Изчезването и убийството на Чандра Леви

Чандра Ан Леви е стажантка във Федералното бюро на затворите във Вашингтон, която изчезва през май 2001 година. Скелетните й останки са открити в Рок Крийк Парк през май 2002 година. Случаят привлича вниманието на американските медии за години наред.

По време на разследването изникват твърдения за извънбрачната афера на Чандра Леви с Гари Кондит – член на Камарата на представителите на САЩ, демократ представляващ щата Калифорния на 18-ия областен конгрес и висш член на Камарата на Постоянния комитет по разузнаване. Кондит никога не е бил обявяван за заподозрян от полицията. Въпреки това, облакът на съмнение, повдигнат от медиите и интензивното фокусиране върху липсващата стажантка, и по-късно признанието му за аферата, довеждат до неговата загуба на изборите за преизбирането му през 2002-а.

Обстоятелствата около смъртта на Леви остават неясни в продължение на осем години. На 3 март 2009 година властите получили заповед за арест на Ингмар Гуандики, нелегален имигрант от Ел Салвадор, който вече бил осъден за нападение над две други жени в Рок Крийк Парк по време на изчезването на Леви. Прокуратурата заявява, че той е нападнал и завързал Леви в отдалечен район на парка и я е оставил да умре от дехидратация. През ноември 2010 г. Гуандики е съден за убийството на Чандра Леви и през февруари 2011-а получава присъда от 60 години затвор.

Животът на Чандра

Чандра Ан Леви
Чандра Ан Леви

Леви е родена на 14 април 1977 година в американския град Кливланд в щата Охайо в семейството на Робърт и Сюзан Леви и израства в Модесто щата Калифорния, където посещава гимназията  “Грейс М. Дейвис”. Нейните родители са членове на „Бет Шалом”, консервативна еврейска синагога. В Сан Франциско Леви посещава държавен университет, където получава степен по журналистика. След като работи известно време при кмета на Лос Анджелис Ричард Риърдън, тя започва да посещава Университета на Южна Калифорния, за да получи магистърска степен по публична администрация.

Като част от последния си семестър на обучение, Леви се премества във Вашингтон, окръг Колумбия, за да стане платен стажант във Федералното Бюро на Затворите. През октомври 2000 г. тя започва стаж в централния офис на бюрото, където й е възложено разделението на обществените работи. Нейният ръководител, говорителят на бюрото Дан Дън, бил впечатлен от работата на Леви и по-специално от отговорите й в медиите на запитванията във връзка с предстоящата екзекуция на терориста Тимъти Маквей, отговорен за Атентата в Оклахома през 1995 г. През януари 2001 г., тя казва пред наемодателя си, че обмисля да се премести да живее при своя приятел, но следващия месец променила решението си, тъй като “не се получило” между тях.

Стажът на Леви е прекратен през април 2001 г., тъй като нейната академична дейност била  изтекла през декември 2000 г. Тя вече била  покрила изискванията за магистърската си степен и планирала да се върне в Калифорния през май 2001 г. за дипломирането си.

Изчезването и разследването

Леви е видяна за последен път на 1 май 2001 година. Първият сигнал пристига в полицейското управление в столичната полиция на окръг Колумбия на 6 май, когато родителите й се обаждат от Модесто, за да съобщят, че не могат да се свържат с дъщеря си от пет дни. Полицията звъни в болниците и посещава дома й в квартал “Дюпон Съркъл”  още същия ден, но не намира индикации за нещо нередно. На 7 май бащата на Леви казва на полицията, че дъщеря му е имала афера с конгресмен на САЩ. На следващия ден той заявява, че подозира, че това е Гари Кондит. Лелята на Леви се обажда в полицията и казва, че Леви е доверила и на нея за връзката си с Кондит. На 10 май полицията получава заповед и прави официален оглед на дома на Чандра. Следователите намират кредитни карти, лична карта и мобилен телефон, оставени в чантата й, заедно с частично опаковани куфари. Телефонният секретар е пълен със съобщения, оставени от нейни роднини, както и две от Кондит. Сержант от полицията се опитва да разгледа преносимия компютър на Леви и по невнимание поврежда данните за търсене в интернет, тъй като не бил обучен техник.

