Убийствата на рапърите Тупак Шакур и Ноториъс Би Ай Джи

Убийствата на гангста рапърите Тупак Шакур и Ноториъс Би Ай Джи

Двамата гангста рапъри и заклети съперници Тупак Шакур и Ноториъс Би Ай Джи се радват на огромна слава, която нараства още повече след тяхната насилствена смърт. Убийствата им остават неразкрити, но феновете, любителите на теории и служителите на реда все още спекулират за възможна връзка между двете престъпления. Като отговорници за смъртта им се споменават враждата между Източния и Западния бряг, воюващи улични банди и дори висши служители от звукозаписната индустрия, готови на всичко за бърза печалба.

Гангста

Логото на “Death Row Records” представлява черен мъж с покрити очи, завързан на електрическия стол в момента на екзекуцията си. “Death Row” е звукозаписен лейбъл, създал прочути рапъри като Снууп Дог, Д-р Дре и Тупак Шакур, а логото му е емблематично за агресивната поза, приета от много гангста рап изпълнители. Рапърите често се показват като гангстери в публичното пространство, независимо дали наистина имат връзка с някоя банда. С нарастването на популярността на рапа през 90-те години, тази бандитска поза започва да придобива реални измерения. Наяве излизат истории за сбивания и нарушаване на реда. Рапърите се клеветят един друг с нарастваща свирепост. Избухва враждата между Източния и Западния бряг, която изправя базираните в южна Калифорния “Death Row Records” срещу нюйоркските “Bad Boy Entertainment”. Враждата скоро ескалира от размяна на обиди до кървава война. Нейните най-видни жертви стават двамата рапъри и съперници Тупак Шакур и Ноториъс Би Ай Джи.

Логото на “Death Row Records”

Обстоятелствата около тези две убийства са забележително идентични. Двамата млади мъже са простреляни многократно, седейки на пътническата седалка в собствените им коли. И двете жертви са откарани в болницата от антуражите им. Ноториъс Би Ай Джи, роден като Кристофър Уолъс и известен също като Биги Смолс, е обявен за мъртъв при пристигането си в болницата. Тупак Шакур живее още шест дни и е подложен на многобройни операции преди да почине от раните си.

Тупак Шакур през 1993 г.

И двата инцидента се случват след важни обществени събития и на оживени улици. Шакур е убит в Лас Вегас. Ноториъс Би Ай Джи е застрелян в Лос Анджелис. И в двата случая очевидците отказват да помогнат на полицията. Враждата между черните банди Блъдс и Крипс, като че ли също изиграва роля в двете убийства.

Още съвпадения

Двамата рапъри са сред най-популярните изпълнители в рап музиката през 90-те години на XX век. Тупак Шакур е най-продаваният изпълнител на “Death Row Records”. Ноториъс Би Ай Джи се радва на същия статус в “Bad Boy”. За ирония, точно преди смъртта си, двамата мъже започват да губят доверието си в индустрията. Шакур вече взима мерки, за да прекъсне отношенията си с “Death Row”. Би Ай Джи, който има две малки деца, говори, че ще се оттегли напълно от музикалния бизнес.

Ноториъс Би Ай Джи

Висши изпълнителни лица от звукозаписния бизнес присъстват и на двете убийства. Главният изпълнителен директор на “Death Row” Шуг Найт е зад волана при застрелването на Тупак Шакур. Отломък от куршум дори одрасква главата му. Найт лагерува в болницата заедно със семейството на Шакур, докато рапърът се бори за живота си.

Марион “Шуг” Найт

Основателят на “Bad Boy” Пъфи Комс, (известен още като Пъф Деди и Пи Диди), пътува в колата точно зад Ноториъс Би Ай Джи, когато той е застрелян. Той нарежда раненият да бъде закаран в болницата “Сидар-Синай” в Ел Ей и го придружава до спешното отделение. Дори пада на колене и се моли на Бог да спаси живота на рапъра.

Шон “Пъфи” Комс

Послесмъртно издадените записи на двамата рапъри се продават с милиони и продължават да носят печалби и днес.

