Жени екзекутирани в САЩ от 1976 година насам

Жените осъдени на смърт и женското население в затворите като цяло представляват доста малък процент в сравнение с броя на техните “колеги” от мъжки пол. Екзекуциите на жени са нещо доста рядко в Съединените Щати, като през изминалите 100 години са екзекутирани над 40 жени, а от 1976 година насам само дванадесет. За някои от тях вече сме писали, а със съдбата на други ще се запознаете за първи път.

1.Велма Барфийлд

Велма Барфийлд

Велма Барфийлд е серийна убийца-отровителка, осъдена за 5 убийства в периода 1971-1978 година в Северна Каролина, САЩ.

Велма Барфилд израства в Северна Каролина с баща алкохолик, който бил агресивен и склонен към насилие, и с примирената си майка, която не правела опити да спре побоя над нея. През 1949 година Велма бяга от дома си и се омъжва за първия си съпруг – Томас Бърк. През 1969 година остава вдовица и на следващата година  се омъжва повторно за Дженингс Барфийлд, който умира след по-малко от година от усложнения със сърцето. По-късно, когато бил ексхумиран, в тялото му са открити следи от арсен.

През 1974 година майката на Велма Лилиан получава съмнителни симптоми с повръщане и диария и няколко месеца по-късно, скоро след постъпването си в болница, умира със същите симптоми.

Велма извършва следващото си убийство в едно семейство на възрастни хора, за които се грижела – Монтгомъри и Доли Едуардс. Малко след като започва да се грижи за тях Монтгомъри се разболява и умира, а само месец след смъртта на съпруга й Доли Едуардс умира от същите симптоми като тези на майката на Велма.

През 1977 година Джон Хенри, още един възрастен човек, за когото се грижела напористата отровителка, получава болки в стомаха и също умира. Друга жертва на Велма е Стюърт Тейлър. Той бил убит с отрова за плъхове, съдържаща арсен.

Тя получава смъртно наказание за престъпленията си и присъдата й е изпълнена на 2 ноември 1985 година.
Велма Барфийлд е първата жена екзекутирана чрез летална инжекция.

2.Карла Фей Тъкър

Карла Фей Тъкър
Карла Фей Тъкър

Тя е осъдена за убийство извършено през 1984 година в щата Тексас, САЩ.

Карла Тъкър е родена и израснала в Хюстън щата Тексас като най-малката от три сестри. Бракът на родителите й бил много нестабилен и те се развеждат, когато тя е на 10 години. По време на делото за развода Карла научава,че е родена от извънбрачна връзка на майка си.

Тя започва да употребява наркотици и да прави секс едва на 12 години.

На 14 години отпада от училище и става проститутка, следвайки примера на майка си Каролин, и започва да пътува с няколко рок групи из страната.

През 1981 година се запознава с бъдещия си приятел Дани Гарет.

На 14 юни 1983 година, в понеделник, след като прекарва уикенда, взимайки наркотици с Дани Гарет и негови приятели, те проникват в дома на Джери Дийн в около 3 часа през нощта, с намерението да откраднат мотора му. По време на обира Тъкър и Гарет влизат в спалнята на Дийн, установявайки,че той е там. В опит да се защити Дийн сграбчил Тъкър, но Дани Гарет се намесил и го ударил няколко пъти с чук по тила. Дийн се свлякъл на пода. Гарет напуснал стаята, но Карла останала там и чула как Дийн издава ”гъргорещ” звук, който, по собствените й думи, ”искала да го накара да спре да издава” и точно затова започнала да го удря с кирка. Дани Гарет се върнал и доубил Джери Дийн, но преди да напусне стаята Тъкър забелязала,че под леглото се крие някаква жена.

Оказало се, че това е Дебора Торнтън, която Дийн бил срещнал на едно парти по-рано същия следобед. Виждайки я, Карла Тъкър нападнала и нея със кирката и след като започнали да се борят Гарет се върнал, за да ги разтърве. Той заудрял Дебора с кирката, като с последния удар я забил в сърцето й.

