Подмяната: Изчезването на Уолтър Колинс и убийствата в Уайнвил

Подмяната: Изчезването на Уолтър Колинс и убийствата в Уайнвил

През 1928 г. в южна Калифорния се случва серия от отвличания и убийства на деца, които привличат общественото внимание не само с бруталността си, но и с мрежата от лъжи, с която полицията обгръща случая.

Младият и извратен Гордън Стюърт Норткот отвлича, изнасилва и убива най-малко три момчета с помощта на майка си и своя племенник. Тогава се появява малък беглец, който заявява, че е едно от изчезналите момчета. Властите и пресата не се усъмняват в думите му и буквално принуждават майката на изчезналия Уолтър Колинс да приеме фалшивия двойник. Полицията в Лос Анджелис отказва да повярва на жената, която настоява, че това не е нейното дете и дори я изпращат в лудница, само и само да не признаят, че са били направени на глупаци от едно малко момче.

През 2008 г. излиза филмът „Подмяната“ на Клинт Истууд, в който Анджелина Джоли играе ролята на майката, която се бори с калифорнийските власти, опитвайки се да намери изгубеното си дете.

Изчезването на Уолтър Колинс

Деветгодишният Уолтър Колинс младши изчезва на 10 март 1928 г. Момчето е видяно за последен път от съсед около 17:00 ч. на ъгъла на авенютата „Пасадена“ и „Норт“ в Линкълн Хайтс, Лос Анджелис. Майка му Кристин Колинс, която работи като телефонен оператор, му е дала пари, за да отиде в близкото кино. Баща му лежи в затвора за грабеж.

Уолтър Колинс
Уолтър Колинс

Полицията в Лос Анджелис вече е в центъра на общественото внимание, благодарение на няколко скандала за корупция и неспособността й да намери изгубеното дете кара служителите й да се чувстват още по-неудобно. Вече оплетеният в скандали началник Джеймс Дейвис е подложен на натиск отгоре в търсенето на детето. Полицията драгира езерото в „Линкълн Парк“, но не открива нищо. Бащата на Уолтър предполага, че синът му може да е бил отвлечен и дори убит от негови врагове в затвора.

Тогава служител на бензиностанция в Глендейл, на име Ричард Стротърс, съобщава, че е видял на задната седалка на кола момче, увито във вестници, което е изглеждало мъртво. В колата са били двама чужденци, вероятно италианци, които са го попитали къде се намира полицейското управление. Стротърс е изпратил своя приятел Стейли да ги проследи. Те са спрели колата пред участъка, но после са потеглили с пълна газ към долината Сан Фернандо и Стейли е изпуснал следите им. Когато полицията показва на Стротърс и Стейли снимката на Уолтър, двамата заявяват, че той е бил момчето в колата.

Скоро се появяват още съобщения, идващи от целия щат, за момче, което е пътувало с двама мургави мъже и ги е молело да го пуснат. Съседите на семейство Колинс също разказват, че в деня на изчезването на Уолтър са забелязали в квартала загадъчен чужденец.

За съжаление това не е единствения сигнал за изчезнали деца. На 16 май изчезват братята Луис и Нелсън Уинслоу от Помона. Момчетата са на 12 и 10 години. Родителите им получават странни писма от децата си. Първото носи пощенско клеймо от Помона и твърди, че момчетата са се отправили към Мексико. Другото, изпратено в края на май, казва, че децата са добре и възнамеряват да се прочуят като останат в неизвестност колкото се може по-дълго.

Братята Луис и Нелсън Уинслоу
Братята Луис и Нелсън Уинслоу

Първоначално полицията не прави връзка между двата случая. Не правят връзка и с открития през февруари обезглавен труп на момче от латиноамерикански произход, намерен в чувал близо до Ла Пуенте. Нито им прави впечатление оплакването на съседите на птичарник в Уайнвил, които подават сигнал, че във фермата се извършва тормоз над дете.

Научи повече за:   Джак Изкормвача: Убиецът от Уайтчапъл

Смененото дете

През август същата година полицията в град Декаб, Илинойс, намира момче, което твърди, че се казва Артър Кент. Малкият казва на ченгетата, че баща му го е изоставил, но нищо повече. Настаняват го временно у едно фермерско семейство и продължават да го разпитват. В крайна сметка той им казва, че е Уолтър Колинс от Лос Анджелис и се е измъквал от въпросите им, за да защити баща си.