Въпреки изтощителните усилия на полицията и разследващите напъни на пресата, убийствата на Тупак Шакур и Ноториъс Би Ай Джи остават неразкрити. В годините след смъртта им възникват най-различни слухове и теории. Някои вярват, че убийството на Шакур е било поръчано от Би Ай Джи, който на свой ред е бил убит от последователи на “Death Row” и членове на бандата Блъдс, някои от които дори са полицейски служители в Калифорния. Други смятат, че убийствата са преднамерен опит да се засили враждата между Източния и Западния бряг, с цел темата за рапа да не слиза от първите страници на вестниците и така да се вдигнат продажбите. Съществува и версията, че Тупак Шакур и Ноториъс Би Ай Джи са били просто невинни жертви, а истинските мишени в действителност са били изпълнителните директори Шуг Найт и Пъфи Комс. А най-голямата теория на конспирациите твърди, че именно собствениците на студията са поръчали убийствата на изпълнителите, защото мъртвите рапъри – особено онези, които създават проблеми със закона и струват пари на компанията – са по-изгодни от живите.

Убийствата на Тупак Шакур и Ноториъс Би Ай Джи са без съмнение свързани. Но остава въпросът: Кой ги уби? И защо?

Конкурентни компании

Съперничеството между конкурентните звукозаписни компании е нещо естествено, но когато става въпрос за премиерите в бранша “Death Row” и “Bad Boy”, съревнованието бързо придобива смъртоносни размери. Въпреки многото обяснения и опровержения на двете компании, враждата между лейбълите със сигурност е била поне частично подклаждана от техните “по-големи от живота” основатели Шуг Найт от “Death Row” и Пъфи Комс от “Bad Boy”.

Тупак Шакур (вляво) и Шуг Найт

Марион “Шуг” Найт израства на същите улици в Комптън, Калифорния, където се ражда и скандалната улична банда Блъдс. Неговите родители го наричат “Шугър Беър” (сладко мече) като дете, заради сладкия му характер и прякорът му се лепва, като по-късно е съкратен на “Шуг”. Той не движи с бандите, докато е в гимназията, а предпочита да спортува. Извисява се на 1,90 м и тежи 136 кг, и през 1988-89 г. играе професионален футбол за отбора “Лос Анджелис Рамс”. Работи като бодигард за певеца Боби Браун и през 1990 г. започва да промотира изпълнения на гангста рапъри. Две години по-късно двамата с Д-р Дре създават “Death Row Records” в партньорство с “Interscope Records”. Според някои автори парите за създаването на компанията са дошли от осъден наркодилър на име Майкъл Харис, който е вложил в нея 1,5 милиона долара. Впоследствие “Death Row” изкарва печалби в размер на милиони долари, но се говори, че Харис никога не е получил парите си обратно.

Като основен играч зад кулисите на рапа, Шуг Найт знае как се играе играта и раздава шамари на всеки, който му се изпречи на пътя. Макар да е избягвал бандата Блъдс като дете, сега шефът на “Death Row” става част от тях, влизайки в редиците на шайката “Пиру Блъдс” (кръстена на улица “Пиру” в Комптън), и гордо се облича в червения цвят на бандата. Шие си червени костюми и шапки, и дори поръчва къщата му да бъде боядисана в червено.

В сравнение с него основателят на “Bad Boy” Пъфи Комс е направо ангел небесен. Макар често да разказва, че баща му е бил наркодилър от Харлем, той е починал, когато Пъфи е бил едва на две години и половина. Той посещава католическо училище за бели и дори става момче-помощник в църквата. На 11-годишна възраст семейството му се премества в окръг Уесчестър, на север от Ню Йорк, където Комс работи като раздавач на вестници, обикаляйки с колелото си по два маршрута. По-късно постъпва в подготвително училище само за момчета в Манхатън, след което влиза в Университета “Хауърд”, откъдето взима диплома по бизнес администрация.

Неговият стремеж към успеха и усет в откриването на музикални таланти му спечелват работа в “Uptown Records”, където става президент на отдел “Нови таланти” на 22-годишна възраст. Изплашен от амбициозния младеж, президентът на “Uptown” го уволнява, но находчивият предприемач отново се качва на върха само след няколко месеца, подписвайки сделка за дистрибуция в размер на 15 милиона долара с “Arista Records”. Впоследствие Комс често се хвали, че неговата компания, за разлика от “Death Row”, е създадена с честни пари.

Бившето момче от олтара също се е сблъсквало със закона – нещо задължително за всеки в света на рапа. През декември 1999 г. Комс е арестуван и обвинен в притежание на оръжие и в подкуп, след инцидент със стрелба в манхатънския нощен клуб “Ню Йорк”. Жертвите свидетелстват, че са били простреляни от Комс, който е избягал от местопрестъплението с тогавашната си приятелка, певицата и актриса Дженифър Лопес. Той предлага на шофьора си подкуп, за да каже, че оръжието е негово. В крайна сметка Комс, представляван от адвоката Джони Кокран, е оправдан по всички обвинения.

