Натали Ан Холоуей: Изгубена в рая

Натали Ан Холоуей (21.10.1986 – предполагаема дата на смъртта 30.05.2005) е американска ученичка, която изчезва по време на абитуриентско пътуване до Аруба. Натали живее в Маунтин Брук, Алабама по време на изчезването си и завършва гимназия на 24.05.2005 година – само няколко дни преди пътуването. Нейното изчезване предизвиква медийна сензация в САЩ.

Натали е трябвало да лети по–късно на 30 май, но не се появила на летището навреме за полета си. За последно била видяна от съучениците си пред „Карлос и Чарли” – верига карибски ресторанти и пред нощен клуб в „Оранжстад”, в кола на местния жител Йоран Ван дер Слут и братята Дийпак и Сатиш Калпо. При разпитите, тримата казват, че са я оставили пред хотела й и отрекли да знаят какво се е случило с Холоуей. В хода на разследването по–късно Ван дер Слут е арестуван два пъти по подозрение, че е замесен в изчезването на Натали, а всеки от братята Калпо е арестуван по три пъти. Поради липса на доказателства и тримата са освобождавани без повдигнато обвинение всеки път.

С помощта на стотици доброволци, разследващите в Аруба организират мащабно разследване на Натали Холоуей. Специални агенти от ФБР, петдесет холандски военни и три специално оборудвани холандски изтребители Ф16 взимат участие в издирването. Освен това, водолази претърсват дъното на океана за тялото й. Но издирването не дава никакви резултати. Тялото на Натали никога не е открито. На 18 декември 2007 г. властите в Аруба обявяват, че разследването е прекратено и обвинения няма да бъдат повдигнати срещу младежите, за които се предполага, че са замесени в изчезването на Холоуей.

Прокуратурата в Аруба отваря отново случая, когато на 1 февруари 2008 година получава видео запис на Йорaн, който под влиянието на марихуана прави изявление, че Натали е умряла сутринта на 30 май 2005 година и той се е отървал от тялото й. Ван дер Слут по–късно отрича всичко казано във видеото и впоследствие в интервю с Грета Ван Сустерен (съдържанието на което той също отрича след това) казва, че е продал Натали в сексуално робство.

Семейството на Натали критикува властите в Аруба за мудното разследване и липсата на прогрес в откриването й. Те призовават за бойкот на Аруба, което се сдобива с подкрепата на губернатора на Алабама Боб Райли, но не получава особено широка популярност. На 12 февруари 2012 година съдът в Алабама обявява официално Натали за мъртва.

Произход

Натали Холоуей завършва гимназията „Маунтин Брук” малко преди пътуването до Аруба.

Гимназията „Маунтин Брук”, която Натали Холоуей завършва.
Гимназията „Маунтин Брук”, която Натали Холоуей завършва.

Натали Ан е по–голямото от двете деца на Дейвид Едуард и Елизабет Ан Рейнолдс Холоуей от град Клинтън, Мисисипи. Родителите на Натали се развеждат през 1993 година и тя и по–малкият и брат Матю остават да живеят при майка си. През 2000 година Бет Холоуей се омъжва за изтъкнатия бизнесмен Джордж Туити и заедно с децата си се мести в Маунтин Брук, Алабама.

Натали Холоуей завършва гимназия в Маунтин Брук с почести. Тя е член на „Националната почетна организация” (“National Honor Society”) – младежка организация на ученици, показали специални лидерски качества и отличници. Освен това членува в мажоретния състав към училището си и участва в няколко други извънкласни дейности. Според семейството й, Натали била приета в Университета на Алабама с пълна стипендия, където щяла да учи медицина. По време на изчезването й Дейв Холоуей е застрахователен агент в „Стейт Фарм Иншурънс” и „Меридиан Мисисипи”, а Бет Туити работи в училищната система на Маунтин Брук. Джордж Туити подава документи за развод на 29 декември 2006 година поради „несъвместимост на характерите, която не позволява съпрузите да продължават да живеят заедно” .

Изчезване

На 26 май 2005 година Натали и 124 други завършващи гимназия „Маунтин Брук”, намираща се в богатото предградие на Бирмингам, Алабама, пристигат в Аруба за петдневна неофициална ваканция по случай завършването си. Абитуриентите били придружавани от седем възпитатели. Според един от възпитателите – Боб Плъмър, те се срещали с учениците всеки ден, за да се убедят, че всичко е наред. Но според Джоди Беърман, която организирала пътуването, задачата на възпитателите не била да следят всеки ход на абитуриентите.

Джералд Домпиг, който ръководи разследването на изчезването на Натали от средата на 2005 до 2006 година, разказва, че те „купонясвали диво, пиели много, разменяли си стаите почти всяка вечер”. От „Холидей ин” им казали, че няма да ги посрещнат следващата година. „Натали пиела всеки ден, по цял ден. Имаме свидетели, че започвала всеки ден с коктейли – толкова много пиела, че не се появявала за закуска”. Две от съученичките на Натали – Лиз Кейн и Клер Файърман се съгласяват, че „пиенето беше малко прекалено”.

Натали Холоуей е видяна за последно от съучениците си да напуска клуба „Карлос и Чарли” около 1:30 през нощта в понеделник, 30 май. Тя тръгнала със 17 годишния по това време Йоран Ван дер Слут, холандски студент, живеещ в Аруба и посещаващ Интернационалното училище на Аруба, и двамата му приятели от Суринам – 21 годишният Дийпак Калпо и 18 годишния му брат Сатиш. Те тръгнали с колата на Дийпак. Натали, която на следващия ден трябвало да пътува обратно за Щатите, не се появила на летището, а багажът и паспортът й били открити в стаята й в „Холидей ин”. Властите в Аруба организирали издирване на острова, както и във водите около него, но не я открили.

