Убийствата на гангста рапърите Тупак Шакур и Ноториъс Би Ай Джи

Убийствата на гангста рапърите Тупак Шакур и Ноториъс Би Ай Джи

Двамата гангста рапъри и заклети съперници Тупак Шакур и Ноториъс Би Ай Джи се радваха на огромна слава, която нарастна още повече след тяхната насилствена смърт. Техните убийства останаха неразкрити, но феновете, любителите на теории и служителите на реда все още спекулират за възможна връзка между двете престъпления. Като отговорници за смъртта им се споменават враждата между Източния и Западния бряг, воюващи улични банди и дори висши служители от звукозаписната индустрия, готови на всичко за бърза печалба.

Гангста

Логото на “Death Row Records”

Логото на “Death Row Records” представлява черен мъж с покрити очи, завързан на електрическия стол в момента на екзекуцията си. “Death Row” е звукозаписен лейбъл, създал прочути рапъри като Снууп Дог, Д-р Дре и Тупак Шакур, а логото му е емблематично за агресивната поза, приета от много гангста рап изпълнители, стремящи се да продават музиката си. Рапърите често се показват като гангстери в публичното пространство, независимо дали наистина имат връзка с някоя банда. С нарастването на популярността на рапа през 90-те години, тази бандитска поза започва да придобива реални измерения. Наяве излизат истории за сбивания и нарушаване на реда. Рапърите се клеветят един друг с нарастваща свирепост. Избухва враждата между Източния и Западния бряг, която изправя базираните в южна Калифорния “Death Row Records” срещу нюйоркските “Bad Boy Entertainment”. Враждата скоро ескалира от размяна на обиди до кървава война. Нейните най-видни жертви стават двамата рапъри и съперници Тупак Шакур и Ноториъс Би Ай Джи.

Тупак Шакур през 1993 г.

Обстоятелствата около тези две убийства са забележително идентични. Двамата млади мъже били простреляни многократно, седейки на пътническата седалка в собствените им коли. И двете жертви били откарани в болницата от антуражите им. Ноториъс Би Ай Джи, роден като Кристофър Уолъс и известен също като Биги Смолс, бил обявен за мъртъв при пристигането му в болницата. Тупак Шакур живял още шест дни и претърпял многобройни операции преди да почине от раните си.

И двата инцидента се случват след важни обществени събития и на оживени улици. Шакур е убит в Лас Вегас. Ноториъс Би Ай Джи е застрелян в Лос Анджелис. И в двата случая очевидците отказват да помогнат на полицията. Враждата между черните банди Блъдс и Крипс, като че ли също изиграва роля в двете убийства.

Още съвпадения

Ноториъс Би Ай Джи

Двамата рапъри бяха сред най-популярните изпълнители в рап музиката. Тупак Шакур бе най-продаваният изпълнител на “Death Row Records”. Ноториъс Би Ай Джи се радваше на същия статус в “Bad Boy”. За ирония, точно преди смъртта им, двамата мъже започвали да губят доверието си в индустрията. Шакур вече взимал мерки, за да прекъсне отношенията си с “Death Row”. Би Ай Джи, който имал две малки деца, говорел, че ще се оттегли напълно от музикалния бизнес.

Марион “Шуг” Найт

Висши изпълнителни лица от звукозаписния бизнес присъствали и на двете убийства. Главният изпълнителен директор на “Death Row” Шуг Найт бил зад волана при застрелването на Тупак Шакур. Отломък от куршум дори одраскал главата му. Найт лагерувал в болницата, заедно със семейството на Шакур, докато рапърът се борел за живота си.

Шон “Пъфи” Комс

Основателят на “Bad Boy” Пъфи Комс, (известен още като Пъф Деди и Пи Диди), пътувал в колата точно зад Ноториъс Би Ай Джи, когато той бил застрелян. Комс наредил раненият да бъде закаран в болницата “Сидар-Синай” в Ел Ей и придружил Би Ай Джи до спешното отделение. Комс дори паднал на колене и се молил на Бог да спаси живота на рапъра.

Послесмъртно издадените записи на двамата рапъри се продали с милиони и продължават да носят печалби и днес.

