Казахстанският канибал Николай Джумагалиев: Железният зъб

Тази тема е забранена в СССР. Смята се за немислимо, че един съветски човек би могъл да… изяде друг. Когато в края на 70-те години в околностите на казахстанската столица Алмати започват да изчезват млади момичета, никой дори не помисля, че в района се е появил канибал. Докато няколко деца не намират едно от изтерзаните тела.

Преследването на човекоядеца продължава не един месец. Той на свой ред също редовно излиза на лов. И накрая допуска фатална грешка. Следователите изпитват истински шок, когато узнават името на канибала. Той се оказва добре познатият им пожарникар Николай Джумагалиев.

Тогава никой не предполага, че историята едва започва. Съвсем скоро психиатрите ще обявят кръвожадния убиец за безопасен, а после той ще извърши дръзко бягство…

Потомък на Чингиз хан

Наричат го „Железния зъб“ – заради изкуствените му метални зъби и любовта му към канибализма.

Николай Есполович Джумагалиев е роден през 1952 г. (на 1 януари или на 15 ноември според различните източници) в Казахска ССР, област Алмати, село Узун-Агач, в казахско-беларуско семейство колхозници. Коля е предпоследното дете в семейството и има три сестри – Галя, Зоя и Катя. Една от сестрите му впоследствие изчезва безследно, но няма доказателства, че брат й е имал пръст в това.

В училище Николай е посредствен ученик. Завършвайки девети клас, постъпва едновременно във вечерно училище и в железопътното училище в Алмати. Отношенията му с противоположния пол обаче са на висота:

„Започнах половия си живот през 1970 година, когато бях на 18 и около мен винаги се въртяха по няколко момичета. Те ме обичаха, но аз не знаех защо. През 1977 г. се заразих със сифилис от Татяна П. – тя тогава живееше в Узун-Агач. А през май 1978 г. пипнах трихомоназа от едно момиче на име Люба. По същото време живеех с Татяна Я.“.

Джумагалиев се облича спретнато и въпреки азиатските си черти, говори без акцент и прави впечатление на образован човек. Той е възпитан в мюсюлманско поведение и норми, чете Корана, а към жените се отнася като към второстепенни същества, разсъждавайки като истински азиатец (и дори се счита за потомец на Чингиз хан):

„От  тях, от жените, идват всички нещастия – затвор, престъпления“.

Още тогава – дълго преди първото си убийство, Джумагалиев изпитва желание да убие и изяде жена, но засега потиска манията си…

Завършвайки училище на 18 години, той е изпратен на работа в град Гурев, а после, от ноември 1970 до ноември 1972 г. служи в химическите войски в Самарканд и Отар. След това живее известно време в родното си село, където в продължение на три месеца работи като електротехник (впоследствие не се задържа задълго на нито една работа).

Николай Джумагалиев
Николай Джумагалиев

На 21 години се опитва да стане шофьор и да постъпи в Казахстанския университет в Алмати – но се проваля и в двете начинания. Тогава се отправя към Караганда и оттогава се превръща в номад, обикаляйки Коми, Якутия, Мурманск и Салехард, Чукотка и Алдан, сменяйки няколко професии – от матрос и експедитор, до електротехник и булдозерист, и най-главното – започва да ненавижда жените от бялата раса заради тяхната гордост и разпуснати нрави, недопустими в патриархалния ислям. Тогава взима решението, по собствените му думи – „да се боря с матриархата, с разпуснатите жени“.

Именно тези жени падат под ножа му, когато през април 1977 г. се завръща в Узун-Агач и започва работа като пожарникар. Задържа се на тази служба удивително дълго – повече от две години, до първия му арест. Освен по кулинарни, Джумагалиев убива и по идеологически причини. Но не веднага – готви се за първото убийство цели две години, избирайки за жертва последователка на сектата „Адвентистите от Седмия Ден“. Междувременно сънува голи разчленени женски тела, които се разпадат на части пред очите му:

„Бавничко се носят ръце, крака, торсове… Застанах на страната на животните и правех с хората единствено онова, което те причиняват на животните“.

Кулинарни убийства

И ето че извършва убийство:

„Винаги съм обичал да ходя на лов, но за първи път щях да ловувам жени. Когато излязох на пътя от Узун-Агач за Майбулак, видях някаква млада мадама. Вървеше сама. Всичко отвътре ми „закипя“ и аз й се нахвърлих. Чувайки стъпките ми, тя се обърна, но аз я достигнах, сграбчих я за гушата и я съборих встрани от пътя. Тя започна да се съпротивлява и тогава й прерязах гърлото. После пих от кръвта й.

