Барбара Пейтън: Възходът и падението на скандалната Кралица на Холивуд

Барбара Пейтън достига върха на Холивуд през 1950 година. Руса и красива, с неизтощимо либидо и фриволен вкус, тя върти любовници от ранга на Боб Хоуп, Гари Купър, Грегъри Пек и десетки други по-малки звезди. Жълтата преса разкъсва с жадни зъби новината за всяка нейна нова връзка. Но когато през 1955 г. тя нарушава холивудския морален кодекс като си взима за любовник чернокож мъж, кариерата й приключва едва на 27 години. Изведнъж от 10 000-те долара на седмица, които е изкарвала в „Уорнър Брадърс“, Барбара Пейтън се принуждава да продава тялото си за 5 долара на булевард „Сънсет Стрип“.

На боклука

Първоначално боклукчиите си помислят, че торба с боклук се е разпиляла под контейнера на паркинга зад дрогерия „Трифти“ на булевард „Сънсет“ и авеню „Феърфакс“ в сърцето на Холивуд. Но когато се приближават, откриват тялото на жена, лежаща на една страна, и облечена само в тънка памучна рокля и чехли. С петно от гъста засъхнала кръв под носа, на пръв поглед жената изглежда мъртва. Заставайки над нея, мъжете виждат голям брой стари синини и рани, покриващи ръцете и краката й. Русата й коса, с 5 см черни корени, е сплъстена на възли върху главата й, подобно на разритан пчелен кошер. Жената изглежда толкова разбита, че е почти невъзможно да се установи как изглежда всъщност под всичките пластове от засъхнала кръв и мръсотия. Един от мъжете казва по-късно, че сгърченото й тяло, лежащо на паважа, е изглеждало така сякаш е „паднало от небето“. Когато най-накрая забелязват, че тя все още диша, работниците се втурват да търсят помощ.

По-късно същата сутрин по булевард „Сънсет“ и из цял Лос Анджелис се разнася мълвата, че намерената жена е не друга, а Барбара Пейтън – бивша филмова звезда и кралица на жълтата преса, както и дългогодишна обитателка на холивудските коптори. Онези, които помнят името й, не са изненадани, защото въпреки факта, че кариерата й е свършила преди 12 години – с мръсен скандал и отровна публичност – в действителност тя никога не е напускала Холивуд… поне не задълго.

Когато е открита край контейнера за боклук през февруари 1967 г., Барбара Пейтън е прекарала последното десетилетие от живота си в един самоналожен затвор, обхващащ 20-25 пресечки от Холивуд – площ, приблизително с размерите на нюйоркския „Сентрал Парк“. Това, че е успяла да оцелее през тези 10 години просто изумява онези, които знаят през какъв неумолим кошмар е преминала.

Стремителното падение на Барбара Пейтън от върховете на Холивуд до мръсните улички и алеи на Ел Ей приключва с намирането й на боклука. Малцина са падали от върха до низините с такава стремителна скорост.

Пътят, който я довежда до тази пълна самота и разорение, започва 39 години по-рано, през 1927 г., в едно малко градче в Средния запад – сред надвисналите борове и студените ветрове на град Клокет в щата Минесота.

Да играеш играта

Барбара Лий Редфилд е изключително красиво бебе „… с коса толкова руса, че беше почти снежно бяла и най-дълбоките и красиви очи“. Нейните родители – строителният работник Ървин „Флип“ Редфилд и домакинята Мейбъл – са семейство от средната класа, и според всички източници Барбара и нейният по-малък брат Франк са имали съвсем нормално детство. Нейните бивши съседи си я спомнят като умно, общително и атлетично момиче, което особено много е обичало зимните спортове, и забавления като кънки на лед, ски и пързаляне с шейна.

Барбара Редфилд на 8 г.
Барбара Редфилд на 8 г.

Възпитавана в католическо семейство, тя редовно посещава църква и проявява ранен интерес към готварството, ставайки доста добра с възрастта. Барбара запазва това умение непокътнато през целия си живот и често го използва, за да приготвя вкусни деликатеси за своите любовници, съпрузи и приятели.

Навлизайки в пубертета, Барбара бързо установява, че може без никакво особено усилие да упражнява могъщо влияние над противоположния пол. Години по-късно тя си спомня една случка от времето, когато е била на 11-12 години. Някакъв известен актьор е посетил градчето и Барбара е убедила по-голямо от нея момче да я заведе на представлението. Той е искал да пъхне ръка под блузата й в замяна на билета, но тя му е позволила само да я погали по крака. Получила е онова, което иска и е научила, че трябва да се пазариш за желанията си, да играeш играта и да печелиш.

В края на 30-те години семейство Редфилд се премества в Одеса – петролен град в щата Тексас. Тийнейджърката Барбара бързо се превръща в зашеметяваща красавица, с крака дълги като на антилопа. Въпреки вродения си здрав разум, тя приема позата на безсрамно и лековато момиче, и лесно се отдава на мъжкото внимание в гимназията. По-късно пише, че е загубила девствеността си на 15 години – от 45-годишния баща на нейна съученичка, с когото е правила секс в празната вана в дома му, докато гостите за рождения му ден са празнували на долния етаж.

