Харис и Клеболд: Клането в гимназията Колумбайн

Харис и Клеболд: Клането в гимназията Колумбайн

На 20 април 1999 г. в малкото провинциално градче Литълтаун в щата Колорадо двама ученици от последния клас на гимназията извършват нападение в гимназията „Колумбайн“ по средата на учебния ден. Планът на момчетата е да убият стотици от своите съученици. Въоръжени с оръжия, ножове и голямо количество бомби двамата влизат в училището и започват да сеят смърт. До края на деня загиват дванадесет ученици, един учител и двамата убийци. След всичко това остава зловещият въпрос: какво ги е накарало да го направят?

Нормални тийнейджъри

Дилън Клеболд и Ерик Харис са интелигентни момчета, отгледани в стабилни семейства, като и двамата имат братя с три години по-големи от тях. В началното училище се занимават със спортове като бейзбол и футбол. И двамата обичат да работят с компютри.

Дилън Клеболд
Дилън Клеболд

Момчетата се запознават в средното училище „Кен Карил“ през 1993 г. Клеболд е роден и израснал в района на Денвър, а семейството на Харис често се мести, тъй като баща му служи във Военновъздушните сили.

Когато баща му се пенсионира, най-накрая се установяват в Литълтаун, щата Колорадо. Двете момчета трудно се приспособяват в гимназията и не са част от никоя група. Както често се случва в училищата, постоянно са подигравани и тормозени от своите по-атлетични и нахакани съученици.

Ерик Харис
Ерик Харис

Въпреки това Клеболд и Харис създават представата, че прекарват времето си в обичайните тийнейджърски занимания. Работят заедно в местна пицария, обичат да играят на „Doom“ и се вълнуват дали ще си намерят среща за бала. Отстрани момчетата приличат на съвсем нормални тийнейджъри. Поглеждайки назад обаче, Дилън Клеболд и Ерик Харис със сигурност не попадат в групата на средностатистическите юноши.

Подготовка

Според дневниците, бележките и видеозаписите, които двамата оставят след себе си, Клеболд е започнал да мисли за самоубийство още през 1997 г., а двамата са започнали да замислят масово клане още през април 1998 г. – една година преди действителното събитие.

Подготовка за операцията
Подготовка за операцията

Дотогава и двамата вече са се забърквали в неприятности. На 30 януари 1998 г. Клеболд и Харис са арестувани за разбиване на микробус. Част от сделката за намалена присъда изисква да участват в програма за проблемни тийнейджъри. Понеже това е първото им провинение, успешното завършване на тази програма ще им позволи да изчистят престъплението от досиетата си. И така в продължение на 11 месеца, двамата посещават работилници, разговарят с терапевти, работят по доброволни проекти и убеждават всекиго, че искрено съжаляват за стореното. Но всъщност през цялото това време кроят планове за мащабно клане в собственото им училище.

Те са гневни тийнейджъри. Ядосани са не само на атлетите, които ги тормозят, или на християните или на чернокожите; мразят абсолютно всички, с изключение на шепа хора. На първата страница в дневника на Харис е написано: „Мразя шибания свят“. Написал е също, че мрази расистите, експертите по бойни изкуства и хората, фукащи се с колите си.

„Знаете ли какво мразя? Почитателите на „Междузвездни войни“: нямате ли за какво друго да живеете, заспали неудачници такива? Знаете ли какво мразя? Хората, които не произнасят правилно думите, като например „интелегентно“, вместо „интелигентно“, или „експресо“, вместо „еспресо“. Знаете ли какво мразя? Хората, които карат бавно в най-лявата лента – Боже, тези хора наистина си нямат представа от шофиране. Знаете ли какво мразя? Телевизионният канал на Уорнър Брадърс!!!! Исусе и Света Богородице, мразя този канал с цялото си сърце и душа“.

