Синът на Чикатило: Юрий Андреевич Одначев

Живял някога в Харков потомък на известен маниак. Вършел дребни престъпления. Не се хвалел с миналото си и още по-малко с прочутия си баща. Не се интересувал особено от жени. Но решил да се върне в Ростов – и се започнало… Измами, изнудване, рекет, отвличане, изнасилване и накрая опит за убийство.

Юрий Одначев с гордост използвал страховитата фамилия на баща си, за да сплашва своите жертви. Дори си измислил благозвучен прякор за тази цел. Макар да не прилича външно на своя родител, синът на Чикатило е достоен наследник на Канибала от Ростов. Но този имидж не се появява от само себе си – в продължение на години Юрий прави всичко възможно, за да влезе в криминалните хроники и да допълни достойно зловещата си семейна история.

Световно известен баща

По думите на хора, които пожелават да останат неизвестни, събитията се развили така. Към Первомайския районен отдел на милицията в Ростов се обърнал гражданинът Жабин. От неговото заявление следвало, че някой си Юрий Одначев, негов наемател в квартира на улица “Чкалова”, настоявал да му се припише жилищната площ и го изнудвал за 10 хиляди долара “неизвестно за какви дългове“.

“Появи се с нахакана мутра и ме заплаши: ще нарежа цялото ти семейство, а парчетата ще разпръсна из града”.

Милиционерите бързо намерили гражданина Одначев – в спешното отделение на болницата със следи от побой и диагноза “черепно-мозъчна травма, контузия на главния мозък”. Юрий обяснил, че е бил “жестоко пребит от мафията за някакво изнасилване, но не бил изнасилвал никого”.

Когато оперативните работници пристигнали в квартирата на Одначев през нощта, иззели оттам: окървавен парцал, кухненски нож с кафяви петна, три фалшиви паспорта с различни фамилии и автентичен акт за раждане, в който в полето “баща” било написано: ЧИКАТИЛО Андрей Романович. Юрий с гордост потвърдил този факт: “Да-да, точно той – световно известния…”.

С първите слънчеви лъчи служителите обърнали внимание на още една подробност: всички стени в квартирата и гаража, мебелите, щорите, домакинските уреди били обилно зацапани с кръв. Скоро в случая на Одначев се появили още два документа – показанията на шофьора Д. за това, че е бил отвлечен от Юрий и държан насила в квартирата на ул. “Чкалова” под заплаха от убийство и заявлението на 22-годишна ростовчанка, която твърдяла, че потомъкът на Чикатило я е изнасилил.

Разследването установило: Юрий Андреевич Одначев (26 години, със син от граждански брак), жител на град Харков, където е регистриран със семейството си, пристигнал в родния си край със своето бмв през февруари. Със себе си донесъл два чужди паспорта, в които сръчно бил залепил собствените си снимки, а печатите върху тях дорисувал на ръка. Казвал на познатите си, че работи като търговски директор в преуспяваща фирма. На други се хвалел:

“Ами, аз всъщност съм мутра, целият Харков е затънал в дългове към мен, включително и проститутките”.

Казвал още, че е “обикновен човек само на външен вид, а в действителност… страшно е да се помисли какво представлявам”.

Как семейството на Чикатило се оказало в Харков – вторият по големина град в Украйна? Когато татко Чикатило бил арестуван и в града се разнесла новината, че са заловили маниака, хората открили жилището му, заляли го с бензин и го подпалили. Подхвърлили бележка: “Зверове, изверги, всички ви ще унищожим”. За да спасят останалите членове на семейството на Чикатило от саморазправа, компетентните органи решили да променят фамилията и местожителството им. Три пъти сменяли квартирата им – в Ташкент, Сочи и накрая в Харков. И близките на легендарния убиец-маниак заминали и започнали живота си отначало.

Така Юрий Чикатило станал Одначев.

Крупен търговец

Юрий Одначев
Юрий Одначев

Още докато живеел в Шахти, където се подвизавал баща му, Юрий се опитвал да се занимава с бизнес. Точно с какъв не е известно. След това се изяснило и друго. Юрий бил подхвърлил на свой ростовски приятел странната фраза:

“Бих дал всичките си пари, колата, квартирата, бих лежал пет години, само за да се измъкна от онова, което свърших в Харков”.

