Отвличането и убийството на Мирослава от Перник

Мирослава Николова е родена на 3 декември 1993 г. в Перник, ученичка в елитна пернишка гимназия, обещаваща съзтезателка по таекуондо, трепетно подготвяща се за абитуриенския си бал, когато на 7 ноември 2011 г. отива на тренировка по таекуондо и никога повече не се връща!

Съдбата на момичето бе неясна повече от два месеца, като тогавашният шеф на ГДБОП Станимир Флоров самоуверено заяви на 29 декември 2011-а, че Мирослава не е отвлечена, а е избягала с приятели от вкъщи и се намира в чужбина, понеже се скарала с майка си алкохоличка. Месеци по-късно Флоров призна грешката си, като се оправда с дежурното: “Който не работи, той не прави гафове”.

Първоначално за убийството й е задържан Стойчо Стоев-Чочо, който вечерта на 11 януари 2012 г. признава, че в съучастие с Марио Любенов-Заека са отвлекли Мирослава с цел откуп. Парите щели да дойдат от богатото гадже на сестрата й Елеонора – Борислав Чолов. Чолов е наследник на милиони с много имоти и в Перник, и в София. Именно покрай него Стойчо се запознава с Мирослава. Стоев е шофьор на Борислав за известно време. Как точно решава да отвлече Мирослава в съучастие с Марио Любенов, остава тайна, защото Стоев се самоубива при мистериозни обстоятелства пред полицаи, след като неясно как се добрал до пистолета си по време на втори оглед на апартамента му, където разследващите решили да го доразпитат. Самоубийството на заподозрян в присъствието на полицаи е, най-меко казано, гаф на МВР, тъй като отговорността за здравето и живота на всеки задържан изцяло се поема от разследващите след ареста. Още повече, че смъртта на 36-годишния Стойчо Стоев може допълнително да минира делото за убийството на Мирослава, особено ако прокуратурата не успее да намери достатъчно свидетели, които да изяснят случая.

Неизвестен факт е, че за да пропее пред полицията, Чочо има условие – да бъде таен свидетел. И разследващите му го обещават, за да признае. Той разказва своята история на 11 януари и води разследващите до мястото, където е заровено момичето.

На разпита си Стойчо Стоев-Чочо обяснил, че се познава с Марио Любенов от преди шест години, но отношенията им са станали по-близки в началото на 2011 г. Повод за сближаването е бил Борислав Чолев – приятел на Елеонора Николова, сестра на отвлечената и убита впоследствие Мирослава Николова. Борислав Чолев е бил съученик на Марио Любенов. Тъй като Любенов е искал да ползва услугите на Елеонора Николова във връзка с теглене на банкови кредити, обвиняемият Любенов и Борислав Чолев са контактували помежду си.

През този период Стойчо Стоев и Борислав Чолев били приятели. Покрай Борислав, Марио започнал да се среща със Стойчо. Марио и Стойчо се сприятелили през юни 2011 г. Сближава ги нуждата от пари, за разлика от Борислав Чолев, който парадирал с материално благополучие.

Марио и Стойчо умували от къде да вземат пари и стигнали до извода да направят каквото и да е престъпление, за да се снабдят с финансови средства.

Защо Мирослава?

Стойчо Стоев е знаел, че Борислав Чолев е имал пари. Предполагал, че ги държи в клон на ОББ, където работи Елеонора. Марио се заел да направи проверка и установил, че Борислав Чолев има на влог 250 000 евро в банката.

Научи повече за:   Смъртоносният автогол на Андрес Ескобар

Двамата решили да отвлекат по-малкия брат на Борислав Чолев – Йоан. След като две седмици го проследяват установяват, че неговото поведение е непредвидимо и трудно може да се планира отвличане. В последствие се насочват към варианти за отвличане между Борислав Чолев, Елеонора Николова и Мирослава Николова. Решили, че от тримата най-подходяща, с установени навици и предвидим режим на придвижване, е малката Мирослава.