Разследване

На 30 май 2005, непосредствено след като Натали Холоуей не се появява навреме за полета си, Бет и Джордж Туити пътуват за Аруба с частен самолет. Четири часа след пристигането си на острова, те предоставят на полицията информация за Натали и дават на разследващите името и адреса на Ван дер Слут – човекът с когото Натали е видяна да напуска клуба „Карлос и Чарли” предишната вечер. Бет Туити свидетелства, че името на Ван дер Слут й е дадено от нощния управител на „Холидей ин”, който го разпознал от видеозапис. Семейство Туити и приятелите им, пътуващи с тях, заедно с двама полицаи отиват до дома на Ван дер Слут, за да търсят Натали. Той отрекъл името на Натали да му говори нещо, но после разказал следното: закарал Натали до Фара Калифорния на плажа Араши, защото Натали искала да види акули. След това я закарал до хотела й. Това се случило около 2 часа сутринта. Според него, Натали паднала, докато излизала от колата, но отказала помощта на Ван дер Слут. Той разказал как след това към Натали се приближил тъмнокож мъж, носещ риза, подобна на униформите на охранителите, докато Йоран и Дийпак Калпо се отдалечавали с колата на Дийпак. Тази история по–късно била потвърдена и от Калпо.

Барът „Карлос и Чарли”, където Натали е видяна за последно.
Барът „Карлос и Чарли”, където Натали е видяна за последно.

Издирването на Натали Холоуей започва незабавно. Стотици доброволци от Аруба и САЩ се включват в него. Правителството на Аруба обявява първия ден на издирването за неработен за служителите на държавна работа, за да могат те също да се включат. Петдесет служители от Холандския флот ръководят операцията по брега. Банките в Аруба даряват 20 000 долара, за да подпомогнат издирването. Бет Туити получава жилище в „Холидей ин”, където Натали е отседнала. Тя е настанена в стаята на дъщеря си. Впоследствие, Бет отсяда в „Уиндам хотел”, в президентския апартамент.

Докладите показват, че Холоуей не е записана от никоя полицейска камера, нито от камерите в хотела в нощта, през която изчезва. Бет Туити след разследването поставя под съмнение дали камерите изобщо са работели през въпросната нощ. Според изявление, направено от нея на 19 април 2006 година, камерите в „Холидей ин” не са били включвани през нощта, когато Натали изчезва. Но според началника на полицията в Аруба Ян Ван дер Стратън, който ръководи разследването до пенсионирането си през 2005 година, Натали не е било необходимо да минава през лобито на хотела, за да се прибере в стаята си.
Търсенето на физически доказателства е дълго и често е обект на фалшиви следи. Например вероятна кръвна проба, която се предполага, че е взета от колата на Дийпак Калпо, се оказва, че изобщо не е кръв.

Властите на САЩ още в самото начало взимат много присърце случая и се намесват в разследването с всички възможни сили. Държавният секретар по това време, Кондолиза Райс, прави изявление, че САЩ и Аруба са в постоянен контакт по случая. Друг високопоставен служител на Държавния департамент отбелязва, че „Важни ресурси са включени в това, тъй като те (властите в Аруба), продължават да изискват”.

Арести от 2005 година

На 5 юни полицията в Аруба задържа Ник Джон и Ейбрахам Джоунс, бивши телохранители от близкия „Алегро хотел”, който по това време е затворен за ремонт. Те са арестувани по подозрение в убийство и отвличане. Първоначалната причина за задържането им никога не е обявена официално, но според медиите, изявленията на Калпо и Ван дер Слут са допринесли за ареста. Освен това в доклада се казва, че двамата охранители са известни с това, че обикаляли по хотелите, за да си търсят женска компания, а и поне един от двамата има предишни търкания със закона. Джон и Джоунс са освободени на 13 юни, без да им бъдат повдигнати обвинения.

Полицейска снимка на Йоран Ван дер Слут от 5 юни 2005
Полицейска снимка на Йоран Ван дер Слут от 5 юни 2005

На 9 юни 2005 година Ван дер Слут и братята Калпо са задържани по подозрение в отвличането и убийството на Натали Холоуей. Според закона в Аруба, ако задържаният е заподозрян в сериозно престъпление, той може да бъде държан в ареста продължително време, но през определен период трябва да се предоставят нови доказателства. Според Домпиг, фокусът на разследването е бил върху тримата младежи от самото начало. Това изявление Домпиг дава три дни след изчезването на Натали. Разследването на тримата включва постоянно наблюдение, подслушване на телефоните им и дори следене на електронните им пощи. Допмпиг търпи натиск от страна на семейството на Холоуей, което довежда до спиране на наблюдението и арест на тримата заподозрени.

Тримата заподозрени
Тримата заподозрени

Докато разследването продължава, на 11 юни Дейвид Круз, говорител на Министъра на правосъдието на Аруба, дава изявление, че Натали Холоуей е мъртва и властите знаят местоположението на тялото й. Впоследствие Круз оттегля изявлението си, твърдейки че е бил подведен. Същата вечер Домпиг заявява пред “Асошиейтед прес”, че единият от заподозрените е признал, че „нещо лошо се случи” на Натали, след като те я завеждат на брега, както и че въпросният заподозрян е завел полицията на мястото. На следващата сутрин говорителят на прокуратурата Вивиан Ван дер Бийзен отказва да потвърди или отрече информацията, казвайки че разследването е в „много важен, съдбоносен момент”.

На 17 юни, петък, четвърти човек, по–късно идентифициран като Стив Грегъри Кроус е арестуван. Ван дер Стратън казва пред медиите, че „Кроус е задържан въз основа на информация, дадена от Паулус Ван дер Слут, бащата на Йоран Ван дер Слут, който е разпитан като свидетел по случая. Самият Паулус също е арестуван. Той и Кроус, обаче са освободени на 26 юни.

През този период историите на останалите трима задържани се променят. И тримата казват, че Ван дер Слут и Натали слезли пред „Мариот хотел” на плажа в близост до рибарските къщи. Ван дер Слут твърди, че не е наранил Натали, а я оставил на брега. Според адвоката на Сатиш Калпо, Дейвид Кок, Ван дер Слут се обадил на Дийпак Калпо да му каже, че се прибира прш и му изпратил съобщение 40 минути по–късно.

