Децата психопати: Лоши гени или лоши родители?

Децата психопати: Лоши гени или лоши родители?

Децата психопати обезценяват човешкия живот и са лишени от чувство за морал. Психопатията не се проявява само при възрастните. В действителност някои специалисти вярват, че детската психопатия се увеличава с тревожна скорост. Експертите наричат подобни деца “начинаещи психопати” и смятат, че те ще стават все по-опасни с израстването си. Дори да не се превърнат в убийци, ще се научат да манипулират, да мамят и да използват другите за собствена изгода. Смята се, че у тях няма развито чувство на съпричастност, което да им позволява да разбират болката на другите. Вместо това малките психопати развиват арогантност, непочтеност, нарцисизъм, безсрамие и безсърдечност.

Лошо семе: Начинаещи психопати

През 1979 г. 16-годишната Бренда Спенсър получава пушка за рождения си ден. Използва я, за да стреля по децата от основното училище близо до дома й в Сан Диего, ранявайки девет и убивайки едно от тях. Впоследствие репортер й задава въпроса, защо го е направила. Нейният отговор е:

“Не обичам понеделниците. Това ми оправи деня”.

Бренда Спенсър
Бренда Спенсър

През 1993 г. две тела са открити на селски път в окръг Елис в Тексас. Мъжко и женско. Четиринадесетгодишното момче е застреляно, а 13-годишното момиче е съблечено, изнасилено и разчленено. Главата и ръцете й липсват.

Убиецът се оказва Джейсън Маси (20 г.), който е решил да стане най-прочутият сериен убиец в историята на Тексас. Той изтезава животни, дебне млади жени и благоговее пред убийци като Тед Бънди, Чарлз Менсън и Хенри Лий Лукас. На девет години е, когато убива първата си котка. С течение на годините при нея отиват още десетки котки и кучета, и дори шест крави. Има дълъг списък с потенциални жертви, а дневниците му са пълни с фантазии за изнасилвания, мъчения и канибализъм на жени. Джейсън е самотник и вярва, че служи на някакъв “господар”, който му дава знание и сила. Обсебен е от идеята да контролира момичетата и да разполага с мъртвите им тела.

Джейсън Маси
Джейсън Маси

През 1986 г. 9-годишният Джефри Бейли блъска тригодишното си приятелче в най-дълбоката част на басейна в един мотел във Флорида. Просто иска да види как се дави човек. Докато детенцето потъва към дъното, той си придърпва стол и сяда да гледа. Когато всичко свършва, си отива вкъщи. Впоследствие малкият убиец е по-ангажиран от вниманието, което се изсипва върху него, отколкото от каквото и да е чувство на разкаяние. Разказва за убийството съвсем безгрижно.

На 13 април 2000 г. са заловени три първокласнички от северозападна Индиана, които са създали план за убийството на своя съученичка. Те сформират “хейтърски” клуб и се опитват да накарат и други момичета да се присъединят към плана за убийство. Все още не са сигурни дали ще застрелят, обесят или намушкат жертвата си с нож. Планът им е предотвратен, но друга жертва в подобна ситуация няма този късмет.

Джесика Холтмайер (14 г.) обесва умствено изостанало момиче в Пенсилвания и след това размазва лицето й с камъни. Впоследствие споделя, че е искала да нареже жертвата си на парчета и да запази един от пръстите й като сувенир.

Джесика Холтмайер

Тези деца обезценяват човешкия живот и са лишени от чувство за морал. Подобни инциденти ясно показват, че психопатията не се проявява само при възрастните. В действителност някои специалисти вярват, че детската психопатия се увеличава с тревожна скорост. Наричат подобни деца “начинаещи психопати” и смятат, че те ще стават все по-опасни с израстването си. Дори да не се превърнат в убийци, те се научават да манипулират, да мамят и да използват другите за собствена изгода. Смята се, че у тях няма развито чувство за съпричастност, което да им позволява да разбират болката на другите. Вместо това малките психопати развиват арогантност, непочтеност, нарцисизъм, безсрамие и безсърдечност.

Научи повече за:   Албърт Фиш: Върколака от Уистерия

С годините диагнозата за психопатия у възрастните претърпява объркваща еволюция в понятията. Психопатите са наричани социопати, но въпреки това са разглеждани като отделна, обособена група. Друг усложняващ фактор е развитието на диагнозата за антисоциалното личностно разстройство, което покрива много от симптомите на психопата, но притежава и много ключови разлики. Психопатията у подрастващите не е добре дефинирана и често се бърка с други най-различни нарушения в поведението на младежите.