На 16 години Барбара пристава на местно момче на име Уилям Ходж, но родителите й бързо анулират женитбата им. На следващата година, по време на танцова забава, тя привлича с късата си рокля вниманието на красив 22-годишен капитан от Военновъздушните сили на име Джон Пейтън. Оженват се само след няколко седмици и Барбара – която подобно на мнозина лелее смътни мечти за звезна слава – убеждава Джон да я отведе на меден месец в Холивуд. Докато попива великолепната атмосфера на града, тя решава, че това е мястото за нея и веднага успява да създаде достатъчно контакти, за да се уреди с прослушване в „Студио RKO“. Нищо особено не излиза от това, но Барбара е пъхнала крак във вратата и няма да остави възможността да й се изплъзне.

Барбара със съпруга си Джон Пейтън
Барбара със съпруга си Джон Пейтън

Обратно у дома тя ражда син на име Джон Лий и в бърза последователност зарязва съпруга си, оставя детето на родителите си, и се насочва обратно към Холивуд с един единствен куфар. Намира си работа като сервитьорка и използва бакшишите, за да се сдобие с достъп до нощния живот на града. Благодарение на своята сладка и секси външност, и непристойно чувство за хумор, тя бързо се превръща в популярна фигура в нощните заведения, и е наречена „Кралицата на нощните клубове“ от един местен журналист.

Звездни афери

Макар да няма опит като актриса, в края на 1948 г. Барбара Пейтън забива зъби в договор с „Юнивърсъл Студиос“ и изиграва няколко роли, но студиото се отказва от услугите й следващото лято, когато разбира, че тя върти любов с женения комик Боб Хоуп. Тя е срещнала Хоуп през март 1949 г. на едно хотелско парти в Хюстън и се е превърнала в нещо като негова вярна фенка, следвайки го в продължение на седмици из цялата страна. Когато се завръщат в Холивуд, актьорът я урежда с малко любовно гнезденце на авеню „Черемоя“, за което мигновенно поръчва всички необходими мебели.

Изгряващата звезда Барбара Пейтън
Изгряващата звезда Барбара Пейтън

Секс аферата им обаче продължава само шест месеца и приключва внезапно, когато Барбара започва да го изстисква за големи суми пари. Съветниците на Хоуп й дават прилична сума с уговорката да си мълчи и да изчезне. Тя жизнерадостно изхарчва всичко само за няколко месеца. Малката селска девойка с цапната уста и ангелско лице бързо се превръща в закоравяла и лукава златотърсачка. Тя се връща в нощните клубове и в пресата цъфват нейни снимки, на които вечеря в компанията на милиардера Хауърд Хюс, гуши се в сепарета с актьора Джон Айърланд или с мафиота Мики Коен, и гълта шотове с богатия строителен предприемач Джери Бялак.

По същото време Барбара излиза и с ветерана на второкласните филми Мики Нокс. Той я помни като импулсивна и страстна любовница, която „… веднъж ме държа в леглото три дни и три нощи, като дори ме хранеше там“. Барбара сменя мъжете като носни кърпички.

На 22 години тя получава първата си звездна роля в добре приетия филм ноар от 1949 г. „Trapped“ с Лойд Бриджис и първите си неприятни заглавия в пресата, когато „Ел Ей Таймс“ съобщава, че нейният нов приятел – 28-годишен статист и пласьор на наркотици на име Дон Кугър – е пребил възрастната хазяйка на Барбара, за това че си е искала наема.

Барбара Пейтън и Лойд Бриджис в Trapped
Барбара Пейтън и Лойд Бриджис в Trapped

С хулиганските си навици и склонността да прилага силови методи, Кугър е само един от многото сенчести образи, около които гравитира търсещата силни усещания Барбара. Тя се движи и в компанията на холивудската купонджийка Лайла Лийдс и на няколко членове от прочутата престъпна фамилия Сика, и в началото на 1950 г. във вестниците се появяват още сочни заглавия, когато тя и Кугър са призовани пред федералното голямо жури заради техен приятел – пласьорът на хероин Станли Адамс, обвинен в убийството на информатор. Пейтън и Кугър подкрепят показанията на Адамс, че е вечерял с тях по времето на покушението, но очевидно тяхното алиби е било твърде неубедително, защото Адамс е признат за виновен.

Същата година Барбара Пейтън подписва договор с „Уорнър Брадърс“ за 5 000 долара на седмица и веднага получава главна роля като партньорка на Джеймс Кагни в жестоката криминална драма „Kiss Tomorrow Goodbye“. В образа на добро момиче, намерило своята лоша страна покрай връзката си със садистичния гангстер, изигран от Кагни, Пейтън показва най-доброто си представяне на екрана до този момент.