Логото на "Bad Boy Entertainment"
Логото на “Bad Boy Entertainment”

От години се носят слуховете, че “Bad Boy Entertainment” поддържа връзки с бандата Крипс, която е върховният противник на Блъдс, но Комс винаги е отричал всякакъв официален съюз между неговата компания и сините бандити.

Научи повече за:   Сюзан Уайли: Дивото дете

Източният бряг срещу Западния бряг

Преди 30 ноември 1994 г. враждата между Източния и Западния бряг се състои главно в размяна на публични обиди и сбивания в нощните клубове. Суперзвездата на “Death Row” Тупак Шакур и новоизлюпеният Ноториъс Би Ай Джи са приятели, напук на горчивата неприязън между техните лейбъли. Жилавият като петле Тупак е израснал в Ню Йорк, Балтимор и Сан Франциско, и макар че декларира лоялността си към Западния бряг, тя не му пречи да има приятели сред рапърите от Източния. Както говори името му, Ноториъс Би Ай Джи (B.I.G. – голям) е едър мъж, с тегло над 130 кг, славещ с бързия си ум и ловките си рими. Докато е в Ню Йорк през ноември 1994 г., в очакване да получи присъдата си за сексуално нападение, Тупак получава покана да направи запис с друг свой приятел от Източния бряг, Литъл Шон, в звукозаписното студио “Куод Студиос” на “Таймс Скуеър”.

Полицейска снимка на Тупак Шакур
Полицейска снимка на Тупак Шакур

“Куод Студиос”, заемащо пет етажа от офис сграда, е доста оживено място в онази нощ. Докато Литъл Шон записва на един от етажите, Джуниър М.А.Ф.И.Я. – тийнейджър, спонсориран от Ноториъс Би Ай Джи – записва на друг етаж, а самият Би Ай Джи и Пъфи Комс работят по видеоклип на трети етаж. Тупак и неговият антураж пристигат в сградата малко след полунощ на 30 ноември. Качвайки се в асансьора, са нападнати от трима въоръжени чернокожи мъже, които открадват бижутата им. Само тези на Тупак са на стойност над 35 000 долара. В гнева си той се хвърля върху един от крадците и получава пет куршума – в главата, ребрата и лявата ръка. Откаран е в болница “Белвю”, където го оперират.

На следващата сутрин го посещава Ноториъс Би Ай Джи. Пренебрегвайки лекарската заръка, Тупак се изписва от болницата и продължава възстановяването си в апартамента на актрисата Джасмин Гай. Явява се в съда на следващия ден, където получава присъда от четири и половина години в изправителното заведение “Клинтън” в горната част на щат Ню Йорк. В затвора има време да помисли за нападението и стига до извода, че то е било поръчано от Пъфи Комс и Би Ай Джи. Шакур изказва съмненията си публично. Би Ай Джи се защитава, наричайки обвиненията му безумни и обидни, и иска извинение. Тупак не му предлага такова. Шуг Найт нарича инцидента “резултат от ревността между двама незрели рапъри”. Междувременно албумът на Тупак Шакур, “Аз срещу света” става най-продаваният в страната.

Следващата есен Шакур сключва сделка с Шуг Найт. Рапърът се съгласява да подпише тригодишен договор с “Death Row Records”, в замяна на което Найт ще плати гаранцията за освобождаването му.

Фатален удар

На 24 септември 1995 г. контингентът на Западния бряг претърпява още един удар, този път фатален. Събитието е късно вечерно парти за рождения ден на звукозаписен продуцент в клуб “Платинум Хауз” в Атланта. На него присъстват Шуг Найт и Пъфи Комс със своите антуражи. Пред заведението избухва скандал и се чуват изстрели. Един от служителите на “Death Row”, Джейк Робълс, който освен това е и член на “Пиру Блъдс”, лежи на земята сериозно ранен. Той е близък приятел на Шуг Найт. Очевидците обвиняват бодигарда на Пъфи Комс за стрелбата и Найт незабавно насочва всичките си обвинения към Комс.

Няколко дни след смъртта на Джейк Робълс, независимият музикален промоутър от Ню Йорк Марк Антъни Бел получава обаждане от загадъчен непознат, който му обещава сделка за запис, в замяна на неговото “съдействие”. Бел и Пъфи Комс са съученици от гимназията и Робълс понякога е работел за “Bad Boy”. Непознатият помолва Бел да му разкрие домашния адрес на Комс и неговата майка, но той отказва да даде каквато и да е информация, подозирайки, че този човек по някакъв начин е свързан с “Death Row”.