Какво точно бил забъркал там бъдещият “крупен търговец”? От какво бил готов да се измъкне на такава цена? Телеграмата, която харковската  милиция изпратила на ростовските си колеги, хвърля известна светлина на този въпрос:

“Управлението за борба с организираната престъпност към МВР Украйна разследва Одначев Юрий Андреевич, жител на Ростовска област. Той е обявен за федерално издирване по обвинение в присвояване на средства в особено големи размери”.

Служител в харковската милиция споделил неофициално, че “подлецът много хора излъга и затвора отдавна плаче за него”.

Един познат на сина на Чикатило разказва за някакви старци, които “той обираше до шушка и ги оставяше да умрат от глад”.

Неговата първа съпруга си спомня, че понякога, още в Украйна, Юра скачал посред нощ от леглото и се скривал зад завесите с викове: “Не ме отвеждайте!”. Струвало му се, че са дошли за него.

В Ростов той наел квартира с гараж, платил за половин година напред и разгърнал кипяща дейност. Започнал с това, че си измислил псевдоним – Чиксан, което се разшифрова по собствените му признания като – Чикатило-син. Всяко “запознанство” започвал с демонстрация на акта си за раждане, с който почти не се разделял. В определени кръгове това правело нужното впечатление. Прикривайки се с покровителството на известни ростовски криминални авторитети, синът на маниака измъквал крупни суми от местните търговци.

Научи повече за:   Ангарския маниак: Михаил Попков

Негово Величество

Юрий се заинтересувал от една крупна финансово-промишлена група. Измислил доста необичаен способ за изтискване на пари: обикалял из търговските обекти, представяйки се за касиер на фирмата и събирал приходите от името на собственика. Най-удивителното е, че му давали парите без да се усъмнят. После дошъл епизодът с шофьора на камион. Човекът карал стъклария от Курск, но камионът му се повредил в Каменски район в Ростовска област. Той докладвал за повредата във фирмата и се заел с ремонта. А вечерта пристигнал Одначев.

Според твърденията на шофьора Чиксан го отвел със себе си насила. Първо, разбира се, го вързал и демонстрирал чий син е. След това поискал да му даде товара и голяма сума пари, заплашвайки го, че в противен случай “ще му отреже топките”. В продължение на три часа го бил с юмруци, палки и железа. Пробол с нож белите му дробове, счупил ребрата му. Когато човекът се пречупил, Юрий му продиктувал три разписки. Ето една от тях:

“Молба за помилване. До господин Негово Величество Одначев Юрий Андреевич

Аз, Д. Иван Родионович, разведен – син Льоша, жена Роза. През последните месеци аз безпощадно мамех Юрий Андреевич Негово Величество. За своите грехове моля той да приеме от мен посуда в размер на 43 хиляди бутилки, намиращи се на стоянката в град Каменск. Стъкларията, опакована по 18 парчета в кашон, подлежи на преместване в друго товарно средство по заповед на господин Одначев.

Признавам напълно цялата си вина. Претенции, жалби и предложения нямам към никого. Задължавам се и се кълна в детето си, жена си и Задника си да работя цял живот честно за благото на Велика Русия и господин Одначев.

Молбата за помилване е написана доброволно, без принуждение. Подпис”.

Допълнение: “Съден съм – лежах 15 години по 89-и член. “.

На листа има кафяво петно – кръв.

Докато въпросът с изнудванията, отвличането и подправянето на паспорти е общо взето ясен, сексуалната история на сина на Чикатило е доста объркана. Но именно заради нея Одначев се сблъскал със сериозни неприятности, приключили с тежки телесни повреди и изпращането му в Богатяновския затвор.

Дали е било изнасилване наистина? Според следователите на 99 процента – да! Но жертвата оттеглила жалбата си.

Момичето написало заявление с молба да се прекрати углавното дело срещу Одначев. Тя формулирала молбата си така: “Аз, така да се каже, му простих!”.

