Сидни Райли: Истинският Джеймс Бонд

Сидни Райли: Истинският Джеймс Бонд

Сидни Райли е без съмнение най-необикновеният британски шпионин живял някога. Смята се, че той е послужил за вдъхновение на автора Ян Флеминг в създаването на прочутия му герой, тайният агент Джеймс Бонд. Подобно на литературния си двойник, Райли е непринуден  плейбой, който живее екстравагантно, говори много езици и е толкова харизматичен, колкото и гениален. Агентът, когото мнозина наричат “Шпионина джентълмен”, е също така майстор на дегизировката и измамите – таланти, които не се колебае да използва, когато се опитва да манипулира изхода от Руската революция, за да сложи край на болшевизма веднъж и завинаги. Той обаче притежава и доста по-тъмна страна.

Ян Флеминг
Ян Флеминг

Сидни Райли често е описван като лукав образ с грандиозна самоувереност. Мнозина го смятат за хитър измамник, безсрамно експлоатиращ жените, а и всеки друг, за своя лична финансова или политическа изгода. Това поведение се пренася и в работата му като таен агент и предизвиква неодобрението на някои от неговите колеги.

Голяма част от истинския характер на Райли остава забулен в мистерия. Истината е, че толкова много измислени геройства са смесени с фактите за живота му, че е почти невъзможно да се разграничат митовете от реалността. В действителност той изиграва важна роля в създаването на собствената си мистична персона, преувеличавайки и дори лъжейки за своите постижения, което вероятно е правил, за да защити реалната си самоличност или просто за да рекламира общественият си образ. Безбройните вестникарски статии, разкази, романи и филми още повече подсилват мита, превръщайки го почти в легенда. Въпреки всичко Райли без съмнение е бил един храбър шпионин, помагал на британското правителство в отчаяните му усилия да сложи край на постоянно растящата болшевишка заплаха на Източния фронт.

Ранните години на Райли

Точната дата и място, на които е роден Сидни Райли, са предмет на спорове, тъй като съществува възможността тази информация да е била променена, за да се защити истинската му самоличност след назначаването му в Британските тайни разузнавателни служби (или SIS, което впоследствие се преименува на MI6). Все пак почти всички официални документи, отнасящи се до него, твърдят, че е роден с името Зигмунд Георгиевич Розенблум на 24 март 1874 г. в Одеса, Украйна. Авторът Андрю Кук обаче предполага, че истинското му име е било Шломо Розенблум и че най-вероятно е роден в района на украинския град Херсон.

Райли е единственият син от трите деца на богатия еврейски предприемач Григори и неговата съпруга, талантливата пианистка Паулина Розенблум. Съществуват подозрения, че той би могъл да е продукт на извънбрачната връзка на Паулина с друг  мъж, но няма конкретни доказателства в подкрепа на тази теория. Според автора Майкъл Кетъл, семейството “активно е допринасяло за еврейската еманципация”. Знае се сравнително малко за отношенията на Райли с родителите му, освен че се отчуждава от тях, когато се влюбва в своята първа братовчедка Фелиция. Впоследствие напуска дома си, за да изучава химия в Новорусийския университет в Одеса. Според собствените му думи също така е посещавал и университет във Виена, но не са оцелели никакви документи, които да подкрепят твърдението му.

Според книгата на Ричард Спенс “Не се доверявай на никого: Тайният свят на Сидни Райли” шпионинът е бил заставен да напусне Русия, защото се е “замесил в политически заговор”. Но държавните архиви не подкрепят тази история. Без значение защо, той се премества в Париж някъде в средата на 90-те години на XІX век и остава там за по-малко от година, преди да замине за Лондон. Там създава собствена фирма за продажба на патентовани лекарства “Розенблум и Компания”.

Райли си докарва добри печалби от новия бизнес, чието име се променя на “Озон Препарейшънс Къмпани”. Но харчи повече, отколкото печели, като хвърля повечето си пари, за да поддържа своя хедонистичен начин на живот. Усърдно се наслаждава на екзотични пътувания, високи залагания на хазарт, изискани дрехи, изтънчени храни и луксозни жилища. Парите се превръщат в негова главна мотивация и в причината да стане специален информатор на Скотланд Ярд, под дирекцията на главен инспектор Уилям Мелвил.

