Подмяната: Изчезването на Уолтър Колинс и убийствата в Уайнвил

Подмяната: Изчезването на Уолтър Колинс и убийствата в Уайнвил

През 1928 г. в южна Калифорния се случва серия от отвличания и убийства на деца, които привличат общественото внимание не само с бруталността си, но и с мрежата от лъжи, с която полицията обгръща случая. Младият и извратен Гордън Стюърт Норткот отвлича, изнасилва и убива най-малко три момчета с помощта на майка си и своя племенник. Тогава се появява малък беглец, който заявява, че е едно от изчезналите момчета. Властите и пресата не се усъмнили в думите му и буквално принудили майката на изчезналия Уолтър Колинс да приеме фалшивия двойник. Полицията в Лос Анджелис отказала да повярва на жената, която настоявала, че това не е нейното дете и дори я изпратили в лудница, само и само да не признаят, че са били направени на глупаци от едно малко момче.

През 2008 г. излиза филмът “Подмяната” на Клинт Истууд, в който Анджелина Джоли играе ролята на майката, която се бори с калифорнийската правна система, опитвайки се да намери изгубеното си дете.

Изчезването на Уолтър Колинс

Уолтър Колинс
Уолтър Колинс

Деветгодишният Уолтър Колинс младши изчезва на 10 март 1928 г. Момчето било видяно за последен път от един съсед в около 17:00 ч на ъгъла на “Пасадена” и “Норт авеню” в Линкълн Хайтс, Лос Анджелис. Неговата майка Кристин Колинс, която работела като телефонен оператор, му била дала пари, за да отиде в близкото кино. Неговият баща лежал в затвора за грабеж.

Полицията в Лос Анджелис вече била в центъра на общественото внимание, благодарение на няколко скандала за корупция и неспособността й да намери изгубеното дете накарала служителите й да се чувстват още по-неудобно. Вече оплетеният в скандали началник Джеймс Дейвис бил подложен на натиск отгоре в търсенето на детето. Полицията драгирала езерото в Линкълн Парк, но не открила нищо. Бащата на Уолтър предполагал, че синът му може да е бил отвлечен и дори убит от негови врагове в затвора.

Тогава служител на бензиностанция в Глендейл, на име Ричард Стротърс, съобщил, че е видял на задната седалка на кола тялото на момче, увито във вестници, което изглеждало мъртво. Колата била карана от двама чужденци, вероятно италианци, които го попитали къде се намира полицейското управление. Стротърс изпратил своя приятел Стейли да ги проследи. Те спрели колата пред участъка, но после потеглили с пълна газ към долината Сан Фернандо и Стейли изпуснал следите им. Когато полицията показала на Стротърс и Стейли снимката на Уолтър, двамата заявили, че той е бил момчето в колата.

Скоро се появили още съобщения, идващи от целия щат, за момче, което пътувало с двама мургави мъже и ги молело да го пуснат. Съседите на Колинс също разказали, че в деня на изчезването на Уолтър са виждали в квартала някакъв загадъчен чужденец.

Братята Луис и Нелсън Уинслоу
Братята Луис и Нелсън Уинслоу

За съжаление това не бил единствения сигнал за изчезнали деца. На 16 май изчезнали братята Луис и Нелсън Уинслоу от Помона. Момчетата били на 12 и 10 години. Родителите им получили странни писма от децата си. Първото носело пощенско клеймо от Помона и казвало, че момчетата са се отправили към Мексико. Другото, изпратено в края на май, казвало, че децата са добре и възнамеряват да се прочуят като останат в неизвестност колкото се може по-дълго.

Първоначално полицията не направила връзка между двата случая. Не направили връзка и с открития през февруари обезглавен труп на момче от латиноамерикански произход, намерен в чувал близо до Ла Пуенте. Нито им направило впечатление оплакването на съседите на един птичарник в Уайнвил, които подали сигнал, че във фермата се извършва тормоз над дете.

Научи повече за:   Децата психопати: Лоши гени или лоши родители?

Смененото дете

Кристин Колинс
Кристин Колинс

През август същата година полицията в град Декаб, Илинойс, намерила момче, което твърдяло, че се казва Артър Кент. Малкият казал на полицаите, че баща му го е изоставил, но нищо повече. Властите го настанили временно у едно фермерско семейство и продължили да го разпитват. В крайна сметка той им казал, че е Уолтър Колинс от Лос Анджелис и се бил измъквал от въпросите им, за да защити баща си.

