Децата психопати: Лоши гени или лоши родители?

Децата психопати: Лоши гени или лоши родители?

Децата психопати обезценяват човешкия живот и са лишени от чувство за морал. Психопатията не се проявява само при възрастните. В действителност някои специалисти вярват, че детската психопатия се увеличава с тревожна скорост. Експертите наричат подобни деца “начинаещи психопати” и смятат, че те биха ставали все по-опасни с увеличаване на възрастта. Дори да не станат убийци, те се научават да манипулират, мамят и използват другите за собствена изгода. Смята се, че у тях няма развито чувство на съпричастност, което да им позволява да разбират болката на другите. Вместо това малките психопати развиват арогантност, непочтеност, нарцисизъм, безсрамие и безсърдечност.

Лошо семе: Начинаещи психопати

Бренда Спенсър
Бренда Спенсър

През 1979 г. 16-годишната Бренда Спенсър получила пушка за рождения си ден. Използвала я, за да стреля по децата от основното училище близо до дома й в Сан Диего, ранявайки девет и убивайки едно от тях. Впоследствие един репортер й задал въпроса, защо го е направила. Нейният отговор бил: “Не обичам понеделниците. Това ми оправи деня”.

През 1993 г. две тела били открити на селски път в окръг Елис в Тексас. Мъжко и женско. Четиринадесетгодишното момче било застреляно, а 13-годишното момиче било съблечено, изнасилено и разчленено. Главата и ръцете й липсвали.

Джейсън Маси
Джейсън Маси

Убиецът се оказал Джейсън Маси (20 г.), който бил решил да стане най-прочутият сериен убиец в историята на Тексас. Той изтезавал животни, дебнел млади жени и благоговеел пред убийци като Тед Бънди, Чарлз Менсън и Хенри Лий Лукас. Бил на девет години, когато убил първата си котка. С течение на годините Джейсън прибавил към нея още десетки котки и кучета, и дори шест крави. Имал дълъг списък с потенциални жертви, а дневниците му били пълни с фантазии за изнасилвания, мъчения и канибализъм на жени. Джейсън бил самотник и вярвал, че служи на някакъв “господар”, който му дава знание и сила. Той бил обсебен от идеята да контролира момичетата и да разполага с мъртвите им тела.

През 1986 г. деветгодишният Джефри Бейли блъснал тригодишното си приятелче в най-дълбоката част на басейна в един мотел във Флорида. Просто искал да види как се дави човек. Докато детенцето потъвало към дъното, Джефри си придърпал стол и седнал да гледа. Когато всичко свършило, си отишъл вкъщи. Впоследствие малкият убиец бил по-ангажиран от вниманието, което се изсипвало върху него, отколкото от каквото и да било чувство на разкаяние. Джефри разказвал за убийството съвсем безгрижно.

На 13 април 2000 г. били заловени три първокласнички от северозападна Индиана, които били създали план за убийството на своя съученичка. Те сформирали “хейтърски” клуб и се опитвали да накарат и други момичета да се присъединят към плана за убийство. Все още не били сигурни дали ще застрелят, обесят или намушкат жертвата си с нож. Планът им бил предотвратен, но друга жертва в подобна ситуация нямала този късмет.

Джесика Холтмайер

Джесика Холтмайер (14 г.) обесила умствено изостанало момиче в Пенсилвания и след това размазала лицето му с камъни. Впоследствие Холтмайер споделила, че е искала да нареже жертвата си на парчета и да запази един от пръстите й като сувенир.

Научи повече за:   Доктор Артър Уорън Уейт: Веселия вдовец

Тези деца обезценяват човешкия живот и са лишени от чувство за морал. Подобни инциденти ясно показват, че психопатията не се проявява само при възрастните. В действителност някои специалисти вярват, че детската психопатия се увеличава с тревожна скорост. Наричат подобни деца “начинаещи психопати” и смятат, че биха ставали все по-опасни с увеличаване на възрастта. Дори да не станат убийци, те се научават да манипулират, мамят и използват другите за собствена изгода. Смята се, че у тях няма развито чувство за съпричастност, което да им позволява да разбират болката на другите. Вместо това малките психопати развиват арогантност, непочтеност, нарцисизъм, безсрамие и безсърдечност.