Научи повече за:   Подмяната: Изчезването на Уолтър Колинс и убийствата в Уайнвил

В даден момент по време на разследването, Ван дер Слут дава трета версия, според която него са го оставили в дома му, а Натали продължила с братята Калпо в колата. Домпиг дава да се разбере, че тази история е малко вероятно да се е случила. Той заявява:

„Тази история дойде от това, че той (Ван дер Слут) разбра, че двамата братя Калпо започнаха да обвиняват него и той искаше също да ги прецака като каже, че е бил оставен пред дома си. Но тази история е невероятна. Той просто искаше да прецака Дийпак. Те двамата имаха жесток спор пред съдията за това. Защото историите им не съвпадат. Това момиче, тя е от Алабама, тя не би останала в колата с двама чернокожи младежи. Ние вярваме, че втората история отговаря на истината, тази в която Ван дер Слут и Натали са били оставени пред „Мариот хотел””.

В понеделник, 4 юли след изслушванията на заподозрените пред съдията, Дийпак и Сатиш Калпо са освободени. Йоран обаче е задържан за още 60 дни.

Продължително разследване, заподозрени и отново освободени

На 4 юли Кралските въздушни сили на Холандия отпускат три Ф 16, снабдени с инфрачервени сензори, за да подпомогнат издирването, но без резултат. През март 2006 година излиза информация, че сателитни снимки биват сравнявани със снимки, които са направени на по–късен етап, с цел да се открият нови следи от прясно разкопана земя, в търсене на гроба на Натали.

Холандски „тюлени” търсят Натали около фара.
Холандски „тюлени” търсят Натали около фара.

Малък воден басейн в близост до Тенис клуба на Аруба край хотел “Мариот” бива частично пресушен между 27 и 30 юли 2005 година след като служител (наричан „градинарят”) дава показания. Според господин Туити, „градинарят” твърди, че е виждал Йоран Ван дер Слут, опитващ се да скрие лицето си, да влиза в тенис клуба, заедно с братя Калпо сутринта на 30 май между 2.30 и 3 часа сутринта. Нанси Грейс описва „градинаря” като „човекът, чиито показания отварят случая отново. Друг свидетел – „бегачът”, твърди че е видял мъже да погребват русо момиче следобед на 30 май. Полицията претърсва мястото, където „бегачът” казва, че е видял сцената три пъти, ФБР прави същото, но без резултат.

На 25 юли 2005 година наградата за намирането на Натали става от 200 000 на 1 000 000 долара, а наградата за информация за местонахождението на гроба й се вдига на 100 000 долара. Първоначалната награда за намирането й е 50 000 долара. През август 2005 година наградата за информация за гроба на Натали Холоуей става 250 000 долара.

ФБР обявяват, че властите в Аруба са предоставили документи, разпити на заподозрени и други доказателства. Служители от полицията и прокуратурата в Аруба пътуват до лабораторията на ФБР в Куонтико, Вирджиния, за консултация с американските разследващи. След като по парче тиксо биват открити руси косми, то е изпратено за изследване както в лабораторията на ФБР, така и в Холандия. От лабораториите обявяват, че косата не е на Холоуей.

Братята Калпо са арестувани отново на 26 август, заедно с нов заподозрян. Според неговия адвокат, 21 годишният Фреди Арамбацис е заподозрян в друго престъпление – снимал свой сексуален контакт с малолетно момиче, което се случило преди изчезването на Натали и в което престъпление братята Калпо също били заподозрени, както и Йоран Ван дер Слут. Майката на Йоран Анита дава изявление, че „ това е отчаян опит да накарат момчетата да говорят. А те няма какво да кажат”. Публично обяснение за ареста на братята няма, но в последствие Домпиг казва, че този арест е несполучлив опит да накарат Калпо да си признаят.

На 3 септември 2005 година всичките четирима заподозрени са освободени от съдията, въпреки настояването на прокуратурата те да останат в ареста. По–късно всички обвинения са свалени на 14 септември в Съда на Холандия, Антилите и Аруба.

През месеците след освобождаването си Йоран Ван дер Слут дава няколко интервюта, разказвайки своята версия за случилото се. Най-популярното от тези интервюта е излъчено по Фокс Нюз през март 2006 година. В това интервю Йоран обяснява, че Натали искала да прави секс с него, но той не се съгласил, защото нямал в себе си презерватив. Тя пожелала да останат на брега, но той трябвало да тръгва, защото сутринта бил на училище. Според него, братята Калпо дошли да го приберат към 3 часа сутринта, оставяйки Натали да седи на брега. През август 2005 година адвокатът на Сатиш Калпо Дейвид Кок заявява, че клиентът му се прибрал да спи и не е ходил да прибере Йоран. Самият Йоран казва, че се почувствал гузен, че е оставил млада жена сама на плажа, въпреки че това било нейното желание и затова отначало не казал истината, защото бил сигурен, че тя скоро ще се появи.

ФБР и властите в Аруба разпитват няколко от състудентите на Натали в САЩ през януари 2006 година. На 17 януари полицията в Аруба претърсват дюните в северозападната част на острова, както и всички райони в близост до плажа Мариот. Тези райони са претърсени отново през март и април, но без резултат.

Малко преди да изостави случая Домпиг дава интервю за Си Би Ес пред Трой Робъртс. В това интервю той изразява своята увереност, че Натали е починала вследствие на алкохолно натравяне или свръхдоза наркотици и после някой е скрил тялото й. Домпиг казва още, че Аруба е похарчила за разследването около 3 милиона долара, което представлява около 40 % от бюджета на полицията за цяла година. Той заявява още, че в хода на разследването е установено, че Натали е притежавала наркотици (макар и не непременно, за да ги употребява). Членовете на семейството й отричат тя да е употребявала наркотици.

На 11 април 2006 година Дейв Холоуей публикува книгата си, в която описва издирването на Натали. Съавтори на книгата – „Аруба: Трагичната неразказана история на Натали Холоуей и поквара в Рая” – са Стефани Гуд и Лари Гарисън.

2006 – Нови заподозрени, холандци поемат разследването

На 15 април 2006 година Джофри фон Громвоирт е арестуван по подозрение в търговия с наркотици, което според прокурора може да е свързано с изчезването на Натали. Първоначално в съда задържането му е удължено с 8 дни. Той бива освободен на 25 април. Междувременно друг заподозрян с инициали А. Б. бива задържан, но и той е освободен в деня на задържането си.

На 17 май е задържан още един заподозрян – Гуидо Уевер, син на бивш политик в Аруба. Той е задържан по подозрение в участие в отвличането, побоя и умъртвяването на Натали Холоуей. Уевер е разпитван в продължение на 6 дни в Утрехт. Докато от прокуратурата уреждат екстрадицията му на Аруба, той е освободен, сключвайки сделка с прокуратурата.