Три месеца по-късно Бел присъства на коледното парти на “Death Row” в “Шато Ле Бланк” в Холивуд. Шуг Найт се приближава до него и го пита: “Защо не съдейства, когато имаше този шанс?”. Бел му казва, че не е знаел адреса на Комс. Найт го поканва да си поговорят във ВИП стаята. Придружени са от шестима мъже, сред които рапърите Д-р Дре и Тупак Шакур.

Във ВИП стаята Найт продължава да разпитва Бел за Пъфи Комс. Когато не получава отговорите, които иска, един от другите мъже, “особено страховит член на Блъдс”, го удря в лицето няколко пъти. “Това е за Джейк” – казва бандитът, след което се заканва да убие Бел.

Шуг Найт напуска стаята и отива в тоалетната. Когато се връща, държи чаша за шампанско, пълна с урина. Заповядва на Бел да я изпие. Той отказва, но бандитът го удря отново. Бел взима чашата, преструвайки се, че се готви да я изпие, след което внезапно я хвърля и се затичва към балкона с намерението да избяга. Останалите го хващат, докато се опитва да прескочи парапета. Завличат го обратно вътре и му нанасят жесток побой, следвайки заповедите на Найт, който крещи: “Удряйте само по тялото!”. Побоят спира, чак когато Бел се престорва на припаднал, а неговите мъчители си тръгват с портфейла и бижутата му.

Шуг Найт обича да награждава специалните си приятели със скъпи медальони, на които със злато и диаманти е изобразено логото на компанията. През юли 1996 г. член на шайката “Пиру Блъдс”, на име Трей Лейн, носи своя медальон, докато пазарува с двама свои другари от бандата в търговския център “Лейкууд” в Калифорния. Група от седем или осем членове на Крипс влиза в магазина и се нахвърля върху тримата от Блъдс. В мелето един от бандитите от Крипс взима медальона на Лейн. Това е сравнително безобиден инцидент в продължаващата бандитска война, но той ще се окаже искрата, причинила експлозията във враждата между Източния и Западния бряг и довела до убийствата на Тупак Шакур и Ноториъс Би Ай Джи.

Бандитски живот

В 20:45 ч. на 7 септември 1996 г. – два месеца след кражбата на медальона – Трей Лейн е в лобито на хотел “МГМ Гранд” в Лас Вегас. Той е заедно с Тупак Шакур, Шуг Найт и група бодигарди от “Пиру Блъдс”. Току-що са гледали боксовата среща между Майк Тайсън и Брус Шелдън, провела се в хотела, и се готвят да излизат, когато Лейн забелязва млад мъж в другия край на лобито. Името на младежа е Орландо Андерсън и Лейн го разпознава като един от бандитите от Крипс, които са го пребили и са откраднали медальона му. Групата на Лейн се нахвърля върху Андерсън, просват го на земята и започват да го удрят, ритат и тъпчат. Този 30-секунден инцидент е заснет от охранителните камери на хотела. Записът показва как Тупак Шакур и Шуг Найт участват в побоя, като Шакур нанася първия удар. Контингентът на “Death Row” се изпарява преди да дойде полицията. Андерсън отказва да повдигне обвинения.

По-късно същата нощ върволицата лъскави коли на “Death Row Records” си проправя път през гъмжащите улици на Лас Вегас, насочвайки се към “Клуб 662”, известен като свърталище на бандата Блъдс. Шуг Найт шофира черното си бмв 750 начело на кортежа. Тупак Шакур седи до него. В 23:17 ч. Найт спира на червен светофар на “Фламинго Роуд”. Улиците са претъпкани с туристи. Шакур флиртува с една кола пълна с момичета вляво от бмв-то и не забелязва белия кадилак с четирима черни мъже, който спира отдясно. Ръка, държаща оръжие, се показва през шофьорския прозорец откъм задната част на кадилака и стреляла в бмв-то.

Научи повече за:   Американски фен на "Декстър" уби десетгодишният си брат

Когато осъзнава какво се случва, Шакур се опитва да се скрие на задната седалка, но е ударен четири пъти в гърдите. Отломък от куршум одрасква главата на Найт, но той все пак успява да подкара бмв-то през задръстването, прави обратен завой и се насочва обратно към булеварда. Другите коли от кортежа на “Death Row” го следват. Найт спира, чак когато забива колата си в един бордюр. Полицията пристига и извиква линейка за Шакур. Полицаите нареждат на всички да излязат от колите, отнасяйки се с антуража на “Death Row” като със заподозрени. Междувременно белият кадилак изчезва в нощта.