Клеболд и Харис възнамеряват сериозно да дадат ход на омразата си. През пролетта на 1998 г. пишат в училищните си годишници за убийство и отплата, в комбинация с рисунката на въоръжен мъж, заобиколен от мъртви тела и надпис под нея, гласящ:

„Единствената причина да сте още живи е това, че някой е решил да се смили над живота ви“.

С помощта на интернет Клеболд и Харис се сдобиват с рецепти за направата на тръбни бомби и други експлозиви. Натрупали са арсенал, включващ оръжия, ножове и 99 експлозивни устройства.

Клеболд и Харис искат да убият колкото се може повече хора и затова наблюдават притока на ученици в столовата, отбелязвайки си, че след 11:15 ч. в нея се събират над 500 деца. Планират да заложат в столовата пропанови бомби, настроени да избухнат в 11:17 ч., и след това да застрелят оцелелите, които излизат от вътре.

Съществуват някои неясноти за това дали оригиналната дата за покушението е била планирана за 19 или 20 април. 19 април е денят на бомбардировката в Оклахома Сити, а 20 април е 110-ият рожден ден на Адолф Хитлер. В крайна сметка клането се състои на 20-и.

Макар според някои момчетата да са били членове на „Мафията с шлиферите“ (ученическо движение от геймъри-аутсайдери), в действителност просто те само са се познавали с някои от нейните членове. Двамата обикновено не ходят с шлифери на училище; облечени са с тях на 20 април, за да могат да скрият оръжията си, докато прекосяват паркинга.

Научи повече за:   Чарлз Менсън и неговото Семейство

Операцията започва

В 11:10 ч. на 20 април 1999 г. Дилън Клеболд и Ерик Харис пристигат в гимназията „Колумбайн“ в две отделни коли, спирайки на двата паркинга, заобикалящи столовата. В 11:14 ч. момчетата внасят две пропанови бомби (с таймери, нагласени за 11:17 ч.) в платнени торби и ги поставят близо до масите в столовата. Никой не ги забелязва да го правят; торбите се сливат със стотиците ученически чанти. После се връщат в колите си и зачакват експлозията.

Клеболд и Харис в училището
Клеболд и Харис в училището

Нищо не се случва. (Смята се, че ако бомбите бяха избухнали, най-вероятно щяха да загинат всичките 488 ученици в столовата).

Момчетата чакат още няколко минути, но нищо не се случва. Осъзнават, че сигурно нещо се е объркало с таймерите. Първоначалният им план се е провалил, но те все пак решават да влязат в училището.

Клеболд, облечен в широки панталони и тениска с надпис „Гняв“ на гърдите, е въоръжен с 9-милиметрово полуавтоматично оръжие и рязана пушка-двуцевка .12 калибър. Харис носи тъмни панталони и бяла тениска с надпис „Естествен подбор“. Той е въоръжен с 9 мм карабина и .12-калиброва рязана пушка-помпа. Двамата са облечени с черни шлифери, за да скрият оръжията и коланите си, пълни с муниции. Клеболд носи черна ръкавица на лявата си ръка,  а Харис на дясната. Въоръжени са и с ножове и носят една раница и една платнена торба, пълни с бомби.

В 11:19 ч. избухват двете бомби, които Клеболд и Харис предвидливо са заложили на няколко пресечки от училището, с цел да разсеят полицията.

По същото време двамата произвеждат първите си изстрели по учениците, стоящи отвън пред столовата. Седемнадесетгодишната Рейчъл Скот загива на място, а Ричард Касталодо е ранен. Харис съблича шлифера си и двете момчета продължават да стрелят.

За нещастие повечето ученици не осъзнават веднага какво става. До завършването остават само няколко седмици и гимназистите често скалъпват помежду си разни лоши шеги и номера. Мнозина смятат стрелбата за подобна шега и затова не напускат незабавно района.

