Роман Полански и изнасилването на Саманта Геймър

Роман Полански и изнасилването на Саманта Геймър

През 70-те години на ХХ век Роман Полански е господар на света. В осемте години, изминали от бруталното убийство на неговата бременна съпруга Шарън Тейт от Семейство Менсън, видният режисьор осъществява серия от професионални триумфи. Режисира класиките “Бебето на Розмари” и “Китайски квартал” и получава множество номинации за Оскар и други бляскави награди.

Макар да не намира жена, която да заеме мястото на Тейт в сърцето му, Полански се наслаждава на ергенския си живот и често е забелязван да посещава партита в Лос Анджелис, Лондон и Париж в компанията на красиви изгряващи модели и актриси.

Но през 1977 г. неговият свят се срива. Той е обвинен в шест углавни престъпления: снабдяване на непълнолетно лице с барбитурати, незаконни сексуални отношения, изнасилване с помощта на упойващи лекарства, орално съвкупление, содомия и насилване на дете.

Трудно начало

Полански е дете от епохата на най-големите трагедии на XX век. Роден е през 1933 г. във Франция, в семейството на полски евреи. През 1936 г. семейството му се връща в Полша, където попада в ужаса на Холокоста. Бременната му майка загива в газовите камери на Аушвиц, а баща му е изпратен в концлагера “Матхаузен”. Малкия Полански избягва от гетото в Краков преди родителите му да бъдат изпратени в лагерите и е укриван от полски семейства, представяйки за полски католик.

След войната започва да проявява интерес към киното и актьорското майсторство. Записва се в училище за филмово изкуство и бързо се превръща в една от изгряващите звезди на Полша. Оженва се за актрисата Барбара Квятковска, но бракът им продължава само две години. На 26 години се появява на корицата на списание “Тайм”, заради филма си “Нож във водата”. През същата година получава първата си номинация за Оскар в категорията “Най-добър чуждестранен филм”.

Скоро след развода си се запознава с Шарън Тейт. Двамата се оженват в Лондон. Неговият пръв успех в Холивуд идва с филма “Бебето на Розмари”. Полански е на върха, когато се случват убийствата на Семейство Менсън. Той е в Лондон, когато получава известието за смъртта на бременната си съпруга.

След убийството на Шарън Полански заминава за Европа и живее три години в Италия. Там често се появява във вестниците, сниман в компанията на много млади момичета. С настъпването на 1977 г. вече е възродил кариерата си с филма “Китайски квартал”, който получава признанията на критиката. Полански е смятан за един от най-добрите режисьори на времето си, редом с Мартин Скорсезе и Франсиз Форд Копола.

Но скоро всичко ще се промени.

Точното момиче

Полански току-що е завършил работата си над филма “Наемателят”, когато получава обаждане от списание “Воуг Хом”. Списанието е предшественик на днешните мъжки издания като “Максим” и “FHM”. Снимките на оскъдно облечени момичета са често срещано явление по кориците му. През 1976 г. Полански е заснел 15-годишната Настася Кински, за която се говори, че е била негова любовница, за корицата на френския “Воуг” и през 1976 г. редакторът Джералд Азария го помолва да направи нещо подобно за “Воуг Хом”.

Полански обяснява на редактора, че целта му ще бъде да изобрази тези подрастващи момичета “в истинската им светлина. Секси, нахакани и реални”.

Под подрастващи той и списанието разбират 13-14 годишни момичета.

Полански започва да търси подходящи модели. Среща се със своя приятел певецът Хенри Сера. Година преди това в бар “Он дъ Рокс” в Холивуд, често посещаван от знаменитости като Джон Белуши, Джон Ленън и Алис Купър, той и Хенри са се запознали с жена на име Сюзан.

След тази среща Сера е започнал да излиза с една от дъщерите на Сюзан и подсказва на Полански, че нейната по-малка сестра Саманта Джейн Геймър би била идеална за снимките. Тя е изгряващ модел и актриса.

Тази ситуация е позната на режисьора. Той е срещнал Кински при подобни обстоятелства в Европа – нейната майка го е представила на младата прохождаща актриса и модел. Неговите снимки помагат за кариерата на Кински и той я избира за главната роля в своя филм “Тес”.

На 13 февруари 1977 г. Полански излиза от хотел “Бевърли Уилшър”, където държи пентхаус апартамент, а негови съседи са Уорън Бийти и Стийв Маккуин. Това е хотела, през чието лоби минава наперената Джулия Робъртс във филма “Хубава жена”.

Подкарва колата си към Уудленд Хилс в Долината, където ще се срещне със семейство Геймър.

Полански се уговаря с майката за фотосесията и й казва, че снимките няма да продължат повече от час.

