Адолфо Констанцо: Вещера от Матаморос

Адолфо Констанцо: Вещера от Матаморос

Адолфо Констанцо успява да убеди десетки от своите последователи, че неговата специална черна магия ще ги защити от враговете им. В редиците на неговия зловещ култ попадат някои от най-влиятелните наркодилъри в Мексико, които разчитали на неговите човешки жертвоприношения за процъфтяването на бизнеса си. Успехът на ритуалите на Констанцо зависел от степента на агония на жертвите му. “Те трябва да умират с писъци” – казвал той на своето паство.

Пролетна ваканция

Мексиканското градче Матаморос – разположено през река Рио Гранде, на крачка от Браунсвил, щата Тексас – е популярно ваканционно място за американските студенти още от 30-те години на XX в. То е типичното гранично поселище, с всичките му плюсове и минуси: проституция и секс шоута, изобилие от алкохол и наркотици, бедстваща мизерия и престъпност. Всяка пролет около 250 000 студенти от Браунсвил се изсипват в Матаморос след изпитите си, за да полудуват на воля на чужда земя. Онези, пристигнали там през март 1989 г., не знаели, че в града вече се разследват изчезванията на 60 души от Нова година насам. А дори и да знаели, това едва ли щяло да ги спре.

Марк Килрой

Един от купонджиите бил студентът по медицина от Университета в Тексас Марк Килрой. Неговите приятели изгубили следите му в ранното утро на 14 март 1989 г. и съобщили за изчезването му в полицията на следващия ден. За разлика от останалите случаи, Килрой бил младеж с връзки. Неговият чичо бил служител в американската митница. Това става предпоставка за разгорещено издирване и обявяване на награда в размер на 15 000 долара за всякаква информация относно местонахождението на Килрой и ареста на неговите похитители. Американските власти следели отблизо случая, а полицията в Матаморос разпитала 127 известни престъпници – процес, в който често били употребявани тояги и газирана вода с чили сос, която полицаите сипвали в ноздрите на заподозрените.

Всичко било напразно.

Точно по същото време мексиканските власти били заети с една от периодичните си кампании срещу трафика на наркотици, изразяващи се в издигането на пътни блокади и претърсването на граничните райони за невнимателни контрабандисти. Операциите обикновено се планирали така, че да оставят богатите наркобосове недокоснати и да засегнат единствено дребните риби в техните организации.

Серафин Хернандез Гарсия

Една от тези дребни риби бил добре известният в Матаморос Серафин Хернандез Гарсия младши. Двадесетгодишният младеж бил племенник и лакей на местния наркобарон Елио Хернандез Ривера. На 1 април 1989 г. Серафин минал без да спре през една от полицейските блокади на магистралата извън Матаморос. Полицаите го подгонили, но той сякаш не ги забелязал и ги отвел до едно запуснато ранчо наблизо. Бързият обиск на имота донесъл следи от марихуана и разни окултни принадлежности. Осем дни по-късно полицията се върнала на мястото и арестувала Серафин Хернандез и още един наркодилър, на име Давид Серна Валдез. Двамата се държали изключително спокойно и дори предизвикателно. Заявили, че полицията не може да ги задържи, защото са “защитени” от някаква сила, стояща над всякакви човешки закони.

Все пак двамата останали зад решетките, докато детективите разпитвали пазача на ранчото. Той с готовност им споделил имената на останалите членове на нарко дружинката на Хернандез, които често посещавали ранчото, известно като “Санта Елена”. Друг еднократен посетител бил не кой да е, а изчезналият студент Марк Килрой, когото пазачът разпознал на снимка. Серафин Хернандез свободно признал за участието си в отвличането и убийството на Килрой – едно от многото, извършени през изминалата година в ранчо “Санта Елена”. Убийствата били човешки жертвоприношения, обяснил той, изпълнени, за да осигурят окултна протекция за най-различни наркодилъри. “Това е нашата религия” – казал Хернандез. – “Нашето вуду”.