С годините диагнозата за психопатия у възрастните претърпява объркваща еволюция в понятията. Психопатите са наричани социопати, но въпреки това са разглеждани като отделна, обособена група. Друг усложняващ фактор е развитието на диагнозата за антисоциалното личностно разстройство, което покрива много от симптомите на психопата, но притежава и много ключови разлики. Психопатията у подрастващите не е добре дефинирана и често се бърка с други най-различни нарушения в поведението на младежите.

Ключовият въпрос е дали сме в състояние да познаем тези деца навреме и да ги лекуваме преди да станат наистина опасни.

Родени или създанени? Теории за психопатията

Според канадския теоритик д-р Дейвид Лайкън, психопатите са различни. Те се различават по темперамент от останалите деца и показват по-висока склонност към престъпления. Той проучва статистиките за младежката престъпност и стига до заключението, че само някои от децата с антисоциални наклонности се раждат с това предразположение. Те са безстрашни и трудно поставят граници на поведението си.

Все пак Лайкън твърди, че повечето антисоциални прояви у децата се дължат на лошо възпитание – отсъстващи бащи и неадекватни майки, които не успяват да установят контакт с детето си. Без значение дали рожбата им е нежелана, или родителските им умения не са ниво – и в двата случая детето започва да дава сигнали за нещо нередно. Лайкън нарича тези деца социопати и вярва, че можем да намалим броя им чрез по-добри социални умения. Той е съгласен с изследванията на близнаци, които подкрепят становището, че склонността към престъпност вероятно се дължи на наследствени фактори, но твърди, че прояви като безстрашност, агресивност и търсене на сензации, които се дължат на антисоциалното поведение, биха могли да се насочат към нещо по-добро. С други думи, дори генетично детето да е изключително склонно към психопатия, то би могло да бъде насочено в правилната посока чрез добро възпитание.

Някой проучвания на човешкия мозък показват, че психопатите имат абнормална мозъчна дейност. Правят определени връзки по-бавно от останалите деца, показват по-слаб страх към наказанията и са склонни към екстремни дейности, които възбуждат нервната им система.

За да се опитаме да установим дали един психопат се ражда такъв или е продукт на семейството си и обществото, е необходимо да разгледаме някои индивидуални случаи.

Гари Гилмор
Гари Гилмор

Добър пример е случаят на Гари Гилмор, който убива хладнокръвно двама младежи и после отказва да обжалва смъртната си присъда. Той е екзекутиран в Юта през 1977 г. Неговият по-малък брат Майкъл прави подробно проучване на семейната им история, за да се опита да разбере къде са се объркали нещата – Гари бил единственото агресивно дете от четиримата му братя. Майкъл се натъкнал на семейни тайни, извънредно емоционално пренебрежение, религиозна строгост и физическо насилие, на които били подложени и двамата му родители като деца.

Научи повече за:   Смъртта на Джеймс Бълджър

Баща им, Франк Гилмор, бил измамник, скитник, алкохолик, брутален деспот и жесток съпруг и родител.

Франк имал много мрачни тайни, а майката Беси била мормонка, отхвърлена от семейството си. Тя придружавала Франк в дивите му обиколки из страната, а той се спирал на едно място достатъчно дълго само, за да извърши поредната си измама. Ексцентричната и студена свекърва на Беси веднъж й казала, че синът й се е женил най-малко дузина пъти и имал семейства на много места. Децата му не го интересували.

Франк често изчезвал без обяснение за дълго време, а когато се напиел, изкарвал гнева си върху своята съпругата. Малко след раждането на Гари Франк решил, че той не е негов син. По този начин се опитвал да се откъсне от момчето, така както собственият му баща се бил отдръпнал от него.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: Simona 🍺 Kristina 🍺 chichkata 🍺 Tsveti 🍺 ?ME 🍺
Дарители: DonikaNikolinkaTsvetelinOrlinAleksandar
350
293

Франк биел жестоко синовете си с колан и момчетата скоро научили, че без значение какво правят, баща им просто иска да ги измъчва. Майка им не ги защитавала. Дори им казвала, че идеалното семейство е това без деца. Беси също имала навика да бие синовете си.

Гари реагирал на това с бунт. Макар да бил умен и артистичен, никога не задвижил талантите си в правилната посока. Вместо това се държал зле в училище, изпробвал куража си, тичайки пред влакове, използвал и биел приятелите си, движел се в банда с антисоциални момчета, и се замесвал в дребни престъпления като влизане с взлом, кражби на коли и злоупотреба с наркотици. Това го приземило в поправително училище, където станал още по-опитен в криминалния занаят. На 16 години Гари вече бил в затвора.

