Треска за злато: Рая и Сакина, египетските сестри-убийци

Проституция, наркотици, кражби, бордеи и смърт осигуряват идеалния декор за серия от зловещи убийства, които разтърсват Египет през 1920 година. Обект на редица филми и пиеси, бруталните и ужасяващи убийства, дело на шайката на двете сестри Рая и Сакина в Египет след Първата световна война, хвърлят в потрес поколения египтяни и араби.

Живот преди началото на ужаса

Рая
Рая

Рая и Сакина били родом от Горен Египет и по-късно се установили в района на Ал-Лаббан, Александрия. В шайката им участвали те самите, двамата им съпрузи – Хасабала и Абдул Ал – както и още двама мъже (Ораби и Абдул Разик), които били наети от Рая и Сакина като пазители на реда в бордеите на сестрите в Александрия (Египет по това време е под управлението на британското правителство, което легализирало проституцията и алкохола). Жертвите на Рая и Сакина били винаги жени, видимо заможни, носещи скъпи бижута и украшения.

Преди да се установи да живее в Александрия, Сакина била млада проститутка, работеща в бордей, където срещнала Абдул Ал. Двамата избягали заедно и заживели в района на Ал-Лаббан при сестрата на Сакина Рая.

Първи стъпки по пътя на убийствата

Снимка от сватбата на Сакина и Абдул Ал
Снимка от сватбата на Сакина и Абдул Ал

Междувременно, Рая била вече омъжена за Хасабала, който бил брат на вече мъртвия й съпруг (по онова време в Египет било традиция вдовицата да се омъжи за брата на съпруга си, ако последният почине). Хасабала бил джебчия и контрабандист на хашиш. Двамата попадат под ударите на закона в Кафр Ал-Заят, където живеели до момента и по тази причина също се установили в Александрия.

Хасабала
Хасабала

Именно там двете сестри се обединяват и отварят множество бордеи и публични домове. Отворили един в Соук Ал-Аср, който нарекли „Лагерът“, заради близостта му до британски военен лагер. Втори бордей бил отворен в едно от предградията на Ал-Фахам Моск, още един до Акхвас Моск, четвърти в района Ал-Юни и пети на улица „Макорбис“ близо до пекарната „Лабан“. При отварянето и на петия подред публичен дом, сестрите вече се ползвали от услугите на Ораби Хасан. Неговата работа била да се намесва в случаите, когато клиенти влизали в бордеите за пиене и секс, но в последствие отказвали да си платят. Именно Ораби бил човекът, който се грижел това да не става и често прибягвал до физическа саморазправа, за да принуди клиента да се издължи за услугите.

Сакина
Сакина

По това време Лабан бил най-бедният квартал на Александрия и проституцията, наркотиците и алкохолът били широко разпространени. Не е изненадващ факта, че именно подобни райони били като магнити за лишените и изоставените, за хората в нужда. Това, което обаче е възможно да бъде изненада е, че много от жените, които заработвали в бордеите на Рая и Сакина, били омъжени. Възрастта им варирала от седемнадесет до петдесет години и дори една от тях била сляпа с едното око.

Първата жертва на шайката била жена на има Ханим, съседка на Рая. Един ден Ханим купила от близкия пазар известно количество бижута, което провокирало завист у Рая. Ханим отишла на гости у Рая по нейна покана, за да й покаже новите си придобивки. След убийството Рая отишла да доведе сестра си Сакина. Когато двете сестри пристигнали у дома на Рая, Сакина заварила съпруга си и девера си, заедно с Абдул Разик и Ораби, да копаят гроб. Тогава Сакина съзряла тялото на Ханим, с отворени широко очи, да лежи под една пейка и едва сдържала писъка си, когато Рая заплашила собствената си сестра да стори същото и с нея, ако продума и дума. Дала на Сакина дял от придобитите бижута, които били на стойност три египетски паунда.

Научи повече за:   Андрю Кънанан и убийството на Джани Версаче

Усъвършенстваната схема за престъпления

Абдул Ал
Абдул Ал

От шайката излязъл страхотен екип, в който всеки от участниците имал своя роля. Рая отивала към близкия пазар и се оглеждала за жени, които носели най-много бижута. Канела ги в дома си под претекст, че притежава подобни накити за продажба на значително по-ниска от пазарната цена. В дома, шайката давала на жертвите си питиета с наркотик, които ги замайвали за определено време. Ролята на Хасабала била да задушава бедната жена с хавлиена кърпа на лицето, Абдул Ал държал краката й за максимално обездвижване, а Ораби и Абдул Разик придържали здраво ръцете й зад гърба. Измъкване от клопката нямало и изглежда, че тази схема и разпределяне на ролите, както и стриктното следване на задълженията, сработвали всеки път, правейки групата на Рая и Сакина една добре смазана машина за обир и убийство.