Хернандез назовал името на лидера на култа – Адолфо де Хесус Констанцо с прякор Ел Падрино (Кръстника), майстор в практикуването на африканската магия, наречена “пало майомбе”. Констанцо бил този, който заповядвал убийствата. Освен това Ел Падрино изтезавал и изнасилвал жертвите си, предимно мъже, преди да бъдат убити, след което изваждал органите им, за да ги свари в ритуалния си казан.

Полицията разкопава телата в ранчото

Полицията се върнала в ранчото заедно с Хернандез. Той с готовност им посочил частното гробище на култа и собственоръчно изровил с лопата първото от 12-те тела, погребани в спретната редичка. Всички жертви били мъже. Някои от тях били застреляни от упор, а други посечени с мачете. Едно от телата било на Марк Килрой. Черепът му бил отворен, а мозъкът му липсвал. В близката барака детективите открили пълно с кръв котле от ковано желязо, наречено “нганга”, животински останки и 28 пръчки – “палосите” на “пало майомбе”, с чиято помощ последователите на Констанцо общували с духовете от отвъдното. Мозъкът на Марк Килрой бил открит да плува в съд, пълен с паяци, скорпиони и други неописуеми неща.

Сега полицията знаела, че си има работа с луд човек – богат при това, заобиколен от лукави и добре въоръжени последователи. Единственото нещо, което не знаели за Адолфо Констанцо, било къде да го намерят.

Чиракът на магьосника

Делия Аурора Гонзалес
Делия Аурора Гонзалес

Роден в Маями на 1 ноември 1962 г. Адолфо де Хесус Констанцо е син на 15-годишна кубинска имигрантка и първото от трите й деца от различни бащи. Когато бил на шест месеца, неговата майка Делия Аурора Гонзалес завела сина си да бъде благословен от един хаитянски жрец на “пало майомбе”, който й казал, че детето е “избраният” и е “предопределено за огромна власт”. Адолфо бил все още бебе, когато майка му се преместила в Сан Хуан в Пуерто Рико и макар да бил покръстен като католик, истинската вяра на семейството му била пазена в дълбока тайна. Гонзалес изповядвала “пало майомбе” и предала вярата и на сина си, доверявайки неговото магическо образование на жреците в Сан Хуан и близкото Хаити. През 1972 г. семейството се преместило в Маями за постоянно и Адолфо станал чирак на един хаитянски жрец в Малка Хавана.

Неговата майка, от друга страна, била хронична престъпничка с 30 ареста зад гърба й по най-различни обвинения, като нахлуване в частна собственост, кражба в магазини, измама с чекове, кражба на кола и изоставяне на дете. Но винаги се измъквала с условна присъда, отдавайки късмета си на своята мистична религия. Тя оставила редица от къщи под наем в Маями разбити, окървавени и осеяни с остатъците от принесени в жертва животни. Съседите шушукали, че Делия е вещица, а онези които я ядосвали, намирали на прага си обезглавени пилета или кози.

Като тийнейджър Констанцо тръгнал по стъпките на майка си, обикаляйки гей баровете в Маями и впускайки се в дребни престъпления. Той бил лош ученик и завършил почти последен по успех в гимназията.

Неговите интереси били насочени другаде – да научи тайнствата на вещерството от своя ментор. Заедно ограбвали гробове, за да си набавят съставки за казана на жреца и поливали с кръв вуду кукли, за да прокълнат враговете си. Пало Майомбе е една аморална религия, която не различава “бяла” от “черна” магия, и всеки, който я практикува, трябва сам да избере пътя си без предразсъдъци. Наркодилърите често се обръщат към жреците й, за да защитят незаконните си занимания, но кръстникът на Констанцо дал един строг съвет на своето протеже:

“Нека неверниците сами се погубят с наркотиците. Ние ще спечелим от тяхната глупост”.