Ключовият въпрос е дали сме в състояние да познаем тези деца навреме и да ги лекуваме преди да станат наистина опасни.

Родени или създанени? Теории за психопатията

Според канадския теоретик д-р Дейвид Лайкън, психопатите са различни. Различават се по темперамент от останалите деца и показват по-висока склонност към престъпления. Той проучва статистиките за младежката престъпност и стига до заключението, че само някои от децата с антисоциални наклонности се раждат с това предразположение. Те са безстрашни и трудно поставят граници на поведението си.

Все пак Лайкън твърди, че повечето антисоциални прояви у децата се дължат на лошо възпитание – отсъстващи бащи и неадекватни майки, които не успяват да установят контакт с детето си. Без значение дали рожбата им е нежелана, или родителските им умения не са ниво – и в двата случая детето започва да дава сигнали за нещо нередно. Лайкън нарича тези деца социопати и вярва, че можем да намалим броя им чрез по-добри социални умения. Той е съгласен с резултатите от изследване на близнаци, които подкрепят становището, че склонността към престъпност вероятно се дължи на наследствени фактори, но твърди, че прояви като безстрашност, агресивност и търсене на сензации, дължащи се на антисоциалното поведение, биха могли да се насочат към нещо по-добро. С други думи, дори генетично детето да е изключително склонно към психопатия, то би могло да бъде насочено в правилната посока чрез добро възпитание.

Някой проучвания на човешкия мозък показват, че психопатите имат абнормална мозъчна дейност. Правят определени връзки по-бавно от останалите деца, показват по-слаб страх към наказанията и са склонни към екстремни дейности, които възбуждат нервната им система.

За да се опитаме да установим дали един психопат се ражда такъв или е продукт на семейството си и обществото, е необходимо да разгледаме някои индивидуални случаи.

Добър пример е случаят на Гари Гилмор, който убива хладнокръвно двама младежи и после отказва да обжалва смъртната си присъда. Той е екзекутиран в Юта през 1977 г. Неговият по-малък брат Майкъл прави подробно проучване на семейната им история, за да се опита да разбере къде са се объркали нещата – Гари е единственото агресивно дете от четиримата му братя. Майкъл се натъква на семейни тайни, извънредно емоционално пренебрежение, религиозна строгост и физическо насилие, на които са били подложени и двамата му родители като деца.

Гари Гилмор
Гари Гилмор

Баща им, Франк Гилмор, е измамник, скитник, алкохолик, брутален деспот и жесток съпруг и родител.

Научи повече за:   Изгубен рай: Детските убийства в Робин Худ Хилс (видео)

Франк има много мрачни тайни, а майката Беси е мормонка, отхвърлена от семейството си. Тя придружава Франк в дивите му обиколки из страната, а той се спира на едно място достатъчно дълго, само за да извърши поредната си измама. Ексцентричната и студена свекърва на Беси веднъж й казва, че синът й се е женил най-малко дузина пъти и има семейства на много места. Децата му не го интересуват.

Франк често изчезва без обяснение за дълго време, а когато се напие, изкарва гнева си върху своята съпруга. Малко след раждането на Гари решава, че той не е негов син. По този начин се опитва да се откъсне от момчето, така както собственият му баща се е отдръпнал от него.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Bobby2000bg 🍺 Katerina 🍺 ?ME 🍺 Vladislav 🍺 Ba?ep?? K. 🍺
Дарители: AleksandaratanasNikolaPavelNadezhda
360
115

Франк бие жестоко синовете си с колан и момчетата скоро научават, че без значение какво правят, баща им просто иска да ги измъчва. Майка им не ги защитава. Дори им казва, че идеалното семейство е това без деца. Тя също има навика да бие синовете си.

Гари реагира на това с бунт. Макар да е умен и артистичен, той никога не задвижва талантите си в правилната посока. Вместо това се държи зле в училище, изпробва куража си, тичайки пред влакове, използва и бие приятелите си, движи се в банда с антисоциални момчета, и се замесва в дребни престъпления като влизане с взлом, кражби на коли и злоупотреба с наркотици. Това го приземява в поправително училище, където става още по-опитен в криминалния занаят. На 16 години вече е в затвора.