Научи повече за:   Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт Стрийт

На следващата сутрин един колега на Джери Дийн посетил дома му и открил труповете.

Разследването довело до ареста на Тъкър и Гарет.

Двамата получават смъртни присъди и съда отхвърля всичките им опити за преразглеждане на случая и помилване. Карла Фей Тъкър е екзекутирана на 3 февруари 1998 година със смъртноносна инжекция.

3. Джуди Буеноано

Джуди Буеноано
Джуди Буеноано

Позната още като “Черната вдовица”, Джуди Буеноано е осъдена за убийството на своя съпруг Джеймс Гудиър през 1971 година. Освен това е призната за виновна в убийството на сина си Майкъл Гудиър през 1980 година и за опита за убийство на своя годеник Джон Гентри през 1983 година. Тя е смятана за виновна за смъртта на своя приятел Боби Джо Морис през 1978 година в Колорадо. Заподозряна е и в едно убийство, извършено в Алабама, и също така е подозирана за смъртта на нейния приятел Джералд Досет през 1980 година.

Джуди Буеноано получава смъртна присъда и е екзекутирана на електрическия стол в щата Флорида на 30 март 1998 година.

4. Бети Лу Бийтс

Бети Лу Бийтс е обвинена и осъдена за убийството на петия си съпруг Джими Дон Бийтс, когото застрелва на 6 август 1983 година.

Тя имала слухови нарушения още от дете. Била жертва на сексуален тормоз от 5-годишна от страна на баща си. По-късно това се случвало и с нейните съпрузи.

На 6 август 1983 година Бийтс съобщава в полицията, че съпругът й е изчезнал.

Бети Лу Бийтс
Бети Лу Бийтс

По-късно нейният син Робърт Брансън, свидетелствайки признава, че майка му била казала,че възнамерява да убие съпруга си, и го била помолила да излезе от къщата. Когато Робърт се върнал у дома 2 часа по-късно, той открил Джими Дон Бийтс мъртъв с две огнестрелни рани в тялото. Той помогнал на майка си да скрие тялото в задния двор и малко след това тя се обадила в полицията.

Две години по-късно били събрани достатъчно информация и улики по разследването, които най-накрая довели до ареста на Бети Лу Бийтс.

След издаването на заповед за обиск в дома на Бетс полицията открива останките на Джими Дон. При претърсването били открити заровени и други останки  – тези на Дойл Уейн Баркър, един от бившите съпрузи на Бийтс. И двамата били убити с пистолет 38 калибър. Към нея обаче не било повдиганато обвинение за смъртта на Дойл Уейн Баркър.

Призната за виновна в убийството на петия си съпруг тя получава смъртна присъда.

Екзекутирана е на 24 февруари 2000 година в щата Тексас, посредством смъртоносна инжекция.

5. Кристина Мари Ригс

Кристина Мари Ригс
Кристина Мари Ригс

Кристина Ригс е обвинена и осъдена за две убийства от първа степен, когато на 4 ноември 1997 година причинява смъртта на двете си деца Джъстин и Шелби Алексис Ригс.

Тя възнамерявала да убие рожбите си, упоявайки ги с барбитурати и инжектирайки им силна доза калиев хлорид. Но дозата калиев хлорид се оказала недостатъчна. Освен това, инжектирайки сина си Джъстин, тя изгорила вената му, причинявайки му силна болка, и в крайна сметка решила да удуши детето. Веднага след това задушила и дъщеря си, но без да й поставя инжекция. След престъплението направила опит за самоубийство, но оцеляла.

На процеса си пледирала за невменяемост под предлог, че страда от дълбока депресия, но съдебната експертиза доказала нейната вменяемост и това довело до получаването на смъртната й присъда.

Кристина Мари Ригс е екзекутирана на 2 май 2000 година с летална инжекция в щата Арканзас.

6. Уанда Джийн Алън

Уанда Джийн Алън
Уанда Джийн Алън

Уанда Алън е осъдена на смърт през 1988 година за убийството на Глория Джийн Ледърс, която прострелва в корема, причинявайки смъртта й.