Адолфо де Хесус Констанцо
Адолфо де Хесус Констанцо

Според майка му през 1976 г. Констанцо започнал да проявява свръхестествени способности, предсказвайки бъдещи събития с удивителна точност. Месеци преди Джон Хинкли да извърши атентата над президента Роналд Рейгън през 1981 г., Констанцо уж предрекъл събитието и заявил, че Рейгън ще оцелее от раните си. Той обаче не успявал толкова успешно да предскаже собственото си бъдеще, което включвало два ареста за кражба от магазини през 1981 г.

Научи повече за:   Едмънд Кемпер: Убиецът на стопаджийки

В началото на 1983 г. Констанцо си избрал светец покровител, давайки обет към Кадиемпембе – Сатаната в неговата религия. С благословията на кръстника си започнал да боготвори злото за собствена изгода. Последното му изпитание се изразявало в ритуално порязване, при което неговият ментор издълбал с ножа си мистични символи в плътта на Констанцо.

“Душата ми е мъртва” – заявил той в края на церемонията. – “Аз нямам бог”.

Чиракът бил готов да стане водач.

Кървави ритуали

Мартин Куинтана Родригез
Мартин Куинтана Родригез

През 1983 г. Констанцо заминава за Мексико Сити, където предсказвал бъдещето с карти Таро в скандалния квартал на града Зона Роса – популярен район за проститутките. Преди да се върне в Маями Констанцо вербувал първите си мексикански последователи, сред които Мартин Куинтана Родригез, хомосексуалният екстрасенс Хорхе Монтес и Омар Ореа Очоа, който бил обсебен от окултното още на 15-годишна възраст. В бърза последователност прелъстил Куинтана и Ореа, обявявайки ги за свои “мъж” и “жена”, в зависимост от моментното му романтично настроение.

Омар Ореа Очоа
Омар Ореа Очоа

В средата на 1984 г. Констанцо се премества за постоянно в Мексико Сити, в търсене на “нови хоризонти”. Живеел в странно трио с Куинтана и Ореа и с нарастването на репутацията му започнал да събира нови последователи из целия град. Знаело се, че може да чете бъдещето и предлагал ритуални “пречиствания” на онези, които вярвали, че враговете им са ги прокълнали. Разбира се, всичко това струвало пари, а журналите на Констанцо, открити след смъртта му, документират 31 редовни клиенти, някои от които плащали по 4 500 долара за единична церемония. Констанцо създал меню, предлагащо животни за жертвоприношение, като петлите вървели по 6 долара на глава, козите по 30, боа удушвач по 450, възрастни зебри по 1 100 и африкански лъвчета по 3 100 всяко.

Верен на ученията на своя ментор, Констанцо омаял богатите наркодилъри, помагайки им да организират доставките и срещите си на базата на неговите предсказания. За определена цена правел гангстерите и техните бодигарди невидими за полицията и непробиваеми за куршумите. Всичко това били пълни глупости, разбира се, но дилърите със селско потекло му вярвали с лекота. Според тефтерите на Констанцо, един дилър от Мексико Сити бил плащал за магическите му услуги в продължение на три години, като сумата възлизала на 40 000 долара.

За тези пари клиентите искали да видят шоу, а Констанцо не искал да ядосва мъже, въоръжени с Узи и возещи се в бронирани лимузини. До средата на 1985 г. той вече имал стабилна практика и правел набези в гробищата, за да събира човешки кости за кървавите си ритуали. Мистерията, която се носела около него, била достатъчна, за да привлече хора от най-различни прослойки на мексиканското общество, сред които лекар, спекулант с недвижими имоти, модни модели и няколко травестити.

Адолфо Констанцо - Къстника
Адолфо Констанцо – Къстника

Може би най-особеният аспект от новата кариера на Констанцо е привлекателната сила, която упражнявал върху висши полицейски служители. Поне четирима членове на Федералната съдебна полиция се присъединяват към неговия култ в Мексико Сити: един от тях, Салвадор Гарсия Аларкон, ръководел операциите за наркотици; втори – Флорентино Вентура Гутиерес, оглавявал мексиканския клон на Интерпол. В страна, в която корупцията обхваща всички нива на държавния апарат и федералните агенти играят ролята на охранители на наркобароните, подкупите не са нещо необичайно, но предаността на последователите на Констанцо изглежда се влияела не само от алчност. Със или без униформа, те го боготворели като малък бог – техният жив посланник от ада.