Използване на момента

Новата работа на Райли в Скотланд Ярд се изразява в събиране на информация за политически изгнаници, имигранти, престъпници и всеки друг, от когото се интересува Уилям Мелвил. В крайна сметка той узнава всичко за всеки в района. Няма съмнение, че вероятно е получавал подкупи, за да си мълчи за някои неща, така че приходите му нарастват значително от това ново начинание. Макар че работи усърдно като информатор и фармацевтичен търговец, средствата му пак не успяват да покрият скоростта, с която харч. Късметът му се променя през 1897 г., когато среща Маргарет Томас (24 г.) – млада ирландска съпруга на британски духовник, преподобният Хю Томас (63 г.).

Уилям Мелвил
Уилям Мелвил

Преподобният Томас страда от болестта на Брайт (хронично възпаление на бъбреците), която води до смърт, ако не се лекува, особено през Викторианската епоха, когато леченията на подобни страдания са били крайно примитивни. Той взима най-различни лекарства за болестта си, като повечето от тях са доставяни лично от Райли. Благодарение на честите му визити в имението на семейство Томас, между Райли и Маргарет се разцъфтява тайна любовна връзка.

Малко след началото на аферата им преподобният Томас умира от разрив на сърцето, оставяйки на Маргарет значително финансово състояние. Според някои автори обстоятелствата около смъртта на духовника са съмнителни и те предполагат, че може би е бил отровен с арсеник, (който предизвиква симптоми, подобни на болестта на Брайт).

Научи повече за:   Най-известните теории на конспирацията

Със смъртта на преподобния Томас Маргарет най-сетне може свободно да се отдаде на истинската си любов, Райли. Двамата се оженват през август 1898 г. и след това за кратко се преместват в нова къща в Хайд Парк в Лондон. Не след дълго продават къщата и заминават за чужбина. В крайна сметка се заселват в Порт Артур в Манджурия – щабквартирата на далекоизточния руски флот – където Райли работи като партньор в компания за продажба на дървесина.

Освен това започва работа и в компанията за внос и износ на своя приятел Мойсей Гинсбург, която търгува по целия свят и осигурява доставки на най-различни материали за руския тихоокеански флот. Гинсбърг и Райли сформират своите бизнес отношения в кризисно време и място в историята. Това се случва точно преди избухването на Руско-японската война и Порт Артур се оказва жизненоважен търговски пост, който и двете враждуващи страни отчаяно искат да контролират. Според някои слухове двамата са извлекли изгода от уникалната ситуация и са играели и от двете страни на полето, продавайки не само материали, но и информация както на руснаците, така и на японците. Това в крайна сметка им спечелва репутацията на шпиони, макар че не съществуват доказателства, че някои от тях наистина е бил замесен в шпионаж. Райли осъществява важни контакти с длъжностни лица и от двете страни, които впоследствие ще му бъдат от огромна полза в новата му работа за британското правителство.

Мойсей Гинсбург
Мойсей Гинсбург

Заблуда

През февруари 1904 г. японците извършват изненадващо нападение над руските кораби, закотвени в Порт Артур, давайки началото на войната между двете държави, както и на заминаването на Райли за Париж. Докато е там, той се среща с инспектор Мелвил, който по онова време работи като началник на специалните операции за военното разузнаване. Мелвил – чието кодове име е “М” – се занимава със събиране на особено чувствителни данни, което включва наблюдението и разузнаването на “съмнителни чужденци”, и вербуването на “подходящи мъже, които да събират информация, пътувайки в чужбина”. Един такъв “подходящ мъж” се оказва Сидни Райли.

Сидни Райли (32г.)
Сидни Райли (32г.)

Мелвил проявява особен интерес към разследването на Уилям Нокс Дарси, който някак си е получил разрешение да добива петрол в земите на сегашен Иран. Иска Райли да се увери, че петролът не отива в грешни ръце. Райли незабавно се заема с работата и се среща с Дарси във Франция, дегизиран като свещеник. Успява да го убеди да запази разрешението си за добив на петрол под британски контрол, което довежда до създаването на Англо-персийската петролна компания. Това е един от първите успехи на Райли като агент под прикритие и впоследствие му докарва много по-важни мисии.

Уилям Нокс Дарси
Уилям Нокс Дарси

Макар нещата да вървят добре в новата му кариера като агент на свободна практика, положението на семейния фронт не е никак розово. Бракът му с Маргарет се разпада през 1904 г. Проблемите, с които се сблъсква двойката, се дължат най-вече на неговата неспособност да остане моногамен. Маргарет вече е изпълнила предназначението си, а именно – да осигури на съпруга си финансов гръб.