Учениците Шон Грейвс, Ланс Кърклин и Даниъл Рорбоу точно излизат от столовата, когато забелязват въоръжените Клеболд и Харис. За съжаление помислят, че това са пушки за пейнтбол и са част от някакъв номер. Тримата продължават да вървят към Клеболд и Харис, които откриват по тях огън и ги раняват.

Младите убийци насочват оръжията си надясно и откриват огън по петима ученици, обядващи на тревата. Поне двама от тях са улучени – един успява да избяга, а останалите са твърде уплашени, за да реагират.

Вървейки, Клеболд и Харис хвърлят по пътя си малки бомби.

Клеболд слиза по стълбите, насочвайки се към ранените Грейвс, Кърклин и Рорбоу. Застрелва Рорбоу и след това и Кърклин от упор. Рорбоу умира моментално, а Кърклин успява да оцелее от раните си. Грейвс съумява да пропълзи обратно към столовата, но на вратата изгубва сили. Престорва се на умрял и Клеболд го подминава, за да надникне в помещението.

Учениците в столовата започват да надничат през прозорците, още когато чуват първите изстрели и експлозии, но също смятат, че това е номер или че се снима филм. Един от учителите, Уилям „Дейв“ Сандърс, и двама от пазачите осъзнават, че това не е просто шега, а истинска опасност. Опитват се да отстранят учениците от прозорците и да ги накарат да легнат на пода. Много от децата напускат помещението, качвайки се по стълбите към втория етаж на училището. Затова, когато Клеболд и Харис надникват в столовата, тя изглежда празна.

Докато Клеболд гледа в столовата, Харис продължава да стреля отвън. Той уцелва Ан Мари Хочхалтър, докато се опитва да избяга.

Двамата се събират отново и се насочват към западния вход на училището. На сцената се появява полицай и разменя огън с Харис, но нито той, нито младежът са ранени. Харис и Клеболд пристъпват прага на училището в 11:25 ч.

В училището

Харис и Клеболд поемат по северния коридор, стреляйки и смеейки се по пътя. Повечето от учениците, които не са отишли да обядват, са все още по класните стаи и нямат представа за случващото се. Стефани Мунсон, една от учениците, вървящи по коридора, вижда Харис и Клеболд и се опитва да избяга от сградата. Уцелват я в глезена, но тя успява да се измъкне. Двете въоръжени момчета се обръщат обратно и се насочват към входа, от който са влезли в училището.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253
Харис и Клеболд в столовата
Харис и Клеболд в столовата

Дейв Сандърс, учителят, който се е погрижил за безопасността на учениците в столовата, тъкмо се качва по стълбите и завива зад ъгъла, когато вижда Клеболд и Харис с вдигнати оръжия. Бързо се обръща и понечва да избяга, но те го прострелват. Сандърс успява да допълзи до ъгъла и друг учител го задърпва до една класна стая, където вече се крие група ученици. Учениците и учителят прекарват следващите няколко часа в опити да запазят живота на Сандърс.

Научи повече за:   Робърт Акерман: Виенският канибал

През следващите три минути Клеболд и Харис сеят безразборно куршуми и хвърлят бомби в коридора пред библиотеката, където е прострелян Сандърс. Хвърлят две тръбни бомби надолу по стълбите, водещи към столовата, в която се крият 52 ученици и четирима училищни служители.

В 11:29 ч. Клеболд и Харис влизат в библиотеката.

В библиотеката

Нахлуват в библиотеката с викове „Ставайте!“. След това накарват всеки, който носи бяла шапка, да се изправи. Никой не го прави. Клеболд и Харис започват да стрелят; един ученик е ранен от хвърчащите дървени отломки.

Вървейки през библиотеката към прозорците, Клеболд застрелва и убива Кайл Веласкез, който седи на компютърно бюро, вместо да се крие под масите като останалите. После оставят торбите си на пода и започват да стрелят през прозорците по полицаите и спасяващите се от сградата ученици. Тогава Клеболд сваля шлифера си. Един от двамата стрелци се провиква: „Яхуу!“.