През 1986 г. Флорентино Вентура Гутиерес представил Констанцо на търгуващата с наркотици фамилия Калзада, един от най-силните наркокартели в Мексико. Констанцо спечелил дилърите с чара си и извлякъл огромни печалби от контактите си с бандата. В началото на 1987 г. бил в състояние да плати 60 000 долара в брой за къща в Мексико Сити и си купил цял автопарк от луксозни коли, една от които мерцедес-бенц за 80 000 долара. Когато не свещенодействал за Калзадас и другите си клиенти, се занимавал с измами, представяйки се веднъж като агент от отдел “Наркотици”, за да обере дилър на кокаин и после да продаде стоката му чрез своите контакти в полицията за сладката сума от 100 000 долара.

В един момент от неговото израстване от невръстен екстрасенс до магьосник от хайлайфа Констанцо започнал да храни своята “нганга” (казан) с човешки жертвоприношения. Общият брой на жертвите му не е известен, но 23 от ритуалните убийства са добре документирани. Мексиканските власти забелязват и ръст на жестоките неразкрити убийства в Мексико Сити по онова време, предполагайки, че известните жертви на Констанцо са само върхът на айсберга. Във всеки случай неговата готовност да изтезава и убива напълно непознати хора – а понякога и най-близките си приятели – страшно впечатлила безмилостните наркодилъри и те се превърнали в основните му клиенти.

След година съвместна работа Констанцо започнал да вярва, че неговите магически сили са отговорни за непрекъснатия успех и оцеляването на фамилия Калзада. През април 1987 г. поискал да стане пълноправен партньор в синдиката, но получил рязък отказ. Привидно Констанцо сякаш приел отхвърлянето си с лекота, но неговият зъл ум вече замислял отмъщение.

На 30 април 1987 г. Гилермо Калзада Санчез и шестима души от неговото домочадие изчезнали безследно при загадъчни обстоятелства. Те били обявени за издирване на 1 май и полицията открила разтопени свещи и други доказателства за някаква странна религиозна церемония в офиса на Калзада. След още шест дни полицията започнала да изважда обезобразени останки от река Зумпанго. В течение на седмица били открити седем трупа, като всеки от тях носел следите на садистични мъчения: отрязани пръсти и уши; отстранени сърца и гениталии; частично изтръгване на гръбначен стълб при едно от телата; два липсващи мозъка.

Липсващите части, както се оказало, били използвани в казана на Констанцо, за да укрепят силата му за предстоящите още по-велики завоевания. През юли 1987 г. той вече си бил набелязал следващите шест жертви.

“Ла Мадрина”

Сара Мария Алдрете Вилареал
Сара Мария Алдрете Вилареал

Сара Мария Алдрете Вилареал е родена на 6 септември 1964 г. – дъщеря на електротехник от Матаморос. Тя пресича границата със САЩ, за да учи в гимназията “Портър” в Браунсвил, където учителите я помнят като отлична ученичка и добро дете. Сара Мария продължила образованието си в училище за секретарки, където инструкторите я съветвали да продължи в истински колеж, но тогава срещнала любовта. На Хелоуин през 1983 г. Алдрете се омъжила за родения в Браунсвил Мигел Закариас, който бил с 11 години по-голям от нея. Връзката им бързо се вгорчила и след пет месеца вече били разделени.

В края на 1985 г. Алдрете получила статут на чуждестранен студент в Съединените Щати. Следващата й стъпка била да се запише в двегодишен колеж в Браунсвил, като студент по физкултура. Сара тръгнала на лекции през януари 1986 г. и междувременно работела на две места, като треньор по аеробика и асистент-секретарка в отдела по атлетика към училището.

В края на първия си семестър Алдрете се отличавала както физически, така и академично. С ръст 1,85 м, била необичайно висока за мексиканка, а оценките й били отлични. Тя била един от 33-мата студенти, чийто имена били включени в училищния списък “Кой кой е” за 1987-88 г.

