Десетте най-невероятни бягства от затвора

Десетте най-невероятни бягства от затвора

Всяка година хиляди затворници по целия свят предприемат бягство от затвора. Повечето просто си тръгват от институции с понижено ниво на сигурност, но на останалите им се налага да съставят сложни, изобретателни и често свързани с насилие планове, за да успеят да се измъкнат на свобода. Без значение дали са прочути разбойници, военнопленници от Втората световна война или писатели от XVІІІ век, те предприемат едни от най-невероятните бягства от затвора в света.

10. Бягството на Джон Джерард от Лондонската кула

Лондон Таурър (Лондонската кула)

Йезуитският свещеник от XVІ век Джон Джерард е запомнен като единствения човек, който някога е успял да избяга от прочутия Лондон Тауър.

Джерард е хвърлен в Кулата за това, че разпространява религиозните си убеждения в период, когато Католическата църква е преследвана в управляваната от кралица Елизабет Англия. Той е подложен на непрекъснати разпити и въпреки че не се пречупва от нечовешките изтезания, в крайна сметка е осъден на смърт.

Джерард незабавно започва да обмисля бягството си. Осъществява комуникация с поддръжниците си от външния свят с помощта на бележки, написани с невидимо мастило, направено от портокалов сок.

След един провален опит Джерард успява да избяга, когато неговите съучастници се промъкват с лодка в крепостния ров на Кулата и му хвърлят въже. Той за малко да падне, спускайки се по въжето, тъй като ръцете му са почти неизползваеми от преживените мъчения, но все пак успява да стигне до лодката и да напусне Англия завинаги. Прекарва остатъка от живота си в Рим.

9. Бягството на Джон Дилинджър

Областният затвор в Лима, Охайо

Легендарният разбойник и крадец от 30-те години на миналия век Джон Дилинджър е замесен в не е едно скандално бягство от затвора. През 1933 г. той и неговата банда замислят дръзко бягство от затвора в Лима, щата Охайо, при което застрелват двама от пазачите.

Но най-известното бягство на Дилинджър се случва през 1934 г., когато e арестуван заради знаменитите му банкови обири. Той е вкаран в “невъзможния за бягство” окръжен затвор “Лейк”, охраняван от цяла армия полицаи и Националната гвардия.

Според легендата Дилинджър е изработил фалшив пистолет от парче сапун и с негова помощ си е проправил път извън затвора. В типичния си дързък стил той отмъква чисто новия форд на шерифа и отпрашва към Илинойс.

По ирония на съдбата точно този негов ход – преминаването с крадена кола през щатската граница, което е федерално престъпление – позволява на ФБР да тръгне по следите му и в крайна сметка довежда до неговата кончина.

8. Бягството от затвора “Либи”, Вирджиния

Бягството от затвора Либи, в Ричмън, Вирджиния

Затворът “Либи” в Ричмънд, щата Вирджиния, е един от най-омразните затвори в периода на Американската гражданска война, в който се случва едно от най-дръзките бягства по онова време.

През 1864 г. група от 15 войници на Севера, под предводителството на полковник Томас Роус и майор А. Дж. Хамилтън, прокопават тунел от мазето на затвора до съседен парцел. Това не е лесна задача, тъй като мазето на затвора представлява мрачно и гъмжащо от вредители място, наричано от затворниците “Ада на плъховете”.

Научи повече за:   Ударът в Бринкс Мат: Най-крупният златен обир във Великобритания

След седемнадесет дни усилен труд мъжете прокопават тунел до един навес за тютюн в съседство на затвора. През прохода успяват да се измъкнат 109 войници, които побягват към линиите на Съюзническия фронт. 48 от тях са заловени, а двама се удавят в близката река, но 59 успяват да се спасят. Тяхното бягство остава едно от най-успешните в периода на войната между Севера и Юга.

7. Бягството на Казанова от Оловния затвор

Бягството на Казанова от затвора "Пьомби" (Оловният затвор)

Венецианският писател и авантюрист Джакомо Казанова се помни най-вече като разбивач на женски сърца, но освен това е отговорен и за едно от най-великите бягства от затвора на всички времена.

