Изчезването на Маделин О’хеър: Най-мразената жена в Америка

Когато Маделин О’хеър, нейният син и внучката й изчезват мистериозно от дома им в Остин, Тексас през 1995 година, полицията не си мръдва пръста да открие семейството, прокудило Бог от Америка. Минават цели пет години преди един целеустремен репортер да разкрие загадката на тяхното изчезване.

“Няма Бог. Няма рай. Няма ад. Няма ангели. Когато умреш, отиваш в земята и червеите те изяждат”.
— Маделин Мъри О’хеър

Загадъчно изчезване

Дейвид Травис пристигнал на работа на 28 август 1995 г. в щабквартирата на Американските атеисти в Остин, Тексас и веднага разбрал, че нещо не е наред. На заключената врата имало бележка: “Семейство Мъри-О’хеър е извикано по спешност извън града. Понастоящем не знаем колко време ще отсъстваме”.

Четейки бележката, Травис, около 50-годишен бивш сержант, почувствал как гневът му се надига. Не бил особено изненадан, че работодателите му са изчезнали – както изглеждало, заедно с работата му. Подозирал, че семейство Мъри-О’хеър кроят нещо, още когато отворил писмо от Нова Зеландия миналата пролет и открил банкова сметка с почти 1 милион долара, за която не бил чувал никога. А неговата свадлива шефка Маделин О’хеър винаги се тръшкала, че няма пари и го предупреждавала, че може да не му плати заплатата.

О’хеър като цяло била особено потайна относно финансовите дела на организацията на Американските атеисти, която основала през 1963 година. Всички счетоводни книги се държали под ключ в малка стая, далеч от любопитни погледи. Наскоро около имота се издигнала двуметрова ограда с бодлива тел на върха – подходящ символ за отбранителната психика на Маделин. Според нея светът бил враждебно място, особено към атеистите. Тя и нейното семейство били преследвани 35 години заради смелата им позиция, че църквата и държавата трябва да бъдат отделени. Но в последно време здравето й се влошило, а с него и нейната енергия и борбен дух и О’хеър започнала да говори, че иска да се измъкне от всичко това.

Джон Гарт Мъри и Робин Мъри
Джон Гарт Мъри и Робин Мъри

Август преминал в септември, а от семейството все още нямало следа – бабата и матриарх на клана Маделин О’хеър, нейният син Джон Гарт Мъри (40 г.) и внучката й Робин (30 г.). (Робин е дъщеря на другия й син Бил Мъри, който не говорел с майка си, брат си и дъщеря си от години). Американската организация на атеистите е управлявана от петчленен борд на директорите, но до този момент цялата власт била в ръцете на тримата О’хеър, които упражнявали ролите на президент, секретар и ковчежник. Когато членовете на борда Спайк Тайсън, ветеран от Виетнам, и Елън Джонсън, домакиня от Върмонт и верен поддръжник на Маделин, посетили офисите и дома на О’хеър, загадката се задълбочила.

В семейния им дом нямало следи от насилие или взлом, но ясно се виждало, че е напуснат внезапно. На масата стояли чиниите от закуската. Лекарството за диабет на Маделин О’хеър било на кухненския плот. А най-смущаващо от всичко били двете им кучета, оставени без никой да се грижи за тях.

Животът на семейство Мъри-О’хеър се въртял около атеисткото движение и около тях самите. Те живеели заедно, хранели се заедно, почивали заедно и работели заедно. А сега били изчезнали заедно.

Дисфункционално семейство

Маделин е родена с фамилното име Мей през 1919 година в семейство от средната класа в Питсбърг. Семейство Мей били презветерианци и Маделин била заставяна да чете Библията – книга, която според нея е пълна с насилията и жестокостите на един зъл бог. Тя се омъжва за първия си съпруг на 22 години и се записва в Женския корпус с избухването на Втората световна война. Преживява любовна афера със заможния офицер от армията Уилям Мъри, от когото забременява и се развежда със съпруга си с надеждата любовникът й да се ожени за нея. Но той бил вече женен католик и не желаел да напуска съпругата си.

Все още неомъжена, тя започва да използва фамилията на любовника си от войната и ражда втори син, Джон Гарт Мъри, от друг баща. Борейки се да свърже двата края, Маделин често негодувала срещу католическата църква, която осуетила женитбата й с богатия офицер. През 1965 г. се омъжила за военноморския офицер Ричард О’хеър и макар че бракът им не потръгнал и двамата се разделили, Маделин останала негова съпруга до смъртта му през 1978-а.

Семейството се установило в Балтимор и това завинаги променило съдбата на Маделин. Един ден, докато записвала сина си Бил на училище, чула, че учениците рецитират Божията молитва в клас. Това се правело в началото на всеки учебен ден. Синът й вече бил добре запознат с нейната неприязън към организираната религия и не вярвал, че Бог съществува. Ядосаната Маделин завела дело срещу училищното настоятелство да прекрати тази практика и случаят стигнал чак до Върховния съд. Четири години по-късно, през 1963-а, съдът взел решение да отмени молитвите в училищата. Маделин ликувала, заедно с децата си.

Съдебната победа я превърнала в медийна сензация и я изстреляла на национален поход срещу организираната религия. Списание “Лайф” я кръщава: “Най-мразената жена в Америка” и я цитира да казва:

“Ние смятаме, че Библията е отблъскваща, исторически неточна и пълна с бълнувания на лунатици. Смятаме, че Бог е садистично и жестоко олицетворение на омразата“.