След като изборът им се спрял върху Мирослава, започнали нейното наблюдение, като няколко пъти ходили до зала “Дружба” – стадион “Миньор”, където Мирослава провеждала тренировки по таекуондо. Любенов осигурил два газови пистолета, преработени бойни патрони  – единият с калибър 6.35. Осигурили маски, като маската на
Стоев била тъмно синя, с прорези само на очите му, а маската на Любенов, с прорези на очите и устата – синя на цвят. Марио осигурил “свински опашки” за връзване на крайници. Те били дълги около 50-60 см. Осигурил вълнени ръкавици – кафяви на цвят. Отвличането трябвало да стане с лек автомобил на Чочо – Фолксваген Голф 5, за което двамата заделили по 15 лева или общо 30 лева за зареждане на автомобила с гориво.

Как са отвлекли Мирослава?

Марио и Чочо взели решение да отвлекат Мирослава на 7 ноември 2011 г. след приключване на тренировката й по таекуондо. На тази дата двамата се срещнали около 19 часа. Прекосили улица “Струма”, минали по железния мост и излезли под стадиона, качили са в горичката между залата и стадиона, откъдето имало пряка видимост към осветената зала. Двамата ясно видели, че Мирослава е вътре в залата и тренира. Решили да я изчакат след тренировката и тъй като знаели маршрута й за прибиране се разбрали да издебнат Мирослава на стълбите, които пресичат гориста местност.

Марио и Чочо изчакали Мирослава да стигне до средата на стълбите в гористата местност. Любенов изскочил пред нея и я стреснал. Стоев изскочил зад гърба й, хванал я през врата и я дръпнал. Мирослава била изненадана и не приложила хватка от наученото таекуондо. След като я повалили на земята, залепили устата й с тиксо, след което вързали ръцете и краката й с предварително приготвените свински опашки.

Двамата завели Мирослава на около 20 метра по пътеката, която се спуска към паркинга на залата. Според Стойчо Стоев Мирослава се придвижвала сама, тъй като краката й, вързани със свински опашки, не били много стегнати. Докато вървели Стоев и Любенов я успокоявали, като й обяснявали, че тя не ги интересува, а ги интересуват парите на Чолев. Двамата били с маски на главите, но Мирослава Николова се обърнала към Стоев с думите: “Аз май те познавам”. Стоев останал да пази Мирослава, а Марио Любенов отишъл да докара автомобила му. След около 20 минути, Марио докарал автомобила на Стоев, който паркирал пред пътечката, на която се намирали Стоев и Мирослава.

Научи повече за:   Сестрите Папен: Скандалното престъпление на две смъртоносни камериерки

Мирослава била настанена на задната седалка, като до нея седнал Любенов. Стоев седнал на шофьорското място, потеглил и спрял автомобила в гаража на дома си. Вътре в гаража, накарали Мирослава да напише писмо, с предварително съчинен текст за искания откуп от 250 000 евро. След това потеглили в посока на Батановци и по пътя накарали Мирослава да се обади от свой мобилен телефон на сестра си, като прочете предварително написан текст, в който се съобщава, че е отвлечена, да не търси съдействие от полицията и че ще има допълнителни указания, поставени в клетка №10 на картинг пистата.

След като Мирослава се обадила на сестра си, Любенов я накарал да пусне SMS с текст – “клетка номер 10”, след което изключили телефона.

Според самопризнанията на Чочо, двамата с Марио Заека предварително взели решение, непосредствено след отвличането да убият отвлечената Мирослава, с цел да не оставят никакви следи. След като пристигнали в гориста местност на село Планиница спрели колата. Любенов издърпал Мирослава навън.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: VasilAleksandaratanasNikolaPavel
360
120

Как са убили Мирослава?

Мирослава стояла права до колата. Марио Любенов прехвърлил през врата й стоманено въже, снабдено с две тръбички за захващане и стегнал въжето зад шията. След като Мирослава паднала на земята, Стоев я хванал за краката да не мърда и чакал, докато Заека стягал въжето, за да я умъртви. След като тялото на Мирослава се отпуснало, двамата разбрали, че тя е мъртва.

