Наташа Кампуш: Австрийската пленница

Наташа Кампуш: Австрийската пленница

В утрото на 2 март 1998 г. десетгодишната Наташа Кампуш тръгва на училище както обикновено. По пътя си е спряна от Волфганг Приклопил, който я вкарва насила в бял минибус и я отвлича. Провежда се мащабно издирване на момиченцето, включително и бърз поглед в белия минибус на Приклопил, но местонахождението на Наташа остава загадка, която е разкрита след 8 дълги години, през 2006 г.


Родителите на Наташа са в паника.

Волфганг Приклопил е планирал отвличането много внимателно. Той отвежда момиченцето в дома си в Щрасхоф, на половин час път от Виена, където живее с родителите си. Вече е приготвил помещение – лишена от прозорци килия с размери 1,80 на 2,70 м, в която се влиза през вратичка с размери 50 на 50 см, скрита за шкаф в гаража му. Вентилатор доставя свеж въздух в килията.

Търси се Наташа Кампуш
Търси се Наташа Кампуш

Приклопил иска от Наташа да го нарича “Господарю”, но тя отрича някога да го е правила. След като момичето прекарва шест месеца в килията, той започва все по-често да я пуска навън и вътре в къщата. Чете книги и се образова чрез радиото. По едно време, въпреки заплахите на Приклопил, че е минирал с експлозиви мазето и че то ще избухне, ако се опита да избяга, Наташа замисля план за бягство, като знае точно на кого ще се обади, веднъж щом се измъкне. Освен това разполага с план, който да не позволи на медиите да я експлоатират – урок, който е научила от радиото.

Вратата към килията
Вратата към килията

С настъпването на февруари 2006 г. на Наташа вече й е позволено да излиза от къщата за кратки периоди и на 23 август 2006 г. тя най-накрая успява да избяга. Щом осъзнава, че се е измъкнала, Приклопил слага край на живота си като се хвърля под влак.

Научи повече за:   Мадам Делфин Лалори: Кървавата господарка от Ню Орлиънс

След като се сдобива със свободата си, вместо да изпитва гняв или да се страхува от неизвестното, както се случва с повечето подобни жертви, Наташа прави изявление в пресата, в което казва, че похитителят й е бил “част от живота й” и това, че е била заключена толкова дълго време, не я е лишило от нищо. Девойката дори намира положителни страни в изпитанието си: никога не е започнала да пие или да пуши и й е било спестено разочарованието от близостта с “фалшиви приятели”. Последното много напомня на доводите, които похитителите обикновено използват, за да убедят жертвите си, че на свобода ще бъдат по-зле отколкото в сигурното убежище, което им предлагат. Възможно е през изминалите години на свобода Наташа да е осъзнала, че е била манипулирана да мисли по този начин.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: VasilAleksandaratanasNikolaPavel
360
120
Волфганг Приклопил
Волфганг Приклопил

Наташа едва ли е осъзнавала това през първите си дни на свобода, но начинът, по който защитава Приклопил показва, че тя се е привързала към него и затова не разбира колко много е навредил той на живота й. Тя е пропуснала моментите на обич и подкрепа от семейството си в една изключително ранима възраст, каквато е пубертетът. Но тя също казва следното:

“Винаги съм си мислила: Със сигурност не съм дошла на този свят, за да бъда заключена и животът ми да бъде напълно съсипан. Тази несправедливост ме потапяше в отчаяние. През цялото време се чувствах като нещастно пиле, затворено в кокошарник. Вие видяхте моята тъмница по телевизията и медиите и знаете колко малка беше тя. Това беше място на безнадежност”.

Наташа отказва да отговоря на въпросите, свързани с онова, което може би й е причинил Приклопил и моли да бъде оставена на мира. “Чувствам се добре там, където съм сега” – казва тя. Що се отнася до килията, която Приклопил й е помогнал да украси, тя казва:

Научи повече за:   Лизи Бордън: Убийствата със секира

“Това бе моята стая и тя не трябва да става всеобщо достояние”.