Уанда Джийн Алън е родена през 1959 година като второто от осемте деца в семейството.

Майка й била алкохоличка, а баща й напуснал семейството след раждането на последното им дете. Те живеели в държавно жилище и едва свързвали двата края.

На 12 години Алън била блъсната от камион и загубила съзнание. На 14-15 годишна възраст била намушкана с нож в лявото слепоочие. Установило се, че нейните интелектуални възможности като цяло са увредени, а коефициентът й на интелигентност е само 69. Лявото полукълбо на мозъка й било почти напълно увредено.

Научи повече за:   Франк Списак: Женствения Хитлер

Тя отпаднала от училище на 17 години. През 1981 година вече живеела в един апартамент с Дедра Петус.

На 29 юни 1981 Уанда застрелва Дедра. Осъдена на 4 години затвор за това убийство, тя излежава само 2 от тях.

Седем години след смъртта на Дедра Уанда заживява с приятелката си Глория Джийн Ледърс.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: Simona 🍺 Kristina 🍺 chichkata 🍺 Tsveti 🍺 ?ME 🍺
Дарители: DonikaNikolinkaTsvetelinOrlinAleksandar
350
293

На 2 декември 1988 година, пред един магазин за хранителни стоки в Оклахома, някой стрелял по Глория. Петнадесет минути преди това двете жени били влезли в спор в същия магазин.

Един полицай ги ескортирал до къщата им, за да може Ледърс да си вземе дрехи. Ледърдс и майка й всъщност възнамерявали да подат жалба срещу Уанда. Когато Глория Ледърс излязла от колата, Уанда възпроизвела изстрел и я ранила в корема. По-късно Глория умира от раната си.

Уанда Джийн Алън е арестувана и осъдена на смърт  за това убийство. Присъдата й е изпълнена на 11 януари 2001 година със смъртоносна инжекция в щата Оклахома.

Алън е първата чернокожа убийца в САЩ екзекутирана от 1954 година насам.

7. Марилийн Кей Плантз

Марилийн Кей Плантз
Марилийн Кей Плантз

През 1988 година Марилийн Плантз наема своя любовник, тийнейджърът Клифърд Брайсън, и неговия приятел Уилям Маккимбъл да убият съпруга й Джим Плантз. Причината била неговата застраховка живот, в размер на 300 000 долара, която тя възнамерявала да прибере след смъртта му. За целта убийството трябвало да изглежда като злополука. Двете момчета проникнали в къщата и пребили Джим Плантз до смърт, след което подпалили тялото му в неговата  кола.

По време на процеса Маккимбъл пледирал за виновен и получил доживотна, вместо смъртна присъда, в замяна на показанията му срещу Плантз и Брайсън. Брайсън и Плантз са съдени заедно. Той получава смъртна присъда и е екзекутиран на 15 юни 2000 година.

Плантз умира чрез летална инжекция в щата Оклахома на 1 май 2001 година.

8. Луис Надийн Смит

Луис Надийн Смит
Луис Надийн Смит

Луис Смит е осъдена за убийството на 21-годишната Синди Бейли през 1982 година. Бейли е бивша приятелка на Грег, сина на Смит.

В сутринта на убийството Луис Смит, заедно със сина си и една друга жена взимат Синди от един мотел в Талакуа щата Оклахома. В колата Смит се скарала с Бейли относно слуховете, че Синди е искала да организира убийството на Грег Смит – обвинения, които тя отрекла. Смит започнала да души Бейли и я намушкала в гърлото, след което я закарала в дома на бившия си съпруг в Ганс. В къщата Смит измъчвала момичето, заплашвайки я с пистолет, и накрая стреляла по нея няколко пъти. Синди се строполила на пода и, докато сина й Грег презареждал пистолета, Луис Смит скачала върху врата на Бейли. След това възпроизвела още 4 изстрела в гърдите на Бейли и 2 в тила й.

При аутопсията в тялото на Синди Бейли били открити 9 рани от огнестрелно оръжие.