Най-мразената жена в Америка

От всички медийни описания на Маделин О’хеър по време на нейното изчезване, тя би била най-вбесена от намека, че е изпаднала в забвение. Медиите я описвали като богохулна и вулгарна скандалджийка, която с лекота превръща приятелите и съюзниците си във врагове – с това тя може би би се съгласила. Но идеята, че е забравена, това вече би я разлютило. Тя била “Най-мразената жена в Америка”, както обичала да напомня на себе си и останалите и предпочитала да бъде ненавиждана, отколкото забравена.

Маделин се превръща в най-мразената жена в Америка през 1963 г., когато нейният протест срещу изучаването на Библията в училищата достига Върховния съд. Снимките в пресата показват Маделин на стъпалата пред съда, заедно с нейните двама сина – Джон Гарт, тогава на 9 години, и Бил, на 16. Тя се усмихва, прегърнала обичливо своите момчета. Но, немислимо за нейните 60 години, традиционно изглеждащата матрона била разведена заклета комунистка, с двама незаконни синове, заченати от двама различни бащи.

Решението на Върховния съд да забрани четенето на Библията в училище позволило на Маделин да захвърли оковите на бедността и анонимността и да даде на живота си цел и смисъл. Тя се установила в Тексас, където проповядвала идеята си за отделяне на църквата и държавата.

Междувременно Маделин създала собствената си персона – на атеист-кръстоносец, преследван от християните и правителството. Хвърлила вината за фаталния инфаркт на баща си върху постоянния тормоз, заплашителните телефонни обаждания и писма, получавани от семейството. Но славата й дала поле за изява и неочаквани доходи. Нейните поклонници и привърженици започнали да й изпращат чекове и често била канена като предизвикателен гост в телевизионни предавания, изумявайки с радикалните си изказвания дори прочутия водещ Джони Карсън.

Атеистите, обяснявала тя, вярват в рационалните сили на човечеството, а не в някакви свръхестествени дрънканици, учещи хората да се задоволяват с положението си в момента.

“Един атеист”, казвала О’хеър, “приема, че вместо църква е по-добре да бъде построена болница. Един атеист приема, че делата са по-силни от молитвите”.

Тя познавала Библията по-добре от много християни и с удоволствие посочвала жестокостите и капризите на Йехова от Стария завет, както и карнавалното естество на предполагаемите чудеса на Исус. Защо християнският Бог, питала тя, заслужава нечие уважение и благоговение?

Но винаги борбената Маделин не спряла дотам. С наслада обиждала християните и християнството и проповядвала за свободна любов и открита сексуалност за всеки. Описвала монахините например, като:

“Бедни съсухрени женици, лежащи в самотните си постели в копнеж Исус да им се яви някоя нощ и да отнеме девствеността им”.

Нейната безочлива вулгарност била прекалена за някои други атеисти, предпочитащи по-дипломатичен подход. Но не и Маделин.

Но през 1980 година, в Деня на майката дошъл страшният удар – нейният най-голям син Бил й признал, че е християнин. И то не фиктивен християнин от онези, ходещи на църква само на Великден, а фанатичен баптист. Като дете той искал онова, което иска всяко дете – обичта и одобрението на майка си. Като възрастен, борещ се със зависимостта си към алкохола и наркотиците, осъзнал, че за нещастие Маделин е от онези хора, които дори не възприемат децата си като отделни човешки същества. Нейните деца били просто продължения на собственото й его, а отношението й към тях зависело от това колко пълноценно изпълняват командите й.

Години наред Маделин споменавала Бил като първопричината да иска да изхвърли молитвите от класната стая. Писала сърцераздирателни статии, описващи как другите деца го бият в училище и странят от него заради убежденията му. Но поглеждайки назад, Бил Мъри почувствал, че просто е бил използван от майка си в нейната битка срещу всичко, което мрази в буржоазна Америка. С огромни усилия успял да се откъсне от нейната орбита и оттогава всякаква комуникация между тях прекъснала. О’хеър го запратила в бездната със следната хаплива забележка:

“Бих могла да нарека това следродилен аборт. Отричам се напълно от него завинаги и до веки веков… Той е отвъд човешко опрощение”.

Това изявление показва как тя се смятала едва ли не за бог на собствената си вселена; с правото да дарява опрощение и дори живот на децата си.

За евангелисткото движение превръщането на Бил Мъри в християнин изглеждало буквално като изпратено от небето. Много християни вярвали, че именно забраната на молитвите в училище е положила началото на упадъка на Америка в разврат и престъпност и Бил Мъри бил на същото мнение.

Джон Гарт и Маделин
Джон Гарт и Маделин

В атеистката вселена няма богове, подсмихващи се с ирония от връх Олимп или Валхала. Маделин О’хеър продължила без сина си Бил и разчитала на по-малкия си син Джон Гарт Мъри и внучката си Робин да носят атеисткия факел. За нещастие Джон Гарт не бил долюбван от служителите на организацията и от хората, с които общувал. Най-меко казано, липсвали му социални умения. Мнозина го описвали като невротично, незряло мамино синче, склонно да крещи и да сипе обиди.

