Сатанинското житие на непълнолетния убиец Шон Селърс

Шон Селърс е все още само на 16 години, когато на 8 септември 1985 година убива Робърт Бауър. Според свидетелските показания на неговия най-добър приятел Ричард Хауърд, който бил с него по време на убийството, Селърс бил убил Робърт Бауър “защото искал да провери какво е усещането да убиеш човек“. На 5 март 1986 година Шон застрелва своята майка Вонда Белофато и доведения си баща Пол Лий Белофато, докато спели в дома си в Оклахома.

Шон Ричард Селърс е роден в Калифорния на 18 май 1969 година в семейство на 16-годишна майка и нестабилен баща алкохолик. Родителите му се развеждат, когато той е на около 3-4-годишна възраст. След това неговата майка Вонда се омъжила за шофьора на камион Пол Лий Белофато и Шон често бил оставян на роднини, докато родителите му обикаляли страната. По времето, когато бил на 16, той вече се бил местил цели 30 пъти. Шон се научил да обича изолацията и самотата пред това да има реални отношения с приятели.

Въпреки че бил интелигентно дете, представящо се добре в училище, Шон започвал да става все по-емоционално нестабилен и откъснат от реалността.

Макар да бил в близки отношения с майка си и доведения си баща, Шон от най-ранна възраст бил подлаган на насилие и унижения в семейната среда. Той разказва,че  майка му често го  биела, както и неговият дядо. Един негов чичо, с когото живеел, го карал да носи пелени, когато бил на 12-13 години, защото подмокрял леглото. Ако две нощи подред Шон се изпускал, чичо му го карал да носи замърсените пелени на главата си цял ден. Насилието явно било честа и одобрена практика в семейството на Шон Селърс. Родителите му винаги носели оръжие, докато правели своите пътувания през страната. Един от неговите чичовци пък го завел на лов и го накарал да стъпи на главата на животно с крак и да натиска, за да го убие. По-късно Селърс казва на психиатъра си как е видял чичо си да забива брадва в главата на ранена миеща мечка, докато не я отсича. Шон често бил начиран “страхливец“ от чичо си и доведения си баща, тъй като отказвал да участва в тези актове на насилие.

В делото за бъдещото му убийство съдебните заседатели нямало да вземат в предвид тази така важна информация за неговото детство.

Шон разказва, че, когато бил на около 6-7 години, започнал да чува гласове в главата си, които често го критикували. Но тогава смятал, че всички останали чуват такива гласове. В продължение на години проявявал крайно параноидно поведение. Подреждал по определен начин стаята си, за да може да установи дали някой е влизал в нея в негово отсъствие. Често страдал от рязка смяна в настроението, като то минавало през еуфорично и приповдигнато, до депресивно, често съпроводено от мисли за самоубийство. Като дете бил обсебен от идеята за добро и зло, от Бог и Сатаната. Той приема  сатанизма и когато става на 15-16 години вече практикувал сатаниските си ритуали ежедневно. Съхранявал флакони със собствената си кръв в хладилника, а някои от тях пиел  в училище. Извършвал и актове на самонараняване с режещи предмети по главата си. Започнал да употребява амфетамини, за да стои буден и по този начин да може да изпълнява ритуалите си. А, когато все пак заспивал, сънувал как убива и осакатява хора. В един момент започнал да си представя как убива родителите си.

Научи повече за:   Изгубен рай: Детските убийства в Робин Худ Хилс (видео)

Той твърди, че на 5 март 1986 г., когато извършва убийствата, не бил спал 3 дни и бил пушил марихуана. След като заспал се събудил с пистолет в ръка и застрелял майка си и доведения си баща, докато те спели в леглото си в дома им.

Влизайки в стаята им, облечен само по бельо, той насочил пистолет 44 калибър към главите на родителите си и ги застрелял от упор.

Приятелят на Шон Ричард твърди, че той бил отишъл  в дома му след убийствата и му бил казал, че е застрелял родителите си.