В този момент от посока на селото се зададе автобус. Легнах на земята и се притаих до убитата. Докато лежах, ми замръзнаха ръцете. Когато автобусът отмина, си стоплих ръцете в тялото на жената, съблякох я и започнах да я разфасовам. Отрязах гърдите й, заедно с маста, отрязах плешките и отделих таза и бедрата. След това сложих всичко това в раницата си и го отнесох вкъщи.

Част от сланината разтопих, а остатъка осолих. Един път смлях част от месото и даже си направих пелмени. От месото хапвах сам и никого не съм гощавал с него. Два пъти си пекох сърце и бъбреци. И месо си пекох. Но то беше жилаво и доста дълго се приготвяше. Месото на тази жена изядох за около месец. В началото ми беше трудно да ям човешко, но после свикнах“.

Останките от трупа са открити на 25 януари 1979 г., недалеч от село Фабрична, намиращо се близо до Узун-Агач.

Научи повече за:   Анджело Буоно и Кенет Бианки: Хилсайдските удушвачи

1979 г. продължава – продължават и убийствата: в нощта на 21 срещу 22 април Джумагалиев убива жена, прибираща се у дома след вечерна молитва в село Фабрична. На 21 юни в 2 часа през нощта погубва друга възрастна жена и нейната дъщеря, спящи спокойно в дома си в Узун-Агач. На 27 юни извършва убийството на момичето Валентина, за което разказва следното:

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253

„На 27 юни 1979 г. моята съжителка Татяна Я. ми разказа, че някакво момиче на име Валентина е откраднало личните й вещи. Татяна беше съобщила за това в милицията. Аз й се скарах, че е намесила ченгетата и й наредих да доведе тази крадла вечерта в дома ни. После излязох да пия с приятели.

Когато се върнах вечерта у нас, видях една младичка и симпатична девойка. В онзи момент Татяна Я. беше отишла при сестра ми Зоя. Ние с девойчето поседяхме известно време, а после я съблякох и правихме секс. Всичко стана по взаимно съгласие. След това помислих, че в стаята може да влезе моята любовница и предложих на Валентина да отидем в хамбара. Вдигнах я на ръце от кревата и я понесох към хамбара на двора.

Там отново правихме секс, но не бях удовлетворен. Изведнъж ми се прииска да удуша момичето. Хванах шията й с две ръце и започнах да я душа. И тогава отново я пожелах. След това взех ножа си и внимателно прерязах гърлото й. Засмуках кръвта й и отново се възбудих. Извърших още един полов акт с нея и видях, че вече е мъртва. Разчлених тялото й на съставните му части, като сложих месото в една каца, а останалото зарових в градината“.

Черна мъгла

След тези пет убийства на 21 август Джумагалиев е арестуван за престъпление, нямащо никакво отношение към серията. Той застрелва случайно свой колега пожарникар, с когото пие и се весели в дома си. Понеже убийството е сметнато за инцидент и тъй като получава диагноза „шизофреник“, Джумагалиев е осъден формално на 4 и половина години лишаване от свобода, но реално излиза от затвора само след една. И продължава кървавото си пиршество – никой не му се меси, той е известен навсякъде като „добро момче“ и дори случайното убийство на колегата му не предизвиква към него никакви съмнения във връзка с изтерзаните женски трупове.

Научи повече за:   Игор Миренков: Светлогорският кошмар

На 8 ноември 1980 г. Джумагалиев прави секс в полупияно състояние с една от поредните си любовници в село Фабрична. След това двамата заспиват. През нощта се събужда и си помисля:

„Защо ги жаля тези неверници?“ – прерязва гърлото и започва да пие от кръвта й. „Четох в книгата „Черна мъгла“, че ако прережеш гърлото на човек и гледаш внимателно, можеш да видиш как душата напуска тялото му. Гледах, гледах, но така и нищо не видях“ – още една причина за неговата страст към прерязване на гърла.

След това на 13 декември се случва още едно убийство, а на 18 декември през нощта Джумагалиев извършва последното си убийство в Узун-Агач. Цяла нощ се весели с приятели и приятелки и накрая отвежда една от жените в съседната стая.

„Правих секс с нея и реших да си направя експеримент: още веднъж да видя – ще излети ли душата й или не. В книгата пишеше: ако пиеш кръв, ще има пророчество, а най-вкусно е човешкото месо. Тя спеше, а аз я ударих. Събрах кръвта й в един леген и отпих няколко глътки. После отрязах от шията й парче месо…

Започнах да я разфасовам: отрязах главата, ръцете, повече не успях. Бях гол. Приятелите ми ме видяха, побягнаха в паника по домовете си и се обадиха в милицията“.