Тя се връща в Англия с разбито сърце и празни джобове, а Райли продължава да пътува около света, впускайки се в своите бизнес приключения за бързо забогатяване. Двамата рядко поддържат контакт и той няма никакво намерение да възроди връзката им. Никога не се развеждат, но това не му попречва да се ожени отново.

Между бизнес пътуванията си Райли спира съвсем за малко в Англия, колкото да отдели време за образованието си. Завършва курс за електроинженер в Кралското училище в Майнс и след това прекарва две години в колежа “Тринити” в Кембридж, макар че там няма информация за завършването му. Той често преувеличава степента на образованието си и казва, че е посещавал университети, в които не е стъпвал никога, и че има докторска степен от Хайделберг.

В един момент Райли сам започва да вярва на убедителните си лъжи. Неговата самозаблуда за собствената му величавост е толкова огромна, че се оприличава дори на Исус Христос. Може да е бил заблуден и патологичен лъжец, но често е успявал да използва своите недостатъци като предимство, особено в работата си. Ако не е вярвал в ролята, която играе, вероятно едва ли някога е щял да успее в кариерата си на агент под прикритие.

Охолство, влияние и интриги

1914 година отбелязва началото на Първата световна война и масираната кампания на Германия срещу Русия. До края на лятото германските части унищожават повече от половината от Втора руска армия, катастрофа, която дава на Райли шанс не само да спечели милиони, но и да остави своя отпечатък в историята. Той слага началото, като се превръща в посредник между руските войски, японската и американската армия и производителите на муниции, които са основните доставчици на военно оборудване по онова време. Взима огромни комисионни за всяка продажба, което в крайна сметка му донася милиони долари.

Фалшив паспорт на Сидни Райли
Снимка от фалшив паспорт на Сидни Райли

Нещата изглежда вървят изключително добре за Райли, особено в любовния му живот. През февруари 1915 г. той се оженва за дългогодишната си любовница Надин (Надежда) Залески (29 г.), еврейска украинка от швейцарско потекло, славеща се като изключителна красавица с огромен интелект. Той е очарован не само от физическите прелести и ума й, но също и от тесните й връзки с видни руски държавници, които ще се окажат много полезни за неговата работа.

Научи повече за:   Ангарския маниак: Михаил Попков

Макар бракът им да е бигамен, за което Надин изглежда нищо не подозира, това изобщо не притеснява Райли. В действителност това се смята за втората му двубрачна женитба. Първата вероятно се е състояла някъде през 1905 г. с жена на име Анна, макар да липсват документи за провеждането на това събитие.

По време на брака му с Надин Райли работи в Ню Йорк като управител на оръжейна компания, доставяща муниции, машинни части и други стоки на съюзническите сили. Остава в Ню Йорк до 1917 г., когато напуска жена си и заминава за Торонто, където се записва в Кралските въздушни части. Впоследствие казва, че се е зачислил към летците, защото е искал да даде своя принос за войната.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: zornitsaChavdarVasilAleksandaratanas
360
160

Райли се обучава в Училището за военна аеронавтика в Торонто, преди да бъде изпратен в Англия. Междувременно британското разузнаване (SIS) старателно го проучва. Главната им цел е да установят дали той е човекът, който би могъл да им помогне в събирането на информация за Русия. По онова време Болшевишката партия, ръководена от Владимир Илич Ленин, е поела контрол над правителството и иска да сключи мирни отношения с Германия – нещо, което Великобритания и нейните съюзници в никакъв случай не желаят да се случи.

Началникът на SIS капитан Мансфилд Къминг – познат като “К” – лично интервюира Райли и изглежда харесва онова, което чува. През март 1918 г. новият информатор на “К” получава всички разрешения и кодовото име “СТ1”, преди да бъде изпратен в Русия. Това ще бъде първата и една от най-рискованите мисии на Сидни Райли за SIS.

Мансфилд Къминг
Мансфилд Къминг

Човек с мисия

Преди началото на първата му мисия Райли е подсигурен с подробен инструктаж, който пренебрегва още от първия ден. Вместо да отиде в Архангелск, както му е заповядано, заминава за Мурманск, където незабавно е арестуван, понеже не може да покаже на британските агенти, разпределени там, нужната документация. Прекарва известно време на военния кораб  “HMS Glory”, но е освободен, когато показва на командира кодирано съобщение, очевидно изпратено от британското разузнаване.