Наташа Кампуш

Наташа изразява скръбта си за смъртта на своя похитител, заявявайки, че според нея тя е била “ненужна”. Нейното семейство също се въздържа от споделянето на подробности. Но когато мъже отвличат малки момичета, за това обикновено има неустоима причина, имайки предвид риска, който поемат. В повечето случаи мотивът им е да си осигурят достъп до секс по всяко време.

Според Наташа обаче мотивът на Приклопил е било желанието му да не бъде сам, макар да е живеел с родителите си. Момичето твърди, че всичко, което е било принуждавано да прави ден след ден, е било “чистене, четене, гледане на телевизия и готвене. И така с години”.

The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
14 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
VEHTIQ
VEHTIQ
14.06.2010 17:36

Natashke , po izduhana si i ot Prikolpin , Priklopin pin pin min da znaesh .. “kak shte gi stignem amerikancite ” hich da ne gi stigame nai-dobre izduhanqcite im s izduhanqciiii

VEHTIQ
VEHTIQ
14.06.2010 17:37

Ili avstriici vse taq .. pak izduhaniii

Москвич 412
Москвич 412
27.08.2010 2:51

Дали не лъже като дърта циганка въпросната госпожичка?

Джени
Джени
15.09.2010 4:22

2 Думи- стокхолмски синдром 😉

VELLY
VELLY
29.04.2011 23:26

Според мене не лъже има хора ,които просто се нуждаят от компания ,но защо ли я е отвлякъл ;??

neli
25.06.2012 21:16

Според мен е излъгала,едва ли този Приклопил е щял да се самоубие ако я е карал само да чисти,готви и т.н.

KacieLu
KacieLu
22.02.2013 16:01

От 10 годишна е живяла при този и 8 години (през цялото си детство)е познавала само него , напълно нормално ми се струва как говори и , че го защитава. Не говори правилни неща , но това за нея е истината и само това познава. И наистина това е – Стокхолмски Синдром и е напълно нормален в подобни случаи.

Йоанка-Барабанка
Йоанка-Барабанка
11.03.2013 12:17

Напълно ясно е,че я е изнасилвал навярво сексуално и й е промивал мозъка,че е нормално и израз на любов!Тя е била на 10 когато е изчезнала,защо след като се е прибрала в тях родителите й не са я заставили да иде на гинеколог да се констатира девствена ли е или не.Ако не-то е ясно кои,кога и къде го е направил и защо тя го защитава.Ммм да класически случай на Хелзинския синдром или наричан още Стокхолмски синдром.А знаете ли защо се нарича така?Защото за пръв път при обир на банка преди мн. време в Стокхолм са задържани и похитени 5 банкови… виж още »

Mona
Mona
13.09.2013 16:27

Има филм по този случай- заглавието му е 3096 дни, който изключително добре пресъздава отвличането и психологията на похитителя.

Йоанка-Барабанка
Йоанка-Барабанка
22.09.2013 11:26

http://www.filmifen.com/drama/1483-3096-tage-3096-dni-2013.html линк за филма “3096 дни” он лайн с бг суб.

Вероника
Вероника
26.03.2014 15:54

А защо пък трябва да я заставят да отиде на гинеколог? Не е ли това нейн избор? Все пак е пълнолетен човек, и да не беше пак съм против. Мисля че достатъчно е преживяла, за да й гледат девствената ципа. Със сигурност е преживяла много и този е един извратен изрод, но също така е й благодарна че не е свършила в чувал, заровена в гората. Както става в повечето случаи…

Михаела
Михаела
19.06.2017 2:25

Учудена съм, че информацията тук е толкова оскъдна. Но ако някой се интересува, има още материали за случая в интернет. Може да прочетете книгата й, или поне да гледате филма. Колкото до коментарите- no coment! Да, това е Стокхолмски синдром и точно по този случай е лесно да се обясни защо се е стигнало дотам, все пак има достатъчно източници на информация за случая.

333
333
24.07.2018 22:28

Дано този нещастник сега гори в ада и дано всеки пикае на гроба му ! А на тези , които наричат момичето лъжкиня ще кажа едно да не дава Господ да се случва и с вашите дъщери !

Таня
Таня
11.08.2018 13:24

Точно така! Напълно съм съгласна с 333, защото това са 8 безвъзвратно загубени за момичето години, които никога няма да се върнат или наваксат по някакъв начин