Въпреки изтощителните усилия на полицията и разследващите напъни на пресата, убийствата на Тупак Шакур и Ноториъс Би Ай Джи остават неразкрити. В годините след смъртта им възникват най-различни слухове и теории. Някои вярват, че убийството на Шакур е било поръчано от Би Ай Джи, който на свой ред е бил убит от последователи на “Death Row” и членове на бандата Блъдс, някои от които дори са полицейски служители в Калифорния. Други смятат, че убийствата са преднамерен опит да се засили враждата между Източния и Западния бряг, с цел да се държи рапът по първите страници на вестниците и така да се вдигнат продажбите. Съществува и версията, че Тупак Шакур и Ноториъс Би Ай Джи са били просто невинни жертви, а истинските мишени в действителност са били изпълнителните директори Шуг Найт и Пъфи Комс. А най-голямата теория на конспирацията твърди, че именно собствениците на студията са поръчали убийствата на изпълнителите, защото мъртвите рапъри – особено тези, които създават проблеми със закона и струват пари на компанията – са по-изгодни от живите.

Убийствата на Тупак Шакур и Ноториъс Би Ай Джи са без съмнение свързани. Но остава въпросът: Кой ги уби? И защо?

Конкурентни компании

Тупак Шакур (вляво) и Шуг Найт

Съперничеството между конкурентните звукозаписни компании е нещо естествено, но когато става въпрос за премиерите в бранша “Death Row” и “Bad Boy”, съревнованието бързо придобива смъртоносни размери. Въпреки многото обяснения и опровержения на двете компании, враждата между лейбълите със сигурност е била поне частично подклаждана от техните по-големи от живота основатели Шуг Найт от “Death Row” и Пъфи Комс от “Bad Boy”.

Марион “Шуг” Найт израства на същите улици в Комптън, Калифорния, където се ражда и скандалната улична банда Блъдс. Неговите родители го наричали “Шугър Беър” (сладко мече) като дете, заради сладкия му характер и прякорът му се лепнал, като по-късно бил съкратен на “Шуг”. Той не движел с бандите, докато бил в гимназията, а предпочитал да спортува. Извисявал на 1,90 м и тежал 136 кг, и през 1988-89 г. играл професионален футбол за отбора “Лос Анджелис Рамс”. Работил като бодигард за певеца Боби Браун и през 1990 г. започнал да промотира изпълнения на гангста рапъри. Две години по-късно, заедно с Д-р Дре, Найт създава “Death Row Records” в партньорство с “Interscope Records”. Според някои автори парите за създаването на компанията идвали от осъден наркодилър, на име Майкъл Харис, който вложил в нея 1,5 милиона долара. Впоследствие “Death Row” изкарва печалби в размер на милиони долари, но се говори, че Харис никога не получил парите си обратно.

Като основен играч зад кулисите на рапа, Шуг Найт знаел как се играе играта и раздавал шамари на всеки, който му се изпречи на пътя. Макар да избягвал бандата Блъдс като дете, сега шефът на “Death Row” станал част от тях, влизайки в редиците на шайката Пиру Блъдс (кръстена на улица “Пиру” в Комптън), и гордо се обличал в червения цвят на бандата. Шиел си червени костюми и шапки, и дори наредил къщата му да бъде боядисана в червено.

В сравнение с него основателят на “Bad Boy” Пъфи Комс бил направо ангел небесен. Макар Комс често да разказвал, че баща му е бил наркодилър от Харлем, той починал, когато Пъфи бил едва на две години и половина. Комс посещавал католическо училище за бели и дори станал момче-помощник в църквата. На 11-годишна възраст семейството му се преместило в предградието окръг Уесчестър, на север от Ню Йорк, където Комс работел като раздавач на вестници, обикаляйки с колелото си по два маршрута. По-късно постъпил в подготвително училище само за момчета в Манхатън, след което влязъл в Университета “Хауърд”, откъдето взел диплома по бизнес администрация.

Неговият стремеж към успеха и усет в откриването на музикални таланти му спечелили работа в “Uptown Records”, където станал президент на отдел “Нови таланти” на 22-годишна възраст. Изплашен от амбициозния младеж, президентът на “Uptown” уволнил Комс, но находчивият предприемач отново се качил на върха само след няколко месеца, подписвайки сделка за дистрибуция в размер на 15 милиона долара с “Arista Records”. Впоследствие Комс често се хвалел, че неговата компания, за разлика от “Death Row”, е създадена с честни пари.

Логото на "Bad Boy Entertainment"
Логото на “Bad Boy Entertainment”

Бившето момче от олтара също се сблъсквало със закона – нещо задължително за всеки в света на рапа. През декември 1999 г. Комс бил арестуван и обвинен в притежание на оръжие и в подкуп, след един инцидент със стрелба в манхатънския нощен клуб “Ню Йорк”. Жертвите свидетелствали, че са били простреляни от Комс, който избягал от местопрестъплението с тогавашната си приятелка, певицата и актриса Дженифър Лопес. Той предложил на шофьора си подкуп, за да каже, че оръжието е негово. В крайна сметка Комс, представляван от адвоката Джони Кокран, бил оправдан по всички обвинения.