Клеболд се завърта и стреля по трима ученици, криещи се под една маса, ранявайки всеки от тях. Харис се обръща и стреля по Стивън Кърнау и Кейси Рюгсегър, убивайки Кърноу. След това се насочва към близка до него маса, под която се крият две момичета. Удря два пъти по плота и казва: „Ту-ту!“. След това започва да стреля под масата, убивайки Кейси Бернал. Откатът от изстрела счупва носа му.

Харис пита Бри Паскал, която седи на пода, дали иска да умре. Докато тя се моли за живота си, вниманието му е отвлечено от Клеболд, който го вика да дойде при друга маса, понеже един от скритите под нея ученици е чернокож. Клеболд сграбчва Исая Шулс и го измъква изпод масата, след което Харис го застрелва и убива. Тогава Клеболд стреля под масата и убива Майкъл Кечтър.

Харис се загубва за известно време сред библиотечните рафтове, а Клеболд минава в предната част на библиотеката и открива огън по изложбената витрина. След това и двамата започват да стрелят безразборно навсякъде.

Тръгват от маса на маса, стреляйки непрекъснато. Раняват мнозина и убиват Лорен Таунзенд, Джон Томлин и Кели Флеминг.

Спирайки да презареди, Харис разпознава някого под една от масите. Този ученик е познат на Клеболд. Момчето го пита какви ги върши и той отговаря: „О, просто убивам хора“. Чудейки се дали няма да прострелят и него, ученикът пита дали ще го убият. Клеболд му казва да напусне библиотеката, което той побързва да направи.

Харис стреля отново под една от масите, убивайки Даниъл Маузер и Кори Депутър.

След като стрелят още малко, хвърлят един коктейл „Молотов“ и тормозят няколко ученика, Клеболд и Харис напускат библиотеката. През седемте и половина минути прекарани там, успяват да убият 10 души и да ранят още 12. Тридесет и двама ученици успяват да се измъкнат без наранявания.

Обратно в коридорите

Клеболд и Харис прекарват около осем минути, обикаляйки коридорите и надничайки в класните стаи, където се крият учениците, но не се опитват особено усърдно да влязат вътре. Учениците стоят свити и скрити под чиновете в заключените стаи. Но ключалките няма да бъдат пречка, ако стрелците наистина искат да проникнат вътре.

В 11:44 ч. двамата се насочват към долния етаж и влизат в столовата. Харис прострелва една от платнените торби, които двамата са оставили там по-рано, опитвайки се да детонира 9-килограмовата пропанова бомба, но не успява. Тогава Клеболд хвърля бомба по торбата, но пропановият експлозив отново не избухва. Експлодира само хвърлената бомба, която причинява пожар и задейства противопожарната система.

Клеболд и Харис продължават да обикалят училището, хвърляйки бомби. Накрая се връщат отново в столовата, където пропановите бомби все още не са избухнали, а противопожарните пръскачки са загасили пожара. Точно по обяд се качват обратно на горния етаж.

Двамата се отправят отново към библиотеката, от която почти всички ранени ученици са успели вече да се измъкнат. Няколко училищни служители се крият в шкафовете и килерите. От 12:02 до 12:05 ч. двамата стрелят през прозорците по полицаите и линейките, които са спрели отвън.

Някъде между 12:05 и 12:08 ч. Клеболд и Харис отиват в южната част на библиотеката и се застрелват в главите, слагайки край на клането в Колумбайн.

Телата на Клеболд и Харис
Телата на Клеболд и Харис

За полицаите, медиците, семействата и приятелите на учениците, чакащи отвън, ужасът на случващото се в сградата се разкрива постепенно. От 2 000 ученици, посещаващи гимназията „Колумбайн“, никой не е видял ясно цялото събитие. Затова разказите на спасилите се очевидци са изкривени и разпокъсани.