Тупак Шакур е закаран в болницата, където го оперират по спешност. Опитвайки се да спрат вътрешен кръвоизлив, хирурзите отстраняват десния му бял дроб. Шуг Найт остава в болницата заедно със семейството на рапъра, в очакване на добри вести. Сърцето на Тупак спира няколко пъти и докторите го съживяват отново. Накрая майката на Шакур решава да не съживява сина си, ако сърцето му отново спре, обяснявайки на репортерите: “важно е душата му да бъде свободна”. Тупак Шакур умира шест дни след покушението.

Татуировката "Бандитски живот" на Шакур
Татуировката “Бандитски живот” на Шакур

Полагайки тялото на Шакур на масата за аутопсии, лекарите могат да разгледат неговите скандални татуировки, сред които изпъква фразата “Бандитски живот”, написана с големи букви във формата на полукръг на корема му.

Алиби

В своята смела статия “Кой уби Тупак Шакур?”, публикувана в “Лос Анджелис Таймс”, журналистът Чък Филипс представя теорията си, че Ноториъс Би Ай Джи стои зад убийството на Тупак. Според Филипс след побоя на Орландо Андерсън от ръцете на “Death Row”, той се е върнал в хотелската си стая и се е обадил на брат си, член на бандата Крипс, който набързо е организирал план за отмъщение.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: zornitsaChavdarVasilAleksandaratanas
360
160

Бандитите на Крипс решават, че биха могли да изкарат пари от удар над Шакур и изпращат пратеник при Ноториъс Би Ай Джи, който според Филипс също е бил в Лас Вегас за мача на Тайсън и е бил отседнал в хотела под чуждо име. Пратеникът иска 1 милион долара за убийството на Шакур, когото Би Ай Джи ненавижда, не само защото е заклет член на рапърите от Западния бряг, но и защото е издал песента “Hit ‘Em Up”, в която се хвали, че е правил секс с отчуждената му съпруга. Но според Филипс Би Ай Джи се е съгласил да даде парите само при едно условие: ударът трябва да бъде извършен с неговото собствено оръжие. Според теорията на журналиста Би Ай Джи е дал на пратеника на Крипс своя пистолет “Глок” .40 калибър.

Междувременно Крипс събират група за операцията. Филипс пише, че са разполагали с две коли – нов модел бял кадилак и друг по-стар кадилак, управляван от един единствен член на Крипс, въоръжен с AK-47. Планът им е да причакат Шакур пред “Клуб 662”, но когато се натъкват на кортежа на “Death Row” на “Фламинго Роуд”, решават да се възползват от случая и да ударят веднага.

Списание “Вайб” обаче хвърля съмнение върху този сценарий, пресъздавайки времевата линия на събитията, описани от Филипс. По време на боксови срещи улиците на Лас Вегас са винаги претъпкани с хора и коли. Стрелбата се случва 2 часа и 32 минути след побоя над Орландо Андерсън. Според “Вайб” Крипс едва ли са били в състояние да съберат група и да стигнат до “Фламинго Роуд” за толкова кратко време.

Освен това Ноториъс Би Ай Джи твърди, че изобщо не е бил в Лас Вегас в нощта на убийството на Шакур и има алиби за това. Свидетели се заклеват, че той е бил в студио в Ню Йорк, записвайки новите си песни. Неговият най-добър приятел рапърът Лил Сийз заявява, че след това двамата са отишли в дома на Би Ай Джи в Ню Джързи, където са гледали записа от боксовата среща на Тайсън. Както посочва статията на “Вайб”, сравнително лесно е да се потвърди присъствието в Лас Вегас на “огромна черна знаменитост с антураж” в нощта на убийството, но местната полиция не е в състояние да открие подобни доказателства.

Убийството на Тупак Шакур остава неразкрито.

Както и последвалата смърт на Ноториъс Би Ай Джи.

Живот след смъртта

Шест месеца след смъртта на Тупак Шакур Ноториъс Би Ай Джи пристига в Лос Анджелис, за да присъства на 11-ите годишни музикални награди “Соул Трейн”  в “Шрайн Аудиториум” и “Експо център”. Когато се качва на сцената, за да представи една награда, публиката го освирква.

Той се навежда над микрофона и се опитва да разведри настроението: “К’во ста’а, Калифорния?!”.

Освиркването се засилва и продължава през цялото му представяне на наградата за певицата Тони Бракстън.