Връща се на 20 февруари и откарва Саманта горе на хълмовете, откъдето в далечината се вижда Тихия океан. Заснема я с няколко различни блузи и после й казва да се съблече до кръста. Уверява я, че гърдите й няма да се виждат на снимките.

Научи повече за:   Психаротерапия: Холивудски звезди изпускат нервите си

По-късно Саманта разказва, че се е чувствала доста неудобно. “Не бях сигурна дали да кажа на майка си. Щях да й кажа само, че не искам повече да бъда снимана от Полански”.

Но в действителност тя не протестира, когато той я търси за втора фотосесия. Казва й, че светлината не е била подходяща по време на първата и иска да опитат пак. След като се уговаря с майка й за датата на следващите снимки, Полански заминава за Ню Йорк.

Нощта на изнасилването

На 10 март 1977 г. той пристига в дома на семейство Геймър с два часа закъснение. В бързината Полански и Саманта тръгват без майка й и приятелката, която момичето е възнамерявало да вземе със себе си. Първо отиват в дома на Жаклин Бисе на “Мълхоланд Драйв”, където Полански я убеждава да позира без сутиен край басейна, докато няколко от гостите на Бисе гледат през прозорците на къщата.

Саманта Геймър
Саманта Геймър

Но светлината бързо се стопява и Полански предлага да направят вътрешни снимки в дома на Джак Никълсън, който се намира наблизо.

Той се обажда на Никълсън, но се оказва, че актьорът е на ски в Аспен. Съседката Хелена Калиейниътс, която пази къщата му, поканва Полански да дойде.

Междувременно Саманта започва да се чувства все по-неудобно в компанията на режисьора. По пътя към дома на Никълсън той започва да се интересува от личния й живот, питайки я дали е девствена и дали мастурбира. Тя му казва, че е загубила девствеността си на 8 години(!) и че си има приятел.

Когато пристигат, Саманта иска нещо за пиене. Вместо да й налее безалкохолно или сок, той сипва три чаши шампанско за себе си, Саманта и съседката Хелена.

Съседката си тръгва и Полански възобновява фотосесията. Усещайки, че момичето се е отпуснало, той отново я помолва да свали блузата си. Саманта позира с чаша шампанско пред гърдите си, а светлините на Холивуд блещукат като фон зад гърба й.

“Вече почти не говорехме и усещах сексуално напрежение между нас” – казва по-късно Полански.

Той я моли да влезе в джакузито. Преди да го направи тя се обажда на майка си, която я пита дали всичко е наред. Саманта отговаря, че няма проблеми. След това Полански се появява с успокоителни хапчета – той си взима едно и тя следва примера му.

Джакузито

Преди да влязат в джакузито Полански казва на момичето да свали бельото си. Първоначално тя протестира, но после се съгласява, чувствайки се дезориентирана от наркотика. Позира в джакузито, но комбинацията от горещата вода, хапчето и шампанското започва да й оказва замайващ ефект.

Полански решава, че трябва да се присъедини към нея. Оставя фотоапарата, отива в спалнята и се връща чисто гол. Вътре в джакузито се опитва да я притисне, но тя се измъква, казвайки му, че има астма и не се чувства добре. Помолва го да я закара у дома, но той й казва, че ще е добре преди това да полегне на дивана.

Тя отново се възпротивява. “Не, мисля, че е по-добре да си вървя”, но все пак сяда на дивана. По-късно обяснява пред Голямото жури, защо не е протестирала по-силно: страхувала се е.

“От какво се страхувахте?” – пита я прокурорът.

“От него”.

Полански продължава да се домогва до младото момиче. Опитва се да я гали и целува, но тя му казва “Не” и “Махни се”. Той я уверява, че скоро ще я отведе вкъщи и започва да й прави орален секс.

По време на процеса пресата се изпълва с радикално противоположни описания на Саманта Геймър. Според някои тя е 13-годишна невинна девойка и мечтателка, а други я считат за лукава и опитна в секса и наркотиците нимфетка.

Но нейните показания издават истинската й възраст и неопитност. Момичето описва оралния секс като “cuddliness” (гушкане), очевидно имайки предвид кунилингус (стимулиране на женски полови органи с език). Показанията й пред Голямото жури шокират обществеността:

“Колко време г-н Полански държа устата си върху вашата вагина?” – попита обвинението.

“Няколко минути”.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: PetarLucyStefanTodorzornitsa
360
250

“Какво се случи след това?”.

“Започна да прави секс с мен. Попита ме: “Взимаш ли противозачатъчни?”. Аз му казах: “Не”. Той каза: “О, тогава няма да свършвам в теб”. После вдигна краката ми още по-високо и проникна в ануса ми.”