Научи повече за:   Жиголо кастрира и уби португалски журналист в хотел в Ню Йорк

От години се носят слуховете, че “Bad Boy Entertainment” поддържа връзки с бандата Крипс, която е върховният противник на Блъдс, но Комс винаги е отричал всякакъв официален съюз между неговата компания и сините бандити.

Източният бряг срещу Западния бряг

Полицейска снимка на Тупак Шакур
Полицейска снимка на Тупак Шакур

Преди 30 ноември 1994 г. враждата между Източния и Западния бряг се състояла главно в размяна на публични обиди и сбивания в нощните клубове. Суперзвездата на “Death Row” Тупак Шакур и новоизлюпеният Ноториъс Би Ай Джи били приятели, напук на горчивата неприязън между техните лейбъли. Жилавият като петле Шакур бил израснал в Ню Йорк, Балтимор и Сан Франциско, и макар че декларирал лоялността си към Западния бряг, тя не му пречела да има приятели сред рапърите от Източния. Както говори името му, Ноториъс Би Ай Джи (B.I.G. – голям) бил закръглен мъж, с тегло над 130 кг, който се славел с бързия си ум и ловки рими. Докато Шакур бил в Ню Йорк през ноември 1994 г., в очакване да получи присъдата си за сексуално нападение, той получил покана да направи запис с друг свой приятел от Източния бряг, Литъл Шон, в звукозаписното студио “Куод Студиос” на Таймс Скуеър.

“Куод Студиос”, което заема пет етажа от офис сграда, представлявало оживено място през онази нощ. Докато Литъл Шон записвал на един от етажите, Джуниър М.А.Ф.И.Я. – рапър-тийнейджър, спонсориран от Ноториъс Би Ай Джи – записвал на друг етаж, а Би Ай Джи и Пъфи Комс работели по видеоклип на трети етаж. Тупак и неговият антураж пристигнали в сградата малко след полунощ на 30 ноември. Качвайки се в асансьора, били нападнати от трима въоръжени чернокожи мъже, които откраднали бижутата им. Само тези на Тупак били на стойност над 35 000 долара. В гнева си Тупак се хвърлил върху един от крадците и получил пет куршума – в главата, ребрата и лявата ръка. Той бил откаран в болница “Белвю”, където го оперирали.

На следващата сутрин го посетил Ноториъс Би Ай Джи. Пренебрегвайки лекарската заръка, Шакур се изписал от болницата и продължил възстановяването си в апартамента на актрисата Джасмин Гай. Явил се в съда на следващия ден, където получил четири и половина години в изправителното заведение “Клинтън” в горната част на щат Ню Йорк. В затвора Шакур имал време да помисли за нападението и стигнал до извода, че то е било поръчано от Пъфи Комс и Би Ай Джи. Изказал съмненията си публично. Би Ай Джи се защитил, наричайки обвиненията му безумни и обидни и поискал извинение от Шакур. Той не му предложил такова. Шуг Найт нарекъл инцидента “резултат от ревността между двама незрели рапъри”. Междувременно албумът на Шакур, “Аз срещу света” станал най-продаваният в страната.

Следващата есен Шакур сключил сделка с Шуг Найт. Рапърът се съгласил да подпише тригодишен договор с “Death Row Records”, в замяна на което Найт щял да плати гаранцията за освобождаването му.

Фатален удар

На 24 септември 1995 г. контингентът на Западния бряг претърпял още един удар, този път фатален. Събитието било късно вечерно парти за рождения ден на звукозаписен продуцент в клуб “Платинум Хауз” в Атланта. На него присъствали Шуг Найт и Пъфи Комс със своите антуражи. Пред заведението избухнал скандал и се чули изстрели. Един от служителите на “Death Row”, Джейк Робълс, който освен това бил и член на Пиру Блъдс, лежал на земята сериозно ранен. Робълс бил близък приятел на Шуг Найт. Очевидците обвинили бодигарда на Пъфи Комс за стрелбата и Найт незабавно насочил всичките си обвинения към Комс.

Няколко дни след смъртта на Джейк Робълс, независимият музикален промотър от Ню Йорк Марк Антъни Бел получил обаждане от загадъчен непознат, който му обещал сделка за запис, в замяна на неговото “съдействие”. Бел и Пъфи Комс били съученици от гимназията и Джейк понякога работел за “Bad Boy”. Непознатият помолил Бел да му разкрие домашния адрес на Комс и неговата майка, но той отказал да издаде каквато и да е информация, подозирайки, че този човек по някакъв начин е свързан с “Death Row”.