Отнема месец на компютърните специалисти да реконструират данните, за да стане ясно, че компютърът е използван за последно в сутринта на 1 май за търсене на уебсайтове свързани с железопътната компания “Амтрак”, веригата сладоледени къщи “Бейсик–Робинс”, конгресмен Кондит, Югозападни Авиолинии и доклад от „Вашингтон поуст”. Последното търсене е в 00:24 часа за местоположението на “Клингъл Меншън”, историческа къща в Рок Крийк Парк, която се използва като административен офис на парка. На 25 юли 2001 г. трима полицейски сержанти и 28 полицейски кадети претърсват улица “Глоувър Роуд” в парка, но не успяват да намерят доказателства, свързани с Леви. По-късно вторият опит също не довежда до нищо .

Връзката с Кондит

Гари Кондит
Гари Кондит

Противоречията около изчезването на Леви привличат вниманието на американските медии. Родителите и приятелите на Леви правят множество изявления и пресконференции в опит “Да върнем Чандра вкъщи”. Кондит, който е женен, първоначално отрича да е имал връзка с Леви. Въпреки че полицията заявява, че Кондит не е заподозрян, семейството на Леви казва, че са почувствали, че Кондит отговаря уклончиво и евентуално може да крие информация по въпроса.

Неидентифицирани източници от полицията твърдят, че Кондит бил споделил за афера с Леви по време на разпит със служители на правоохранителните органи на 7 юли 2001 г. Кондит описва Леви пред полицаите като вегетарианец, който избягва пиенето и пушенето. Той смятал, че Леви щяла да се върне след дипломирането си и бил изненадан, че договорът за наема на апартамента й е изтекъл. Следователите претърсват апартамента на Кондит на 10 юли и разпитват стюардесата Ан Мари Смит, която Кондит бил предупредил да не говори пред Федералното бюро по разследванията за неговия личен живот. Федералните започват да разследват Кондит за евентуално възпрепятстване на разследването, като откриват, че Смит също е имала връзка с него, макар да не е познавала Леви.

Научи повече за:   Детегледачът и Принцесата: Изчезването и смъртта на Алиана Лемън

Разстроен от изтичането на информация в медиите Кондит отказва да се подложи на детектор на лъжата от полицията. Неговият адвокат съобщава, че той успешно е преминал теста с детектора пред частен изпитващ на 13 юли. Той също така отказва да отговаря на директни въпроси по време на телевизионното интервю на 23 август по Ей Би Си. Големият интерес на медиите продължава до 11 септември, когато терористичните атентати над Кулите близнаци изместват вниманието от случая на Леви.

Конгресмен Кондит със съпругата и дъщеря си
Конгресмен Кондит със съпругата и дъщеря си

Според анкета на Фокс Нюз, проведена през юли 2001 г., в която взели участие 900 респондента, 44% от американците смятат, че Кондит е замесен в изчезването на Леви, а 27% смятат, че той трябва да подаде оставка. 51% смятат, че поведението му е като на виновен, а само 13% мислят, че той трябва да се кандидатира отново. Все пак, резултатите от анкетата показвали, че избирателите в неговия район имат по-добро мнение за своя конгресмен. На 5 март 2002 г. Леви губи първия тур на изборите за Конгреса като е изместен от дотогавашният си съветник Денис Кардоса.

Кондит е призован да се яви на 1 април 2002 г. пред голямото жури на окръг Колумбия, разследващо изчезването. Датата била официално пазена в тайна, за да се избегне изтичане на информация. Кондит напуска Конгреса на 3 януари 2003 г., когато изтича мандатът му.