Барбара Пейтън и Джеймс Кагни в Kiss Tomorrow Goodbye
Барбара Пейтън в „Kiss Tomorrow Goodbye“

Тя се справя толкова добре във филма, че студиото й удвоява заплатата и й дава екслузивна роля като лукавата прерийна скитница „Фло“ в уестърна на Гари Купър „Далас“. През годините широко се спряга версията, че по време на снимките Пейтън е имала сексуални отношения както с Купър, така и с другата звезда от филма Стийв Кокран.

Научи повече за:   Алекс Скийл и Джордан Уърт: Приятелката ми ме тормози

Богато татенце

След малкото си, но декоративно изпълнение в „Далас“ Барбара Пейтън получава роля във филма с Грегъри Пек „Only the Valiant“ и за пореден път омотава главния актьор в сексуалните си мрежи по време на продукцията. Но този път тя е преследвана из целия град от ново „богато татенце“ – класната филмова звезда Франчът Тоун, виден и богат човек с 22 години по-възрастен от нея. Тоун я е забелязал къпеща се във внимание в едно заведение, и веднага е бил привлечен от нейната красота и крайно разкрепостеното й поведение.

Франчът Тоун
Франчът Тоун

Тоун, който е бивш съпруг на Джоан Кроуфорд, засипва Барбара с всекидневни подаръци като шампанско, цветя и скъпи бижута, докато тя му готви вкусни ястия, и скоро двамата се сгодяват. Разточителният актьор обявява публично намерението си да купи ранчо за любимата си в Помона.

Както има навика да прави, когато всичко върви твърде гладко в живота й, Барбара Пейтън си вкарва автогол като започва да излиза тайно с хубавеца Гай Медисън, на когото е партнирала в последния си филм – високобюджетната драма за Гражданската война „Drums in the Deep South“. Медисън, който е женен за пропилата се актриса Гейл Ръсел, бързо пада под неустоимото обаяние на Барбара и започва да я посещава късно вечер в апартамента й. Не минава много време преди Тоун да научи за измяната на годеницата си. Той започва да я следи и една нощ хваща двамата в леглото. Историята бързо се разчува из Холивуд и става главна тема на жълтите вестници.

Въпреки нейните нетактични забежки, Тоун не разваля годежа си с Пейтън, но „Уорнър Брадърс“ не са доволни от лудориите й и я наказват като й дават роля във второразрядния филм, по-късно превърнал се в класика, „Bride of the Gorilla“. Филмът представлява типична нискобюджетна мелодрама, но участието на Пейтън в него се запомня добре. По време на снимките се разнася мълвата, че тя се е впуснала в поредната си хлъзгава афера зад кулисите, този път с двама от поддържащите актьори – застаряващият алкохолик Том Конуей, и чернокожият актьор и бивша футболна звезда Уди Строуд.

През юли 1951 г. Франчът Тоун заминава по работа в Ню Йорк. Тогава, на едно парти в хотел „Сънсет Плаза“, Барбара Пейтън се запознава с безработния актьор-каубой и любител на чашката Том Нийл. Според легендата тя е забелязала впечатляващата мускулатура на 37-годишния мъж, облечен само по бански, и по-късно е възкликнала пред пресата: „Само го погледнах и направо превъртях! Беше любов от пръв поглед. Изглеждаше толкова страхотно по бански, че разбрах, че това е мъжът на живота ми!“. Сексуалната хищница очевидно вижда в този мачо своето мъжко копие и двамата скоро започват връзка.

Том Нийл
Том Нийл

Синът на актьора Том Нийл младши споделя, че баща му е бил…

„… заинтригуван от начина, по който Барбара се държеше и разсъждаваше като мъж. Тя е била изключително агресивна и е преследвала желанията си без никакъв страх. Татко казваше, че е обичала да си играе с мъжете и никога не се е насищала на вниманието им. Била е като „разгонена котка“ – готова да прави секс по всяко време, навсякъде…“.

Макар и сгодена за Тоун, Пейтън предлага брак на Нийл и го поканва да се нанесе в разкошния й апартамент, за който плаща годеникът й. Когато Тоун се връща в Лос Анджелис през август, Барбара побързва да изгони Нийл заради по-богатия си годеник.

Скандална кучка

В следващите няколко седмици се сключват половин дузина годежи ту с Тоун, ту с Нийл – понякога и с двамата едновременно. Подбуждана от твърде много пиене и енергичното си либидо, Барбара Пейтън полага все повече усилия да настройва двамата си любовници един срещу друг. Обявява намеренията си да се омъжи за Нийл в Лас Вегас на 14 септември 1951 г., но в навечерието на сватбата го зарязва за следобеден секс с Тоун в хотел „Бевърли Хилс“. Връщайки се една вечер след обиколка на заведенията в апартамента на Пейтън, вбесеният Нийл най-накрая счупва чудатия триъгълник, като напада Тоун и го изпраща в болницата с жестоки травми на главата. По време на мелето, което се превръща в международна новина, Барбара получава синина на окото.