Кристин Колинс
Кристин Колинс

Полицията в Илинойс уведомява властите в Калифорния и г-жа Колинс, и им изпраща негови фотографии. Момчето е изпратено в Лос Анджелис. Събирането на майка и син получава голям медиен отзвук, но се превръща в изключително неловко събитие. Вестник „Лос Анджелис Таймс“ описва колко измъчено е изглеждало момчето, как почти не е приличало на себе си и очевидно преживяното е оставило дупки в паметта му. Статията отбелязва също, че Кристин Колинс е отрекла това да е нейният син, но тъй като момчето е настоявало, че тя е майка му, капитан Джей Джей Джоунс е убедил жената да го „пробва“ за известно време.

Момчето разказва на репортерите, че в онзи мартенски ден е играло близо до дома си, когато непознат човек се е приближил до него и му е казал, че майка му му е дала 15 долара, за да му купи нов костюм. Детето е тръгнало с мъжа, който го е отвел в къща в квартал Холивуд и там му е казал, че е истинският му баща. След това двамата заедно са предприели пътуване на стоп на изток.

Уолтър Колинс и Артър Хъчинс
Уолтър Колинс и Артър Хъчинс

В началото на септември Кристин Колинс завежда момчето обратно в полицейското управление, носейки със себе си зъболекарския картон на сина си и подписка от свои познати, заявяващи, че това не е Уолтър Колинс. Г-жа Колинс е смятана от познатите и колегите си за компетентна професионалистка, винаги показваща забележителна степен на отговорност и самообладание. Но капитан Джоунс я нарича лунатичка и я обвинява, че се опитва да прехвърли грижата за детето си на държавата и да очерни името на полицията. Той я вкарва в психиатричното отделение на болницата, позовавайки се на „Кодекс 12“ – постановление, позволяващо на ченгетата да се отървават от подривни елементи като ги изпращат в заведения за психично болни.

Междувременно истинската съдба на сина й започва да излиза наяве в близкия фермерски град Уайнвил.

Перверзии в птичарника

В началото на септември канадка на име Уинифред Кларк съобщава на федералните власти, че нейният племенник е отвлякъл сина й и го държи насила в Калифорния. Дъщеря й Джеси Кларк се тревожи за 15-годишния си брат Санфърд Уесли Кларк, напуснал дома им преди две години заедно с 21-годишния им чичо Гордън Стюърт Норткот. Писмата, които изпраща Санфърд, се струват подозрителни на Джеси и тя решава да предприеме пътуване до птицефермата на Норткот в Уайнвил, за да провери какво става с брат й. Остава там само няколко дни. Това е достатъчно, за да разбере, че чичо й се гаври сексуално с брат й и освен това е замесен в нещо странно и ужасно. Тези няколко дни са достатъчни и за чичото, който напада и нея.

Гордън Стюърт Норткот
Гордън Стюърт Норткот

На 15 септември 1928 г. Санфърд е прибран от имиграционните власти и затворен в детски изправителен център. При разпита той казва на полицията, че чичо му го е отвлякъл и го е насилвал сексуално и физически. Норткот го е заставял да гледа и дори понякога да участва в убийствата и изнасилването на Уолтър Колинс, братята Уинслоу и други момчета. Санфърд казва, че чичо му редовно е отвличал момчета, за да ги изнасилва. Когато децата са се превръщали в неудобство или се е отегчавал от тях, Норткот ги е убивал с брадва и е унищожавал телата им с негасена вар.

Научи повече за:   Библейския Джон от Глазгоу

Санфорд разказва, че чичо му е убил мексикански тийнейджър, работник в ранчо в Ла Пуенте, понеже момчето е станало свидетел на друго негово убийство. Посочва на полицията къде може да намери гробовете на Уолтър и братята Уинслоу.