Научи повече за:   Народният храм и масовото самоубийство в Джоунстаун

След разтрогването на брака й Алдрете се преместила обратно при родителите си в Матаморос, като се прибирала за уикендите и ваканциите. Привлекателна и популярна сред мъжете, през 1987 г. тя започнала да излиза с наркодилъра Гилберто Соса, работещ за могъщата фамилия Хернандез.

На 30 юли 1987 г. Алдрете шофирала през Матаморос, когато лъскав нов мерцедес я накарал да отбие от пътя, като замалко не я ударил. Привлекателният и вежлив шофьор започнал да й се извинява. Представил й се като Адолфо Констанцо, кубино-американец, живеещ в Мексико Сити. Между тях незабавно преминала искра, но Констанцо не се опитал да я сваля. Той отбелязал със задоволство, че рожденият ден на Алдрете е на същата дата, като този на майка му.

В действителност тяхната среща не била никак случайна. Констанцо бил наблюдавал Гилберто Соса и претеглял връзките му. Срещата му със Сара Алдрете била добре режисирана, както и последвалото им приятелство и бавното й затъване в окултното. Две седмици след първия им сблъсък Констанцо се срещнал отново с Алдрете в Браунсвил и показно отказал да се ръкува със Соса. Дни след това анонимно обаждане осведомило Соса, че Алдрете се среща с друг мъж. Тя отрекла тези обвинения, но ревнивецът не й повярвал и прекратил връзката им. Тя се обърнала към Констанцо за съчувствие и се изненадала, когато той й казал, че бил видял раздялата им в своите карти таро.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: ?ME 🍺 Vladislav 🍺 Ba?ep?? K. 🍺 Malhavoc 🍺 Simona 🍺
Дарители: NadezhdaDonikaNikolinkaTsvetelinOrlin
350
304

Констанцо най-накрая отвел Алдрете в леглото си, но сексуалният им съюз бил кратък. Той не криел предпочитанието си към мъжете и Алдрете неохотно приела това, тъй като вече била захапала религиозния аспект от връзката им. В края на лятото съучениците на Сара видели в нея огромна промяна. Тя изведнъж се превърнала в експерт по вещерство и магии, и с жар говорела за свързаните сили на тъмнината и светлината. Насаме Констанцо я наричал “Ла Мадрина” – “кръстницата” на неговия разрастващ се култ. Той проучил връзките й с клана Хернандез и предрекъл, че в скоро време неговият лидер Елио ще се обърне към нея за съвет. Когато Елио наистина го направил през ноември 1987 г., Сара запознала дилъра с Кръстника.

Сезонът на вещиците

Бараката, която Констанцо използвал за черните си магии
Бараката, която Констанцо използвал за черните си магии

Както се оказало, фамилията Хернандез, разкъсвана от вътрешни разногласия и заплашена от външни съперници, била готова за поглъщане. Използвайки всичките си “магически” трикове, Констанцо убедил Елио, че пало майомбе може да реши техните проблеми. Враговете им щели да бъдат елиминирани чрез жертвени ритуали; а същите ритуали щели да защитават семейството и неговите служители от беда. Ако бъдели верни на Констанцо, щели да станат невидими за властите и неуязвими за куршумите в битка. Всичко, което искал в замяна, било 50 процента от печалбите им и контрол над семейството им.

Ритуалите на Констанцо станали още по-сложни и садистични след като преместил култа си в ранчото “Санта Елена”, намиращо се на 32 км от Матаморос. Там, на 28 май 1988 г. Констанцо застрелял наркодилъра Хектор де ла Фуенте и фермера Мойсес Кастильо, но техните жертвоприношения не го задоволили. Връщайки се в Мексико на 16 юли, той надзиравал изтезаването и разчленяването на Раул Паз Ескуивел – травестит и бивш любовник на члена на култа Хорхе Монтес. Зловещите останки били захвърлени на улицата и намерени от играещи деца.