Един очевидец, запознат с цялата драма покрай изнасилването, разказва, че случаят е бил разследван от “авторитетни другари” от подземния свят, които произнесли присъдата: виновен. Което означавало, че Одначев е получил як пердах, без оглед на “татковите” му подвизи.

“Първо го биха с дървени тояги по главата” – разказва очевидецът, – “а после… всички знаем какво правят с насилниците в затвора”.

Самият Одначев и неговият адвокат твърдят, че “интимен акт е имало, но по взаимно съгласие”.

По човешки

Потърпевшата Маша е стройна руса красавица с нежно-сини очи. Тя е 22-годишна студентка. Свири на два музикални инструмента – цигулка и виолончело. Тя познавала Одначев покрай най-добрата си приятелка, която се омъжила за негов приятел от детинство. Четиримата често излизали заедно. Юра не пиел и не пушел с оправданието: “Ако пийна, не отговарям за себе си”. Маша го смятала за съвсем нормален, мил човек, макар и грозничък на външен вид. Тя вече не мисли така.

“Чиксан е актьор. С всеки се държи съвсем различно в зависимост от това, което му е изгодно. Самият той казваше: “Нарочно се преструвам на глупак”. Цял месец се домогваше до доверието ми…”.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: Ba?ep?? K. 🍺 Malhavoc 🍺 Simona 🍺 Kristina 🍺 chichkata 🍺
Дарители: NadezhdaDonikaNikolinkaTsvetelinOrlin
350
304

В онзи ден били трима. Той, тя и нейната приятелка. По едно време Юра излязъл с приятелката й, уж да говорят за нещо и тя повече не се върнала. Той заключил вратата и скрил ключа. Първо се обяснил в любов на Маша, направил й предложение. Тя се разплакала и го помолила да я пусне. Тогава той казал:

“Ти знаеш ли, че аз съм Чикатило. Това ще се случи така или иначе. Ти избираш как. Ако не ми пуснеш, ще ти сервирам ушите на приятеля ти в чиния, а теб ще довърша”.

И започнал да разправя жестоки измислени истории: как баща му завирал горещ ръжен във вагината на дръпнати моми като нея, как ги изнасилвал и ги хвърлял през прозореща и главите им се разбивали в асфалта. После я сграбчил за краката и й разкъсал дрехите…

“Мислех си, че ще ме убие. А когато всичко свърши, той се усмихна: “Дано оценяваш как се отнесох към теб: по човешки – без ръжен…””.

Маша подала жалба в милицията, но дежурният служител я познавал и разказал на съседите й. До ден днешен, когато излезе на улицата, я сочат с пръст: “Изнасилената идва”. Тепърва щяло да има още разпити, съд… Цели две седмици не смеела да запали осветлението в дома си, учела за изпитите на свещ – все й се струвало, че той дебне отвън. В крайна сметка Маша преценила, че няма нужда от този кошмар и оттеглила жалбата си.

Научи повече за:   Зверското убийство на двегодишната Ейми Сю Сайц

“Още повече, че в затвора му отмъстиха за мен…” – казва тя.

Жестоко момче

Юрий Одначев
Юрий Одначев

Защо един порядъчен гражданин (Одначев твърди, че в нищо не е виновен) се пъчи с имиджа на син на чудовище и с мутренски прякор? Нали уж бил прекрасно осведомен за подвизите на своя баща – убиец на 55 жени и деца – и навярно бил слушал как той, наслаждавайки се, е нанасял на жертвите до 60 удара с нож, избождал е очите им, изрязвал е половите им органи и е ял от плътта им, отмъщавайки си за своето сексуално безсилие.

“Чикатило старши нямаше никакво чувство за хумор” – спомня си Амурхан Яндиев, един от първите разпитвали маниака. – “Жестокост? В нормалния живот – не бих казал. Той беше такъв един наплашен. Да тропне някой с крак и се стряскаше. Семейството му живееше едва малко по-добре от бездомниците, пестяха всяка стотинка. Връщайки се от командировка, той давал отчет даже за автобусните билети, а за вечеря получавал един-два картофа. Всичко това си го изкарвал на жертвите, отпускал си душата. Там бил крал на маниаците”.