Научи повече за:   Смъртоносният автогол на Андрес Ескобар

Служителите на реда се опитват да спасят ранените отвън, но Клеболд и Харис стрелят по тях от библиотеката. Никой не вижда как двамата стрелци се самоубиват и никой не е сигурен, че всичко е свършило, докато полицията не нахлува в сградата.

Спасилите се ученици са закарани с училищен автобус до началното училище „Лийууд“, където са разпитани от полицията и предадени на родителите им. Накрая остават единствено родителите на жертвите. Потвърждението за убитите идва чак по-късно през деня.

Поради големият брой хвърлени бомби, спецчастите и полицията не могат веднага да влязат в сградата, за да евакуират криещите се все още вътре учители и ученици. Някои от тях трябва да чакат с часове преди да бъдат спасени. Патрик Айърланд, който е прострелян два пъти в главата от нападателите в библиотеката, се опитва да избяга през прозореца в 14:38 ч., падайки от втория етаж в ръцете на спецчастите, докато телевизионните камери от цялата страна излъчват на живо събитието. Той оцелява като по чудо.

Учителят Дейв Сандърс, който е прострелян в 11:26 ч., бере душа в една класна стая. Учениците получават указания по телефона как да му окажат спешна помощ. Спецчастите пристигат чак в 14:47 ч., когато той вече едва диша.

Всичко на всичко Клеболд и Харис убиват 13 души (12 ученици и един учител). Двамата заедно произвеждат общо 188 изстрела (Клеболд 67, а Харис 121). От 76-те бомби, които хвърлят по време на 47-минутната обсада на Колумбайн, 30 избухват и 46 не успяват да експлодират. Освен това са заредили 13 бомби в колите си (12 в колата на Клеболд и една в тази на Харис), които не избухват и 8 бомби в домовете си. Плюс разбира се двете пропанови бомби в столовата, които изобщо не успяват да се задействат.

Жертвите от Колумбайн
Жертвите от Колумбайн

Чия е вината?

Никой не знае със сигурност защо Дилън Клеболд и Ерик Харис извършват това ужасно престъпление. Според някои от теориите причината се корени в това, че двамата са били подигравани в училище, че са играели на изпълнени с насилие компютърни игри (като „Doom“), че са гледали пълни с жестокости филми („Убийци по рождение“), както и други причини като музика, расизъм, готика, проблемни родители, депресии и т.н.

Трудно е да разберем кой е бил спусъкът, изстрелял тези две момчета към самоубийствената им мисия. Те се стараят да заблудят хората около себе си в продължение на повече от година. Един месец преди събитието семейството на Клеболд предприема четиридневно пътуване до Университета в Аризона, където той е приет. По време на пътуването родителите не забелязват нищо необичайно в поведението на сина си.

Поглеждайки назад, лесно можем да видим издайническите признаци, показващи, че нещо наистина не е било наред. Видеозаписите, дневниците, оръжията и бомбите в техните стаи лесно биха могли да бъдат открити от родителите им, ако бяха решили да проявят малко повече интерес към заниманията на синовете си. Харис е създал няколко уебсайта и е имал силно интернет присъствие из разни геймърски сайтове. Неговият никнейм е „REB“, а този на Клеболд – „VoDKa“. Дори е публикувал в интернет изказвания за предстояща смъртоносна мисия, която той и VoDKa планират да извършат.

Клането в Колумбайн променя завинаги начина, по който американското общество гледа на децата и училищата. Насилието вече не се случва само след учебните часове и в затворените кръгове на определени детски банди. То би могло да се случи навсякъде.


Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253
The following two tabs change content below.
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
42 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Марина
Марина
10.07.2009 12:46

mnogo me zaentrigova az sym momi4e v 5 ti klas i mn izkam da stana detektiv

аз
аз
12.10.2009 2:14

точно по този случай има написана книга, преведена и на български, посветена на едно от убитите момичета, споменато в статията – момичето на първата снимка . книгата се казва: „Тя каза Да“.