Гари се държи зле дори там и веднага след като го освобождават, извършва поредното престъпление и се връща обратно. Психиатър го диагностицира като “антисоциална личност с периодична психотична декомпенсация”. Гари споделя, че иска да умре, като изкърви до смърт.

В крайна сметка той прибягва към убийство. През юли 1976 г. убива хладнокръвно двама мъже, в две последователни нощи. Ако не е бил заловен, вероятно е щял да продължи да убива. Последните му думи сякаш потвърждават неговото зловещо наследство: “Винаги ще има баща”.

Остава въпросът: Дали той се е родил психопат или е бил нормално дете, превърнало се в такъв? Защо неговите братя са се развили по различен начин?

Според Майкъл Гилмор всеки от братята му е преживявал нещата по своему. Гари е отричал останалите, за да отрече самия себе си: неговите две убийства изглежда нямат мотив.

Според психолога Лони Атинс, развититието на един психопат минава през четири стадии: първо, той е жертва и се чувства безпомощен в тази си роля; второ, научава се как и кога да прилага насилие и, трето, да извлича изгода от това. Накрая започва да действа.

Научи повече за:   Кратка криминална история на Австрия

Гари Гилмор напълно съвпада с модела на Атинс.

Като пълна негова противоположност се явява един мъж, превърнал се в психопат, без да мине през стадиите на еволюция на Атинс.

Този човек е британският сериен убиец Денис Нилсън, който удушава 15 мъже в своя апартамент. Той не изпитва омраза или агресия към тях, и дори мисли, че им помага. Не показва нито разкаяние, нито емоции, докато разказва на полицията как е убивал жертвите, държал е труповете им в килера или под дъските на пода, и накрая ги е разчленявал и изхвърлял.

Денис Нилсън: Удушвачът с вратовръзката
Денис Нилсън

Той е роден в шотландския град Фрейсбург на 23 ноември 1945 г., като единственото дете на Бети и Олав Нилсън. Бракът им е нещастен, пълен с конфликти и приключва след седем години. Денис пораства като самотник, пренебрегнат от своята обременена майка.

Като дете той никога не проявява гняв, жестокост към животните или другите деца, или каквато и да е агресивност, която обикновено се свързва с бъдещите убийци. В действителност даже се ужасява от жестокостите, с които понякога се сблъсква. Въпреки това е привлечен от смъртта и скоро започва да се възбужда от образа на собственото си неподвижно голо тяло в огледалото.

След серия от убийства Денис Нилсън най-накрая е заловен, когато изхвърля човешки останки в канализацията. Единственото нещо, което изглежда го е притеснявало през цялото време, е бил проблемът с отърваването от телата.

Така че имаме два случая: мъж, който обезценява напълно човешкия живот, включително своя собствен, и действа воден от гняв и отчаяние. Той не изпитва чувства към жертвите си. Другият също не цени човешкия живот, но действията му не са предизвикани от силни емоции.

Кой от тях е истинският психопат? И кой от двамата би се развил по различен начин, израствайки в едно нормално семейство?

Дали ако Нилсън и Гилмор са били прегледани като деца, би било възможно да се установи кой от тях е настина склонен към психопатията? Гилмор очевидно е страдал от поведенческо разстройство, но при Нилсън се наблюдава нещо друго: може би точно онзи вид темперамент, който би могъл да бъде засечен навреме от специалистите и родителите и насочен в правилната посока.


Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Bobby2000bg 🍺 Katerina 🍺 ?ME 🍺 Vladislav 🍺 Ba?ep?? K. 🍺
Дарители: AleksandaratanasNikolaPavelNadezhda
360
115
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

15
Напиши коментар

avatar
15 Дискусии
0 Отговори
0 Следят дискусиите
 
Най-обсъждани
Най-горещи
11 Автори на коментари
DвикторчоmartiusМариела Ч.Милена Последни автори на коментари
  Абонирай се  
най-нови най-стари най-гласувани
Извести ме
Име
Гост
Име