Научи повече за:   Хенри Лий Лукас: Видео биография

“За малко да напусна още първата седмица, когато чух как Джон крещи на майка си и я псува”, разказва един от служителите. “Аз не съм възпитан да говоря на майка си по този начин, но впоследствие осъзнах, че той говори така, защото тя го е научила”.

Робин също живеела в сянката на своята могъща баба. Бил Мъри се отказал от нея (майката е неизвестна), докато бил наркоман и Маделин я осиновила. Макар да била малко по-приятна от чичо си Джон, Робин рядко се усмихвала и имала склонност да омаловажава служителите, точно като баба си. Точно поради тази причина понякога Маделин наемала бивши затворници в офиса; те приемали всякаква работа и по-лесно се примирявали със сарказма, обидите и ниската заплата.

Съдбовно назначение

А може пък бунтовническата душа на О’хеър да е била привлечена от живеещите извън закона. Каквато и да е причината, тя взела на работа бившия затворник Дейвид Уотърс през 1993 г. и в началото изборът изглеждал добър и за двете страни.

Дейвид Уотърс
Дейвид Уотърс

Уотърс бил около 40-годишен хлъзгав субект с пронизващи очи на лисица. О’хеър знаела за криминалното му минало, но по-късно заявила, че не е била наясно точно колко лошо е то. Още в началото установила, че новият служител  е очевидно интелигентен човек, способен на много повече от това да работи като машинописец за 7 долара на час. До пролетта на 1995 г. той служил като офис мениджър. По време на престоя му изчезнал скъп компютър. После няколко ценни облигации били откраднати от сейфа. Семейство О’хеър подозирали, че кражбите са вътрешна работа, но въпреки това поверили на Уотърс банковите си сметки и ключовете, за да заминат за Калифорния на дълги преговори с друга атеистка организация.

Когато се завърнали открили, че техният офис мениджър е освободил всички служители, затворил е офиса и е изпразнил банковите им сметки – над 50 000 долара. Вбесената Маделин повдигнала обвинения и нетърпеливо зачакала случаят да отиде в съда.

Но въпреки дългото и сериозно криминално досие на Уотърс, прокуратурата изглежда не бързала да го съди. В крайна сметка след множество отлагания Уотърс получил условна присъда и заповед да възстанови парите.

Недоволна от лекото наказание, Маделин О’хеър решила да го изобличи, като напише дълга статия в своя ежеседмичен бюлетин. Извадила на показ цялото му досие и го описала като хладнокръвен звяр. Разказала как като тийнейджър Уотърс убил друго момче, пребивайки го с тояга и зарязвайки го в канавката. Когато излязъл от затвора започнал да бие собствената си майка и дори уринирал в лицето й. Последвали още присъди за кражби, нападения и измами. О’хеър заключавала в статията си, че Уотърс е опасен индивид, а съдилищата са безразлични към осъждането му по заслуги – защото бил откраднал от атеисти.

Телефонната връзка прекъсва

Когато членовете на борда на Американските атеисти Спайк Тайсън и Елън Джонсън най-сетне установили контакт с Джон Гарт Мъри в Сан Антонио по мобилния му телефон в началото на септември, той повторил, че семейството е било извикано по спешна работа, но отказал да сподели повече подробности. После Робин взела телефона; тя била притеснена за кучетата, но Елън я уверила, че всичко е наред. Джонсън обаче чувствала, че нещо не е както трябва. През следващите няколко седмици семейство О’хеър говорили по телефона с най-различни членове на организацията. Накрая, по време на последния разговор, Робин била толкова разстроена, че почти не можела да разговаря с Джонсън. Нейните последни думи били:

Елън Джонсън
Елън Джонсън

“Знам, че ще постъпиш както трябва”.

Сетне, на 28 септември, семейство О’хеър спрели да вдигат телефона.

Никой не се свързал с полицията. Напротив, организацията на Американските атеисти се стараела да сложи край на вече носещите се слухове, че Маделин О’хеър е мъртва.

Месеците минавали. Елън Джонсън и останалите атеисти продължили делото на организацията, отричайки, че нещо не е наред. Джонсън, която заела президентското място, казала на репортерите, че от организацията не липсват пари.

“Ние просто не смятаме, че става дума за престъпление”, добавила тя. “Не мога да ви кажа защо. Просто не смятаме”.

Теории за изчезването

Появили се няколко теории за изчезването. Една от тях била, че семейството е откраднало парите на движението и е избягало. В това вярвал и Дейвид Травис, бивш недоволен служител. Той знаел за едни пари в Нова Зеландия и подозирал, че може би има и други офшорни сметки. Но това не било всичко. Той и един друг служител в продължение на няколко години били виждали писма и бележки от Джон, в които той пишел, че ще емигрира в Нова Зеландия.

Основната причина семейството да иска да избяга била заради съдебен процес, който изяждал купища пари, както и остатъка от репутациите им. Маделин се била опитала насила да превземе друга атеистка организация, наречена “Търсачи на истината”. Търсачите оказали силна съпротива и семейство Мъри-О’хеър се страхували, че ще загубят цялата си организация в съда. (В крайна сметка, след скъпоструваща законова битка, Търсачите на истината запазили своята автономност).

Другата сериозно обсъждана възможност била, че Маделин е изчезнала, за да умре на спокойствие. Тя често изразявала страха си, че когато умре, християните, или “Хритърсите”, както ги наричала, ще се опитат да се молят над тялото й и не желаела да участва в подобен театър.