Би Ай Джи слиза от сцената дълбоко притеснен. Той се е опитал да се отдръпне от рапърските вражди и просто да прави музика, но слуховете, че е отговорен за убийството на Тупак Шакур продължават да го преследват.

Списание “Вайб” и “Куест Рекърдс” организират парти за следващата вечер, което ще се състои в музея “Петерсън Аутомотив” на булевард “Уилшир”. Според авторката Кати Скот Би Ай Джи не е бил в настроение за купон след случката на церемонията по награждаване, но се е съгласил да отиде, “защото Пъфи Комс го е помолил”. Двамата с нетърпение очакват излизането на следващия албум на Ноториъс Би Ай Джи “Life After Death” в края на месеца и ще бъде добра реклама да бъдат видени заедно на партито.

Според очевидците Би Ай Джи си е прекарал добре на партито. Говорил е със стари приятели и се е запознал с няколко флиртуващи жени. Някои дори го поканват на танц, но той все още ходи с бастун след операция на крака и предпочита просто да си седи и да гледа танцуващите пред него жени.

Партито е хитът на вечерта и в музея се събират 2 000 души, като отвън напират да влязат още 200. Към полунощ служителите на пожарна безопасност решават, че музея е опасно претъпкан и в 00:35 ч. прекратяват купона и заповядват на всички да си вървят. Тълпата от разочаровани гости се насочва към вратите.

Би Ай Джи се движи бавно с болния си крак, затова той, Пъфи Комс и антуражът на “Bad Boy” остават последни. Отправят се към наетите си автомобили G.M.C. “Събърбан” – черен и тъмнозелен – които са паркирали на улицата, защото паркингът вече е бил препълнен при пристигането им. Би Ай Джи се качва на предната седалка на тъмнозеления събърбан, заедно с двама приятели и шофьора си. Пъфи и неговите приятели се натъпкват в черната кола. В тъмнината на нощта двата автомобила изглеждат съвсем еднакви на цвят.

Колата на Пъфи потегля първа, следвана непосредствено от тази на Би Ай Джи и накрая от един форд “Блейзър”, в който се возят бодигардите им – свободни от дежурство полицейски служители от Ингълууд. Трите коли стигат до булевард “Уилшир”, където спират да изчакат червения светофар. Отиват на афтърпарти. Стереото в колата на Би Ай Джи бумти с музиката от новия му албум.

Докато чакат зелената светлина, един мъж се провиква към зеления събърбан. Мислейки, че това е просто фен, който иска да го поздрави, Би Ай Джи сваля стъклото на прозореца си. Тогава тъмен на цвят шевролет “Импала” спира от дясната страна на събърбана. Шофьорът – черен мъж, облечен в костюм и папионка – изважда 9 мм автоматичен пистолет и открива огън по рапъра. Би Ай Джи е уцелен няколко пъти в гърдите. Пъфи излиза от своя събърбан и се затичва към него, докато импалата отпрашва, но Би Ай Джи вече е в безсъзнание. Той умира преди да стигне до болницата.

Наемникът изчезва

Със случая е натоварен детектив Ръсел Пул и неговото упорито разследване го кара да вярва, че стрелецът с папионката се казва Амир Мухамад, известен още като Хари Билъпс – ипотечен брокер от южна Калифорния и близък приятел на бившия полицай Дейвид Мак, за когото очевидците разказват, че също е бил на местопрестъплението. Мак вероятно е бил “фенът”, заради когото Би Ай Джи е смъкнал стъклото на прозореца си. Детектив Пул открива, че освен полицай, Мак е и член на “Пиру Блъдс” и близък приятел на основателя на “Death Row” Шуг Найт. Научава още, че Мак е един от многото лосанджелиски полицаи, които освен това членуват в банди.

Скица на убиеца с папионката
Скица на убиеца с папионката

Когато полицията се сдобива със заповед за обиск в дома на Мак, откриват там “олтар”, посветен на Тупак Шакур. Но когато го откриват, Мак вече излежава 14-годишна присъда за банков обир и отказва да им съдейства. Усилията на полицията да намери Амир Мухамад се оказват безуспешни. Той просто е изчезнал.

Научи повече за:   Десет от най-опасните банди в света

Тялото на Ноториъс Би Ай Джи е качено на самолет за Ню Йорк и той е погребан с почести в родния му Бруклин. До ден днешен неговата майка Волета Уолъс настоява да узнае кой е убил сина й, но случаят остава неразкрит. Дали убийството му е било отмъщение за смъртта на Тупак Шакур? Или както предполага детектив Пул, мотивите и за двете убийства са много по-коварни?

