Уини Рут Джъд: Убийцата с куфарите

Най–честата причина за убийство е ревността. Голяма част от жените убийци стават такива именно заради това, но обикновено приключват дотам. Не е така с Уини Рут Джъд, която дава съвсем нова дефиниция за понятието „ревност”.

Тя обича до смърт, но не нейната собствена.

Проповедническа щерка, примерно момиче

Уини Рут Джъд е родена с името Уинифред Рут МакКинел през 1905 година, в семейството на методисткия пастор Харви Джо МакКинел и съпругата му Кери. Родена по време на виелица в град Дарлингтън, щата Индиана, Уини е отгледана в методистко семейство и ходи на всяка служба в църквата.

Още от дете Уини иска да бъде майка. На седем, тя казва на приятелите си в училище, че майка ѝ ще има бебе. Когато съседите идват да поздравят госпожа МакКинел се сблъскват с истината, която е … че бебе няма.

Като тийнейджърка Уини обвинява тогавашния си приятел, че нарочно ѝ е направил бебе, въпреки че никога не е правила секс с него или с когото и да било. И понеже тя настоява, че е бременна, родителите ѝ я водят на лекар, който установява, че това не е вярно. Резултат няма и Уини продължава да твърди, че е бременна. Един ден тя бяга от къщи и когато се връща, казва че е била отвлечена и по време на изчезването си е родила, но бебе няма. Уини е доста нестабилна психически и по всякакъв начин се старае да привлече внимание.

Брак, разочарование, любов, купони … Джак

По–късно Уини започва работа като помощник медицинска сестра. Тя се справя толкова добре, че често ѝ възлагат повече задължения. Там тя среща съпруга си – доктор Уилям Джъд. Той е ветеран от Първата световна война и заради бойните си рани се пристрастява към морфина. Поради тази причина, доктор Джъд не се задържа дълго на никаква работа.

Уини Джъд
Уини Джъд

Доктор Джъд е на 36, когато среща Уини. По това време тя е на 17. Медения си месец двойката прекарва в Ню Орлиънс и след това се местят в Мексико, където Уилям става лекар за голяма минна компания. Тя оставя малкия град, религията и бедното си семейство заради брак, изпълнен с много пътувания, пари и пристрастеността на Уилям към дрогата. В този брак стабилността е онова, което липсва.

Този брак се оказва не толкова прекрасен, както Уини се надява. Заради пристрастеността на доктора, както и заради неспособността му да се задържи на работа, той няма желание да имат деца. Но Уини скоро забременява нарочно, доказвайки колко манипулативна и незряла е в стремежа си да постигне, каквото иска. Уилям, обаче, решава, че тя не е достатъчно емоционално и физически здрава, за да роди дете и я принуждава да направи аборт, който той извършва лично. Уини изпада в дълбока депресия. Когато забременява за втори път, тя напуска доктора, но помята.

Тези случки са травматични за нея и вероятно са ѝ причинили огромна душевна болка. Вероятно чувствата ѝ към съпруга ѝ са били всичко, но не и топли. Въпреки неговия егоизъм, това че я кара да направи аборт, въпреки морфина и нейното бягство, за да запази второто си дете, Уини определено обича съпруга си.

Доктор Уилям Джъд
Доктор Уилям Джъд

Но скоро той губи работата си в Мексико и те са принудени да отидат в Ларедо, където Уилям харчи всичките им спестявания, като дори продава нейната кола за морфин. Този път Уини напълно се срива и получава нервна криза, след което го напуска и отива във Финикс, Аризона, за да си намери работа. Тя взима и съпруга си след време, като го настанява в болница за ветерани.

Джак Халоран
Джак Халоран

Първата работа на Уини във Финикс е като икономка на богатата фамилия Лей Форд. Работата ѝ харесва. Там тя среща симпатичния съсед Джак Халоран, който е съсобственик на най–голямата компания за дървообработване във Финикс. Той е на 44 и успешен бизнесмен, на когото не липсва чар. Освен това обича купоните. Парите и чарът му го правят особено атрактивен и той не спира да флиртува с жените, въпреки че е женен. Самотна, тъжна и все още много привлекателна, Уини се влюбва в Джак и започва връзка с него. Разкъсвана от любовта към съпруга си, религиозните си убеждения и факта, че е привлекателна за Джак, с неговото влияние и пари, Уини задълбочава своята нестабилност.

Научи повече за:   Децата психопати: Лоши гени или лоши родители?