Барбара Пейтън и Франчът Тоун
Барбара Пейтън и Франчът Тоун

В строгия светски климат, наложен от „Лова на вещици“ на сенатор Маккарти, разпуснатият лайфстайл на Барбара Пейтън шокира американската буржоазна чувствителност. Пресата буквално я разпъва на кръст. Не след дълго вбесеният президент на „Уорнър Брадърс“ Джак Л. Уорнър се позовава на моралната клауза в договора й и я изхвърля от студиото. Макар тя и Тоун да се оженват след излизането му от болницата, бракът им е един пиянски кошмар, продължил едва 53 дни, преди Барбара да си тръгне и да се върне при Нийл.

Няколко седмици по-късно широко обсъжданото им сдобряване се превръща в катастрофа, когато Тоун хваща Барбара да говори по телефона с Нийл и изхвърля кутията й с бижута през прозореца на хотелската стая. Драмата продължава с телефона, който тя запраща по главата на съпруга си, пропускайки я на косъм, след което се заключва в банята и се нагълтва с лекарства. Нескопосаният й опит за самоубийство е осуетен от хотелския лекар.

Циркаджийската атмосфера, заобикаляща брака му със „Скандалната кучка на Холивуд“, най-накрая убеждава Тоун, че му стига толкова. Той се развежда с Барбара Пейтън през юли 1952 г., с помощта на няколко сензационни снимки, направени от частен детектив, доказващи изневярата й. Фотографиите, заснети през прозореца на мотел на булевард „Сънсет Стрип“, показват как Пейтън (само по жартиери и бижута) прави орален секс на Нийл.

Вбесен и жадуващ за отмъщение заради поредното й предателство, Тоун прави десетки копия на снимките и ги разпространява из цял Холивуд, надявайки се, че скандалният материал ще унищожи кариерата й в киното. Делото по развода приключва доста благоприятно за Барбара. Тя получава голяма сума пари и се премества в красиво имение с 15 стаи и прислуга в Бевърли Хилс.

Превърнали се в обекти на непрекъснати подигравки, Пейтън и Нийл напускат града и заминават за Великобритания, където тя участва във второкласния филм „Bad Blonde“ и скучноватата фантастика на Терънс Фишър „Four-Sided Triangle“. Двата филма само подкопават статута й в бизнеса.

Барбара Пейтън и Том Нийл
Барбара Пейтън и Том Нийл

След пет месеца в чужбина Барбара Пейтън и Том Нийл се връщат в Холивуд през декември. Тя обявява пред медиите с новопридобития си фалшив британски акцент, че Нийл се е заел с управлението на нейната кариера и се заклева, че от сега нататък ще приема единствено „наистина силни роли“. По-късно същия месец Пейтън нарушава клетвата си, появявайки се в пещерно облекло като партньорка на Сони Тъфтс – друг пропит от алкохола залязващ изпълнител – в нелепата комедия „Run for the Hills“. Филмът претърпява колосален провал.

Разбити и обеднели от твърде много забавления из нощните клубове, Нийл и Пейтън се озовават в „Липърт Студиос“, където участват в отегчителния долнопробен уестърн „The Great Jessie James Raid“. През юни 1953 г. двойката заминава на театрално турне, представящо набързо скалъпена лятна постановка на „Пощальонът винаги звъни два пъти“.

Барбара и Нийл в Пощальонът винаги звъни два пъти
Барбара и Нийл в „Пощальонът винаги звъни два пъти“

На премиерата в театър „Дръри Лейн“ в Чикаго Барбара Пейтън се появява пияна на сцената и припада в ръцете на Нийл. Свестена няколко минути по-късно, само за да припадне отново, тя е изнесена от сцената и откарана в болницата за наблюдение. Двамата завършват турнето в поредица от забутани провинциални градчета – където според слуховете Нийл често й е посягал физически – и в края на 1953-а садомазохистичната им връзка се разбива на пух и прах в буря от алкохол и насилие.

След години, в средата на 60-те, Том Нийл е обвинен, че е убил третата си съпруга с изстрел в тила, заради което прекарва шест години в затвора.

Последен филм

След широко обсъжданата си раздяла с Нийл Барбара Пейтън се постарава здраво да остане в центъра на вниманието. Боядисва предната част на косата си в ярко червено, рисува странни татуировки по лицето си и се превръща в част от интериора на нощните топ заведения. Натруфена с най-хубавите си бижута и кожи, тя се държи винаги дружелюбно, често пияна и рядко – всъщност никога – се прибира сама.

Разпътното й поведение живо интересува таблоидите и журналистите започват да я наричат „Топ уличницата на Глитървил“. Все още ед обре приета в холивудските парти кръгове и излиза със знаменитости – женени или ергени, тайно или открито. По време на ваканция в Лас Вегас си ляга със спасителя от басейна (и бъдещ филмов Тарзан) Гордън Скот.

Барбара Пейтън изпада в екстаз, когато един от нейните обожатели – известна филмова звезда, й купува кадилак за 6 000 долара като награда за „предоставените й услуги“.

