познават отдавна, казват че съм силно интуитивен човек. Мога да кажа, че усетих, че в двора ми влезе демон, не човек, същество без душа, скрито под черна качулка. Тогава за първи път, със сълзи на очи съм се молил на Цецо да не се занимава с този, че той е по-голям от него; убеждавах го, че трябва да си играе с неговите връстници и да не се вижда с това “нищо”. Средният ни син също присъства на този разговор. Последните два дни преди да го убият имах някакво неприятно предчувствие и за първи път му бях забранил да излиза от къщи. Преценихме, че това не може да продължава вечно, а и той нищо не ни каза за заплахата, която го е грозяла – а може и да не я е осъзнавал.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: PetarLucyStefanTodorzornitsa
360
250
Научи повече за:   Момчета измъчват двегодишно момиченце

Болката, която изпитваме, не я пожелавам на никого. Именно заради това сме решили да променим нещо, да се опитаме да спасим поне едно дете от подобна участ. Щом ни се случи на нас, родители, които сме полагали усилия за социализиране на околните деца, абсолютно никой не е застрахован. Повярвайте! Твърдо сме решени за промени, този път съдбата направи лош избор на жертва. Стига да имаме подкрепа от хората можем да постигнем каквото решим. Ние искаме името на сина ни да не остане само в черните хроники. Цецо да стане пример за подражание на младите хора. Да направим всичко възможно да се намали агресията в децата, да ги накараме да се замислят за стойността на живота, за истинското приятелство, за истинското достойнство и чест. Защото само с тези добродетели човек може да се чувства истински жив и щастлив, и да извърви пътя си с достойнство. И когато дойде оня момент и живота му мине като на кинолента, да може да си каже, че филмът си е заслужавал.

Това е каузата и въпросите, които ще зададем на различните институции: ако имате достъп до хора, от които зависят решенията в страната, моля задайте им ги и публикувайте отговорите:

Кауза

Да намалим случаите на детско насилие и агресия чрез превантивна работа с потенциални жертви и насилници. Въвеждане на необходимите промени  в образователната, здравната и законодателната система. Да ангажираме обществеността с необходимостта от сигурна среда за децата ни.

По данни на МВР за последните три години всеки пети грабеж в България и около 6% от убийствата  са извършени от деца. 70 на сто от българските ученици са били жертва на насилие. България е сред първите в Европа по брой случаи на детска агресия.

Искания, насочени към Министерство на образованието и Държавната агенция за закрила на детето

 • Разпознаване на детската агресия и  насилието между деца като национален проблем и приемане на План за действие за намаляване на детската агресия с цели, дейности, мерки, очаквани резултати и бюджет, осигурен от държавния бюджет (например ангажиране с конкретни роли на Училищните настоятелства и други обществени родителски организации; програми за наблюдение и работа с агресивни деца от най-ранна възраст; мерки за кариерно ориентиране и стимулиране на предприемачеството, насочени към деца от рискови групи и деца с повишена агресия вследствие на социална изолация; подкрепа на родителите на деца от рискови групи);
 • Учредяване на Обществен съвет с контролиращи и мониторингови функции към Плана за действие за намаляване на детската агресия с участието на родители на деца – жертви на насилие, обществени организации, Министерство на здравеопазването, Държавната агенция за закрила на детето;
 • Въвеждане на необходимите промени в изисквания, контрол и заплащане на въведената длъжност за училищен психолог с цел повишаване на ефективността на училищните психолози в намаляването на детската агресия.

Искания, насочени към Министерство на здравеопазването:

 • Създаване на адекватен механизъм за психологическа подкрепа на всички деца – жертви на насилие и техните семейства;
 • Извеждане на намаляването на детската агресия и насилие като приоритет сред дейностите за психично здраве на децата и младежите.
Научи повече за:   Уморена от глад и мъчения: Виктория Климбие

Искания към МВР:

 • Намаляване на случаите на детско насилие и агресия с 50% през първата година и още 25% през втората година;
 • Въвеждане на адекватен механизъм за докладване случаите на детско насилие, който може да бъде ползван от децата в училище и е прозрачен за обществеността.

