Сергей Фьодорович Ткач: Украинският маниак-криминалист

Роденият в СССР Сергей Ткач е бивш криминален следовател в украинската милиция и осъден сериен убиец, който твърди, че е убил около 100 души. Той е удушавал момичета на възраст между 9 и 17 години и е насилвал сексуално мъртвите им тела. Макар да признава за престъпленията си и сам пожелава да бъде осъден на смърт, съдът в Днепропетровск го осъжда на доживотен затвор за изнасилванията и убийствата на 36 жени, извършени в период от повече от две десетилетия. През годините за някои от неговите престъпления са осъдени десет невинни души. Един от тези несправедливо обвинени мъже отнема живота си в следствения изолатор.


Сергей Ткач е роден в Русия, но убийствата си извършва на територията на Украйна. Ражда се в годината на смъртта на Сталин – 1953 г. – в селцето Кисельовск в Кемеровска област.

Ткач служи в армията като техник-геодезист и след това е разпределен на работа като криминален фотограф в милицията в Кисельовск, и постепенно се издига до експерт-криминалист. След това постъпва с препоръки в Новосибирската школа на МВР, но след две години е изключен или за служебна фалшификация, или за пиянство (вероятно и за двете). Придобитите от службата в милицията знания впоследствие се оказват много полезни.

След това работи на гарата в Кисельовск, в различни заводи, мини и колхози. Занимава се с тежка атлетика и става шампион на областта.

През 1982 г. или 1983 г. Ткач се премества в Украинска ССР (той и преди това е посещавал Украйна и вече е успял да започне там престъпния си път). Първоначално живее в кримското селце Скворцово със своите родители, след това в Павлоград, Днепропетровска област и много по-късно, през 2000 г. – в Полог, Запорожска област. Впоследствие се сдобива с прозвищата “Павлоградския маниак” и “Пологовския маниак”.

Ткач е женен три пъти и има четири деца. Сключва първия си брак, от който има две деца, в родния Кисельовск. Премества се в Украйна точно след развода си. В Павлоград се запознава с дъщерята на своя далечна некръвна роднина, на име Любов, за която се оженва след като му ражда дъщеря. След развода с Любов, Ткач се оженва за трети път, поживява с новата си жена в село Вербки близо до Павлоград, но после се връща отново при Любов. През 2000 г. тя получава поста на заместник-директор в маслодобивния завод в Полог и двамата се преместват да живеят там.

Сергей Фьодорович Ткач
Сергей Фьодорович Ткач

Въпреки факта, че в нетрезво състояние Ткач си позволява да вдига ръка на жените си, те го считат за съвсем нормален мъж и не забелязват в него нищо странно. Съседите го смятат за добър човек и му поверяват децата си.

Научи повече за:   Джон Кристи: Шепнещия удушвач от Нотинг Хил

Сергей Ткач извършва най-дългата във времето серия от убийства на територията на бившата СССР – подвизава се в период от 25 години, от 1980 г.  до 2005 г. До него се доближава единствено Анатолий Сливко, който убива в продължение на 21 години. За това време Ткач извършва десетки убийства – самият той поема вината за около 100, но от тях са доказани със сигурност по-малко от 50. Точният брой на неговите жертви остава неизвестен, което не пречи на журналистите да го обявят за “убиеца на века” и “най-кървавия маниак”.

Жертвите на Ткач са момичета на възраст от 9 до 17 години. Първата той изнасилва и удушава в Симферопол през 1980 г. Така действа и по-нататък – нахвърля се върху момичето, притиска сънната й артерия и после я изнасилва – за да не може жертвата да остави върху него следи от ноктите си. Като цяло действа обмислено и организирано: дебне жертвите си в близост до магистралите и железопътните линии (понякога и в околните гори). Сваля и прибира всички предмети от жертвата, по които биха могли да са останали отпечатъците му. Тръгва си от местопрестъплението, ходейки по траверсите, за да не могат полицейските кучета да надушат следите му. Преди всяко престъпление изпива чаша със “смес номер 3” – водка с димедрол – а после си взима душ. На следващата сутрин невъзмутимо отива на работа.