Три месеца по-късно Бел присъствал на коледното парти на “Death Row” в “Шато Ле Бланк” в Холивуд. Когато пристигнал Шуг Найт, той отишъл при Бел и го попитал: “Защо не съдейства, когато имаше този шанс?”. Бел му казал, че не е знаел адреса на Комс. Найт го поканил да си поговорят във ВИП стаята. Те били придружени от шестима мъже, сред които рапърите Д-р Дре и Тупак Шакур.

Във ВИП стаята Найт продължил да разпитва Бел за Пъфи Комс. Когато не получил отговорите, които искал, един от другите мъже, “особено страховит член на Блъдс”, ударил Бел в лицето няколко пъти. “Това е за Джейк” – казал бандитът, след което се заканил да убие Бел.

Шуг Найт напуснал стаята и отишъл в тоалетната. Когато се върнал, държал чаша за шампанско пълна с урина. Заповядал на Бел да я изпие. Бел отказал, но бандитът го ударил отново. Бел взел чашата, преструвайки се, че се готви да я изпие, след което внезапно я хвърлил и се затичал към балкона с намерението да избяга. Останалите го хванали, докато се опитвал да прескочи перваза. Завлекли го обратно вътре и му нанесли жесток побой, следвайки заповедите на Найт, който крещял: “Удряйте само по тялото!”. Побоят спрял, чак когато Бел се престорил на припаднал, а неговите мъчители си тръгнали с портфейла и бижутата му.

Шуг Найт награждавал специалните си приятели със скъпи медалиони на “Death Row”, на които със злато и диаманти било изобразено логото на компанията. През юли 1996 г. един член на шайката Пиру Блъдс, на име Трей Лейн, носел своя медалион, докато пазарувал с двама свои другари от бандата в търговския център “Лейкууд” в Калифорния. Група от седем или осем членове на Крипс влязла в магазина и се нахвърлила на тримата от Блъдс. В мелето един от бандитите от Крипс взел медалиона на Лейн. Това бил сравнително безобиден инцидент в продължаващата бандитска война, но той щял да се окаже искрата, която причинила експлозията във враждата между Източния и Западния бряг и довела до убийствата на Тупак Шакур и Ноториъс Би Ай Джи.

Бандитски живот

В 20:45 ч на 7 септември 1996 г. – два месеца след кражбата на медалиона – Трей Лейн бил в лобито на хотел “МГМ Гранд” в Лас Вегас. Той бил заедно с Тупак Шакур, Шуг Найт и група бодигарди от Пиру Блъдс. Току-що били гледали боксовата среща между Майк Тайсън и Брус Шелдън в хотела и се готвели да излизат, когато Лейн забелязал млад мъж в другия край на лобито. Името на младежа било Орландо Андерсън и Лейн го разпознал като един от бандитите на Крипс, които го пребили и откраднали медалиона му. Групата на Лейн се хвърлила върху Андерсън, проснали го на земята и започнали да го удрят, ритат и тъпчат. Този 30-секунден инцидент бил заснет от охранителните камери на хотела. Записът показва как Шакур и Найт участват в побоя, като Шакур нанася първия удар. Контингентът на “Death Row” се изпарил преди да дойде полицията. Андерсън отказал да повдигне обвинения.

По-късно същата нощ върволицата лъскави коли на “Death Row Records” си проправяла път през гъмжащите улици на Лас Вегас, насочвайки се към “Клуб 662”, известен като свърталище на бандата Блъдс. Шуг Найт шофирал черното си БМВ 750 начело на кортежа. Тупак Шакур седял до него. В 23:17 ч Найт спрял на червения светофар на “Фламинго Роуд”. Улиците били претъпкани от туристи. Шакур флиртувал с една кола пълна с момичета вляво от БМВ-то и не забелязал белия кадилак с четирима черни мъже, който спрял отдясно. Една ръка, държаща оръжие, се показала през шофьорския прозорец откъм задната част на кадилака и стреляла в БМВ-то.

Научи повече за:   Виктор Саенко и Игор Супрунюк: Маниаците от Днепропетровск

Когато Шакур осъзнал какво се случва, се опитал да се скрие на задната седалка, но бил ударен четири пъти в гърдите. Отломък от куршум одраскал главата на Найт, но той все пак успял да подкара БМВ-то през задръстването, направил обратен завой и се насочил обратно към булеварда. Другите коли от кортежа на “Death Row” го последвали. Найт спрял, чак когато забил колата си в един бордюр. Полицията пристигнала и извикала линейка за Шакур. Полицаите наредили на всички да излязат от колите, отнасяйки се с антуража на “Death Row” като със заподозрени. Междувременно белият кадилак изчезнал в нощта.