Тогава заминава за Петроград и после, през май, за Москва, където изпълнява един неупълномощен номер, който за малко да сложи край на кариерата му на шпионин. Отива в Кремъл, представяйки се за посланик, изпратен от британския премиер-министър Дейвид Лойд Джордж, и настоява да се срещне с Ленин, за да обсъдят бъдещите цели и намерения на новото болшевишко правителство. Не е допуснат да се види с Ленин, но успява да си уреди среща с неговия помощник Владимир Бруевич, от когото не получава почти никаква съществена информация. Началниците на Райли впоследствие го смъмрят за неговия “драматичен дебют в Кремъл”, но той отрича всичко.

Владимир Илич Ленин
Владимир Илич Ленин

Този дързък епизод би могъл много лесно да приключи кариерата на Райли, но вместо това SIS решават да му позволят да продължи с разузнавателната си дейност. Скоро след това той се съюзява с началника на британската мисия в Москва Робърт Брус Локхарт и двамата замислят сложен план, чрез който да свалят от власт болшевишкото правителство. Не е ясно дали британското правителство е имало пръст в тази работа, но е сигурно, че двамата мъже са използвали позициите и контактите си, за да улеснят своята задача.

Робърт Брус Локхарт
Робърт Брус Локхарт

Планът на Райли и Локхарт (известен като “Заговора на Локхарт”) е да спрат Ленин и неговия военен комисар Лев Троцки по време на среща в московския Болшой театър и да ги арестуват. Спорен е въпросът дали двамата са възнамерявали да предадат Ленин и Троцки на съюзническите сили или да ги застрелят на място, но в крайна сметка това се оказва без значение. Информатор предупреждава болшевиките за конспирацията, което слага внезапен край на плановете им. Двамата са съдени в тяхно отсъствие, признати за виновни в заговор за убийството на Ленин и осъдени на смърт. Успяват да избягат от Русия преди болшевиките да ги заловят.

Лев Давидович Троцки
Лев Давидович Троцки

Обратно в бърлогата на звяра

През ноември 1918 г. Райли се връща обратно в Лондон, където незабавно докладва на “К” за руските си подвизи. По време на срещата изявява дръзкото желание да се върне в Русия на друга мисия, с което “К” се съгласява по-късно. Новата му задача е да си избере асистент и да замине с него за Русия, за да събере “важна информация за черноморското крайбрежие и южна Русия”, което е необходимо по онова време, особено след като британското правителство планира да помогне на антиболшевишкото Бяло движение да срази руското правителство.

Райли и неговият нов партньор капитан Джордж Хил се отправят към Русия в края на декември и пристигат там в коледната вечер. Мъжете незабавно се захващат за работа, събирайки секретна информация от ключовите оперативни лица, които са най-запознати с политическата обстановка и продължаващата война между Червената армия и Бялата гвардия. Усърдието и храбростта на Райли и Хил им се отплащат и през януари 1919 г. двамата са наградени с Военен кръст за особени заслуги.

Джордж Хил
Джордж Хил

Няколко месеца след като получава медала си, Райли се завръща в Ню Йорк, където отново се събира с Надин. Макар да са щастливи да се видят, нещата между тях са претърпели драстична промяна по време на неговото отсъствие. Не след дълго се двамата се разделят и развеждат. Незнайно как през цялата процедура по развода той успява да запази тайната за предишния си брак.

Научи повече за:   Осама бин Ладен: Лидерът на ал-Кайда

Само след месеци Райли среща друга жена, Карил Хаузландър, с която започва нова връзка. Винаги готов за приключения, по същото време той се впуска и в нова мисия. Изглежда не е от мъжете, които могат да стоят на едно място или с една жена за дълъг период от време.

Неговата нова мисия изисква пътуване до Полша, където да събере информация, касаеща възможното примирие между поляците и руснаците, които са във война по онова време. При едно от посещенията му в страната той се запознава с антиболшевишкия наемен убиец и революционер Борис Савинков и двамата заедно замислят план за сваляне на руското правителство. Кампанията на Райли срещу болшевиките е придобила личен характер, повлияна от чистата му омраза към комунистическата идеология и неговата надежда за политически и финансови облаги от въвеждането на един нов режим.

Борис Савинков
Борис Савинков

Райли инвестира огромни суми от собствените си пари, както и тези на SIS и частни поддръжници, за да финансира кампанията си. В крайна сметка остава без средства и се превръща в длъжник на SIS, които са неимоверно недоволни от него. През 1922 г. те официално прекъсват всякакви връзки с него, което го опустошава напълно. Това се оказва началото на края за прочутия шпионин.