По молба на властите на Аруба, Холандия поема разследването. Екип от холандската полиция започва работа по случая през септември 2006 година. На 16 април 2007 година те обединяват сили с полицията в Аруба и смесен екип започва да разследва на място на острова.

Книга, издирване и инспекция

Книга, чийто автор е Йоран Ван дер Слут, в съавторство с журналистката Звездана Вукоевич – „Случаят на Натали Холоуей” излиза от печат през април 2007 година. В книгата Йоран обобщава своята версия за случилото се с Натали и на последвалата медийна истерия. Той признава и се извинява за лъжите си, но твърди, че е невинен.

На 27 април започва ново претърсване на къщата на Ван дер Слут, в което участват повече от 20 разследващи. Претърсват двора, както и земите около него, но не откриват нищо. Впоследствие бащата на Йоран Паулус Ван дер Слут заявява, че по време на обиска нищо не е открито, иззети са дневници на Йоран, както и персоналният му компютър, които след това са върнати на семейството.

На 12 май подобен обиск е извършен и във фамилния дом на семейство Калпо. Двамата братя биват задържани за около час, но след това са освободени. Според Кок, братята възразили срещу обиска, защото никой не им показал заповед за него.

Арести от 2007 и освобождаване

Властите в Аруба, позоваващи се на нови доказателства, отново арестуват Йоран Ван дер Слут и Дийпак Калпо през ноември 2007 година, по подозрение в убийство и причиняване на тежка телесна повреда, причинила смъртта на Натали Холоуей. Ван дер Слут е задържан от холандските власти, докато братята Калпо са арестувани в Аруба. Ван дер Слут е върнат в Аруба и пратен в затвора.

През ноември 2007 година Дейв Холоуей обявява, че започва ново издирване на дъщеря си около стоте метра радиус, където тя отначало е била издирвана. Това издирване, включващо плавателен съд с името „Постоянство”, е изоставено поради липса на финансови средства в края на февруари 2008 година без да е постигнало целта си.

Братята Калпо и Йоран ван дер Слут
Братята Калпо и Йоран ван дер Слут

На 30 ноември 2007 година съдът нарежда Сатиш и Дийпак Калпо да бъдат освободени, въпреки опитите на прокуратурата да удължи престоя им зад решетките. Двамата братя са освободени на следващия ден. Прокуратурата обжалва това решение, но без резултат с аргумента, че няма доказателства, сочещи че двамата братя са замесени в изчезването и евентуалната смърт на Натали Холоуей. Ван дер Слут е освободен на 5 декември, без да му бъде повдигнато обвинение, поради липса на доказателства.

На 18 Декември 2007 година прокурор Ханс Мос официално провъзгласява случая за закрит и обявява, че обвинения няма да бъдат повдигани, поради липса на доказателства. Прокуратурата посочва, че интересът към двамата Калпо, както и към Йоран Ван дер Слут като заподозрени, въпреки че няма доказателства за извършено престъпление, остава. Един от тримата по време на разпит е заявил, че Натали е мъртва. Това твърдение е жестоко оспорено от адвоката на Дийпак Калпо, който твърди, че при разпитите преводачът на прокуратурата, превеждайки от езика Папиаменто на холандски, е сгрешил. Клиентът му твърдял за друга жена, учителка, че се е удавила и при превода в записките е записано, че мъртвата е Натали. Адвокат Роналд Уикс потвърждава това твърдение с думите „Освен ако Мос не намери тяло в банята на някое от тези деца, няма начин да ги арестува отново”.

Тайни, камери, изявления и истории

На 31 януари 2008 година холандският криминален репортер Петер Р. Де Врийс казва, че е разрешил мистерията около случая на Натали. Де Врийс твърди, че ще разкрие тайната пред холандската телевизия на трети февруари. Адвокатът на Бет Туити Джон К. Кели казва пред ABC News, че почти не вярва предполагаемите доказателства на Де Врийс да дадат някаква различна насока на разследването на изчезването на Натали и митът ще бъде развенчан.

Петер Де Врийс
Петер Де Врийс

На 1 февруари холандска телевизия съобщава, че Ван дер Слут е направил признание относно изчезването на Холоуей. По–късно същия ден Ван дер Слут разказва, че казал на определен човек това, което той искал да чуе и че няма никакво участие в изчезването на Натали. В този ден властите в Аруба обявяват, че случаят отново е отворен.

Шоуто, излъчено на 3 февруари 2008 година,  показва фрагменти от запис със скрита камера и микрофон от колата на Патрик Ван дер Ийм, холандски бизнесмен, осъждан преди, който по някакъв начин е спечелил доверието на Ван дер Слут. Вижда се как Йоран пуши марихуана и казва, че когато бил с Натали, тя започнала неудържимо да трепери, след което станала неконтактна. Ван дер Слут опитал да я съживи, но без успех. След това се обадил на приятел, който му казал да си отиде вкъщи и който се отървал от тялото. Въпросният приятел, който е идентифициран като Даури, отрича всичко това, посочвайки че по това време се е намирал в Ротердам, където учел.

Научи повече за:   Фил Спектър: Лудият гений на рокендрола

Прокуратурата в Аруба се опитва да издейства заповед за арест на Ван дер Слут, но такава е отказана. Прокуратурата обжалва отказа, но отново получава отказ. Съдът се позовава на това, че касетата не съдържа доказателства по случая и е недостатъчна причина за нов арест на Ван дер Слут.

Харесваш историите на Стела? Изпрати й подарък:
♥ Avangard Designs - Изработка на бижута ♥

На 8 февруари 2008 година Ван дер Слут се среща с разследващите. Той отрича всичко, което казва на записа и твърди, че тази история измислил под влиянието на марихуаната, продължавайки да твърди, че е оставил Натали на плажа.