Това не е първото убийство на Шон Селърс. Шест месеца по-рано, разхождайки се из един магазин в северозападната част на Оклахома, той застрелва продавач на име Робърт Бауър. На процеса той оправдал действията си с мотива, че Бауър не искал да му продаде бира. В същото време обаче споделил на своя приятел, че искал да знае какво е чувството да убиеш човек.

Шон Ричард Селърс
Шон Ричард Селърс

За много от близките му било трудно да повярват, че това лъчезарно и добро момче е способно на подобна жестокост. Когато живеел в Колорадо, той станал член на “Гражданския въздушен патрул’, където получил обучение за спешно реагиране и завършил с отличие. Неговите учители го познавали като добър ученик, който обича комикси и има талант за рисуване. Те просто не можели да видят в Шон Селърс човек, който по-късно ще бъде осъден на смърт за няколко убийства.

След ареста на Шон Селърс срещу него било повдигнато обвинение за убийство от първа степен. Срещу Ричард Хауърд било повдигнато също обвинение в убийство от първа степен, тъй като той бил присъствал на едно от убийствата, и е знаел за другите, но съдът отхвърля обвинението, предлагайки му споразумение от 5 години условна присъда в замяна на свидетелски показания срещу Шон Селърс.

По време на процеса Шон твърдял,че е пристрастен към играта „Dungeons and Dragons“ и не е бил в състояние да контролира действията си, макар че по-късно отрича тази игра да се е отразила на живота му и да има нещо общо с престъпленията му, като нарича опита си да припише вината за престъпленията си на въздействието на играта върху него, като “ирационално и  фанатизирано“. Освен това защитата се позовала на твърденията на Шон, че, когато бил на 15-16 годишна възраст, е четял  Сатаниската Библия на Антон Лавей. Според адвокатите му това обяснявало факта, че неговите престъпления са извършени точно по това време от възрастта му… “Аз наистина бях много увлечен по сатанизма’признава си Селърс.

Научи повече за:   Антъни Морли: Мистър Гей канибал

Според твърденията на Селърс, той бил извършил убийствата си като практикуващ сатанист.

“Смятах, че това е един честен начин на живот и ритуалите биха ми дали възможност да контролирам живота си“.

Той говори и за гласовете, които е чувал, когато бил дете:

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253

“Бях допуснал демоните да обземат тялото ми и чувах всички тези гласове в главата ми. Те ми казваха неща като – убий всички в клас. В началото мислех, че това е страхотно. Но тогава започнах да усещам, че губя връзка с емоциите си. Не бях чувствал нищо от толкова много време насам. Не можех вече да плача. Чувствах се празен отвътре. По-скоро празен, отколкото гневен“.

Макар Селърс да бил диагностициран с множествено личностно разстройство (дисоциативно разстройство, при което човек демонстрира две или повече отделни личности), след като бил прегледан от специалисти по психично здраве, съдебното жури отказва да се позове на което и да е твърдение на защитата, и признава Шон Селърс за виновен по обвиненията в 3 убийства от първа степен. Непълнолетният убиец получава смъртна присъда.

Шон Селърс е осъден въпреки безспорното наличие на психична болест, която съдебното жури отказва да вземе в предвид. В щата Оклахома има юридическа процедура, която позволява преразглеждане на определени случаи, след проучване на новооткритите по тях доказателства по определени стандарти. Според адвоката на Шон Селърс Стив Пресън, неговият случай определено отговаря на тези стандарти. Апелативния съд в Оклахома отказва да разгледа доказателствата под предлог, че те са били събрани твърде късно, за да бъдат използвани по време на обжалването. Изказани били и съмнения относно действителността на твърдението за душевна болест, понеже имало сведения, че Шон е бил видян от един от пазачите в затвора да репетира симптомите си и да получава напътствия за това от адвоката си.