Джон Гарт и Робин
Джон Гарт и Робин

Колкото до Джон Гарт и Робин – може би им било дошло до гуша от зависимостта им от властващата гранд дама и от задушаващия живот, който водели заедно. Джон се оплаквал, че му е писнало от “семейния бизнес” и искал да зареже всичко и да започне отначало някъде другаде. Чувствителната и срамежлива Робин, на път да остане стара мома, без съмнение искала много неща, които никога нямало да постигне, докато живее в сянката на страховитата си баба. Когато двата кокер шпаньола изчезнали от двора на дома им през декември 1995 г., спекулациите, че Джон и Робин са живи и здрави – със или без Маделин – и се крият някъде, се засилили още повече.

Друга теория гласяла, че са станали жертва на престъпление. Истина е, че Маделин се сдобива с доста врагове през кариерата си. Репортерите, отразяващи случая, се натъкнали на множество бивши последователи и служители.

“Минаваше през хората като валяк”, казал един от тях.

Нейният син Бил я обвинявал, че е набелязвала самотните, объркани и изолирани от обществото хора – стига да имали пари – със същото безскрупулно лицемерие, за което обвинявала християните. Тя била атеисткият вариант на водач на религиозен култ. Но защо тогава семейството отговаряло на телефона си през месец септември? Ако били отвлечени, защо нямало искане за откуп?

И последно, носели се слухове, че може би християнските и правителствени преследвания, от които О’хеър се оплаквала от години, вероятно са се оказали много по-зловещи, отколкото някой си представял.

“Мисля, че Ватиканът го е направил”, казал един последовател. “Ватиканът или ЦРУ. Някой с достатъчно власт, че да го прикрие”.

Самата Маделин казва за списание “Лайф” през 1963 година, че един единствен луд човек е достатъчен да сложи край на живота й:

“Тези смъртни заплахи не са шега работа… Рано или късно някоя нощ, някой смахнат ще получи видение от Исус Христос и с мен ще бъде свършено. Но, докато съм тук, ще продължавам да бъда скърцащото колело”.

Когато изчезнали, семейство Мъри-О’хеър оставили зад себе си няколко недовършени проекта. Планирали да протестират срещу Папата, когато пристигне в Ню Йорк. Току-що били поръчали печатарска преса. Дали това било доказателство, че са отвлечени или било част от сложен замисъл за отвличане на вниманието на членовете на борда? Дали са се престрували, че всичко е както обикновено, докато източвали пари извън страната и тихо опаковали най-важната си придобивка – огромна библиотека с атеистка литература? Както казва обърканата Елън Джонсън:

“Те оставиха всичко в офиса непокътнато, една кола, всичките им лични вещи, домашните им любимци, личните им банкови сметки (недокоснати), както и парите на движението. Трудно е да се повярва, че са заминали за Шангри Ла с парите от касата”.

В добавка към слуховете, имало и наблюдения: семейството било забелязано в Тексас, Мексико, Нова Зеландия и на други места. Една от най-упоритите градски легенди е историята, че Маделин О’хеър е подала петиция до Федералната комисия по комуникациите (ФКК) за забрана на всички религиозни телевизионни и радио предавания. Въпреки множеството опровержения от страна на Американските атеисти и ФКК, този слух отказвал да умре.

Безразличие към изчезването

Далеч не всеки атеист бил обзет от ужас заради изчезването на семейство О’хеър. Напротив, онези, които не одобрявали нападателния и вулгарен стил на Маделин, дори били облекчени, че тя вече не е най-видното лице на атеизма.

Бил Мъри
Бил Мъри

По времето, когато Бил Мъри научил, че майка му, брат му и отчуждената му дъщеря са изчезнали, в дома на О’хеър се самонастанил Спайк Тайсън – един от членовете на борда. Вместо да си помагат в търсенето, синът на Маделин и Американските атеисти си разменяли обиди в медиите. Всеки обвинявал другата страна, че не я е грижа за О’хеър, а иска да извлече ползи от тяхното изчезване и публичността около него.

“Един от служителите на майка ми се нанесе в дома й… и спи в леглото й. Нейната най-близка “довереница” Елън Джонсън незабавно сформира нов борд на директорите, за да сложи ръка над собствеността и банковите сметки на семейната организация. Нито един от техните “приятели” не подаде сигнал за изчезването им в полицията”, казал Мъри.

Бил Мъри правилно предрекъл, че когато подаде сигнал за изчезването на собственото му семейство, ще бъде обвинен в “интересчийство и зловещ опортюнизъм”. Точно това се случило година след изчезването, когато Мъри подал сигнала, притиснат от обществения отзвук. Но полицията заявила, че няма доказателства за престъпление и че “според законите в Тексас, не е незаконно да изчезнеш”.

Самите атеисти нямали интерес да обявяват публично разкритията си за империята на Маделин. Тя винаги била твърдяла, че организацията на Американските атеисти има над 50 000 членове. В действителност имало само 2400. Семейство Мъри-О’хеър имало проблеми с данъчните власти и възникнали въпроси дали не са харчили парите на организацията като свои.