Скоро, Уини си намира по–добра работа като медицински секретар в частната клиника „Груноу”, където среща Агнес Ан ЛиРой и Хедвиг „Сами” Самюелсън. Трите бързо стават приятелки. Ан е на 32, с два развода зад гърба си, родом е от Орегон и е рентгенов лаборант. Сами е на 24, от Северна Дакота и преди това е била учителка, но сега страда от туберкулоза. Възможно е двете да са били бисексуални и да са имали връзка. Те живеят заедно в двустаен апартамент на улица „Втора Северна“ номер 2929.

Апартаментът на Сами и Ан, където е извършено убийството
Апартаментът на Сами и Ан, където е извършено убийството

Уини се мести при тях за кратко, но там има твърде малко място, затова тя се изнася и се мести на улица „Брил“. Джак често води при трите жени женените си приятели и купонясват до зори с много алкохол. Мъжете често правят на дамите подаръци и им дават пари. Изглежда Сами и Ан също се интересуват от Джак и той често ги посещава и без Уини. По това време доктор Джъд се връща във Финикс и се нанася при съпругата си, но купоните не му влияят добре и той започва пак да пие. След това, той приема работа в Калифорния и отново заминава.

Ревност, скандал, убийства, куфари

Една вечер, през есента на 1931, Уини запознава Джак с друга медицинска сестра – Луси Мур. Те планират лов и Луси е от мястото, където ще ходят. След като Джак и Уини взимат Луси, той предлага да минат през апартамента на Ан и Сами. Уини е отказала по–ранната им покана за парти, като им казва, че има работа, затова се чувства неудобно и няма желание да ходи. Затова Джак влиза сам, но казва на Сами и Ан, че Уини е в колата. Те излизат и тя ги запознава с Луси. Въпреки че нищо такова не казват, и двете изглеждат много недоволни, че Уини запознава Джак с красивата Луси.

Хедвиг „Сами” Самюелсън
Хедвиг „Сами” Самюелсън

Следващата нощ Уини отново е поканена у Ан и Сами, за да играе бридж с техен приятел, но тя отново отклонява поканата, казвайки че има много работа, но след това променя решението си и отива. Приятелят им тъкмо си отива. Двете жени искат да разберат как Джак се е запознал с Луси и Уини им казва, че тя ги е запознала. Това води до сериозна разпра.

Агнес Ан ЛиРой
Агнес Ан ЛиРой

Сами и Ан заплашват да кажат на Джак, че Луси има венерологично заболяване. Уини им казва, че нямат право да издават такава информация, защото тя е лекарска тайна и ако наистина кажат това на Джак, тя пък ще ги издаде в болницата, че са лесбийки. Възмутена, Уини отива в кухнята, само за да се обърне и да види, че Сами е насочила пистолет към нея и крещи, че ще е по–добре никой да не заплашва Ан в нейно присъствие.

Според Уини, те се сборичкват за пистолета и Ан започва да удря Уини с дъска за гладене. Отначало Уини е простреляна в ръката, защото сграбчва дулото на пистолета, но след борбата, той се оказва в нея и незнайно как, тя прострелва и убива Сами. И понеже Ан отново ѝ се нахвърля, Уини прострелва и нея. За някакви си 5 минути, миловидната, добродушна Уини Рут Джъд се е превърнала в убийца. Сега остава да намери начин да се отърве от телата. И Уини прекарва цяла нощ в приготвяне на „багаж”. Разчленените тела на Ан и Сами са натъпкани в два куфара, които Уини качва на влака за Лос Анджелис на следващия ден, с намерението да се отърве от тях в океана.

Куфарите, в които са открити телата на Ан и Сами
Куфарите, в които са открити телата на Ан и Сами

Но, до този момент телата са се разлагали и от куфарите се носи ужасяваща миризма. Носачът на влака уведомява полицията. Уини е арестувана.

По време на разпитите, Уини се опитва да се измъкне, твърдейки че не знае какво има в куфарите и изобщо не усеща миризмата, идваща от тях. Отначало тя твърди, че ключът за куфарите е в брат ѝ, който трябвало да я посрещне на гарата. Почти през цялото време полицаите мислят, че в куфарите има контрабандно месо, защото от тях се стича кръв, а по това време има голям проблем с контрабандата между Аризона и Калифорния. Уини обяснява, че ще отиде да се обади на брат си, за да донесе той ключовете от куфарите, но повече не се връща. Полицаите отварят куфарите като разбиват ключалките и се натъкват на изключително зловеща гледка. В тях са телата на Агнес Ан ЛиРой и Хедвиг Самюелсън.