Четиримата милиционери, отзовали се на сигнала, заварват маниака да седи гол в леглото си с разчленения труп на жертвата и омазан с кръвта й. Виждайки неочакваните гости в униформа, Джумагалиев хуква да бяга, така както е гол с нож и брадва в ръце, към планината, където се скрива.

През това време милицията открива в дома му каца с осолено човешко месо.

Той е задържан на следващия ден – изморява се да скита из планината и се приютива при своя роднина, която го храни и се опитва да го скрие от милицията, но не успява. На 3 декември 1981 г. Джумагалиев е изправен пред съда и тъй като вече му е поставена диагноза шизофрения е изпратен не в затвора, а в психиатрична болница.

Николай Джумагалиев
Николай Джумагалиев

Все пак той прави някои признания:

„Убивах жени по няколко причини. Първо, така задоволявах половата си страст към тях. Второ, чувствах непреодолимо влечение към женското тяло: стремях се да го опозная в пълната му цялост. Затова и ядях женско месо. Трето, в книгата „Черна мъгла“, която четох преди няколко години, пише, че жените на древните германци са пили кръв, за да могат да пророкуват: аз предсказах целия си живот от 1980 до 1988 година, а до 2000 всичко е мъгляво.

Това е моето отмъщение към жените, задето нарушават законите на природата. Мъжът трябва да бъде повече от жената във всичко, но в живота не се случва така. Исках да всея страх у всички жени в района. Та аз убивах не просто така: убивайки Татяна Г., аз я принесох в жертва за годишнината от смъртта на моята баба, а Валя – в жертва за стогодишнината от рождението на моя дядо. Никога не убивах просто заради една причина, винаги убивах заради много“.

Прочут канибал

Джумагалиев прекарва в лудницата осем години. През 1989 г., при прехвърлянето му в друга лечебница, успява да избяга от колата и е обявен за общодържавно издирване. Скита се в продължение на две години и през пролетта на 1991 г. извършва кражба във Ферганската долина, с надеждата че ще го заловят и ще си отдъхне в затвора. Но властите го разпознават и го връщат в лечебницата в Ташкент.

Научи повече за:   Голямата любов на Пол Бернардо и Карла Хомолка

Джумагалиев дава толкова много интервюта на чуждестранни кореспонденти, че мнозина го смятат за национален рекордьор в тази област. В своето последно интервю за един киргизстански журналист той се оплаква:

„Нямам близки. Тук не съм нужен никому. Ако още съм интересен на чужденците, които идваха при мен в Ташкент, нека ме откупят оттук. Няма живот за мен тук“.

През януари 1994 г. го изписват от болницата и го изпращат под наблюдение в родното му село Узун-Агач, където всички го помнят като убиец-канибал и люто го ненавиждат – жените го заобикалят отдалеч, а мъжете го псуват и му плюят в лицето. Джумагалиев не издържа на този тормоз и избягва в планината, където се скита в продължение на повече от година, извършвайки още кражби, с надеждата че ще попадне в киргизстанския затвор или обратно в ташкентската болница. Но властите непрекъснато го освобождават и го връщат обратно в родното му село, откъдето отново бягал.

Това продължава до 1995 г., след което Джумагалиев изчезва в неизвестна посока. Легендите разказват, че на местата, които е обитавал, както и преди се появяват пресни трупове.

Впоследствие става ясно, че през последните години „Железния зъб“ е бил пациент в специално лечебно заведение за престъпници, признати за невменяеми, намиращо се в село Актас под Алмати. Там по неволя се е занимавал с ремонт на часовници и аудио и видеотехника. Веднъж Джумагалиев е подал молба с искане да получи смъртно наказание. Психиатрите са преценили, че това е признак за влошаване на умственото му заболяване…


Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253
The following two tabs change content below.
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
23 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Dark_Side
Dark_Side
01.11.2010 11:03

Ujas. Ami toj si e bil za smyrtno nakazanie. Maniakyt se moli, a te go ostavqt jiv… Ne moga da povqrvam!

Москвич 412
Москвич 412
01.11.2010 15:08

Какво друго може да се очаква от мюсли?

Галина
Галина
01.11.2010 15:35

да, защото всички други канибали, описани в тоя сайт, са „мюсли“. глупост върховна

Dark_Side
Dark_Side
01.11.2010 18:13

Ami kofti sa si miuslitata kato cialo….