Той се държал зле дори там и веднага след като го освобождавали, извършвал поредното престъпление и се връщал обратно. Един затворнически психиатър го диагностицирал като “антисоциална личност с периодична психотична декомпенсация”. Гари споделял, че иска да умре, като изкърви до смърт.

В крайна сметка той прибегнал към убийството. През юли 1976 г. Гари убил хладнокръвно двама мъже, в две последователни нощи. Ако не бил заловен, вероятно щял да продължи да убива. Последните му думи сякаш потвърждават неговата зловеща наследственост: “Винаги ще има баща”.

Остава въпросът: Дали той се е родил психопат или е бил нормално дете, което се е превърнало в такъв? Защо неговите братя са се развили по различен начин?

Според Майкъл Гилмор всеки от братята му преживявал нещата по своему. Гари отричал останалите, за да отрече самия себе си: неговите две убийства изглежда нямали мотив.

Според психолога Лони Атинс, развититието на един психопат минава през четири стадии: първо, той е жертва и се чувства безпомощен в тази си роля; второ, научава се как и кога да прилага насилие и, трето, да извлича изгода от това. Накрая започва да действа.

Научи повече за:   10 зловещи начина за отмъщение след раздялата

Гари Гилмор напълно съвпада с модела на Атинс.

Като пълна негова противоположност се явява един мъж, който се превръща в психопат, без да мине през стадиите на еволюция на Атинс.

Денис Нилсън: Удушвачът с вратовръзката
Денис Нилсън: Удушвачът с вратовръзката

Този човек е британският сериен убиец Денис Нилсън, който удушава 15 мъже в своя апартамент. Той не изпитвал омраза или агресия към тях, и дори мислел, че им помага. Не показал нито разкаяние, нито емоции, докато разказвал на полицията как е убивал жертвите, държал е труповете им в килера или под дъските на пода, и накрая ги разчленявал и изхвърлял.

Той е роден във Фрейсбург Шотландия на 23 ноември 1945 г., като единственото дете на Бети и Олав Нилсън. Бракът им бил нещастен, пълен с конфликти и приключил след седем години. Денис пораснал като самотник, пренебрегнат от своята обременена майка.

Като дете Денис никога не проявявал гняв, жестокост към животните или другите деца, или каквато и да е агресивност, която обикновено се свързва с бъдещите убийци. В действителност даже се ужасявал от жестокостите, с които понякога се сблъсквал. Въпреки това Денис бил привлечен от смъртта и скоро започнал да се възбужда от образа на собственото си голо неподвижно тяло в огледалото.

След серия от убийства Денис най-накрая бил заловен, когато изхвърлил човешки останки в канализацията. Единственото нещо, което изглежда го притеснявало през цялото време, бил проблемът с отърваването от телата.

Така че имаме два случая: мъж, който обезценява напълно човешкия живот, включително своя собствен, и действа воден от гняв и отчаяние. Той не изпитва чувства към жертвите си. Другият също не цени човешкия живот, но действията му не са предизвикани от силни емоции.

Кой от тях е истинският психопат? И кой от двамата би се развил по различен начин, израствайки в едно нормално семейство?

Дали ако Нилсън и Гилмор са били прегледани като деца, е било възможно да се установи кой от тях е настина склонен към психопатията? Гилмор очевидно е страдал от поведенческо разстройство, но при Нилсън се наблюдава нещо друго: може би точно онзи вид темперамент, който би могъл да бъде засечен навреме от специалистите и родителите и насочен в правилната посока.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: Simona 🍺 Kristina 🍺 chichkata 🍺 Tsveti 🍺 ?ME 🍺
Дарители: DonikaNikolinkaTsvetelinOrlinAleksandar
350
293
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

15
Напиши коментар

avatar
15 Дискусии
0 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
11 Автори на коментари
DвикторчоmartiusМариела Ч.Милена Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
Име
Гост
Име