Разчлененото тяло на Сами
Разчлененото тяло на Сами
Разчлененото тяло на Сами
Разчлененото тяло на Сами

Седмица по–късно Уини е заловена.

Научи повече за:   Катлийн Фолбиг: Най-смъртоносната майка в Австралия

Процес, присъда, смърт … и още нещо

През 1932 година Уини е съдена за убийство. Съдебните заседатели са само мъже.

Харесваш историите на Стела? Изпрати й подарък:
♥ Avangard Designs - Изработка на бижута ♥
Съдебните заседатели в процеса на Уини Рут Джъд
Съдебните заседатели в процеса на Уини Рут Джъд

Делото се гледа в съда на окръг Марикопа, съдия е Хауърд Спийкмън. Двойното убийство и разчленяване не е споменато в съда, тъй като Уини е съдена само за убийството на Агнес Ан ЛиРой. Прокуратурата излиза с тезата, че Уини е убила Ан от ревност, защото Джак Халоран е имал връзка и с нея. Прокурорът предполага, че тя сама се е простреляла в ръката, за да инсценира самозащита. Уини не застава на свидетелското място в своя защита и е осъдена за убийството на Ан. Обжалването е неуспешно.

Родителите ѝ, както и съпруга ѝ, по време на целия процес са до нея и тя има пълната им подкрепа. Тя е осъдена на смърт чрез обесване, но в последствие е обявена за невменяема и присъдата е променена на доживотен затвор в специализирана клиника за душевно болни. Тя е примерен пациент и е много обичана от персонала, но бяга от клиниката цели 7 пъти. Последният от тях е през 1962 и Уини изчезва за 6 и половина години преди да я заловят отново. Тя прекарва това време, работейки като икономка. През 1971 Уини е освободена. Тя се връща в Калифорния под името Мариан Лейн и живее в Стоктън с кучето си Скийтър. Уини Рут Джъд умира на 93 годишна възраст в съня си на 23 октомври 1998 година.

През 1933 година Джак Халоран също е съден. Главният свидетел срещу него е Уини Рут Джъд. По време на процеса тя проплаква:
„Ще бъда обесена за нещо, което Джак Халоран извърши. Аз бях осъдена за убийство, но стрелях при самозащита. Джак премахна всички доказателства след това. Той е точно толкова виновен, колкото съм и аз”.

Джак не свидетелства в своя полза. Адвокатът му казва на съда, че историята на Уини е нищо повече от „брътвежите на една луда”. Джак е оправдан, но петното никога не изчезва от името му.

Клиниката, в която е настанена Уини.
Клиниката, в която е настанена Уини.

Джак Халоран е уволнен от партньорите в сянка на собствения си бизнес заради скандала, който е създал. След това той просто изчезва. Доктор Джъд умира, докато Уини е в клиниката за душевно болни.

Родителите на Уини се местят близо до клиниката, за да могат да я посещават. Баща ѝ умира от удар, а майка ѝ доживява до дълбока старост и прекарва последните години от живота си в същата клиника, в която е била затворена Уини, защото страда от деменция. Уини се грижи за нея до самия край.

От самото начало на процеса, много хора мислят, че има още нещо в този случай. Възможно е Джак Халоран да е замесен или в убийствата, или в прикриването на престъплението след това. Прокурорите казват, че Уини е влязла, докато двете жени спят и ги е простреляла от ревност заради женения си приятел Джак. Но тя през цялото време настоява, че ги е убила при самозащита.

Джена Бомърсбек, която е приятелка на Уини след освобождаването ѝ от затвора, твърди, че Уини е ако не абсолютно невинна, то е виновна само за това, че е застреляла двете жени при самозащита.

Според съдебния лекар доктор Джанис Аматузио, телата са прекалено прецизно разчленени – дотолкова, че лекарите са били в състояние да зашият тялото на Ан след като е намерено. А това може да стане, само ако тялото е разчленено от много опитен хирург.

Освен всичко, е много подозрително как точно Уини е занесла двата куфара до гарата – тя е дребничка, слабичка и в никой случай не може да носи и двете си приятелки. Ако пък е оставила единия куфар и се е върнала за другия, миризмата от разлагащото се тяло е щяла да я издаде много по–рано, тъй като тялото е разрязано през средата, което заради бактериите от червата, ускорява процеса на разлагане и миризмата е значително по–силна.