Татуировката "Бандитски живот" на Шакур
Татуировката “Бандитски живот” на Шакур

Шакур бил закаран в Университетския медицински център, където лекарите го подложили на спешна операция. Опитвайки се да спрат вътрешен кръвоизлив, хирурзите отстранили десния му бял дроб. Шуг Найт останал в болницата заедно със семейството на Шакур, в очакване на добри вести. Сърцето на Тупак спирало няколко пъти и докторите го съживявали отново. Накрая майката на Шакур решила да не съживява сина си, ако сърцето му отново спре, обяснявайки на репортерите: “важно е душата му да бъде свободна”. Тупак Шакур починал шест дни след покушението.

Полагайки тялото на Шакур на масата за аутопсии, лекарите можели да разгледат неговите скандални татуировки, сред които изпъквала фразата “Бандитски живот”, написана с големи букви във формата на полукръг на корема му.

Алиби

В своята смела статия “Кой уби Тупак Шакур?”, публикувана в “Лос Анджелис Таймс”, журналистът Чък Филипс представя доказателства, че Ноториъс Би Ай Джи стои зад убийството на Тупак. Според Филипс, след побоя на Орландо Андерсън от ръцете на “Death Row”, той се върнал в хотелската си стая и се обадил на брат си, член на бандата Крипс, който набързо организирал план за отмъщение. Бандата Крипс, смятайки, че би могла да изкара пари от един удар над Шакур, изпратила пратеник при Ноториъс Би Ай Джи, който според Филипс бил в Лас Вегас за мача на Тайсън и бил отседнал в хотела под чуждо име. Пратеникът поискал 1 милион долара за убийството на Шакур, когото Би Ай Джи ненавиждал, не само защото бил заклет член на рапърите от Западния бряг, но и защото бил издал песента “Hit ‘Em Up”, в която се хвалел, че е правил секс с отчуждената му съпруга. Но според Филипс Би Ай Джи се съгласил да даде парите само при едно условие: ударът трябвало да бъде извършен с неговото собствено оръжие. Според теорията на Филипс Би Ай Джи дал на пратеника на Крипс своя пистолет “Глок” .40 калибър.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: Simona 🍺 Kristina 🍺 chichkata 🍺 Tsveti 🍺 ?ME 🍺
Дарители: DonikaNikolinkaTsvetelinOrlinAleksandar
350
293

Междувременно Крипс сформирали група за операцията. Филипс пише, че са разполагали с две коли – нов модел бял кадилак и един по-стар кадилак, управляван от един единствен член на Крипс, въоръжен с AK-47. Планът им бил да причакат Шакур пред “Клуб 662”, но когато се натъкнали на кортежа на “Death Row” на “Фламинго Роуд”, бандитите решили да се възползват от случая и да ударят веднага.

Списание “Вайб” обаче хвърля съмнение върху този сценарий, пресъздавайки времевата линия на събитията, описани от Филипс. По време на боксови срещи улиците на Лас Вегас са винаги претъпкани с хора и коли. Стрелбата се случва 2 часа и 32 минути след побоя над Орландо Андерсън. Според “Вайб” Крипс едва ли са били в състояние да съберат група и да стигнат до “Фламинго Роуд” за толкова кратко време.

Освен това Ноториъс Би Ай Джи твърдял, че изобщо не е бил в Лас Вегас в нощта на убийството на Шакур и имал алиби за това. Очевидци се заклеват, че Би Ай Джи е бил в студио в Ню Йорк, записвайки новите си песни. Неговият най-добър приятел рапърът Лил Сийз заявил, че след това двамата отишли в дома на Би Ай Джи в Ню Джързи, където гледали записа от боксовата среща на Тайсън. Както посочва статията на “Вайб”, би било сравнително лесно да се потвърди присъствието в Лас Вегас на “огромна черна знаменитост с антураж” в нощта на убийството, но местната полиция не била в състояние да открие подобни доказателства.

Убийството на Тупак Шакур останало неразкрито.

Както и това на Ноториъс Би Ай Джи.

Живот след смъртта

Шест месеца след смъртта на Тупак Шакур Ноториъс Би Ай Джи пристигнал в Лос Анджелис, за да присъства на 11-ите годишни музикални награди “Соул Трейн”  в “Шрайн Аудиториум” и “Експо център”. Когато се качил на сцената, за да представи една награда, публиката го освиркала.