Timi
Timi
20.11.2009 23:25

Az sam po4ti na 16 i sam mnogo zaintriguvan ot seriini ubiici.Gledam filmi(dokumentalni),4eta ot saitove,no nai mi e interesno kakvo moje da nakara deca,pred koito e celiq im jivot da ubivat!

ивита
ивита
15.04.2010 10:48

vseki den gledam foxcrime i mnogo haresvam takiva istorii i poprincip ne se strehuvam.no tazi istoriq me potrese!

Хи
Хи
27.05.2010 16:10

Има и филм по този случай.Казва се „Klass“ . Филмът е наистина уникален,но не е за хора със слаби сърца….

*7
*7
08.06.2010 16:59

Наистина потресаващо. Чета в този сайт, защото ми е доста интересно, но също така оставам шокирана. Все пак са само деца – какво може да ги подтикне да искат масово унищожение? Явно са ги тормозили съучениците им…е, да, случва се, но ако всяко тормозено дете реши да убива…

Диана Михайлова
Диана Михайлова
Отговори на  *7
01.07.2020 16:45

Не ги оправдавам по никакъв начин, но си личи, че си нямаш и понятие от тийнейджърска психика. Чекни 13 reasons why.

UZKA
UZKA
20.07.2010 10:59

Марина за да станеш детектив, е необходимо да се научиш на първо място да пишеш и говориш правилно поне на един език. За 5-ти клас е недопустимо да правиш такива правописни грешки. Защо се случва това? Защото децата отдавна са загубили връзка с родителите си и семейството. Не споделят не правят нищо заедно. И даже когато някой ги тъпче се разбира след дъж качулка както е и станало след като са изтрепали дузина хора. Друг не малък фактор са игрите от типа „first person shooter“ като „DOOM“. Този тип игри трябва да ги забранят за лица под 21 години. Не… виж още »

kokera
26.07.2010 17:17

ami spored mene daje tezi slychai sa prekaleno malko

BlaBla
BlaBla
31.08.2010 17:35

Kakwa e prichinata da go naprawqt? Emi pone spored men 1wo i roditelite imat wina… Znachi kolkoto i da ti e kriwo deteto (s izwinenie prosto moq misyl)to si zaslujawa otdelqne na wnimanie… Qwno roditelite sa bili : mi da mn qko, lele super , br no ne razbiram i nqma smisal da mi obqsnqwash“ walna na izkazwane.. 2ro imat i wina saochenicite… to toq tormoz normalno e… Tiq 2te neshta : 1wo zagubata na wnimanie ot roditelite kara da prawish kwoto ti e na dusha w sluchaq sh si kajish : emi dobre tqh gi boli fara za men… виж още »

Москвич 412
Москвич 412
01.09.2010 4:14

Остави родителите,в такива случай най-голяма вина имат и връстниците на бъдещите убийци,правило номер едно на ФБР за серийните убийци е „Серийният убиец винаги има тежко детство“в 90% от случайте е така,с Чикатило пак е същата работа в училище…

Lucifer
Lucifer
08.09.2010 23:15

Родителите нямат нищо общо, това го казаха самите Ерик и Дилан. Още по малко Дуум, филмите…и т.н. И като гледам предните изказвания…. много ми е забавно, честно. Май повече иобщо си нямат и идея за какво става въпрос. Единственото хубаво нещо, освен това което направиха ест, е че поне сега Реб и Водка са на по-добро място.