През март 2008 година Ван дер Ийм пада в собствения си капан. Предполагайки, че камерата и микрофонът са изключени, той продължил да говори. Той разкрива, че е дългогодишен приятел на Ван дер Слут (твърдение, което той отрича пред Де Врийс, казвайки че е срещнал Ван дер Слут едва през 2007), и очаква да стане милионер чрез случая на Натали, заявявайки че знае кой е човекът, отървал се от тялото й и че Ван дер Слут го помолил за заем от 2000 евро, за да купи мълчанието на този човек. Според холандските медии, Ван дер Ийм, който вече подписал договор за книга, бил бесен, когато разбрал, че е записан и заплашил интервюиращия, който се консултирал с адвокат след това. Книгата му „Зад борда”, в съавторство с Е.Е. Биарс, е пусната в продажба на 25 юни 2008 година. Ван дер Ийм е арестуван на 13 декември 2008 в Холандия по обвинение във физическа саморазправа, тъй като ударил приятелката си и после шофирал опасно, бягайки от полицията.

Шоуто на Де Врийс е подробно обсъдено на семинар, воден от холандския психолог Вилем Алберт Вагенаар, който посочва, че твърденията на Ван дер Слут не са признание. Вагенаар критикува Де Врийс за това, че е пуснал материала, защото това е затруднило разследването и е направило получаването на присъда почти невъзможно. Той предполага, че ако материалът е бил директно предаден на полицията, от него е можело и да излезе нещо, но Де Врийс компрометирал този шанс, пускайки записа публично.

На 24 ноември 2008 Fox News пуска интервю с Ван дер Слут, в което той твърди, че е продал Холоуей в сексуално робство, получавайки пари веднъж, когато я продава и след това за да мълчи. Ван дер Слут също така твърди, че е платил на братята Калпо за тяхната помощ и че баща му платил на двама полицаи, които научили, че Натали е отведена във Венецуела. Ван дер Слут по–късно оттегля тези си твърдения.

Паулус Ван дер Слут
Паулус Ван дер Слут

Във въпросното шоу е пуснат и част от запис, предоставен им от Йоран, телефонен разговор между него и баща му, от който става ясно, че бащата е наясно с факта, че синът му е замесен в трафик на хора. Според Мос, гласът на записа не принадлежи на Паулус Ван дер Слут. Холандският вестник “Де телеграаф” публикува материал, в който се казва, че вероятно гласът на „бащата” е гласът на самия Йоран, опитващ се да говори по-плътно. Паулус Ван дер Слут умира от сърдечен удар на 10 февруари 2010 година.

Снимката на предполагаемите останки на Натали Холоуей.
Снимката на предполагаемите останки на Натали Холоуей.

На 20 март 2009 година Дейв Холоуей отново лети до Аруба, водейки със себе си куче следотърсач, за да претърси малък воден басейн в северна Аруба, където преди време свидетел казал, че е видял останките на Натали. Властите му обясняват, че нямат такава информация, но му дават разрешение да претърси района.

На 23 февруари 2010 година  е съобщено, че Йоран Ван дер Слут е казал в интервю (най–напред предложено на РТЛ през 2009 г.), че се е отървал от тялото на Натали в блато в Аруба. Новият главен прокурор Петер Бланкен отговаря така : „Местата, имената и времето не отговарят на истината”.

Подводно издирване е организирано отново през март 2010 г., след като американска двойка съобщава, че докато се гмуркали, открили и снимали нещо, което според тях би могло да е човешки скелет. Останки не са открити.

Предполагаем опит на Ван дер Слут да измъкне пари от семейството на Натали.

Предполага се, че около 29 март 2010 Ван дер Слут се свързва с Джон К. Кели, адвокат на Бет Туити, с предложение да разкрие местоположението на тялото на Натали и обстоятелствата около смъртта й. За своето признание той поискал 25 000 долара предплата от общо 250 000 долара, след като открият тялото й. След като Кели се свързва с ФБР с тази информация, оттам се съгласяват да преведат парите. Предполага се, че на 10 май Ван дер Слут получава по сметка в банка 15 000 долара и 10 000 долара кеш, което предаване на пари е записано със скрита камера. Според властите, информацията, която той след това съобщава е една голяма лъжа, той като къщата, под която твърди, че е погребал Натали не е била построена по времето, когато тя изчезва. На 3 юни Ван дер Слут е обвинен в изнудване и измама. Американският адвокат Джойс Ванс издейства заповед за арест и я придвижва чрез Интерпол. Ван дер Слут е подведен под отговорност за тези обвинения на 30 юни.

На 4 юни, по молба на Правния департамент на САЩ, властите внезапно нахълтват и обискират две къщи в Холандия, едната от които принадлежи на репортера Джаап Амеш, който в миналото е интервюирал Йоран и твърди, че има информация за престъпления, извършени от него. Разследващите използват информация, събрана по време на обиска, за да организират ново издирване около брега, но отново без резултат. Дейв Холоуей отново пристига в Аруба, за да продължи да търси нови следи.

Ван дер Слут убива в Перу

На 30 май 2010 – точно пет години след изчезването на Натали, 21-годишната студентка Стефани Татяна Флорес Рамирес е обявена за изчезнала в Лима, Перу. Тя е намерена мъртва три дни по–късно в хотел, в стая, регистрирана на името на Йоран Ван дер Слут. Той е арестуван на 3 юни в Чили и депортиран в Перу на следващия ден. На 7 юни властите в Перу казват, че Йоран е признал убийството на Стефани. Той се вбесил, че тя използвала неговия лаптоп без разрешение и попаднала на информация за изчезването на Натали Холоуей. Началникът на полицията Сесар Гуардиа твърди, че Ван дер Слут му казал, че знае къде е тялото на Натали и предложил да покаже мястото му, срещу намалена присъда. Гуардиа отказал, като му обяснил, че следствие срещу Йоран се води само за случая на Стефани и въпросите относно Холоуей ще бъдят избягвани. На 11 юни Ван дер Слут е подведен под отговорност за убийството на Стефани Флорес Рамирес във Висшия съд на Лима, Перу. Освен обвинението в убийство първа степен, той е обвинен и в обир.

Стефани Татяна Флорес Рамирес
Стефани Татяна Флорес Рамирес

На 15 юни властите на Аруба и Перу се споразумяват да си съдействат и позволяват на разследващите от Аруба да разпитат Йоран в затвора Мигел Кастро Кастро в Перу. В интервю от септември 2010 от затвора Йоран признава за изнудването, казвайки: „Исках да си върна на семейството на Натали – родителите й направиха живота ми много тежък през последните 5 години”. Ван дер Слут се признава за виновен в убийството на Стефани Флорес Рамирес на 11 януари 2012 година.