„Вторият път, когато ме потърси, го попитах какво ще ми купи този път“ – пише тя по-късно. – „Той се ядоса и никога повече не ми проговори. Стига спомени. Болезнени са“.

Без вече да придира в избора си на компаньони, Барбара Пейтън щедро се отдава на статисти, дребни звездици и дори на жигола.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253
Научи повече за:   Делмар Анхолт и Дяволското семе

Името й за пореден път се появява на първите страници в скандална светлина през май 1954 г., когато се разбира, че е дала две от кожените си палта (оценени на над 12 000 долара) на собственик на кръчма, за да покрие сметката си от 200 долара. Носят се слухове, че излиза с добре познат наркодилър и редовно употребява хероин.

Зависимостта й към дрогата започва преди няколко години, в края на 40-те, когато е основен клиент на наркодилъра Дон Кугър и честа придружителка на плейбоя наркоман Станли Адамс. Започва от пушене на трева и смъркане на кока (която използва ежедневно, за да пази теглото си), стига до редовната употреба на сънотворни и накрая до инжектиране с хероин. Пейтън затъва все по-дълбоко в наркоманската бездна.

Следващата година излиза последният й филм – недооцененият филм ноар „Murder Is My Beat“, режисиран от гения Едгар Дж. Ълмър. Макар изпълнението й да е убедително, лентата не пожънва успех. Същата година си намира нов любовник – чернокож мъж от другата част на града. Продължавайки да пренебрегва общоприетите норми, тя дори го приема в дома си и се появява с него на холивудските партита. Това нахално парадиране с междурасовата й връзка предизвиква гнева на филмовата индустрия и я превръща в персона нон грата веднъж и завинаги.

Барбара Пейтън в Murder Is My Beat
Барбара Пейтън в „Murder Is My Beat“

По-късно същата година Барбара загубва имението си в Бевърли Хилс заради планина от неплатени сметки, а през октомври е арестувана, когато се опитва да пробута невалиден чек, за да си купи алкохол. Размъкната и наедряла, Пейтън позира за фотографите, шегувайки се с ареста си. Изглежда дрогирана по време на процеса и само се подсмихва, когато я глобяват със 100 долара и получава 60 дни условна присъда.

През 1956 г. журналистката Вирджиния Макферсън – която мрази Пейтън – започва кампания целяща унищожаването и на малкото й останала репутация, разобличавайки пороците на актрисата в серия от рубрики. Тази негативна публичност довежда до появяването на бившия й съпруг Джон Пейтън, който я обвинява, че пренебрегва 8-годишния им син. Детето живее с нея от няколко години. Съдията слага край на грозната съдебна битка за родителски права, заклеймявайки Барбара Пейтън като „… негодна майка и много объркана и заблудена млада жена“.

Барбара Пейтън със сина си
Барбара Пейтън със сина си

Нов съпруг

Името й продължава да пропада към дъното, когато загубва родителските си права и получава право единствено на контролирани посещения при детето си. Двадесет и девет годишната Барбара Пейтън заминава за Мексико в компанията на неизвестен мъж и двамата прекарват няколко седмици в хотел „Плайа де Кортез“ в Гуаймас. Любовникът й решава да се върне в САЩ, но тя остава и бързо среща следващия си съпруг Джордж Антъни Провас край хотелския басейн. Двадесет и три годишният управител на местен бизнес за спортен риболов е моментално покосен от чара й.

Двамата се оженват в град Ногалес в щата Аризона и живеят известно време в малкото крайбрежно селище Кино Бей в Калифорнийския залив.

„Барбара бе щастлива в началото“ – спомня си Провас, – „но после и двамата започнахме да пием твърде много и всичко отиде по дяволите“.

Докато Провас се бори да задържи бизнеса си над водата, Пейтън събира тен и се мотае из градчето. Под влияние на евтиния алкохол двамата започват все по-често да се карат и да се обвиняват взаимно за лошия си късмет.

През 1958 г. Барбара напуска Провас и се премества в Палм Спрингс с надеждата да попадне на „голяма плячка“. Собственикът на „Липърт Студиос“ Боб Липърт младши случайно я засича една вечер в бара на хотел „Палм Спрингс Ривиера“:

„Личеше си, че не е дошла да се забавлява“ – разказва той. – „Барбара изглеждаше ужасно – много изпита и намацана с тежък вулгарен грим. Погледнах ръцете й и под ноктите й имаше мръсотия. Помислих си: „Какво се е случило с това момиче?“. По-късно същата вечер барманът ми каза, че Барбара работи в хотелския бар като проститутка за 100 долара на нощ“.

Престоят на Барбара Пейтън в „Палм Спрингс Ривиера“ е кратък. Нейният загрубял и подпухнал вид й пречи да привлича много клиенти в този град, пълен с красиви жени. Веднага щом управата научава за бизнес начинанието й, тя е изгонена от хотела.