През 1753 г., след като си спечелва репутацията на развратник и прелюбодеец, Казанова е арестуван и хвърлен в затвор “Пьомби” или “Оловния затвор”, наречен така заради оловния му покрив.

Вмъквайки парче метал в тъмницата си, Казанова и монахът от съседната килия успяват да издълбаят дупка в тавана. След това повдигат оловните плочи на покрива и проникват през капандурите в друго помещение. С помощта на импровизирано въже двамата се спускат до приземния етаж и изчезват с гондола из мрежата от речни улици в града.

Впоследствие Казанова описва бягството си в своите мемоари и макар мнозина да твърдят, че историята му е доста украсена, доказателствата от мястото на бягството изглежда подкрепят твърденията му.

6. Бягството с хеликоптер на Паскал Пайе

Бягството с хеликоптер на Паскал Пайе

Много европейски затвори разполагат с площадка за упражнения на покривите си – удобство, което френският престъпник Паскал Пайе често използва за свое предимство.

Пайе е вкаран в затвора за убийство, случило се по време на неуспешен банков обир, и е осъден на 30 години в затвора в Лион. През 2001 г. негов съучастник просто каца на покрива на затвора с откраднат хеликоптер и го прибира. Две години по-късно Пайе се връща в същия затвор с друг хеликоптер, за да измъкне трима свои колеги, но четиримата мъже са заловени и той получава допълнителни 7 години към присъдата си.

За изненада на всички през 2007 г. Пайе отново се измъква с хеликоптер, този път от затвор “Грас” в югоизточна Франция. Четирима от неговите маскирани съучастници отвличат хеликоптер от близкото летище, заплашвайки пилота му със смърт, и прибират шефа си от покрива на затвора.

Престъпниците освобождават пилота, след като се приземяват някъде край Средиземно море и изчезват безследно.

5. Бягството на Дитер Денглер от лагер за военнопленници

Дитер Денглер

Дитер Денглер е американски пилот, осъществил знаменито бягство от лагер за военнопленници в джунглата по време на Войната във Виетнам.

В началото на 1966 г. самолетът на Дитер е свален над Лаос и той е пленен и откаран в затворнически лагер, управляван от група симпатизанти на Северен Виетнам, известна като Патет Лао. Още по време на военната си подготовка Денглер се е прославил с лукавото си умение да се измъква от тренировъчните лагери за военнопленници и сега, попадайки в истински такъв, незабавно започва да крои план за бягство заедно с останалите затворници.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: PetarLucyStefanTodorzornitsa
360
250
Научи повече за:   Смъртта на принцеса Даяна: Убийство или нещастен случай?

На 29 юни 1966 г. той и шестима други затворници успяват да освободят ръцете и краката си от оковите и да се доберат до оръжието на пазачите. Денглер застрелва трима от пазачите и се спасява в гъстата гора.

Той прекарва 23 дни в джунглата, преживявайки непоносимата жега, насекоми, пиявици, паразити и глад, преди да бъде спасен от американски хеликоптер. Само един от другите затворници, тайландски предприемач, успява да се спаси. Останалите са убити или изчезват завинаги в джунглата.

Впоследствие Денглер се превръща в успешен тестови пилот и до ден днешен е известен като единствения американски войник, успял да избяга от затворнически лагер по време на Войната във Виетнам.

4. Бягството от Алкатраз

Бягството от Алкатраз

През 1962 г. Франк Морис и братята Кларънс и Джон Англин месеци наред планират бягство, което се превръща в нарицателно.

Тримата лежат в прочутия затвор “Алкатраз” в Сан Франциско, който е предназначен за най-закоравелите престъпници и се смята за най-сигурния затвор, построяван някога.

Мъжете използват най-различни инструменти, сред които и бормашина, направена от мотор на прахосмукачка, за да разбият застаряващия бетон на килиите си и да си проправят път до вентилационните шахти. След това се спускат по една тръба до брега, където бързо построяват импровизиран сал и се спасяват в залива на Сан Франциско.