Научи повече за:   Касапинът Рой Демео и неговата Фабрика за убийства

Загадъчен труп

През 1986 година Маделин О’хеър написала есе за Американските атеисти, споделяйки надеждата си, че след нейната смърт с тялото й няма да бъде правено нищо специално. Не искала някакви “мръсни Хритърси” да се докопат до трупа й. Вместо това искала Джон и Робин да “хвърлят трупа й в морето”, където рибите да го изядат. Мъртвото тяло, пише О’хеър, не е нищо повече от “паднало листо на дърво, убито куче на магистралата, риба, хваната в мрежата”.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: PetarLucyStefanTodorzornitsa
360
250

Мъжкото тяло, открито на брега на река Тринити на изток от Далас в началото на октомври 1995 г., лежащо по гръб, чисто голо и изоставено сред бурените и боклука, било точно това – листо, куче, риба на брега. Детектив Робърт Бьорклунд искал на открие “наглото копеле”, което било убило, осакатило и захвърлило този човек. Той проверил над 200 сигнала за изчезнали лица, но не могъл да идентифицира трупа, който сам по себе си не предлагал кой знае какви улики.

Тялото било без дрехи. Без татуировки. Почти без кръв. Без отличителни белези. Без ръце.

Без глава.

Така че тялото било фотографирано, взели му проби и го погребали в бедняшкото гробище. Но Бьорклунд не забравил мистериозния труп.

Репортерът и частният детектив

Есента се превърнала в зима, зимата в пролет и лятото се върнало отново в Тексас без вест и кост от семейство Мъри-О’хеър.

През лятото на 1996 г. репортер от Сан Антонио на име Джон Маккормак получил задача да пише за историята на Мъри-О’хеър по случай годишнината от изчезването им. Маккормарк имал 20 години опит като журналист и лице на дружелюбен булдог. Заинтригувала ли го някоя история, се вкопчвал в нея и не пускал. Той интервюирал членовете на борда на Американските атеисти, но установил, че устите им са като зашити – даже отричали, че нещо не е както трябва.

Няколко месеца по-късно Маккормак най-сетне се сдобил с неопровержими факти, с които да работи: организацията на Американските атеисти най-накрая признала в данъчната си декларация за 1995 г. за липсата на голяма сума пари и всички доказателства сочели, че крадецът е Джон Гарт Мъри. Той бил уредил превода и тегленето на 600 000 долара малко преди изчезването си. Освен това бил продал мерцедеса си чрез обява във вестника.

Подобна информация обикновено грабва вниманието на данъчните служби и най-накрая колелото на случая О’хеър започнало да се върти. Но не смъртта интересувала федералната данъчна агенция, а другата неизбежност – данъците. Семейство Мъри-О’хеър дължало значителна сума пари. През февруари 1997 г. данъчните конфискували къщата и собствеността на семейството, изгонвайки самонастанилия се Спайк Тайсън.

Когато разкритията за липсващите пари излезли на бял свят, никой, който познавал О’хеър, не излязъл да каже: “Те не биха могли да го направят. Познавам ги. Те не биха откраднали тези пари”. Напротив, Арнолд Виа, описващ се като приятел на семейството, заявил: “Ако са ни заблудили, избягали и откраднали пари от нас, значи са мошеници”.

Репортерът Маккормак се свързал с частния детектив Тим Йънг, който решил, че търсенето на една от най-мразените жени в Америка звучи интригуващо. Йънг се сдобил с разпечатка от телефонните разговори на Джон Гарт от онзи последен, мистериозен месец в Сан Антонио. Двамата заедно започнали да проверяват всеки телефонен номер. Преди септември 1995 г. Джон Гарт не бил използвал телефона си много, но през онзи последен месец от него били направени над 200 обаждания до финансови институции, бижутери, пътнически агенции. Всичко това подсилвало идеята, че семейството е планирало да напусне страната.

Маккормак разказва: “Тръгнахме от врата на врата, обикаляйки местата, където се беше обаждал. Почукахме на една от тях и открихме къде да отишли 600 000 долара”.

През месец септември 1995 г. Джон Гарт се бил свързал с бижутерско ателие в Сан Антонио и поискал да закупи златни монети на стойност 600 000 долара. Бижутерът го инструктирал да преведе парите в сметката му и монетите били поръчани от негово име. Единственият път, когато бижутерът срещнал клиента си, бил когато Джон Гарт пристигнал на 29 септември да прибере своите 1500 монети. Бижутерът Кори Тикнор си спомня, че Джон Гарт изглежда нямал богат опит със златото и спешно се нуждаел от душ, но не изглеждал нервен или разтревожен. Пазачът го придружил до колата му и той изчезнал. Тикнор бил последният човек, виждал Джон Гарт Мъри жив.

Разкритията на Маккормак още повече задълбочили мистерията и спекулациите, но доказателствата продължавали да сочат към някаква нечестна игра от страна на Джон Гарт Мъри или на цялото семейство.

Теорията на затворника

Бившият офис мениджър и затворник Дейвид Уотърс изпитвал желание да спекулира с изчезването на семейството не по-малко от всеки друг. Всъщност даже бил основният източник за разследващата статия на списание “Венити феър”, публикувана през пролетта на 1997 г., в която репортерът Мими Шуорц заключава, че семейство Мъри-О’хеър са заминали за Нова Зеландия.