После намерили подходящо място в гората, изкопали в земята дупка, с предварително приготвени в колата кирка и лопата. Двамата съблекли тялото на Мирослава и го положили в дупката настрани, след което заровили тялото. Дрехите на Мирослава били събрани и поставени в найлонови торби. Две от торбите били изхвърлени в контейнер на село Лесковец, а третата торба били изхвърлени в контейнер преди село Черна гора.

Продължили по пътя, като минали през ЖП мост и малко след него под друг мост оставили кирката и лопатата. Чочо хвърлил ръкавиците във водата. Около 1:00 часа през нощта двамата се прибрали в Перник. Телефонът на Мирослава и сим картата останали в Марио. Те смятали на следващия ден Марио да се обади на Елеонора Николова, за да я попита дали е готова с парите.

Дайте парите

На 8 ноември 2011 година Марио опитва да се свърже с Елеонора от телефона на Мирослава, но тъй като е объркал пин кода е блокирал сим картата. Заека изхвърлил телефона в река Струма.

Около 19:30 часа на 8 ноември 2011 г. двамата се срещат с намерение да се обадят на Елеонора Николова от уличен телефон. Тъй като Булфона на автогарата не работел, не работел и телефонен апарат в кв. Изток, Марио Любенов се обадил по телефон, намиращ се пред пощата в Перник. Попитал Елеонора дали е готова с парите. Получил отговор, че за тази голяма сума е нужно още време. Чочо и Марио решили да преустановят контактите си, тъй като за случая вече се дало гласност.

След около две-три седмици двамата отново се срещнали и решили да направят опит по някакъв начин да вземат исканите пари, като решили този път да контактуват директно с Борислав Чолев. За целта Стойчо Стоев-Чочо закупил две сим карти от женския пазар в град София, където Стойчо Стоев установил контакт с лица от ромски произход, а именно Станка Станчева, Стефан Атанасов-Ицо и Иван Атанасов. Така нареченият Ицо накарал Станка Станчева да закупи две сим карти, за които Чочо платил сумата от 40 лева.

Научи повече за:   Маделин Смит: Мистерия с арсеник

Чочо и Марио се срещнали на следващия ден, като Марио донесъл зеленикав прозрачен шаблон с букви от латинската азбука и арабски цифри. С този шаблон, навит с амбалажна хартия, написали писмо, адресирано до Борислав Чолев с искане за откуп от 250 000 евро и указания, когато той стане готов с парите да изпише буквата главно “Х” на вратата на гаража си. Пъхнали писмото в плик за сметка от топлофикация и същата вечер Стоев оставил плика между стената и една тръба във входа на жилището на Борислав Чолев.

След три, четири дни Стоев минал покрай мястото, където бил оставен плика и установил, че го няма. След още три четири дни минал покрай гаража на Чолев и видял, че на вратата е изписал знака “Х”. Чочо и Марио си говорили Заека да изпрати SMS от една от закупените в гр. София сим карти на Борислав Чолев. Любенов изпратил на Борислав SMS с текст да вземе парите и след 17:00 часа да отиде с колата си и да спре пред клиника “Еврика”. Марио казал на Чочо, че след 17:00 часа минал с автобус пред клиника Еврика, но Борислав Чолев не бил там.

След дълго мълчание на 10.06.2013 г Марио Любенов признава участието си в убийството на Мирослава и поисква делото да бъде гледано по съкратената процедура.

На първа инстанция на 12.06.2013 г той получава 25 г затвор.

Той обжалва тази присъда, благодарение на което на 07.03.2014 г Софийският апелативен съд (САС) увеличи присъдата му на 28 години.