Hanna Montana
Hanna Montana
09.09.2010 14:10

Трудно би било да се предположи коя би била при4ината за това 2 млади мом4ета да избият сумати народ и накрая да се самоубият!!Дали не е това,4е играели игри с насилие-аз незнам игра без насилие.. в Том и Джери даже има насилие.Дали не е..“Родени убиици“..надали за6ото като малка брат ми има6е неблагоразумието да го гледа в мое присъствие.Дали,тогава не е бил факта,4е са им се подигравали…като у4ени4ка първо бях много слаба заради,което ме нари4аха с наи-разли4ни обидни имена а после ка4их доста и взеха пък да ми се подиграват,4е съм дебела…е,никои не убих тогава!Зна4и остава единственото логи4но обяснение-тези двамата имат… виж още »

Hanna Montana
Hanna Montana
09.09.2010 14:16

Трудно би било да се предположи коя би била приЧината за това 2 млади момЧета да избият сумати народ и накрая да се самоубият!!Дали не е това,че играели игри с насилие-аз незнам игра без насилие.. в Том и Джери даже има насилие.Дали не е..“Родени убийци“..надали защото като малка брат ми имаше неблагоразумието да го гледа в мое присъствие.Дали,тогава не е бил факта,че са им се подигравали…като ученичка първо бях много слаба заради,което ме наричаха с най-различни обидни имена а после качих доста и взеха пък да ми се подиграват,че съм дебела…е,никои не убих тогава!Значи остава единственото логично обяснение-тези двамата имат… виж още »

Някой си
Някой си
16.10.2010 17:52

Силвия,както винаги комплименти за статията,но нека да направя едно малко уточнение – правилният синоним на български за боеприпаси е муниции, а не амуниции.Две различни неща са. 🙂
Иначе като интересен факт мога да кажа: се смята за песента на Rammstein Halt,от новия им албум,че е създадена на базата на този случай.

Някой си
Някой си
16.10.2010 19:40

Да,това е много масово срещаната грешка,главно допускана под влиянието на английския.Но при нас има тази особеност,както казах вече боеприпаси и муниции са едно и също,докато амуниции е сборно понятие за всички принадлежности за езда – юзди,хамут и т.н. А иначе въобще не се учудвам, че дори и работещи в тази област я допускат,аз от личен опит мога да кажа,че съм се сбъсквал с фрапираща некомпететност от тяхна страна.Е друг е и въпросът,че аз съм меко казано маниак на тема оръжия… 😀

Zlati
Zlati
14.12.2010 14:08

Sus sigurnost pri4inita e suvkupnost ot nqkolko faktora. Roditelite i u4eni4eskata sreda sus sigurnost sa edni ot tqh, no osnovna rolq igrae i vutre5nata lo6otiq, zloba i omraza u tiq dve mom4eta. Kolkoto i da e trudno da go povqrvame nqkoi hora prosto se rajdat zli i kato dobavim i ostanalite faktori se polu4avat 4udovi6ta!

Дис-пансер
Дис-пансер
16.05.2011 1:39

Получава се срив рано или късно дори най – силната психика се срива.
И мен ме тормозиха в училище няколко години и продължават да го правят но това че съм възпитан добре и че умея да се сдържам може би е причната да не направя подобна глупост. В случая на тези 2-ма „герои“ явно негативизмът е в повече от там започва всичко. Отрицателната нагласа към заобикалящата ги среда.

mimito
mimito
16.05.2011 21:30

Доста ме потресе историята,но все пак ми беше мн интересно.Започнах да се ровя в случея..а пък относно причините за това клане не са родителите и самите Ерик и Дилан го казват.И все пак не мога да си обясня как ли са ги тормозили,че да се стигне дотук..според мен рано или късно повечето от тормозените деца стигат до насилие,но колкото и тежко и неприятно да ми е това събитие все пак ги разбирам,въпреки че това не е решение на проблема.R.I.P на всички изгубили живота си и на REB i VoDkA!

mimito
mimito
17.05.2011 15:00

Също има и доста филми за такива случеи като „Elephant“,“Bang Bang you’re dead“,“Klass“(страхотен и много тъжен филм).А пък специално по този случей има филм „Zero Day“..мн е интересен

Deiman
Deiman
18.05.2011 11:27

Предлагам да направите една статия по този случаи: http://www.factor-news.net/index_.php?cm=3&id=13159

mimito
mimito
18.05.2011 20:08

А само да питам..този ученик дето е стрелял в „Юкела“ във Финландия,от Колумбайн ли му е щукнала идеята и той да го направи?