Съдебното жури намерило това убийство за ”изключително отвратително и жестоко”. Постигайки единодушие по отношение на присъдата, те признали Луис Надийн Смит за виновна в убийство от първа степен и тя получила смъртна присъда.

Екзекутирана е на 4 декември 2001 година с летална инжекция.

9. Линда Лайън Блок

Линда Лайън Блок
Линда Лайън Блок

Линда Блок е осъдена за убийството на полицейски служител в щата Алабама през 1993 година.

Тя и Джордж Сибли, мъжът, с когото живеела на семейни начала, се криели от властите след обвинение в домашно насилие. На 4 октомври 1993 година един полицай на име Роджър Мотли забелязал, че синът на Линда Блок, който седял в паркираната кола с Джордж Сибли, изглеждал така сякаш  има нужда от помощ. Когато Мотли поискал документите му за проверка, Сибли забелязал как полицаят плъзга ръка по служебното си оръжие. В същия момент Сибли извадил своя пистолет. Мотли се скрил зад колата си и очевидци твърдят, че Джордж Сибли бил стрелял първи. Блок също се включила в стрелбата и двамата ранили смъртоносно полицая Роджър Мотли.

Научи повече за:   Аманда Нокс и убийството на Мередит Къчър

След като биват заловени тя и съпругът й Джордж Сибли получават смъртни присъди. Линда Блок е осъдена на смърт чрез електрически стол.

Присъдата й е изпълнена на 10 май 2002 година.

10. Айлийн Уорнос

Айлийн Уорнос
Айлийн Уорнос

Айлийн Уорнос е осъдена за 6 убийства в щата Флорида.

Айлийн е отгледана от дядо си и баба си в щата Мичиган, след като майка й изоставя нея и брат й, когато Айлийн била на 4 години.

След смъртта на баба си Брита Айлийн напуснала училище и избягала от дома си. Тя започнала да проституира на 15-годишна възраст.

Тя извършва седем убийства на свои клиенти в периода 1989 -1990 година.

След като бива заловена и към нея са повдигнати обвинения, тя е призната за виновна в 6 от 7-те си убийства от първа степен, и е осъдена на смърт чрез летална инжекция.

Екзекутирана е на 9 октомври 2002 година.

11. Франсис Нютън

Франсис Нютън
Франсис Нютън

Осъдена за тройно убийство извършено през 1987 година. Тя застрелва съпруга си Ейдриън (23 г.), сина си Алтън на 7 години и 21-месечната си дъщеря Фара.

Макар Франсис Нютън да твърдяла чак до екзекуцията си, че не е извършила убийствата, доказателствата сочели нея за най-вероятния извършител.

Три седмици преди убийствата Нютън закупила животозастрахователни полици за себе си, съпруга си и дъщеря си на стойност 50 000 долара за всеки един от тях. Тя посочила себе си като получател на парите в случай на смъртта на дъщеря си и съпруга си. Полицията открила оръжието на убийството в дома й и съдебните заседатели взели в предвид тези факти като основни за нейния мотив.

Тя е призната за виновна в тези убийства и получава смъртна присъда.

Екзекутирана е на 14 септември 2005 година в щата Тексас със смъртоносна инжекция.

12. Тереса Люис

Тереса Люис
Тереса Люис

Нейната екзекуция през 2010 година я превръща в единствената жена осъдена на смърт в щата Вирджиния от почти цял век насам.

Тя е осъдена на смърт за използването на секс и наркотици, с цел организирането на убийствата на съпруга си и доведения си син през октомври 2002 година.

Тереса Люис възнамерявала да вземе застраховката живот на доведения си син, възлизаща на 250 000 долара, която той си направил като резерва в Американската Армия в очакване на изпращането си в Ирак.

Обвиненията в присъдата й са:

  1. Убийство.
  2. Заговор за убийство.
  3. Обир.
  4. Използване на огнестрелно оръжие при обир.
  5. Използване на огнестрелно оръжие при убийство.

Призната за виновна по всички обвинения, тя получава най-тежката присъда за престъпленията си – екзекуция чрез летална инжекция.