Когато узнал, че Чикатило младши е арестуван за изнудване и изнасилване, Амурхан Яндиев не се изненадал особено:

“За изнудването не се изненадвам, но това че е тръгнал по стъпките на баща си… Аз се срещах с Юра още през 90-те и много добре го помня. Чикатило не се занимаваше с възпитанието на сина си. Въобще. Живееше като квартиртант – идваше и си отиваше. Само на хартия се числеше към семейството… Още тогава се виждаше, че синът му е много жестоко момче. Даже към майка си. Още тогава си помислих: по жестокост той би могъл да надмине баща си. Според мен тук гените може и да не играят роля, но това, че той се сравнява с него, говори само по себе си. Значи иска да стане такъв. Сега ще полежи в затвора и ще озверее още повече. Може да излезе готов на всичко…”.

Жалба до посланика

Според познатите на Чиксан той е напълно нормален, здравомислещ човек, макар и с мания за величие заради баща си. Близките му никога не са забелязвали каквито и да било отклонения у него. Никога не е лежал в психодиспансер. Но у следователите възникнали сериозни съмнения: още в болницата той се държал така, че били принудени да извикат психиатър. Докторът направил следните наблюдения:

“10:40 сутринта. На моменти погледът му е болен… напрегнат. Подозрителен. Агресивен. Заплашва другите болни и медицинския персонал. Не говори изобщо за чувствата и преживяванията си. Казва, че травмата му е причинена от сблъсък с паровоза “Путиловец”. Не го свърта на едно място. Разхожда се из отделението. Не се тревожи от състоянието си. Отказва медицински манипулации. Състоянието му може да се оцени като травматична психоза. Препоръчвам да се наблюдава”.

Медицинските служители разказват, че Одначев до последния ден е бил в конфликт с болните – все нещо искал от тях, заплашвал ги. Оказвайки се в следствения изолатор, Чиксан веднага побързал да обясни на съкилийниците си, че е син на великия човек, известен в целия свят. И затова всички трябвало да се страхуват от него. Не след дълго избухнал бой и Одначев бил преместен в друга килия.

След това започнал да пуска жалби – една от друга по-странни. Например, че някой иска да го убие и му праща наемници. Ето още един бисер:

“Москва. До посланика в Централноафриканската Република Борис Красников. Улица “Авиомоторная” 206. Заявление-жалба. За получаването моля да ме уведомите писмено.

Многоуважаеми Борис Красников!

Тъй като се явявате посланик в ЦАР, моля за вашата помощ по повод на това, че като руски гражданин се намирам незаконно и без никаво основание в Следствения изолатор в Ростов на Дон и моля за медицинска помощ и въздух. Разполагам с всички документи за разрешение да емигрирам в ЦАР, а правителството в ЦАР е готово да приеме мен, синът на Чикатило и моето нещастно семейство в град Банги като специалист от висок клас. Тук е невъзможно да се живее повече. Аз и моята жена владеем съвършено френски език, на който основно се общува в ЦАР, но в момента заминаването ни е проблемно, тъй като се намирам в затвора.

Много Ви моля, ако имате някакви пълномощия и възможности, да ме защитите от извършващото се беззаконие.

Предварително ви благодаря. С уважение. Подпис”.

През 1996 година районният съд в Ростов на Дон признал Юрий Андреевич Одначев за виновен в “подправяне на документи и изнудване”. Останалите обвинения били снети – свидетелите и жертвата на изнасилването отказали да дадат показания. Разбираемо: кой би искал да се цапа с мръсотията на тази фамилия. Съдът произнесъл присъдата си: две години на общ режим. За харковските си подвизи Чиксан трябвало да бъде съден в Украйна. Затворниците в зоната обещали да устроят на Юра “особен прием”. Там живеят по свои закони…

Научи повече за:   Джералд и Шарлийн Галего: Убийците на секс робини

Някога, докато лежал в затвора, Андрей Романович Чикатило обичал да чете “Как се каляваше стоманата” от Николай Островски. Неговият син Юрий Андреевич също се занимавал с не по-малко богоугодни и популярни в затвора дела – пишел книга. Той твърди, че последният образец на неговото епистоларно изкуство е леко автобиографично. Разказва как уж е участвал в поръчкови убийства на мафията и бил готов да покаже местата, където са закопани труповете.