Deiman
Deiman
19.05.2011 1:23

Мисля че не, всъщност не знам, има доста материал по въпроса, ако имате интерес направете една подробна статия, историята е много интересна.

mimito
mimito
19.05.2011 12:09

Мхм..да може и аз да се включа и да напиша някоя статиика.. 🙂

Някой си
Някой си
20.05.2011 9:46

mimito,първо като за начало се научи да пишеш (имам предвид изобщо) и чак тогава премини на статии
(За справка „статиЙка -ед.ч. се пише с Й“ и случАи !).

mimito
mimito
20.05.2011 15:15

еми ок сори направила съм грешка..сякаш е нечовешко.не съм толкова зле,че да не знам как се пише,просто като съм бързала съм натиснала грешната буква..!

Lora
Lora
20.05.2011 19:00

mimito, свиквай,доста ще те нападат тук някои хора!

mimito
mimito
20.05.2011 22:35

да..във всеки сайт е така 🙁 😀 🙂

Димитър
Димитър
17.07.2011 14:25

Като прочетох статията,се сетих,че имаше подобен случай в Германия съвсем скоро.Някакъв ученик беше убил 14 ученици + 1 учител.Мисля,че ще се получи интересна статия.

никой
никой
15.04.2012 9:27

Като се потъпче човешкото достойнство и подрива психиката, е нормално да има такъв отпор. А пък тези, които са се подигравали и осмивали двата убиеца, са чист човешки отпадък, който няма място в обществото. Доста крайно наистина, но нали всички плачем за справедливост?

найскскск
найскскск
Отговори на  никой
16.09.2019 15:41

Прав си, само когато има изгода се търси справедливост.

Doom
Doom
16.12.2012 7:59

Направили са го, защото в училище те са били бити, подигравани, публично унижавани, обиждани и тормозени постоянно от другите ученици. В дневникът на Ерик пише, че дори са го замеряли с кучешки фекалии. Заради това отношение нито едно момиче в училището не искало да се занимава с тях. Били са отличници и очевидно са умни хлапета – колко от вас могат да направят бомба? Нападението и убийствата са начин да накарат обществото да обърне внимание на проблемът с тормоза в училище. Може да е краен, но той им се е видял като необходим, защото трябва да се случи нещо голямо,… виж още »

Ангел
Ангел
17.02.2013 16:07

@Силвия, В You Tube има клипчета за този случай, също така и за Ричард Спек – Чикагското клане. Само им трябват едни субтитри и може да ги качите към раздела с видеоматериали. Лично аз ще бъда много благодарен.

Ангел
Ангел
20.02.2013 23:16

http://www.youtube.com/watch?v=aV7qca3gbOw – това е като филм
http://www.youtube.com/watch?v=0Vh_Cq7h_gI – 1/5
http://www.youtube.com/watch?v=5R80uTxQg6c – 2/5
http://www.youtube.com/watch?v=0vlIhMR8e8o – 3/5
http://www.youtube.com/watch?v=NcBwuyuz_-o – 4/5
http://www.youtube.com/watch?v=lI9DaoE_UAs – 5/5

Като напишеш Columbine shtoting излизат доста клипчета и филмчета, може да разгледаш и да си избереш някое друго.

bones
bones
06.07.2014 4:06

Жалко за момчетата, били са умни. Гледайте филма „Klaas“, в замунда го има, мисля, че нещо подобно се е случвало с Харис и Клеболд, когато са били на училище, системен тормоз и унижения.

Таня
Таня
08.08.2018 4:20

Каквото и да е ставало, колкото и да са били тормозени НЕ ТОВА Е НАЧИНА за справяне със ситуацията, просто тъпите американци са предозирани с хормони и нямат стратегии за справяне със ситуации, които изискват повече воля, мисъл и доброта