Шуорц се натъкнала на изобилие от доказателства, сочещи, че Мъри-О’хеър са възнамерявали да си присвоят парите на организацията и да избягат. Някои от документите и писмата й били дадени от Уотърс, който ги бил задигнал по време на службата си там. Те доказвали, че О’хеър са обсъждали да се преместят в Нова Зеландия от години. Уотърс твърдял също, че Маделин и Джон Гарт са го обвинили в кражбата на парите, защото бил надушил схемата им за пране на пари и намерението им да избягат от страната. Той пишел книга по случая.

Макар не един репортер да проявил интерес към документите и теорията на Уотърс, Бил Мъри все повече се убеждавал, че неговата майка, брат и дъщеря може би не са вече между живите. Според него майка му не би могла да устои на публичността, предизвикана от нейното изчезване. Най-опасното място, на което човек би могъл да се озове, е между Маделин О’хеър и камерата, изтъквал той.

Джон Гарт, Маделин и Робин
Джон Гарт, Маделин и Робин

Мъри също така смятал, че колкото и голям да е светът, не е достатъчно голям да скрие семейството му.

“Става въпрос за трима много пълни хора. Робин поръчва две седалки в самолета, където и да пътува. Майка ми псува постоянно. Дори поединично биха ги запомнили. А заедно се забелязват като червено наметало пред бик”.

С настъпването на втората годишнина от тяхното изчезване Бил Мъри бил убеден, че семейството му е убито, и то за пари. Макар да не се преструвал, че скърби за загубата им, Мъри добросъвестно се опитвал да заинтересува най-различни органи на реда в разследването, но без голям успех и винаги изправен срещу враждебността на Американските атеисти.

Сигнал преобръща случая

Джон Маккормак продължил да се интересува от случая и се превърнал в авторитетен експерт по изчезването на О’хеър. През юни 1998 г., след като дал интервю за една телевизия, той получил анонимно обаждане, от което научил, че изчезването на дребния измамник Дани Фрай би могло да е свързано с изчезването на Мъри-О’хеър. Човекът на телефона казал, че е близък на Фрай и знаел, че той е пътувал от Флорида за Тексас през лятото на 1995 г., за да отседне не при някой друг, а при бившия затворник Дейвид Уотърс, след което изчезнал в края на септември – по същото време като семейството.

Дани Фрай
Дани Фрай

Маккормак бил заинтригуван. Знаел, че Уотърс, който все още живеел в разнебитен апартамент в Остин, поддържа настойчиво теорията, че семейството е избягало с парите на Американските атеисти.

Но анонимният глас от другата страна на линията му казвал, че Уотърс знае прекрасно какво се е случило с Мъри-О’хеър – защото Уотърс ги е отвлякъл и убил. И човекът се страхувал, че същата съдба е сполетяла и Фрай.

Годеницата на Фрай потвърдила, че нейният любим е податлив на схеми за бързо забогатяване: “Дани не е от типа хора, задоволяващи се с 300 или 500 долара на седмица. Той искаше да направи много пари и постоянно ми казваше, че има голям, голям покровител в Тексас”.

Първоначално, Фрай се обаждал всеки ден на своята годеница и дъщеря си във Флорида, но към края на септември станал немогословен и уклончив. Годеницата му си спомня:

“Започнах да му задавам въпроси и той наистина много ми се ядоса. Каза ми: “Не питай”. Последният ден, когато се обади, му казах: “Дани, моля те, прибери се вкъщи”, а той каза: “Трябва да свърша още едно нещо. Тогава ще се прибера””.

Но никога не се върнал. Дани Фрай се присъединил към Мъри-О’хеър, за да стане част от близо 100 000-те изчезнали хора в Съединените Щати. Страхът от Дейвид Уотърс пречел на семейството на Фрай да търси публичност, но разследването на Маккормак им дало надежда, че истината може да излезе наяве.

Маккормак обмислял възможностите. Маделин О’хеър уволнява бивш затворник за кражбата на пари от Американските атеисти. Дани Фрай, както се оказва, бил лежал в затвора заедно с Уотърс. Фрай напуска семейството си и заминава за Тексас. Изчезва в същия уикенд като семейство О’хеър – точно след купуването на златните монети.

Нещата придобивали доста зловещи нюанси, но липсвали солидни доказателства. А Дейвид Уотърс би могъл да погледне журналистите в очите и да каже: “По никакъв начин не съм свързан с тяхното изчезване”.

Междувременно полицията в Остин все още твърдяла, че няма признаци за извършено престъпление. Семейство О’хеър липсвали вече от три години.

Когато се сдобил с разпечатка от междуградските разговори на Фрай, Маккормак видял, че Уотърс е излъгал, казвайки, че той и Фрай са само бегли познати и съвсем закратко са се видели в Тексас. Още когато Фрай бил във Флорида през лятото на 1995 г., Уотърс му бил звънял по телефона и двамата дълго разговаряли. Фрай заминал за Остин и живял в апартамента на Уотърс, но през септември започнал да звъни на семейството си от Сан Антонио. Някои обаждания били направени от уличен телефон в североизточната част на града. В последните дни преди да изчезне Фрай отново се върнал в Остин.

Маккормак публикувал факта, че Дейвид Уотърс е бил в Сан Антонио през септември 1995 г., където си купил кадилак за 13 000 долара в брой. Извлеченията от кредитните карти на Джон Гарт и Робин показвали, че по същото време са теглили големи суми пари.

