Случаят на Оскар Слейтър

Случаят на Оскар Слейтър

Допусната е очевидна съдебна грешка, когато Оскар Слейтър е осъден за убийството на пребита до смърт старица в Глазгоу през 1908 г. Той изобщо не отговаря на описанието, дадено от очевидците, и присъдата виновен предизвиква гнева на самия сър Артър Конан Дойл, който написва книга в защита на Слейтър.

Смъртта на старицата

На 21 декември 1908 г. 82-годишната мис Марион Гилкрайст е пребита до смърт в апартамента си в Глазгоу от неизвестен нападател. Полицията установява, че от голямата й колекция бижута липсва малка диамантена брошка. Нейната прислужница Хелън Ламби е излязла само за десет минути, за да купи вестник. Семейство Адамс, които живеят в апартамента отдолу, чуват шум и г-н Адамс се качва да провери какво става. Той и Ламби виждат как някакъв мъж излиза от жилището на Гилкрайст. Влизат вътре и заварват тялото й да лежи пред камината с разбита глава.

Оскар Слейтър и неговата приятелка французойка живеят в Глазгоу от около шест седмици. Той твърди, че е шлифовчик на диаманти, но полицията и обществото го считат за мошеник основно защото е едновременно германец и евреин.

На 22 декември 14-годишната Мери Бароуман разказва на полицията, че по времето на убийството се е сблъскала с мъж, който е бързал да напусне сградата на Гилкрайст. Адамс и Ламби са описали мъжа, когото са видели, като висок „около 1,70 м, тъмен, облечен със светлосиво палто и черна шапка“. Бароуман казва, че той е бил „висок, млад, със сиво-бежово наметало и кръгла шапка“.

Полицията открива, че Слейтър се е опитал да продаде квитанция от заложна къща за диамантена брошка четири дни след убийството, след което той и приятелката му са заминали за Америка на борда на кораба Лузитания. Решават, че той е изкупителната жертва. След като телеграфират на американската полиция да го арестува, показват снимката му на тримата свидетели. Двете момичета го разпознават, но г-н Адамс не успява. Бароуман и Ламби получават безплатни билети за пътуване до Америка, където ще се явят на процедурата по екстрадирането на Слейтър.

Научи повече за:   Народният храм и масовото самоубийство в Джоунстаун

Да бъде обесен

Първото заседание на британския съд се състои на 3 май 1909 г. във Върховния съд в Единбург. До този момент полицията вече е решила, че малкият чук, който е притежание на Слейтър, е оръжието на убийството. Също така са намерили дузина очевидци, твърдящи, че са видели Слейтър близо до адреса на Гилкрайст в деня на убийството (нищо странно при положение, че той живее само на четири пресечки оттам).

Процесът представлява чиста подигравка с правосъдието. Въпреки че защитата успява да докаже, че квитанцията е от друга брошка, заложена цял месец преди убийството, и че Слейтър е организирал пътуването си до Америка шест седмици преди престъплението, властите решават, че той трябва да бъде осъден, тъй като е „опасен елемент“.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253

Алибито на Слейтър, според което е бил у дома с приятелката и прислужницата си по време на убийството, е отминато като неправдоподобно. Кралският прокурор Александър Ър е твърдо решен да го окачи на бесилото. Съдебните заседатели не са единодушни, но мнозинството от тях го намират за виновен и той е осъден на обесване на 27 май.

Почти незабавно е организирана петиция за помилване, която събира 20 000 подписи. Един ден преди планираната екзекуция присъдата му е намалена на доживотен затвор. Приятели на Слейтър се свързват с писателя Артър Конан Дойл и го молят за помощ и съдействие. Той прочита за случая в учебника „Забележителни съдебни дела в Шотландия“ и остава потресен, че Слейтър е бил осъден единствено на базата на голи подозрения и крехки косвени доказателства.

Помилван

Да се предизвика някакъв интерес към случая се оказва дълъг и бавен процес. Мнозина смятат, че Оскар Слейтър е замесен в убийството и че е неприятен човек с доста гъвкави морални ценности. След като разследва случая в продължение на три години сър Артър Конан Дойл предизвиква голям шум, публикувайки книгата си „Случаят на Оскар Слейтър“. Сега започват да валят многобройни искания за неговото помилване или за повторно разглеждане на делото, но властите отказват.

Научи повече за:   Шотландски хотелиер снимал любителско порно със скрити камери

В крайна сметка в продължение на период от 15 години изплуват най-различни факти. Бакалин на име МакБрейн потвърждава алибито на Слейтър, казвайки, че го е видял на прага на къщата му по време на убийството. Мис Бароуман и мис Ламби си признават, че са били подкупени, за да разпознаят именно Слейтър. Детектив на име Тренч заявява, че никога не е вярвал на идентификацията на мис Ламби. Заради тази си откровенност той ет ормозен от колегите си, обвинен е в укриване на доказателства и е изгонен позорно от органите на реда. Когато всички тези нови доказателства са публикувани във вестниците, Слейтър е освободен, след като е лежал в затвора цели 18 години. Новосъздаденият Шотландски съд за криминални обжалвания го помилва на основание, че предишният съдия е подвел журито. Слейтър никога не получава компенсация, а Артър Конан Дойл е отчаян от злината на властите, които винаги отказват да признаят грешките си.

Кой е убиецът?

За самоличността на убиеца съществуват най-различни теории, но никоя от тях не е убедителна. Все пак са известни някои неща, от които можем да си направим съответните изводи. Първо, знаем, че мис Гилкрайст е била заможна дама. Тя събира бижута от доста години и в момента на смъртта й колекцията й се оценява на 3 000 паунда (най-малко 60 000 паунда по днешните стандарти). Често купува ценности от подземни и съмнителни дилъри. Слугинята мис Ламби казва по-късно, че когато господарката й е очаквала подобен ювелир у дома, тя е „трябвало да се изпари“. Второ, можем да предположим, че убиецът си е отключил вратата сам или е бил пуснат да влезе от мис Гилкрайст. Това означава, че той е бил или неин познат или очакван посетител.

The following two tabs change content below.
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Научи повече за:   Харолд Шипман: Доктор Смърт
Абонирай се
Извести ме
guest
1 Comment
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Таня
Таня
16.08.2018 23:10

Луда работа! Нали един напълно невинен е „опрал пешкира“ какво ги интересува властите и така чак, до наши дни.