Черната ръка: La Mano Nera

Черната ръка: La Mano Nera

Черната ръка или La Mano Nera на италиански, представлява вид рекетьорска групировка. Тя действа чрез метода на изнудването без да бъде същинска престъпна организация, въпреки че гангстери от Камора и Мафията я практикуват.

Корените на Черната ръка могат да бъдат проследени до Сицилия и кралство Неапол чак до средата на XVІІІ век. Обикновено обаче терминът се използва в английския език специално за организацията, създадена от южноиталианските имигранти САЩ през 80-те години на XІX век. Малцинство от тези имигранти сформира престъпни синдикати, които водят съвместно съществуване. В началото на XX век операциите на Черната ръка са вече твърдо заседнали сред италиано-американските общности в големите градове като Ню Йорк, Ню Орлиънс, Чикаго и Сан Франциско. Организацията по принцип се цели в по-преуспелите граждани, но въпреки това в Ню Йорк са засегнати около 90% от италианските имигранти.

Обичайната тактика на Черната ръка е да изпрати на жертвата си писмо, съдържащо заплахи за физическо насилие, отвличане, палеж или убийство. Писмото изисква определена сума пари да бъде доставена на съответното място. Украсено е със заплашителни символи като димящо дуло на пистолет или примка на бесило, и е подписано с отпечатък от черна мастилена ръка.

Ако жертвата откаже да плати исканата сума, гангстерите не се колебаят да изпълнят заканите си. Игнацио Сайета, сицилиански гангстер от квартала Малка Италия в Ню Йорк, удушава жертвите си и изгаря телата им в Източен Харлем, близо до кланицата, по-късно станала известна като “Обора на смъртта”. Една от заплашваните жертви е и тенорът Енрико Карузо, който получава писмо с изрисувани черна ръка и кама, изискващо сумата от 2 000 долара. Въпреки че решава да плати, Карузо получава още едно писмо с искане за 15 000 долара. Осъзнавайки, че изнудвачите ще продължат да му искат пари, той съобщава за случая на полицията, която урежда Карузо да остави парите на уговореното място и арестува двамата италиано-американски “бизнесмени”, опитали се да ги приберат. Понякога черните ръце правят грешката да заплашват други гангстери и обикновено си получават заслуженото.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира почерпиха: ?ME 🍺 Vladislav 🍺 Ba?ep?? K. 🍺 Malhavoc 🍺 Simona 🍺
Дарители: TANYAGeorgiDianaNadezhdaDonika
350
321
Научи повече за:   Кражбите на Третия Райх: По следите на изчезналите европейски съкровища

В случай, че органите на реда успеят да надушат следите им, гангстерите им отговарят по обичайния за тях начин: покушение. Сред техните жертви са началникът на полицията в Ню Орлиънс Дейвид Хенеси и лейтенантът от полицията в Ню Йорк Джоузеф Петросино.

Практиката на Черната ръка изчезва в САЩ някъде през 20-те години на миналия век, след като вълна от негативен публичен отзвук принуждава организираните престъпни фигури да търсят по-изтънчени методи за изнудване.

The following two tabs change content below.
Силвия
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

Напиши коментар

avatar
  Абонирай се  
Извести ме