Франк Абъгнейл: Хвани ме, ако можеш

Франк Абъгнейл е удивително успешен млад измамник и фалшификатор на чекове, който прескача от професия на професия, сменяйки с лекота своето амплоа и фалшива самоличност от пилот на самолет до доктор. Това е неговата истинска история, която стои зад успешния филм “Хвани ме, ако можеш” с Леонардо Дикаприо в главната роля.

Надбягване със закона

Франк има повече късмет от своите колеги затворници, които оставя зад гърба си в тъмничния френски затвор “Перпинян”. Излежава шест месеца зад решетките и за малко да умре от недохранване и пневмония. Това не е изненадващо, имайки предвид, че спи на каменния под в собствените си урина и изпражнения.

Затворът Перпинян във Франция
Затворът Перпинян във Франция

Франк е преместен от “Перпинян” в по-слабо охраняван затвор в Швеция, където условията и отношението към затворниците са далеч по-добри. Изкарва в тази почти луксозна обстановка още шест месеца, които минават като миг. Тогава обаче паспортът му е анулиран и той очаква да го депортират обратно в САЩ.

Макар да се страхува от по-суровите американски присъди, те ще бъдат нищо в сравнение със затворите на дванадесетте страни, които искат да го съдят за фалшифициране на чекове. Самата мисъл, че може да прекара голяма част от младостта си зад решетките, плаши Франк. Затова решава да предприеме дръзко бягство.

При депортирането му от Швеция Франк е качен на самолет за Ню Йорк, където американските власти го чакат, за да го арестуват. Във въздуха измисля начин да се измъкне от самолета. Десет минути преди кацането на американска земя Франк се запътва към тоалетната. Има представа от конструкцията на самолетите и знае, че под тоалетната чиния има отвор, който води към долната част на самолета.

Според собствената му автобиография “Хвани ме, ако можеш”, той се заключва в тясното помещение и незабавно се заема да разхлабва плоскостите, заобикалящи тоалетния модул. Щом успява, повдига цялото съоръжение и пропълзява под самолета, където остава да чака кацането. В тъмнината на нощта скача от самолета и побягва. Свободен е, но не за дълго.

В Ню Йорк се добира до свои стари познати, при които държи резервни дрехи и пари. Остава там съвсем за кратко, преди да замине за Монреал, където го очаква депозитна кутия, пълна с хиляди долари. Франк възнамерява да използва парите, за да си купи билет за Бразилия – страна, в която по онова време не се практикува екстрадиция на престъпници.

Докато чака заминаването си за Южна Америка, Франк е разпознат и арестуван от канадската полиция. Скоро след това е предаден на ФБР, които го вкарват на сигурно място във федерален затвор. Няколко месеца по-късно е прехвърлен в затвор в Джорджия, където ще чака процеса си. И този път Франк решава да предприеме дръзко бягство. Този път използва помощта на външен човек – негова бивша приятелка.

По онова време федералните наказателни институции са наблюдавани под лупа от обществените и държавни служители. Много от заведенията са разследвани за нарушаване на гражданските права на затворниците. Тогава не е необичайно агенти под прикритие да се преструват на затворници, за да се сдобият с информация, свързана с разследването на практиките в даден затвор. Много от пазачите дори се обзалагат помежду си, кой от затворниците е истински и кой е агент.

От момента, в който стъпва в затвора, пазачите предполагат, че Франк е агент под прикритие, изпратен да проучи тайно условията в затвора. Той усеща това и прави всичко по силите си, за да затвърди подозренията им.

Бившата приятелка на Франк се представя за журналист и провежда фалшиво интервю със затворнически инспектор. Преди да си тръгне, се сдобива с визитната картичка на човека. По-късно дава визитката на Франк, за да я използва в своя план за бягство.

Той показва визитката на пазачите и им казва, че е инспектор по затворите. Пазачите се изсмиват и заявяват, че винаги са подозирали това. За негова изненада те се хващат на въдицата и го освобождават от затвора. Франк моментално се качва на полет за Ню Йорк и после за Вашингтон.

Докато е в столицата, Франк отсяда в хотел, където започва да обмисля преместването си на друго място. Един ден усеща, че агентите на ФБР се готвят да завардят стаята му. Притиснат в ъгъла, разполага само със секунди, за да планира измъкването си от това ново препятствие.

Франк минава безочливо покрай въоръжените агенти, въпреки виковете им да спре на място. Заявява хладнокръвно, че също е агент на ФБР и чака пристигането на друг инспектор. След това нарежда на агентите да продължат преследването на престъпника. Мъжете свалят оръжията си и тръгват към стаята, където смятат, че се крие. Не осъзнават, че току-що са го пуснали да си тръгне. Франк се изпарява светкавично от хотела и изчезва в нощта.

