Корейска загадка: Изчезването на Момчетата жаби

За радост на децата в южнокорейския град Дегу училищата затварят врати в пролетния ден на 26 март 1991 г. заради местните избори. Малчуганите се възползвали от кратката ваканция така, както правеха децата преди 20 години – в игри на улицата или навън сред природата. Подобно на повечето корейски градове Дегу е заобиколен от планини. Районът Сонг Со в крайната западна част на града е закътан в подножието на планината Уарйонг. Планината не е много висока и се предполага, че прилича на полегнал дракон, откъдето идва името й. Лесно е да се загубиш, макар и за малко, сред смесените й гори.

В онази мартенска утрин пет момчета на възраст от 9 до 13 години потеглят към осветената от слънцето планина, за да търсят яйца от дъждовници. Момчетата стигат до края на града и поемат нагоре по горската пътека зад гимназията “Сонг сан”, за да не се върнат никога повече.

Гимназията Сонг сан, зад която лежи планината Уарйонг
Гимназията Сонг сан, зад която лежи планината Уарйонг

Впоследствие те стават известни като “Момчетата жаби”, вероятно защото “Момчетата дъждовници” не звучи твърде добре. Местните жители все още помнят ясно тяхната история и заобикалящата ги мрачна и трагична мистерия.

Усилията да се намерят “Момчетата жаби” приковават вниманието на цялата нация. Над 300 000 полицаи и войници претърсват планината, реките и водоемите, както и автобусните спирки и гарите в цялата страна. Компании, групи и частни лица даряват 42 милиона вона (около 35 000 долара) за награда за намирането на момчетата. Местните ученици организират кампания “Намерете Момчетата жаби”, а кутиите с мляко в магазините са облепени с техните снимки. Някои от съкрушените им родители напускат работа, за да обикалят страната с надеждата, че ще намерят децата си.

Изчезналите момчета
Изчезналите момчета

През 1992 г. излиза филма “Момчетата жаби”. Година след изчезването им и без да има доказателства за извършено престъпление, оптимизмът на властите отслабва и мнозина започват да мислят, че момчетата просто са избягали в търсене на приключения. Филмът имал за цел да ги накара да се върнат у дома. Въпреки че специален полицейски екип разследва случая чак до 2001 г., нямало нито следи, нито улики. Вихрели се най-невероятни спекулации като например, че момчетата са отвлечени от Северна Корея, от извънземни, от властите в Южна Корея, за да бъдат използвани за медицински експерименти и дори се появяват съмнения, че родителите са убили и погребали синовете си.

Научи повече за:   Божествени създания: Полин Паркър и Джулиет Хюм
Урвата, в която са открити костите на момчетата
Урвата, в която са открити костите на момчетата

На 26 септември 2002 г. събирач на жълъди в планината се натъква на части от дрехи и кости и най-накрая след 11 години телата на момчетата са открити. Находката се превръща в гореща новина. Скупчените кости на децата накарали полицията да предположи, че са били прегърнати и са умрели от студ. Тази версия обаче отпаднала бързо, тъй като домовете им се намирали само на два километра от мястото и светлините на града и шумът от движението се чували ясно.

Първоначално властите отричат да става въпрос за убийство, въпреки че в черепите на момчетата имало дупки. Впоследствие, когато е извършено “истинско разследване”, макар мнозина да критикуват полицията за небрежност и повреждане на доказателства, се изяснява че със сигурност става въпрос за убийство. Край костите са открити гилзи от куршуми, момчетата били връзвани, а по черепите им имало следи от дупки, направени с някакъв неустановен инструмент. Наличието на мъх вътре в черепните кухини показвало, че момчетата са били заровени набързо в урвата, в която са открити, и с времето са били изровени от дъждовните води.