Научи повече за:   Журналист на смъртта: Виенският удушвач Джак Унтервегер

Обезглавеният труп се сдобива с име

Няколко месеца след анонимното обаждане за Дани Фрай, през есента на 1998 г. Маккормак попаднал на кратка новина, която грабнала вниманието му. Три години били минали от появата на обезглавения мъжки труп на брега на река Тринити. Полицията все още не била разкрила случая.

Маккормак се свързал с властите и обяснил, че може да има връзка между обезглавения труп, тримата липсващи атеисти и купчина златни монети. Полицията смятала, че убийството носи всички белези на разчистване на сметки в наркобизнеса, но, за щастие, проявили желание да тестват теорията на Маккормак. Семейството на Фрай съдействало, осигурявайки ДНК проби.

След няколко месеца получили отговора си.

“Потвърдено е”, съобщил детектив Робърт Бьорклунд, “че нашата жертва на убийство е Дани Фрай. Вероятността е… 99,99 процента”.

Маккормак смело продължил да пише статии за уличаващите, но косвени доказателства срещу Уотърс, въпреки че вече му било ясно, че той е хладнокръвен убиец и изключително опасен човек. Тогава трети бивш затворник се появил в картината: Гари Кар също бил лежал в затвора с Дейвид Уотърс.

Около 50-годишният Кар бил груб здравеняк, със склонност към изнасилвания и отвличания и бил излязъл от затвора само преди няколко месеца. Той също бил отседнал в Тексас в апартамента на Дейвид Уотърс по времето на изчезването на семейство Мъри-О’хеър. Уотърс продължавал да се среща с репортери, хладнокръвно отричайки да е замесен в изчезването им.

Гари Кар
Гари Кар

Но най-сетне органите на реда си отворили очите. Три месеца след като Маккормак публикувал материала си за убийството на Дани Фрай, федералните агенти се сдобили със заповеди за обиск на дома на Кар и апартамента на Дейвид Уотърс в Тексас. Много от тяхната информация идвала от бившата съпруга на Кар и бившата приятелка на Уотърс, двете от които знаели за загадъчните събития от 1995 г., но си държали устите затворени цели три години и половина. Разкритията на Маккормак обаче и въпросите на полицията направили чудеса за събуждането на тяхната съвест.

В кратка последователност Кар и Уотърс се озовали в затвора по обвинения, несвързани със случая. В апартамента на Уотърс открили муниции в нарушение на условната му присъда. Кар също бил задържан за притежание на оръжие. С помощта на събраните доказателства, сред които финансови извлечения и ръчен трион, ФБР успява да сглоби пъзела на историята за последния месец на семейство О’хеър на този свят.

Какво се случи със Мъри-О’хеър?

Семейството било държано в плен в продължение на месец. Няма доказателства, че някой от тях се е опитвал да избяга или да потърси помощ през това време, което озадачава повечето наблюдатели. Маделин О’Хеър била пазена най-строго, в един мотел в североизточен Сан Антонио, а Робин вероятно е била с нея. Техен основен пазач бил Фрай, който нямал сериозно криминално досие и имал славата на чаровен, но бъбрив добряк. Уотърс го бил наел точно заради тези му качества – за да държи пленниците тихи и послушни, докато той се опитвал да измъкне парите им.

Маделин О'Хеър
Маделин О’Хеър

Джон Гарт разполагал с най-много “свобода”. Освен разните банкови визити из Сан Антонио, той пътувал дори до Ню Джърси с Гари Кар, за да уреди транфера на парите за купуването на златните монети. Бил Мъри предполага, че подчинението на брат му е било купено с помощта на заплахи за сигурността на майка му и племенницата му. Може би Джон Гарт до последно е таял надеждата, че семейството ще бъде оставено живо.

Бившата приятелка на Уотърс свидетелствала по-късно, че той е бил толкова ядосан, когато Маделин написала изобличаващата си статия, че фантазирал как я изтезава и изтръгва пръстите на краката й с клещи. За хладнокръвен психопат като Уотърс просто да ограби О’хеър не било достатъчно отмъщение за това, че загубил работата си и бил разобличен в статията. Сигурно е предвкусвал как обяснява право в лицето на Маделин как е допринесла за собственото си нещастие – как се е сдобил с писмата им, описващи плановете за бягство в Нова Зеландия. Вероятно се е подигравал на пленниците си. Кой ги търси? Никой. Кой го е грижа за тях. Никой. Никой на този свят.

Маделин О’хеър обаче трябва да се е опънала на Уотърс с типичния й кураж, тъй като той така и не узнал за другите банкови сметки в Нова Зеландия на името на Джон Гарт, които останали непокътнати, нито за сметката в Сан Антонио, в която имало 23 000 долара. Уотърс се сдобил само с мерцедеса, парите от кредитните им карти и половин милион долара в златни монети. Всъщност имало още една партида от златни монети за 100 000 долара, която останала неприбрана от бижутера.

Краят на септември трябва да е бил своеобразен краен срок за Уотърс – може би трудността да държи и да транспортира тайно трима души в средата на един малък град се е оказала твърде тежко и опасно начинание. Семейството вероятно е срещнало смъртта си някъде около 29 септември 1995 г. Сигурно са били удушени от Уотърс в мотела или са били траспортирани, живи или мъртви, в склад, нает от друг негов съучастник на име Чико Осбърн.