Откриване на останките

На 22 май 2002 година началникът на полицията в окръг Колумбия Чарлз Х. Рамзи съобщава, че са били намерени скелетни останки от човек, който търсел костенурки заедно с кучето си в парк Рок Крийк. Чрез справка със зъболекарският й картон, полицията е категорична , че това са останките на Леви. Детективите намират разпръснати, но не погребани кости и лични вещи в залесената площ по стръмния склон на парка. Сред откритите вещи са спортен сутиен, блуза, панталони и обувки за тенис. Въпреки че полицията по-рано покрива повече от половината площ от 1754 акра (7,10 кв. км) от парка, склонът не е бил претърсен поради неговата отдалеченост, една миля (1.6 км) северно от Клингъл Меншън и около четири мили (6 км) от апартамента на Леви.

След приключване на предварителната аутопсия полицията съобщава, че има достатъчно доказателства за да започне разследване за убийство. На 28 май медикът Джон Л. Ардън официално обявява смъртта на Леви за убийство, но казва: “Възможно е никога не разберем как е умряла”. Ардън открива, че нейната подезична кост е повредена, което предполага възможно задушаване, но не се счита за убедително доказателство за такава причина за смъртта. На 6 юни, след като полицията завършила своето претърсване, частните детективи наети от семейство Леви откриват пищялна кост с навита тел около нея на 23 метра от другите останки. Началникът на полицията Рамзи казва: “Неприемливо е, че тези останки не са били открити”.

Погребението

На 28 май 2002 година семейство Леви организира панахида в конгресния център “Модесто Център Плаза”, която е посетена от повече от 1200 души, някои пристигнали чак от Лос Анджелис. Участници в 90-минутната церемония са братът на Чандра, баба й, леля й и нейни приятели. В хвалебствено слово на иврит и на английски равин Питър Гордън представя Леви като „добър човек, отнет от нас твърде скоро”. Около година по-късно, на 27 май 2003 г., останките на Леви са погребани в Лейкууд Мемориал – гробищния парк в Хъгсън щата Калифорния, близо до родния й град Модесто. Това се случва на частна церемония с 40 близки и приятели, които пускат в нейна чест 12 бели гълъба.

Погребението на Чандра Леви
Погребението на Чандра Леви

Идентифициране на главния заподозрян

Ингмар Гуандики
Ингмар Гуандики

През септември 2001 г. полицията и федералните прокурори са потърсени от адвоката на информатор, държан в затвора на окръг Колумбия, който твърдял, че познава убиеца на Леви. Информаторът, чиято самоличност е защитена заради неговата сигурност, твърди, че 20-годишният салвадорец, който също бил в затвора, му доверил, че конгресмен Кондит му е платил 25 000 долара, за да убие Леви. Следователите изключват историята за Кондит, но Гуандики вече бил признал, че е замесен в нападение над още две жени в същия парк, където била нападната Леви. Гуандики няма и алиби за деня на изчезването на Леви. Бившата му хазяйка си спомня, че по лицето му имало драскотини и синини по онова време. Въпреки това следователите по делото Леви не разпитват другите жертви от Рок Крийк Парк. Началникът на полицията Рамзи избягва да назовава Гуандики заподозрян и го описва като “представляващо интерес лице” и казва на репортерите да “не правят голяма работа от него”. Помощник шефът Терънс Гайнър казва, че ако Гуандики е бил считан за заподозрян, полицията е щяла да го връхлети като “мухи на мед”.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: zornitsaChavdarVasilAleksandaratanas
360
160

Гуандики отрича да е нападал Леви. На 28 ноември информаторът на ФБР се подлага на тест с детектора на лъжата и се проваля. Тестът на Гуандики се провежда на 4 февруари 2002 година и завършва с неубедителни резултати. Тъй като информаторът и Гуандики не говорят добре английски, главният детектив Джак Барет заявява, че е предпочитал тестовете да бъдат направени от хора, които владеят и двата езика, но по онова време те не са били на разположение.