Осакатяването и болката били от съществено значение за пало майомбе. Кръвта и вътрешностите хранели нганга (казана), и при разбъркването им с пръчки (палос) Констанцо установявал връзка със света на духовете. Демоните, на които служел, се усмихвали само на жертвите, умиращи в агония. “Те трябва да умират с писъци” – казвал Кръстника на паството си. Колкото до момента с изнасилването, което упражнявал върху мъжките си жертви, това било просто бонус към ролята му на божество.

На 10 август 1988 г., като отмъщение за кражбата на дрога на стойност 800 000 долара, съперниците на фамилия Хернандез отвличат Овидио Хернандез и неговия двегодишен син. Два дни по-късно мъртвешката бригада на Констанцо отвлича един непознат и го измъчва до смърт в ранчото “Санта Елена”, напявайки молитви за освобождаването на Хернандез и сина му. Когато заложниците били освободени на 13 август без нито една стотинка откуп, той обрал цялата слава за това събитие. Неговата звезда изгрявала и Констанцо почти не обърнал  внимание на самоубийството на своя последовател от Интерпол Флорентино Вентура в Мексико Сити на 17 септември.

През ноември 1988 г. 35-годишното бивше ченге и член на култа Хорхе Валенте де Фиеро Гомез нарушил забраната на Кръстника за употреба на наркотици и се превърнал в следващото жертвоприношение за дявола Кадиемпембе и в кървав урок за подчинение. В деня на Свети Валентин в ранчото бил изтезаван до смърт контрабандистът Езекиел Родригез Луна; двама други дилъри – Рубен Вела Гарза и Ернесто Ривас Диаз, били добавени към зловещия списък, когато случайно попаднали на церемонията. Девет дни по-късно култът отвлякъл още един непознат, който никога не е идентифициран, но той оказал такава съпротива, че Констанцо наредил на Елио Хернандез да го застреля без обичайните ритуали. На 25 февруари дебнещите сектанти случайно отвлекли 14-годишния племенник на Елио и го убили преди да разберат грешката си.

В онзи момент Констанцо седял върху 800 кг марихуана, откраднати от друга банда, но чувствал нуждата от още едно жертвоприношение, което да гарантира безопасното пренасяне на дрогата през река Рио Гранде. Следващият ритуал бил определен за 13 март 1989 г., но страданията на жертвата се сторили недостатъчни за вкуса на Кръстника.

“Доведете ми някого, когото мога да използвам” – наредил той на подчинените си. – “Някой, който ще крещи”.

На следващата сутрин му довели Марк Килрой.

Лов на вещици

Свръхестествените способности на Констанцо трябва да са му изневерили през март 1989 г., защото той бил стреснат от реакцията на властите след изчезването на Марк Килрой. Дори клането на семейство Калзада не било причинило подобен отзвук, тъй като повечето наблюдатели заключили, че наркодилърите са си получили заслуженото. Някои от жертвите на Констанцо дори не били обявени за изчезнали; три от тях, които по-късно били изровени в ранчото, така и не са идентифицирани.

Но Марк Килрой бил различен. Той идвал от влиятелно семейство с политически връзки. Неговата съдба заплашвала да се превърне в международен скандал. Местната полиция искала да разреши случая бързо, преди репутацията й да се срине съвсем.

Констанцо, от друга страна, все още разполагал с 800 кг марихуана, които трябвало да прекара през границата. За да защити пратката си, режисирал едно последно жертвоприношение, избирайки бившия любовник на Сара Алдрете за свой почетен гост. Гилберто Соса умрял с писъци на 28 март 1989 г. и дрогата била транспортирана без проблеми на 8 април, въпреки че Серафин Хернандез бил отвел полицията в ранчото седмица преди това. Мулетата на Констанцо събрали 300 000 долара, а Кръстника се поздравявал за магическите си способности.