Полицията в Илинойс уведомила властите в Калифорния и г-жа Колинс, и им изпратила негови фотографии. Момчето било изпратено в Лос Анджелис. Събирането на майка и син получило голям медиен отзвук, но се превърнало в изключително неловко събитие. Вестник “Лос Анджелис Таймс” описал колко измъчено изглеждало момчето, как почти не приличало на себе си и очевидно преживяното било оставило дупки в паметта му. Статията отбелязвала също, че Кристин Колинс отрекла това да е нейният син, но тъй като момчето настоявало, че тя е майка му, капитан Джей Джей Джоунс убедил жената да го “пробва” за известно време.

Момчето разказало на репортерите, че в онзи мартенски ден било играло близо до дома си, когато някакъв непознат се приближил до него и му казал, че майка му му е дала 15 долара, за да му купи нов костюм. Детето тръгнало с мъжа, който го отвел в къща в Холивуд и там му казал, че е истинският му баща. След това двамата заедно предприели пътуване на стоп на изток.

Уолтър Колинс и Артър Хъчинс
Уолтър Колинс и Артър Хъчинс

В началото на септември Кристин Колинс завела момчето обратно в полицейското управление, носейки със себе си зъболекарския картон на сина си и подписка от свои познати, които заявявали, че това не е Уолтър Колинс. Г-жа Колинс била смятана от познатите и колегите си за компетентна професионалистка, която винаги показвала забележителна степен на отговорност и самообладание. Но капитан Джоунс я нарекъл лунатичка и я обвинил, че се опитва да прехвърли грижата за детето си на държавата и да очерни името на полицията. Той я вкарал в психиатричното отделение на болницата, позовавайки се на “Кодекс 12”, постановление, позволяващо на ченгетата да се отървават от подривни елементи като ги изпращат в заведения за психично болни.

Междувременно истинската съдба на сина й започвала да излиза наяве в близкия фермерски град Уайнвил.

Перверзии в птичарника

Гордън Стюърт Норткот
Гордън Стюърт Норткот

В началото на септември канадка на име Уинифред Кларк съобщила на федералните власти, че нейният племенник е отвлякъл сина й Санфърд Уесли Кларк и го държи насила в Калифорния. Нейната дъщеря Джеси Кларк се тревожела за 15-годишния си брат, който бил напуснал дома им преди две години заедно с 21-годишния им чичо Гордън Стюърт Норткот. Писмата, които Санфърд изпращал, се сторили подозрителни на Джеси и тя решила да предприеме пътуване до птицефермата на Норткот в Уайнвил, за да провери какво става с брат й. Останала там само няколко дни. Това било достатъчно, за да разбере, че чичо й насилва сексуално нейния брат и освен това е замесен в нещо странно и ужасно. Тези няколко дни били достатъчни и за чичото, който нападнал и нея.

На 15 септември 1928 г. Санфърд бил прибран от имиграционните власти и затворен в детски изправителен център. При разпита той казал на полицията, че чичо му го е отвлякъл и го е насилвал сексуално и физически. Норткот го заставял да гледа и дори понякога да участва в убийствата и изнасилването на Уолтър Колинс, братята Уинслоу и други момчета. Санфърд казал, че чичо му редовно е отвличал момчета, за да ги изнасилва. Когато децата се превръщали в неудобство или се отегчавал от тях, Норткот ги убивал с брадва и унищожавал телата им с негасена вар.

Научи повече за:   Страстта и отровата на доктор Хоули Харви Крипън
Санфърд Уесли Кларк
Санфърд Уесли Кларк

Санфорд казал, че чичо му е убил мексикански тийнейджър, който работел в ранчо в Ла Пуенте, понеже момчето било станало свидетел на друго негово убийство. Посочил на полицията къде може да намери гробовете на Уолтър и братята Уинслоу.

Откритото от шерифа на окръг Ривърсайд в зловещата ферма подкрепило историята на Санфърд. Там наистина имало два пропити от кръв гроба, но в тях имало само парченца от кости. Шерифът намерил две окървавени брадви, по чийто остриета били полепнали кичури човешка коса. Разпръснати из фермата били открити костици от глезен, пръст, крак и череп, за които патолозите установили, че принадлежат на деца от мъжки пол. В къщата били открити още писма от братята Уинслоу до родителите им, както и скаутските им значки и една свирка. Шерифът обаче не открил нищо, което би могло да бъде свързано с Уолтър Колинс.