Теории

През 1999 г. детектив Ръсел Пул напуска полицията, разгневен и отчаян от целенасочените според него усилия на града да му попречи да стигне до дъното на убийството на Ноториъс Би Ай Джи. Стрелецът Амир Мухамад е свързан с ченгето-бандит Дейвид Мак, който пък е свързан с Шуг Найт. Уликите, събрани от Пул, все повече сочат към вината на основателя на “Death Row”. Но Найт има приятели на високи места.

Полицай Дейвид Мак
Полицай Дейвид Мак

Според автора Рандал Съливан Шуг Найт е имал ангел-пазител в лицето на заместник-окръжния прокурор Лорънс Лонго. Когато Найт е съден за бруталния побой над звукозаписния промоутър Марк Бел, Лонго препоръчва “деветгодишна условна присъда, с пет години пробация”, въпреки че преди десет месеца Найт е пледирал виновен в углавно нападение. Той лежи едва един месец в изправително заведение за това престъпление. Няколко месеца по-късно дъщерята на Лонго се превръща в първата бяла изпълнителка на “Death Row Records”, а Шуг Найт се премества под наем в дома на Лонго в Малибу за 19 000 долара наем на месец.

Амир Мухамад
Амир Мухамад

Но ако Найт наистина е човекът, поръчал убийството на Ноториъс Би Ай Джи, какви са били неговите мотиви? Някои спекулират, че това е било просто отмъщение за убийството на Тупак Шакур. Найт е загубил своя най-продаван рапър и е искал Пъфи Комс и “Bad Boy Entertainment” да страдат по същия начин – око за око.

Други вярват, че Крипс са отговорни за двете убийства. Според една от теориите Ноториъс Би Ай Джи се е съгласил да плати на Крипс за убийството на Шакур, след което си е променил мнението и не им е дал парите, заради което са му издали смъртната присъда. Според друга теория компанията “Bad Boy Entertainment” е поискала членовете на Крипс да й бъдат бодигарди по време на музикалните награди в Ел Ей, но цените на бандата са били по-високи, отколкото Пъфи Комс е бил склонен да плати и вместо тях е наел ченгетата от Ингълууд. Убийството на Би Ай Джи е бил отговорът на Крипс за отхвърляне им.

“По-ценен мъртъв, отколкото жив”

Но най-зловещата от всички теории посочва Шуг Найт като отговорник и за двете убийства. Още преди смъртта си Тупак Шакур вече се е превръщал в проблем за него. Звездата е поставяла под въпрос счетоводните методи на “Death Row”, според които Шакур е дължал на компанията 4,9 милиона долара, въпреки че приходите от продадените му албуми са й донесли 60 милиона долара. Носели са се слухове, че Шакур е недоволен от договора си с “Death Row” и ще се оглежда за нов лейбъл след приключването на тригодишното им споразумение.

Шакур е поставил началото и на обещаваща актьорска кариера, участвайки в няколко филма, сред които “На ръба” и “Безизходица”. Неговите отношения с “Death Row” може и да се разпадали, но компанията е притежавала над 200 неиздадени негови песни – суров материал за бъдещи албуми. В звукозаписния бизнес смъртта винаги повишава интереса на публиката към даден изпълнител. Или както казва един анонимен служител на музикалната индустрия:

“Тупак струваше повече мъртъв, отколкото жив”.

Според тази теория целта на убийството на Ноториъс Би Ай Джи е била да се прикрие това на Тупак Шакур, като накара и двете убийства да изглеждат като следствие от враждата между Източния и Западния бряг.

Съдбата на 19-годишния Яфу “Кадафи” Фула изглежда потвърждава тази теория. Фула, който е един от бекъп певците на Шакур, е единственият свидетел, изявил желание да даде показания и да идентифицира убийците. Полицията в Лас Вегас обаче отказва да го разпита и го освобождава. Два месеца по-късно той е застрелян на строеж в Ню Джързи. Полицията описва смъртта му като “екзекуция”. Също като убийствата на двамата рапъри и това на Фула остава неразкрито.

Авторката Кати Скот предполага, че, подобно на Шуг Найт и Пъфи Комс би могъл да е поръчал убийството на Ноториъс Би Ай Джи, воден от стремежа си за огромни печалби. Щастието на звездите изисква огромни суми, а една мъртва звезда продава албуми без много разходи. В седмиците след смъртта им албумите и на двете звезди се изкачват до върховете на класациите. Послесмъртно издаденият албум на Ноториъс Би Ай Джи “Живот след смъртта” става номер едно и продава 690 000 копия за една седмица.