Жертвите увеличават броя си

Първата обява за изчезнал човек, пристигнала в полицията, била подадена от майката на двадесет и пет годишната Назла Або Ал-Лайл. Като описание в обявата били посочени външни характеристики на момичето – носела златни гривни, сребърна гривна на глезена, златни обеци и два златни пръстена в деня на изчезването си. Така описаното момиче изглежда представлявало златна мина за сестрите и групата им.

По-късно мъж подава сигнал за изчезването на сестра си Зануба, която била отишла на пазар, срещнала Рая и повече не се завърнала у дома. Младо петнадесетгодишно момиче съобщава как майка й, собственица на птицеферма, също е изчезнала. Обявата й била последвана от тази на мъж, чиято петдесетгодишна съпруга на има Фатма Абд Рабо, също е изчезнала. В себе си носела петдесет и четири паунда, осемнадесет златни каишки, две златни гривни и чифт обеци.

Сигналите за изчезнали хора се появявали един след друг. Жена от Судан подала сигнал, че дъщеря й Фардоа е изчезнала – носела в себе си шестдесет паунда, златни гривни на стойност тридесет и пет паунда, обеци и златен гердан. Полицията имала късмет да открие къде била отишла Фардоа непосредствено преди изчезването си. Името на Сакина било замесено и била повикана за разпит. Въпреки това, тя успешно успяла да „избегне куршумите“ и отрекла всякакво участие в изчезването на жената. С това си умело измъкване Сакина заблудила властите и разпръснала съмненията около себе си.

Научи повече за:   Магдалена Солис: Върховната жрица на кръвта

Но не за дълго.

Скоро след разпита на Сакина се появява мъж, който живеел в една къща, чиято предишна наемателка била именно до скоро разпитваната и заподозряна сестра. Той съобщил в полицията, че е открил останките на жена, докато копаел под пода, за да поправи тръба. Властите нямало как да не обърнат внимание на факта, че именно Сакина е живеела в къщата преди това, а и всички обяви за изчезнали хора били все за жени. Кръгът на разследването започнал да се стеснява, и то не в полза на двете сестри. Въпреки всичко, Сакина отново твърдо отрекла да има пръст в откритите останки.

Схемата се пропуква

Малко след това полицай забелязва как Рая ароматизира къщата си с тамян. На въпроса защо го прави, тя отговаря категорично – сградата мирише, защото долу се намира бордеят, който тя държи, а посетителите пиели много алкохол, придружен с множество цигари. Полицаят обаче заподозрял нещо, най-вече защото това била именно сестрата на Сакина, и съобщил за разговора и видяното на старшите полицаи.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: Simona 🍺 Kristina 🍺 chichkata 🍺 Tsveti 🍺 ?ME 🍺
Дарители: DonikaNikolinkaTsvetelinOrlinAleksandar
350
293

Старши орган на реда посетил дома на Сакина и забелязал, че някои от плочките на пода изглеждат значително по-нови и запазени от останалите. Полицаят наредил новите плочки да бъдат премахнати, при което тежка смрад се разнесла из под тях. Тогава полицията разпоредила целият под да бъде разкопан и открили труповете на две жени, както и останките на трета.

Следващата стъпка на властите била да претърси всички домове, за които се знаело, че са били обитавани от Рая и Сакина и открили останките на общо седемнадесет жени. Повечето от жертвите не можели да бъдат идентифицирани поради разлагането на телата и било предположено, че са проститутки или бегълки.

Краят на безчинствата. Залавянето

Рая била първата, която направила самопризнания и се опитала да отклони обвиненията от съпруга си като съучастник в убийствата на жените от Александрия. Междувременно обаче, деветгодишната дъщеря на Рая се опитала да измъкне майка си, като прехвърлила всички обвинения към леля си, свидетелствайки срещу нея. Въпреки това, полицията успяла да изкопчи самопризнания от всички и сглобила картина на това по какъв начин е сработвала групата на двете сестри. Медицински изследовател потвърдил, че жените „са убити от задушаване, а не удушване, тъй като ларинксите на всички не са наранени, въпреки че двата метода имат същия ефект, а именно – спиране на дишането. Тази форма на убийство най-вероятно е била прилагана след като жертвите са били упоявани и дрогирани със значително количество наркотици“.