Два дни по-късно бащата на заподозрения казал на полицията, че синът му си е признал за убийствата пред него.

Междувременно Гордън Стюърт Норткот и неговата майка Сара Луиз Норткот вече бягали от закона.

Въпреки всички тези разкрития, полицията в Лос Анджелис продължавала да настоява, че Кристин Колинс е получила сина си.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: GattaNegra 🍺 Karmen 🍺 ?ME 🍺 Nelimira 🍺 Marina 🍺
Дарители: AleksandarKalinaNadezhdaNadezhdaDesislava
350
212

Съдбата на двойника

Артър Хъчинс дава проба от почерка си
Артър Хъчинс дава проба от почерка си

В отчаяно усилие да задържи компетентния си имидж, капитан Джоунс продължавал да твърди, че момчето от Илинойс е синът на Кристин Колинс. Дори когато Санфърд казал на полицията, че чичо му е убил момчето, полицията продължавала да настоява, че намереното момче е Уолтър.

Експерт-графолог установил, че почеркът на момчето не съвпада с този на Уолтър Колинс.

В крайна сметка момчето се предало. Той си признал, че е решил да се опита да мине за Уолтър след като някакъв човек му бил казал, че много прилича на изчезналото дете. Истината била, че 12-годишният Артър Хъчинс е избягал от втората си майка в Илинойс, за да осъществи мечтата си да се запознае със своя каубойски герой Том Микс в Холивуд.

Неговата мащеха скоро пристигнала и го прибрала обратно в Илинойс. Той не показал никакво разкаяние за своя маскарад, казвайки на репортерите, че това за него е било една голяма игра.

Кристин Колинс най-накрая била освободена от лудницата.

Семейство убийци

Гордън Норткот
Гордън Норткот

На 20 септември 1928 г. властите арестували Норткот в Британска Колумбия. Неговата майка Сара Луиз била задържана в Калгари. През декември Норткот бил отведен обратно в Калифорния за разпит. Той си признал за пет убийства (по-рано бил обявил девет), сред които тези на Уолтър, братята Уинслоу и едно мексиканско момче, вероятно на име Алвин Готеа. Казал на полицията, че бил държал тялото на Уолтър в къщата цели три дни преди да го погребе. По-късно същия ден обаче в писмените си показания признал само за едно убийство: “Аз убих Алвин Готеа във фермата си на 2 февруари 1928 г. Не беше при самозащита. Ще пледирам за виновен по горното обвинение утре в окръг Ривърсайд”.

През същия този месец майката на Норткот си признала за убийството на Уолтър Колинс. По време на процеса тя заявила, че е нанесла последния удар върху момчето и след това двамата със сина й го погребали в дупка в близост до птичарника, в която хвърляли болните и умрели пилета. Съдебните заседатели обявили Сара Луиз Норткот за виновна и съдията я осъдил на доживотен затвор.

Научи повече за:   Алекс Скийл и Джордан Уърт: Приятелката ми ме тормози

По-късно тя заявила, че убитото момче не е било Уолтър. Синът й извъртял същия номер.

Процесът на Норткот

Делото започнало през януари 1929 г.

Норткот уволнил трима свои адвокати и самоуверено заявил, че ще се защитава сам. Обвинението обрисувало Норткот като садистичен дегенерат и патологичен лъжец. Наблюдателите на процеса описвали обвиняемия като умен и уверен млад човек, който обаче е лишен от адвокатски умения.

Сари Луиз Норткот
Сари Луиз Норткот

Норткот казал пред съда, че е насилвал малки момчета, но бил изпитвал любов към тях. Призовал майка си да свидетелства. Тя казала на журито, че всъщност не е негова майка, а баба; нейният съпруг бил изнасилил дъщеря им и Норткот бил продукт от този съюз. Самият Норткот намекнал, че е имал интимна връзка с майка си и че баща му е насилвал и него. Дали всичко това е вярно не е ясно – Норткот се стараел повече да предизвика сензация, отколкото да разкрие истината. Сара Луиз също не била надежден свидетел. Не била в състояние да отговори на обвинението колко съпрузи е имала и да каже имената на децата си.