Когато съдия Ноел Креймър е запитана за участието на Гуандики в убийството на Леви,тя отговаря: “За мен той няма нищо общо с този случай”. Креймър осъжда Гуандики на 10 години затвор за другите две нападения в Рок Крийк Парк. Той е изпратен в затвора “Биг Сенди” близо до Инез в щата Кентъки, а след това е прехвърлен във затвора във Викторвил щата Калифорния.

Научи повече за:   Херцогинята на смъртта: Луис Пийт

Случаят с Леви остава в „студените досиета” до 2006 година, когато Кати Л. Ланиър заема поста на шефа на полицията Рамзи. Ланиър заменя водещия детектив по случая с трима следователи ветерани, които имат по-голям опит в разследването на убийства. През 2007 г. редакторите на “Вашингтон Пост” съставят нов екип от репортери, на които им отнема около година, за да преразгледат отново случая Леви. Появилата се в резултат на това поредица от статии, публикувани през лятото на 2008 година, се фокусира върху провала на полицията в разследването на Гуандики и нападенията в Рок Крийк Парк.

През септември 2008-а следователите претърсват килията на Гуандики и откриват снимка на Леви, която той бил изрязал от списание. Полицията разпитва познати на Гуандики и свидетели на другите нападения в Рок Крийк Парк. На 3 март 2009 г. Върховният съд на окръг Колумбия издава заповед за ареста на Гуандики. Той е върнат в ареста на окръг Колумбия чрез Федералния център за трансфер в Оклахома Сити. Два дни по-късно е обвинен в убийството на Леви. Повдигнати са му шест обвинения: отвличане, убийство първа степен по време на отвличането, опит за сексуална злоупотреба първа степен, убийство първа степен, извършено по време на сексуално нападение, опит за грабеж и убийство първа степен при опит за грабеж. Гуандики пледира невинен в съда и първоначална дата за процеса му била определена за 27 януари 2010 година. Неговите адвокати безуспешно твърдят, че претърсването на килията му във федералния затвор е извън юрисдикцията на съда. След грешки на служители на прокуратурата и замърсяване на някой ДНК доказателства, началната дата на делото е преместена на 4 октомви 2010 година .

Процесът

На 18 октомври 2010 г. започва изборът на журито във Върховния съд на окръг Колумбия, пред съдия Джералд И. Фишър. Помощник федерален прокурор Антъни Фернандо Кампоамор-Санчес представя имената на потенциалните свидетели в делото, между които е агентът Брад Гарет и двете жени, за чиито нападения Гуандики бил осъден преди това. В началото на делото се очаквало обвинението да изложи случая си за около месец, а защитата само за един ден. На 25 и 26 октомври Хейл Шилинг и Кристи Уийганд свидетелстват, че са били нападнати от Гуандики в Рок Крийк Парк по време на джогинг. Уийганд разказва, че той я е сграбчил отзад, повлякъл я надолу по дерето и държал нож до лицето й.

На 26 октомври 2010 г. 64-годишният баща на Леви, Робърт, се изправя и опровергава миналите си подозрения към Кондит. Робърт Леви свидетелства, че в началния етап от разследването е вярвал, че дъщеря му Чандра е твърде предпазлива, за да тича в гората сама, но заявява, че вече не смята това за истина. Тогава той казал пред полицията, че дъщеря му и Кондит са имали петгодишна връзка и намерение за сключване на брак. В ретроспекция Робър Леви признава: “Просто казах това, което ми дойде на ум, за да го представя като злодей”. Той добавя, че е бил сигурен във вината на Кондит, докато не научил за Гуандики. На 1 ноември Кондит свидетелства пред съда и три пъти му е зададен въпросът дали между него и Чандра е имало сексуална връзка. Той отговаря: “Не желая да отговоря на този въпрос, защото се касае до неприкосновеността на моя личен живот и този на Чандра”. Биолог от ФБР, който тествал открита семенна течност в дома на Леви, свидетелствал, че тя е на Кондит.