“Знаете ли какво е оргазъм?”.

“Да”.

“Той получи ли оргазъм?”.

“Да”.

“Как разбрахте това?”.

“Защото го почувствах и после го видях върху бельото си. То беше по бельото ми, по задника ми и по други неща”.

Научи повече за:   Даян Даунс: Детеубийца или невинна жертва?

След това

По средата на този разврат в къщата пристига тогавашната приятелка на Джак Никълсън Анджелика Хюстън. Тя знае, че Полански е там, защото той й се е обадил, когато не е успял да се свърже с Никълсън. Актрисата не го харесва и го смята за “особняк”. Хюстън чува някакви шумове, но не може да разбере откъде идват. Накрая почуква на вратата на стаята, в която Полански точно консумира сексуалния акт с момичето. Той излиза и й казва: “Ще свършим след няколко минути”.

Макар да е раздразнена от факта, че Полански използва къщата на приятеля й за сексуалните си похождения, Хюстън не смята, че се случва нещо нередно. По-късно описва Саманта като “начумерена”.

Саманта се почиства и се качва в колата му. Поплаква си няколко минути, докато го чака да дойде и да я закара у дома. В колата той се обръща към нея и й казва: “Не казвай за това нито на майка си, нито на приятеля си. Това е нашата тайна”.

Когато пристигат в дома на Саманта, Полански изпушва един джойнт с майка й и приятеля й. Показва им снимките от първата фотосесия. Майката на момичето не харесва факта, че дъщеря й е снимана без дрехи.

Режисьорът се прибира в хотела си и вечеря. По-късно се среща с Робърт де Ниро и двамата обсъждат възможността за съвместна работа.

Арестът

Скоро г-жа Геймър ще разбере, че снимките са само върха на айсберга. Първо Саманта казва за изнасилването на приятеля си, след това споделя със сестра си, която казва на майка им и тя се обажда в полицията.

Момичето е извикано за разпит и подложено на медицински преглед, резултатите от който са неоспорими: открити са доказателства за “леки наранявания по ануса”, но няма следи за вагинално проникване. По бельото й е открита семенна течност.

В 19:00 ч. на следващата вечер детектив Филип Ванатър, който след години ще разследва случая с О Джей Симпсън, засича Роман Полански в лобито на хотел “Бевърли Уилшър”. Полицаят дискретно му обяснява, че ще е най-добре да се качат в стаята му. Горе го чакат девет ченгета, които го третират добре и дори не му слагат белезници. Някои от тях дори му искат автограф.

Режисьорът усеща прилив на паника: осъзнава, че в джоба му има успокоителни хапчета и се опитва тайничко да ги хвърли на земята. Един от полицаите го вижда и пребърква джобовете му. В хотелската му стая е открито цяло шишенце със същите хапчета. Полицията конфискува снимките и лентата от първата фотосесия на Саманта.

Междувременно полицията пристига в дома на Джак Никълсън със заповед за обиск. У Анджелика Хюстън са открити кокаин и марихуана и тя също е арестувана. По-късно сключва сделка с прокуратурата да свидетелства срещу Полански, в замяна на сваляне на обвиненията за притежание на наркотици.

Роман Полански е арестуван официално в 01:00 ч. през нощта, но е освободен под гаранция. Пътувайки към дома на свой приятел, той слуша новините по радиото и започва да се страхува, че работата му в Холивуд е спукана.

Различна версия

Как е възможно двама души да имат толкова различни версии за едно и също събитие? Възможно ли е Роман Полански да е вярвал, че не върши нищо лошо; да е бил толкова свикнал да спи с по-млади момичета, впечатлени от неговия блясък и слава, че да е смятал дрогирането и изнасилването на 13-годишно дете за нещо нормално? Той разказва на своя адвокат Дъглас Далтън своята версия за случилото се, чийто тон е съвсем различен от спомените на Саманта.

Режисьорът казва, че Саманта е изпила две чаши шампанско и продължава:

“Започна да се смрачава. Казах й, че трябва да се обади на майка си. Тя говори с нея доста време… Каза на майка си за джакузито и че се готви да влезе в него. Намерих в банята малка кутийка пълна с хапчета. Тя си взе едно без да я карам насила.

Отидохме в спалнята и тя изобщо не възрази. Не сме обсъждали противозачатъчните там, а по-късно в колата. Дръпнах се преди да свърша. Не съм й казвал какво да каже на майка си. Цялото нещо стана напълно спонтанно. Не беше планирано”.

В съда

Съдебният процес започва на 15 април 1977 г. в Санта Моника.