Вероятно точно заради неговата организираност Сергей Ткач не е заловен в продължение на 25 години, през които с точността на добре програмиран робот оставя след себе си трупове на териториите на Крим, Днепропетровска, Запорожска и Харковска област в Украйна.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: ?ME 🍺 Vladislav 🍺 Ba?ep?? K. 🍺 Malhavoc 🍺 Simona 🍺
Дарители: NadezhdaDonikaNikolinkaTsvetelinOrlin
350
304
Научи повече за:   Патрик Дейвид Маккей: Чирака на Дявола

Но накрая “програмата” дава на късо. През 2005 г. в Полог Ткач устройва засада на 9-годишната дъщеря на свой познат, която става неговата последна жертва. Момиченцето си играе с четири други деца, които запомнят престъпника и когато го виждат на погребението на жертвата, разказват за него на възрастните. Сергей Ткач е задържан в дома си през август 2005 г.

Съдебно-психиатричната му експертиза гласи:

“Сергей Ткач не се нуждае от принудително медицинско лечение. За него са свойствени такива индивидуално-психически особености, като силно изразен егоцентризъм, емоционална хладност, обидчивост, уязвимост, отмъстителност, раздразнителност и агресивност”.

Сергей Ткач в съда
Сергей Ткач в съда

Извършилият експертизата психиатър добавя:

“Той е убивал, за да бъде най-добрият сред убийците. В психиатрията, когато човек извършва престъпление, за да се прослави, съществува понятието “синдром на Херострат“. Ткач е осъзнавал своите действия и не се нуждае от лечение. Подобно на болшинството маниаци, той е емоционално отчужден, озлобен, агресивен и проявява силно изразен егоцентризъм. Именно тези черти на характера формират серийните убийци”.

Задържането на Сергей Ткач снема подозренията от около 10 невинните души, заподозрени в неговите убийства. Един от тях лежи в затвора 10 години, а двама други са осъдени на 15 години (сред тях има осмокласник – чичо на една от убитите девойки, арестуван в клас през 2002 г.). Баща, който е задържан за убийството на дъщеря си, се обесва в следствения арест.

Сергей Ткач е осъден на доживотен затвор за убийството на 36 жени и непълнолетни момичета. Освен това съдът удовлетворява искането на роднините на три от жертвите, обезщетявайки ги за нанесените морални и материални щети със сумата от 370 хиляди гривни (около 46 000 долара).

Научи повече за:   Джон Ерик Армстронг: Образцовия моряк

На 9 декември 2015 г. Сергей Ткач се оженва за рускинята Елена Булкина и отново става баща на 64 годишна възраст. Елена е по-млада от него с 38 години и за първи път вижда серийния убиец по телевизията, когато е на 16. Още тогава проявява интерес към него, но започва да го търси чак през 2014 г. Преди да се срещнат двамата си пишат писма около половин година. Запознават се на първото кратко посещение в затвора, състояло се на 3 октомври 2015 г., като се гледат през стъкло в присъствието на пазачите. Тогава Ткач й прави предложение за брак и веднага след срещата Елена започва да подготвя необходимите документи.

При втората им по-дълга среща Елена забременява и на 24 декември 2016 г. ражда дъщеря Елизавета, която отглеждат нейните родители.

Сергей Ткач не успява да види дъщеря си пораснала. Той умира в затвора на 4 ноември 2018 г. от сърдечна недостатъчност.

Още по темата: Освободиха ученик, несправедливо осъден за убийство, извършено от Пологовския маниак Сергей Ткач


Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: ?ME 🍺 Vladislav 🍺 Ba?ep?? K. 🍺 Malhavoc 🍺 Simona 🍺
Дарители: NadezhdaDonikaNikolinkaTsvetelinOrlin
350
304
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

1
Напиши коментар

avatar
1 Дискусии
0 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
1 Автори на коментари
Георги Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
Георги
Гост
Георги

луди са тез руснаци бе
осъдили десет невинни
май мислят така по добре дест невинни вътре отколкото един виновен вън 🙂