Александър Пичушкин: Шахматния убиец

Александър Пичушкин: Шахматния убиец

Александър Пичушкин, известен още като “Бицевския маниак” и “Шахматният убиец”, бил добре познат по сенчестите алеи на Бицевския парк в Москва. Този 33-годишен служител в супермаркет играел шах под зеленината на дърветата и след това предлагал на своите опоненти да пийнат по чашка.

Пичушкин подмамвал жертвите си, повечето от които възрастни мъже, на някое изолирано място в парка и ги нападал в гръб с чук или бутилка водка.

Той спечелва прякора си, заявявайки че е възнамерявал да убие 64 души – точно толкова, колкото са полетата на шахматната дъска.

“Мечтаел да надмине Чикатило и да влезе в историята” – казва на процеса прокурорът Юрий Сьомин, визирайки Андрей Чикатило, най-прочутият руски сериен убиец,  осъден през 1992 г. за убийството на 52 души.

Светлана Мортякова, която била съседка на Пичушкин, когато той бил малко момче, си спомня бъдещия сериен убиец като винаги учтиво дете, което много обичало животните. Веднъж го била заварила на стълбището в кооперацията, в която живеели, потънал в сълзи заради кончината на котката си.

През 1991 г., когато бил на 17 години, Пичушкин се влюбил в 17-годишната Олга Макшеева, която живеела в същия квартал. Срещали се известно време, но Олга бързо загубила интерес и го изоставила.

Тя се влюбила в 20-годишния Сергей Козирев, което много разстроило младия Пичушкин. През пролетта на 1992 г. Сергей Козирев бил намерен мъртъв в апартамента си. Пичушкин бил разпитан, но полицията сметнала случая за самоубийство и той никога не бил арестуван.

През 2002 г. самата Олга Макшеева била открита мъртва в езеро в Бицевския парк.

Научи повече за:   Мак Рей Едуардс: Погребани под асфалта

Убийствата на Пичушкин спрели чак до 2001 г., когато започнал неговият смъртоносен поход.

Това било само началото за 33-годишния Александър Пичушкин, който бил арестуван за убийство през юни 2006 г., след като полицията намерила на едно местопрестъпление неговото име и телефонен номер, написани на лист хартия. Бележката била написана от жена, убита в парка, и била предназначена за сина й. Пичушкин познавал жената от супермаркета, в който работел.

Първоначално той отричал участието си, но след като полицията му показала запис от охранителна камера, на която се виждало как съпровожда жертвата си в метрото, признал за убийството.

По време на разпитите неспособният да прикрие гордостта си Пичушкин признал не само за това, но за още 61 убийства, извършени през последното десетилетие. Показал на полицията къде е хвърлял телата на жертвите си.

В отговор на спекулациите на медиите, че Александър Пичушкин е бил измъчван по време на разпитите, руските власти разрешили на телевизионните екипи сами да заснемат и интервюират “Бицевския маниак”, което те с готовност направили.

Александър Пичушкин се разтапял от това внимание и с охота споделял с медиите купища подробности от своите убийства.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира ме почерпиха: Karmen 🍺 ?ME 🍺 Nelimira 🍺 Marina 🍺 plamena 🍺
Дарители: NadezhdaNadezhdaDesislavaRumenToni
350
199

Повечето от жертвите му били възрастни мъже, които примамвал с обещание за питие в парка. Убил над 40 от тях, като ги хвърлял мъртво пияни в някой канал. Останалите Пичушкин убил с чук.

До лятото на 2006 г., когато най-сетне бил арестуван, Пичушкин работел в супермаркет и живеел със своята възрастна майка Наталия в предградията на Москва, където е роден.

Пичушкин прекарал голяма част от детството си в Бицевския парк, където московчани обичат да се разхождат, да пушат и да пият бира по пейките под дърветата.

Научи повече за:   Ричард Рамирез: Нощния ловец

Неговата майка смята, че причината за отклоненията на сина й се дължи на това, че когато бил на четири години, бил ударен по главата от люлка. Наталия казва още, че вероятно той е бил силно повлиян от внезапната смърт на дядо си, който живеел с тях.

Самият Пичушкин казва, че е имал “труден живот”, тъй като никога не бил виждал баща си, който бил напуснал семейството.

След смъртта на дядо му младият Пичушкин често разхождал кучето си в парка. Когато животното умряло, изпаднал в депресия.

Психологът Михаил Виноградов твърди, че убийствата се дължат на гнева на Пичушкин, който подсъзнателно е смятал, че дядо му го е “изоставил”.

Той казва, че в престъпленията се наблюдава също и “сексуален подтекст”. Пичушкин описва кариерата си като “безкраен оргазъм”. Но експертите от Института “Сербски” в Москва заключават, че Пичушкин не е умствено болен и може да бъде изправен пред съда.

Макар повечето от жертвите му да били възрастни мъже, негови жертви стават и три жени и едно дете. Тялото на една от жените било открито с набити в черепа и около очите й клечки.

