Джордж Йънг: Човекът, който внесе кокаина в Америка

Джордж Йънг: Човекът, който внесе кокаина в Америка

Джордж Джейкъб Йънг е основната фигура във внасянето на кокаина в Съединените Щати през 70-те и началото на 80-те години на XX век. Йънг бил част от картела Меделин. Историята на неговия живот е пресъздадена през 2001 г. във филма “Дрога”, с участието на Джони Деп.

Синът на Фредерик и Ермин Йънг е роден на 6 август 1942 г. в Уаймаут, щата Масачузетс. Джордж не бил особено добър ученик, но за сметка на това се отличавал като изключително добър играч в отбора по американски футбол и съучениците му го описвали като “роден лидер”. Баща му притежавал собствен бизнес, който в един момент изгубил. От този момент нататък майка му започнала да изпада в нервни кризи, поради липсата на пари, и често напускала за известно време семейството си. Младият Джордж взел твърдото решение никога да не изпитва бедния и объркан живот на родителите си.

През 60-те години, след кратък престой в Университета на Южен Мисисипи, той заминал за Калифорния, където се надявал да вземе диплома в рекламата. Точно в този период назрявала ерата на хипитата и свободната любов и съвсем скоро Джордж се забъркал с наркотиците.

Започнал да пуши канабис за забавление и продавал част от стоката си, за да може да поддържа своя навик. През 1967 г., след като се срещнал с приятел от детинство от Масачузетския Университет в Амхърст, Йънг осъзнал, че може да реализира огромни печалби, ако продава канабиса, който купувал в Калифорния за 60 долара килото, на 300 долара в Нова Англия. Първоначално започнал да пренася контрабандно стоката си с помощта на своята приятелка-стюардеса, която безпрепятствено качвала куфарите си, пълни с марихуана, в самолета.

Научи повече за:   Андрей Чикатило: Канибала от Ростов
Джордж Йънг
Джордж Йънг

Търсейки още по-големи печалби, Йънг разширил своята операция, като отрязал посредника си и започнал да внася канабис директно от производител в Пуерто Ваярта, Мексико, като за целта използвал самолети, откраднати от частни летища в Кейп Код, и професионални пилоти. С разрастването на предприятието им Йънг и неговите партньори изкарвали приблизително по 250 000 долара на месец.

Тази идилия обаче скоро приключила, тъй като през 1974 г. Йънг бил арестуван в Чикаго за притежание на 300 кг марихуана. Той бил в “Плейбой Клуб”, където трябвало да се срещне с човека, който щял да прибере марихуаната, но онзи бил арестуван за търговия с хероин и предал Йънг на полицаите. След като поспорил със съдията за безмислието да се изпраща човек в затвора, само защото е “пресякъл някаква невидима граница с няколко стръка растения”, Йънг бил изпратен във федералния затвор в Данбъри, щата Кънектикът.

Съкилийник на Йънг в Данбъри бил Карлос Ледър, млад мъж от германско-колумбийски произход, осъден за кражба на коли. Двамата се сприятелили и започнали да обменят опит в бизнеса. Карлос разказвал на Джордж за кокаина и колумбийските наркокартели, а Йънг го посветил в изкуството на контрабандата на марихуана. В деня, когато Йънг излязал на свобода, той се свързал с Ледър във Флорида, за да започнат подготовката за съвместен бизнес.

Пабло Ескобар
Пабло Ескобар

Планът им се състоял в това да натоварват на самолет стотици килограми кокаин от колумбийското ранчо на Пабло Ескобар и да го вкарват нелегално в САЩ, откъдето калифорнийската връзка на Йънг Ричард Барил поемал товара. За да избегнат подозренията, те си набелязали по-безопасния въздушен маршрут над Бахамите. Скоро репутацията им на сериозни бизнесмени се разнесла сред колумбийските снабдители и Йънг и хората му дори започнали да плащат рушвети на колумбийските власти за протекция.

