Десетте най-невероятни бягства от затвора

Десетте най-невероятни бягства от затвора

Всяка година хиляди затворници по целия свят предприемат бягство от затвора. Повечето просто си тръгват от институции с понижено ниво на сигурност, но на останалите им се налага да съставят сложни, изобретателни и често свързани с насилие планове, за да успеят да се измъкнат на свобода. Без значение дали са прочути разбойници, военнопленници от Втората световна война или писатели от XVІІІ век, те предприемат едни от най-невероятните бягства от затвора в света.

10. Бягството на Джон Джерард от Лондонската кула

Лондон Таурър (Лондонската кула)

Йезуитският свещеник от XVІ век Джон Джерард е запомнен като единствения човек, който някога успява да избяга от прочутия Лондон Тауър.

Джерард бил хвърлен в Кулата за това, че разпространявал религиозните си убеждения в период, когато Католическата църква била преследвана в управляваната от кралица Елизабет Англия. Той бил подложен на непрекъснати разпити и въпреки че не се пречупил от нечовешките изтезания, в крайна сметка бил осъден на смърт.

Джерард незабавно започнал да обмисля бягството си. Осъществил комуникация с поддръжниците си от външния свят с помощта на бележки, написани с невидимо мастило, направено от портокалов сок.

След един провален опит Джерард успял да избяга, когато неговите съучастници се промъкнали с лодка в крепостния ров на Кулата и му хвърлили въже. Джерард замалко щял да падне, спускайки се по въжето, тъй като ръцете му били почти неизползваеми от преживените мъчения, но все пак успял да стигне до лодката и да напусне Англия завинаги. Той прекарал остатъка от живота си в Рим.

9. Бягството на Джон Дилинджър от затвор “Лейк”

Областният затвор в Лима, Охайо

Легендарният разбойник и крадец от 30-те години на миналия век Джон Дилинджър е замесен в не е едно скандално бягство от затвора. През 1933 г. той и неговата банда замислят дръзко бягство от затвора в Лима, щата Охайо, при което застрелват двама от пазачите.

Но най-известното бягство на Дилинджър се случва през 1934 г., когато бил арестуван заради знаменитите му банкови обири. Дилинджър бил вкаран в “невъзможния за бягство” окръжен затвор “Лейк”, охраняван от цяла армия полицаи и Националната гвардия.

Според легендата Дилинджър изработил фалшив пистолет от парче сапун и с негова помощ си проправил път извън затвора. В типичния си дързък стил той отмъкнал чисто новия форд на шерифа и отпрашил към Илинойс.

По ирония на съдбата точно този негов ход – преминаването с крадена кола през щатската граница, което е федерално престъпление – позволило на ФБР да тръгне по следите му и в крайна сметка довело до неговата кончина.

8. Бягството от затвора Либи, Вирджиния

Бягството от затвора Либи, в Ричмън, Вирджиния

Затворът Либи в Ричмънд, щата Вирджиния, е един от най-омразните затвори в периода на Американската гражданска война, в който се случва едно от най-дръзките бягства по онова време.

През 1864 г. група от 15 войници на Севера, под предводителството на полковник Томас Роус и майор А. Дж. Хамилтън, прокопават тунел от мазето на затвора до съседен парцел. Това не било лесна задача, тъй като мазето на затвора представлявало мрачно и гъмжащо от вредители място, което затворниците наричали “Ада на плъховете”.

Научи повече за:   Доналд Гаскинс-Дребосъка: Сериен убиец, сексуален садист и канибал

След седемнадесет дни усилен труд мъжете прокопали тунел до един навес за тютюн в съседство на затвора. През прохода успели да се измъкнат 109 войници, които побягнали към линиите на Съюзническия фронт. 48 от тях били заловени, а двама се удавили в близката река, но 59 успели да се спасят. Тяхното бягство остава едно от най-успешните в периода на войната между Севера и Юга.

7. Бягството на Казанова от Оловния затвор

Бягството на Казанова от затвора "Пьомби" (Оловният затвор)

Венецианският писател и авантюрист Джакомо Казанова се помни най-вече като разбивач на женски сърца, но освен това е отговорен и за едно от най-великите бягства от затвора на всички времена.