Делото

Рая и Сакина
Рая и Сакина

Процесът срещу Рая и Сакина продължил три дни, от десети до дванадесети май 1921г. Имало десетима защитници, от които три били жени, и съдът изслушал показанията на общо тридесет и един свидетели. Сакина била по-агресивната от двете по време на разпитите, често скачала на крака, за да прекъсва показания и започвала кавги по време на разпитите на някои от свидетелите. От деветимата защитници, които били призовани, шестима се отказали от показанията си. Трима защитници не били от почти никаква полза на обвиняемите. Адвокатите по защитата (четирима на брой) почти нямали за какво да се хванат, за да изпълнят заключителните си речи към съда. Като цяло, тактиката на всеки от тях била да отменя вината от своя клиент, прехвърляйки я на някого от останалите трима обвиняеми.

Научи повече за:   Харолд Шипман: Доктор Смърт

На 16 май 1921г. главният магистрат Ахмед Бек Муса обявил смъртните присъди на Рая, Сакина, Хасабала, Абдул Ал, Ораби и Абдул Разик. Златар на име Али Мохамед Хасан, който поръчвал крадени бижута от групата на сестрите, бил осъден на пет години затвор. Дъщерята на Рая била пратена в сиропиталище. Починала няколко години по-късно.

Реакциите след шока

Египтяните изразили шока си срещу варварските престъпления по много начини. Един от най-известните случаи е когато обикновени граждани излезли с манифест на главната страница на вестник „Ал-Ахрам“ : „Рая и Сакина в зоологическата градина!“. Според историята, през втората половина на декември 1920г. бил разпространен слух, че Рая и Сакина са на изложение в зоологическата градина. Както се очаквало, хората заприиждали към въпросното място, за да видят „знаменитите лидерки“, чиито лоша слава се разпростряла като огън. Разбира се, слуховете не били истина и „Ал-Ахрам“ публикувал изявление, че самият слух показва, че египтяните не само искали да линчуват Рая и Сакина като жени, но и като човешки същества. Като заключение, вестникът посочил, че „като цяло, животните не изтребват собствения си род, за разлика от Рая и Сакина“.

Малко преди да започне процесът бил повдигнат въпроса за това дали жените трябва да получават смъртни присъди. Вестникът „Ал-Ахрам“ се позовал на справедливостта – „всекиму според делата“. Били цитирани Член 13 от Наказателния кодекс, който гласял „Всички, осъдени на смърт, трябва да понесат наказанието си“. Член 263 гласял, че „Ако жена е осъдена на смърт, но е бременна, присъдата трябва да бъде отложена, ако се потвърди и докаже, че обвиняемата е наистина бременна и не трябва да бъде изпълнявана, докато жената не роди“.Член 13 не допускал изключения и нито Рая, нито Сакина били бременни.

Бруталните убийства на Рая и Сакина не били единствените по онова време в разтърсваната британска колония. Но факта, че две жени били лидери на група от брутални крадци и убийци, привлякъл вниманието най-вече към тях и именно поради тази причина те са най-известните египетски престъпници. Те са и първите жени, които са осъдени на смърт в Египет.

——————————————————————————————————————————————

Благодаря на Деница за положения труд и професионално подготвената статия. Лично аз, а вярвам и читателите на Криминални Досиета, ще се радваме да прочетем още нейни материали. Благодаря ти, Дени!
— Силвия

——————————————————————————————————————————————

Източници: weekly.ahram.org.eg, archive.arabnews.com

The following two tabs change content below.
denitsa
Надявам се, че статията ти е харесала! Не забравяй да коментираш и да споделяш!
denitsa

Последни досиета от Деница Кисимова (виж всички)

6
Напиши коментар

avatar
6 Дискусии
0 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
5 Автори на коментари
ДеницаPeytonданиМосквич 412Marina Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
Marina
Гост
Marina

Браво на Деница! Интересна статия.

Деница
Гост
Деница

Благодаря,Марина 🙂 Благодаря и на Силви 🙂 Дано ви хареса 🙂

Москвич 412
Гост
Москвич 412

Само като прочета имена от рода на “Фатма” и веднага ми става ясно.

дани
Гост

Благодаря Дени за материала. Очакваме още 😉

Peyton
Гост
Peyton

Всъщност имената им се произнасят Рейя и Скине.

Деница
Гост
Деница

Благодаря за поправката 🙂