Свидетелят на обвинението Армандо Моралес, който делил една килия с Гуандики, свидетелства, че той е бил загрижен за преместването си през 2006-а, тъй като съществувало насилие над затворници, заподозрени в изнасилване. Моралес заявява, че Гуандики, с когото членували в прочутата банда Мара Салватруча, му е доверил, че е убил Чандра, докато се опитвал да я ограби, но не я е изнасилил. Обвинението се оттегля на 10 ноември, като оттегля две от обвиненията срещу Гуандики – за сексуално насилие и за убийство причинено по време на сексуално насилие. Защитата поема щафетата и се оттегля на 15 ноември без да призове Гуандики като свидетел. Друг затворник, призован от защитата, опровергава показнията на Моралес. Хосе Мигел Аланиз казва, че Гуандики не е говорил за изнасилване или убийство докато са били съкилийници заедно с него и Моралес в затвора в Кентъки. Все пак при кръстосания разпит Аланиз признава, че не е искал да бъде твърде любопитен в затвора, а и тогава се е възстановявал от огнестрелна рана. Обвинението оттегля още две обвинения – отвличане и опит за грабеж, тъй като са минали давност. По време на заключителните пледоарии за останалите обвинения в убийство първа степен, извършено по време на отвличане и по време на обир, прокурор Аманда Хейнс твърди, че Гуандики е вързал и запушил устата на Леви, след като я нападнал, оставяйки я да умре от дехидратация. Адвокатът на защитата Санта Зоненберг заявява, че липсват ДНК доказателства, свързващи клиента й с местопрестъплението. Зоненберг нарича тезата на обвинението “фантазия” и предполага, че Леви е била убита другаде и тялото и е било изхвърлено в парка.

Журито започва дебати на 17 ноември 2010 година. Планираното производство по случая закъснява, поради повишената сигурност в сградата на съда. След два дни на обсъждания, всички без един заседател обявяват Гуандики на виновен. На третия ден журито моли съдия Джералд Фишер да изясни определението за нападение. Фишер отговаря, че всяка физическа травма може да се счита за нападение, независимо дали е малка и голяма. На 22 ноември 2010 година журито констатира,че Гуандики е виновен за двете обвинения в убийство първа степен. След съдебния процес заседателите заявяват, че показанията на Моралес са били решаващи за постигане на присъда. Присъдата е наречена „чудо”, тъй като е постигната само чрез косвени доказателства. Гладис Уийдърспун, която представлявала Гуандик в случаите за нападение през 2001 г., заявява, че е притеснена от присъдата на журито: “Мисля, че те щяха да го осъдят така или иначе. Те се чувстваха зле заради тази майка, която седеше там всеки ден”. След процеса Сюзън Леви казва: “Винаги ще има едно чувство на тъга. Със сигурност мога да ви кажа, че то никога няма да изчезне”. След приключване на делото Сюзън Леви се премества и започва да събира фотографски доказателства за тленните останки на дъщеря си, публикувани в медиите.

Научи повече за:   Черни вдовици: Най-смъртоносната женска порода

Произнасяне на присъдата и обжалване

На 1 февруари 2011 г. адвокатите на Гуандики искат нов процес на основание, че присъдата е била постигната неправомерно. Прокурорите били повлияли на емоциите на журито, използвайки “споменаване на факти, които не присъстват в доказателствата”. Например, съдебните заседатели научили от обвинението, че Леви е видяла лицето на Гуандики, докато е молила убиеца си за милост и че “това било последното лице, което е видяла, докато лежала там гола и безпомощна”. Нито едно доказателство в процеса обаче не предоставя такива подробности за края на живота й, изтъкват адвокатите.