През 1753 г., след като си спечелва репутацията на развратник и прелюбодеец, Казанова бил арестуван и хвърлен в затвора “Пьомби” (или “Оловния затвор”), наречен така заради оловния му покрив.

Вмъквайки парче метал в тъмницата си, Казанова и монахът от съседната килия успели да издълбаят дупка в тавана. След това повдигнали оловните плочи на покрива и проникнали през капандурите в друго помещение. С помощта на импровизирано въже двамата се спуснали до приземния етаж и изчезнали с гондола из мрежата от речни улици в града.

Впоследствие Казанова описва бягството си в своите мемоари и макар мнозина да твърдят, че историята му е доста украсена, доказателствата от мястото на бягството изглежда подкрепяли твърденията му.

6. Бягството с хеликоптер на Паскал Пайе

Бягството с хеликоптер на Паскал Пайе

Много европейски затвори разполагат с площадка за упражнения на покривите си – удобство, което френският престъпник Паскал Пайе често използвал за свое предимство.

Пайе бил вкаран в затвора за убийство, случило се по време на неуспешен банков обир, и бил осъден на тридесет години в затвора в Лион. През 2001 г. негов съучастник просто кацнал на покрива на затвора с откраднат хеликоптер и го прибрал. Две години по-късно Пайе се върнал в същия затвор с друг хеликоптер, за да измъкне трима свои колеги, но четиримата мъже били заловени и той получил допълнителни седем години към присъдата си.

За изненада на всички през 2007 г. Пайе отново се измъкнал с хеликоптер, този път от затвора “Грас” в югоизточна Франция. Четирима от неговите маскирани съучастници отвлекли хеликоптер от близкото летище, заплашвайки пилота му със смърт, и прибрали шефа си от покрива на затвора.

Престъпниците освободили пилота, след като се приземили някъде край Средиземно море и изчезнали безследно.

5. Бягството на Дитер Денглер от лагер за военнопленници

Дитер Денглер

Дитер Денглер е американски пилот, осъществил знаменито бягство от лагер за военнопленници в джунглата по време на Войната във Виетнам.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира ме почерпиха: Karmen 🍺 ?ME 🍺 Nelimira 🍺 Marina 🍺 plamena 🍺
Дарители: NadezhdaNadezhdaDesislavaRumenToni
350
199

В началото на 1966 г. самолетът на Дитер бил повален над Лаос и той бил пленен и откаран в затворнически лагер, управляван от група симпатизанти на Северен Виетнам, известна като Патет Лао. Още по време на военната си подготовка Денглер се бил прославил с лукавото си умение да се измъква от тренировъчните лагери за военнопленници и сега, попадайки в истински такъв, незабавно започнал да съставя план за бягство заедно с останалите затворници.

Научи повече за:   Новогодишна банда прокопа 30-метров тунел и ограби банка в Буенос Айрес

На 29 юни 1966 г. той и шестима други затворници успели да освободят ръцете и краката си от оковите и да се доберат до оръжието на пазачите. Денглер застрелял трима от пазачите и се спасил в гъстата гора.

Той прекарал 23 дни в джунглата, преживявайки непоносимата жега, насекоми, пиявици, паразити и глад, преди да бъде спасен от американски хеликоптер. Само един от другите затворници, тайландски предприемач, успял да се спаси. Останалите били убити или изчезнали завинаги в джунглата.

Впоследствие Денглер се превръща в успешен тестови пилот и до ден днешен е известен като единствения американски войник, успял да избяга от затворнически лагер по време на Войната във Виетнам.

4. Бягството от Алкатраз

Бягството от Алкатраз

През 1962 г. Франк Морис и братята Кларънс и Джон Англин месеци наред планирали бягство, което се превръща в нарицателно.

Тримата лежали в прочутия затвор “Алкатраз” в Сан Франциско, който бил предназначен за най-закоравелите престъпници и се смятал за най-сигурния затвор, построяван някога.

Мъжете използвали най-различни инструменти, сред които и бормашина, направена от мотор на прахосмукачка, за да разбият застаряващия бетон на килиите си и да си проправят път до вентилационните шахти. След това се спуснали по една тръба до брега, където бързо построили импровизиран сал и се спасили в залива на Сан Франциско.