Подобно на възкръснал феникс Барбара се надига от пепелта на последното си нещастие и яхва горещите пустинни ветрове на север. Пристига в Невада и се установява за малко в прашния хазартен град Сърчлайт, намиращ се на няколко километра извън Лас Вегас, край границата с Калифорния. Барбара излиза с един комарджия имащ връзки с мафията (когото нарича в автобиографията си Дик Късметлията). За да оцелее отново се принуждава да продава тялото си – този път не в луксозна хотелска обстановка, а в мъничък апартамент над едно казино.

Пътуването на Барбара Пейтън от Бевърли Хилс дотук е било дълго и това трябва да й се е струвало най-самотното място на земята. Сърчлайт и Дик Късметлията в крайна сметка се оказват само кратки спирки по лъкатушещия й път. След няколко месеца тя потегля отново към Холивуд.

Безславно завръщане

През август 1958 г. 31-годишната Барбара Пейтън се появява в града и свиква пресконференция, за да обяви развода си с Тони Провас и да съобщи, че официално подновява актьорската си кариера. Загоряла, слаба и стилно облечена в шит по поръчка костюм, тя някак е успяла да се вземе в ръце и да се изправи лице в лице с враждебните репортери.

За съжаление плановете й за завръщане на големия екран умират в зародиш. Без да може да си намери работа, тя се примирява с гордостта си и се хваща на серия от нископлатени работи – сервитьорка в западнал стриптийз бар, миячка на коси във фризьорски салон и дори бензиджийка на булевард „Холивуд“.

Отчаяна от невъзможността си да се върне на сцената, Барбара увеличава приема на алкохол, наддава на тегло и наблюдава как красотата й изчезва… този път завинаги. Вталените костюми и бикини скоро отстъпват място на мръсни кафтани и рокли, които не сваля с дни. Когато вече не е в състояние да си намери работа заради алкохолизма си, тя най-сетне се предава и се спуска в мрака на холивудските улици.

През 1960 г. 32-годишната актриса е безнадеждно затънала в нощния свят на западнали вертепи и забутани барове, живеейки в мръсни, пълни с бълхи мотелски стаи. Подпухнала, с израснали корени на платинено русата й коса и устни и нокти, боядисани в алено червено, Пейтън често е забелязвана да обикаля „Сънсет Стрип“ в търсене на „срещи“ в нейния ръждясал червен автомобил. Жената, която някога е печелила по 10 000 долара на седмица като прочута холивудска звезда, все още е в Холивуд – продаваща недодялан секс по тротоарите. Цената й пада от 100 на 50… и накрая до 5 долара за сеанс в паркираните коли на клиентите.

На 7 февруари 1962 г. Барбара Пейтън е задържана за проституиране, когато предлага ласките си на ченге под прикритие в един бар. Репортерите от „Ел Ей Таймс“ чакат да фотографират пристигането й в полицейския участък и доста стряскащите снимки, които правят в онази нощ, показват един живот, напълно излязъл от контрол. Облечена в палто от норка втора ръка и с очи – тъжни и големи като на ранена кошута – Барбара Пейтън изглежда отдръпната, объркана и дезориентирана.

Тридесет и четири годишната Пейтън отново се появява в пресата през същото лято, когато се разчува за жалбата й, че е била изнасилена и пребита на един празен парцел от група младежи. Придружена от своя свидетел – мъж на средна възраст, описан в полицейския доклад като „дистрибутор на памперси и придружител на жертвата“, едрата Барбара пристига в полицейския участък лъхаща на алкохол и облечена само по бански костюм, пуловер и чифт златисти сандали. Цялата е покрита със синини и ухапвания и й липсват няколко предни зъба. Няма арестувани за нейното нападение.

Барбара Пейтън
Барбара Пейтън

На следващия ден името й отново се появява във вестниците, когато я намират припаднала на една автобусна спирка на булевард „Сънсет“. Боса и в същия бял бански костюм, тя е арестувана за пиянство на публично място. Още един арест следва след седмица, когато устройва диво следобедно парти в дома си – чисто гола – и се сбива с двамата полицаи, дошли да разследват шума. Барбара е обвинена в пиянство и непристойно поведение и по-късно е освободена под гаранция в размер на 21 долара.

Пейтън продължава да флиртува с нещастието. Нещата се влошават още повече, когато е наръгана с нож от един от своите клиенти в есента на 1962-а и получава 38 шева. След като новината за инцидента се разпространява из Холивуд, издател на име Лио Гилд издирва Барбара, за да запише мемоарите й. За съжаление, появилата се в резултат на това „автобиография“, озаглавена „Не ме е срам“, е пълна с объркани и неверни факти и изобщо не успява да предаде емоционалните и финансови проблеми на Барбара Пейтън.

Научи повече за:   Ирина Гайдамачук: Блондинката с чук

Книгата е публикувана през 1963 г. и получава минимален обществен интерес, но се сдобива с критики от наблюдателите на филмовата индустрия, много от които не изпитват никакво съчувствие към Пейтън, вярвайки, че тя сама е избрала живота си.

