Александър Пичушкин: Шахматния убиец

Александър Пичушкин: Шахматния убиец

Александър Пичушкин, известен още като “Бицевския маниак” и “Шахматния убиец”, е добре познат по сенчестите алеи на Бицевския парк в Москва. Любимо занимание на 33-годишния служител в супермаркет е да играе шах под зеленината на дърветата и след това да предлага на своите опоненти да пийнат по чашка.

Пичушкин подмамва жертвите си, повечето от които възрастни мъже, на изолирано място в парка и ги напада в гръб с чук или бутилка водка.

Той спечелва прякора си, заявявайки, че е възнамерявал да убие 64 души – точно толкова, колкото са полетата на шахматната дъска.

“Мечтаел е да надмине Чикатило и да влезе в историята” – казва на процеса прокурор Юрий Сьомин, визирайки Андрей Чикатило, най-прочутият руски сериен убиец,  осъден през 1992 г. за убийството на 52 души.

Светлана Мортякова, която е била съседка на Пичушкин като малко момче, си спомня бъдещия сериен убиец като винаги учтиво дете, което много обича животните. Веднъж го е заварва на стълбището в кооперацията, потънал в сълзи заради кончината на котката си.

През 1991 г., когато е на 17 години, Пичушкин се влюбва в 17-годишната Олга Макшеева, която живее в същия квартал. Срещат се известно време, но Олга бързо загубва интерес и го изоставя.

Тя се влюбва в 20-годишния Сергей Козирев, което много разстройва младия Пичушкин. През пролетта на 1992 г. Сергей Козирев е намерен мъртъв в апартамента си. Пичушкин е разпитан, но полицията обявява случая за самоубийство и той никога не е арестуван.

През 2002 г. самата Олга Макшеева е открита мъртва в езеро в Бицевския парк.

Научи повече за:   Дейвид Бърковиц: Сина на Сам

Убийствата на Пичушкин спират чак до 2001 г., когато започва неговата смъртоносна партия шах.

Това е само началото за 33-годишния Александър Пичушкин, арестуван за убийство през юни 2006 г., след като полицията намира на едно местопрестъпление неговото име и телефонен номер, написани на лист хартия. Бележката е написана от жена, убита в парка, и е предназначена за сина й. Пичушкин е познавал жената от супермаркета, в който работи.

Първоначално отрича участието си, но след като полицията му показва запис от охранителна камера, на която се вижда как съпровожда жертвата си в метрото, той признава за убийството.

По време на разпитите неспособният да прикрие гордостта си Пичушкин признава не само за това, но за още 61 убийства, извършени през последното десетилетие. Показва на полицията къде е хвърлял телата на жертвите си.

В отговор на спекулациите на медиите, че Александър Пичушкин е бил измъчван по време на разпитите, руските власти разрешават на телевизионните екипи сами да заснемат и интервюират “Бицевския маниак”, което те с готовност правят.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: zornitsaChavdarVasilAleksandaratanas
360
160

Александър Пичушкин се разтапя от това внимание и с охота споделя с медиите купища подробности за своите убийства.

Повечето от жертвите му са възрастни мъже, които е примамвал с обещание за питие в парка. Убива над 40 от тях, като ги хвърля мъртво пияни в някой канал. Останалите Пичушкин убива с чук.

До лятото на 2006 г., когато най-сетне е арестуван, Пичушкин работи в супермаркет и живее със своята възрастна майка Наталия в предградията на Москва, където е роден.

Пичушкин прекарва голяма част от детството си в Бицевския парк, където московчани обичат да се разхождат, да пушат и да пият бира по пейките под дърветата.

Научи повече за:   Франк Списак: Женствения Хитлер

Неговата майка смята, че причината за отклоненията на сина й се дължи на това, че когато е бил на четири години, е бил ударен по главата от люлка. Наталия казва още, че синът й вероятно е бил силно повлиян от внезапната смърт на дядо си, който е живеел с тях.

Самият Пичушкин казва, че е имал “труден живот”, тъй като никога не е виждал баща си, който е напуснал семейството.

След смъртта на дядо му младият Пичушкин често разхожда кучето си в парка. Когато животното умира, изпада в депресия.

Психологът Михаил Виноградов твърди, че убийствата се дължат на гнева на Пичушкин, който подсъзнателно е смятал, че дядо му го е “изоставил”.

Той казва, че в престъпленията се наблюдава също и “сексуален подтекст”. Пичушкин описва кариерата си като “безкраен оргазъм”. Но експертите от Института “Сербски” в Москва заключават, че Пичушкин не е умствено болен и може да бъде изправен пред съда.

Макар повечето от жертвите му да са възрастни мъже, негови жертви стават и три жени и едно дете. Тялото на една от жените е открито с набити в черепа и около очите й клечки.