Той се навел над микрофона и се опитал да разведри настроението: “К’во ста’а, Калифорния?!”.

Освиркването се засилило и продължило през цялото му представяне на наградата за певицата Тони Бракстън.

Би Ай Джи напуснал сцената дълбоко притеснен. Той се бил опитал да се отдръпне от рапърските вражди и просто да прави музика, но слуховете, че е отговорен за убийството на Шакур продължавали да го преследват.

Списание “Вайб” и “Куест Рекърдс” организирали парти за следващата вечер, което щяло да се състои в музея “Петерсън Аутомотив” на булевард “Уилшир”. Според авторката Кати Скот Би Ай Джи не бил в настроение за купон след случката на церемонията по награждаване, но се съгласил да отиде, “защото Пъфи Комс го бил помолил”. Двамата с нетърпение очаквали излизането на следващия албум на Ноториъс Би Ай Джи “Life After Death” в края на месеца и щяло да бъде добра реклама да бъдат видени заедно на партито.

Според очевидците Би Ай Джи си прекарал добре на партито. Говорил със стари приятели и се запознал с няколко флиртуващи жени. Някои дори го поканили на танц, но той все още ходел с бастун след операция на крака и предпочел просто да си седи и да гледа танцуващите пред него жени.

Партито било хитът за вечерта и в музея се събрали 2000 души, като отвън напирали да влязат още 200. Към полунощ служителите на пожарна безопасност решили, че музея е опасно претъпкан и в 00:35 ч прекратили купона и заповядали на всички да си вървят. Тълпата от разочаровани гости се насочила към вратите.

Би Ай Джи се движел бавно с болния си крак, затова той, Пъфи Комс и антуражът на “Bad Boy” останали последни. Те се запътили към техните наети автомобили G.M.C. “Събърбанс” – черен и тъмнозелен – които били паркирали на улицата, защото паркингът вече бил препълнен при пристигането им. Би Ай Джи се качил на предната седалка на тъмнозеления събърбан, заедно с двама приятели и шофьора си. Пъфи и неговите приятели се натъпкали в черната кола. През нощта двата автомобила изглеждали съвсем еднакви на цвят.

Колата на Пъфи потеглила първа, следвана непосредствено от тази на Би Ай Джи и накрая от един форд “Блейзър”, в който се возели бодигардите им – свободни от дежурство полицейски служители от Ингълууд. Трите коли стигнали до булевард “Уилшир”, където спрели да изчакат червения светофар. Отивали на афтърпарти. Стереото в колата на Би Ай Джи бумтяло с музиката от новия му албум.

Докато чакали зелената светлина, един мъж се провикнал към зеления събърбан. Мислейки, че това е просто фен, който иска да го поздрави, Би Ай Джи свалил стъклото на прозореца си. Тогава тъмен на цвят шевролет “Импала” спрял от дясната страна на събърбана. Шофьорът – черен мъж, облечен в костюм и папионка – извадил 9 мм автоматичен пистолет и открил огън по рапъра. Би Ай Джи бил уцелен няколко пъти в гърдите. Пъфи излязъл от своя събърбан и се затичал към него, докато импалата отпрашвала, но Би Ай Джи вече бил в безсъзнание. Той починал преди да стигне до болницата.

Наемникът изчезва

Скица на убиеца с папионката
Скица на убиеца с папионката

Със случая бил натоварен детектив Ръсел Пул и неговото упорито разследване го накарало да вярва, че стрелецът с папионката се казва Амир Мухамад, известен още като Хари Билъпс – ипотечен брокер от южна Калифорния и близък приятел на бившия полицай Дейвид Мак, за когото очевидците разказват, че също е бил на местопрестъплението. Мак вероятно е бил “фенът”, заради когото Би Ай Джи бил смъкнал стъклото на прозореца си. Детектив Пул открил, че освен полицай, Мак е и член на Пиру Блъдс и близък приятел на основателя на “Death Row” Шуг Найт. Пул научил още, че Мак е един от многото лосанджелиски полицаи, които освен това членуват в банди.

Научи повече за:   О Джей Симпсън: Делото на века

Когато полицията се сдобила със заповед за обиск в дома на Мак, открили там “олтар”, посветен на Тупак Шакур. Но когато разследващите се добрали до него, Мак вече излежавал 14-годишна присъда за банков обир и отказал да им съдейства. Усилията на полицията да намери Амир Мухамад се оказали безуспешни. Той просто бил изчезнал.