Чиксан отново в акция

Юрий Одначев излежал стоически присъдата си и за дълго време изчезнал от полезрението на властите и медиите. Взел банков кредит, наел работници и открил строителна фирма. Първата му съпруга го напуснала, но той бързо си намерил друга жена. Неговата майка Феодосия Семьоновна не успяла да се порадва на щастието на сина си. Сърцето й спряло, очевидно предчуствайки поредната беда.

И ето че през април 2009 г. Юрий отново се проявил с гръм и трясък. Този път наследникът на прочутия маниак бил задържан за опит за убийство в Украйна.

На 9 април в первомайската районна болница бил докаран в неконтактно състояние 30-годишен жител на град Харков с диагноза “прободни рани в коремната кухина, прорезна рана на лявата ръка”. Една седмица по-късно, когато дошъл на себе си, пострадалият Иван Удовенко хвърлил светлина върху случилото се.

Разказал, че е пътувал със своя приятел Юрий по работа. По пътя им се наложило да спрат по естествена нужда. Изведнъж Юрий извадил от джоба си нож и без никаква причина се нахвърлил върху него. Пробол го няколко пъти в корема и избягал пеша. Раненият Иван успял някак да се добере до колата и стигнал до близкия пазар, където главата му клюмнала безпомощно върху волана. Минувачи извикали спешна помощ и жертвата се свестила часове по-късно в болницата.

Удовенко изкарал цели две денонощия в интензивното отделение и лекарите, оценили състоянието му като тежко, се борели да спасят живота му. Последвало бавно и мъчително възстановяване. Майка му дошла да го прибере от болницата и лечението продължило у дома. Положението на ранения изглеждало още по-сложно поради факта, че от петнайсет години бил активен наркоман.

Василий Климентиев
Василий Климентиев

Друга интересна подробност около този случай е, че нападнатият Иван Удовенко е доведен син на журналиста и главен редактор на вестник “Нов стил” Василий Климентиев, който изчезна безследно на 11 август 2010 година и до този момент е в неизвестност. След шест дни властите намират ключовете и мобилния телефон на редактора в една празна лодка.

От записите на телефонните разговори между Василий Климентиев и задържания Юрий Одначев става ясно, че Юрий е бил принуден да извърши покушението над Удовенко по указания на заместник-прокурора на Харковска област Сергей Хачатрян и капитан Жилин, който се явява сътрудник на Управлението за борба с организираната престъпност, под заплахата, че ще се разправят със собствения му син, ако откаже да убие сина на редактора.

Събраните от Василий Климентиев факти за престъпната дейност на тези висши “правоохранители” били публикувани в априлския брой на вестник “Нов стил”. В материала журналистът се обръщал с молба към президента на Украйна Виктор Янукович да реагира на тези злоупотреби с властта.

Смята се, че Климентиев е изчезнал, тъй като се е готвил да публикува разобличаващ материал за заместник-прокурора Хачатрян. Колегите от неговия вестник се заинтересували от личността на Одначев и през 2010-а буквално задигнали скритите от очите на обществото две углавни дела, в които някои от престъпленията на Юра били доказани, но незнайно защо не били отишли в съда.

Журналистите разбрали, че наследникът на маниака заплашва от следствения изолатор всички подкупни ченгета, с чиято помощ някога бил извършвал рекетите и другите си престъпления. Юрий е обиден на униформените, че са на свобода, а той е в затвора. Говори се, че дори разполага с аудиозаписи на всичките си разговори с тях и е готов да ги използва.

Все още липсва информация дали делото на Юрий Одначев е отишло в съда и какъв е изходът от процеса.