“За мен животът без убийства е като животът без храна за вас” – казва Пичушкин. – “Чувствах се като баща на всички тези хора, понеже им отварях вратата към един друг свят”.

Процесът, продължил пет седмици, е следен отблизо от семействата на жертвите и московската преса. Пичушкин твърди, че е възнамерявал да убие 64 души – колкото са полетата на шахматната дъска. Полицията открива в апартамента му шахматна дъска, върху чийто полета с цифри е отбелязана бройката на жертвите му.

Научи повече за:   Адолф Айхман: Архитектът на Холокоста

Александър Пичушкин получава доживотна присъда, като първите 15 години от нея ще прекара в изолация.

The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
14 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
galia
galia
11.06.2009 9:17

Според мен всеки който отнема човешки живот е умствено болен, то това не трябва да бъде причина да не може да бъде съден

pero
pero
11.06.2009 9:23

Mai e trqbvalo da mu sprat vodkata na toq

prOsto_AzZz
prOsto_AzZz
09.06.2010 4:39

Доста неща сте поизмислили ми се струва

Москвич 412
Москвич 412
24.07.2010 22:04

Признава за 63 убийства,съдят го за 48.

evonka
evonka
23.11.2010 22:45

ami moje bi..ostanalite ubiistva ne sa bili dokazani..

Marti
Marti
18.09.2011 22:30

За него има страшно много за писане, но да нахвърлям само по-основни неща: 1. Бицевският парк е 22 квадратни километра “анклав” в Москва – казвам го, за да не се чуди някой защо един градски парк не може да се охранява ефективно или защо не са го заловили по-рано. 2. “Почеркът” на Пичушкин е, когато разбива главите на жертвите си, да пъха в отворилите се дупки бутилката от водката, която са изпили. 3. Първоначално усилията на разследващите били насочени към психиатрията, която се помещава в единия край на парка, защото там имало пациенти на свободен режим. Нямали са и никаква… виж още »

Москвич 412
Москвич 412
19.09.2011 17:45

Това ми напомня за момента,когато дават на Чикатило лист с обвиненията в убийствата, и на листа пише,че началото им е от 1982.И той казва “Че защо от 1982,още от 1978”

Марти
Марти
20.09.2011 14:23

Карам малко разбъркано с фактите… 8. По принцип Пичушкин примамвал хората по стандартна схема: запознавал се с пенсионери, такива, които той просто “надушвал”, че няма кой да ги търси, и ги поканвал да пийнат по повод смъртта на кучето му. А кучето му било заровено в парка и да отидели където било погребано. После Пичушкин водел жертвите си при някоя канализационна шахта, където нападал човека и го пускал във водата. Трябва да се отбележи, че Пичушкин наистина имал куче, което страшно много обичал и мног тежко преживял смъртта му. И наистина го погребал в Бицевския парк… 9. За пиенето: на… виж още »

Marti
Marti
23.09.2011 13:38

13. Пичушкин си спомнял с умиление най-хубавите си убийства. Особено първото, за което казва: “Първото убийство е като първата любов – никога не можеш да го забравиш и то винаги ти е най-любимото”. 14. През февруари 2002 в полицията е съобщено за странен случай. Някой си Александър Печушкин се запознал с млада жена на спирката на метрото. После я поканли да се разходят из Бицевския парк. Тя била ток-що се разделила с приятеля си, в напреднала бременност и доста отчаяна. Мъжът я примамил до една отворена канализационна шахта и успял да я бутне вътре. За нейн късмет водата вътре била… виж още »

Saphira-Selecta
Saphira-Selecta
06.02.2012 1:32

Izvinqvam se, che pisha na latinica, no nqmam instaliran kirilizator!

Благодаря на Марти за информацията, на мен също ми се искаше да гледам филма, но намерих само в руски вариант, а английският оригинал с горен руски превод ми се стори доста шантав за да хвана смисъла 😉

—————————————————————————————————————
Коментарът е транслитериран от модератор.

Вероника
Вероника
01.11.2014 14:18

В последното издание на списание “L’europeo” има статия за Александър Пичужкин и интервю с психиатър, който се е занимавал с убиеца и той е споделил, че е открадвал шахматните дъски на жертвите си, защото те са му служели като трофей, като спомен за това че в тази ситуация той е бил “режисьорът”, този, който разиграва и владее положението. Представете си само! Звучи сякаш е герой от криминален роман, или като филмов герой, но е истина. Този замисъл показва колко дълбока душевност и интересен и различен начин на мислене имат такива хора. През какво ли са минали в животите си, за… виж още »

Вероника
Вероника
02.11.2014 23:57

Знаете ли как мога да се сдобия с адреса му в затвора, в който е и ако му пиша дали писмото ще стигне до него? А дали е възможно да получа отговор от него?

ivi
ivi
12.04.2015 4:29

Вероника, защо питаш?? :)))
Ще му приставаш ли???
:))))))