На 12 ноември 2010 година туристи откриват човешка мандибула на плаж в Аруба, в близост до хотел “Финикс” и блатото Бубали. Прокурорът Петер Бланкен дава изявление, че по първоначални данни челюстта е от млада жена. Част от тази челюст е изпратена за изследване в Холандския институт по съдебна медицина. На 23 ноември 2010 правителственият юрист–консулт на Аруба Тако Стейн обявава, че челюстта не е на Натали и не е било възможно да се установи дали е мъжка или женска.

Холоуей е обявена за мъртва

През юни 2011 година Дейв Холоуей подава молба в съда в Алабама, с която иска да обяви дъщеря си за мъртва. Документите са дадени на бившата му жена, която обявява намерението си да оспори молбата. На изслушване от 23 септември 2011 година съдия Алан Кинг обявява, че Натали Холоуей може да бъде обявена за мъртва. На 12 януари 2012 година той подписва документ, с който Натали Холоуей официално е обявена за мъртва.

Натали и Бет Холоуей
Натали и Бет Холоуей

Бет Туити заявява в телевизионно интервю, че според нея Ван дер Слут и братята Калпо знаят повече, отколкото казват, и освен това поне един от тях, ако не и тримата, са изнасилили и са се гаврили с Натали. Бет твърди, че е получила копия от признанията на Йоран Ван дер Слут, според които той е правил секс с Натали в дома си и описва интимни детайли, с които няма как да е запознат, освен ако наистина не е правил секс с нея. Бет никога не показва тези копия на документи. Винда де Соуса, бивш адвокат на сем. Холоуей–Туити в Аруба казва, че такива документи няма и напомня, че Калпо и Ван дер Слут винаги са отричали да са замесени в изчезването на Натали или да са правили секс с нея.

На 12 юни 2005 година, три дни след като Йоран Ван дер Слут и братята Калпо са арестувани, Туити обявява: „Не получавам отговори. Няма никакво развитие по случая от момента, в който дойдохме тук”. Тя обяснява, че не обвинява никого, а просто е разстроена, защото иска да знае какво се е случило с дъщеря й.

На 5 юли, след освобождаването на Калпо, Туити заявява: „Двама заподозрени бяха освободени вчера. Тези двама заподозрени са замесени в престъплението срещу дъщеря ми”. Тя ги нарича „престъпници”. Демонстрация, в която участват около 200 жители на Аруба, показва колко разгневени са хората срещу Бет. Те носят плакати с надписи „Невинни до доказване на противното” и „Уважавай холандските закони или си ходи у дома”. След като на 8 юли 2005 година адвокатът на Сатиш Калпо я заплашва със съд, заради изявленията й, които той определя като „вредни, подстрекателски, клеветнически и изобщо скандални”, Бет Туити дава изявление, в което обяснява, че тези забележки са продиктувани от безсилие и отчаяние и се извинява на хората и властите на Аруба.

Туити е критикувана заради фокусирането й върху Йоран Ван дер Слут и братята Калпо, изключващо всякаква друга теория за случилото се с Натали. Според обвинение, повдигнато от братята Калпо, тя многократно ги обвинява заедно с Ван дер Слут в „сексуално насилие” и „изнасилване” на Холоуей.

Бет Туити също е критикувана и заради своите непотвърдени изявления, например че в “Холидей ин” има записи от вечерта на изчезването на Натали. Според Джулия Ренфро, американка по произход, редактор на вестник “Aruba Today”, която се сприятелява с Бет, в началните стадии на разследването Туити поощрявала таблоидите и нейното „поведение беше странно от самото начало”. Ренфро отбелязва, че „Туити незабавно заключи, че дъщеря й е била отвлечена и не направи опит да се свърже с болниците или полицията”, добавяйки че след като се е фиксирала върху Йоран Ван дер Слут, Туити „казваше на интервюиращите, че дъщеря й е била групово изнасилена и убита”.

Научи повече за:   Не казвай сбогом: Изчезването на Джоан Риш

Книгата й „Да обичаш Натали: заветът на една майка за надежда и вяра” е публикувана на 2 октомври 2007 година под името Бет Холоуей, което тя отново използва след развода си с Джъг Туити. Според слуховете, Бет Холоуей започва да се среща с Джон Бенет Рамзи, бащата на Джонбеней Рамзи, когото среща на благотворителна среща, след като съпругата му почива от рак. Рамзи твърди, че двамата са се сприятелили, споделяйки уважение и възхищение един към друг, заради общите им мъчителни преживявания около смъртта на децата им.

След шоуто на Де Врийс Бет Холоуей заявява, че вярва, че дъщеря й е щяла да бъде жива ако Ван дер Слут е потърсил помощ. Тя твърди, че Ван дер Слут е зарязал Натали, вероятно все още жива на Карибите. Тя изказва предположение, че след това Йоран се е обадил на баща си, който е „организирал всичко, което се е случило после”. Тя и Дейв Холоуей предполагат, че Йоран Ван дер Слут се ползва със „специални правни услуги”. След като съдът отказва да задържи повторно Йоран, Бет Холоуей заявява: „Мисля, че това което ми дава известен покой е, че и неговият живот е истински ад”, и добавя „ Бих била доволна ако се намери затвор като от „Среднощен експрес” за Йоран” (във филма „Среднощен експрес”, базиран на книгата със същото заглавие, главният герой е изпратен в турски затвор).

В памет на Натали, Бет Холоуей основава фондацията „International Safe Travels Foundation”, имаща за цел да информира туристите за всяка дестинация. Тя става говорител на Nashville Speakers Bureau, за което не получава заплата. През април 2010 година Холоуей обявява, че има планове за основаване на нова услуга, наречена „Първи май 360”, която да дава незабавен сигнал за младежи, изпаднали в трудна ситуация в чужбина. През май 2010 година отваря врати „Ресурсен център Натали Холоуей” в Националния музей за престъпление и наказание във Вашингтон. Центърът подпомага семействата на изчезнали хора.

Въпреки че Бет Холоуей прави няколко телевизионни изявление за всяка нова улика, тя е под забрана от ФБР да обсъжда случая на Натали или този на Стефани Флорес Рамирес.