Франк Абъгнейл
Франк Абъгнейл

Без съмнение всеки човек има таланти, било те скрити или явни. Франк У. Абъгнейл не прави изключение от това правило. Той не само че има много таланти, но е гений в истинския смисъл на думата, въпреки че е кривнал от правия път. Истината е, че сред някои от най-добре познатите и най-малко оценявани таланти на Франк е неговата забележителна способност да създава и използва фалшиви самоличности, както и невалидни чекове. Той е измамник-артист и вероятно е един от най-необикновените мошеници на столетието. Неговото умение да се изплъзва от властите и да измъква от банките, авиокомпаниите и хотелите милиони долари, е безпрецедентно. Още по-необикновен е фактът, че когато извършва по-голямата част от престъпленията си, той е на възраст от 16 до 21 години.

Създаването на измамника

Докато е разпределен в град Оран в Алжир, Франк У. Абъгнейл старши се запознава и влюбва в красивата, млада французойка Полет. Двамата скоро се оженват и след войната се преместват в предградията на Ню Йорк. Франк отваря магазин за офис материали на авеню “Медисън”, който потръгва изключително добре. Двамата имат една дъщеря и трима сина, сред които Франк У. Абъгнейл младши, роден на 27 април 1948 г.

Франк младши има нормално детство и се разбира добре с родителите си и особено с баща си, с когото е изключително близък. Но в средата на тийнейджърските му години животът на момчето внезапно се преобръща, когато майка му решава да напусне баща му. Раздялата е трудна за Франк и другите деца, и още повече за Франк старши, който продължава силно да обича съпругата си.

Животът на Франк младши се променя завинаги след раздялата и развода на родителите му. Той избира да живее с баща си и се изнася от семейния дом в Бронксвил, Ню Йорк. Двамата са много близки и прекарват много време заедно. Франк старши понякога води сина си на бизнес срещи, където се среща с други видни бизнесмени, професионалисти и политици. Франк младши научава много от общуването си с контактите на баща му. Макар да показва очевидни признаци на висок интелект, това не попречва на подрастващия младеж да се забърка в неприятности.

Когато родителите му се развеждат, Франк се забърква с банда от малолетни престъпници, занимаващи се с дребни кражби. Не след дълго прекъсва отношенията си с бандата, тъй като краденето на дребно не му изглежда никак изискано, особено след като веднъж са арестувани и изпратени в изправителен център. Вместо да го откаже завинаги от кражбите, този инцидент поставя началото на неговата изключителна криминална кариера. Франк младши е умен тийнейджър и започва да развива по-изкусни и доходни методи, за да се сдобива с пари.

Бащата му му прощава лошото поведение и дори му подарява форд от 1952 г. и кредитна карта за гориво. Младият Франк би трябвало да използва колата и картата, за да ходи на работа на половин смяна в близката железария. Но той има други планове.

Също като другите тийнейджъри, момичетата заемат първо място в мислите на Франк. Той е привлекателен младеж и без проблем привлича вниманието на младите дами. За негово удоволствие колата привлича още повече погледи от страна на нежния пол, в резултат на което не може да се отърве от срещи. Единственият проблем е, че не изкарва много от работата си. Налага се да измисли начин, чрез който да си позволи да извежда приятелките си навън. Не след дълго решава, че картата за гориво би могла да се окаже ключът към решаването на проблемите му.

Франк изработва изкусна, макар и доста неетична, схема за печелене на пари. В период от няколко месеца обикаля града и купува разни неща от бензиностанциите с кредитната си карта. Той е сключил сделка със служителите на бензиностанциите, при която те начисляват на картата му безброй гуми, акумулатори и други аксесоари, след което му дават в брой част от печалбата. Служителите прибират остатъка от парите, обикновено 50%. Изглежда всички печелят от тази ситуация. Служителите пълнят гушите, Франк се сдобива с лесни пари, а и бензиностанцията ще спечели, когато дойде време да се плати сметката. Но ситуацията не е никак печеливша за бащата на Франк, който в крайна сметка се оказва задлъжнял с няколко хиляди долара.

След този негов непочтен подвиг Франк е изпратен обратно под попечителството на майка му и записан в частно училище за проблемни момчета, където остава една година. Точно по времето на безразсъдната измама на сина му, Франк старши е започнал да изпитва финансови затруднения в бизнеса си. Вероятно огромният картов кредит още повече е влошил паричните му проблеми. В крайна сметка Франк старши обявява фалит и затваря магазина си.

По-късно Франк младши изразява съжаление за начина, по който е подхлъзнал баща си, когото обича и уважава безкрайно. Той е просто млад човек с нарастващи нужди и неутолим апетит към жени и приключения. За съжаление парите играят важна роля в преследването на интересите му. Франк старши от своя страна е опрощаващ и изпълнен с вяра човек и не показва голямо безпокойство за загубата на състоянието си и за злодеянията на сина си.

Заради стреса, заобикалящ развода на родителите му и финансовия крах на баща му, Франк напуска дома си през 1964 г., когато е на шестнадесет години. Твърдо решен е да “подправи” свой собствен път в живота и точно това прави. В действителност той се превръща в един от най-прочутите фалшификатори в страната.