Аделайде
Аделайде
01.11.2010 19:31

ъх… значи трябва да не слагаме вече изкуствени железни зъби… ще го кажа на колегите-стоматолози да внимават с пациентите, че току виж някой колега бъде изяден…

Аделайде
Аделайде
01.11.2010 19:38

Сега сериозно. Не е прав този човек, че жените са виновни за много неща. Мъжете и жените според мен трябва да имат равни права, защото все пак и двата пола са човешки същества.

Москвич 412
Москвич 412
01.11.2010 19:48

Напълно съм съгласен с Dark_Side

Gergana
Gergana
02.11.2010 0:01

Не ми се стори толкова ужасна тази статия както много други.Въпреки,че толкова откровенно говори за нещата които е правил и мислил.Но ми се струва,че наистина не е бил озлобен ами просто болен.

Аделайде
Аделайде
02.11.2010 7:24

Религиозният фанатизъм е зле тълкувана религия. Много мюсюлмани, с които съм учила в университета, са ми казвали, че тези работи не са писани наистина в Корана. Както и някои християни също убиват, смятайки се за „пророци“. Чела съм такива случаи. Според мен озлобеността и болестта на този човек идват и от семейството, и от грешното тълкуване на нещата.

Todd Petroff
Todd Petroff
02.11.2010 18:01

обвинението за толкова убийства и доказаните факти… а те ПАК и ПАК го пускат… евала!

pa6ata
pa6ata
08.11.2010 21:23

Moskvi4a pak izbuhna s umni razmisli…

Москвич 412
Москвич 412
08.11.2010 23:09

Ти недей се заяжда там дето не ти е работата.

Pride
Pride
03.02.2011 20:14

Е, знаете ли, преди време гледах репортаж за някаква забита страна. Жените искали права като на мъжете…и ги получили. Заедно с техните задържения – казарма, бой, лицеви опори, пълен работен ден такива неща. Мъже и жени не са равни, така и трябва да е 🙂

Ава
Ава
16.04.2011 4:37

@Pride, мъжете и жените са взаимно свързани и допълващи се същества. Чисто и просто казано – природа. Всеки е равен, но не мисля че с лицеви опори и бой са „равни“. Много примитивно изказване под „не са равни“. Не искам да те засегна, но е доста комплексирано изказване. Има жени които са по- силни от мъжете си. А колко такива нещастни хорица има…

tulski
tulski
01.06.2011 19:39

От всички разказани случаи за серийни убийци този свършва най на никак. Слез завръщане от клиниката в селото му, той извършвал кражби и пак го връщали. Дори и наистина да е невменяем, щом е опасен за обществото би трябвало да бъде на специален режим, който не му позволява нови престъпления. После пък се оказало, че бил в специална клиника. Кой го е пратил там или сам е отишъл ? “ Веднъж Джумагалиев подал молба за смъртно наказание. Специалистите преценили, че това е признак за влошаване на умственото му заболяване…“ И така свършва историята. В крайна сметка не става ясно, този… виж още »

Москвич 412
Москвич 412
02.06.2011 23:31

На свобода е ходи с гола глава из казахстанските села.

Миладин
Миладин
03.06.2011 20:36

От мюсюлмани всичко може да се очаква. Нищо ново под слънцето поредният ислямски психопат обладан от прокобата да служи на аллах и готов да принася жертви в негово име. Типично за недоразвитите първобитно-общинни строеве. Тия още са в маймуноподобна фаза на разивитие,така че мюсюлмани не правят разлика между добро и зло. За тия животни доброто не съществува като човешко качество.

коджабаш
коджабаш
11.09.2011 10:51

утрепали са го!
горкия човечец… 🙂

Москвич 412
Москвич 412
11.09.2011 22:00

Никой няма да избяга справедливата тояга! 🙂

Rosse
Rosse
20.06.2014 17:18

Божичко .. това е извратено. Материалът е изключително интересен, статията е прекрасна, но няма как да не спомена, че това, което прочетох е просто потресаващо. ;хх

Исуф
Исуф
25.04.2016 13:22

Миладин, да не би Чикатило да е бил мюсюлманин, Тед Бънди, Джон кристи и др. Недей да правиш тъпи изказвания, това са хпра със психични отклонения и религията няма нищо общо…

Таня
Таня
16.07.2018 6:29

Колко жени е погубил този изрод и да не получи задължителния куршум в тила чак ми е странно. Психясъл бил, как не!!! Щом има съзнание да се крие, щом има съзнание да иска да го затворят, значу си е доста наред.