Черната ръка: La Mano Nera

Черната ръка: La Mano Nera

Черната ръка или La Mano Nera на италиански, представлява вид рекетьорска групировка. Тя действала чрез метода на изнудването без да бъде същинска престъпна организация, въпреки че гангстери от Камора и Мафията я практикували.

Корените на Черната ръка могат да бъдат проследени до Сицилия и в кралство Неапол чак до средата на XVІІІ век. Терминът обаче обикновено се използва в английския език специално за организацията, създадена от имигрантите от Южна Италия в Съединените Щати през 80-те години на XІX век. Малцинство от тези имигранти сформира престъпни синдикати, които водят съвместно съществуване. В началото на XX век операциите на Черната ръка са вече твърдо заседнали сред италиано-американските общности в големите градове като Ню Йорк, Ню Орлиънс, Чикаго и Сан Франциско. Организацията по принцип се цели в по-преуспелите имигранти, но въпреки това в Ню Йорк са засегнати около 90% от италианските имигранти.

Обичайната тактика на Черната ръка е да изпрати на жертвата си писмо, съдържащо заплахи за физическо насилие, отвличане, палеж или убийство. Писмото изисквало определена сума пари да бъде доставена на съответното място. То било украсено със заплашителни символи като димящо дуло на пистолет или примка на бесило, и подписано с отпечатък от черна мастилена ръка.

Гангстерите изпълнявали заканите си, ако жертвата откажела да плати исканата сума. Игнацио Сайета, сицилиански гангстер от квартала Малка Италия в Ню Йорк, удушавал жертвите си и изгарял телата им в Източен Харлем, близо до кланицата, която по-късно става известна като “Обора на смъртта”. Една от заплашваните жертви бил и тенорът Енрико Карузо, който получил писмо с изрисувани черна ръка и кама, изискващо сумата от 2000 долара. Въпреки че Карузо решил да плати, той получил още едно писмо с искане за 15 000 долара. Осъзнавайки че изнудвачите ще продължат да му искат пари, той съобщил за случая на полицията, която уредила Карузо да остави парите на уговореното място и арестувала двамата италиано-американски “бизнесмени”, които се опитали да ги приберат. Понякога черните ръце правели грешката да заплашват други гангстери и обикновено си получавали заслуженото.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира ме почерпиха: Karmen 🍺 ?ME 🍺 Nelimira 🍺 Marina 🍺 plamena 🍺
Дарители: NadezhdaNadezhdaDesislavaRumenToni
350
199
Научи повече за:   Бъгси Сийгъл: Създателят на Лас Вегас

В случай, че органите на реда успявали да надушат следите им, гангстерите им отговаряли по обичайния за тях начин: покушение. Сред техните жертви са началникът на полицията в Ню Орлиънс Дейвид Хенеси и лейтенантът от полицията в Ню Йорк Джоузеф Петросино.

Практиката на Черната ръка изчезва в Щатите някъде през 20-те години на миналия век, след като вълна от негативен публичен отзвук принуждава организираните престъпни фигури да търсят по-изтънчени методи за изнудване.

The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

Напиши коментар

avatar
  Абонирай се  
Извести ме