Научи повече за:   Сериен убиец сатанист реже пръстите на жертвите си

Джордж се влюбил в колумбийско момиче, което му родило дъщеря, на име Кристина Съншайн Йънг, която се превърнала в неговата най-голяма радост и гордост.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: GattaNegra 🍺 Karmen 🍺 ?ME 🍺 Nelimira 🍺 Marina 🍺
Дарители: AleksandarKalinaNadezhdaNadezhdaDesislava
350
212

Йънг бил предпазлив по отношение на Ледър и не разкривал нито на него, нито на останалите членове на колумбийския картел, самоличността на връзката си в Калифорния, Ричард Барил. Това му давало голямо предимство и го предпазвало в случай, че на някой му хрумнело да го изключи от бизнеса.

Карлос Енрике Ледър
Карлос Енрике Ледър

Партньрството му с Ледър се оказало не толкова обещаващо, колкото изглеждало в началото. В крайна сметка Ледър успял да накара Йънг да го представи на Барил и в края на 70-те години вече започнал да гради свои собствени планове. Оправдавайки опасенията на Йънг, Ледър се свързал директно с Ричард Барил и повече нямал нужда от партньора си. Йънг се възстановил от това предателство и измислил други схеми, които му донесли повече от 100 милиона долара.

През 1987 г. Йънг бил арестуван в своето имение в Носет Бийч, близо до Чатъм. Той нарушил гаранцията си, за да прекара известно време със семейството си и за нула време се забъркал в нова сделка, в която бил предаден от един пилот. По това време Карлос Ледър бил започнал да сътрудничи на властите срещу Нориега. С одобрението на Ескобар, Йънг свидетелствал срещу Карлос и бил освободен. Ледър получил присъда от 135 години затвор, но след това сключил сделка с федералното правителство и постъпил в програмата за защита на свидетели.

Джордж успял за известно време да върви по правия път, но просто не бил в състояние да стои далеч от бизнеса. През 1994 г. се свързал отново със своя стар мексикански партньор, който внасял марихуана в Щатите, и бил арестуван с 230 кг, за което го очаквали най-малко 15 години задължителна присъда. Пледирал за виновен по три обвинения в конспирация и бил изпратен в Изправителния институт “Форт Дикс” в Ню Джързи. Освобождаването му било насрочено за 27 ноември 2014 г., когато щял бъде на 72 години.

Научи повече за:   Дж. Едгар Хувър: Създателят на ФБР
Джордж Йънг
Джордж Йънг

През пролетта на 2002 г., една година след излизането на филма “Дрога”, неговата дъщеря Кристина Съншайн Йънг най-накрая му отива на свиждане в затвора и му казва, че “съжалява, че не го е посетила по-скоро”.

Когато го освободили през 2014 г., Йънг успял да се задържи на свобода в продължение на две години, преди да бъде арестуван отново за нарушаване на условията по пробацията му на 6 декември 2016 г.

Освободен е окончателно на 3 юли 2017 г.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: GattaNegra 🍺 Karmen 🍺 ?ME 🍺 Nelimira 🍺 Marina 🍺
Дарители: AleksandarKalinaNadezhdaNadezhdaDesislava
350
212
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

5
Напиши коментар

avatar
5 Дискусии
0 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
5 Автори на коментари
ТанястефкаEllenaaЖаклинvladi Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
vladi
Гост

zna4i tozi 4ovek me kefi na maks prosto toi e super gerou za negovoto vreme toi e bil nomer edno

Жаклин
Гост
Жаклин

Хмм остават още 3 години от присъдата а филмът е страхотен!!Трябва да се гледа!

Ellenaa
Гост

От една страна му се възхищавам, че въпреки всичко е постигнал най-голямото си желание – да не е беден! И амбициите му са били доста високи, с всеки човек според мен трябва да е така – иначе няма как да успее в живота !

стефка
Гост
стефка

филмът е страхотен, гледала съм го няколко пъти…джони деп изпулнява ролята си блестящо

Таня
Гост
Таня

Живот като на кино, живот между затворнически стени.