Съдебното жури, съставено изцяло от мъже (било решено, че случаят е твърде неприличен за ушите на жени), обявило Норткот за виновен в убийството на братята Уинслоу и на мексиканското момче. Съдията го осъдил на смърт.

Обесен

Гордън Норткот
Гордън Норткот

Присъдите не донесли облекчение на семействата на трите момчета: все още не съществували технологии, чрез които да се идентифицират откритите останки.

Бащата на братята Уинслоу бил сигурен, че Норткот е убил децата му. В нощта преди обявяването на присъдата на Норткот Уинслоу се втурнал в затвора, придружен от разярена тълпа, настоявайки убиецът да му каже къде са телата на синовете му. Пазачите успели да се справят със ситуацията преди да се стигне до кръвопролитие.

Норткот бил обесен на 2 октомври 1930 г. В килията му била открита нарисувана на ръка карта, на която с ковчези били отбелязани няколко гроба. Това бил последният перверзен номер на Норткот – картата не довела до нищо.

Кристин Колинс не можела така лесно да обърне нова страница. Тя завела дело срещу капитан Джоунс и началник Дейвис, но полицейската комисия защитила двамата мъже. Градската управа препоръчала отстраняването им от длъжност, но вместо това били върнати на постовете им. Съдът неколкократно заповядвал на Джоунс да заплати обезщетение на Колинс, но той никога не го направил.

Кристин Колинс се срещнала с Норткот преди процеса и след това два дни преди обесването му. И двата пъти той настоявал, че не знае нищо за сина й и че не го е убивал. Тя му повярвала и прекарала остатъка от живота си, търсейки и надявайки се напразно Уолтър да се върне у дома.

———————————————————————————————————————————————

Източник: trutv.com

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: GattaNegra 🍺 Karmen 🍺 ?ME 🍺 Nelimira 🍺 Marina 🍺
Дарители: AleksandarKalinaNadezhdaNadezhdaDesislava
350
212
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

6
Напиши коментар

avatar
5 Дискусии
1 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
4 Автори на коментари
ТаняСилвияМихаелаКалина Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
Калина
Гост
Калина

“Кристин Колинс се срещнала с Норткот преди процеса и след това два дни преди обесването му. И двата пъти той настоявал, че не знаел нищо за сина й и че не го е убивал. Тя му повярвала и прекарала остатъка от живота си, търсейки и надявайки се напразно Уолтър да се върне у дома.”

Безкрайно тъжна и разтърсваща история. Някои хора са родени мъртви – без милост, съвест, любов в душата си… Много добре написана статия, браво!

Михаела
Гост
Михаела

Наистина е тъжно, че така и не става ясно какво се е случило с истинския Уолтър. Норткот ту си признава, ту отрича да го е убил. Ясно е, че това е част от извратената му игра, както и онова с рисунката накрая. Жалко за Кристин Колинс. Поне, ако Улотър е бил мъртъв, да можеше да се докаже и тя да знае със сигурност,а тя няма придстава дали синът й е жив или мъртъв, водят го той е безследно изчезнал. А онова малко скапано еврейче, Алтър Хъчинс, дето се е възползвало копеленцето, за да си осигури безплатен билет до Л.А., храна… виж още »

Силвия
Гост
Силвия

Гледала съм този филм няколко пъти и наистина е много хубав! А майката на Уолтър Колинс е наистина силна жена след онова, което е преживяла! Не знам дали друга жена ще издържи и ще продължи да говори истината! Наистина й се възхищавам! А пък това разглезено лапенце Артър с кеф да го убиеш! Заради него не са открили Уолтър и другите деца! Ако не беше си играл така, може би щяха да го намерят! Тъжното е, че майката Кристин е продължила да вярва до последно, че сина й е жив! Живяла е в напразни надежди!

Силвия
Гост
Силвия

Права си! Това си е жива агония и е по- лошо дори от смъртта. Да живееш в напразни надежди.

Таня
Гост
Таня

Много объркана и странна история. Жалко за децата и родителите. Колкото до този Норкот и майка/баба му, те наистина са мъртви, бездомни чудела, напразно дишащ въздух.

Силвия
Гост
Силвия

Здравейте. Аз се казвам Силвия Танева и много харесвам този сайт. Много искам да разбера за случая на Лейси Спиърс, която е убила 5 годишния си син като го е тровила със сол, години наред. Много малко има за нея.