Д-р Притчард: Последният обесен в Глазгоу

Д-р Притчард: Последният обесен в Глазгоу

Доктор Притчард е човек с внушително присъствие, който може да се похвали със забележителен талант да убеждава. Притежава щедра и чаровна натура. Привидно поддържа любящи отношения със съпругата си, но освен нея има силна връзка и с Мери Маклеод – 15-годишната слугиня. Тъщата и съпругата му знаят за тази негова афера и вероятно това е мотивът за тяхната кончина, в допълнение към постоянното им мърморене за пари.

Убийствата на г-жа Джейн Тейлър и нейната дъщеря Мери Джейн Притчърд през 1865 г. се превръщат в широко разисквана и популярна тема за разговор в цяла Шотландия.

Притчард е обесен за престъпленията си на 28 юли, три седмици след произнасянето на присъдата му. Това е последното публично обесване в Глазгоу и то привлича десетки хиляди зяпачи. В 20:10 ч. доктор Притчард е „изпратен във вечността“ на бесилката, издигната на площада пред Южния затвор. През 1910 г. по време на ремонтни дейности на това място е открит гроб с инициалите ЕУП.

Едуард Уилям Притчард произхожда от военноморско семейство и е роден в Хемпшир през 1825 г. Той учи за хирург в Портсмут и твърди, че е учил и в Кралския Колеж в Лондон, където завършва през 1846 г. Служи в Кралския флот като помощник-хирург на борда на „Виктъри“ и за четири години обикаля света на борда на други кораби. Докато е на сушата в Портсмут, той се запознава с бъдещата си съпруга Мери Джейн Тейлър, чийто баща е високоуважаван и преуспяващ търговец на коприна в Единбург.

Двойката сключва брак през 1851 г., след което д-р Притчърд напуска флота и започва работа като общопрактикуващ лекар в Йоркшир. По време на престоя си там успява да си изгради доста незадоволителна репутация и през 1959 г. изчезва безследно, оставяйки зад себе си купчина дългове.

Научи повече за:   Страстта и отровата на доктор Хоули Харви Крипън

Отваряйки кабинет в Глазгоу, той се опитва да се докаже в обществото като се присъединява към Атиниум Клуб и завързва връзки с някои добре известни социални кръгове. Изнася публични лекции за своите пътувания и се хвали за приятелството си с Гарибалди. Поръчва си диплома за доктор по медицина и се опитва да се добере и до други квалификации, но не може да намери връзки нито във Факултета по медицина, нито в този по хирургия.

През 1863 г. Притчард живее с жена си и семейството си в „Бъркли Терас“: сега те имат четири деца. В този дом се случва мистериозен пожар, в който загива тяхната млада слугиня. Семейството се премества в „Роял Терас“ и след това в „Кларънс Плейс“, като тъщата г-жа Тейлър им помага да получат добра цена за къщата.

През октомври 1864 г. става очевидно, че г-жа Притчърд не е добре със здравето и тя решава да замине в Единбург при родителите си, които живеят на улица „Лаудър Роуд“ №1. Там здравето й се подобрява и тя смята, че може да се върне в Глазгоу за Коледа. У дома отново се разболява, като симптомите й са гадене и повръщане и майка й решава да дойде да се грижи за нея. След идването си г-жа Тейлър също се разболява, но решава, че просто се е заразила от дъщеря си.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253

Г-жа Тейлър умира на 25 февруари. Нейният съпруг Майкъл Тейлър извиква своя съсед д-р Джеймс Патерсън, за да удостовери смъртта на съпругата му, но докторът не е подготвен за това. Тогава смъртта е прилежно удостоверена от самия доктор Притчард като „първична причина – парализа, продължение – 12 часа. Вторична причина: апоплексия, продължение – един час“. След това той придружава тялото до Единбург, където урежда погребението да се извърши в гробището „Грейндж“.

Научи повече за:   Маделин Смит: Мистерия с арсеник

Връщайки се в Глазгоу, д-р Притчард заварва съпругата си в същото лошо състояние. На 17 март тя получава жестоки гърчове и замаяност, след като съпругът й дава нещо за пиене. Д-р Патерсън, когото викат, установява, че състоянието й рязко се е влошило. Тя умира два дни след това, а Притчърд удостоверява причината за смъртта й като гастритна треска, продължила два месеца. Същият ден той придружава тялото на съпругата си до Единбург и урежда то да бъде погребано до това на майка й в гробището „Грейндж“. По негово искане бдението в дома на г-н Тейлър се извършва при отворен ковчег и той целува устните на мъртвата, показвайки „огромна скръб“ според присъстващите. Въпреки скръбта си, щом слиза от влака на гарата в Глазгоу, Притчард е арестуван. Арестът се случва вследствие от анонимно писмо, изпратено в прокуратурата, в което се изтъкват подозрителните обстоятелства, заобикалящи кончината на тъщата и съпругата му.

Доктор Притчард е представителен мъж, с внушително присъствие и самоувереност. Той притежава щедра и чаровна натура. Неговата тъща се гордеела с него и дори го подпомагала финансово в името на семейството. Неговите квалификации обаче са съмнителни и той често прибягва до „бели лъжи“. Привидно поддържа любящи отношения със съпругата си, но освен нея има силна връзка и с Мери Маклеод – 15-годишна слугиня. Тъщата и съпругата му знаят за тази негова афера и вероятно това е мотивът за тяхната кончина, в допълнение към постоянното им мърморене за пари.

Процесът се разглежда пред Върховния съд в Единбург, под председателството на лорд Инглис. Той продължава четири дни и включва кръстосани разпити и показания на медицински лица. Установено е, че г-жа Тейлър и нейната дъщеря са починали от отравяне. Двете жени са приемали големи количества от „Успокоителния разтвор на Батли“ (опиум) за облекчаване на болките им, но това лекарство е гарнирано с отровите антимон и тинктура от аконит – с които д-р Притчард можел лесно да се сдобие и които вероятно по негови инструкции са давани на жените от неговата слугиня-любовница Мери Маклеод.

Научи повече за:   Марсел Петийо: Парижкият доктор Сатана

По време на целия процес Притчард упорито настоява, че е невинен, а неговото семейство и приятели са убедени в същото, както и обществеността като цяло. Когато е извършена ексхумация на тялото на г-жа Тейлър, аутопсията показва без никакво съмнение наличието на антимон. Прегледът на тялото на г-жа Притчард дава същия резултат.

Притчард е обесен за престъпленията си на 28 юли, три седмици след произнасянето на присъдата му. Това е последното публично обесване в Глазгоу и то привлича десетки хиляди зяпачи. В 20:10 ч. доктор Притчард е „изпратен във вечността“ на бесилката, издигната на площада пред Южния затвор. През 1910 г. по време на ремонтни дейности на това място е открит гроб с инициалите „ЕУП“.


The following two tabs change content below.
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички коментари