Критики към разследването

Семейство Туити и техните поддръжници критикуват липсата на напредък в разследването на изчезването на Натали. Действията на семейството на Натали също са многократно критикувани, тъй като според разследващите те „задушават всяка улика, която може да доведе до компрометиране на безупречния образ на Натали, молейки всичките й съученици да мълчат и използвайки собствения си достъп до медиите, за да пробутат своята версия за случилото се”.

Млада жена подписва молитва на стена, направена по време на издирването на Натали.
Млада жена подписва молитва на стена, направена по време на издирването на Натали.

Семейство Туити отрича тези твърдения.

Бет Туити подема кампания, за да откаже хората, решили да почиват на Аруба и други холандски територии, заради така наречените от нея „проблеми в сигурността”. Губернаторът на Алабама Боб Райли, заедно със семейството на Натали призовава жителите на щата да бойкотират Аруба. Райли също така пише и до други губернатори, на Джорджия и Арканзас, с искане и те да се включат в бойкота. Градския съвет на Пенсилвания, Филаделфия гласува искане до губернатора да се включи в бойкота, но той не го прави. Искането не получава и федерална подкрепа.

Бойкотът обаче е подкрепен от Делегацията на Алабама в Конгреса, включително от сенаторите и конгресмени Спенсър Бакус и Ричард Шелби. Шелби в изявление казва: „Заради сигурността и безопасността на нашите граждани, не мисля, че можем да се доверим на Аруба. Вярвам, че там не сме в безопасност.”.

Министър председателя на Аруба – Одубер отговаря на тези твърдения като казва, че властите са направили всичко възможно, за да разкрият изчезването на Натали. „Тези действия са нелепи и безотговорни. Ние не сме партизани, не сме и терористи. Не сме заплаха за САЩ, нито за Алабама”.

Членове на Асоциацията на хотелиерството и туризма на Аруба, туристическите власти, Фондацията за гостоприемство и сигурност на Аруба, Арубската камара на туризма и търговията, правителствени фигури сформират „Aruba Strategic Communications Task Force”, за да отговорят колективно на негативното представяне на острова. Те се присъединяват към правителството в опитите му да спре бойкота на острова.

Записът на Скийтърс, Доктор Фил, съдебни процеси

На 15 септември 2005 година шоуто на Доктор Фил показва части от запис, направен със скрита камера, показващ Дийпак Калпо, отговарящ: „Да, направи го. Ще се изненадаш колко лесно стана” на предполагаем въпрос дали Натали е правила секс с тримата заподозрени. Записът е предоставен от Джейми Скийтърс, частен детектив. Когато записът е пуснат, хората очакват тримата отново да бъдат арестувани, което Домпиг определя като „силно вероятно” в случай, че записите се окажат легитимни.

Независимо от неуспешните опити на Доктор Фил да уговори освобождаването на записите, появили се в неговото шоу, полицията на Аруба, както и ФБР изискват оригиналните записи и дават копия на медиите. Според версията на полицията в Аруба, Дийпак казва: „Не, не го направи”. Холандските власти изследват записа и заявяват, че откъсите, появили се в шоуто на Доктор Фил, са манипулирана версия на оригиналния запис и Калпо всъщност казва: „Не, не го направи. Ще се изненадаш колко лесно би могло да бъде”. Въпреки това, Бет Туити продължава да разпространява записа, излъчен от Доктор Фил, като доказателство за своите обвинения в сексуално насилие срещу Йоран Ван дер Слут и братя Калпо.

През декември 2006 година братята Калпо завеждат дело за клевета срещу Доктор Фил и Скийтърс, (който почива през януари 2007), в Лос Анджелис. Бет Туити и Дейв Холоуей завеждат гражданско дело срещу Калпо по обвинение в убийството на Натали. Делото срещу братята е прекратено поради липса на юрисдикция по случая. Делото за клевета влиза в съда на 12 октомври 2011.

Статията в „Амиго”

На 3 юли 2007 година вестникът от Кюрасао – „Амиго” публикува статия, базирана на документален филм, продуциран от Рене Гиелен. Филмът е базиран на интервюта на Домпиг и Ренфро.

Според тези интервюта, властите в Аруба непрекъснато са възпрепятствани от ФБР и други американски власти. Там също се казва, че ден след като Холоуей е обявена за издирване, медик, неупълномощен от Аруба, пристигнал на острова и останал няколко дни. Подчертава се, че намеренията на този медик, както и тези на екипа му, не са изяснени, но има предположения, че целта е била да изкарат Натали от къща, в която тя непрекъснато се дрогирала. Заминаването й трябвало да остане незабелязано от властите.

Във филма се казва още, че Бет Туити и Ренфро получават телефонно обаждане от непозната жена на 2 юни 2005 година. Тази жена предлага да даде информация за местонахождението на Натали. Тя казва, че Натали е жива, но не желае да се прибере при майка си. Тя предлага още информация срещу сумата от 4000 долара. Семейство Туити не желаят да платят повече от 1000 долара и в края на краищата не плащат нищо. Вярвайки че има шанс да намерят Натали, Ренфро и друга американка отиват в къщата, в която се предполага, че Натали се дрогира, носейки пари. Но пристигайки, те откриват, че Джъг Туити вече е бил там, създавайки „врява и паника в района”. Същата история, но с по–малко подробности излиза и във „Венити феър”.

Освен това, според статията, властите на Аруба били възпрепятствани на най-високо ниво в опитите им да разследват роднините на Холоуей и получили много малко информация от съучениците на Натали.

Филмова адаптация

На 9 април 2009 година Lifetime Movie Network излъчва филма „Натали Холоуей”, базиран на книгата на Бет Холоуей. В ролята на Бет е Трейси Полан, Грант Шоу участва като Джъг Туити, Ейми Гъменик е в ролята на Натали и Жак Стридом в ролята на Йоран. Филмът разказва историята от гледната точка на Бет Холоуей. Продукцията не разрешава случая, но в него има възстановки, базирани на интервюта и разпити на Ван дер Слут. Филмът е гледан от 3.2 милиона зрители и има най–високият телевизионен рейтинг в 11-годишната история на телевизията. Въпреки високия си рейтинг, самият филм не е приет добре от критиците. Алек Харви от “Бирмингам Н’з” нарича продукцията „блудкава и неравноправна, забравим начин да гледаш на трагедията, консумирала вниманието на нацията месеци наред”.