Тръстът

Райли се премества в Прага и започва нов бизнес с лекарства. Неговото ново начинание пропада след сравнително кратък период, както и връзката му с Карил. Подобен низ от лош късмет би сломил повечето хора, но не и него.

През декември 1922 г. Райли е представен на нова жена – богата южноамериканска красавица на име Пепита. Двамата веднага се влюбват един в друг и се сгодяват само седмица след запознанството си. През май следващата година той церемониално заверява третата си и последна бигамна женитба. Двойката остава заедно само две години, преди “Тръстът” да накара Райли да изчезне завинаги.

Пепита и Райли
Пепита и Райли

“Тръстът” е операция, създадена от ОГПУ (Объединенное Государственное Политическое Управление) – съветско военно разузнаване и предшественик на КГБ – чиято цел е да примамва политически дисиденти обратно в Русия, като се представя за антиболшевишка групировка. Служителите на Тръста проявяват специален интерес към Борис Савинков и Сидни Райли. През януари 1924 г. правят опит да отвлекат Райли и да го отведат обратно в Русия, където го очаква смъртна присъда, но се провалят. Все пак успяват да пленят Борис, който по-късно е съден и хвърлен в затвора.

Макар да се измъква от лапите на Тръста първия път, късметът му скоро се изчерпва. През есента на 1925 г. агентите на ОГПУ отново се опитват да го примамят обратно в Русия, представяйки се за антиболшевики и този път успяват. В момента, в който пресича границата, Райли незабавно е арестуван и хвърлен в затвора “Лубянка”, където е затворен и Борис.

Сидни Райли
Сидни Райли

Съветските агенти се опитват да го пречупят по време на многобройните разпити, но Райли е упорит и им издава съвсем малко полезна информация. Скоро след залавянето му Сталин лично нарежда неговата екзекуция. На 5 ноември 1925 г. Райли е откаран в затвор в Соколники, където пазачите често го извеждат на разходка, тъй като е смятан за специален затворник с особени привилегии.

Една вечер агентът на ОГПУ Григори Федулеев и още трима офицери от наказателния отряд откарват Райли в посока към Богородск. В един момент спират колата, уж за да отстранят някакъв технически проблем. Позволяват му да излезе да се разтъпче. Бившият член на “Тръста” Борис Гудз разказва, че Райли се е отдалечил на 30-40 крачки от колата преди да бъде застрелян. След това тялото му е било откарано в медицински център, където е било старателно прегледано и фотографирано, преди да бъде погребано в яма зад стените на затвора.

Тялото на Сидни Райли
Тялото на Сидни Райли

Британското правителство знае, че Райли може би е убит, но няма доказателства, че екзекуцията се е състояла. Липсата на доказателства за смъртта му довежда до слухове, че може би още е жив и дори е избягал от затвора. Даже по-късно, когато руското правителство освобождава снимките на тялото на мъртвия шпионин, те са посрещнати с подозрение. Мнозина смятат, че фотографиите не са негови, а на друг човек. Тази теория се опровергава напълно едва наскоро. Години след смъртта си Сидни Райли, който често е наричан “Аса на шпионите”, се превръща в легендарна фигура. Той продължава да живее в литературата, филмите и въображението на хората.


Източник: trutv.com

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer Име на номер 1092 (2.40лв.). Примерен SMS: beer Ivan
Направи дарение чрез Revolut (без такси) 👉 👉 👉 @silviypcf
С бира почерпиха: Kristina 🍺 sekwent 🍺 Mihaela 🍺 Megi 🍺 Bibi 🍺
Дарители: zornitsaChavdarVasilAleksandaratanas
360
160
The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!
Абонирай се
Извести ме
guest
3 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
ivan
ivan
09.07.2010 2:34

mn interesno i liubopitno

MILKO
MILKO
09.10.2010 20:34

istinskiq agent e bulgarinat HRISTO BOEEV agent na russiq , po negovi istorii IAN FLEMING suzdava DJEIMS BOOND

иван
иван
28.08.2013 19:34

Един обикновен еврейски измамник, който освен за пари за нищо друго няма ценности в живота си.
Понеже евреите са “най-добри” във всичко и този е показан като феноменален, а реално нищо не е свършил освен провали и измами.
Дори е и копеле на всичкото отгоре.
Та още един измамник от измамното племе