Убиецът на Мирослава ще лежи при първоначален строг режим. Новата присъда също подлежи на обжалване.
С това обаче истината за едно от най-странните убийства в последните години не излиза наяве. А подозренията и неизяснените въпроси стават все повече…

——————————————————————

Автор: Цветелина Здравкова
Източници: www.vsekiden.com, www.livenews .bg, www.razkritia.com, www.zapernik.com

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: VasilAleksandaratanasNikolaPavel
360
120
The following two tabs change content below.
c.zdravkova

Цветелина

Надявам се, че статията ти е харесала! Не забравяй да коментираш и да споделяш!
c.zdravkova

Последни досиета от Цветелина (виж всички)

Абонирай се
Извести ме
guest
15 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Dark
Dark
24.03.2014 12:27

Благодаря за статията!
Толкова ли струва един човешки живот? 250 хиляди евро? И хиляда години са малко за един погубен човешки живот! Ако има справедливост няма да излезе жив от затвора!

Силвия
Силвия
24.03.2014 13:31

Цветелина Здравкова, искам да знаеш , че оценяваме и се радваме на работата ти . Благодарим за това ,че не ни забравяш и пускаш нови статии . Успех в живота ! 🙂

Аааа
Аааа
06.04.2014 22:00

Дано някой ден излезе цялата истина. Трябва да има справедливост за животе и покой за мъртвите

Ник
Ник
10.05.2014 13:39

Надявам се някой ден ако се поднови случая,да не излезе това което си мисля.А то е че сестрата по някакъв начин е замесена във всичко това.Дай боже да не е това.

Boricua
Boricua
01.06.2014 20:05

Питам се кога най-накрая в България ще се налагат истински присъди, като доживотен затвор и кога отново ще се върне смъртното наказание. Това е направо недопустимо! Да не говорим колко бавно се откриват извършителите, ако изобщо се открият.

Рон
Рон
29.06.2014 22:25

Ник чудя се,защо си мислищ че може би е била замесена сестрата,освен че и тя може би е искала пари,ама кое те навежда на мисълта че би оставила да убият Мирослава.

Juliet Ilieva
Juliet Ilieva
03.09.2015 10:46

Много тъжно едно младо момиче готвещо се за своя бал да свърши по този отвратителен начин няма правосъдие в тая държава ,ако бяхме някъде другаде да са им дали на тия изверги доживотна без право на обжалване за предумишлено убийство , дано момичето почива в мир …. п.с Ако можеш добави за сестрите Белнейски историята

Миро
Миро
26.07.2016 23:15

Много умолявам администраторите да публикуват историята на Шанда Шерер(Shanda Sherer),16-годишно момиче от Индиана,убито през 90-те, брутално измъчвано и запалено живо
https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=7&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjUqMy695HOAhWIDpoKHb8nBawQFggyMAY&url=https%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FMurder_of_Shanda_Sharer&usg=AFQjCNHtK9107ykHLWgukS-6-ttK4X6kPQ. За повече информация оставям линк. Благодаря предварително!

avangard
30.07.2016 15:53

Оооо, това съм го гледала. Ще се постарая до края на август да напиша статия по темата. Благодаря за идеята.

i
i
15.11.2016 7:35

http://m.offnews.bg/news/Novini_2/Blizki-na-ubitoto-kraj-Varna-momiche-podozirat-nein-priiatel-za-smartt_284574.html

Направете статия за нея, също е интересен случай…

Беладонна
Беладонна
02.02.2017 20:19

Имали криминално досие за сестрите Белнейски.Наблегнете на повече наши случаи.Сайта ви е добър за любители на криминалистиката.

Yoana
Yoana
21.08.2017 17:08

Само не разбрах – как така й е залепена устата с тиксо, ама е казала “Аз май те познавам”?

Петър
Петър
18.01.2018 22:25

Някой може ли да ми обясни защо ще я съблекат и заровят гола, а дрехите ще изхвърлят в контейнери?

Снежи
11.02.2018 14:43

Може би преди доста години в България имаше убийство на голямата сестра от по-малката,помните ли този случай?Май бащата беше прокурор или нещо от системата.