На 8 август Роман Полански пледира за виновен по едно обвинение: “незаконни сексуални отношения”. Въпреки че по-пикантните обвинения, като содомия и употреба на наркотици и алкохол са свалени, той все още е изправен пред опасността да получи 50 години затвор.

Научи повече за:   Леонарда Чанчули: Сапунджийката от Кореджо

Преди произнасянето на присъдата, съдията нарежда режисьорът да бъде прегледан от двама психиатри, за да се увери, че не е умствено разстроен сексуален насилник. Полански минава теста. Съдията възнамерява да му даде условна присъда в размер на 90 дни под психиатрично наблюдение и споделя намерението си със защитата и обвинението.

Междувременно Полански получава позволение да замине за Европа, за да завърши последния си филм. Пристига в Германия, където посещава Октоберфест. Там е забелязан от фотограф, който го заснема как се забавлява в компанията на жени. Снимките бързо обикалят света.

Съдията не поглежда с добро око на тези снимки, тъй като е пуснал Полански да работи по филма си, а не да гуляйства. Настоява режисьорът да се върне в страната и дава ясно да се разбере, че възнамерява отново да обмисли възможността за присъда в затвора.

След като изслушва показанията на всички замесени, съдията установява, че Полански наистина е работил по филма си, но все още е раздразнен от поведението му. Отказва да го пусне повече извън страната и го изпраща в щатския затвор в Чино, където Полански трябва да работи в чистотата. След 42 дни психолозите препоръчват условното му освобождаване и той е пуснат.

Бягството

Медиите полудяват, когато разбират за условното му освобождаване. Съдията решава да накара Полански да довърши 90-те си дни в затвора, за да успокои журналистическите страсти. Адвокатът на Полански казва на режисьора, че съдията е споменал депортация и изглежда няма намерение да се съобрази с първоначалната сделка.

На 1 февруари 1978 г. Роман Полански бяга от страната. Той отива в дома на италианския продуцент Дино де Лаурентис, който му дава 1 000 долара в брой. Полански си купува еднопосочен билет за Лондон, откъдето заминава и се установява да живее в Париж.

Той избира Париж, защото по рождение има френско гражданство и понеже френските закони го защитават от екстрадиране по обвинение в противозаконен секс; ако беше пледирал за виновен обаче, екстрадицията му щеше да бъде сигурна.

Във Франция Роман Полански се приобщава с лекота към културните кръгове. Избран е за член на престижната Академия за изящни изкуства и режисира още десет филма. Един от тях, “Пианистът”, спечелва няколко Оскара. Полански разбира се не заминава за САЩ, за да получи лично наградата.

На 27 септември 2009 г. Роман Полански е задържан от швейцарските власти на път към кинофестивала в Цюрих, където е щял да получи награда.

Екстрадиция

Арестът е изненада и за самия него – той има вила в Гщаад и никога не е бил арестуван. От дълго време избягва Лондон, тъй като се страхува от екстрадиция, но никога не е предполагал, че в Швейцария го грози тази опасност. Властите отказват да го пуснат под гаранция и той остава под арест, като междувременно се опитва да се спаси от екстрадиция.

По ирония на съдбата неговата жертва Саманта Геймър – която спечелва гражданско дело срещу него преди години – му е простила публично и е поискала обвиненията срещу него да бъдат свалени.

Роман Полански, някога изгнаник от Холивуд, сега се превръща в негов любимец. След новините за ареста му мнозина актьори и други величия в шоубизнеса подписват петиция за неговото освобождаване и изразяват публично подкрепата си към режисьора. Дългият списък включва имена като: Нийл Джордан, Изабел Аджани, Уди Алън, Педро Алмодовар, Уес Андерсън, Дарън Аронофски, Моника Белучи, Стивън Фриърс, Тилда Суонсън, Мартин Скорсезе, Дейвид Линч, Тери Гилиъм и много други.

Мнозина си задават въпроса дали защитниците на Роман Полански изобщо са си направили труда да прочетат показанията на момичето. Остава въпросът и дали 75-годишният ще бъде пуснат на свобода или ще излежи остатъка от живота си в затвора?


Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: PetarLucyStefanTodorzornitsa
360
250
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
1 Comment
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Елена
Елена
24.07.2017 17:50

Ужас! Тоя трябва да гние в затвора! Но това е малко вероятно, тъй като Холивуд се дирижа от еврейско лоби, елитът на шоубизнеса и политическата класа в Щатите се занимава с наркотрафик, окултизъм и педофилия. Учедена съм, че по темата няма коментари, та този въпрос е толкова назрял и актуален… Впрочем, гледала съм филмите на Полански и съм изумена колко сексуални извращения преобладават там… Уди Алън също бе обвинен в изнасилване на доведената си дъщеря. И двамата са евреи. Това не е случайно!