Санфърд Уесли Кларк
Санфърд Уесли Кларк

Онова, което открива шерифът на окръг Ривърсайд в зловещата ферма, подкрепя историята на Санфърд. Там наистина има два пропити от кръв гроба, но в тях лежат само парченца от кости. Шерифът намира две окървавени брадви, по чийто остриета са полепнали кичури човешка коса. Разпръснати из фермата са открити костици от глезен, пръст, крак и череп, за които патолозите установяват, че принадлежат на деца от мъжки пол. В къщата са открити още писма от братята Уинслоу до родителите им, както и скаутските им значки и една свирка. Шерифът обаче не попада на нищо, което би могло да бъде свързано с Уолтър Колинс.

Два дни по-късно бащата на заподозрения казва на полицията, че синът му си е признал за убийствата пред него.

Междувременно Гордън Стюърт Норткот и неговата майка Сара Луиз Норткот вече са избягали от закона.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253

Въпреки всички тези разкрития, полицията в Лос Анджелис продължава да настоява, че Кристин Колинс е получила сина си.

Съдбата на двойника

В отчаяно усилие да задържи компетентния си имидж, капитан Джоунс продължава да твърди, че момчето от Илинойс е синът на Кристин Колинс. Дори когато Санфърд разказва, че чичо му е убил момчето, полицията продължава да настоява, че намереното момче е Уолтър.

Артър Хъчинс дава проба от почерка си
Артър Хъчинс дава проба от почерка си

Експерт-графолог установява, че почеркът на момчето не съвпада с този на Уолтър Колинс.

В крайна сметка малкият лъжец се предава. Той си признава, че е решил да се опита да мине за Уолтър след като един човек му е казал, че много прилича на изчезналото дете. Истината е, че 12-годишният Артър Хъчинс е избягал от втората си майка в Илинойс, за да осъществи мечтата си да се запознае със своя каубойски герой Том Микс в Холивуд.

Неговата мащеха скоро пристига и го прибира обратно в Илинойс. Той не показва никакво разкаяние за своя маскарад, казвайки на репортерите, че това за него е била една голяма игра.

Кристин Колинс най-накрая е освободена от лудницата.

Семейство убийци

На 20 септември 1928 г. властите арестуват Норткот в Британска Колумбия. Неговата майка Сара Луиз е задържана в Калгари. През декември той е отведен обратно в Калифорния за разпит. Признава за пет убийства (по-рано е обявил девет), сред които тези на Уолтър, братята Уинслоу и едно мексиканско момче, вероятно на име Алвин Готеа. Казва на полицията, че е държал тялото на Уолтър в къщата си цели три дни преди да го погребе. По-късно същия ден обаче в писмените си показания признава само за едно убийство:

„Аз убих Алвин Готеа във фермата си на 2 февруари 1928 г. Не беше при самозащита. Ще пледирам за виновен по горното обвинение утре в окръг Ривърсайд“.

Гордън Норткот
Гордън Норткот

През същия този месец майката на Норткот си признава за убийството на Уолтър Колинс. По време на процеса тя заявява, че е нанесла последния удар върху момчето и след това двамата със сина й са го погребали в дупка в близост до птичарника, в която са хвърляли болните и умрели пилета. Съдебните заседатели обявяват Сара Луиз Норткот за виновна и съдията я осъжда на доживотен затвор.

По-късно тя заявява, че убитото момче не е било Уолтър. Синът й извърта същия номер.

Научи повече за:   Джон Дилинджър: Робин Худ от 30-те

Процесът на Норткот

Съдебният процес започва през януари 1929 г.

Норткот уволнява трима свои адвокати и самоуверено заявява, че ще се защитава сам. Обвинението го обрисува като садистичен дегенерат и патологичен лъжец. Наблюдателите на процеса описват обвиняемия като умен и уверен млад човек, който обаче е лишен от адвокатски умения.

Норткот признава пред съда, че е насилвал малки момчета, но твърди, че е изпитвал любов към тях. Призовава майка си да свидетелства. Тя казва на журито, че всъщност не е негова майка, а баба; нейният съпруг е изнасилил дъщеря им и Норткот е продукт от този съюз. Самият Норткот намеква, че е имал интимна връзка с майка си и че баща му е насилвал и него. Дали всичко това е вярно не е ясно – Норткот се старае повече да предизвика сензация, отколкото да разкрие истината. Сара Луиз също не е надежден свидетел. Не е в състояние да отговори на обвинението колко съпрузи е имала и да каже имената на децата си.