Но ако Шуг Найт наистина е поръчал убийството на Тупак Шакур, то щял ли е да се постави на огневата линия, шофирайки бмв-то едва на сантиметри разстояние от мишената? В колата са изстреляни тринадесет куршума и Найт е одраскан от един от тях. Изглежда твърде невероятно да е избрал доброволно да участва в подобен рискован план.

Според друга теория истинските мишени на убийците не са били Тупак Шакур и Ноториъс Би Ай Джи, а самите собственици на звукозаписните компании Шуг Найт и Пъфи Комс. Но здравият смисъл прави тази версия неправдоподобна. Как убиецът би могъл да сбърка слабичкия Тупак с огромния Найт? И обратното, би ли могъл убиецът на Ноториъс Би Ай Джи да обърка 136-килограмовия рапър с финия Пъфи Комс, който дори не е бил в същата кола? Малко вероятно.

И така, кой тогава е убил Шакур и Би Ай Джи? Полицията в Лас Вегас и Лос Анджелис продължава разследването си, но случаите остаряват все повече. Освен ако не се появи неочакван свидетел, изгледите за разкриването на тези престъпления стават все по-нищожни с годините. Въпреки това майката на Ноториъс Би Ай Джи Волета Уолъс е твърдо решена да открие кой е убил сина й. Тя завежда дела срещу градската управа и полицията в Лос Анджелис, с надеждата да получи отговори на въпросите си. Майката на Тупак Афени Шакур също иска отговори и отказва да повярва на теорията, че убийството на сина й е било просто отмъщение за побоя над Орландо Андерсън.

Шон "Пъфи" Комс
Шон “Пъфи” Комс

Шуг Найт прекарва почти шест години в затвора, тъй като нарушава условията на гаранцията си, участвайки в побоя над Андерсън. Сега е свободен и продължава да управлява “Death Row Records”. Пъфи Комс, който сега се нарича Пи Диди, също остава начело на “Bad Boy Entertainment”.


Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: zornitsaChavdarVasilAleksandaratanas
360
160
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
12 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
KIRIAZO
KIRIAZO
24.08.2011 21:15

Страхотна статия !!!!! Благодарско!!!!

Миладин
Миладин
27.08.2011 1:24

Дайте на черните маймуни оръжия и им гледайте сеира. Това представляват те-бесни,диви кучета.

albul alhazred
albul alhazred
27.08.2011 12:04

така е защото, белите боклуци са ги направили такива

Maggie
Maggie
31.08.2011 22:05

Много хубава и подробна статия.Благодаря!
Жалко и тъжно..едва ли ще разберем какво наистина се е случило..ужасно е когато хората умират без причина,семействата им имат право да знаят истината,много замесени хора с власт и пари…
Мога само да кажа Почивайте В Мир ..музиката,която са оставили е вечна
There’s a Heaven for a ‘G’

СтояновА
СтояновА
01.09.2011 18:41

Вижте това той е жив : http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=85765

zimmer55
zimmer55
28.04.2012 13:17

Има версия,според която Тупак е жив,така че още не може да се твърди,че е наистина мъртъв !!!

ИВАН КИРЯЗОВ
ИВАН КИРЯЗОВ
01.05.2012 17:57

Браво статията е добра

MAKAVELI
08.06.2013 22:18

Тупак е жив!

Диляна
Диляна
31.07.2013 13:30

Добра статия

Виолета
Виолета
05.09.2013 13:20

Иска ми се Тупак да е жив, но едва ли..

Тупак Шакур
01.05.2014 13:57

В статията има верни неща, но има и грешни. Тупак подписва с “деъд роу”. Но защо? ‘Пак подписва с този лейбъл в периода през 94-та, месеци след стрелбата по него. През 95-та го тикват в падниза, защото се е борил с правителството, илюминатите и конспирацията. Обвинен в изнасилване. Естествено! Та нали е черен! Мръсните евреи заробват черните и ги третират като опитни мишки. Така или иначе, доказателства няма, но е вкаран в затвора. След, което след 8 месеца лежане зад решетките, Шуг Найт (шефа на лейбъла) плаща на съда и Тупак е освободен под гаранция. Миг след излизането си от… виж още »

Bmw_320i
24.07.2020 22:50

Отрасъл съм с песните на тупак, Hit em up, hial marry и changes са най големите му хитове