Неговият магически защитен щит паднал на следващия ден. На 9 април били арестувани четирима членове на фамилията Хернандез, преди да могат да предадат на Констанцо неговия дял от голямата сделка. На 11 април ранчото започнало да издава погребаните си тайни и през следващите шест дни от земите му били изровени осакатените останки на 15 жертви. (Освен първите 12, погребани в гробището, още три били открити в овощната градина наблизо). Констанцо минал в нелегалност, пътувайки заедно със Сара Алдрете, мъжките му любовници Мартин Куинтана и Омар Ореа, и един наемник от фамилията Хернандез на име Алваро де Валдез. Информатори подшушнали на полицията, че той може да отиде при майка си в Маями, но флоридските горещини убедили Констанцо да остане в Мексико Сити, където се криел в домовете на последователите си.

Научи повече за:   Цутому Миязаки: Убиецът Отаку
Плакат за издирването на Констанцо
Плакат за издирването на Констанцо

Находките в Матаморос станали главна тема на медиите през цялата 1989 г. Телевизионни журналисти пристигали от Съединените Щати, Европа и дори от Япония. Констанцо бил “забелязван” чак на север в Чикаго, където слуховете го поставяли в редиците на Мафията от Ветровития град. Сара Алдрете била “виждана” да обикаля около училищата в долината Рио Гранде и хората вярвали, че тя се е заклела да отвлече и убие по 10 деца за всеки от последователите си, затворени в Мексико. Една алтернативна църква в град Фар в щата Тексас била изгорена до основи, когато плъзнал слухът, че членовете й са поклонници на Констанцо.

Властите все още търсели напразно Кръстника и неговия антураж, леко облекчени от ареста на патриарха на наркокартела Серафин Хернандез Ривера старши в Хюстън на 17 април. При обиска на къщата, в която се криел, били открити оръжия и пари в брой, но никакви окултни принадлежности. Констанцо и неговите най-близки хора били потънали в земята.

“Никога няма да ме хванат”

На 8 април 1989 г. Констанцо видял предателство в своите карти таро. Знаел, че Серафин старши трябва да е бил издаден от информатори и сега още по-внимателно наблюдавал приятелите си. Държал Узи-то си под ръка и рядко заспивал за повече от няколко минути. Все повече заплашвал обкръжението си със сила, която уж надвишавала тази на полицията:

“Не могат да ви убият” – настоявал той. – “Но аз мога”.

Пожарът в колибата
Пожарът в колибата

На 22 април среднощни подпалвачи нападнали ранчото “Санта Елена”, изгаряйки окървавената ритуална барака на Констанцо до основи. На следващата сутрин той изпаднал в ярост, гледайки по телевизията как полицията изпълнява екзорсизъм на мястото, пръскайки гробовете и пепелта със светена вода. Развилнял се в малкия апартамент, в който живеел с Алдрете и останалите, чупейки лампи и обръщайки мебели като обсебен от демон.

На 24 април полицията арестувала сектанта Хорхе Монтес, нахлувайки в дома му, който се намирал на три пресечки от мястото, където било убито семейство Калзада през 1986 г. Също като останалите, арестувани преди него, Монтес бързо разказал всичко за култа, посочвайки Констанцо като негов ръководител и главен екзекутор в серия от зловещи убийства.

Три дни по-късно Констанцо и неговата кохорта от четирима се настанили в последното си убежище, в сграда на улица “Рио Сена” в Мексико Сити. На 2 май Алдрете, страхувайки се за живота си, написала бележка и я хвърлила долу на улицата от прозореца на спалнята си. Тя гласяла:

“Моля ви, свържете се със съдебна полиция и им кажете, че в тази сграда са хората, които търсят. Кажете им, че една жена е държана като заложник. Моля ви за това, защото повече от всичко искам да говоря – или те ще убият момичето”.

Минувач намерил бележката минути по-късно, прочел я и си я запазил, вярвайки, че това е просто някаква тъпа шега. Горе в апартамента Констанцо започнал да крои планове за бягство от Мексико, за да започне на чисто някъде другаде. “Никога няма да ме хванат” – уверил той приближените си.