“За мен животът без убийства е като животът без храна за вас” – казва Пичушкин. – “Аз се чувствах като баща на всички тези хора, понеже им отварях вратата към един друг свят”.

Процесът, който продължил пет седмици, бил следен отблизо от семействата на жертвите и московската преса. Пичушкин твърдял, че е възнамерявал да убие 64 души – колкото са полетата на шахматната дъска. Полицията открила в апартамента му шахматна дъска, върху чийто квадратчета с цифри била отбелязана бройката на жертвите му.

Научи повече за:   Колин Айърланд: Палача на гейове

Александър Пичушкин получил доживотна присъда, като първите 15 години от нея ще прекара в изолация.

The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

14
Напиши коментар

avatar
14 Дискусии
0 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
10 Автори на коментари
iviВероникаSaphira-SelectaМартиMarti Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
galia
Гост
galia

Според мен всеки който отнема човешки живот е умствено болен, то това не трябва да бъде причина да не може да бъде съден

pero
Гост
pero

Mai e trqbvalo da mu sprat vodkata na toq

prOsto_AzZz
Гост
prOsto_AzZz

Доста неща сте поизмислили ми се струва

Москвич 412
Гост
Москвич 412

Признава за 63 убийства,съдят го за 48.

evonka
Гост
evonka

ami moje bi..ostanalite ubiistva ne sa bili dokazani..

Marti
Гост
Marti

За него има страшно много за писане, но да нахвърлям само по-основни неща: 1. Бицевският парк е 22 квадратни километра “анклав” в Москва – казвам го, за да не се чуди някой защо един градски парк не може да се охранява ефективно или защо не са го заловили по-рано. 2. “Почеркът” на Пичушкин е, когато разбива главите на жертвите си, да пъха в отворилите се дупки бутилката от водката, която са изпили. 3. Първоначално усилията на разследващите били насочени към психиатрията, която се помещава в единия край на парка, защото там имало пациенти на свободен режим. Нямали са и никаква… виж още »

Москвич 412
Гост
Москвич 412

Това ми напомня за момента,когато дават на Чикатило лист с обвиненията в убийствата, и на листа пише,че началото им е от 1982.И той казва “Че защо от 1982,още от 1978”

Марти
Гост
Марти

Карам малко разбъркано с фактите… 8. По принцип Пичушкин примамвал хората по стандартна схема: запознавал се с пенсионери, такива, които той просто “надушвал”, че няма кой да ги търси, и ги поканвал да пийнат по повод смъртта на кучето му. А кучето му било заровено в парка и да отидели където било погребано. После Пичушкин водел жертвите си при някоя канализационна шахта, където нападал човека и го пускал във водата. Трябва да се отбележи, че Пичушкин наистина имал куче, което страшно много обичал и мног тежко преживял смъртта му. И наистина го погребал в Бицевския парк… 9. За пиенето: на… виж още »

Marti
Гост
Marti

13. Пичушкин си спомнял с умиление най-хубавите си убийства. Особено първото, за което казва: “Първото убийство е като първата любов – никога не можеш да го забравиш и то винаги ти е най-любимото”. 14. През февруари 2002 в полицията е съобщено за странен случай. Някой си Александър Печушкин се запознал с млада жена на спирката на метрото. После я поканли да се разходят из Бицевския парк. Тя била ток-що се разделила с приятеля си, в напреднала бременност и доста отчаяна. Мъжът я примамил до една отворена канализационна шахта и успял да я бутне вътре. За нейн късмет водата вътре била… виж още »

Saphira-Selecta
Гост
Saphira-Selecta

Izvinqvam se, che pisha na latinica, no nqmam instaliran kirilizator!

Благодаря на Марти за информацията, на мен също ми се искаше да гледам филма, но намерих само в руски вариант, а английският оригинал с горен руски превод ми се стори доста шантав за да хвана смисъла 😉

—————————————————————————————————————
Коментарът е транслитериран от модератор.

Вероника
Гост
Вероника

В последното издание на списание “L’europeo” има статия за Александър Пичужкин и интервю с психиатър, който се е занимавал с убиеца и той е споделил, че е открадвал шахматните дъски на жертвите си, защото те са му служели като трофей, като спомен за това че в тази ситуация той е бил “режисьорът”, този, който разиграва и владее положението. Представете си само! Звучи сякаш е герой от криминален роман, или като филмов герой, но е истина. Този замисъл показва колко дълбока душевност и интересен и различен начин на мислене имат такива хора. През какво ли са минали в животите си, за… виж още »

Вероника
Гост
Вероника

Знаете ли как мога да се сдобия с адреса му в затвора, в който е и ако му пиша дали писмото ще стигне до него? А дали е възможно да получа отговор от него?

ivi
Гост
ivi

Вероника, защо питаш?? :)))
Ще му приставаш ли???
:))))))