Научи повече за:   Джунко Фурута: Циментираната ученичка

Според Джена Бомърсбек, богатият Джак Халоран е повикал свой приятел хирург, който е разчленил телата, за да прикрие факта, че Джак е бил ако не извършител, то поне съучастник в престъплението. И след това е накарал Уини да признае, защото бидейки жена, той е бил наясно, че няма да я осъдят на смърт, а ако той застанел пред съда, със сигурност щял да бъде обесен.

Местопрестъплението няма как да бъде от помощ нито за едната, нито за другата теза, тъй като то е опорочено още преди да бъдат събрани каквито и да е доказателства. Претърсено е без да се направят снимки, полицаи са се разхождали из апартамента, търсейки гилзи, без да ползват ръкавици или други предпазни мерки. Дори се говори, че това е направено нарочно, с цел да се прикрие Джак Халоран. На местопрестъплението дори са допускани граждани, които искат да го видят. За целта, те са заплащали по 10 цента.

Местопрестъплението преди полицията да събере доказателства.
Местопрестъплението преди полицията да събере доказателства.

Тези, които твърдят, че Джак няма как да е замесен, също имат своите доводи. Според тях, никой нормален човек не би нарязал две тела, за да ги качи на влака в куфари, ако не е извършил лично престъплението. А тъй като Уини признава, че тя е застреляла Сами и Ан, той не е имало защо да се замесва. Самият доктор Джъд казва в интервю, че познава Джак Халоран и не може да си представи, че той може да е замесен.

„Признание”

През 2014 година в архивите в Аризона е открито писмо от Уини Рут Джъд до адвоката ѝ, което тя нарича „Първото ми и единствено признание”. В него тя твърди, че е организирала и извършила убийството на Ан сама, защото е ревнувала Джак от нея и не е можела да понася това, че Ан непрекъснато я е дразнела и навирала в очите ѝ връзката си с Джак. В писмото Уини твърди, че не е планирала да убие Сами, но го е направила, защото след изстрела, с който е убита Ан, Сами влязла в стаята и двете се сборичкали за пистолета.

Освен това Уини признава в писмото, че е разчленила телата сама и ги е натъпкала в куфара. Според журналиста Робърт Пела, адвокат Ричърдсън, който защитава Уини по време на процеса, покрива това писмо, защото точно когато го получава, върви обжалването по делото. След смъртта на Ричардсън Уини многократно пише на вдовицата му да ѝ върне писмото, защото то може да компрометира бъдещото ѝ освобождаване. Но госпожа Ричардсън не го направила. Няколко години след смъртта на Уини, писмото анонимно е дарено на архива във Финикс.

Признанието на Уини
Признанието на Уини

По повод писмото, мненията се различават – според някои, това е истинското ѝ признание, според други – опит да се подсили защитата ѝ като невменяема и да се оневини Джак Халоран.

Дали Уини Рут Джъд е коравосърдечна убийца или натопена жертва не е ясно и вероятно никога няма да се изясни. Проблемите ѝ започват от ранното детство и продължават през целия ѝ живот, завършвайки с връзка с женен мъж и две убийства.

Харесваш историите на Стела? Изпрати й подарък:
♥ Avangard Designs - Изработка на бижута ♥

——————————————————————————————————————————————

Медия и книги:
По случая е направен епизод на документалната поредица „Deadly women” под заглавие „Hearts of darkness”, както и няколко документални филма. Джена Бомърсбек пише книгата „Убийцата с куфарите: Уини Рут Джъд”. Джей Дуайт Добкинс и Робърт Дженкинс издават „Уини Рут Джъд: Куфарни убийства”.
Източници: www.wikipedia.org, www.murderpedia.org, www.discoverychannel.com, www.titdilapa.blogspot.com, www.phoenixnewtimes.com

The following two tabs change content below.

Стела

Надявам се, че статиите ми ти харесват!
Подкрепи ме, за да пиша редовно: >>> Avangard Designs <<<
Абонирай се
Извести ме
guest
5 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Васил Мавродиев
Васил Мавродиев
18.07.2017 14:01

Браво за поредната силна статия

Таня
Таня
21.07.2017 14:49

Чудесна статия

Георги
Георги
21.07.2017 16:07

много интересна статия ! Браво на автора !

Желязко
Желязко
09.08.2017 15:00

Благодаря, много интересна статия.

Таня
Таня
19.11.2017 4:18

Жадно поглъщам всяка статия а тази като най -нова е чудесна. Не спирайте да захранвате с нови материали този силен сайт