Тези планове били осуетени на 6 май 1989 г., когато полицията пристигнала на улица “Рио Сена” и започнала да задава въпроси от врата на врата. Интересували се от съвсем различен случай – изчезнало дете – но когато Констанцо ги зърнал през прозореца, се паникьосал и открил по тях огън с автомата си. След малко сградата била заобиколена от 180 полицейски служители, които се включили в продължилата 45 минути престрелка. Като по чудо само един от тях бил ранен.

Мъртвите Констанцо и Куинтана
Мъртвите Констанцо и Куинтана

Когато Констанцо осъзнал, че бягството е невъзможно, подал оръжието си на Валдез. Наемникът на Хернандез разказал по-късно на полицията:

“Каза ми да убия него и Мартин. Казах му, че не мога да го направя, но той ме удари по лицето и ме заплаши, че ще се пържа в ада. После прегърна Мартин и аз застанах пред тях и ги застрелях с автомата”.

Констанцо и Куинтана били мъртви, когато полицията нахлула в апартамента. Лежали прегърнати в един килер, а Констанцо бил облечен по къси шорти, сякаш се връщал от плажа. Тримата оцелели – Валдез, Ореа и Сара Алдрете – били незабавно арестувани и откарани в затвора. При разпита Валдез признал, че е застрелял Констанцо и тържествено предупредил полицията:

“Кръстника няма да бъде мъртъв задълго!”.

Заветът

Мексиканските власти били по-загрижени за осъждането на оцелелите сектанти, отколкото от предстоящото възкресение на Констанцо. Случаят на Валдез приключил бързо благодарение на неговите самопризнания, но Сара Алдрете първоначално се престорила на жертва, издавайки се впоследствие с прекалените си познания за кървавите ритуали на култа.

Арестуваните членове на култа
Арестуваните членове на култа

Четиринадесет от членовете на култа били изправени пред съда по различни обвинения, сред които множество убийства, притежание на оръжие и наркотици, заговор и възпрепятстване на правосъдието. През август 1990 г. Валдез бил осъден на 35 години затвор за убийството на Констанцо и Куинтана. Сектантите Хуан Фрагоса и Хорхе Монтес получили по 35 години за убийството на травестита Раул Ескуивел; Омар Ореа, съден по същото обвинение, починал от СПИН преди да чуе присъдата си. Сара Алдрете била оправдана за убийството на Констанцо, но получила шест години затвор за съучастничество. Ла Мадрина настоявала, че единствената религия, която е практикувала, е “Християнска Сантерия”. По-късно, през 1994 г. Алдрете и още четирима сектанти били съдени за многобройните убийства в ранчото. Тя получила 62 години, а Елио и Серафин Хернандез младши по 67. Американските власти също имали готовност да преследват съдебно Алдрете, Валдез и клана Хернандез за убийството на Марк Килрой, ако случайно бъдели пуснати на свобода.

Но сякаш тяхното зло не е изчезнало дори сега.

Зловещ брой култови убийства остават неразкрити в Мексико. От затвора Сара Алдрете казва на журналистите:

“Не смятам, че религията ще свърши с нас, защото в нея има много хора. Те са основали храм в Монтерей, който няма нищо общо с нас. Това ще продължи”.

Между 1987-89 г. полицията в Мексико Сити се сблъсква със 74 неразкрити ритуални убийства, 14 от които са на невръстни бебета. Култът на Констанцо е заподозрян в поне 16 от тези случаи, в които са замесени деца и тийнейджъри, но властите не разполагат с достатъчно доказателства, за да повдигнат обвинения.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: ?ME 🍺 Vladislav 🍺 Ba?ep?? K. 🍺 Malhavoc 🍺 Simona 🍺
Дарители: NadezhdaDonikaNikolinkaTsvetelinOrlin
350
304
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

1
Напиши коментар

avatar
1 Дискусии
0 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
1 Автори на коментари
Таня Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
Таня
Гост
Таня

Ужас! Как могат едни ненормалници да промият мозъците на маса народ, че и на висши полицейски служители. Колко ли са си повярвал, че са Богове за да подложат на страдание невинни хора