Сари Луиз Норткот
Сари Луиз Норткот

Съдебното жури, съставено изцяло от мъже (решено е, че случаят е твърде неприличен за ушите на жени), обявява Норткот за виновен в убийството на братята Уинслоу и на мексиканското момче. Съдията го осъжда на смърт.

Обесен

Присъдите не донасят облекчение на семействата на трите момчета: все още не съществуват технологии, чрез които да се идентифицират откритите останки.

Гордън Норткот
Гордън Норткот

Бащата на братята Уинслоу е сигурен, че Норткот е убил децата му. В нощта преди обявяването на присъдата на Норткот той се втурва в ареста, придружен от разярена тълпа, настоявайки убиецът да му каже къде са телата на синовете му. Пазачите успяват да се справят със ситуацията преди да се стигне до кръвопролитие.

Гордън Норткот е обесен на 2 октомври 1930 г. В килията му е открита нарисувана на ръка карта, на която с ковчези са отбелязани няколко гроба. Това се оказва последният му перверзен номер – картата не довежда до нищо.

Кристин Колинс не може така лесно да обърне нова страница. Тя завежда дело срещу капитан Джоунс и началник Дейвис, но полицейската комисия защитава двамата мъже. Градската управа препоръчва отстраняването им от длъжност, но вместо това те са върнати на постовете им. Съдът неколкократно заповядва на Джоунс да заплати обезщетение на Колинс, но той никога не го прави.

Кристин Колинс се среща с Норткот преди процеса и след това два дни преди обесването му. И двата пъти той настоява, че не знае нищо за сина й и че не го е убивал. Тя избира да му повярва и прекарва остатъка от живота си, търсейки и надявайки се напразно Уолтър да се върне у дома.


Източник: trutv.com

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253
The following two tabs change content below.
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
6 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Калина
Калина
07.07.2012 14:46

„Кристин Колинс се срещнала с Норткот преди процеса и след това два дни преди обесването му. И двата пъти той настоявал, че не знаел нищо за сина й и че не го е убивал. Тя му повярвала и прекарала остатъка от живота си, търсейки и надявайки се напразно Уолтър да се върне у дома.“

Безкрайно тъжна и разтърсваща история. Някои хора са родени мъртви – без милост, съвест, любов в душата си… Много добре написана статия, браво!

Михаела
Михаела
17.04.2016 0:27

Наистина е тъжно, че така и не става ясно какво се е случило с истинския Уолтър. Норткот ту си признава, ту отрича да го е убил. Ясно е, че това е част от извратената му игра, както и онова с рисунката накрая. Жалко за Кристин Колинс. Поне, ако Улотър е бил мъртъв, да можеше да се докаже и тя да знае със сигурност,а тя няма придстава дали синът й е жив или мъртъв, водят го той е безследно изчезнал. А онова малко скапано еврейче, Алтър Хъчинс, дето се е възползвало копеленцето, за да си осигури безплатен билет до Л.А., храна… виж още »

Силвия
Силвия
04.01.2017 13:47

Гледала съм този филм няколко пъти и наистина е много хубав! А майката на Уолтър Колинс е наистина силна жена след онова, което е преживяла! Не знам дали друга жена ще издържи и ще продължи да говори истината! Наистина й се възхищавам! А пък това разглезено лапенце Артър с кеф да го убиеш! Заради него не са открили Уолтър и другите деца! Ако не беше си играл така, може би щяха да го намерят! Тъжното е, че майката Кристин е продължила да вярва до последно, че сина й е жив! Живяла е в напразни надежди!

Силвия
Силвия
Отговори на  Силвия
05.09.2019 20:25

Права си! Това си е жива агония и е по- лошо дори от смъртта. Да живееш в напразни надежди.

Таня
Таня
03.08.2018 14:22

Много объркана и странна история. Жалко за децата и родителите. Колкото до този Норкот и майка/баба му, те наистина са мъртви, бездомни чудела, напразно дишащ въздух.

Силвия
Силвия
05.09.2019 20:31

Здравейте. Аз се казвам Силвия Танева и много харесвам този сайт. Много искам да разбера за случая на Лейси Спиърс, която е убила 5 годишния си син като го е тровила със сол, години наред. Много малко има за нея.