Научи повече за:   Семейните войни на престъпната фамилия Коломбо

Готов за излитане

Франк напуска дома си с чекова книжка и 200 долара в банковата му сметка и се отправя за Ню Йорк Сити. За известно време живее у семейството на младо момче, с което се е запознал във влака. Не след дълго си намира работа в магазин за офис материали, използвайки опита, придобит от работата в магазина на баща му.

Да се печелят пари по честен начин е по-трудно отколкото си е мислел Франк, особено без диплома за средно образование. Ако иска да живее самостоятелно някой ден, трябва да изкарва повече от 1,50 долара на час, които печели в момента. Франк има идея, която ще увеличи нетните му приходи, що се отнася до надницата му.

Той решава да подправи рождената дата на шофьорската си книжка, като добави към нея още 10 години. Тази промяна няма да събуди подозрение, защото е висок 1,80 м, изглежда зрял за възрастта си и косата му е започнала да се прошарва преждевременно. Франк решава да развие измамата дори още повече. Започва да преувеличава степента на образованието си, знаейки, че това ще доведе до увеличаване на надниците му. Обаче бързо осъзнава, че дори да лъже за възрастта и дипломата си, работите които намира едва биха покрили минималните му изисквания за комфорт. Франк има по-големи очаквания.

Най-лесният път се появява под формата на чекова книжка. Веднага щом пристига в Ню Йорк, Франк си отваря разплащателна сметка и получава празни чекове. Решава да използва чековете по един доста неконвенционален начин.

Вместо да работи за прехраната си, Франк решава да напусне работа и да попълва невалидни чекове, с които да се издържа. Не след дълго вече е написал стотици недействителни чекове и е изтеглил от сметката си хиляди долари. Франк знае, че полицията ще надуши следите му рано или късно, ако продължава да стои на едно място. Така че решава, че ще е най-добре да се премести и да смени името си. Докато се чуди какво да направи и къде да отиде, Франк получава откровение.

Находчивата идея да смени самоличността си му хрумва, когато един ден вижда няколко пилоти и стюардеси, забавляващи се в хотел “Комодор” в Ню Йорк. Франк си помисля, че ако успее да сложи ръка на пилотска униформа, ще може много по-лесно да осребрява чекове, понеже на пилотите се гледа като на уважавани професионалисти. Така банковите чиновници ще бъдат по-малко подозрителни, когато отива при тях с фалшивите си чекове.

От този момент нататък Франк привежда своята сложна схема в действие. Тази измама ще се окаже по-трудна за изпълнение, отколкото е очаквал.

Решава да се сдобие с пилотска униформа от авиокомпанията “Пан Американ”, като се представи за пилот. Франк се свързва с централния офис на Пан Ам и им казва, че е пилот на компанията и че от хотела, в който е отседнал в Ню Йорк, са загубили униформата му. Инструктиран е да отиде във фирма на 5-то авеню, която шие техните униформи, и той го прави. Още същия ден Франк вече е оборудван с пилотска униформа на Пан Ам, писана на сметката на фиктивен служителски номер, който измисля, докато попълва документите.

Пилотска униформа на Пан Ам
Пилотска униформа на Пан Ам

Франк излиза от сградата с униформата в ръка. Той е преодолял първото от, както ще се окаже, многото препятствия в неговия план. Осъзнава обаче, че за да изиграе убедително ролята на пилот, ще има нужда от служебна карта на Пан Ам. Преглежда “Жълтите страници” и след като провежда няколко телефонни разговора разбира, че тези карти се изготвят от компанията “3М”.

Франк се свързва с компанията, преструвайки се на служител, интересуващ се от поръчването на нови карти за авиокомпанията. Уговаря си среща. По време на срещата с търговските представители, Франк разглежда каталозите с картите, които фирмата предлага. Вътре в каталога вижда мостра на карта, която прилича на тези на Пан Ам. Казва на представителите, че би искал да му изготвят примерно копие на карта с неговото име и снимка, за да могат въображаемите му колеги да видят крайния резултат на продукта, от който се интересуват. Представителите се съгласяват с молбата на Франк и му изработват мострена карта. Тя е почти пълно копие на тези на Пан Ам, но без логото на компанията.

Логото на Пан Ам
Логото на Пан Ам

Франк решава проблема с логото, купувайки модел за сглобяване на самолет на Пан Ам, в който е включена емблемата на компанията и я залепва на картата. Завършеният продукт изглежда почти безупречно. Още една пречка е премахната от грандиозния му план.

Трябва да покрие още две изисквания, преди да може да използва новата си самоличност – лиценз от Федералната Авиационна Администрация (ФАА) и събирането на познания в областта на авиационния бизнес. Първо решава да събере колкото се може повече информация за авиацията, пилотирането и терминологията, използвана в индустрията. Научава повечето от тези неща от книгите в библиотеката; макар информацията в тях често да е остаряла.

Франк решава, че ще е по-целесъобразно да получи знания от първа ръка. Урежда си няколко интервюта с изпълнителни директори и служители на Пан Ам, представяйки се за студент, който работи по проект за компанията и пилотите й. Идеята му е гениална. Сдобива се с планини от полезна информация, сред която подробности за политиката на компанията, помощник-пилотите, видовете самолети и международните дестинации, до които летят те.