Медийно отразяване

Медиите в САЩ посвещават изключително много време на издирването на Натали, на разследването на изчезването й и слуховете, обграждащи случая. Грета ван Сустерен, водещ на „On the Record” по Фокс Нюз и Нанси Грейс от „Водещите новини” на CNN са сред най–изтъкнатите телевизионни личности, посветили време на разследването.

Медийни екипи, отразяващи историята на Натали.
Медийни екипи, отразяващи историята на Натали.

Мащабното отразяване на случая от Ван Сустерен води до най–високия рейтинг, който предаването и има до днес. Предаването на Нанси Грейс излъчва два епизода по случая.

Грета Ван Сустерен
Грета Ван Сустерен

С минаването на време, много голямо внимание се отделя на Бет Туити и нейните обвинения. Правителственият говорител на Аруба Рубен Трапенберг заявява: „Случаят се гледа под микроскоп и целият свят наблюдава”.

Мащабното отразяване на случая провокира силна реакция на отрицание сред някои критици, които се изказват в смисъл, че медийното внимание по случая се дължи на „синдрома на изчезналата бяла жена” – теория, според която изчезването на бяла жена получава много по–голямо медийно внимание от изчезването на мъж или на цветнокож.

Семейството на Натали пък е недоволно от намаляващото внимание към случая, тъй като репортажите за разрушенията на урагана Катрина изцяло затъмняват историята на Натали. Бет и Джъг Туити твърдят, че властите на острова са се възползвали от широкото отразяване на урагана, за да освободят заподозрените, което всъщност не е вярно, тъй като те са освободени преди урагана да причини разрушенията.

В своята книга Дейв Холоуей казва:

„Ураганът Катрина остави вратата за момчетата широко отворена и те бяха освободени без много приказки и без публичност, защото очите на света бяха обърнати не към Натали, но само за малко. Огромната вълна от публичност се разсея и в този момент на затишие Йоран и братята Калпо бяха пуснати да си идат вкъщи. Всички новинарски екипи, които ни следваха на всяка крачка, сега се фокусираха върху следващата си рейтингова цел – жертвите на урагана Катрина”.

Случаят на Натали Холоуей остава и до днес неразрешен. Тялото и никога не е намерено, няма осъдени за изчезването и смъртта й. Твърдо решена да не позволи на света да забрави дъщеря й, Бет Холоуей стартира собствено предаване по CI Network, наречено „Изчезнали”. В един от епизодите тя разказва своята гледна точка за изчезването на Натали.


Харесваш историите на Стела? Изпрати й подарък:
♥ Avangard Designs - Изработка на бижута ♥

Източници: cbsnews.com, wikipedia.com, realitychatter.forumotions.net

The following two tabs change content below.
avangard

Стела

Надявам се, че статиите ми ти харесват!
Подкрепи ме, за да пиша редовно: >>> Avangard Designs <<<
Абонирай се
Извести ме
guest
11 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Стефанов
Стефанов
22.08.2013 16:13

Някак си не ми мога да я съжаля. Общо взето, каквото търсила – намерила. Отиваш в чужда държава и заминаваш с трима непознати без да знаеш къде отиваш. Още повече – с двама подчовеци като тия черните. Това е да нямаш грам достойнство. А тия хубавци явно добре са я скрили, щом още не могат да я намерят, че да ги осъдят.

Мария
Мария
22.08.2013 20:15

Аз пък мога да я съжаля. Отишла е на почивка в страна, в която може да се консумира алкохол на нейната възраст и се е … “освинила от пиене”, което е нормално за човек несвикнал на алкохол и мислещ, че е “скъсал синджирите”. Все пак е била с класа си, предполагаеми приятели и приятелки и поне един възпитател, тя дори не е била пълнолетна по тамошните закони – след като е изчезнала са могли да я коментират как е пиела, а преди това не се е намерил някой да я спре. Не знам какъв трябва да си, че да злоупотребиш… виж още »

Мария
Мария
24.08.2013 2:38

Ще си призная, че през 2011 година лятото съм попадала в подобна ситуация – да не помня къде се намирам, с кого съм и какво правя… Благодарение на алкохол, разбира се. Бях с близък приятел, достатъчно пиян (като мен) да се ядоса, че отивам на съседна маса да правя приказка с някакви други мъже… Това го помня… другото – не. Дали е алкохолно отцепване или защитна реакция на разумът ми – няма значение. Прибрала съм се, сама… бях без пари и ключове – те останаха в приятеля ми. И досега не помня какво се е случило (най -вероятно нищо, съдейки… виж още »

pa6ata
pa6ata
29.08.2013 13:29

Пийте с мярка бе хора

Рей
Рей
23.10.2013 13:33

Тази история потвърждава факта, че лошото става най-бързо. Едва ли някой е подозирал, че една прекомерна консумация на алкохол (и може би наркотици) ще доведе до нещо толкова трагично. В крайна сметка – повечето от нас са го правили (без частта с наркотиците… евентуално), не е чак такова непростимо прегрешение. Най-лошото е, че дори тяло не е открито. Не знам родителите й как са го преживели.

Alex
Alex
09.07.2015 7:56

Има и филм за това момиче от 2009 е.

reni6
reni6
05.07.2016 14:24

трудно е да се чете толкова ненужно дълга и обширна статия. с толкова подробни описания на събития с дати итн.
цялата история можеше да бъде разказана малко по сбито и стегнато….

Еми
Еми
18.07.2017 22:40

здравейте не знам дали знаете но Йоран има дъщеря която се роди от една жена която се омъжи за него в затвора. Съпругата му се казва Лейди Фигуероа женени са 2014та, а пък същеричката е Души Ван Дер Слут

Еми
Еми
24.08.2017 22:25

здравейте има 2 новини около Натали
http://www.foxnews.com/world/2017/08/24/human-remains-found-in-search-for-natalee-holloway-belong-to-female-eastern-european-descent-tests-show.html

вероятно са намерени останките на тялото на Натали

Еми
Еми
24.08.2017 22:25

до reni6 нужно е да са написани тези детайли защото са важни
предпочитам такива статии пред къси