Пълно падение

Барбара Пейтън скоро се премества на един от най-лошите адреси, в които прекарва последните си дни в Холивуд. Нейният нов дом е западналият хотел „Уилкокс“ – паметник на разбити животи, намиращ се на ъгъла на улиците „Юка“ и „Уилкокс“ – район в града, загадъчно описан от режисьора Ник Бугас като „… най-западналото място на вселената“.

Точно тук приключват животите си скандалният режисьор Ед Ууд и чернокожият актьор и наркоман Матю Биърд. Ник Бугас, добре познат на Западния бряг със своите серии от скандални криминални документални филми, описва района като пустош, останала след атомна война.

„Точно тук застаряващият актьор Виктор Килиън бе пребит до смърт от наркомани заради един телевизор“ – спомня си той. – „И пак в същия този район две проститутки бяха намерени обезглавени в „Мотел 6″. Тази област от Холивуд е абсолютното дъно на пропастта“.

Докато живее в хотел „Уилкокс“, Барбара Пейтън започва кратка връзка с често безработния телевизионен актьор Джон Рейборн – бивш сержант от морската пехота и носител на медал за храброст от Втората световна война. Роденият в Чикаго Рейборн е имал над 300 роли в телевизията по време на златните си години през 50-те, но в началото на 60-те кариерата му тръгва надолу.

„Бях пияница“ – разказва той. – „Лъжливо, крадливо копеле, пристрастено към рома и евтините цигари. Няколко месеца аз и Барбара прекарахме в онази забравена от бога хотелска дупка, където пиехме по цял ден, чукахме се, пишехме поезия и разговаряхме за религията. Аз си лежах на задника, а тя се продаваше, за да ни издържа. Помня, че стаята смърдеше на алкохол, мръсни тела и дори още по-мръсен секс“.

„Барбара смяташе, че заслужава всичко лошо, което й се случваше в живота. Вярваше във всичко, което вестниците говореха за нея – че е порочна и зла жена – и искаше да се самонакаже. Сама се натискаше към дъното, за да затвърди чувството си на самоомраза. И отчаяно търсеше внимание… всякакво внимание (добро или лошо), само хората да я забелязват. Спомням си как стоеше на прозореца в стаята ни и си показваше гърдите на хората на улицата. И двамата се смеехме на това! Веднъж Барбара ми каза, че Холивуд я е употребил и я е захвърлил на паважа като „вчерашен боклук“. През годините много лоши неща бяха казани за Барбара Пейтън – и тя наистина често показваше липса на трезва преценка, но мисля, че е важно хората да знаят, че тя беше един изключително интелигентен човек, който просто се предаде. Барбара имаше много проблеми и беше доста цинична, но притежаваше добро сърце… Аз я обичах“.

Кратката връзка на Рейборн с Пейтън е очевидно обречена от самото начало и той я изоставя в хотел „Уилкокс“, оправяйки живота си далеч от шоубизнеса и Холивуд.

След раздялата си с Рейборн Барбара Пейтън продължава да живее сякаш в зоната на здрача и всеки изминал ден става все по-мрачен и сюрреалистичен. Здраво вкопана в обкръжението на булевардни лунатици и бездомници, тя наблюдава как безкраен поток от немити, анонимни тела си проправя път в леглото й. Подлагайки се доброволно на неописуеми сексуални извращения, тя се справя като се опива непрекъснато до коматозно състояние. Кошмарът продължава, когато е заловена за кражба в магазин за дрехи и после отново арестувана за проституция.

Сетне, през 1965 г., 38-годишната Барбара Пейтън обръща нова тъмна страница в одисеята си, когато е задържана за притежание на наркотици. Облечена само по горнище на мъжка пижама, тя е забелязана да се препъва в коридора на един мотел и арестувана, когато шерифите откриват дрога в стаята й. Грубо псуваща и замаяна, Пейтън е обвинена в притежание на хероин. Обвиненията обаче са свалени поради „недостатъчно доказателства“ и това й позволява отново да поеме по пътя на саморазрушението.

Сега Пейтън прекарва повечето си следобеди в мрачната атмосфера на бар „Коуч енд Хорсес“. Самотна фигура, сгърчена над чашката, тя седи в сенките на бара и се напива до забвение. Синът на бармана, авторът Робърт Полито, си спомня добре самотната жена в прекалено широка рокля, и описва нейния жалък и шокиращ вид в своята книга „O.K. You Mugs: Writers on Movie Actors“:

„Лицето на Барбара бе вечно изгоряло от слънцето, с мрежа от вени край носа й. Краката й бяха много подути, а старческото й шкембе се поклащаше, докато ходеше. Трябва да е тежала около 90 кг“.

Вкопчена в оскъдните останки от католическата си вяра, Барбара Пейтън държи мъничка фигурка на свети апостол Юда Тадей в джоба си, на която често говори – през смях или през сълзи.