Искания към НС (законодателни промени):

 • Намаляване на горната възрастова граница за подвеждане под пълна отговорност за действията до 16 години в зависимост от тежестта и индивидуалния характер на извършените престъпления;
 • Въвеждане на по-тежки наказания (криминализиране) за случаи на рекет, изнудване, побой и други прояви на детска агресия.

Конкретни въпроси, които журналисти и граждани могат да задават на представители на министерствата, училищата, детските градани, за да подпомогнат каузата:

 • По данни на МВР, всеки пети грабеж е извършен от дете, 6% от убийствата в страната са извършени от деца, 5 % от всички жертви на насилие в България са деца. Каква е стратегията на вашето министерство за справяне с този проблем?
 • Какви са мерките, които взимате за предоставяне на адекватна психологическа помощ в училище?
 • Какви са конкретните мерки, с които проверявате ефективността на училищните психолози?
 • Какви мерки прилагате за подкрепа на семействата, в които има насилие, предвид повишения риск там да се отглеждат бъдещи насилници?
 • Насилниците обикновено са жертви на насилие – как се разпознават децата жертви в детските градини и какви мерки се взимат? Колко деца, жертви на насилие, са идентифицирани в детските градини и какви мерки са взети?
 • Знаят ли учителите в детските градини и училище как да разпознават и реагират на насилието?
 • Знае ли всеки гражданин, който стане свидетел на насилие срещу дете или подозира такова (например съсед, учител), какво да прави? Какво се случва със сигналите? Какъв е законовият срок за реакция и колко случаи има заведени срещу насилници след сигнал?
 • Каква е оценката ви за работата на Националния координационен механизъм за действие при деца жертви на насилие или с риск от насилие?

И накрая да зададем въпрос и към самите себе си:

– Какво мога да направя аз за каузата, защото я подкрепям?

Защо?

Защото искам децата ми да живеят без страх, че може да им се случи нещо страшно като жестокото убийство на Цецо.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: PetarLucyStefanTodorzornitsa
360
250
The following two tabs change content below.
ivantsanov
Децата не трябва да се нараняват и убиват. Те имат право на сигурно и спокойно настояще и за това сме отговорни ние, техните родители.
Абонирай се
Извести ме
guest
6 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Катя
Катя
10.10.2011 15:39

Чудесна и много човешка статия. Различна и трогателна, с хубава цел за постигане на конкретни промени. Имаме нужда от такива хора. Дано идеите се превърнат в реалност!

radi
radi
16.10.2011 23:00

трябва да се прекратят убийствата и насилията, трябва децата ни да се защитени и за тези неща трябва да помисли цялото население. Подкрепям ви и дано се промени системата на хубавата ни политика, защото от там идват 90% от проблемите и нещастията на хората

……………………………………………………………………………………………………………
Коментарът е транслитериран от модератор. Моля, пишете на кирилица!

Деси
Деси
30.10.2011 18:34

Съжалявам за прекъснатия без време живот на това хубаво дете,подкрепям баща му.Дайте гласност,не е нормално деца да се избиват.За какво поколение става въпрс,откъде тая жестокост и садизъм?Дано този изверг да получи заслуженото си.

Москвич 412
Москвич 412
01.01.2012 1:20
Иванова
Иванова
30.01.2013 14:37

Искрено се надявам тези думи да бъдат прочетени и споделени от повече хора. Честна и човечна изповед на едни невероятно силни родители загубили най-свидното. Защо в училищата няма часове в които децата да учат за истинския живот, истинските хора и съвременни герои, да могат да осъдят несправедливостите и да се помогне на децата в риск да вървят по правилният път, а не оставени сами на себе си да стигнат до дъното на лошотията, кражбите и убийствата. Как ние като общество допринасяме нашите деца , да ценят, уважават живота и не се избиват помежду си поради злоба, завист, егоизъм. Какви ценности… виж още »

bibi
03.03.2013 15:36

http://center-bg.com/news/news/%D0%B1%D0%B0%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81-85-%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D1%83%D1%88%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D1%87%D0%B5

Ето линк, който току що видях. Бащата на убитото момче, разпознал убиеца на сина си на протеста сред тълпата.