Д-р Притчард: Последният обесен в Глазгоу

Д-р Притчард: Последният обесен в Глазгоу

Доктор Притчард бил човек с внушително присъствие, който можел да се похвали със забележителен талант да убеждава. Притежавал щедра и чаровна натура. Привидно поддържал любящи отношения със съпругата си, но освен нея имал силна връзка и с Мери Маклеод – 15-годишната слугиня. Тъщата и съпругата му знаели за тази негова афера и вероятно това бил мотивът за тяхната кончина, в допълнение към постоянното им мърморене за пари.

Убийствата на г-жа Джейн Тейлър и нейната дъщеря Мери Джейн Притчърд през 1865 г. се превръщат в широко разисквана и популярна тема за разговор в цяла Шотландия.

Притчард бил обесен за престъпленията си на 28 юли, три седмици след произнасянето на присъдата му. Това било последното публично обесване в Глазгоу и то привлякло десетки хиляди зяпачи. В 20:10 ч. доктро Притчард бил “изпратен във вечността” на бесилката, издигната на площада пред Южния затвор. През 1910 г. по време на ремонтни дейности на това място бил открит гроб с инициалите ЕУП.

Едуард Уилям Притчард произхождал от военноморско семейство и бил роден в Хемпшир през 1825 г. Той учил за хирург в Портсмут и твърдял, че е учил и в Кралския Колеж в Лондон, където завършил през 1846 г. Служил в Кралския флот като помощник-хирург на борда на “Виктъри” и за четири години обиколил света на борда на други кораби. Докато бил на сушата в Портсмут, той се запознал с бъдещата си съпруга Мери Джейн Тейлър, чийто баща бил високоуважаван и преуспяващ търговец на коприна в Единбург.

Двойката сключила брак през 1851 г., след което д-р Притчърд напуснал флота и започнал работа като общопрактикуващ лекар в Йоркшир. По време на престоя си там успял да си изгради доста незадоволителна репутация и през 1959 г. изчезнал безследно, оставяйки зад себе си купчина дългове.

Научи повече за:   Греъм Йънг: Чаеният отровител от Бовингтън

Отваряйки кабинет в Глазгоу, той се опитал да се докаже в обществото като се присъединил към Атиниум Клуб и завързал връзки с някои добре известни социални кръгове. Изнасял публични лекции за своите пътувания и се хвалел за приятелството си с Гарибалди. Поръчал си диплома за доктор по медицина и се опитал да се добере и до други квалификации, но не могъл да намери връзки нито във Факултета по медицина, нито в този по хирургия.

През 1863 г. Притчард живеел с жена си и семейството си в Бъркли Терас: сега те имали четири деца. В този дом се случил мистериозен пожар, при който загинала тяхната млада слугиня. Семейството се преместило в “Роял Терас” и след това в “Кларънс Плейс”, като тъщата г-жа Тейлър им помогнала да получат добра цена за къщата.

През октомври 1864 г. станало очевидно, че г-жа Притчърд не е добре със здравето и тя решила да замине в Единбург при родителите си, които живеели на 1 “Лаудър Роуд”. Там здравето й се подобрило и тя сметнала, че може да се върне в Глазгоу за Коледа. У дома отново се разболяла, като симптомите й били гадене и повръщане и майка й решила да дойде да се грижи за нея. След идването си г-жа Тейлър също се разболяла, но решила, че просто се е заразила от дъщеря си.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира ме почерпиха: Karmen 🍺 ?ME 🍺 Nelimira 🍺 Marina 🍺 plamena 🍺
Дарители: NadezhdaNadezhdaDesislavaRumenToni
350
199

Г-жа Тейлър умряла на 25 февруари. Нейният съпруг Майкъл Тейлър повикал своя съсед д-р Джеймс Патерсън, за да удостовери смъртта на съпругата му, но докторът не бил подготвен за това. Тогава смъртта била прилежно удостоверена от самия доктор Притчард като “първична причина – парализа, продължение – 12 часа. Вторична причина: апоплексия, продължение – един час”. След това той придружил тялото до Единбург, където уредил погребението да се извърши в гробището “Грейндж”.

Научи повече за:   Най-лошите ваканции в света

Връщайки се в Глазгоу, д-р Притчард заварил съпругата си в същото лошо състояние. На 17 март тя получила жестоки гърчове и замаяност, след като съпругът й дал нещо за пиене. Д-р Патерсън, когото повикали, установил, че състоянието й рязко се е влошило. Тя умряла два дни след това, а Притчърд удостоверил причината за смъртта й като гастритна треска, продължила два месеца. Същият ден той придружил тялото на съпругата си до Единбург и уредил то да бъде погребано до това на майка й в гробището “Грейндж”. По негово искане бдението в дома на г-н Тейлър се извършило при отворен ковчег и той целунал устните на мъртвата, показвайки “огромна скръб”, според присъстващите. Въпреки скръбта си, щом слязъл от влака на гарата на “Куин Стрийт” в Глазгоу, Притчард бил арестуван. Арестът се случил вследствие от анонимно писмо, изпратено в прокуратурата, в което се изтъквали подозрителните обстоятелства, заобикалящи кончината на тъщата и съпругата му.

Доктор Притчард бил представителен мъж, с внушително присъствие и самоувереност. Той притежавал щедра и чаровна натура. Неговата тъща се гордеела с него и дори го била подпомагала финансово в името на семейството. Неговите квалификации обаче били съмнителни и той често прибягвал до “бели лъжи”. Привидно поддържал любящи отношения със съпругата си, но освен нея имал силна връзка и с Мери Маклеод – 15-годишна слугиня. Тъщата и съпругата му знаели за тази негова афера и вероятно това бил мотивът за тяхната кончина, в допълнение към постоянното им мърморене за пари.

Процесът се разгледал пред Върховния съд в Единбург, под председателството на лорд Инглис. Той продължил четири дни и включвал кръстосани разпити и показания на медицински лица. Установено било, че г-жа Тейлър и нейната дъщеря са починали от отравяне. Двете жени били приемали големи количества от “Успокоителния разтвор на Батли” (опиум) за облекчаване на болките им, но това лекарство било гарнирано с отровите антимон и тинктура от аконит – с които д-р Притчард можел лесно да се сдобие, и които вероятно по негови инструкции били давани на жените от неговата слугиня-любовница Мери Маклеод.

Научи повече за:   Страстта и отровата на доктор Хоули Харви Крипън

По време на целия процес Притчард упорито настоявал, че е невинен, а неговото семейство и приятели били убедени в същото, както и обществеността като цяло. Когато била извършена ексхумация на тялото на г-жа Тейлър, аутопсията показала без никакво съмнение наличието на антимон. Прегледът на тялото на г-жа Притчард дал същия резултат.

Притчард бил обесен за престъпленията си на 28 юли, три седмици след произнасянето на присъдата му. Това било последното публично обесване в Глазгоу и то привлякло десетки хиляди зяпачи. В 20:10 ч. доктор Притчард бил “изпратен във вечността” на бесилката, издигната на площада пред Южния затвор. През 1910 г. по време на ремонтни дейности на това място е открит гроб с инициалите ЕУП.

The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

Напиши коментар

avatar
  Абонирай се  
Извести ме