Арчибалд Хол: Икономът убиец

Арчибалд Хол: Иконома убиец

Арчибалд Хол се издига от скромното си потекло, за да стане иконом в елита на британските семейства.

Той убива и ограбва някои от богатите си работодатели, както и брат си. Той и съучастникът му Майкъл Кито са заловени случайно от полицията с трупа на поредната им жертва в багажника на колата им.

Арчибалд Хол започва да краде на 15-годишна възраст и скоро преминава към обири с взлом. След като осъзнава, че е бисексуален, се внедрява в гей обществото на Лондон и продължава да се занимава с престъпна дейност. Получава първата си присъда, когато се опитва да продаде в Лондон бижута, откраднати в Шотландия. Междувременно полага усилия да изучи етикета на висшето общество, да притъпи шотландския си акцент и да стане експерт по антиките.

След излизането си от затвора започва да използва името Рой Фонтейн – вдъхновено от актрисата Джоан Фонтейн, на която е почитател – и си намира работа като иконом. Отново се връща в затвора понякога, тъй като продължава да краде бижута. В този период Хол успява да се ожени и разведе.

През 1975 г. Хол е освободен от затвора и се връща обратно в Шотландия. Там започва работа като иконом при вдовицата Маргарет Хъдсън, която живее в „Къртълтън Хаус“ в Дъмфрисшир. Планът на Хол е да открадне ценностите на жената, но така и не го осъществява, защото осъзнава, че харесва работата си и господарката си твърде много.

Тогава през 1977 г. на работа в имението постъпва Дейвид Райт, с когото Хол е лежал в затвора и двамата са бивши любовници. Между тях избухва кавга, когато Райт открадва бижутата на лейди Хъдсън и казва на Хол, че ще разкаже за тъмното му минало, ако го издаде.

Научи повече за:   Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт Стрийт

Под предлог, че иска да се сдобрят, Хол кани Райт на лов за зайци. Когато излизат в полето, той го застрелва и го погребва близо до потока в земите на Хъдсън.

Хол незабавно напуска работата си – за огромно разочарование на лейди Хъдсън – и се премества в Лондон, където продължава да краде, вече като иконом на 82-годишния Уолтър Скот-Елиът и неговата 60-годишна съпруга Дороти. Скот-Елиът, който е член на Парламента в периода 1945-50 г., е богаташ от аристократично шотландско потекло. Планът на Хол е да ограби възрастната двойка и да се пенсионира, но се налага да убие и двамата, тъй като Дороти чува как той и неговият съучастник Майкъл Кито кроят плановете си. Кито незабавно затиска устата на Дороти с ръка и я задушава.

Те упояват съпруга й и откарват и двамата в Шотландия, подпомогнати от местна проститутка и тяхна позната на име Мери Когълс. Г-жа Скот-Елиът е погребана в Брако, Пъртшир, след което пребиват и удушават упоения й съпруг и го погребват в горите близо до Томич, Инвърнсшир.

Следващата им жертва е самата Когълс, която безразсъдно се кичи със скъпите дрехи и бижута на г-жа Скот-Елиът, привличайки върху себе си твърде много нежелано внимание. Когато отказва да се раздели с коженото палто, което е потенциално уличаващо ги доказателство, Хол и Кито я убиват и оставят тялото й в хамбар в Мидълби, Дъмфрисшир, където е открита на Коледа 1977 г. от местен овчар.

Последната жертва на двамата става полубратът на Хол – педофил, току-що пуснат от затвора, когото той не може да понася. Двамата го заварват в лятната къща на Хол в Камрия и Хол го упоява с хлороформ преди да го удави във ваната. Неуспешният опит да се отърват от тялото му довежда до тяхното залавяне.

Научи повече за:   Джон Ерик Армстронг: Образцовия моряк

Хол и Кито слагат тялото в багажника на колата си и потеглят към Шотландия, за да извършат поредното погребение. Тъй като зимното време затруднява шофирането, решават да преспят в хотел и да свършат работата на следващия ден.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253

Потайното им поведение се струва подозрително на хотелиера и той се притеснява, че може да не си платят нощувката и затова се обажда в полицията като предохранителна мярка. Полицаите претърсват колата им и откриват трупа.

Кито е арестуван, но Хол успява да се измъкне през прозореца на банята. Заловен е при полицейската блокада близо до Хадингтън.

Полицията прави връзка между колата на Хол и регистрационния номер на автомобил, забелязан от подозрителен търговец на антики, на когото двама мъже са се опитали да продадат сребро и китайски порцелан на двойно по-ниска цена. Полицията проследява колата до адреса на Скот-Елиът в Лондон и заварва апартамента ограбен и опръскан с кръв. Това довежда до връзка и с убийството на Когълс, чието тяло вече е открито. Полицията разполага с доказателство, че трима мъже (включително упоеният г-н Скот-Елиът) и една жена са били отседнали в хотел в Шотландия за една нощ, а на следващата вечер в хотела са се върнали само двама мъже – Хол и Кито.

Хол се опитва неуспешно да се самоубие в затвора, след което разкрива местоположението на трите погребани жертви. Пред погледите на медиите, в дълбокия сняг и смразяващи температури, полицаите изравят телата на Дейвид Райт и Уолтър и Дороти Скот-Елиът. Хол и Кито са обвинени в пет убийства.

Арчибалд Хол е осъден в съдилищата в Лондон и Единбург на доживотен затвор за четири убийства. Шотландският съдия препоръчва той да излежи най-малко 15 години, докато в Англия препоръката е никога да не излезе от затвора.

Научи повече за:   Семейна "чест" 2: Убийството на Шафилия Ахмед

Кито получава доживотна присъда за три убийства. Според полицията той е извадил късмет, че е бил заловен, защото най-вероятно Хол е щял да убие и него.

Следващите министри на вътрешните работи включват Арчибалд Хол в списъка с най-опасни затворници, които задължително трябва да излежат доживотната си присъда. През 1995 г. „Обзървър“ публикува писмо, в което Хол настоява да му бъде дадено правото да умре. Той неколкократно е правил неуспешни опити за самоубийство.

Арчибалд Хол издава автобиографията си „Перфектен джентълмен“ през 1999 г. През 2002 г. умира от удар в затвора „Кингстън“ в Портсмут на 78-годишна възраст. Тогава е той най-възрастният затворник в британските затвори, излежаващ доживотна присъда.

През 2005 г. британският актьор Малкълм Макдауъл и холивудският сценарист Питър Белууд съобщават, че търсят режисьор и продуцент за филм, базиран на живота на Хол.


Източник: wikipedia.org

The following two tabs change content below.
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
1 Comment
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Таня
Таня
05.08.2020 15:11

Живот, лишен от смисъл, браво!