Научава също, че е възможно служител на компанията да използва други авиокомпании, за да лети до далечни дестинации, когато това му се налага служебно. Франк е особено заинтересован от тази концепция, защото ако бъде в състояние да се представя за пилот, ще може да лети по целия свят.

Следващият проблем за разрешаване е лицензът от ФАА. Той научава, че без този лиценз няма да може да се представя за пилот, понеже екипажът е длъжен да го показва на летищните служители, преди да се качи в самолета. Франк решава проблема като се сдобива с плакет от фирма, специализираща в поставянето на лицензи в сребърен обков. Научава, че ФАА имат клон за поръчки по пощата в компанията. Франк фалшифицира името си на Франк Уилямс и прави поръчка на плакета. Когато го получава, го отнася на печатар, където го смаляват, поставят го на специална хартия и го ламинират. Франк е готов да се понесе в синята небесна неизвестност.

В полет

Сега Франк разполага с лиценз от ФАА, с карта на Пан Ам, с практически знания за авиационната индустрия, с униформа на компанията и с дързостта да извърши забележителна измама. Използвайки псевдонима Франк Уилямс, той обикаля банките в района в своята пилотска униформа и отваря сметка след сметка. Банковите служители го засипват с внимание и уважение, заслепени от възхитителния му статус на помощник-пилот.

През 1960 г. авиационната индустрия и работещите в нея са високо уважавани. Да бъдеш пилот е престижна позиция, дори повече от днес. А да бъдеш пилот на Пан Ам се счита за още по-знаменито, тъй като авиокомпанията е символът на САЩ, нещо като “Риц Карлтън” на авиолиниите. Затова не е необичайно, че Франк е обсипван с внимание, когато влиза в някоя банка или просто си върви по улицата, издокаран в своята пилотска униформа.

За негово удоволствие голяма част от това внимание идва от страна на красиви жени и той решава да се възползва от него. По време на честите си посещения на летището, където събира информация, Франк се среща с много стюардеси, които не крият увлечението си по него. Комбинацията от неговия чар, приятен външен вид и униформата му донася поредица от краткотрайни връзки. Излизайки със стюардесите, Франк не само научава загадките на по-зрелите жени, но събира и огромно количество знания за устройството на индустрията.

Франк Абъгнейл със стюардеса
Франк Абъгнейл със стюардеса

Постепенно Франк се чувства достатъчно уверен, за да се опита да се качи на полет за Маями. Качва се на борда на самолет на Източна Авиолиния 727 в своята униформа, след като попълва формуляр със своето име, служебен номер и друга съществена информация. Влиза в пилотската кабина, открива сгъваемата седалка и се приготвя за всякакви въпроси, които пилотите могат да му зададат. Една единствена грешка може напълно да срине прикритието му и да го приземи в затвора.

За негова изненада пилотите почти не му обръщат внимание и полетът като цяло минава спокойно. Франк се приземява в Маями и въздъхва с облекчение. През следващите няколко години този начин на пътуване ще бъде предпочитан от него. Той е безплатен и освен това му дава достъп до всяка точка на света, където иска да осребрява своите невалидни чекове. Още повече, че Пан Ам плащат сметката по настаняването му в чужбина, което е за него един добре дошъл бонус.

Чековата схема на Франк се разгръща в много измерения и става много по-сложна, отколкото я е замислил в началото. Всъщност той се превръща не само в успешен чеков измамник, но и в завършен самозванец.

Франк проучва осребряването на чековете с особено внимание и задължително изменя техните номера, така че идентифицирането им като фалшиви да отнеме възможно най-дълго време. Това му позволява да осребри няколко лоши чека в една и съща банка. Франк разказва:

“Осъзнавах, че номерата на чековете са нещо като пощенски код и когато ги промениш, те ще отидат някъде другаде. Колкото по далече ги изпратиш, толкова по-дълго време ще отнеме да се върнат. Така бях в състояние да използвам една и съща банка отново и отново”.

Освен това отваря истински чекови сметки под фиктивни имена. Често прави истински депозити в брой и осигурява на банката действителния адрес, на който пребивава или пощенска кутия, където да получи пратката с чековата си книжка. Тези детайли правят цялата транзакция много по-правдоподобна. След това Франк изтегля значителни суми, пишейки чекове за стотици и дори хиляди долари. Прави това в банките в страната и целия свят, правейки невъзможно за властите да се свържат с него. Докато някой осъзнае, че чековете са невалидни, Франк вече е на път към поредната дестинация, където отваря нови сметки.

Франк Абъгнейл позира като пилот
Франк Абъгнейл позира като пилот

За да избегне залавянето си, той е постоянно в движение. Хилядите долари, които измъква от банките, държи в депозитни кутии из цялата страна. Всеки би предположил, че този млад мъж, разполагащ с всичките тези пари, женска компания и възможност да обикаля целия свят, вероятно страшно се е забавлявал. Но истината е, че Франк не е щастлив. Той е уморен да бяга от полицията и се чувства много самотен.