Тереса Люис е екзекутирана на 23 септември 2010 година с летална инжекция и се превръща в първата жена осъдена на смърт във Вирджиния от повече от сто години.

———————————————————————————————————————————————

Този материал е събран и реализиран от Хана Монтана, която изяви желание да стане сътрудник и автор в Криминални Досиета. Хана, благодаря ти за положения труд, справила си се отлично! – Силвия 🙂

———————————————————————————————————————————————

Източници: clarkprosecutor.org, wikipedia.org

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: Simona 🍺 Kristina 🍺 chichkata 🍺 Tsveti 🍺 ?ME 🍺
Дарители: DonikaNikolinkaTsvetelinOrlinAleksandar
350
293
The following two tabs change content below.
hanna montana
Надявам се, че статията ти е харесала! Не забравяй да коментираш и да споделяш!

17
Напиши коментар

avatar
17 Дискусии
0 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
16 Автори на коментари
венциzayakovМартиМиткоДида Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
Някой си
Гост
Някой си

Хана,браво за пореден път! 🙂

LIVERPOOL-girl
Гост
LIVERPOOL-girl

Материалът е интересен, но ме дразнят граматическите и пинктуационни грешки.

Силвия
Админ

@LIVERPOOL-girl бъди по-снизходителна към Хана, в сайта има доста други мои материали, които са много по-зле в това отношение. Опитвам се да ги редактирам лека-полека, но това отнема много време и винаги остават грешки, които забелязвам по-късно 🙁 Между другото, много ще ме улесниш, ако посочиш няколко примера, които според теб са най-дразнещи 🙂

Ще помоля никой да не напада LIVERPOOL-girl за коментара й! Искам всеки да може да поднася конструктивна и, разбира се, учтива критика, без да бъде засипван с обиди!

АЛЕКСИС
Гост
АЛЕКСИС

Поздравления за Силвия и Хана:)!!! От дълго време чета материалите в този сайт,някои дори препрочитам.Продължавайте в същия дух,аз ви подкрепям!Поздрави от мен:)

Някой си
Гост
Някой си

“пинктуационни грешки” да, то не е лесно с тая пИнктуация!

Crow
Гост
Crow

LIVERPOOL-girl, на мен пък ми е интересно какви са тези пинктуационни грешки? :)Поздрави на всички!

Hanna Montana
Гост
Hanna Montana

Благодаря,Силве,също благодаря и за възможността,която ми даде!
На Някой си и АЛЕКСИС,тоже!!:)
LIVERPOOL-girl,извади гредата от своето око преди да търсиш треската в чуждото.

Надя
Гост
Надя

Хубава и интересна статия – изобщо целия сайт е страхотен. А за грешките – в много от другите статии има повече грешки, мисля че тази е добре написана.

Аделайде
Гост
Аделайде

Голямо браво за статията, Хана и Силвия! Поздрави от мен

Liner
Гост
Liner

Гледах по Дискавъри (не съм сигурна) за Кристина Ригс и Велма Барфийлд. BTW време беше Hanna да стане авторка, материала много ми хареса.

Поздравявам ви
Гост

Много информация, и много се радвам че сайта продължава да се развива.
Статията е много хубава. Поздрави от мен.
Повече автори, повече материал.

Диана Георгиева
Гост
Диана Георгиева

Сайта е страхотен.Открих го случайно но от два дни ;залепнах;.За някои случаи съм чувала и чела но всичко на едно място..Благодаря Ви и успех.Чакаме още и нови материали.

Дида
Гост
Дида

Поздравления и от мен.

Митко
Гост
Митко

Материала е copy-paste. Браво за компютърната грамотност на Х.М. Ако с такива статии ще става автор … по-скоро “не благодаря”.

Марти
Гост
Марти

Мите, ама ти на две изреченийца – колко правописни грешки имаш? Материал, свързан с фактология – какъв би могъл да е, ако не е 90% копи-пейст? Х.М. да вземе да вкара и малко художествена измислица, елементи на сапунка, порно или поезия, м?

zayakov
Гост
zayakov
венци
Гост
венци

Много интересно, браво!