Тялото на Ноториъс Би Ай Джи било качено на самолет за Ню Йорк и той бил погребан с почести в родния му Бруклин. До ден днешен неговата майка Волета Уолъс настоява да узнае кой е убил сина й, но случаят остава неразкрит. Дали убийството му е било отмъщение за смъртта на Тупак Шакур? Или, както предполага детектив Пул, мотивите и за двете убийства са много по-коварни?

Теории

Полицай Дейвид Мак
Полицай Дейвид Мак

През 1999 г. детектив Ръсел Пул напуска полицията, разгневен и отчаян от целенасочените, според него, усилия на града да му попречи да стигне до дъното на убийството на Ноториъс Би Ай Джи. Стрелецът Амир Мухамад бил свързан с ченгето-бандит Дейвид Мак, който пък бил свързан с Шуг Найт. Уликите, събрани от Пул, все повече сочели за вината на основателя на “Death Row”. Но Найт имал приятели на високи места.

Амир Мухамад
Амир Мухамад

Според автора Рандал Съливан Найт имал ангел-пазител в лицето на заместник-окръжния прокурор Лорънс Лонго. Когато Найт бил съден за бруталния побой над звукозаписния промотър Марк Бел, Лонго препоръчал “деветгодишна условна присъда, с пет години пробация”, въпреки че преди десет месеца Найт бил пледирал за виновен в углавно нападание. Той лежал едва един месец в изправително заведение за това престъпление. Няколко месеца по-късно дъщерята на Лонго се превърнала в първата бяла изпълнителка на “Death Row Records”, а Шуг Найт се преместил под наем в дома на Лонго в Малибу Колони за 19 000 долара наем на месец.

Но ако Найт наистина бил човекът, поръчал убийството на Ноториъс Би Ай Джи, какви са били неговите мотиви? Някои спекулират, че това е било просто отмъщение за убийството на Тупак Шакур. Найт бил загубил своя най-продаван рапър и искал Пъфи Комс и “Bad Boy Entertainment” да страдат по същия начин – око за око.

Други вярват, че Крипс са отговорни за двете убийства. Според една от теориите Ноториъс Би Ай Джи се бил съгласил да плати на Крипс за убийството на Шакур, след което си променил мнението и не им дал парите, заради което му издали смъртната присъда. Според друга теория компанията “Bad Boy Entertainment” поискала членовете на Крипс да й бъдат бодигарди по време на музикалните награди в Ел Ей, но цените на бандата били по-високи, отколкото Пъфи Комс бил склонен да плати и вместо тях наел ченгетата от Ингълууд. Убийството на Биги бил отговорът на Крипс за тяхното отхвърляне.

“По-ценен мъртъв, отколкото жив”

Но най-зловещата от всички теории посочва Найт като отговорника и за двете убийства. Още преди смъртта си Тупак Шакур вече се превръщал в проблем за Найт. Звездата поставяла под въпрос счетоводните методи на “Death Row”, според които Шакур дължал на компанията 4,9 милиона долара, въпреки че приходите от продадените му албуми й били донесли 60 милиона долара. Носели се слухове, че Шакур е недоволен от договора си с “Death Row” и ще се оглежда за нов лейбъл след приключването на тригодишното им споразумение.

Шакур бил поставил началото и на обещаваща актьорска кариера, участвайки в няколко филми, сред които “На ръба” и “Безизходица”. Неговите отношения с “Death Row” може и да се разпадали, но компанията притежавала над 200 неиздадени негови песни – суров материал за бъдещи албуми. В звукозаписния бизнес смъртта винаги повишава интереса на публиката към даден изпълнител. Или както казва един анонимен служител на музикалната индустрия: “Тупак струваше повече мъртъв, отколкото жив”.

Според тази теория целта на убийството на Ноториъс Би Ай Джи била да се прикрие това на Тупак Шакур, като накара и двете убийства да изглеждат като следствие от враждата между Източния и Западния бряг.

Съдбата на 19-годишния Яфу “Кадафи” Фула изглежда потвърждава тази теория. Фула, който е един от бекъп певците на Шакур, бил единственият очевидец, който изявил желание да даде показания и да идентифицира убийците. Полицията в Лас Вегас обаче отказала да го разпита и го освободила. Два месеца по-късно Фула бил застрелян на строеж в Ню Джързи. Полицията описва смъртта му като “екзекуция”. Също като убийствата на двамата рапъри и това на Фула останало неразкрито.

Авторката Кати Скот предполага, че, подобно на Шуг Найт, и Пъфи Комс би могъл да е поръчал убийството на Ноториъс Би Ай Джи, воден от стремежа си за огромни печалби. Щастието на звездите изисква огромни суми, а една мъртва звезда продава албуми без много разходи. В седмиците след смъртта им албумите и на двете звезди се изкачили до върховете на класациите. Послесмъртно издаденият албум на Ноториъс Би Ай Джи “Живот след смъртта” станал номер едно и продал 690 000 копия за една седмица.