Научи повече за:   Престъпната фамилия Дженовезе

В крайна сметка Франк се сблъсква със закона за първи път по време на един полет до Маями. Когато самолета се приземява в окръг Дейд, трима полицаи го задържат на борда. Франк енергично настоява, че е Франк Уилямс и е истински пилот, но въпреки това е отведен в полицейския участък за разпит.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: Ba?ep?? K. 🍺 Malhavoc 🍺 Simona 🍺 Kristina 🍺 chichkata 🍺
Дарители: NadezhdaDonikaNikolinkaTsvetelinOrlin
350
304

По време на разпита той изважда фалшивите си документи за самоличност и дава на полицаите имената на няколко души, на които да се обадят за потвърждение на неговия статус. За негово щастие по време на нелегалните му полети, той се е запознал с доста служители на авиокомпании, които са му повярвали, че е истински помощник-пилот. Те потвърждават позицията на Франк в Пан Ам. Щом статусът му е доказан, полицаите му поднасят извиненията си и го освобождават.

Франк е на косъм да изгуби свободата си и след този сблъсък със закона решава да се оттегли за известно време. Намира убежище в Атланта, Джорджия, където животът му ще поеме в съвсем неочаквана посока.

Д-р Уилямс

В Атланта Франк намира елегантен и населен с млади хора квартал, където решава да наеме апартамент за период от една година. В договора за наем написва, че по професия е лекар от друг град, надявайки се така да осуети евентуална проверка на самоличността му. Казва на хазяина си, че е педиатър, който иска да се откъсне за известно време от работата си и да се наслади на заслужена почивка.

Веднъж един лекар, който наскоро се е преместил в квартала, го посещава неочаквано в новия му дом. Първоначално Франк е нервен, опасявайки се, че докторът ще разбере преструвките му. Но бързо се оказва, че лекарят няма интерес да говори за работа, а за жени. След няколко срещи те се опознават по-добре и разбират, че имат много общи неща. Двамата бързо стават приятели.

Докторът пита Франк дали иска един ден да посети болницата, в която работи, и той с готовност се съгласява. Скоро започва често да посещава здравното заведение и постепенно се запознава и сприятелява и с други болнични служители. Дори получава достъп до медицинската библиотека, което го радва, тъй като няма търпение да научи колкото се може повече за своята нова роля на педиатър.

Явната амбициозност на Франк и неговата предразполагаща личност привличат вниманието на болничната администрация и един ден той е поканен на среща. Той приема, но вътре в себе си изпитва страх, че може би измамата му е разкрита. За своя изненада получава необичайно предложение. Франк е запитан дали желае да поеме временна позиция като обучаващ стажанти в нощната смяна. Първоначално отказва, но администрацията успява да го убеди да поеме поста. Не след дълго е назначен в болницата и получава лиценз за временно практикуване на медицина в щата Джорджия.

Франк използва хумора, за да скрие факта, че му липсват основни знания по педиатрия. Когато не знае нещо или му е задаван неудобен въпрос, той го обръща на шега и заобикаля темата, като оставя решението на проблема в ръцете на стажантите. Неговото остроумие му върши добра работа. Успешно прикрива невежеството му и в същото време му спечелва репутацията на весел, макар и ексцентричен доктор, който става любимец на целия болничен персонал.

Франк е в състояние да задържи позицията си, защото от него не се очаква да извършва каквито и да било медицински процедури върху пациентите. Знае, че в момента, в който бъде помолен да се погрижи за пациент и да постави диагноза, прикритието му ще се срине, поради липсата му на познания по медицина. Само въпрос на време е преди шарадата на Франк да бъде подложена на тест, който ще го накара да преосмисли своята опасна игра.

Едно дете е докарано в спешното отделение на болницата с нараняване на крака. Франк е повикан да асистира. Вместо сам да се погрижи за детето, той оставя тази работа на стажантите, изгарящи от желание да го впечатлят. Франк се справя със ситуацията, но тя го накарва да се замисли, че животът на хората е в неговите ръце. Тази игра вече не е за него.

Осъзнавайки, че е можел да застраши детския живот, Франк решава да напусне болницата. Скоро след този случай си подава оставката. Работил е в болницата почти цяла година. Франк решава да напусне щата. Неговата следваща дестинация е Луизиана, където за пореден път животът му ще се преобърне.

Практикуване на право

В Луизиана Франк се натъква на стюардеса, с която се познава от пилотските си приключения. Двамата се срещат за кратко, но тя никога не разбира истинската му самоличност. Франк я кара да повярва, че освен пилот на самолет е и дипломиран юрист, но никога не е практикувал.

На едно парти приятелката на Франк го запознава с юрист, работещ в офиса на окръжната прокуратура. Човекът проявява интерес към него, тъй като Франк заявява, че е завършил право в Харвард. Казва му, че в прокуратурата има свободна позиция, която е точно за него. Трябва само да занесе копие от дипломата си в офиса и да вземе изпитите за практикуване на право в Луизиана.

