Вацлав Мразек: Фантомът от Хомутов

Вацлав Мразек: Фантома от Хомутов

Вацлав Мразек е осъден за седем убийства и некрофилски извращения и заподозрян в още няколко. Смята се, че е извършил над сто сексуални престъпления и кражби. Заловен е случайно, след като пребърква джобовете на колегите си в мината, в която работи. При последвалия обиск на жилището му са открити доказателства за доста по-зловещите му престъпления и Мразек е принуден да направи самопризнания.


Вацлав Мразек е роден на 22 октомври 1925 г. в семейство с 12 деца и завършва едва пети клас от основното училище. Хората го смятат за леко ексцентричен, малко срамежлив, но достоен, тактичен и трудолюбив човек. Стеснява се в женска компания. Обича да посещава футболни мачове, да играе хокей на лед и да кара велосипед. Точно при тези велосипедни екскурзии се сблъсква с жертвите си…

Вацлав Мразек е арестуван съвсем случайно на 17 март 1957 г., когато е заварен да пребърква дрехите на своите колеги в мината в Либушин, в която работи. Разследвайки кражбите, полицията се сдобива с информация и доказателства, че той може би е извършителят на неразкритата серия от убийства, извършени в района на Хомутов. При обиска на жилището му са открити вещи, които се оказват собственост на жертвите, както и оръжието на престъпленията.

Мразек извършва първото си убийство на 21 август 1951 г. близо до село Драхонице, в района на Карлови Вари. Той удря 15-годишната Хана Члубова с тояга по главата и я изнасилва след смъртта й.

Мари Дворакова
Мари Дворакова (16г.), която Мразек застрелва и след това изнасилва, през юни 1952г.

След по-малко от месец се сдобива с пистолет „Валтер“ 7.56 мм и извършва ново убийство, този път близо до Хомутов. Негови жертви стават двама влюбени. Мразек убива с три изстрела 26-годишният Карел Тирфай. Неговата 19-годишна приятелка Любиша Дуфкова се опитва да избяга, но той я застрелва и задоволява страстта си с мъртвото й тяло.

Научи повече за:   Александър Пичушкин: Шахматния убиец

След като извършва шест сексуални убийства, Мразек убива човек при опит за грабеж. В нощта на 9 ноември 1956 г. прониква в къщата на своя познат миньор Ладислав Беран, който е нощна смяна. Докато тършува в дома му, събужда неговата съпруга, която включва осветлението и веднага го познава. Изплашен от неочакваното си разкриване той убива 56-годишната Алжбета Беранова, като я удря няколко пъти с брадва по главата. Свидетел на тази трагедия става 10-годишната внучка на жертвата Ярмила, която той изнасилва преди да си тръгне…

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253

Вацлав Мразек е заподозрян в още няколко убийства на жени, извършени близо до дома му. Случаите носят редица общи характеристики, съвпадащи с неговия модел на нападение. Поради липса на доказателства обаче, не е съден за тези престъпления.

Документацията по случая на Вацлав Мразек се събира в 16 тома. Освен в убийствата, той е обвинен в 14 случая на сексуално насилие. Също така срещу него са повдигнати обвинения за 33 кражби в магазини, апартаменти, детски градини и мазета, 12 кражби на дрехи, 16 кражби на добитък, 6 кражби на велосипеди и десетки кражби на работното място. Всичко на всичко е обвинен в 127 криминални нарушения…

Случаят на Вацлав Мразек все още повдига въпроса защо този опасен убиец е успявал да избягва правосъдието толкова дълго време. Една от причините за това е неопитността на тогавашната полиция. В периода 1948-1950 г. се извършва чистка в редиците на предвоенната чехословашка полиция и на мястото на опитните ветерани са назначени „млади кадри от работническата класа“, на които е дадена нова задача – да разкриват „шпиони, дисиденти, предатели и други врагове на новата Народна демократична република“. А и социалистическата система не желае да се разчува за съществуването на брутален сериен убиец.

Смъртната маска на Мразек
Смъртната маска на Мразек

Вацлав Марек получава смъртна присъда и е екзекутиран чрез обесване на 30 декември 1957 г. в затвора „Панкрац“ в Прага. Той се смята за най-продуктивния сериен убиец в следвоенната история на Чехословакия.

Научи повече за:   Владимир Романов: Багратионовският маниак

Източник: kriminalistika.eu

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253
The following two tabs change content below.
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
2 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
викторчо
викторчо
08.07.2012 17:35

Закъснял коментар, но все пак. Града се казва Хомутов не Чомутов