Вътре в складовото помещение Уотърс, вероятно заедно с Кар и Фрай, се заел със зловещата задача да нареже телата с трион на части. По-късно ги поставили във варели, които закарали в усамотено ранчо, намиращо се 190 км разстояние. Семейство О’хеър били захвърлени в плитък гроб, където останали неоткрити повече от пет години.

Робин и Маделин
Робин и Маделин

Фрай надживял семейството с един или най-много два дни – после и той ги последвал, вероятно застрелян в главата и също разчленен.

След като Уотърс почистил склада с белина, той и приятелката му се настанили в хотел, където се заели сериозно да празнуват успеха си. Уотърс и Кар си купили най-хубавите и скъпи костюми, поръчвали шампанско и размахвали гордо новопридобитите си часовници “Ролекс”. Повечето от парите били закътани в каса, наета от приятелката на Уотърс, но те все пак успели да похарчат сериозна част от задигнатите 80 000 долара.

Във вселената на атеистите няма отмъстителен бог, нито дори върховен враг, който да раздаде възмездие. Но няколко дни след убийствата Уотърс се върнал при касата, за да открие, че е отворена, а парите и монетите липсват. До стотинка. След всичките месеци на планиране и усилия всичко, което му останало, било отмъщението и знанието, че може би е извършил перфектното престъпление. Но така ли било? Кой знаел за онези златни монети?

Епилог

Гари Кар бил изправен пред съда през май 2000 г., където съдебните заседатели чули историята на едно хладнокръвно убийство. Без никакви тела обаче журито не осъдило Кар за убийство, но обвиненията в изнудване били достатъчни, за да го пратят в затвора до живот, тъй като имал много предишни провинения.

Дейвид Уотърс бил обвинен в отвличането, ограбването и убийството на семейство О’хеър и получил присъди от 20, 60 и 25 години. Той сключир сделка с прокуратурата и разкрил местонахождението на телата на убитото семейство. Уотърс умрял от рак на белите дробове през януари 2003 г. в болницата на федералния затвор в Северна Каролина.

Дейвид Уотърс
Дейвид Уотърс

Освен че разкрили убийствата на О’хеър и Дани Фрай, агентите най-накрая успели да проследят липсващите златни монети. Оказало се, че група крадци от Сан Антонио са отворили с шперц касата, където Уотърс държал откраднатото си богатство. За тяхно изумление попаднали на куфарче със златни монети, които незабавно се заели да похарчат. Само една монета била възстановена от полицията. Кражбата на монетите изглежда толкова чудата, толкова невероятна, че трудно би могла да се нарече съвпадение, но федералните агенти и самите крадци се кълнат, че точно така се е случило.

Единствената монета, възстановена от полицията
Единствената монета, възстановена от полицията

Липсващите кокер шпаньоли не се появили никога отново след изчезването им от дома на семейство Мъри-О’хеър.

През януари 2001 година телата на семейството най-накрая били открити в земите на ранчо край тексаското градче Кемп Ууд. Агентите, заведени до мястото от Дейвид Уотърс, намерили черепи, овъглени парцали, нарязани кости и металния хълбок на Маделин О’хеър, по чийто сериен номер успели да я идентифицират. В гроба открили и отрязаните ръце и глава на Дани Фрай.

Враждата между Американските атеисти и Бил Мъри продължила. Президентът на организацията Елън Джонсън смятала, че Бил Мъри няма право да иска останките на хората, които очевидно презирал. Мъри от своя страна заявил, че Джонсън иска да използва останките като реликва за набиране на средства.

След като самоличността на останките била потвърдена, те били предадени на Бил Мъри за погребение. Той съобщил, че ще уважи желанието на майка си и няма да се моли на гроба й.

Една от многото иронии в тази история е, че Маделин О’хеър се била борила с правителството през целия си живот и съзнателно избягвала да плаща данъците си. Тя била особено подозрителна към ФБР, вярвайки, че организацията на Дж. Едгар Хувър е отмъстителната сила на злата теокрация, която представляват Съединените Щати. Но в крайна сметка именно ФБР и данъчните служби отмъщават за нейното убийство.

”Надявам се да изживея живота си така, че когато умра, някой да го е грижа – дори това да са само кучетата ми. Все пак ми се иска за мен да поплаче някое човешко същество”.

— Маделин Мъри О’хеър


Източници: wikipedia.org, crimemagazine.com, beliefnet.com, trutv.com

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: PetarLucyStefanTodorzornitsa
360
250

The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
3 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Михаела
Михаела
16.04.2013 11:05

Страхотна статия! Надявам се, че ще публикувате по-често. 🙂

Без Име
Без Име
28.04.2015 16:28

Доста предубедена статия. Маделин О’хеър е била изключително борбена и интелигентна жена а тук се акцентира на това че имала незаконнородени деца. Е,имала,и какво ?”добрият,благочестив” католик не си е помръднал пръста за тях. Тя сама ги е отгледала и възпитала и се е борела за това,в което вярва. И това за “вулгарен език” и “скандалджийска натура” също не ми изглежда правдоподобно,щом чак до върховният съд е стигнала и е имала толкова много последоыатели. Не се и съмнявам че е била жертва на постоянен тормоз от благочестивите американци,които я оставили да умре като затворник. А това че синът й,който станал добър… виж още »

Ъндър
Ъндър
14.03.2016 5:55

Това, че синът и е вярващь говори повече за самия човек, отколкото тази статия…