Това предизвикателство грабва интереса на Франк и той вярва, че ще е в състояние да се справи с него. Не след дълго измайсторява фалшива диплома от Харвард. Крайният резултат е впечатляващ и той решава да опита.

Следващата стъпка е да се яви на изпита. Франк изучава книгите по право седмици наред, преди да се почувства достатъчно уверен, за да се яви на теста. Скъсан е, което не е изненадващо при положение, че никога не е стъпвал в училище по право през живота си.

По онова време в Луизиана е възможно да се явяваш на изпита колкото пъти е необходимо, докато го вземеш. Просто трябва да забележи къде греши и да внимава следващия път да не повтаря същите грешки. Франк взима изпита си на третото явяване и получава лиценз за практикуване на право.

Не след дълго кандидатства за работа в офиса на окръжната прокуратура и е назначен като правен асистент в отдела по корпоративно право. Годишната му заплата е приблизително 13 000 долара.

Франк се наслаждава на новата си служба въпреки факта, че не е нищо повече от момче за всичко със звучна титла. Носи документи и дори кафе на началниците си. Макар да е получил работата си по втория начин, сега Франк изкарва парите си с честен труд. Изглежда е намерил своето място, но фалшивото чувство за сигурност не продължава дълго.

В прокуратурата започва работа адвокат, който наистина е завършил в Харвард. Той се опитва да се сприятели със своя предполагаем състудент и Франк започва да се чувства натясно. Когато адвокатът започва да задава твърде много въпроси за миналото му, Франк наистина се притеснява. Знае, че остане ли по-дълго измамата му ще бъде разкрита и властите ще го пипнат. Решава да напусне работата си и да преследва друга кариера.

Връща се временно към предишното си амплоа на помощник-пилот. Този път се сдобива с униформа на Транс Уърлд Авиолинии (ТУА) и си прави нов лиценз от ФАА и служебна карта. Сега разполага с документи от две авиокомпании – Пан Ам и ТУА. За пореден път се отправя на околосветски пътешествия, осребрявайки невалидните си чекове в нищо неподозиращите банки.

Дипломиран висшист

По време на своите пътувания Франк посещава щата Юта, който го впечатлява с природните си красоти и прекрасните си жени. Особено е привлечен от университетските кампуси в областта, където дамите са наистина изумителни. Франк не бърза да напусне това място и затова решава да остане и да преподава въпреки факта, че не разполага с нужните акредитиви и опит в учителската професия. Но не позволява на тези малки подробности да му попречат.

Франк се свързва с декана на Университета “Бригам Йънг” и си уговаря среща, представяйки се за професор по социология. Уведомява декана, че е работил като университетски преподавател няколко години, преди да напусне тази област и да стане пилот. Заявява, че би желал да се върне към учителската професия и да работи в университет. Деканът е повече от впечатлен от биографията на Франк и неговия чар и с нетърпение очаква срещата им.

Франк се запътва към уговореното интервю с фалшивите си акредитиви под ръка. След кратко беседване деканът взима решението си. Франк е назначен за по-малко от час да преподава два шестседмични летни курса, на заплата от 1 600 долара на семестър. Той незабавно започва да изучава социология, за да може да бъде подготвен за новата си работа.

Маскарадът му в ролята на професор се оказва успешен. Неговите часове са интересни и студентите го обожават. Франк също много се наслаждава на своята новооткрита, макар и временна позиция. За негово нещастие след края на лятото е освободен, като деканът му отправя покана да се върне, когато се освободи постоянно място.

Франк напуска Юта и се отправя към Калифорния, където се захваща с онова, което върши най-добре – осребряването на невалидни чекове. Става още по-изтънчен в ролята си, като измъква десетки хиляди долари повече от преди. Толкова е изкусен в своята криминален занаят, че успява да събере почти 100 000 долара.

Франк е в късните си тийнейджърски години и е безумно богат за възрастта си. Но все още е самотен. Тази самота свършва, когато се влюбва в млада стюардеса. Двамата са толкова обсебени един от друг, че започват да обсъждат женитбата си. Но Франк се чувства неспокоен, защото не знае всъщност кой е. Още повече, че тя е добро момиче и той не е сигурен, че би приела истината за тъмното му минало.

Научи повече за:   Тримата от Уест Мемфис: Сатанински убийци или жертви на лов на вещици?

Един ден решава да излезе на чисто. Франк й разкрива истинската си самоличност и своя престъпен начин на живот, надявайки се, че тя ще превъзмогне недостатъците му и ще го приеме безусловно. Той е изненадан, когато вместо да го приеме, тя уведомява полицията и ФБР за местонахождението му. Измъква се на косъм от залавянето и за пореден път се озовава в изгнание.

Франк се отправя на път към далечни дестинации, използвайки пилотските си униформи. Продължава да пробутва чековете си, колкото често е възможно. По време на пътуването си във Франция започва връзка със стюардеса. Не след дълго научава, че бащата на момичето държи семейна печатница. Естествено Франк е много заинтересован да му даде поръчка за огромното количество от 10 000 бройки чекове за заплати на Пан Ам и бащата на девойката се съгласява да поеме работата.