На процеса Диана Краун, един от съдебните заседатели, които потвърждават смъртната присъда на Селърс, говорила от свое име по време  на изслушването за помилване. Тя казала, че на съдебното жури са били дадени две алтернативи за издаване на присъда – доживотен затвор с право на замяна и смъртна присъда. Краун, както и останалите заседатели, смятала, че доживотната присъда означава Селърс да излежи между 7 и 15 години в затвора, което, разбира се, е твърде малко наказание за убийство, и затова те потвърдили смъртната му присъда. Тя се опирала на факта, че щата Оклахома не е екзекутирал никого от 20 години до момента на процеса, и тя и останалите заседатели не очаквали, че Шон някога ще бъде екзекутиран.

Шон Селърс прегръща християнството в затвора
Шон Селърс прегръща християнството в затвора

Съдебното жури смятало, че единственият начин обвиняемият да бъде задържан за по-дълго в затвора е издаването на смъртна присъда. В противен случай той щял да получи доживотна присъда без право на замяна.

Научи повече за:   Артьом Ануфриев и Никита Литкин: Чукобойците от Иркутск

Краун също така смятала, че, ако съда бил разгледал доказателствата за психичната болест на Шон, присъдата на журито е щяла да бъде различна от сегашната. “Очевидно е, че той е открил Бог, и Бог е променил живота му“ – казва тя пред борда за предсрочно освобождаване.

Веднага след като показанията по изслушването за помилване на Селърс завършват и той напуска залата всички от петте члена на управителния съвет гласуват единодушно отказ за помилване.

Шон Селърс е тринадесетият престъпник, осъден на смърт за убийство, който нямал навършени 18 години по време на престъплението си. И по онова време бил първият от 40 години, който е извършил убийство на 16-годишна възраст.

В затвора Селърс приема християнството. Неговите приятели създават сайт от негово име, където той води собствена кампания за помилване, изтъквайки като смекчаващи обстоятелства приемането на християнството, възрастта си и заниманията си със сатанизъм по време на убийствата.

Докато чакал изпълнението на присъдата си, Селърс правил много изявления по медиите и дори се появил в шоуто на Опра Уинфри. Той се появява също в документални филми за сатанизма и серийните убийци.

Шон Селърс
Шон Селърс

На 14 февруари 1995 година Селърс сключва брак в затвора, който по-късно, през 1997 година, е анулиран. Освен това, докато е в затвора, Селърс става автор на книга с любовни истории и поеми, наречена “Shuladore’, която се продавала от собствения му сайт. Според законодателството на щата Оклахома обаче, ответникът не може да получава постъпления или печалба от какъвто и да е  източник, като пряк или непряк резултат от престъплението си. От щата разследвали дали Селърс или някой от приятелите му са получили печалба от това, но не били открити доказателства.

Малко преди смъртта му през 1999 година била издадена и неговата автобиография, наречена “Web of Darkness“.

На 4-ти февруари 1999 година Шон Селърс е екзекутиран с летална инжекция в Оклахома за убийствата на Ричърд Бауър и родителите си, които той извършва, когато е само на 16 години.

———————————————————————————————————————————————

Източници: clarkprosecutor.org, wikipedia.org

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253
The following two tabs change content below.
Надявам се, че статията ти е харесала! Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
2 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Име (задължително) taka li
Име (задължително) taka li
25.01.2013 6:53

Голям сладур,понякога психиката на децата не може да се пребори с тази на родителите си и близките,но на възрастните не им дреме и не мислят за последствията,знаят само да обвиняват също като повечето деца.

Мария
Мария
11.03.2013 19:33

Наистина е много сладък и с усмихнати очи, но вътре в него са се борили доста противоречиви и убийствени мисли…детето си е било болно и изтормозено. За съжаление ние хората сме по – склонни да се пазим и страним от намръщени хора, не дотам красиви и със свиреп вид, които може би са добродушни и нищо няма да ни направят, стига да им дадем шанс. А от такова същество, никой няма да очаква нищо лошо!