Черепът на едно от децата
Черепът на едно от децата

През 2002 година се появяват слухове, че някое от децата е било застреляно по погрешка от ловци или от войниците в близката и вече несъществуваща казарма, и впоследствие извършителите са убили всички, за да прикрият този инцидент. Освен това се предполага, че неизвестният инструмент може би е отвертка или още по-обезпокояващо – моделът на нанасяне на ударите навеждал на мисълта, че е използван инструмент за убиване на животни в кланица.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: Ba?ep?? K. 🍺 Malhavoc 🍺 Simona 🍺 Kristina 🍺 chichkata 🍺
Дарители: NadezhdaDonikaNikolinkaTsvetelinOrlin
350
304

Една от майките на убитите деца дава интервю по телевизията и разказва, че била запазила спалнята на сина си непокътната от деня на изчезването му. Когато сред костите и парчетата дрехи била намерена зъбна шина, която би могла да принадлежи на нейния 12-годишен син, майката дори не успяла да си спомни дали той изобщо е носил шина. Вероятно споменът е бил твърде болезнен за нея и тя подсъзнателно е избрала да го забрави.

Научи повече за:   Изчезването на Кейли Антъни или Хроничните лъжи на една майка

В края на 2002 г. полицията спекулира, че убийството е извършено от умствено болен човек или от побойници от училището на момчетата. Но това, че децата са били погребани на място, където почвата е твърда като скала дори в дъждовно време предполагало, че убийството е било планирано, или че убиецът е имал време да слезе от планината в града и да се върне с подходящи инструменти.

Никой никога не споменава нищо по въпроса дали момчетата са били жертва на сексуално насилие, което вероятно би бил първият слух, ако тази история се беше случила в някоя западна държава. Макар полицията да обещава да разкрие случая, това едва ли ще доведе до нещо, тъй като според корейския закон давността за престъплението е изтекла и дори извършителят да бъде заловен, той няма да може да бъде изправен пред съда.

Скоро след откриването на телата е извършена погребална церемония и обреди на мястото на убийството. Черепите на момчетата обаче са дарени на криминалната лаборатория в един университет, където безуспешно се опитват да установят какво е оръжието на убийството.

Училището на децата продължава да отбелязва годишнината от убийството им с тържествена церемония. През февруари 2011 г. излиза филмът “Деца…”, разказващ за събитията, заобикалящи случая с “Момчетата жаби”, които сега щяха да са на около 30 години. Филмът се превръща в един от най-успешните за годината в Южна Корея, макар да понася доста критики за точността на описваните събития.

Понякога, поглеждайки към планината Уарйонг или разхождайки се из нейните дъбрави, местните жители си спомнят за страховитите тайни, скрити под яките борове и изкривените дъбове, и в тези моменти красотата на планината се нарушава от нещо тъмно, страшно и злокобно. За родителите на петте невръстни момчета обаче планината се издига като огромна погребална могила, хвърляща постоянна сянка върху живота им вече повече от 20 години. Единствената им утеха е, че най-накрая, след 11 години, техните синове слизат от планината, напускайки мъртвешката урва, в която намират смъртта си.

Научи повече за:   Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт Стрийт

———————————————————————————————————————————————
Материалът е написан по идея на pa6ata
Източници: wikipedia.org, elwood5566.net

Филмът “Деца…” (2011)  http://absolutetorrents.com/details.php?id=3321&category=10

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: Ba?ep?? K. 🍺 Malhavoc 🍺 Simona 🍺 Kristina 🍺 chichkata 🍺
Дарители: NadezhdaDonikaNikolinkaTsvetelinOrlin
350
304
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

6
Напиши коментар

avatar
5 Дискусии
1 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
5 Автори на коментари
333pa6atapilancheСилвияFirefly Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
Firefly
Гост

Може да пишете и за първият сериен убиец на Южна Корея през 1986г. в провинция Hwaseong, ако вече не сте писали. Има и филм от 2003г. – Memories of Murder.

pilanche
Гост
pilanche

Чудесно четиво,макар и леко недовършено и непълно.

Бих Ви препоръчал да разкажете за случая “Длятов”.

Поздрави

pilanche
Гост
pilanche

Извинявам се – Дятлов

pa6ata
Гост
pa6ata

Благодаря за хубавата статия.

333
Гост
333

Дано на този , който го е сторил Бог също да му отнеме най- скъпото !