Бягството им е разкрито чак на следващата сутрин, тъй като мъжете са оформили глави от сапун, човешка коса и тоалетна хартия в леглата си, за да изглежда така сякаш още спят. Затворниците изчезват завинаги и макар мнозина да предполагат, че са се удавили в залива, телата им никога не са открити.

3. Бягството от затвор “Лабиринт”

Бягството от затвора Лабиринт

Едно от най-насилствените бягства на всички времена се случва през 1983 г., когато 35 затворници взимат контрол над пазачите на затвор “Лабиринт”.

Затворът “Лабиринт” в Северна Ирландия е предназначен за терористи и членове на Ирландската Републиканска Армия и се смята за един от най-невъзможните за бягство затвори в цяла Европа.

Но след няколкомесечно планиране група затворници, предвождани от членовете на ИРА Гери Кели и Боби Стори, поемат контрол над цял затворнически блок, с помощта на тайно вмъкнати в затвора оръжия. След като раняват няколко от пазачите и обличат униформите им, затворниците открадват кола и превземат близкия охранителен пост.

Тъй като не успяват да преминат през главната порта, мъжете прескачат оградата и побягват пеша. Всичко на всичко от затвора избягват 35 души – 16 от които са заловени скоро след това – а 20 пазачи са ранени.

2. Бягството на Били Хейс от турски затвор

Били Хейс

Били Хейс е американски студент, арестуван в Турция през 1970 г., след като се опитва да се качи на самолет с около 1 кг хашиш. Той получава присъда от 30 години в строгата затворническа система на Турция.

Научи повече за:   Оскар Дирлевангер и неговата бригада

Хейс се мъчи 5 години в затвор “Сагмиликар”, но впоследствие е прехвърлен в островен затвор в Мраморно море и там започва да крои план за бягство. На острова няма лодки, но близкото пристанище често се пълни с рибарски съдове, когато наближава силна буря.

Хейс прекарва дни, скрит в бетонен кош за отпадъци и когато идва моментът, плува до пристанището и открадва малка лодка. Успява да стигне с нея до Гърция, след което обикаля половината свят, преди най-накрая да се завърне в САЩ.

Впоследствие Хейс написва книга за премеждията си, озаглавена “Среднощен експрес”, по която е създаден и едноименен филм.

1. Голямото бягство

Тунелът Хари от Голямото бягство

Ако оценяваме бягствата по тяхното планиране, риск и мащаб, нищо не може да се сравни с бягството от 1944 г., когато 76 съюзнически войници се измъкват от германския затвор “Сталаг Луфт” ІІІ, опериращ по времето на Втората световна война.

Това бягство е резултат от едногодишния труд на около 600 затворници. Мъжете изкопават три тунела (с кодовите названия “Том”, “Дик” и “Хари”) на девет метра под повърхността на затвора. Тунелите трябва да минат под главната ограда и да излязат в близката гора.

Начинанието представлява сложен процес, в който са използвани дървени блокове за подпори, верига от лампи и дори помпа, която да снабдява копаещите войници с въздух.

На 24 март 1944 г., вече снабдени с цивилни дрехи и паспорти, войниците предприемат бягството си по тунел “Хари”. За нещастие тунелът не е стигнал до гората и излизащите от дупката мъже попадат в прякото полезрение на пазачите. Все пак 76 от тях успяват да избягат преди да бъдат забелязани и тунелът да бъде затворен.

Нацистите обръщат специално внимание на избягалите затворници и в крайна сметка всички, с изключение на трима, са заловени. Въпреки това, благодарение на популярността на известния филм, направен по този случай, както и самият мащаб и дързост на тази операция, “Голямото бягство” остава едно от най-прочутите бягства от затвора на всички времена.


Източник: www.toptenz.net

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: PetarLucyStefanTodorzornitsa
360
250
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
2 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Стефан Лалев
28.01.2011 17:38

Много добра статия

prazen_hladilnik
prazen_hladilnik
24.03.2013 14:10

Има ли игрални филми по тези бягства