Последни дни

Невероятно, но макар и с глава напълно размътена от всекидневната употреба на алкохол и наркотици, Барбара Пейтън продължава да мечтае за завръщането на славните си дни. Онези, които са я виждали да проституира на булевард „Сънсет“ в средата на 60-те, си спомнят една жена, погълната от несъвместима смесица от горчивина, наивност и надежда. Обгърната с невидимото покривало на самозаблудата, предпазващо я от всякаква възможност за трезва ретроспекция и възстановяване.

Когато е намерена в безсъзнание на паркинга през февруари 1967 г., Барбара Пейтън живее на улицата от няколко седмици. Щом полицията установява, че не е била нападната, а синините и раните й са в резултат от пиянското й падане на паважа, тя е приета в благотворителното крило на местна болница. Там й поставят диагноза „хронична алкохолна психоза, недохранване и изтощение от живот на открито“. По-късно социалните работници я отвеждат в дома на родителите й в красивия район Мишън Хилс в Сан Диего.

За нещастие, Флип и Мейбъл Редфийлд също се борят с алкохолна зависимост и са напълно безпомощни да се справят с бързо влошаващото се състояние на дъщеря си. В резултат на това след пристигането си у дома Барбара продължава необезпокоявано със самоунищожението си, подпомагана здраво от винаги готовите й да се напият родители. Един от съседите на семейство Редфийлд си спомня, че родителите на Пейтън са били безработни и тримата винаги са изглеждали мъртво пияни.

На 25 април Барбара предизвиква автомобилна катастрофа, блъскайки една паркирана кола на няколко пресечки от дома си. Според полицейския доклад тя не е пострадала при инцидента, нито е била обвинена в шофиране в нетрезво състояние.

Тринадесет дни по-късно настъпва нейният край. Барбара заспива на дивана във всекидневата и когато се събужда в 13:50 часа, се оплаква на родителите си, че не се чувства добре. Чувствайки, че нещо ужасно се случва вътре в тялото й, тя се препъва към банята и скоро я чуват да стене в страшна агония. Майка й я намира свлечена върху тоалетната. Дългото криволичещо пътуване на Барбара Пейтън приключва с жестока и болезнена смърт от срив на сърцето и черния й дроб още преди пристигането на линейката.

Властите осъзнават чак след два дни коя е починалата – или коя е била някога – заради подпухналия й и страховит външен вид. Макар че са оставали няколко месеца до 40-ия й рожден ден, един полицай отбелязва, че в смъртта си „Барбара Пейтън изглеждаше с 20 години по-възрастна“. Нейният 20-годишен син Джон, с когото тя се е виждала нередовно през годините, участва във Войната във Виетнам по времето на смъртта й. Причината за нейната кончина е тактично отбелязана в некролога й като „естествена смърт“.

Никоя друга трагедия в шоубизнеса не илюстрира с такава сила злопаметния гняв, който „стария“ Холивуд изсипва върху онези, възпротивили се на неговите неписани правила за поведение. Веднъж щом се изправя срещу силните на деня в индустрията и се разкрива като доста дръзка и непочтителна жена, чийто лайфстайл показва малко уважение към социалните норми на времето, Барбара Пейтън е зачеркната от кастата на „богоизбраните“ безвъзвратно.

Барбара Пейтън
Барбара Пейтън

Много познати имена в съвременната развлекателна индустрия също попадат в този скверен капан. Парис Хилтън, Линдзи Лоън, Бритни Спиърс, Ейми Уайнхаус, Кортни Лав и много други объркани млади звезди в днешния Холивуд сякаш се опитват да надминат „подвизите“ на Барбара Пейтън. За щастие, все още никоя от тях не е успяла да падне толкова ниско.


Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: GeorgiPetarLucyStefanTodor
360
253

Източници: crimemagazine.com, altfg.com, associatedcontent.com, hubpages.com

The following two tabs change content below.
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
6 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Галина
Галина
04.07.2011 22:54

Покъртителна история и много хубава статия. Браво!

Не знам къде да пиша, затова давам едно предложение тук 🙂 Мисля, че много би била интересна статия за delphine lalaurie.

Москвич 412
Москвич 412
05.07.2011 21:46

На такава история се казва „златната рибка сама да ти скочи в ръцете и да ти изпълни безброй желания,а вместо да си ги пожелаеш ти да я сплескаш с чука“

Heh
Heh
06.07.2011 14:01

Админи, знам, че е малко офтопик, ама ще ви помоля ако ви се занимава да напишете някой друг ред за Кейси Антъни. Много нашумя в Америка, а в БГ няма и думичка за нея

Румен
Румен
15.10.2019 0:45

Да се бунтуваш, означава да притежаваш дълбоко и да познаваш неосъзнато пороците на обществото около теб, най-лесно е да се бориш, да повтаряш грешките му на n-та степен, за да му покажеш колко е лицемерно, а най-трудно е да приемеш, че и ти си такъв и някой ден евентуално да му простиш. Но не можеш да го промениш.