Вацлав Мразек: Фантома от Хомутов

Вацлав Мразек: Фантома от Хомутов

Вацлав Мразек е осъден за седем убийства и некрофилски извращения и заподозрян в още няколко. Смята се, че е извършил над сто сексуални престъпления и кражби. Той е заловен случайно, след като пребърква джобовете на колегите си в мината, в която работел. При последвалия обиск на жилището му са открити доказателства за доста по-зловещите му престъпления и Мразек е принуден да направи самопризнания.

Вацлав Мразек е роден на 22 октомври 1925 г. в семейство с 12 деца и завършва едва пети клас от основното училище. Хората го смятали за леко ексцентричен, малко срамежлив, но достоен, тактичен и трудолюбив човек. Мразек се стеснявал в женска компания. Обичал да посещава футболни мачове, да играе хокей на лед и да кара велосипед. Точно при тези велосипедни екскурзии се сблъсквал с жертвите си…

Вацлав Мразек бил арестуван съвсем случайно на 17 март 1957 г., когато бил заварен да пребърква дрехите на своите колеги в мината в Либушин, в която работел. Разследвайки кражбите, полицията се сдобила с информация и доказателства, че Мразек може би е извършителят на неразкритата серия от убийства, извършени в района на Хомутов. При обиска на жилището му били открити вещи, които се оказали собственост на жертвите, както и оръжието на престъпленията.

Мари Дворакова
Мари Дворакова (16г.), която Мразек застрелва и след това изнасилва, през юни 1952г.

Мразек извършил първото си убийство на 21 август 1951 г. близо до село Драхонице, в района на Карлови Вари. Той ударил 15-годишната Хана Члубова с тояга по главата и я изнасилил след смъртта й.

След по-малко от месец се сдобил с пистолет “Валтер” 7.56 мм и извършил ново убийство, този път близо до Хомутов. Негови жертви станали двама влюбени. Мразек убил с три изстрела 26-годишният Карел Тирфай. Неговата 19-годишна приятелка Любиша Дуфкова се опитала да избяга, но той я застрелял и задоволил страстта си с мъртвото й тяло.

Научи повече за:   Уилям Макдоналд: Осакатителя от Сидни

След като извършил шест сексуални убийства, Мразек убил човек при опит за грабеж. В нощта на 9 ноември 1956 г. проникнал в дома на своя познат миньор Ладислав Беран, който бил нощна смяна. Докато тършувал в дома му, събудил неговата съпруга, която включила осветлението и веднага го познала. Изплашен от неочакваното си разкриване той убил 56-годишната Алжбета Беранова, като я ударил няколко пъти с брадва по главата. Свидетел на тази трагедия станала 10-годишната внучка на жертвата Ярмила, която Мразек изнасилил преди да си тръгне…

Вацлав Мразек бил заподозрян в още няколко убийства на жени, извършени близо до дома му. Случаите носели редица общи характеристики, съвпадащи с неговия модел на нападение. Поради липса на доказателства обаче, Мразек не бил съден за тези престъпления.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: Simona 🍺 Kristina 🍺 chichkata 🍺 Tsveti 🍺 ?ME 🍺
Дарители: DonikaNikolinkaTsvetelinOrlinAleksandar
350
293

Документацията по случая на Вацлав Мразек се събира в 16 тома. Освен в убийствата, той бил обвинен в 14 случая на сексуално насилие. Също така срещу Мразек били повдигнати обвинения за 33 кражби в магазини, апартаменти, детски градини и мазета, 12 кражби на дрехи, 16 кражби на добитък, 6 кражби на велосипеди и десетки кражби на работното място. Всичко на всичко бил обвинен в 127 криминални нарушения…

Смъртната маска на Мразек
Смъртната маска на Мразек

Случаят на Вацлав Мразек все още повдига въпроса защо този опасен убиец е успявал да избягва правосъдието толкова дълго време. Една от причините за това е неопитността на тогавашната полиция. В периода 1948-1950 г. се извършила чистка в редиците на предвоенната чехословашка полиция и на мястото на опитните ветерани били назначени “млади кадри от работническата класа”, на които била дадена нова задача – да разкриват “шпиони, дисиденти, предатели и други врагове на новата Народна демократична република”. А и социалистическата система не желаела да се разчува за съществуването на брутален сериен убиец.

Научи повече за:   Робърт Хансън: Ловеца на хора от Аляска

Вацлав Марек получил смъртна присъда и бил екзекутиран чрез обесване на 30 декември 1957 г. в затвора Панкрац в Прага. Той се смята за най-продуктивния сериен убиец в следвоенната история на Чехословакия.

———————————————————————————————————————————————

Източник: kriminalistika.eu

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: Simona 🍺 Kristina 🍺 chichkata 🍺 Tsveti 🍺 ?ME 🍺
Дарители: DonikaNikolinkaTsvetelinOrlinAleksandar
350
293
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

2
Напиши коментар

avatar
2 Дискусии
0 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
2 Автори на коментари
Силвиявикторчо Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
викторчо
Гост
викторчо

Закъснял коментар, но все пак. Града се казва Хомутов не Чомутов