——————————————————————————————————————————————
Материалът е написан по идея на Москвич 412
Източници: deathweb.ru, relaksirai.blogspot.com, rostov.kp.ru, ord-ua.com

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: Ba?ep?? K. 🍺 Malhavoc 🍺 Simona 🍺 Kristina 🍺 chichkata 🍺
Дарители: NadezhdaDonikaNikolinkaTsvetelinOrlin
350
304
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

18
Напиши коментар

avatar
18 Дискусии
0 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
8 Автори на коментари
ЧасовнициАделайдеСилвияМосквич 412Discip Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
Москвич 412
Гост
Москвич 412

С нетърпение очаквах да излезе материала,много добре се е получило 🙂

Secret
Гост
Secret

И аз очаквах с нетърпение статията! Много добре се е получила!

Dora
Гост
Dora

Андрей Чикатило има и дъщеря – Людмила, родена през 1965г. Знае ли се къде е днес, дали е жива? Не открих нищо за нея в нета..

Москвич 412
Гост
Москвич 412

Жива е тя сигурно вече и баба е станала.Още в началото на 80-те тя ражда момиченце-първото внуче на Чикатило-старши.А синът на Чикатило и грам не прилича на баща си,баща му преди да започне да убива е бил порядъчен и съвестен гражданин и като младо момче почти отличен ученик,а тоя още от малък е бил хаймана и тройкаджия,съседите на семейство Чикатило в Новочеркаск,разказват как сина непрестанно нагрубявал и обиждал баща си,но баща му си мълчал.Колкото до чадъра над него има нещо,след като са му поръчали да извърши такова нещо,значи има пръст някой големец с власт.

Marti
Гост
Marti

Силве, ето ти малко линкчета:

http://svpressa.ru/accidents/article/7726/

http://cripo.com.ua/print.php?sect_id=6&aid=70942

http://jurkom.ru/258-kto-poxitil-zhurnalista-klimenteva.html

http://discussiya.com/2008/09/12/chikatilo_son/

http://ord-ua.com/2010/08/21/gde-zhurnalist-klimentev/

Всъщност – има доста неща, в единия линк има снимка и на Юрий с майка му. Всъщност – пробвай да търсиш и на Мирошниченко Юрий Андреевич + Чикатило Юрий Андреевич 🙂

Discip
Гост
Discip

Стига бе това не го знаех изобщо, а по едно време се ровех за материали за наследниците на известни перковци стана ми интересно покрай дъщерята на Бънди. Имам някалко питания кога е роден този и събитията от коя година започват? Така като чета май си е действал още по времето на баща си или поне последните убийства.

Москвич 412
Гост
Москвич 412

Юрий е роден на 15 Август 1969 година в РСФСР.

Discip
Гост
Discip

Силве, това е Русия там ако впиеш зъби в, каквото и да било се надяваш да си носят пистолет, че да не се мъчиш много :).

Москвич 412
Гост
Москвич 412

Престъпленията му датират от 1989,след като Чикатило се развежда фиктивно с жена си за да вземат още един апартамент,а този в Шахти остава за Юра,от както е самостоятелен той започва да се вихри и още през 1989 е съден за дребни кражби,преди да иде на едно от делата за кражба на сина си Чикатило старши убива момиче в гората.

Marti
Гост
Marti

Москвич 412 е сестрата на Юрий, за която от години не се знае къде е 😛

Discip
Гост
Discip

Мерси на Москвич 412 предполагах, че може да е имало застъпване, но тогава си мислех, че е по-скоро от възрастта смисъл мислех, че Юрий към момента е към 45 не знаех, че от толкова рано е започнал. Стига бе и това за апартаментите не го знаех Москвич, хвани издай една книга за Чикатило чел съм и 3-те /”Животът на един канибал” дори се води нещо като най-подробната история едва ли не всичко по дати и часове/, но там не пишеше тези неща даже за сина му и дъщяра му се споменаваше между другото без никакви подробностти дори имената им не… виж още »

Аделайде
Гост
Аделайде

повече инфо винаги има в руските търсачки, там търси, Силве

Часовници
Гост

Определено семейството има огромно влияние върху развитието на всеки човек. Ето и при този си е казало тежката дума. Само фамилията като им чуеш на тия и направо да изтръпне човек.