Също така, според тях, един съдебен заседател бил нарушил инструкциите на съдията и не си водил бележки, а бил повлиян от бележките на друг съдебен заседател. Прокуратурата се противопоставя на повторно преразглеждане, твърдейки, че проблемът с бележките е по-скоро технически и не е от значение за крайната присъда.

Гуандики бил изправен пред възможността да получи присъда от минимум 30 години до доживотен затвор без право на помилване. Прокурорите искали максимална присъда, тъй като Гуандики е „неспособен да се контролира и по този начин винаги ще представлява опасност за жените”. Прокуратурата цитира записи, показващи тормоз на Гуандики над женския персонал в затвора, включително и отправяне на покана към медицинската сестра да мастурбира пред охраната. Помощник федералният прокурор Фернандо Санчез разкрива, че е пътувал до Ел Салвадор заедно с детектив, за да разследва твърденията, че Гуандики бил напуснал родната си страна заради съмнения за нападения над местни жени, датиращи от 1999 година. На заседанието за произнасяне на присъдата му на 11 февруари Гуандики се обръща към семейството на Леви с думите: “Съжалявам за това, което се е случило с вашата дъщеря” и продължава да настоява за своята невинност. Сюзън Леви отпрява директен въпрос към него: “Вие ли отнехте живота на дъщеря ми? Погледнете ме в очите и ми кажете”. Съдия Фишър отхвърля молбата за повторно преразглеждане и дава присъда от 60 години затвор като посочва, че Гуандики “ще представлява опасност известно време. Той е сексуален маниак”.

Медийно отразяване

Изчезването на Чандра Леви става национална тема в новинарските медии през лятото на 2001 г., като 63 процента от американците следят случая отблизо. Медиите преследват родителите на Леви от момента, в който те отиват във Вашингтон, за да търсят дъщеря си. Според конгресмен Кондит е имало стотици репортери пред неговия апартамент до сутринта на 11 септември 2001 година, когато новината за терористичните атаки пренасочва вниманието им.

Медиите са критикувани заради “прибързаната им преценка” в началото на разследването, когато заявили, че Кондит е виновен в убийство. Някои от репортерите, лагеруващи пред дома на конгресмена, били цитирани да казват, че ще останат там, докато “той не си подаде оставката”. След осъждането на Ингмар Гуандики за убийството на Леви, адвокатът на Кондит отбелязва: “Това е пълна реабилитация, но малко закъсняла. Кой ще му върне кариерата?”.

Последствия

Смъртта на Леви има трайно въздействие, отчасти дължащо се на усилията на семейството и приятелите й. Изчезването на Леви идва след редица други нашумели случаи, довели до създаването на ресурси за търсенето на изчезнали млади хора. Така например родителите на Леви се обръщат за помощ към фондация с нестопанска цел, създадена в Модесто след изчезването на три туристки през 1999 г., които по- късно са намерени мъртви.

Освобождаването на Моралес, който излежава присъда за заговор за разпространение на метамфетамин и крек, е планирано за 5 август 2016 година.
Конгресмен Гари Кондит се оттегля от политиката и се премества със съпруга си във Финикс, Аризона, за да управлява недвижими имоти, както и да отвори два “Баскин-Робинс” франчайза.
———————————————————————————————————————————————
Източници: wikipedia.org, nbcwashington.com

Благодаря ти, Юле, за интересния и добре подготвен материал, който ми изпрати!  Ще се радвам, ако имаш и бъдещи идеи 🙂

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: zornitsaChavdarVasilAleksandaratanas
360
160
The following two tabs change content below.
Yulia

Юлия

Надявам се, че статията ти е харесала! Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Yulia

Последни досиета от Юлия (виж всички)

Абонирай се
Извести ме
guest
1 Comment
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Таня
Таня
09.03.2019 13:26

Забележителна статия- браво!