Но ако Шуг Найт наистина е поръчал убийството на Тупак Шакур, то щял ли е да се постави на огневата линия, шофирайки БМВ-то едва на сантиметри разстояние от мишената? В колата били изстреляни тринадесет куршума и Найт бил одраскан от един от тях. Изглежда твърде невероятно да е избрал доброволно да участва в подобен рискован план.

Според друга теория истинските мишени на убийците не са били Тупак Шакур и Ноториъс Би Ай Джи, а самите собственици на звукозаписните компании Шуг Найт и Пъфи Комс. Но здравият смисъл прави тази версия неправдоподобна. В случая на Шакур, как убиецът би могъл да сбърка слабичкия Шакур с огромния Найт? И обратното, би ли могъл убиецът на Ноториъс Би Ай Джи да обърка 136-килограмовия рапър с финия Пъфи Комс, който дори не бил в същата кола? Малко вероятно.

Шон "Пъфи" Комс
Шон “Пъфи” Комс

И така, кой тогава убива Шакур и Би Ай Джи? Полицията в Лас Вегас и Лос Анджелис продължава разследването си, но случаите остаряват все повече. Освен ако не се появи изненадващ свидетел, изгледите за разкриването на тези престъпления стават все по-нищожни с годините. Въпреки това майката на Ноториъс Би Ай Джи Волета Уолъс е твърдо решена да открие кой е убил сина й. Тя завела дела срещу градската управа и полицията в Лос Анджелис, с надеждата да получи отговори на въпросите си. Майката на Тупак Афени Шакур също иска отговори и отказва да повярва на теорията, че убийството на сина й е било просто отмъщение за побоя над члена на бандата Крипс Орландо Андерсън.

Шуг Найт прекарал почти шест години в затвора, тъй като нарушил условията на гаранцията си, участвайки в побоя над Андерсън. Сега е свободен и продължава да управлява “Death Row Records”. Пъфи Комс, който сега се нарича Пи Диди, също остава начело на “Bad Boy Entertainment”.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: Simona 🍺 Kristina 🍺 chichkata 🍺 Tsveti 🍺 ?ME 🍺
Дарители: DonikaNikolinkaTsvetelinOrlinAleksandar
350
293
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

11
Напиши коментар

avatar
11 Дискусии
0 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
9 Автори на коментари
Тупак ШакурВиолетаДилянаMAKAVELIИВАН КИРЯЗОВ Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
KIRIAZO
Гост
KIRIAZO

Страхотна статия !!!!! Благодарско!!!!

Миладин
Гост
Миладин

Дайте на черните маймуни оръжия и им гледайте сеира. Това представляват те-бесни,диви кучета.

albul alhazred
Гост
albul alhazred

така е защото, белите боклуци са ги направили такива

Maggie
Гост
Maggie

Много хубава и подробна статия.Благодаря!
Жалко и тъжно..едва ли ще разберем какво наистина се е случило..ужасно е когато хората умират без причина,семействата им имат право да знаят истината,много замесени хора с власт и пари…
Мога само да кажа Почивайте В Мир ..музиката,която са оставили е вечна
There’s a Heaven for a ‘G’

СтояновА
Гост
СтояновА

Вижте това той е жив : http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=85765

zimmer55
Гост
zimmer55

Има версия,според която Тупак е жив,така че още не може да се твърди,че е наистина мъртъв !!!

ИВАН КИРЯЗОВ
Гост
ИВАН КИРЯЗОВ

Браво статията е добра

MAKAVELI
Гост

Тупак е жив!

Диляна
Гост
Диляна

Добра статия

Виолета
Гост
Виолета

Иска ми се Тупак да е жив, но едва ли..

Тупак Шакур
Гост

В статията има верни неща, но има и грешни. Тупак подписва с “деъд роу”. Но защо? ‘Пак подписва с този лейбъл в периода през 94-та, месеци след стрелбата по него. През 95-та го тикват в падниза, защото се е борил с правителството, илюминатите и конспирацията. Обвинен в изнасилване. Естествено! Та нали е черен! Мръсните евреи заробват черните и ги третират като опитни мишки. Така или иначе, доказателства няма, но е вкаран в затвора. След, което след 8 месеца лежане зад решетките, Шуг Найт (шефа на лейбъла) плаща на съда и Тупак е освободен под гаранция. Миг след излизането си от… виж още »