Безстрашието и липсата на съчувствие които са типични за психопатите, оказва се са близки и на хората занимаващи се с екстремни спортове. По “Дискавъри” дадоха за пример екстремните спортисти като хора с идеални “качества” за престъпници. На определени тестове те не показват емоции и страх типични за нормалните хора. Психопатите също не проявяват емоции на подобни тестове. Иначе при серийните убийци освен психопати има и такива които отговарят на три други признака,а те са: 1-насилие в детството,2-травма на главата(от удар примерно)и 3-някакво психично заболяване.Като признаците може да не са непременно три за да стане някой сериен убиец, може да са… виж още »

Име
Гост
Име

И още нещо,психопатите могат да са много чаровни,и околните може въобще да не предполагат какво се крие зад опаковката им! Даже някой може да ги помисли за невероято готини хора. Точно и затова са много опасни. С две думи – не се доверявайте на непознати които изведнъж скъсяват дистанцията показвайки колко уж са загрижени за вас! Те са изключително манипулативни и цялата им “загриженост” е с цел извличане на собствена изгода. Разбира се не е казано, че целта им е да ви убият, но могат да ви измамят, окрадат и тнт. И няма да се спрат ако им се поддавате… виж още »

The Rooker
Гост
The Rooker

Оо, Име, нямаш представа, колко си прав/а. Лично аз съм си страдал от такива, дето скъсяват дистанцията, уж да се покажат загрижени, а после ти сядат на врата… Да не кажа, че доста хора са така.

lemonlover
Гост
lemonlover

Съществителните от мъжки род в българския език се определят с: -“А” или “ЪТ” -“Я” или “ЯТ” Кое от двете да се използва е исторически определно, но българите, като носители на езика, рядко правим грешки дали да използваме “ЪТ” или “ЯТ” . Грешки се допускат само при думите “лакът” и “нокът” – и двете се членуват с “ЯТ”. Кога да използваме пълен определителен член и кога кратък. Пълен определителен член се използва, когато думата играе ролята на подлог в изречението, а кратък, когато думата не е подлог /тя може да бъде определение, обстоятелствено пояснение и т.н./. Как се окрива подлогът /когато… виж още »

lemonlover
Гост
lemonlover

Моля, идеята беше просветна 😀
А и да не мина като най-големия простак все пак да благодаря за интересната статия, ще се радвам на още :))

Dark_Site
Гост
Dark_Site

Как се дразня на такива уж грамотни…. Половината блгарски народ е неграмотен, те се заяждат за глупости.
СайтЪТ е невероятно интересен, страхотна идея, а и е хвърлен много труд!
Благодаря!

Титка Пацирева
Гост
Титка Пацирева

Психопати ли са били Ленин, Сталин, Хитлер и Пол Пот?

Милена
Гост
Милена

И в България се видя ,особено през последните години ,че има доста деца-убийци.Деца убиват зверски други деца,убиват родители.В кой е грешката?А какво става после с тях?
Благодаря за чудесния сайт!

Мариела Ч.
Гост
Мариела Ч.

Интересна статия, бих искала да добавя малко инфо за психопатите. Въпреки че психопатията е изключително разпространена, твърде малко се знае за нея- и след години на изследване причините за развитието на това разтройство са все още неизвестни- но е доказано че средата в която е отглеждано едно дете има твърде малък ефект върху потенциалното развитие на психопатията. Според д-р Робърт Хеър (който се смята за един от най-големите специалисти в тази област и е създател на най-използвания инструмент за диагностиране на психопати до тоза момент)е изключително важно психопатията да се разглежда като диагноза при децата, въпреки че не е вписана… виж още »

martius
Гост
martius

Много интересна статия! В последно време изключително се заинтересувах от психопатите, социопатите и серийните убийци. Кое е това, което ги създава и можем ли да го предотвратим. Криминалистиката и психологията са наистина много интересни науки и смятам да продължа висше с подобна специалност. Това за насилието в детството, травмата на главата и лошите гени, които се предават от родителите, изглежда ги имам и трите. От там идва целият този интерес. Благодарен съм че са ми втълпени ценности и морал, защото не знам къде бих бил сега. Все още ми е трудно да преодолея миналото си, но правдата ще възтържествува!

викторчо
Гост
викторчо

само една забележка, на български език няма дума хейтър. Толкова ли е трудно да използвате българската дума мразя?

D
Гост
D

Бихте ли поправили “Той е роден в Фрейсбург” на “Той е роден вЪВ Фрейсбург”? Благодаря 🙂