Безстрашието и липсата на съчувствие които са типични за психопатите, оказва се са близки и на хората занимаващи се с екстремни спортове. По “Дискавъри” дадоха за пример екстремните спортисти като хора с идеални “качества” за престъпници. На определени тестове те не показват емоции и страх типични за нормалните хора. Психопатите също не проявяват емоции на подобни тестове. Иначе при серийните убийци освен психопати има и такива които отговарят на три други признака,а те са: 1-насилие в детството,2-травма на главата(от удар примерно)и 3-някакво психично заболяване.Като признаците може да не са непременно три за да стане някой сериен убиец, може да са… виж още »

Име
Гост
Име

И още нещо,психопатите могат да са много чаровни,и околните може въобще да не предполагат какво се крие зад опаковката им! Даже някой може да ги помисли за невероято готини хора. Точно и затова са много опасни. С две думи – не се доверявайте на непознати които изведнъж скъсяват дистанцията показвайки колко уж са загрижени за вас! Те са изключително манипулативни и цялата им “загриженост” е с цел извличане на собствена изгода. Разбира се не е казано, че целта им е да ви убият, но могат да ви измамят, окрадат и тнт. И няма да се спрат ако им се поддавате… виж още »

The Rooker
Гост
The Rooker

Оо, Име, нямаш представа, колко си прав/а. Лично аз съм си страдал от такива, дето скъсяват дистанцията, уж да се покажат загрижени, а после ти сядат на врата… Да не кажа, че доста хора са така.

lemonlover
Гост
lemonlover

Съществителните от мъжки род в българския език се определят с: -“А” или “ЪТ” -“Я” или “ЯТ” Кое от двете да се използва е исторически определно, но българите, като носители на езика, рядко правим грешки дали да използваме “ЪТ” или “ЯТ” . Грешки се допускат само при думите “лакът” и “нокът” – и двете се членуват с “ЯТ”. Кога да използваме пълен определителен член и кога кратък. Пълен определителен член се използва, когато думата играе ролята на подлог в изречението, а кратък, когато думата не е подлог /тя може да бъде определение, обстоятелствено пояснение и т.н./. Как се окрива подлогът /когато… виж още »

lemonlover
Гост
lemonlover

Моля, идеята беше просветна 😀
А и да не мина като най-големия простак все пак да благодаря за интересната статия, ще се радвам на още :))

Dark_Site
Гост
Dark_Site

Как се дразня на такива уж грамотни…. Половината блгарски народ е неграмотен, те се заяждат за глупости.
СайтЪТ е невероятно интересен, страхотна идея, а и е хвърлен много труд!
Благодаря!

Титка Пацирева
Гост
Титка Пацирева

Психопати ли са били Ленин, Сталин, Хитлер и Пол Пот?

Милена
Гост
Милена

И в България се видя ,особено през последните години ,че има доста деца-убийци.Деца убиват зверски други деца,убиват родители.В кой е грешката?А какво става после с тях?
Благодаря за чудесния сайт!

Мариела Ч.
Гост
Мариела Ч.

Интересна статия, бих искала да добавя малко инфо за психопатите. Въпреки че психопатията е изключително разпространена, твърде малко се знае за нея- и след години на изследване причините за развитието на това разтройство са все още неизвестни- но е доказано че средата в която е отглеждано едно дете има твърде малък ефект върху потенциалното развитие на психопатията. Според д-р Робърт Хеър (който се смята за един от най-големите специалисти в тази област и е създател на най-използвания инструмент за диагностиране на психопати до тоза момент)е изключително важно психопатията да се разглежда като диагноза при децата, въпреки че не е вписана… виж още »

martius
Гост
martius

Много интересна статия! В последно време изключително се заинтересувах от психопатите, социопатите и серийните убийци. Кое е това, което ги създава и можем ли да го предотвратим. Криминалистиката и психологията са наистина много интересни науки и смятам да продължа висше с подобна специалност. Това за насилието в детството, травмата на главата и лошите гени, които се предават от родителите, изглежда ги имам и трите. От там идва целият този интерес. Благодарен съм че са ми втълпени ценности и морал, защото не знам къде бих бил сега. Все още ми е трудно да преодолея миналото си, но правдата ще възтържествува!

викторчо
Гост
викторчо

само една забележка, на български език няма дума хейтър. Толкова ли е трудно да използвате българската дума мразя?

D
Гост
D

Бихте ли поправили “Той е роден в Фрейсбург” на “Той е роден вЪВ Фрейсбург”? Благодаря 🙂