Джордж Йънг: Човекът, който внесе кокаина в Америка

Джордж Йънг: Човекът, който внесе кокаина в Америка

Джордж Джейкъб Йънг е основната фигура, спомогнала за внасянето на кокаина в САЩ през 70-те и началото на 80-те години на XX век. Той е част от картела „Меделин“. Историята на неговия живот е пресъздадена през 2001 г. във филма „Дрога“, с участието на Джони Деп.


Синът на Фредерик и Ермин Йънг е роден на 6 август 1942 г. в Уаймаут, щата Масачузетс. Джордж не е особено добър ученик, но за сметка на това се отличава като изключително добър играч в отбора по американски футбол и съучениците му го описват като „роден лидер“. Баща му притежава собствен бизнес, който в един момент изгубва. От този момент нататък майка му започва да получава нервни кризи заради липсата на пари и често напуска за известно време семейството си. Младият Джордж взима твърдото решение никога да не изпитва бедния и объркан живот на родителите си.

През 60-те години, след кратък престой в Университета на Южен Мисисипи, той заминава за Калифорния, където се надява да вземе диплома в рекламата. Точно в този период назрява ерата на хипитата и свободната любов и съвсем скоро Джордж се забърква с наркотиците.

Започва да пуши канабис за забавление и продава част от стоката си, за да може да поддържа своя навик. През 1967 г., след като се среща с приятел от детинство от Масачузетския Университет в Амхърст, Йънг осъзнава, че може да реализира огромни печалби, ако продава канабиса, който купува в Калифорния за 60 долара килото, на 300 долара в Нова Англия. Първоначално започва да пренася контрабандно стоката си с помощта на своя приятелка – стюардеса, която безпрепятствено качва куфарите си, пълни с марихуана, в самолета.

Джордж Йънг
Джордж Йънг

В търсене на още по-големи печалби, Йънг разширява своята операция, като отрязва посредника си и започва да внася канабис директно от производител в Пуерто Ваярта, Мексико, като за целта използва самолети, откраднати от частни летища в Кейп Код, и професионални пилоти. С разрастването на предприятието им Йънг и неговите партньори изкарват приблизително по 250 000 долара на месец.

Научи повече за:   Адолф Айхман: Архитектът на Холокоста

Тази идилия обаче скоро приключва, тъй като през 1974 г. Йънг е арестуван в Чикаго за притежание на 300 кг марихуана. Той е в „Плейбой Клуб“, където трябва да се срещне с човека, който ще прибере марихуаната, но онзи е арестуван за търговия с хероин и предава Йънг на властите. След като поспорва със съдията за безсмислието да се изпраща човек в затвора, само защото е „пресякъл някаква невидима граница с няколко стръка растения“, Йънг е изпратен във федералния затвор в Данбъри, щата Кънектикът.

Съкилийник на Йънг в Данбъри е Карлос Ледър, млад мъж от германско-колумбийски произход, осъден за кражба на коли. Двамата се сприятеляват и започват да обменят опит в бизнеса. Карлос разказва на Джордж за кокаина и колумбийските наркокартели, а Йънг го посвещава в изкуството на контрабандата на марихуана. В деня, когато излиза на свобода, Йънг се свързва с Ледър във Флорида, за да започнат подготовката за съвместен бизнес.

Планът им се състои в това да натоварват на самолет стотици килограми кокаин от колумбийското ранчо на Пабло Ескобар и да го вкарват нелегално в САЩ, откъдето калифорнийската връзка на Йънг Ричард Барил поема товара. За да избегнат подозренията, си набелязват по-безопасния въздушен маршрут над Бахамите. Скоро репутацията им на сериозни бизнесмени се разнася сред колумбийските снабдители и Йънг и хората му дори започват да плащат рушвети на колумбийските власти за протекция.

Пабло Ескобар
Пабло Ескобар

Джордж се влюбва в колумбийско момиче, което му ражда дъщеря на име Кристина Съншайн Йънг, която се превръща в неговата най-голяма радост и гордост.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253

Йънг е предпазлив по отношение на Ледър и не разкрива нито на него, нито на останалите членове на колумбийския картел, самоличността на връзката си в Калифорния, Ричард Барил. Това му дава голямо предимство и го предпазва в случай, че на някой му хрумне да го изключи от бизнеса.

Научи повече за:   Джак Изкормвача: Убиецът от Уайтчапъл

Партньрството му с Ледър се оказва не толкова обещаващо, колкото е изглеждало в началото. В крайна сметка Ледър успява да го накара да го представи на връзката си и в края на 70-те години започва да гради свои собствени планове. Оправдавайки опасенията на Йънг, Ледър се свързва директно с Ричард Барил и повече няма нужда от партньора си. Йънг се възстановява от това предателство и измисля други схеми, които му носят повече от 100 милиона долара.

Карлос Енрике Ледър
Карлос Енрике Ледър

През 1987 г. Йънг е арестуван в своето имение в Носет Бийч, близо до Чатъм. Той нарушава гаранцията си, за да прекара известно време със семейството си и за нула време се забърква в нова сделка, в която е предаден от един пилот. По това време Карлос Ледър е започнал да сътрудничи на властите срещу панамския диктатор Мануел Нориега. С одобрението на Ескобар, Йънг свидетелства срещу Ледър и е освободен. Ледър получава присъда от 135 години затвор, но след това сключва сделка с федералното правителство и постъпва в програмата за защита на свидетели.

Джордж успява за известно време да върви по правия път, но просто не е в състояние да стои далеч от наркобизнеса. През 1994 г. се свързва отново със своя стар мексикански партньор, внасящ марихуана в Щатите, и е арестуван с 230 кг, за което го очакват най-малко 15 години задължителна присъда. Пледира за виновен по три обвинения в конспирация и е изпратен в Изправителния институт „Форт Дикс“ в Ню Джързи. Освобождаването му е насрочено за 27 ноември 2014 г., когато ще на 72 години.

Джордж Йънг
Джордж Йънг

През пролетта на 2002 г., една година след излизането на филма „Дрога“, неговата дъщеря Кристина Съншайн Йънг най-накрая му отива на свиждане в затвора и му казва, че съжалява, че не го е посетила по-скоро.

Научи повече за:   Смъртоносният автогол на Андрес Ескобар

Когато го освобождават през 2014 г., Джордж Йънг успява да се задържи на свобода в продължение на две години, преди да бъде арестуван отново за нарушаване на условията по пробацията си на 6 декември 2016 г.

Освободен е окончателно на 3 юли 2017 г.


Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253
The following two tabs change content below.
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
5 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
vladi
07.11.2010 18:45

zna4i tozi 4ovek me kefi na maks prosto toi e super gerou za negovoto vreme toi e bil nomer edno

Жаклин
Жаклин
06.11.2011 14:17

Хмм остават още 3 години от присъдата а филмът е страхотен!!Трябва да се гледа!

Ellenaa
06.07.2012 12:36

От една страна му се възхищавам, че въпреки всичко е постигнал най-голямото си желание – да не е беден! И амбициите му са били доста високи, с всеки човек според мен трябва да е така – иначе няма как да успее в живота !

стефка
стефка
19.12.2012 22:38

филмът е страхотен, гледала съм го няколко пъти…джони деп изпулнява ролята си блестящо

Таня
Таня
09.08.2018 15:07

Живот като на кино, живот между затворнически стени.