Бягството им било разкрито чак на следващата сутрин, тъй като мъжете оформили глави от сапун, човешка коса и тоалетна хартия в леглата си, за да изглежда така сякаш още спят. Затворниците изчезнали завинаги и макар мнозина да предполагат, че са се удавили в залива, телата им никога не били открити.

3. Бягството от затвора Лабиринт

Бягството от затвора Лабиринт

Едно от най-насилствените бягства на всички времена се случва през 1983 г., когато 35 затворници взимат контрол над пазачите на затвора “Лабиринт”.

Затворът “Лабиринт” в Северна Ирландия бил предназначен за терористи и членове на Ирландската Републиканска Армия и се смятал за един от най-невъзможните за бягство затвори в цяла Европа.

Но след няколкомесечно планиране, група затворници, предвождани от членовете на ИРА Гери Кели и Боби Стори, поемат контрол над цял затворнически блок, с помощта на тайно вмъкнати в затвора оръжия. След като ранили няколко от пазачите и облекли униформите им, затворниците откраднали кола и превзели близкия охранителен пост.

Тъй като не успели да преминат през главната порта, мъжете прескочили оградата и побегнали пеша. Всичко на всичко от затвора избягали 35 души – шестнайсет от които били заловени скоро след това – а двайсет пазачи били ранени.

2. Бягството на Били Хейс от турски затвор

Били Хейс

Били Хейс е американски студент, арестуван в Турция през 1970 г., след като се опитал да се качи на самолет с около 1 кг хашиш. Той получил трийсетгодишна присъда в строгата затворническа система на Турция.

Научи повече за:   Тасманийска история: Приключенията на канибала Александър Пиърс

Хейс се мъчил 5 години в затвора “Сагмиликар”, но впоследствие бил прехвърлен в островен затвор в Мраморно море и там започнал да крои план за бягство. На острова нямало лодки, но близкото пристанище често се пълнело с рибарски съдове, когато наближавала силна буря.

Хейс прекарал дни, скрит в бетонен кош за отпадъци и когато дошъл моментът, доплувал до пристанището и откраднал малка лодка. Успял да стигне с нея до Гърция, след което обиколил половината свят, преди най-накрая да се завърне в САЩ.

Впоследствие Хейс написва книга за премеждията си, озаглавена “Среднощен експрес”, по която е създаден и едноименен филм.

1. Голямото бягство

Тунелът Хари от Голямото бягство

Ако оценяваме бягствата по тяхното планиране, риск и мащаб, нищо не може да се сравни с бягството от 1944 г., когато 76 съюзнически войници се измъкват от германския затвор “Сталаг Луфт” ІІІ, който оперирал по времето на Втората световна война.

Бягството представлявало  кулминацията от едногодошния труд на около 600 затворници. Мъжете изкопали три тунела (с кодовите названия “Том”, “Дик” и “Хари”) на девет метра под повърхността на затвора. Тунелите трябвало да минат под главната ограда и да излязат в близката гора.

Това начинание представлявало сложен процес, в който били използвани дървени блокове за подпори, верига от лампи и дори помпа, която да снабдява копаещите войници с въздух.

На 24 март 1944 г., вече снабдени с цивилни дрехи и паспорти, войниците предприели бягството си по тунела “Хари”. За нещастие тунелът не бил стигнал до гората и излизащите от дупката мъже попаднали в прякото полезрение на пазачите. Все пак 76 от тях успели да избягат преди да бъдат забелязани и тунелът да бъде затворен.

Нацистите оказали специално внимание на избягалите затворници и в крайна сметка всички те, с изключение на трима, били заловени. Въпреки това, благодарение на популярността на известния филм, направен по този случай, както и самият мащаб и дързост на тази операция, “Голямото бягство” остава едно от най-прочутите бягства от затвора на всички времена.

———————————————————————————————————————————————

Източник: www.toptenz.net
Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира ме почерпиха: Karmen 🍺 ?ME 🍺 Nelimira 🍺 Marina 🍺 plamena 🍺
Дарители: NadezhdaNadezhdaDesislavaRumenToni
350
199
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

2
Напиши коментар

avatar
2 Дискусии
0 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
2 Автори на коментари
prazen_hladilnikСтефан Лалев Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
Стефан Лалев
Гост

Много добра статия

prazen_hladilnik
Гост
prazen_hladilnik

Има ли игрални филми по тези бягства