За удоволствие на Франк чековете са направени превъзходно. Без знанието на момичето и баща й той успешно ги пробутва на местните банки в замяна на големи суми пари в брой. След това се връща в Щатите, където събира дори още по-големи суми от своите незаконни подвизи.

Малко след завръщането му в САЩ, полицаите прихващат Франк на летището в Бостън, докато чака полета си. Незабавно го откарват в затвора по обвинения в скитничество, докато успеят да съберат достатъчно информация, с която да докажат, че той е скандалният Франк У. Абъгнейл младши. Но полицията така и не получава шанс да разкрие истинската му самоличност. Франк е освободен под гаранция малко преди пристигането на ФБР, което взима случая му под своята юрисдикция. За пореден път се отървава на косъм, но отказва да позволи на този инцидент да го забави. Дори става още по-дързък в опитите си да се сдобие с пари.

Малко след като е освободен от затвора, той взима под наем униформа на охранител и застава пред гишето за депозити на същото летище, където е бил заловен само преди няколко часа. Франк държи пред себе голяма платнена торба, изчаквайки хората да пуснат в нея своите депозити. Когато торбата се напълва, решава да остави плячката си във взета под наем кола. Но торбата е твърде тежка, за да може да я носи. За негова изненада двама полицаи му предлагат помощта си и занасят товара до колата без да осъзнават, че му помагат в кражбата. Франк потегля с повече от 60 000 долара в брой, надхитряйки служителите, изпратени да го заловят.

Арест и признания

Франк сякаш е недосегаем. Успява почти във всичко, с което се захваща, включително и с изплъзването от лапите на полицията и ФБР. Усъвършенства своите техники в измамите, фалшификациите и превъплъщенията с всяко ново начинание. Един специфичен план, който е изработил, показво без съмнение величината на неговия талант в престъпния занаят.

Обмисляйки начин, по който да може да осребри много чекове наведнъж, Франк измисля необикновена идея. Решава, че вече няма да пътува сам, а с екип от красиви стюардеси. Ако успее да намери жени, които да му служат за фасада, ще бъде в състояние да осребри още повече чекове, да изглежда още по-правдоподобен и да избегне подозренията.

Докато е в Аризона, Франк си урежда среща с директор в щатския университет. По време на срещата, Франк обсъжда възможността да наеме няколко студентки, които да играят ролята на рекламни лица на Пан Ам. Изтъква, че избранничките ще имат удоволствието да прекарат лятото, пътувайки из Европа и всичките им разноски ще бъдат поети от компанията. Момичетата ще бъдат осигурени с униформи на стюардеси и със завидна заплата, както и с препоръки, които ще им позволят да работят в авиокомпанията след завършването си. За избраните късметлийки това предложение звучи като шанс, който се случва един път в живота.

Осемте млади избранници са страшно развълнувани, че ще видят чужди страни и ще опитат от живота на стюардесите. Освен това заплащането е изключително добро, и то при положение, че работата им се състои в това да се забавляват. Нямат представа, че са част от изкусна измама. Групата жени пътува в дузина страни в Европа през лятото, участвайки във фотосесии, уж предназначени за рекламните цели на Пан Ам. Снимките, които Франк урежда с разни фотографски компании, нямат друга цел, освен да направят измамата по-достоверна за момичетата.

Леонардо Ди Каприо и Том Ханкс във филма "Хвани ме, ако можеш"
Леонардо Ди Каприо и Том Ханкс във филма “Хвани ме, ако можеш”

Истинската цел на Франк е да изфабрикува фалшиви чекове на Пан Ам за всяко момиче и те да ги джиросват на негово име. До края на лятото, когато момичетата получават парите си и се връщат у дома, Франк е прибрал в джоба си около 300 000 долара.

След тази безочлива измама Франк решава да успокои малко играта с чековете, страхувайки се да не бъде засечен от закона. На двадесетгодишна възраст се премества в Монпелие, недалеч от мястото, където е родена майка му. Франк бързо се установява в новата си, уютна виличка и променя името си на Робърт Монжо. Представя се за преуспял холивудски режисьор и писател.

За първи път от години Франк се опитва да живее нормален живот. Знае, че шансът да бъде заловен се увеличава значително, когато стои на едно място за дълъг период от време, но решава да рискува. Прекарал е твърде много време в криене и се чувства изморен.

Само въпрос на време е преди властите да го надушат. Всъщност те са по петите му. Начело на разследващия екип на ФБР стои Джоузеф Шиа, който е прекарал години в търсенето на Франк. По-скоро са му били необходими години, за да осъзнае, че Франк не е възрастен човек, а едно голямо дете. Само четири месеца след като Франк се премества във Франция, Шиа научава за неговото местонахождение. Негова бивша приятелка-стюардеса го разпознава на плакатите за издирването му и незабавно уведомява френската полиция, която на свой ред съобщава на ФБР.

Джоузеф Шиа
Джоузеф Шиа

Властите пристигат в малкия град, за да арестуват младежа, причинил такива невероятни финансови поразии по целия свят. Общата сума на осребрените от него чекове надхвърля 2,5 милиона долара. Намират Франк да пазарува в магазин близо до дома му. Той е арестуван и отведен в полицейския участък в Монпелие, където са му повдигнати обвинения за престъпленията му във Франция. След кратък разпит Франк си признава, че е Франк Абъгнейл младши, но отказва да даде каквато и да било информация, касаеща престъпленията му.

След по-малко от седмица, Франк е изправен пред френския съд и два дни по-късно е признат за виновен по няколко обвинения, сред които измама. Осъден е на една година в прочутия затвор “Препинян”, но излежава само шест месеца от присъдата си. Това е повече от достатъчно време, имайки предвид ужасните условия в изправителното заведение.

След екстрадицията му в Швеция и оттам в САЩ, Франк отново успява да избяга от полицията и ФБР, и то няколко пъти. Но за него не са останали много места, където да се скрие. За последен път е заловен в Ню Йорк, след което е взет под юрисдикцията на ФБР и осъден за престъпленията си.

Франк е признат за виновен и получава присъда от 12 години. Изпратен е във Федералния изправителен център в Питърсбърг, Вирджиния, но след пет години, на 26-годишна възраст, получава предсрочно освобождаване. Франк е свободен и има шанса да започне отначало, макар че това се оказва доста трудно.

След освобождаването си Франк работи за кратко на няколко нископлатени служби. Опитва се да скрие от работодателите си, че е бивш затворник, осъзнавайки, че няма да получи работата, ако им каже това. Но в крайна сметка това се разбира и го уволняват.

След известно време Франк започва да се разстройва, защото знае, че притежава таланти, които биха могли да бъдат от полза на някого. Просто трябва да намери клиент, който да се заинтересува от уменията му и да спечели от тях. Знае, че е наложително да започне да се рекламира.

За негова изненада точно хората, които са го заловили, му предлагат втори шанс. ФБР и други агенции са онези, които могат да извлекат полза от неговите знания. Имат нужда да разберат от първа ръка как работи един престъпен ум и да използват това знание за залавянето на престъпниците. Франк започва да ги обучава безплатно, осъзнавайки, че така изкупва по някакъв начин дълга си към обществото.

Абъгнейл и бившите агенти на ФБР
Абъгнейл и бившите агенти на ФБР

Не след дълго Франк получава още предложения за работа, но този път платени. В действителност с течение на годините знанията на Франк се оказват необходими за голям брой важни компании по света, осъзнаващи, че биха могли да спестят милиони и дори милиарди долари, ако се защитят от измамници и фалшификатори, а Франк е точно човекът, който би могъл да им осигури нужната информация.

Днес Франк е един от най-големите авторитети в света по документни измами, включително чекови измами, фалшификации и незаконни присвоявания. Според уебсайта на неговата компания Abagnale.com, той консултира, изнася лекции и инструктажи по семинари в целия свят и продължава да предлага услугите си безплатно на ФБР. Освен това публикува няколко книги, учебници и статии, и създава дизайн на сигурни чекове, които се използват от предприятия по целия свят.

Франк Абъгнейл
Франк Абъгнейл

Няма съмнение, че Франк полага огромни усилия да изкупи миналите си прегрешения. Той успява да се реабилитира и да насочи талантите си в по-положителна посока. Понастоящем живее в Средния Запад, заедно със своята съпруга и тримата си сина.


Източник: trutv.com

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: Ba?ep?? K. 🍺 Malhavoc 🍺 Simona 🍺 Kristina 🍺 chichkata 🍺
Дарители: NadezhdaDonikaNikolinkaTsvetelinOrlin
350
304
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

5
Напиши коментар

avatar
5 Дискусии
0 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
5 Автори на коментари
ТаняEllenaaСилвияMartiМосквич 412 Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
Москвич 412
Гост
Москвич 412

На това му се вика мошеник от класа 😀

Marti
Гост
Marti

Този ми е любимец:))) В биографията на неговия сайт е написал за себе си: “Г-н Абъгнейл е рядко съчетание между знания и опит, започнали преди повече от 40 години, когато той става известен като един от най-сомоуверените мъже в света. Това е обрисувано най-детаилно в неговата книга бестселър “Хвани ме, ако можеш”. По нея Стивън Спилбърг прави филм с участието на Леонардо ди Каприо и Том Ханкс. На възраст между 16 и 21, г-н Абъгнейл успешно се представя като пилот, адвокат, преподавател в колеж и педиатър. В допълнение на това той успява да осребри и чекове за над 2,5 милиона… виж още »

Ellenaa
Гост

И на мен този ми е любимец ! Възхищавам му се страшно много, защото е правил грешки , но те са били вредни само за него ! Да фалшифицира чекове, за да има пари за себе си и семейството си, не е като да убива или да бъде сериен убиец , или пък да се занимава с дрога, за да има някакви пари! Той ако вреди на някого, то вреди само на себе си…

Таня
Гост
Таня

Напълно съм съгласна с горния коментар. Това е един наистина забележителен човек, ум и житейски път. Браво